Matsedeln

Direktlänk till inlägg 22 november 2014

Fredagsmys?

Av Neta - 22 november 2014 00:27

Har ni fredagsmys hos er? Visste ni att över 50% av Sveriges barnfamiljer äter tacos varje fredag? Ja många "Ickebarnfamiljer" också tror jag.

Vi gör det nån gång, kanske mer på sommaren. Så här års kör vi mycket på bakpotatis, varierar på rörorna. Eller så öppnar man en påse räkor, bröd och gör lite aioli eller tar fram lite rom, rödlök och "kladd"

Kladd kan vara allt från matl.yoghurt, gräddfil eller fraiche, men för det mesta blandar jag något av det med nån sked majonnäs.

Har ju en svåger som är spanjor och han gör den godaste aioli jag vet. Han mortlar hop lite vitt kantskuret bröd med 1 vitlöksklyfta och några msk olivolja/person, salt och sv.peppar så klart. Så gör dom i hans hemtrakter i Spanien.


Det vi också ofta gör är "plock", köper smördegskuddar på Lidl ibland, finns både med fetaost eller spenatfyllning, finns nästan alltid i frysen. Vi gör själva ibland också för små smördegsrutor finns också jämt hemma. Då kan det bli lite olika fyllning med mozzarella och tomat, feta och spenat, färskost och lax eller skinka och ost.


Tunnbrödrullar kör vi mycket på då också. Mjukt tunnbröd som bres med färskost, lägg i en fyllning av lax, serrano, bresola, lomo eller bara hamburgerkött. Rulla från långsidan och lägg dom i folie nån timma innan dom skivas upp. Gott som tilltugg till en fördrink med. Min favorit är färskost med pepparrot och rökt lax. Det vet alla som varit här, åker fram titt som tätt.


Rullar på rostbiff med en balsamicosträng på köttet och en vit sparris som man lindar in. Nästan godast med burksparris, vet inte varför    är ju inte precis någon älskare av burkgrönsaker annars.


 

Idag gjorde jag dom rullarna med Bresola, marinerade lite halverade minimozzarella i olja och limepepparn jag köpte i kvarn. Tog färdiga smördegskuddar och gjorde champinjoner med vitlöksost i. Tinade några räkor och så lite ost och fröknäcke sen. Oliver och vindruvor fanns på bordet också.


Lax- och pepparrotsrullar

 

 

Mjukt tunnbröd

Färskost med pepparrot

Skivor av kallrökt lax

 

Bred osten på bröden ända ut i kanterna

Lägg på laxskivor diagonalt, men så det täcks på hela brödet

Rulla från långsidan

Skär i ”rulltårtsskivor”

 

Med fördel kan även hackad rödlök och dill tillsättas

 

Rostbiffsrullar

 

 

Tunna skivor av rostbiff läggs ut på en skärbräda

Gör en sträng av cremebalsamico på köttet

Vit hel sparris på burk delas på längden

Lägg 2 halvor av sparrisen på varje skiva, en knopp åt vardera håll

Rulla hop ganska hårt och lägg upp på fat

 

Marinerad mozzarella

 

 

400 g mozzarellaost skivad

Vinägrett:
½ röd chili, finhackad
3 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Färsk eller torkad mejram
skal av 1 Citron

 

Vispa samman alla ingredienserna med försiktighet, smaksätt med salt och peppar.
Lägg mozzarellaskivorna på ett fat.
Häll på vinägretten och strö över mejramblad.
Riv citronskal med ett rivjärn över

 

Men idag hade jag bara olivolja, limepeppar i kvarn från Santa Maria och lite extra flingsalt.

 

Champinjonerna fyllde jag med färskost med vitlök och hackade fötter från svampen. Strödde lite flingsalt på.

La i en klick ost, hälften av den hackade foten, mer ost och så tryckte jag ner resten av fothacket i den.

200 gr i en kvart ungefär. Dom ska ha lite färg på undersidan.

 

När vi äter tacos så äter vi alltid i tubs. Ska nån gång försöka mig på Tostadas.

 

Majstortillor

 

 

12 stora

20 små

 

5 dl majsmjöl

5 dl vetemjöl special

5 dl mjölk

2 tsk salt

 

Rör ihop alla ingredienser

Låt det vila i 30 min

Dela degen i bitar beroende hur stora du vill ha dom

Kavla ut rundlar i majsmjöl och stek på båda sidor i torr het panna

Bädda in bröden i en handduk varefter dom är klara så förblir dom mjuka.

 

Eller gör Tostadas av samma deg, dom kavlas tunt, steks i olja och strös med flingsalt, sen in i ugnen på 100 gr tills dom är spröda. Lägg en folie i botten.

 

Köttfärs med tacokrydda eller tärnad kyckling med Fajitakrydda

sallad, gurka, tomat, paprika, oliver, majs, lök och riven ost är standard men vi har också jordnötter och något fruktigt för det mesta. På sommaren melon eller jordgubbar, på vintern blir det nog mest färsk ananas.

Guccamole, gräddfil och tacosås.

 

Guccamole

 

 

2 avocado

2 tsk press citron

1 press vitlöksklyfta

1 dl gräddfil

Spiskummin, salt och sv.peppar

 

Mosa avokadon med citronsaften

Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med kryddorna.

 

Gräddfilen får min spanske svåger att se rött, han gör ju så klart med olivolja   

 

Grönsaksdip älskade barna när dom var små, skär grönsaker och rotfrukter som t.ex morot, gurka, stjälkselleri, broccoli, rättika, blomkål i stavar eller dela i buketter, broccolin blir små gröna "träd"

Gör varsin dipmugg, gräddfil med kryddor eller gör på färdiga påsar. Sen tar dom sina grönsaker på en assiett och dippar i sin mugg.

Bröd och ost och nån frukt som physallis eller vindruvor till efterrätt. Barn älskar att äta med fingrarna och det här är ett himla bra sätt att få dom och äta grönsaker. Lägg till kycklingklubbor om ni vill ha det mer matigt, klä dom med folie nertill.

 

Ja där har ni lite tips till fredagsmyset. Vissa funkar ju som mellis också.

 

 

 

 

 

 

 

 





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards