Matsedeln

Alla inlägg den 3 februari 2014

Av Neta - 3 februari 2014 18:58

   

"Ramslök (Allium ursinum) i vilt tillstånd är tämligen sällsynt. I Sverige växer den ungefär så långt mot norr som Gästrikland.

Den har stjärnlikt öppna, snövita blommor och många blommor i varje blomställning. Stjälken sitter i toppen på den kala, bladlösa stjälken. Från sina närmaste släktingar avviker den genom både de utbredda kalkbladen och genom runda frön som saknar kanter. Bladen är blanka och gröna, liknar liljekonvaljbladen. Växten känns också igen på den starka doften av lök. Ramslöken trivs bäst på kalkhaltig, fuktig och myllrik mark.

Den lök, som hör till varje stängel, har vanligen endast två lökblad. I bland annat Tyskland förekommer ramslök traditionellt som en kryddört i matlagning, där den under senare år återfått sin popularitet. Den har en stark smak som påminner om vitlök, men till skillnad från vitlöken är det de gröna bladen som används. På grund av detta går ramslök i folkmun ofta under benämningen "skogsvitlök". Ramslöken är känslig för värme och bör inte upphettas, eftersom dess smak- och näringsämnen då går förlorade."

 

Jag har den i trädgården, fick plantor från en kompis på Österlen och nu har den spridit sig som 17. God att använda i potatissallad och för den delen vanlig sallad också. Vi har också gjort en örtolja som var "to die for" av den.

Det är alltså bladen, läskigt lik liljekonvaljeblad som används. Men doften är inte densamma, sitter vi på baksidan en sommarkväll o det är lite svalt fuktigt då känner man den. Är otroligt vacker i blomning och man kan gott ha den som kantväxt, förena nytta med nöje liksom   

 

Ramslökspesto

 

 

1 bunt ramslök

25 g mandel, skållad o skalad

50 g ost, parmesan eller västerbotten

1 dl olja, oliv eller kallpressad raps

 

Blanda alltsammans och mixa det slätt

 

 

Ramslök är nära släkt med Kaiplök som endast finns på Öland och Gotland, ser lite annorlunda ut men så lika att man kan använda vilket som i ett recept.

 

Kaipsoppa

1 liter skivad potatis
1 liter skivad kaiplök (vildlök)
1 liter grönsaksbuljong
½ liter grädde
Salt efter smak


Fräs kaiplöken i smöret tills den blir glansig

Tillsätt buljongen och potatisen. Låt koka till potatisen blir mjuk. Tillsätt grädden.

Kör soppan i en mixer till en slät och fin konsistens. Smaka av med salt, peppar, pressad citron och en nypa socker. Blir soppan för tjock späd med buljong.

Servera soppan het tillsammans med en matsked creme fraiche på topp, samt en nybakad baguette med rikligt med ost emellan.

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 3 februari 2014 11:48

 

"Lök är ett säkte av familjen liljeväxter. Man använder antingen den uppsvällda jordstammen eller de smala högbladen.

Gemensamt för alla lökväxter är den starka, ofta till tårar retande, doften och den skarpa smaken, som alstras av lättflyktiga, svavelhaltiga lökoljor."

 

 

Gul lök är väl den vi använder mest, skivad, strimlad, hackad eller riven finns den i de flesta maträtter som smaksättare men är också god att anrätta, t.ex fylld eller som soppa. Många är lite känsliga mot lök och ett tips då är att salta lite under tillagningen.

 

Löksoppa, svensk-fransk

 

 

2 stora gula lökar

1 vitlöksklyfta

2 msk smör

Salt & peppar

2 msk äppelcidervinäger

1 l grönsaksbuljong

2 lagerblad

1 krm torkad timjan

2 tsk kinesisk soja

4 skivor av Fröbrödet eller annat medelgrovt bröd

1 dl riven västerbottenost

 

Ugn 250 gr

Skala, halvera och skiva löken tunt

Skala och finhacka vitlöken

Fräs detta i smöret tills löken blir genomskinlig

Smaka av med salt & peppar

Häll på vinägern och låt den koka in nästan helt

Tillsätt därefter buljongen, lagerblad och timjan, sjud 20-25 min

Smaka av med sojan

Rosta bröden och dela dem på mitten

Häll upp soppan i ugnsfasta serveringsskålar

Toppa med bröd och riven ost

Gratinera i 5-10 min

 

 

 

 

Röd lök använder jag själv mer och mer. Tidigare mest till inlagd sill o sillsalladen på julen men idag allt mer rå i sallader och röror m.m Aningens mildare än gul lök. Används den rå ska man dock dela den o se om kärnan är gul, ta isf bort den annars kan anrättningen bli besk. Rik på antioxidanter, rena hälsokosten.

 

Rödlökssalsa

 

 

3 rödlökar i klyftor

3 msk strösocker

½ dl rödvinsvinäger

salt & peppar

 

Koka löken på svag värme med socker och vinäger i 25 min

Smaka av med salt & peppar

 

 

 

Både gul och röd lök finns ju även som knipplök sommartid, eller färsk lök kanske en del säger. Mildare, krispigare och fräschare. Jag älskar den, mest den röda. Har den i sallad och kalla såser, i kryddsmör och grillad både ensam och i grönsakspaket på grillen med färska örter t.ex timjan.

 

 

Silverlök är jag själv dålig på att använda men den är mildare än de två föregående och används främst om man är känslig mot gul lök.

 

 

Schalottlök har jag alltid hemma, den är också lite mildare och används mest rå av oss. Kan ersätta både gul och röd lök i de flesta rätter.

 

 

Steklök har jag också alltid hemma, smålök som används mest i grytor här, kan också stekas så klart eller är bra att ta till om det bara ska vara någon matsked lök i en anrättning.

 

 

Pärllök är plattrunda små lökar som förekommer i tre olika varianter. Dels en småvuxen art av matlök, dels den i medelhavs­området vildväxande arten allium ampeloprasum, dels en vit småvuxen variant av purjolök (allum porrum). Den sist nämnda är den vi brukar hitta i butikerna. Allum porrum-varianten är rund och något platt i formen, samt varierar i storlek från liten till medelstor. Den odlas mycket i Italien och används i industrin för inlägg­ningar.

Löken passar bra att kokas eller stekas hel. god att glasera. Serveras som tillbehör eller i grytor och kan i övrigt användas på samma sätt som gul eller annan matlök. Avänds till syltning och inläggningar.

 

 

Purjolök har jag alltid i frysen, den kan frysas i dubbla påsar nerskuren precis som den är. Köper när den kostar under tian kilot men köper ändå ofta en färsk. Den går även att skörda vintertid om man odlar den själv. Har i soppor, grytor och sallader.

 

 

 

 

Purjo i ugn

 

4 medelstora purjo

8 skivor lufttorkad skinka

1 msk fransk senap

 

Ostsås:

2 ägg

2 dl fraiche

2 dl riven smakrik ost

2 msk hackad rosmarin

Salt & sv.peppar

 

Sätt ugnen på 225 gr

Skölj, ansa och skär av 2 st 10 cm långa bitar av varje purjostjälk

Bred senap på skinkan och rulla in purjon

Lägg i smord ugnsform

Vispa samman ägg, fraiche, ost och rosmarin, smaksätt

Häll det över purjon

Ugnsbaka i ca 25 min eller tills den fått fin färg.

 

 

 

   

Gräslök används väl mest som krydda i kalla såser eller som dekoration och tillbehör. Blommorna är dekorativa och ätbara. Stråna runda och ihåliga.

 

 

Kinesisk gräslök har vita blommor och platta strån, smakar milt av vitlök och används som gräslök.

 

   

Salladslök är lättodlad och finns numer i butik året om. Finns både vit och röd. Själv föredrar jag den röda. Kallas även vårlök och används mycket i asiatisk matlagning och rå i kalla rätter. God i skaldjursröror.

 

 

Piplök är en dekorativlökväxt som ser ut lite som en stor gräslök. Man använder piplök ungefär som gräslök eller purjolök, men stjälken är god även som "salladslök".

Piplöken har kraftiga ihåliga stjälkar som växer i en tät tuva. Längst upp på stjälkarna sitter en rund blomboll som senare utvecklas till små lökknippen. Växten blir omkring 40 centimeter hög. Kallas även vinterlök.

 

 

Luftlök är en hybrid i familjenlökväxter mellan lök och piplök. Växten finns inte vild utan har uppstått i odling. Jag sådde den förra året men upp kom - ingenting. Mormor hade den dock och jag vet att hon använde den i grytor och soppor. Annars används den precis som piplök. För båda dom här gäller ju att du kan använda både stjälk, "frön" och rot.

 

 

Syltlök är en grupp sorter av matlök med liten, späd, vit löksom brukar läggas in i ättikslag. Syltlök kan odlas i hela landet och skördas när den är 15-30 mm i diameter. Både pärllök, pip- och luftlökslökarna från blomman kan användas till detta.

 

1 kg pärlök, små steklökar eller andra mycket små lökar
Saltlag till syltlök:

1 liter vatten
1 dl salt


Ättikslag till syltlök:

2 dl ättiksprit

3 dl vatten

3 dl socker

1 bit färsk ingefära (valfritt)

1 tsk vitpeppar


 


Koka upp vatten i en kastrull och koka löken med skal i 2 minuter
Häll av i durkslag och spola med kallt vatten.
Skala löken med en skalkniv.
Blanda vatten och salt i en till kastrull och rör till saltet löst sig.
Lägg i löken efter hand du skalar den och låt stå över natten i kylen.
Häll av löken i ett durkslag och skölj den.
Koka upp vatten i en kastrull och koka löken mjuk i ca 5 för syltlök och pärllök upp till 7 minuter för lite större steklökar.
Häll av i durkslag igen och fördela löken i glasburkar.
Koka upp ättikslagen, häll den över löken och sätt på lock.
Förvara syltlöken svalt och mörkt.
Syltlöken är färdig att äta efter ca 1,5-2 veckor och håller i upp till ett år.

 

     


Vitlöken lär ha odlats i landet redan under vikingatiden, men runt 1500-talet blev den impopulär på grund av sin starka lukt. Den återupptäcktes dock under 1900-talet och idag importeras den vanligen.

Vitlöken används främst som en smaksättare i matlagingen

Den är lättodlad och blasten, som kan skördas på sommaren (ta dock inte allt på en lök) används med fördel i sallader och röror.har en mild fin vitlökssmak.

Du sätter den i klyftor i jorden i september och låter den stå 1 år, innan du skördar, klyftar en av dom och sätter igen. Går att odla även i kruka på balkongen..

 

Solo är en kinesisk vitlök som till skillnad från vanlig vitlök består av endast 1 klyfta, eller ett enda runt stycke vitlök. Smaken är densamma som vanlig vitlök kanske något mildare.

Solovitlök finns i tre olika varianter solo vitlök, super solo, king solo.

Solovitlök är liten rund med ljust vitt skal, som ibland kan mixas med lite lila toner.

Personligen så föredrar jag solo framför den vanliga när jag köper vitlök, mycket pga att den "nästan" alltid är riktigt fräsh jämfört med vanlig vitlök där klyftorna ofta har bruna fläckar och ibland är dom svampiga och mögliga.

Den är jättefin att ha skivad i grönsakspaket på grillen och i ugnsgrönsaker då den inte blir bitter vid upphettning som vanlig vitlök kan bli ibland. Annars används dom lika.

 

 

 

VITLÖKSCHAMPINJONER

 

 

 

300 gr färska champinjoner

1 dl finhackad bladpersilja

2-3 vitlöksklyftor

1 dl olja

salt & peppar

 

Skär svampen i tunna skivor

Blanda med persilja och riven vitlök

Krydda lätt

Rör ner oljan

Gott på rostat bröd

 

Marinerade vitlöksklyftor

 

40  vitlöksklyftor
2 dl vatten
1/2 tsk salt
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 msk tomatpuré
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk curry
1/2 tsk salt
1 dl olja

 

Skala vitlöksklyftorna med en liten vass kniv.
Koka upp vatten, vinäger och salt i en traktörpanna.
Lägg i vitlöksklyftorna och låt dem koka kraftigt under lock i ca 2 minuter.
Lägg dem i en sil att rinna av väl och packa dem i en eller flera glasburkar medan de är
varma.

Marinad:
Blanda balsamvinäger, honung och tomatpuré. Det går lättast om man värmer blandningen några sekunder i mikrougn eller i en kastrull.
Smaksätt med kryddor och salt.
Vispa ner oljan i blandningen.
Det blir perfekt blandat om man använder mixer.
Häll marinaden över vitlöksklyftorna. Förslut burkarna väl.
Vänd och skaka burken väl så att kryddor och vitlök blandas noga.
Förvara vitlöksklyftorna i kyl. Hållbarheten är flera veckor.

 

 

 

 

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards