Matsedeln

Direktlänk till inlägg 3 februari 2014

Glömde ju en

Av Neta - 3 februari 2014 18:58

   

"Ramslök (Allium ursinum) i vilt tillstånd är tämligen sällsynt. I Sverige växer den ungefär så långt mot norr som Gästrikland.

Den har stjärnlikt öppna, snövita blommor och många blommor i varje blomställning. Stjälken sitter i toppen på den kala, bladlösa stjälken. Från sina närmaste släktingar avviker den genom både de utbredda kalkbladen och genom runda frön som saknar kanter. Bladen är blanka och gröna, liknar liljekonvaljbladen. Växten känns också igen på den starka doften av lök. Ramslöken trivs bäst på kalkhaltig, fuktig och myllrik mark.

Den lök, som hör till varje stängel, har vanligen endast två lökblad. I bland annat Tyskland förekommer ramslök traditionellt som en kryddört i matlagning, där den under senare år återfått sin popularitet. Den har en stark smak som påminner om vitlök, men till skillnad från vitlöken är det de gröna bladen som används. På grund av detta går ramslök i folkmun ofta under benämningen "skogsvitlök". Ramslöken är känslig för värme och bör inte upphettas, eftersom dess smak- och näringsämnen då går förlorade."

 

Jag har den i trädgården, fick plantor från en kompis på Österlen och nu har den spridit sig som 17. God att använda i potatissallad och för den delen vanlig sallad också. Vi har också gjort en örtolja som var "to die for" av den.

Det är alltså bladen, läskigt lik liljekonvaljeblad som används. Men doften är inte densamma, sitter vi på baksidan en sommarkväll o det är lite svalt fuktigt då känner man den. Är otroligt vacker i blomning och man kan gott ha den som kantväxt, förena nytta med nöje liksom   

 

Ramslökspesto

 

 

1 bunt ramslök

25 g mandel, skållad o skalad

50 g ost, parmesan eller västerbotten

1 dl olja, oliv eller kallpressad raps

 

Blanda alltsammans och mixa det slätt

 

 

Ramslök är nära släkt med Kaiplök som endast finns på Öland och Gotland, ser lite annorlunda ut men så lika att man kan använda vilket som i ett recept.

 

Kaipsoppa

1 liter skivad potatis
1 liter skivad kaiplök (vildlök)
1 liter grönsaksbuljong
½ liter grädde
Salt efter smak


Fräs kaiplöken i smöret tills den blir glansig

Tillsätt buljongen och potatisen. Låt koka till potatisen blir mjuk. Tillsätt grädden.

Kör soppan i en mixer till en slät och fin konsistens. Smaka av med salt, peppar, pressad citron och en nypa socker. Blir soppan för tjock späd med buljong.

Servera soppan het tillsammans med en matsked creme fraiche på topp, samt en nybakad baguette med rikligt med ost emellan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards