Direktlänk till inlägg 16 november 2014
Veckans vego:
Grön ärtsoppa
300 g gröna ärter
1 l grönsaksbuljong av tärning eller fond
1 gul lök
1 dl vispgrädde
2 msk pressad citronsaft
Koka ärterna (spara några okokta ärter till garnering) i buljongen tillsammans med hackad lök, 5 minuter.
Mixa soppan slät.
Tillsätt grädde och koka upp.
Koka ett par minuter.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Garnera med ärter och persilja.
Veckans sallad:
Japansk sallad
1 gurka
2 äpplen
1 stor rättika
2 msk Olivolja
1 msk Citronsaft
Salt
Peppar
färsk koriander efter smak
Skala rättikan. Hyvla gurkan, äpplena och rättikan med potatisskalare eller osthyvel.
Blanda allt i en skål, vänd ner koriandern.
Smaksätt med salt, peppar, olivolja och citronsaft.
Månd:
Stekt lax med kall örtagårdsås, potatis och sallad
Örtagårdssås
1.5 dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 dl hackad dill
½ dl kackad gräslök
2 tsk dragon
salt o peppar
Blandas och får stå en stund
Tisd:
Räkpasta med mango
För 4
300 gr pasta av valfri sort
1 kg räkor med skal
1 dm purjo
smör
3 dl matlagningsgrädde
4 msk mangochuttney
250 gr tärnad mango (går utmärkt med den frysta)
50 gr färsk sköljd och slungad spenat
salt & peppar
Koka pastan och låt den rinna av.
Skala räkorna.
Skiva i fräs purjon några minuter i smör.
Häll i grädde och chutney, låt det koka upp.
Lägg i räkor, mango, spenat och den kokta pastan.
Ta bort från platten o vänd runt.
Servera genast.
Onsd:
Biff och mangosallad
Bulgur eller pasta för 2 pers, alt 90 g äggnudlar
½ pkt fryst tärnad mango
5 cm purjo
75 g groddar av ex. mungbönor
100 g minimajs
400 g utskuren biff eller lövbiff
100 g färsk spenat
1 dl cashewnötter, osaltade
2 msk rostade sesamfrön
Dressing:
Sweet mangosås + turkyoghurt
Eller
1 dl sweetchilisås
½ dl ketjap manis (söt soja)
Koka bulgur, pasta eller nudlar enligt förpackningen
Skiva purjon fint
Koka minmajsen i micron, spola den kall och klyv på längden
Skölj spenaten
Strimla köttet, och fräs det med salt o peppar
Blanda bulgur, mango och grönsaker på ett fat
Lägg på det strimlade köttet
Rör hop dressingen
Ringla över dressing och strö över nötter och sesamfrön.
Torsd:
Blomkålsoppa med purjo, ost o hasselnötter
6 portionsbaguetter
1 purjolök, ca 200 g
1 blomkål, ca 800 g
2 potatisar, ca 200 g
2 msk olja
1 liter grönsaksbuljong
2 1/2 dl mellangrädde
1 påse hackade hasselnötter à 50 g
1 dl riven ost
1. Grädda baguetten enligt anvisningen på förpackningen.
2. Ansa purjolök och blomkål och skär dem i skivor. Skala och skiva potatisarna,
2. Fräs purjolöken glansig i oljan i en stor kastrull. Lägg i potatis, blomkål, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock tills grönsakerna är mjuka, 10-15 minuter.
3. Ta av från värmen. Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt grädden, koka upp och smaka av med salt och peppar
4. Servera soppan med hasselnötter och riven ost.
Fred:
Apelsinkyckling, ris och sallad
2 msk smör
2 apelsiner
4 msk pinjenötter
6 morötter
3 msk olivolja
6 msk färsk timjan
2 dl blandade bönor
Ugn: 150°
Stek kycklingen på båda sidor i en stekpanna med smör tills kycklingen fått fin färg. Salta och peppra och lägg kycklingen i en ugnsfast form.
Skölj apelsinerna noga. Skiva och lägg skivorna på kycklingen. Pressa dem lätt så saften rinner över kycklingen. Tillaga i ugnen, ca 20 minuter, tills köttsaften är ofärgad.
Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Skala och skär morötterna i stavar. Skala och skiva löken. Fräs morötter och lök i en stekpanna med olja, 8 minuter.
Häll apelsinskyn från kycklingen över morötterna och blanda med timjan och bönor. Skiva kycklingen och servera med grönsakerna och strö på pinjenötter.
Lörd:
Kinagryta m ananassallad
400 gr griskött av bog
1 msk smör
1 krm salt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk curry
½ - 1 tsk ingefära
½ dl soja
3 dl äppeljuice
500 gr frysta wokgrönsaker, (ej för stora bitar)
1 msk potatismjöl
2 msk vatten
Skär köttet i strimlor och fräs det i smöret
Tillsätt salt, vitlök, curry och ingefära, fräs blandningen i 1-2 min
Tillsätt soja och äppeljuice. Lägg ett lock på grytan och koka på svag värme i 10-15 min
Tillsätt grönsakerna och koka ytterligare 4-5 min
Rör ut potatismjölet i vatten, rör ner det i grytan och koka upp alltsammans under omrörning.
Servera med kokt ris och salladen
¼ vitkålshuvud i strimlor
2 dl ananasbitar eller 3 st skurna konserverade ringar (i egen juice)
½ gurka i småbitar
10 rädisor, skivade
Blanda allt i en skål och häll över lite ananasjuice/spad.
Sönd:
Fiskgratäng med räkor Press potatis, sallad
1 morot
1 liten fänkål
1 purjolök
2 msk smör
2 tsk curry
500g vit fiskfilé (vi tog frysta portionsbitar av torskfilé som vi tinade först)
3 msk smör
3 msk mjöl
3 dl mjölk, kan bytas mot fond + vin om man vill ha den lite lyxigare
3 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
½ citron (skal+saft)
1 dl dill, finhackad
Garnering:
400g oskalade räkor
Dillvippor
Citronklyftor
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och finhacka morot och purjolök.
Ansa och strimla fänkålen tunt.
Fräs allt i smör och curry, lägg grönsakerna i en smord form.
Vik fiskfiléerna dubbelt, salta dom och lägg dem på grönsakerna.
Skala räkorna.
Smält smöret, vispa i mjölet.
Rör ner grädde och mjölk, låt koka upp under vispning.
Koka 5 min.
Rör i citronsaft, skal, och dill.
Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över fisken.
Gratinera mitt i ugnen ca 20-25 min
Garnera med räkor, dillvippor och citronklyftor
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 | |||
10 |
11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | |||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 | 23 | |||
24 |
25 |
26 | 27 |
28 |
29 |
30 | |||
|