Direktlänk till inlägg 1 februari 2014
Ingefära
" Ingefära, som är en tropisk, meterhög liljeväxt med kraftig underjordisk knölstam, kommer ursprungligen från Sydostasien eller Polynesien.
Ingefära är slökt med både gurkmeja och kardemumma. Den säljs så väl färsk som torkad, mald till pulver. inlagd i sockerlag (syltad ingefära) och i orientaliska affärer inlagd i en sötsur lag.
Förvara den färska ingefäran torrt eller i plastpåse i kyl. Den kan även skivas, läggas i sherry och förvaras i kyl"
Jag skalar min, lindar in varje bit i gladpack och fryser bitarna i en plastpåse. Jag tycker den är lättare att riva eller pressa i vitlökspress från fryst. Går att lägga tillbaka i frysen om man inte gör av med allt. Te på ingefära sägs bota diverse krämpor och det är gott att ha i en bit i en fruktsmoothie.
Ingefäran är bland annat slemlösande, matsmältningsfrämjande, antioxidant, cirkulationsstimulerande, avslappnande och blodlösande. Den är en underbar värmande ört för matsmältningen. Magen och tarmarna stimuleras och produktionen av matsmältningsenzymer stiger. Den sätter fart på restprodukter och toxiner vilket förbättrar allmäntillståndet och stärker immunförsvaret.
Den lugnar även magen, lindrar förstoppning och dämpar väderspänningar. Ingefäran stimulerar hjärtverksamheten och cirkulationen vilket ger värmekänsla. Den fungerar slemlösande och stimulerande på lungorna. Mest vanligt är att vi köper den torkad i pulver men idag kan vi hitta den färsk i de flesta livsmedelsbutiker.
Den färska har mycket friskare smak än den torkade men måste skalas. Det gör du enklast om du först bryter den i bitar och sedan skalar den med potatisskalare. Den färska ingefäran håller bäst i kylskåp, men du kan även frysa in den. Frys in den skalad och riv den medan den fortfarande är fryst.
Några tips på användningsområden:
Vår lever är hårt belastad idag av bland annat stress och det höga tempo vi lever i. Därför behöver levern renas.
Här kommer ett enkelt recept med ingefära som du kokar ihop själv, det är ett effektfullt medel som stimulerar leverns gallproduktion och fettomsättning.
3½ dl vatten
3 tsk malen ingefära
3 tsk gurkmeja.
Kokas upp snabbt, låt dra 30 minuter, silas.
Förvaras i kylskåp, hållbart i 14 dagar.
Dosering: 2 tsk före varje måltid under 14 dagar.
Syltad ingefära
500 g färsk ingefära
vatten
1 tsk salt (1 tsk salt /liter vatten)
3 dl strösocker
1 1/4 dl vatten
2 msk ljus sirap
2 kryddnejlikor
1 bit hel kanel
Skala och skiva ingefäran alt dra breda strimlor med potatisskalare.
Lägg dem i en kastrull, häll över vatten så att det täcker.
Tillsätt 1 tsk salt/liter vatten.
Koka under lock i ca 1-2 timmar, tills ingefäran är mjuk.
Låt rinna av i sil.
Koka upp alla ingredienser till lagen.
Lägg i ingefäran och koka i ca 40 minuter.
Häll upp på rena burkar och tillslut när det kallnat.
Kan förvaras i kyl flera månader.
Förkylningsdryck
En rejäl bit färsk ingefära( lika stor som en vuxens mans hand.
1-2 tsk kardemumma kärnor eller hela kapslar
1 stång kanel
4-6 svartpepparkorn hela
1 liter vatten (ca)
1 pressad citron
1 dl honung eller efter smak
Skala ingefäran och skär i mindre bitar.
Låt småkoka i vattnet tillsammans med kanel, kardemumma o svartpeppar i ca 10 min.
Sila av och blanda i pressad citron o honung.
Häll upp på termos och drick flera koppar under dagen.
Wasabi
"Wasabi är roten av en japansk växt som påminner om vår pepparrot. Wasabi är milt grön i färgen och otroligt stark i smaken. Wasabipasta severas till sushi.
Wasabi finns förutom pasta på tub också som pulver i orientaliska affärer eller på thaihyllan. Detta pulver blandas med vatten och får stå i 5 minuter så att smaken framträder.
Wasabipulver håller i "evighet" tuben håller sig ca 1 år."
Inte så mycket mer att säga om den, vi brukar blanda wasabipasta med pepparrotsvisp, tycker det blir kanon och inte fullt så starkt. Har hittills aldrig testat pulver annat än att jag tror det är det man får till hämtsushi.
Pepparrot
Det här kan man hitta i sin trädgård om man har tur men den växer även vilt på många ställen t.ex vid klosterruiner. Ut och spana!
"Pepparrot har odlats allmänt sen medeltiden. Den har spritt sig och finns nu förvildad i stora delar av Europa.
Det är den tjocka roten som innehåller en skarp, flyktig tårretande olja, som är så användbar.
Pepparrot serveras alltid riven, helst färsk av en bit pepparrot, annars finns färdigriven både i små burkar eller i tub.
Användningsområdet är stort och passar till nästan allt."
Färskost med pepparrot är gott till rökt fisk och rökt och rimmat kött. Kombinerat med ett syrligt äpple är den urgod i kalla såser till t.ex råkost. Blanda med smör till kryddsmör med lite salt. Vill man ha pepparrotssmak men inte så stark, är pepparrotsvispen på tub kanon. Finns alltid både ock i min kyl. Kommer jag över färsk gör jag precis som med ingefäran. Skalar, lindar in i gladpack och fryser i plastpåsar. River det jag behöver och lägger tillbaks i frysen.
Du kan smaksätta vilken vit sås som helst, varm eller kall med pepparrot
Du kan koka ner grädde o smaksätta med pepparrot o salt gott till rotfrukter
Till rivna morötter tar du 2 dl gräddfil, 1 tsk pepparrot och lite salt, sååå gott. Lägg till ett rivet äpple och du är nästan i himlen.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 |
7 |
8 | 9 | |||
10 | 11 |
12 | 13 |
14 | 15 |
16 |
|||
17 | 18 |
19 |
20 |
21 |
22 | 23 | |||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 | |||||
|