Matsedeln

Direktlänk till inlägg 2 februari 2014

V 6.

Av Neta - 2 februari 2014 14:37

  

Veckans sallad:

 

Vitkåls o morotssallad m ananas

 


½ l finstrimlad vitkål

½ l grovt rivna morötter

1 hackad rödlök

1 brk ananas i egen juice

2 msk olivolja

1 msk ananasspad

1 tsk salladskrydda

½ tsk salt

1-2 krm grovmalen sv.peppar

 

Blanda rotfrukterna i en bunke, blanda och koka upp dressingen, slå den het över, rör om och låt svalna. Tillsätt ananasen i bitar.

 

  

Månd:

Köttfärslimpa m ugnsrotfrukter, brunsås, lingon.

 

Köttfärslimpa med allt på ett fat



400 gram köttfärs

4 msk ströbröd

1 msk potatismjöl

2 dl vatten

1,5 tsk salt

1 st ägg

1,5 krm peppar

1 msk lök, finhackad

8 st potatisar

2 st lökar

2 st morötter

olja

Salt & sv.peppar

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Mät upp ströbröd och potatismjöl i en bunke.

Tillsätt lök blanda väl med vattnet. Låt det svälla minst 10 minuter.

Lägg i färs och salt och blanda väl. Rör sedan ner ägg och peppar.

Forma färsen till en knubbig limpa i en smord ugnsform.

Skala potatis och skär dem i klyftor.

Skala och skiva morötterna, skala löken och dela i mindre bitar.


Blanda allt i en bunke, ringla olja över, krydda och blanda runt, fördela runt köttfärsen.

Sätt in formen i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 175 grader.

Stek ca 45 min eller tills potatisen är mjuk och köttfärsen klar.

 

  

Tisd:

 

Bacongratäng

 

 

250 gram spiralpasta

3 paket bacon, strimlat

2 schalottenlökar, hackade

1 röd paprika, strimlad

1 gul paprika, strimlad

100 g svamp, skivad

2,5 dl grädde

1 burk 125 g färskost, taco eller paprika & lök

1-2 krm cayenne

1 tsk press lime

salt, peppar och paprikakrydda

2 dl riven ost

 

Sätt ugnen på 225 gr

Stek baconen tillsammans med lök, paprika och svamp

Rör i färskosten och ta bort från värmen

Koka pasta på angiven tid. Häll av.

Blanda ner baconröran.

Häll över i en ugnssäker form som du smörat.

Blanda grädde, hälften av den rivna osten och kryddor

Häll över gräddblandningen.

Strö sedan över resterande ost.

Placera mitt i ugnen, ca 15 minuter eller tills osten

smält och fått lite färg.

 

  

Onsd:

Rimmad fisk med gremolata

 

 

600 g vit fiskfilé

1 tsk grovt salt

1 tsk strösocker

2 msk smör eller margarin

peppar

1 dl hackad persilja

2 msk rivet citronskal

2 tsk pressad citron

2 vitlöksklyfta

 

Servera med:

potatismos

ärter

 

Dela fisken i 4 portionsbitar.
Blanda salt och socker, och strö över fisken.

Låt rimmas i 20 min i rumstemperatur.
Torka fisken och stek i en stekpanna med smör, ca 3 min per sida.
Krydda med peppar.
Blanda persilja, citronskal och -saft och hackad vitlök.
Strö över fisken och servera med potatismos och ärter.

 

  

Torsd:

Spenat och Blomkålsoppa

 

 

300 g blomkål

150 g potatis

1 l grönsaksbuljong av tärning

200 g hackad spenat

2 tsk riven ingefära

salt, peppar

 

Servera med:

grovt rågbröd

lagrad ost

röd paprika

 

 

Ansa blomkålen och dela den i buketter.
Skala och riv potatisen fint.
Koka upp buljongen i en gryta.
Tillsätt potatis, blomkål och spenat.
Koka upp och låt soppan sjuda under omrörning, 5 mi-nuter.
Smaksätt med ingefära, salt och peppar.
Servera soppan med grovt rågbröd med ost och paprika.

 

Keso a la Malta med saftsås

 

 

4–6 portioner

 

500 g keso

2 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

2 msk strösocker

2 apelsiner

 

Saftsås:

6 dl stark röd saft

3 msk Maizena, majsstärkelse

 

Garnera med:

1 apelsin

Låt keson rinna av genom en sil, i ca 1 timme.
Vispa grädden med vaniljsocker och strösocker.
Vänd ner keson i grädden.
Skala apelsinerna med kniv ända in till fruktköttet så de vita hinnorna inte kommer med.
Skär ut hinnfria klyftor.
Vänd ner apelsinklyftorna i kesogrädden.
Förvara i kylen.

Saftsås: Koka upp saften, den ska vara kraftig i smaken.
Rör ut majsstärkelsen i kallt vatten och vispa ner redningen i saften.
Koka sakta 2–3 min.
Servera såsen kall.

Garnera med apelsin.

 

  

Fred:

Kebab med ris, grönsaker o sås, kebabsås gör jag med gräddfil och kebabkrydda.

 

Kebabkrydda

 

2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk koriander
1 tsk grovmalen svartpeppar
1-1½ tsk salt
1 tsk oregano
 
Lägg i burk med tätt lock, ta 1-2 tsk till 2 dl gräddfil.

 

 

  

Lörd:

Shepards pie

 

  

Sönd:

Gai Pad Med Mamuang = Kyckling med cashewnötter

 

400 g kycklingfilé

2 msk japansk soja

olivolja

2 morötter

6 salladslökar

1 röd paprika

1 liten brk bambuskott

100 g sockerärtor

2 msk ostronsås

1 tsk sambal oelek

2-3 tsk fisksås

ev mer soja

100 g cashewnötter, gärna rostade

 

Servera med jasmineris och soja

 

Strimla kycklingen och marinera i soja i ca 1 timme, fräs den klar i olivolja

Skala, ansa och skär ner grönsakerna

fräs dom, morötterna ca 10 min dom andra lite lätt bara

blanda sen med kycklingen, fräs ihop nån minut

rosta nötterna samtidigt i en annan panna, tar typ 2 min

rör i ostronsås, sambal och fisksås, smaka av och låt det gå nån minut

rör i nötterna och servera ris och soja

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards