Matsedeln

Alla inlägg under februari 2014

Av Neta - 3 februari 2014 18:58

   

"Ramslök (Allium ursinum) i vilt tillstånd är tämligen sällsynt. I Sverige växer den ungefär så långt mot norr som Gästrikland.

Den har stjärnlikt öppna, snövita blommor och många blommor i varje blomställning. Stjälken sitter i toppen på den kala, bladlösa stjälken. Från sina närmaste släktingar avviker den genom både de utbredda kalkbladen och genom runda frön som saknar kanter. Bladen är blanka och gröna, liknar liljekonvaljbladen. Växten känns också igen på den starka doften av lök. Ramslöken trivs bäst på kalkhaltig, fuktig och myllrik mark.

Den lök, som hör till varje stängel, har vanligen endast två lökblad. I bland annat Tyskland förekommer ramslök traditionellt som en kryddört i matlagning, där den under senare år återfått sin popularitet. Den har en stark smak som påminner om vitlök, men till skillnad från vitlöken är det de gröna bladen som används. På grund av detta går ramslök i folkmun ofta under benämningen "skogsvitlök". Ramslöken är känslig för värme och bör inte upphettas, eftersom dess smak- och näringsämnen då går förlorade."

 

Jag har den i trädgården, fick plantor från en kompis på Österlen och nu har den spridit sig som 17. God att använda i potatissallad och för den delen vanlig sallad också. Vi har också gjort en örtolja som var "to die for" av den.

Det är alltså bladen, läskigt lik liljekonvaljeblad som används. Men doften är inte densamma, sitter vi på baksidan en sommarkväll o det är lite svalt fuktigt då känner man den. Är otroligt vacker i blomning och man kan gott ha den som kantväxt, förena nytta med nöje liksom   

 

Ramslökspesto

 

 

1 bunt ramslök

25 g mandel, skållad o skalad

50 g ost, parmesan eller västerbotten

1 dl olja, oliv eller kallpressad raps

 

Blanda alltsammans och mixa det slätt

 

 

Ramslök är nära släkt med Kaiplök som endast finns på Öland och Gotland, ser lite annorlunda ut men så lika att man kan använda vilket som i ett recept.

 

Kaipsoppa

1 liter skivad potatis
1 liter skivad kaiplök (vildlök)
1 liter grönsaksbuljong
½ liter grädde
Salt efter smak


Fräs kaiplöken i smöret tills den blir glansig

Tillsätt buljongen och potatisen. Låt koka till potatisen blir mjuk. Tillsätt grädden.

Kör soppan i en mixer till en slät och fin konsistens. Smaka av med salt, peppar, pressad citron och en nypa socker. Blir soppan för tjock späd med buljong.

Servera soppan het tillsammans med en matsked creme fraiche på topp, samt en nybakad baguette med rikligt med ost emellan.

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 3 februari 2014 11:48

 

"Lök är ett säkte av familjen liljeväxter. Man använder antingen den uppsvällda jordstammen eller de smala högbladen.

Gemensamt för alla lökväxter är den starka, ofta till tårar retande, doften och den skarpa smaken, som alstras av lättflyktiga, svavelhaltiga lökoljor."

 

 

Gul lök är väl den vi använder mest, skivad, strimlad, hackad eller riven finns den i de flesta maträtter som smaksättare men är också god att anrätta, t.ex fylld eller som soppa. Många är lite känsliga mot lök och ett tips då är att salta lite under tillagningen.

 

Löksoppa, svensk-fransk

 

 

2 stora gula lökar

1 vitlöksklyfta

2 msk smör

Salt & peppar

2 msk äppelcidervinäger

1 l grönsaksbuljong

2 lagerblad

1 krm torkad timjan

2 tsk kinesisk soja

4 skivor av Fröbrödet eller annat medelgrovt bröd

1 dl riven västerbottenost

 

Ugn 250 gr

Skala, halvera och skiva löken tunt

Skala och finhacka vitlöken

Fräs detta i smöret tills löken blir genomskinlig

Smaka av med salt & peppar

Häll på vinägern och låt den koka in nästan helt

Tillsätt därefter buljongen, lagerblad och timjan, sjud 20-25 min

Smaka av med sojan

Rosta bröden och dela dem på mitten

Häll upp soppan i ugnsfasta serveringsskålar

Toppa med bröd och riven ost

Gratinera i 5-10 min

 

 

 

 

Röd lök använder jag själv mer och mer. Tidigare mest till inlagd sill o sillsalladen på julen men idag allt mer rå i sallader och röror m.m Aningens mildare än gul lök. Används den rå ska man dock dela den o se om kärnan är gul, ta isf bort den annars kan anrättningen bli besk. Rik på antioxidanter, rena hälsokosten.

 

Rödlökssalsa

 

 

3 rödlökar i klyftor

3 msk strösocker

½ dl rödvinsvinäger

salt & peppar

 

Koka löken på svag värme med socker och vinäger i 25 min

Smaka av med salt & peppar

 

 

 

Både gul och röd lök finns ju även som knipplök sommartid, eller färsk lök kanske en del säger. Mildare, krispigare och fräschare. Jag älskar den, mest den röda. Har den i sallad och kalla såser, i kryddsmör och grillad både ensam och i grönsakspaket på grillen med färska örter t.ex timjan.

 

 

Silverlök är jag själv dålig på att använda men den är mildare än de två föregående och används främst om man är känslig mot gul lök.

 

 

Schalottlök har jag alltid hemma, den är också lite mildare och används mest rå av oss. Kan ersätta både gul och röd lök i de flesta rätter.

 

 

Steklök har jag också alltid hemma, smålök som används mest i grytor här, kan också stekas så klart eller är bra att ta till om det bara ska vara någon matsked lök i en anrättning.

 

 

Pärllök är plattrunda små lökar som förekommer i tre olika varianter. Dels en småvuxen art av matlök, dels den i medelhavs­området vildväxande arten allium ampeloprasum, dels en vit småvuxen variant av purjolök (allum porrum). Den sist nämnda är den vi brukar hitta i butikerna. Allum porrum-varianten är rund och något platt i formen, samt varierar i storlek från liten till medelstor. Den odlas mycket i Italien och används i industrin för inlägg­ningar.

Löken passar bra att kokas eller stekas hel. god att glasera. Serveras som tillbehör eller i grytor och kan i övrigt användas på samma sätt som gul eller annan matlök. Avänds till syltning och inläggningar.

 

 

Purjolök har jag alltid i frysen, den kan frysas i dubbla påsar nerskuren precis som den är. Köper när den kostar under tian kilot men köper ändå ofta en färsk. Den går även att skörda vintertid om man odlar den själv. Har i soppor, grytor och sallader.

 

 

 

 

Purjo i ugn

 

4 medelstora purjo

8 skivor lufttorkad skinka

1 msk fransk senap

 

Ostsås:

2 ägg

2 dl fraiche

2 dl riven smakrik ost

2 msk hackad rosmarin

Salt & sv.peppar

 

Sätt ugnen på 225 gr

Skölj, ansa och skär av 2 st 10 cm långa bitar av varje purjostjälk

Bred senap på skinkan och rulla in purjon

Lägg i smord ugnsform

Vispa samman ägg, fraiche, ost och rosmarin, smaksätt

Häll det över purjon

Ugnsbaka i ca 25 min eller tills den fått fin färg.

 

 

 

   

Gräslök används väl mest som krydda i kalla såser eller som dekoration och tillbehör. Blommorna är dekorativa och ätbara. Stråna runda och ihåliga.

 

 

Kinesisk gräslök har vita blommor och platta strån, smakar milt av vitlök och används som gräslök.

 

   

Salladslök är lättodlad och finns numer i butik året om. Finns både vit och röd. Själv föredrar jag den röda. Kallas även vårlök och används mycket i asiatisk matlagning och rå i kalla rätter. God i skaldjursröror.

 

 

Piplök är en dekorativlökväxt som ser ut lite som en stor gräslök. Man använder piplök ungefär som gräslök eller purjolök, men stjälken är god även som "salladslök".

Piplöken har kraftiga ihåliga stjälkar som växer i en tät tuva. Längst upp på stjälkarna sitter en rund blomboll som senare utvecklas till små lökknippen. Växten blir omkring 40 centimeter hög. Kallas även vinterlök.

 

 

Luftlök är en hybrid i familjenlökväxter mellan lök och piplök. Växten finns inte vild utan har uppstått i odling. Jag sådde den förra året men upp kom - ingenting. Mormor hade den dock och jag vet att hon använde den i grytor och soppor. Annars används den precis som piplök. För båda dom här gäller ju att du kan använda både stjälk, "frön" och rot.

 

 

Syltlök är en grupp sorter av matlök med liten, späd, vit löksom brukar läggas in i ättikslag. Syltlök kan odlas i hela landet och skördas när den är 15-30 mm i diameter. Både pärllök, pip- och luftlökslökarna från blomman kan användas till detta.

 

1 kg pärlök, små steklökar eller andra mycket små lökar
Saltlag till syltlök:

1 liter vatten
1 dl salt


Ättikslag till syltlök:

2 dl ättiksprit

3 dl vatten

3 dl socker

1 bit färsk ingefära (valfritt)

1 tsk vitpeppar


 


Koka upp vatten i en kastrull och koka löken med skal i 2 minuter
Häll av i durkslag och spola med kallt vatten.
Skala löken med en skalkniv.
Blanda vatten och salt i en till kastrull och rör till saltet löst sig.
Lägg i löken efter hand du skalar den och låt stå över natten i kylen.
Häll av löken i ett durkslag och skölj den.
Koka upp vatten i en kastrull och koka löken mjuk i ca 5 för syltlök och pärllök upp till 7 minuter för lite större steklökar.
Häll av i durkslag igen och fördela löken i glasburkar.
Koka upp ättikslagen, häll den över löken och sätt på lock.
Förvara syltlöken svalt och mörkt.
Syltlöken är färdig att äta efter ca 1,5-2 veckor och håller i upp till ett år.

 

     


Vitlöken lär ha odlats i landet redan under vikingatiden, men runt 1500-talet blev den impopulär på grund av sin starka lukt. Den återupptäcktes dock under 1900-talet och idag importeras den vanligen.

Vitlöken används främst som en smaksättare i matlagingen

Den är lättodlad och blasten, som kan skördas på sommaren (ta dock inte allt på en lök) används med fördel i sallader och röror.har en mild fin vitlökssmak.

Du sätter den i klyftor i jorden i september och låter den stå 1 år, innan du skördar, klyftar en av dom och sätter igen. Går att odla även i kruka på balkongen..

 

Solo är en kinesisk vitlök som till skillnad från vanlig vitlök består av endast 1 klyfta, eller ett enda runt stycke vitlök. Smaken är densamma som vanlig vitlök kanske något mildare.

Solovitlök finns i tre olika varianter solo vitlök, super solo, king solo.

Solovitlök är liten rund med ljust vitt skal, som ibland kan mixas med lite lila toner.

Personligen så föredrar jag solo framför den vanliga när jag köper vitlök, mycket pga att den "nästan" alltid är riktigt fräsh jämfört med vanlig vitlök där klyftorna ofta har bruna fläckar och ibland är dom svampiga och mögliga.

Den är jättefin att ha skivad i grönsakspaket på grillen och i ugnsgrönsaker då den inte blir bitter vid upphettning som vanlig vitlök kan bli ibland. Annars används dom lika.

 

 

 

VITLÖKSCHAMPINJONER

 

 

 

300 gr färska champinjoner

1 dl finhackad bladpersilja

2-3 vitlöksklyftor

1 dl olja

salt & peppar

 

Skär svampen i tunna skivor

Blanda med persilja och riven vitlök

Krydda lätt

Rör ner oljan

Gott på rostat bröd

 

Marinerade vitlöksklyftor

 

40  vitlöksklyftor
2 dl vatten
1/2 tsk salt
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 msk tomatpuré
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk curry
1/2 tsk salt
1 dl olja

 

Skala vitlöksklyftorna med en liten vass kniv.
Koka upp vatten, vinäger och salt i en traktörpanna.
Lägg i vitlöksklyftorna och låt dem koka kraftigt under lock i ca 2 minuter.
Lägg dem i en sil att rinna av väl och packa dem i en eller flera glasburkar medan de är
varma.

Marinad:
Blanda balsamvinäger, honung och tomatpuré. Det går lättast om man värmer blandningen några sekunder i mikrougn eller i en kastrull.
Smaksätt med kryddor och salt.
Vispa ner oljan i blandningen.
Det blir perfekt blandat om man använder mixer.
Häll marinaden över vitlöksklyftorna. Förslut burkarna väl.
Vänd och skaka burken väl så att kryddor och vitlök blandas noga.
Förvara vitlöksklyftorna i kyl. Hållbarheten är flera veckor.

 

 

 

 

Av Neta - 2 februari 2014 14:37

  

Veckans sallad:

 

Vitkåls o morotssallad m ananas

 


½ l finstrimlad vitkål

½ l grovt rivna morötter

1 hackad rödlök

1 brk ananas i egen juice

2 msk olivolja

1 msk ananasspad

1 tsk salladskrydda

½ tsk salt

1-2 krm grovmalen sv.peppar

 

Blanda rotfrukterna i en bunke, blanda och koka upp dressingen, slå den het över, rör om och låt svalna. Tillsätt ananasen i bitar.

 

  

Månd:

Köttfärslimpa m ugnsrotfrukter, brunsås, lingon.

 

Köttfärslimpa med allt på ett fat



400 gram köttfärs

4 msk ströbröd

1 msk potatismjöl

2 dl vatten

1,5 tsk salt

1 st ägg

1,5 krm peppar

1 msk lök, finhackad

8 st potatisar

2 st lökar

2 st morötter

olja

Salt & sv.peppar

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Mät upp ströbröd och potatismjöl i en bunke.

Tillsätt lök blanda väl med vattnet. Låt det svälla minst 10 minuter.

Lägg i färs och salt och blanda väl. Rör sedan ner ägg och peppar.

Forma färsen till en knubbig limpa i en smord ugnsform.

Skala potatis och skär dem i klyftor.

Skala och skiva morötterna, skala löken och dela i mindre bitar.


Blanda allt i en bunke, ringla olja över, krydda och blanda runt, fördela runt köttfärsen.

Sätt in formen i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 175 grader.

Stek ca 45 min eller tills potatisen är mjuk och köttfärsen klar.

 

  

Tisd:

 

Bacongratäng

 

 

250 gram spiralpasta

3 paket bacon, strimlat

2 schalottenlökar, hackade

1 röd paprika, strimlad

1 gul paprika, strimlad

100 g svamp, skivad

2,5 dl grädde

1 burk 125 g färskost, taco eller paprika & lök

1-2 krm cayenne

1 tsk press lime

salt, peppar och paprikakrydda

2 dl riven ost

 

Sätt ugnen på 225 gr

Stek baconen tillsammans med lök, paprika och svamp

Rör i färskosten och ta bort från värmen

Koka pasta på angiven tid. Häll av.

Blanda ner baconröran.

Häll över i en ugnssäker form som du smörat.

Blanda grädde, hälften av den rivna osten och kryddor

Häll över gräddblandningen.

Strö sedan över resterande ost.

Placera mitt i ugnen, ca 15 minuter eller tills osten

smält och fått lite färg.

 

  

Onsd:

Rimmad fisk med gremolata

 

 

600 g vit fiskfilé

1 tsk grovt salt

1 tsk strösocker

2 msk smör eller margarin

peppar

1 dl hackad persilja

2 msk rivet citronskal

2 tsk pressad citron

2 vitlöksklyfta

 

Servera med:

potatismos

ärter

 

Dela fisken i 4 portionsbitar.
Blanda salt och socker, och strö över fisken.

Låt rimmas i 20 min i rumstemperatur.
Torka fisken och stek i en stekpanna med smör, ca 3 min per sida.
Krydda med peppar.
Blanda persilja, citronskal och -saft och hackad vitlök.
Strö över fisken och servera med potatismos och ärter.

 

  

Torsd:

Spenat och Blomkålsoppa

 

 

300 g blomkål

150 g potatis

1 l grönsaksbuljong av tärning

200 g hackad spenat

2 tsk riven ingefära

salt, peppar

 

Servera med:

grovt rågbröd

lagrad ost

röd paprika

 

 

Ansa blomkålen och dela den i buketter.
Skala och riv potatisen fint.
Koka upp buljongen i en gryta.
Tillsätt potatis, blomkål och spenat.
Koka upp och låt soppan sjuda under omrörning, 5 mi-nuter.
Smaksätt med ingefära, salt och peppar.
Servera soppan med grovt rågbröd med ost och paprika.

 

Keso a la Malta med saftsås

 

 

4–6 portioner

 

500 g keso

2 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

2 msk strösocker

2 apelsiner

 

Saftsås:

6 dl stark röd saft

3 msk Maizena, majsstärkelse

 

Garnera med:

1 apelsin

Låt keson rinna av genom en sil, i ca 1 timme.
Vispa grädden med vaniljsocker och strösocker.
Vänd ner keson i grädden.
Skala apelsinerna med kniv ända in till fruktköttet så de vita hinnorna inte kommer med.
Skär ut hinnfria klyftor.
Vänd ner apelsinklyftorna i kesogrädden.
Förvara i kylen.

Saftsås: Koka upp saften, den ska vara kraftig i smaken.
Rör ut majsstärkelsen i kallt vatten och vispa ner redningen i saften.
Koka sakta 2–3 min.
Servera såsen kall.

Garnera med apelsin.

 

  

Fred:

Kebab med ris, grönsaker o sås, kebabsås gör jag med gräddfil och kebabkrydda.

 

Kebabkrydda

 

2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk koriander
1 tsk grovmalen svartpeppar
1-1½ tsk salt
1 tsk oregano
 
Lägg i burk med tätt lock, ta 1-2 tsk till 2 dl gräddfil.

 

 

  

Lörd:

Shepards pie

 

  

Sönd:

Gai Pad Med Mamuang = Kyckling med cashewnötter

 

400 g kycklingfilé

2 msk japansk soja

olivolja

2 morötter

6 salladslökar

1 röd paprika

1 liten brk bambuskott

100 g sockerärtor

2 msk ostronsås

1 tsk sambal oelek

2-3 tsk fisksås

ev mer soja

100 g cashewnötter, gärna rostade

 

Servera med jasmineris och soja

 

Strimla kycklingen och marinera i soja i ca 1 timme, fräs den klar i olivolja

Skala, ansa och skär ner grönsakerna

fräs dom, morötterna ca 10 min dom andra lite lätt bara

blanda sen med kycklingen, fräs ihop nån minut

rosta nötterna samtidigt i en annan panna, tar typ 2 min

rör i ostronsås, sambal och fisksås, smaka av och låt det gå nån minut

rör i nötterna och servera ris och soja

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 2 februari 2014 14:35

Linguine med sojabönor och halloumi

 

 

ca 300 g pasta, gärna linguine

500 g edamamebönor

2 haloumi

2 vitlöksklyftor

1/2 röd spansk chilifrukt

2 msk olivolja

flingsalt, svartpeppar

4 tomater

70 g rucolasallad

parmesanost

 

Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enligt anvisningarna på för-packningen.
Koka edamamebönorna enligt anvisningarna på förpackningen och sprita dem.
Skär haloumin i drygt 1/2 cm tjocka skivor och pensla dem med olja.
Grilla osten i en het grillpanna på båda sidor i ca 1 minut. Dela skivorna på diagonalen.
Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och hacka chilin.
Fräs vitlök och chili på medelvärme i en stekpanna med olja.
Tillsätt bönorna och vänd runt dem så att de blir varma.
Skär tomaterna i bitar och vänd ner dem i pannan tillsammans med pastan. Salta och peppra.
Lägg upp pastan i djupa tallrikar och blanda med rucolasallad.
Lägg på haloumin och strö över riven parmesanost.

 

Av Neta - 1 februari 2014 00:11

Ingefära

 

   

 

" Ingefära, som är en tropisk, meterhög liljeväxt med kraftig underjordisk knölstam, kommer ursprungligen från Sydostasien eller Polynesien.

Ingefära är slökt med både gurkmeja och kardemumma. Den säljs så väl färsk som torkad, mald till pulver. inlagd i sockerlag (syltad ingefära) och i orientaliska affärer inlagd i en sötsur lag.

Förvara den färska ingefäran torrt eller i plastpåse i kyl. Den kan även skivas, läggas i sherry och förvaras i kyl"


Jag skalar min, lindar in varje bit i gladpack och fryser bitarna i en plastpåse. Jag tycker den är lättare att riva eller pressa i vitlökspress från fryst. Går att lägga tillbaka i frysen om man inte gör av med allt. Te på ingefära sägs bota diverse krämpor och det är gott att ha i en bit i en fruktsmoothie.

Ingefäran är bland annat slemlösande, matsmältningsfrämjande, antioxidant, cirkulationsstimulerande, avslappnande och blodlösande. Den är en underbar värmande ört för matsmältningen. Magen och tarmarna stimuleras och produktionen av matsmältningsenzymer stiger. Den sätter fart på restprodukter och toxiner vilket förbättrar allmäntillståndet och stärker immunförsvaret.

Den lugnar även magen, lindrar förstoppning och dämpar väderspänningar. Ingefäran stimulerar hjärtverksamheten och cirkulationen vilket ger värmekänsla. Den fungerar slemlösande och stimulerande på lungorna. Mest vanligt är att vi köper den torkad i pulver men idag kan vi hitta den färsk i de flesta livsmedelsbutiker.

Den färska har mycket friskare smak än den torkade men måste skalas. Det gör du enklast om du först bryter den i bitar och sedan skalar den med potatisskalare. Den färska ingefäran håller bäst i kylskåp, men du kan även frysa in den. Frys in den skalad och riv den medan den fortfarande är fryst.

Några tips på användningsområden:

  • Riv eller skiva lite färsk ingefära i en kopp, häll på kokande vatten, drick som te.
  • Torkad malen ingefära är gott på fil och youghurt
  • Kanderad ingefära är bra för matsmältningen och dämpar illamående vid graviditet.
  • Smaksätt flytande honung med riven ingefära och rivet citronskal, väldigt gott till fruktsallad och glass.

Vår lever är hårt belastad idag av bland annat stress och det höga tempo vi lever i. Därför behöver levern renas.

 

Här kommer ett enkelt recept med ingefära som du kokar ihop själv, det är ett effektfullt medel som stimulerar leverns gallproduktion och fettomsättning.

3½ dl vatten

3 tsk malen ingefära

3 tsk gurkmeja.

Kokas upp snabbt, låt dra 30 minuter, silas.

Förvaras i kylskåp, hållbart i 14 dagar.

Dosering: 2 tsk före varje måltid under 14 dagar.

 

 

Syltad ingefära

 

500 g färsk ingefära
vatten
1 tsk salt (1 tsk salt /liter vatten)
3 dl strösocker
1 1/4 dl vatten
2 msk ljus sirap
2 kryddnejlikor
1 bit hel kanel

Skala och skiva ingefäran alt dra breda strimlor med potatisskalare.
Lägg dem i en kastrull, häll över vatten så att det täcker.
Tillsätt 1 tsk salt/liter vatten.
Koka under lock i ca 1-2 timmar, tills ingefäran är mjuk.
Låt rinna av i sil.
Koka upp alla ingredienser till lagen.
Lägg i ingefäran och koka i ca 40 minuter.
Häll upp på rena burkar och tillslut när det kallnat.
Kan förvaras i kyl flera månader.

 

Förkylningsdryck


En rejäl bit färsk ingefära( lika stor som en vuxens mans hand.
1-2 tsk kardemumma kärnor eller hela kapslar
1 stång kanel
4-6 svartpepparkorn hela
1 liter vatten (ca)
1 pressad citron
1 dl honung eller efter smak

 

Skala ingefäran och skär i mindre bitar.

Låt småkoka i vattnet tillsammans med kanel, kardemumma o svartpeppar i ca 10 min.
Sila av och blanda i pressad citron o honung.

Häll upp på termos och drick flera koppar under dagen.


 

Wasabi

 

   

 

"Wasabi är roten av en japansk växt som påminner om vår pepparrot. Wasabi är milt grön i färgen och otroligt stark i smaken. Wasabipasta severas till sushi.

Wasabi finns förutom pasta på tub också som pulver i orientaliska affärer eller på thaihyllan. Detta pulver blandas med vatten och får stå i 5 minuter så att smaken framträder.

Wasabipulver håller i "evighet" tuben håller sig ca 1 år."


Inte så mycket mer att säga om den, vi brukar blanda wasabipasta med pepparrotsvisp, tycker det blir kanon och inte fullt så starkt. Har hittills aldrig testat pulver annat än att jag tror det är det man får till hämtsushi.

 

Pepparrot

 

     

Det här kan man hitta i sin trädgård om man har tur men den växer även vilt på många ställen t.ex vid klosterruiner. Ut och spana!

 

"Pepparrot har odlats allmänt sen medeltiden. Den har spritt sig och finns nu förvildad i stora delar av Europa.

Det är den tjocka roten som innehåller en skarp, flyktig tårretande olja, som är så användbar.

Pepparrot serveras alltid riven, helst färsk av en bit pepparrot, annars finns färdigriven både i små burkar eller i tub.

Användningsområdet är stort och passar till nästan allt."


Färskost med pepparrot är gott till rökt fisk och rökt och rimmat kött. Kombinerat med ett syrligt äpple är den urgod i kalla såser till t.ex råkost. Blanda med smör till kryddsmör med lite salt. Vill man ha pepparrotssmak men inte så stark, är pepparrotsvispen på tub kanon. Finns alltid både ock i min kyl. Kommer jag över färsk gör jag precis som med ingefäran. Skalar, lindar in i gladpack och fryser i plastpåsar. River det jag behöver och lägger tillbaks i frysen.

 

Du kan smaksätta vilken vit sås som helst, varm eller kall med pepparrot

Du kan koka ner grädde o smaksätta med pepparrot o salt gott till rotfrukter

Till rivna morötter tar du 2 dl gräddfil, 1 tsk pepparrot och lite salt, sååå gott. Lägg till ett rivet äpple och du är nästan i himlen.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards