Matsedeln

Direktlänk till inlägg 16 november 2014

V 47

Av Neta - 16 november 2014 22:41

  

Veckans vego:

 

Grön ärtsoppa

 

300 g gröna ärter

1 l grönsaksbuljong av tärning eller fond

1 gul lök

1 dl vispgrädde

2 msk pressad citronsaft

salt, peppar

 

Koka ärterna (spara några okokta ärter till garnering) i buljongen tillsammans med hackad lök, 5 minuter.
Mixa soppan slät.
Tillsätt grädde och koka upp.
Koka ett par minuter.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Garnera med ärter och persilja.

 

Veckans sallad:

 

Japansk sallad

 

 

1 gurka
2 äpplen
1 stor rättika
2 msk Olivolja
1 msk Citronsaft
Salt
Peppar
färsk koriander efter smak

 

Skala rättikan. Hyvla gurkan, äpplena och rättikan med potatisskalare eller osthyvel.

Blanda allt i en skål, vänd ner koriandern.

Smaksätt med salt, peppar, olivolja och citronsaft.

  

Månd:

 

Stekt lax med kall örtagårdsås, potatis och sallad

 

Örtagårdssås

 

 

1.5 dl gräddfil

½ dl majonnäs

1 dl hackad dill

½ dl kackad gräslök

2 tsk dragon

salt o peppar

 

Blandas och får stå en stund

  

Tisd:

 

Räkpasta med mango
För 4

 



300 gr pasta av valfri sort
1 kg räkor med skal
1 dm purjo
smör
3 dl matlagningsgrädde
4 msk mangochuttney
250 gr tärnad mango (går utmärkt med den frysta)
50 gr färsk sköljd och slungad spenat
salt & peppar

Koka pastan och låt den rinna av.
Skala räkorna.
Skiva i fräs purjon några minuter i smör.
Häll i grädde och chutney, låt det koka upp.
Lägg i räkor, mango, spenat och den kokta pastan.
Ta bort från platten o vänd runt.
Servera genast.

   

Onsd:

 

Biff och mangosallad

 

 

Bulgur eller pasta för 2 pers, alt 90 g äggnudlar

½ pkt fryst tärnad mango

5 cm purjo

75 g groddar av ex. mungbönor

100 g minimajs

400 g utskuren biff eller lövbiff

100 g färsk spenat

1 dl cashewnötter, osaltade

2 msk rostade sesamfrön

 

Dressing:

Sweet mangosås + turkyoghurt

Eller

1 dl sweetchilisås

½ dl ketjap manis (söt soja)

 

Koka bulgur, pasta eller nudlar enligt förpackningen

Skiva purjon fint

Koka minmajsen i micron, spola den kall och klyv på längden

Skölj spenaten

Strimla köttet, och fräs det med salt o peppar

Blanda bulgur, mango och grönsaker på ett fat

Lägg på det strimlade köttet

Rör hop dressingen

Ringla över dressing och strö över nötter och sesamfrön.

   

Torsd:

 

Blomkålsoppa med purjo, ost o hasselnötter

 

 

6 portionsbaguetter

1 purjolök, ca 200 g

1 blomkål, ca 800 g

2 potatisar, ca 200 g

2 msk olja

1 liter grönsaksbuljong

2 1/2 dl mellangrädde

salt och peppar

1 påse hackade hasselnötter à 50 g

1 dl riven ost

 

1. Grädda baguetten enligt anvisningen på förpackningen.
2. Ansa purjolök och blomkål och skär dem i skivor. Skala och skiva potatisarna,
2. Fräs purjolöken glansig i oljan i en stor kastrull. Lägg i potatis, blomkål, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock tills grönsakerna är mjuka, 10-15 minuter.
3. Ta av från värmen. Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt grädden, koka upp och smaka av med salt och peppar
4. Servera soppan med hasselnötter och riven ost.

  

 Fred:

 

Apelsinkyckling, ris och sallad

 

 

4 kycklingfiléer

2 msk smör

salt, peppar

2 apelsiner

4 msk pinjenötter

6 morötter

4 schalottenlökar

3 msk olivolja

6 msk färsk timjan

2 dl blandade bönor

Ugn: 150°


Stek kycklingen på båda sidor i en stekpanna med smör tills kycklingen fått fin färg. Salta och peppra och lägg kycklingen i en ugnsfast form.

Skölj apelsinerna noga. Skiva och lägg skivorna på kycklingen. Pressa dem lätt så saften rinner över kycklingen. Tillaga i ugnen, ca 20 minuter, tills köttsaften är ofärgad.

Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Skala och skär morötterna i stavar. Skala och skiva löken. Fräs morötter och lök i en stekpanna med olja, 8 minuter.

Häll apelsinskyn från kycklingen över morötterna och blanda med timjan och bönor. Skiva kycklingen och servera med grönsakerna och strö på pinjenötter.

  

Lörd:

 

Kinagryta m ananassallad

 

 

400 gr griskött av bog

1 msk smör

1 krm salt

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1-2 tsk curry

½ - 1 tsk ingefära

½ dl soja

3 dl äppeljuice

500 gr frysta wokgrönsaker, (ej för stora bitar)

1 msk potatismjöl

2 msk vatten

 

Skär köttet i strimlor och fräs det i smöret

Tillsätt salt, vitlök, curry och ingefära, fräs blandningen i 1-2 min

Tillsätt soja och äppeljuice. Lägg ett lock på grytan och koka på svag värme i 10-15 min

Tillsätt grönsakerna och koka ytterligare 4-5 min

Rör ut potatismjölet i vatten, rör ner det i grytan och koka upp alltsammans under omrörning.

Servera med kokt ris och salladen

 

Ananassallad

¼ vitkålshuvud i strimlor

2 dl ananasbitar eller 3 st skurna konserverade ringar (i egen juice)

½ gurka i småbitar

10 rädisor, skivade

 

Blanda allt i en skål och häll över lite ananasjuice/spad.

  

Sönd:

 

Fiskgratäng med räkor Press potatis, sallad

 

1 morot
1 liten fänkål
1 purjolök
2 msk smör
2 tsk curry
500g vit fiskfilé (vi tog frysta portionsbitar av torskfilé som vi tinade först)

3 msk smör
3 msk mjöl
3 dl mjölk, kan bytas mot fond + vin om man vill ha den lite lyxigare
3 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
½ citron (skal+saft)
1 dl dill, finhackad


Garnering:
400g oskalade räkor
Dillvippor
Citronklyftor

 

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och finhacka morot och purjolök.
Ansa och strimla fänkålen tunt.
Fräs allt i smör och curry, lägg grönsakerna i en smord form.
Vik fiskfiléerna dubbelt, salta dom och lägg dem på grönsakerna.
Skala räkorna.

Smält smöret, vispa i mjölet.
Rör ner grädde och mjölk, låt koka upp under vispning.
Koka 5 min.
Rör i citronsaft, skal, och dill.
Smaka av med salt och peppar.

Häll såsen över fisken.
Gratinera mitt i ugnen ca 20-25 min

Garnera med räkor, dillvippor och citronklyftor

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards