Matsedeln

Direktlänk till inlägg 23 november 2014

V 48

Av Neta - 23 november 2014 23:29

  

Veckans vego:

 

Pasta med auberginer

 

 

1 aubergin

2 msk olivolja

salt, peppar

300 g pasta, t ex spagetti

pressad citronsaft

200 g körsbärstomater

30 g pinjenötter

2 dl riven parmesanost

 

Tärna auberginen och stek i en stekpanna med olja tills de fått fin färg.
Salta och peppra.
Koka pastan och låt rinna av.
Blanda pasta, aubergine och citronsaft (efter tycke och smak).
Dela tomaterna i halvor och blanda ner i pastan.
Strö över pinjenötter och parmesanost.

  


Veckans sallad:

 

Pizzasallad

 

1 l strimlad vitkål

1-2 finstrimlade röda paprikor, färska eller inlagda

Blandas i en skål

 

Koka upp:

½ dl rapsolja

¼ dl äppelcidervinäger

½-1 tsk socker

2-3 krm salt

1-2 krm grovmalen sv.peppar

1 tsk pizzakrydda* eller oregano

 

Slå det hett över grönsakerna och rör om

Täck skålen och låt det dra minst 1 timme.

 

*Pizzakrydda, alla örter torkade:

 

2 tsk Oregano
 ½ tsk torkad Lök
1 krm tork vitlök eller vitlökspulver
1 tsk Koriander
1 tsk Paprikapulver
1 tsk Basilika
1 tsk Rosmarin
1 tsk Mejram
1 tsk Timjan

 

Blandas

  

Månd:

 

Grekiska färsbiffar med oliver, med örtig ugnspotatis

500 gr blandfärs
1 dl hackade svarta oliver
50 gr fetaost
2 msk kapris
2 äggulor
1 dl mellangrädde
salt & peppar
smör till stekning

8 potatisar
3 msk olivolja
salt & peppar
3 msk blandade färska örter ex. persilja, basilika och gräslök.
rivet skal av 1 citron

gräddfil
rödlök i tunna ringar


Sätt ugnen på 225 gr
Blanda färsen med oliverna och den smulade fetaosten.
Blanda ner resten av ingredienserna och smaksätt.
Forma till biffar.

Tvätta potatisarna, skär dem i knappt cm-tjocka skivor och stek i oljan tills de fått färg.
Efterstek i ugnen ca 15 min.
Blanda örtkryddor i oljan.
När potatisen är klar salta, peppra och fördela oljeblandningen över, raspa till slut på citronskalen, sätt över en folie och låt dem stå medans du steker biffarna i lite smör ca 3 min på varje sida.

Servera med gräddfil och lökringar

  

Tisd:

 

Rimmad torskrygg

 

500 g torskrygg i portionsbitar

1 tsk socker

1 tsk salt

limepeppar

 

Blanda salt och socker

Strö hälften på ett fat

Lägg på fiskbitarna och strö över resten av salt/sockerblandningen

Låt det stå i 20 min

Torka av fisken lätt, strö på limepeppar

Stek ca 3 min på varje sida.

Servera med pressad potatis och rivna morötter med pepparrotsdressing.

  

Onsd:

 

Broccoligratäng med skinka

 

500 g broccoli

3 dl grädde

3 tsk maizena

Salt & vitpeppar

200 g rökt skinka i tärningar

200 g riven ost

300 g vaxbönor

 

Sätt ugnen på 250 gr

Koka upp lättsaltat vatten

Dela broccolin i buketter, koka 7-8 min

Lyft upp och lägg i vaxbönorna, koka upp och häll av vattnet

Rör ihop grädde och maizena i en kastrull

Koka upp och sjud under vispning till grädden tjocknat

Smaka av

Lägg broccoli och bönor i en ugnsform

Häll på såsen och strö över skinka och ost

Gratinera mitt i ugnen ca 15 min

Servera med sallad.

  

Torsd:

 

NIKKALUOKTASOPPA

 

200 gr köttfärs

1 purjo,strimlad

4 dl strimlad vitkål

2 msk senap

1 l köttbuljong

1 msk soya

1 lagerblad

salt & peppar

hackad persilja

 

Fräs köttfärs och purjo, lägg i vitkålen efter en stund.

Tillsätt senap, buljong och lagerblad, koka i 10 min.

Smaka av med soya och kryddor.

Tillsätt persiljan före serveringen.

  

Fred:

 

Pizza, hemgjord (av färdig deg) så klart

  

Lörd:

 

Flygande Jakob
För 4

 

1 färdiggrillad kyckling (eller motsvarnade mängd rent kycklingkött)
3 bananer
5 dl vispgrädde
1,5 dl chilisås
140 gr bacon

Garnering:
½-1 dl jordnötter
bacon
kryddgrönt

Sätt ugnen på 225 gr
Bena ur köttet och skär ner det
Lägg det i en smord ugnssäker form
Skala och skär bananerna i bitar, lägg dem på kycklingen.
Vispa upp grädden och blanda med chilisåsen, häll blandningen över det andra i formen.
Strimla och stek baconet, fördela det mesta i formen
Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
Strö över nötter och bacon, toppa med lite kryddgrönt.
Servera med ris och sallad.
 

   

Sönd:

 

Senapssill

Gravlax med hovmästarsås

Stenbitsrom, gräddfil, hackad rödlök

Janssons frestelse

Köttbullar och prinskorv

Ugnsomelett med broccolistuvning

Julbröd

Julost

Apelsinris

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards