Direktlänk till inlägg 3 februari 2014
"Ramslök (Allium ursinum) i vilt tillstånd är tämligen sällsynt. I Sverige växer den ungefär så långt mot norr som Gästrikland.
Den har stjärnlikt öppna, snövita blommor och många blommor i varje blomställning. Stjälken sitter i toppen på den kala, bladlösa stjälken. Från sina närmaste släktingar avviker den genom både de utbredda kalkbladen och genom runda frön som saknar kanter. Bladen är blanka och gröna, liknar liljekonvaljbladen. Växten känns också igen på den starka doften av lök. Ramslöken trivs bäst på kalkhaltig, fuktig och myllrik mark.
Den lök, som hör till varje stängel, har vanligen endast två lökblad. I bland annat Tyskland förekommer ramslök traditionellt som en kryddört i matlagning, där den under senare år återfått sin popularitet. Den har en stark smak som påminner om vitlök, men till skillnad från vitlöken är det de gröna bladen som används. På grund av detta går ramslök i folkmun ofta under benämningen "skogsvitlök". Ramslöken är känslig för värme och bör inte upphettas, eftersom dess smak- och näringsämnen då går förlorade."
Jag har den i trädgården, fick plantor från en kompis på Österlen och nu har den spridit sig som 17. God att använda i potatissallad och för den delen vanlig sallad också. Vi har också gjort en örtolja som var "to die for" av den.
Det är alltså bladen, läskigt lik liljekonvaljeblad som används. Men doften är inte densamma, sitter vi på baksidan en sommarkväll o det är lite svalt fuktigt då känner man den. Är otroligt vacker i blomning och man kan gott ha den som kantväxt, förena nytta med nöje liksom
Ramslökspesto
1 bunt ramslök
25 g mandel, skållad o skalad
50 g ost, parmesan eller västerbotten
1 dl olja, oliv eller kallpressad raps
Blanda alltsammans och mixa det slätt
Ramslök är nära släkt med Kaiplök som endast finns på Öland och Gotland, ser lite annorlunda ut men så lika att man kan använda vilket som i ett recept.
Kaipsoppa
1 liter skivad potatis
1 liter skivad kaiplök (vildlök)
1 liter grönsaksbuljong
½ liter grädde
Salt efter smak
Fräs kaiplöken i smöret tills den blir glansig
Tillsätt buljongen och potatisen. Låt koka till potatisen blir mjuk. Tillsätt grädden.
Kör soppan i en mixer till en slät och fin konsistens. Smaka av med salt, peppar, pressad citron och en nypa socker. Blir soppan för tjock späd med buljong.
Servera soppan het tillsammans med en matsked creme fraiche på topp, samt en nybakad baguette med rikligt med ost emellan.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 |
7 |
8 | 9 | |||
10 | 11 |
12 | 13 |
14 | 15 |
16 |
|||
17 | 18 |
19 |
20 |
21 |
22 | 23 | |||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 | |||||
|