Direktlänk till inlägg 2 februari 2014
Veckans sallad:
Vitkåls o morotssallad m ananas
½ l finstrimlad vitkål
½ l grovt rivna morötter
1 hackad rödlök
1 brk ananas i egen juice
2 msk olivolja
1 msk ananasspad
1 tsk salladskrydda
½ tsk salt
1-2 krm grovmalen sv.peppar
Blanda rotfrukterna i en bunke, blanda och koka upp dressingen, slå den het över, rör om och låt svalna. Tillsätt ananasen i bitar.
Månd:
Köttfärslimpa m ugnsrotfrukter, brunsås, lingon.
Köttfärslimpa med allt på ett fat
400 gram köttfärs
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
2 dl vatten
1,5 tsk salt
1 st ägg
1,5 krm peppar
1 msk lök, finhackad
8 st potatisar
2 st lökar
2 st morötter
olja
Salt & sv.peppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Mät upp ströbröd och potatismjöl i en bunke.
Tillsätt lök blanda väl med vattnet. Låt det svälla minst 10 minuter.
Lägg i färs och salt och blanda väl. Rör sedan ner ägg och peppar.
Forma färsen till en knubbig limpa i en smord ugnsform.
Skala potatis och skär dem i klyftor.
Skala och skiva morötterna, skala löken och dela i mindre bitar.
Blanda allt i en bunke, ringla olja över, krydda och blanda runt, fördela runt köttfärsen.
Sätt in formen i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 175 grader.
Stek ca 45 min eller tills potatisen är mjuk och köttfärsen klar.
Tisd:
Bacongratäng
250 gram spiralpasta
3 paket bacon, strimlat
2 schalottenlökar, hackade
1 röd paprika, strimlad
1 gul paprika, strimlad
100 g svamp, skivad
2,5 dl grädde
1 burk 125 g färskost, taco eller paprika & lök
1-2 krm cayenne
1 tsk press lime
salt, peppar och paprikakrydda
2 dl riven ost
Sätt ugnen på 225 gr
Stek baconen tillsammans med lök, paprika och svamp
Rör i färskosten och ta bort från värmen
Koka pasta på angiven tid. Häll av.
Blanda ner baconröran.
Häll över i en ugnssäker form som du smörat.
Blanda grädde, hälften av den rivna osten och kryddor
Häll över gräddblandningen.
Strö sedan över resterande ost.
Placera mitt i ugnen, ca 15 minuter eller tills osten
smält och fått lite färg.
Onsd:
Rimmad fisk med gremolata
600 g vit fiskfilé
1 tsk grovt salt
1 tsk strösocker
2 msk smör eller margarin
1 dl hackad persilja
2 msk rivet citronskal
2 tsk pressad citron
Servera med:
Dela fisken i 4 portionsbitar.
Blanda salt och socker, och strö över fisken.
Låt rimmas i 20 min i rumstemperatur.
Torka fisken och stek i en stekpanna med smör, ca 3 min per sida.
Krydda med peppar.
Blanda persilja, citronskal och -saft och hackad vitlök.
Strö över fisken och servera med potatismos och ärter.
Torsd:
Spenat och Blomkålsoppa
300 g blomkål
150 g potatis
1 l grönsaksbuljong av tärning
200 g hackad spenat
2 tsk riven ingefära
Ansa blomkålen och dela den i buketter.
Skala och riv potatisen fint.
Koka upp buljongen i en gryta.
Tillsätt potatis, blomkål och spenat.
Koka upp och låt soppan sjuda under omrörning, 5 mi-nuter.
Smaksätt med ingefära, salt och peppar.
Servera soppan med grovt rågbröd med ost och paprika.
Keso a la Malta med saftsås
4–6 portioner
500 g keso
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
2 msk strösocker
Saftsås:
6 dl stark röd saft
3 msk Maizena, majsstärkelse
Garnera med:
1 apelsin
Låt keson rinna av genom en sil, i ca 1 timme.
Vispa grädden med vaniljsocker och strösocker.
Vänd ner keson i grädden.
Skala apelsinerna med kniv ända in till fruktköttet så de vita hinnorna inte kommer med.
Skär ut hinnfria klyftor.
Vänd ner apelsinklyftorna i kesogrädden.
Förvara i kylen.
Saftsås: Koka upp saften, den ska vara kraftig i smaken.
Rör ut majsstärkelsen i kallt vatten och vispa ner redningen i saften.
Koka sakta 2–3 min.
Servera såsen kall.
Garnera med apelsin.
Fred:
Kebab med ris, grönsaker o sås, kebabsås gör jag med gräddfil och kebabkrydda.
Kebabkrydda
Lörd:
Sönd:
Gai Pad Med Mamuang = Kyckling med cashewnötter
400 g kycklingfilé
2 msk japansk soja
olivolja
2 morötter
6 salladslökar
1 röd paprika
1 liten brk bambuskott
100 g sockerärtor
2 msk ostronsås
1 tsk sambal oelek
2-3 tsk fisksås
ev mer soja
100 g cashewnötter, gärna rostade
Servera med jasmineris och soja
Strimla kycklingen och marinera i soja i ca 1 timme, fräs den klar i olivolja
Skala, ansa och skär ner grönsakerna
fräs dom, morötterna ca 10 min dom andra lite lätt bara
blanda sen med kycklingen, fräs ihop nån minut
rosta nötterna samtidigt i en annan panna, tar typ 2 min
rör i ostronsås, sambal och fisksås, smaka av och låt det gå nån minut
rör i nötterna och servera ris och soja
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 |
7 |
8 | 9 | |||
10 | 11 |
12 | 13 |
14 | 15 |
16 |
|||
17 | 18 |
19 |
20 |
21 |
22 | 23 | |||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 | |||||
|