Direktlänk till inlägg 15 november 2014
Bakpotatis är något vi tar till ibland på fredagarna när man inte orkar laga nåt riktigt. En potatis bakar man i micron i 7 min, 4 st i ca 25, glöm inte picka dom bara och man blir rysligt mätt med.
För det mesta äter vi med "kladd" av nåt slag, oftast gräddfil med en klick majjo i. Hackad rödlök, rom och räkor i skålar för sig. Fast idag ville jag göra nåt annat.
Jag rörde hop 3 dl gräddfil och 1-2 msk majonnäs som vanligt, men så fick jag syn på tuben med pepparrotsvisp och klämde i en fjärdedel ungefär. Rev i en liten citrons skal på fina cestjärnet och smakade av med salt och sv.peppar, inte dumt alls. Sen fick ½ hackad rödlök bada däri med. Skitgott på ren svenska, lite vågat att blanda pepparrot med citron men med bara skalet så funkade det, pepparroten bara anades mest i eftersmaken.
Vågade dock inte ha i rommen. Blev aningens lös men den spred sig ju bra i potatisen då i stället och rom, lite extra rödlök räkor som topping. Och mätta blev vi, jag så jag bara orkade en ynklig liten sked av den Italienska sallad Elle gjorde till, men den är ännu godare i morgon det vet jag ju. Så här gjorde vi den idag:
Italiensk bönsallad
1 förp blandade kokta bönor, kidney, vita och borlotti
8 halverade kronärtskockshjärtan, konserverade
2 strimlade rödlökar
150 g tärnad fetaost (funkar även med minimozzarella)
20 svarta oliver
20 halverade småtomater
1 msk vit balsamvinäger
2 msk olivolja
1-2 tsk Italiensk salladskryddda (strödde bara)
Salt & sv.peppar
Skölj bönorna och låt dem rinna av
Blanda dem med övriga grönsaker och fetan
Rör ihop olja, vinäger och kryddor och slå det över, rör om.
I morgon är det födelsedagslunch för Leffe då blir det soppa och tårta
Kantarellsoppa, omixad
1 liter färska kantareller
1 st gul lök
3 msk Smör
2 msk vetemjöl
1 dl torrt vitt vin
7 dl vatten
1 1⁄
2 dl vispgrädde
1⁄
2 krm svartpeppar
Ansa och skär svampen i mindre bitar.
Skala och finhacka löken. Fräs lök och svamp i smör i en gryta.
Rör i mjölet och häll på vinet, låt koka 2 min.
Tillsätt vatten och fond. Koka soppan på svag värme under lock ca 10 min.
Blanda ner grädden och smaka av med salt och peppar.
Jag blandar gula och trattkantareller
4 ägg
2½ dl socker
3/4 vetemjöl
3 msk kakao
1 1/4 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av formen, smörj och ströa formen.
Vispa ägg och socker riktigt poröst, så att det inte knastrar om det längre. Blanda torrvarorna i en bunke och se till att trycka sönder kakaoklumpar.
Sikta ner i äggvispet och blanda om försiktigt för hand.
Grädda i ca 30-35 minuter
Den ska fyllas med jordgubbssylt och pollyfluff och dekoreras med grädde, mandariner och romerska bågar.
Pollyfluff
1 påse Polly, ca 180 g
3dl vispgrädde
Skär ner godiset i småbitar
Blanda grädde och Polly i en kastrull.
Värm på medelvärme. Rör om hela tiden tills grädden kokar upp och godiset smälter.
Låt kallna och stå i kyl, gärna över natten.
Vispa upp så att den blir tjock och fluffig.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 | |||
10 |
11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | |||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 | 23 | |||
24 |
25 |
26 | 27 |
28 |
29 |
30 | |||
|