Matsedeln

Direktlänk till inlägg 20 oktober 2011

Shepards pie

Av Neta - 20 oktober 2011 23:16

 

Det här var det jag hann fota av dagens middag     en enkel variant på Shepards pie som familjen älskar.

Jag fräste 400 gr färs med 2 halverade och skivade lökar, lät en burk krossade tomater rinna av och tillsatte det på slutet med en strimlad röd paprika. Kryddade med salt, peppar och en aning chiliflakes.

La det i en smord ungsform, bredde över potatismos strödde på ost och gratinerade i 225 gr till det fick färg.


Det korrekta receptet är så här


Shepards pie
För 6-8.

 

500 gr nötfärs
1 hackad gul lök
1 hackad morot
100 gr hackad rotselleri
½ paket strimlat bacon
1 msk kalvfond
2 tsk torkad timjan
2 msk worcestersås
1 brk krossade tomater
salt & svartpeppar

1 kg potatis
1.5 dl mjölk
1 msk smör
2 äggulor
1 dl riven lagrad ost
salt & vitpeppar

Sätt ugnen på 225 gr
Koka potatisen till moset mjuk och mosa det.
Hetta upp mjölk, smör och rör i det potatisen.
Tillsättt äggulorna snabbt och krydda.
Rör i osten.
Fräs lök, morot, selleri och bacon lätt. Lägg åt sidan.
Bryn färs, tillsätt fond, timjan och worcestersås.
Smaka av.
Blanda färsen med rotfrukter o bacon, tillsätt tomaterna.
Fördela i en smord ugnsform.
Bred över moset och gratinera i 25 min.
Servera med kokta ärtor och lingonsylt.



Men så gör jag den sällan ;)


Visste ni att det är vetemjöl/gluten i färdiga grilloljor? Förmodligen för att det finna i sojan. Jag visste det inte.   

Men eftersom jag vet att det iaf är en glutenintolerans på festen och att citrus kan vara känsligt så bestämde jag mig för att göra lite mer kyckling och då en variant fri från detta. Den blev ist marinerad i 1 dl solrosolja, ½ dl chilisås, 2 msk rödvinsvinäger, Bärstakrydda och s&sv.p. Bärsta är en kryddblandning man kan ha som grillkrydda från Junis kryddor, www.juniskryddor.w.se säljs på marknader eller på postorder. Den är väldigt god och receptet framtaget på Bärsta gård, www.bärstaparty.se ett företag i Enköping som föder upp grisar och anordnar grisfester. Dom kommer ut till företagen eller också kan dom anordna i egna lokaler.


 

Här är kycklingen körd "nästan klar" vill ju inte det ska bli torrt då vi värmer där borta.


Ja det var dagens matbegivenheter   



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7 8
9
10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards