Alla inlägg under januari 2013
Idag får ni 2 recept dels detta från Icakuriren, låter väldigt gott och måste väl funka med squash också.
4 portioner pasta, t ex spagetti
2 små auberginer, eller en stor
salt
olivolja till stekning
4 klyftor vitlök, hackade
2 burkar (à 400 g) finkrossade tomater
1–2 krm chili flakes
salt, svartpeppar, ev socker
1 kruka basilika, bladen, rivna
färskriven parmesan eller pecorino till servering
Koka upp vatten till pastan. Skiva auberginen och skär skivorna i stavar. Lägg i ett durkslag, salta lätt och skaka om. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek auberginen mjuk och gyllenbrun i omgångar. Ta upp och lägg på tallrik.
Torka ur pannan och häll i ny olja, stek vitlöken några minuter och tillsätt sedan tomatkross och chili flakes. Låt puttra ihop cirka tio minuter.
Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Vänd ner aubergine och basilika i såsen. Smaka av med salt, peppar och eventuellt en nypa socker. Vänd ihop pasta och sås och servera med nyriven ost.
När jag handlade till jul upptäckte jag bland Magnihills frysta grönsakssortiment på Citygross, strimlade rödbetor.
www.magnihill.se/konsument/grönsaker
Så har jag rödkål kvar så tänkte göra Rödbetssoppa på den ist för vitkål och med rödlök och dessa frysta strimlade rödbetor, återkommer med resultat. Här är grundreceptet.
Rysk rödbetssoppa
6 portioner
6-7 st. råa rödbetor (ca 500 g)
2-3 st. gula lökar
1-2 st. morötter
1 st. klyfta vitkål (ca 250 g)
2-3 msk smör eller olja
1 ½ liter vatten + 3 st. buljongtärningar
1 krm svartpeppar
1 st. lagerblad
1-2 msk vinäger
(salt)
Skala rödbetor, lök och morot. Skär alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, i fina strimlor. Smält fettet i en gryta och fräs de strimlade grönsakerna ett par minuter. Tillsätt vatten, buljongtärningar, peppar och lagerblad. Koka alltsammans under lock på svag värme, 20-30 minuter.
Finriv den sista rödbetan och tillsätt den strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd.
Smaka av med lite vinäger och eventuellt salt. Servera soppan med en klick turkisk eller grekisk youghurt och dessutom gärna piroger eller grovt bröd.
"Mozzarella in Carozza" var onödigt gott och jag tror man kan ta ut svängarna lite med smaksättningen.
Det enkla är det goda och det här är en sån smårätt, kanske lite mastig förrätt om man ska ha kött men till en enklare varmrätt, som ensamrätt eller vickning är den perfekt. Gör den! Recept i förra inlägget.
Skaldjurspastan (också i gårdagens inlägg) gjorde jag om lite. Hade ingen chili så jag fräste en hackad rödlök med vitlök och en strimlad röd spetspaprika. Tillsatte avrunna krossade tomater från burk och bara några st färska, tror det var 6 romanticatomater. Lät det koka hop med kryddorna i innan jag tillsatte vinet, (la till cayenne) hade Cava kvar och det funkade. Sen hade jag lika mkt skalade räkor och kräftstjärtar.
Annars gjorde jag efter receptet. Den blev väldigt mäktig den också så det gick inte åt så mycket men då har vi ju lunchen klar i morgon.
Har också ägnat mig åt "bokslut" vad gäller våra hushållskostnader, började skriva upp allt vi handlade i april och ska nog fortsätta med det. Skaffat mig en rosa bok till nästa år
Slog ut det och vi gör av med i snitt 5.241.03 kr varje månad men då är alla hushållskostnader med, inte bara maten. Och i år hade vi ju en studentfest i juni så då blev det ju mycket. Vi handlar i 24.44 affärer i månaden utslaget på 5-6 storhanlingar och resten är typ mejeri och annat färskt här hemma.
Låter det ofta? Ja jag kollar ju X-priser stenhårt och om vi handlar t.ex på Citygross så åker vi förbi Gränby och Willys så oftast är det X-priser där också som vi utnyttjar. På Gränby är ju Kvantum och CoopX. Handlar vi på Maxi så har vi både Coop, Rusta och ÖoB där. Men jag tycker också det låter "många affärer" men vi gillar ju att åka in och handla och se lite folk, jag skulle aldrig kunna ta hem matkassar. Räcker med att Ägg-Patrik kommer
Kan alltså bli 3-4 affärer på samma storhandling och samma bensinkostnad. Har också börjat köpa t.ex alla kryddor och t.ex Torky (10 kr/förpackning billigare än Maxi) på ÖoB, och disk, tvätt, sköljmedel och toapapper på Rusta, vi spar jättemycket på det. Hygienartiklar köps också på nån av dom två, man har ju lärt sig hur länge det räcker och kan styra det där rätt bra.
Hur gör ni? har ni koll? Jag har aldrig nånsin haft det innan men det här har varit lite kul.
Gjorde en vansinnigt god laxsoppa på känn igår
Fräste 4 morötter i slantar med 15 cm strimlad purjo, en liten delad och skivad fänkål (spar dillen) och 4 potatisar i smör och 1 pkt, 0.5 g saffran
Tillsatte ca 1.5 liter vatten + hummerfond för den mängden. Kokade ca 20 min, då hällde jag i 3 dl matlagningsgrädde, fänkålsdillen och saften av ½ citron (kan bytas mot vitt vin eller pressad apelsin) och redde av med ca ½ dl maizenaredning.
Smakade av med salt, sv.peppar och en doft cayenne
Hade i ca 300 g färdig lax (rester) och lät det bli varmt.
Tror den skulle bli supergod med pressad apelsin så måste prova det snart.
Idag åt vi hamburgare med klyftpotatis och en cole slaw gjord på ca 1 l strimlad rödkål, 1 hackad rödlök, ett grovrivet äpple och några rivna morötter. Tillsatte nån dl gräddfil, 1 msk majonnäs, nån tsk olja och vinäger, salt, peppar och salladskrydda.
I morgon är jag sugen på att prova detta
Mozzarella in carozza med basilika
1 ägg
1/2 msk mjölk
1/2 dl vetemjöl
salt, nymalen svartpeppar
8 skivor ljust formbröd
1 mozzarellaost à 125 g
1 kruka basilika, bladen, strimlade
olivolja till stekning, flingsalt
Vispa ihop ägg och mjölk i en tallrik.
Häll mjölet i en annan tallrik, salta och peppra.
Skär osten i fyra skivor
ta ut rundlar (7–8 centimeter i diameter) ur brödet med en kakform eller ett glas.
Lägg ihop bröden med ost, basilika och salt och peppar emellan.
Pressa ihop dem något. Vänd dem i mjölet och sedan i äggvispet.
Stek i het olivolja, tills de är gyllene och osten har smält. Pressa ihop dem lite med stekspaden.
Låt bröden mellanlanda på hushållspapper, skär dem i kvartar, strö över basilika och flingsalt och servera genast.
Räkor i tomatsås med spagetti
1 kg räkor med skal
5–6 tomater
3 klyftor vitlök
1/4–1/2 röd chili (kolla styrkan)
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
50 g smör
salt, nymalen svartpeppar
4 portioner spagetti
1/2 dl bladpersilja
Skala räkorna.
Skålla, skala och tärna tomaterna.
Hacka vitlök och chili fint, fräs i het olivolja i en kastrull utan att det tar färg.
Häll i de hackade tomaterna. Koka tills en del av vätskan kokat bort.
Tillsätt vinet och fortsätt koka ihop till bra konsistens, cirka 10 minuter.
Rör ner smöret och smaka av med salt, nymalen svartpeppar och eventuellt lite socker.
Vänd i de skalade räkorna och nykokt pasta.
Lägg upp på tallrikar och strö över hackad bladpersilja.
Fast jag tänker blanda räkor och kräftstjärtar
Har ni ätit nåt äpple än? Läste detta i en facebookstatus
"Tänk på att det första ni äter, är ett äpple på det nya året!
Det betyder tur i den gamla bondepraktigan"
Hade jag ingen aaaaning om, det första jag äter på det nya året är krustader med rom, rödlök och gräddfil, så har det varit sen tidernas begynnelse här
Vi började vårt firande med ett glas Martini Rosé ( Finns bara på båtarna) och lite rullar, dom här är dels dom "vanliga" med kallrökt lax och pepparrotsost men sen hade vi rester av pirogfyllning med feta, spanat och ugnsstekt lax och det blev också bra i rulle. Hade lite avokadoröra kvar och det blev jättegott på rullarna med den kallrökta.
Förrätten pimpades portionsvis men blev lite lös trots att jag hade i ett halvt gelatinblad extra. Vet inte varför men vi satte den i frysen en liten stund och då blev den bra. Tror man ska hålla sig till rekommendationerna på gelatinförpackningen. Har kvar av den till ikväll så ska bli kul o se hur den är då, stått i kylen ute på altan sen igår. Vi tog bara hälften av den rökta laxen som skulle vara i då den smaken tenderade att ta över. Vi dekorerade inte heller så överdådigt, bara med hummerklorna och några räkor.
Räkcheescake
100 g smält smör
250 g kavring, kantskuret och smulat
Fyllning:
4 gelatinblad
5 dl fraiche
1 dl gräddfil
300 g skalade räkor
250 g kallrökt lax
1 hummer, köttet
4 msk finhackad dill
1 brk stenbitsrom
1 msk citronsaft
Salt & sv.peppar
Garnering:
Ca 200 g skalade räkor eller kräftstjärtar
1 brk löjrom
4 skivor kallrökt lax
1 citron
½ avokado, skivad
Hummerklorna
Dillvippor
1 carambole, skivad
Mixa bröd och smält smör, tryck ut i en pappersklädd (botten) form och låt stå kallt 15 min
Blötlägg gelatinet i 10 min
Grovhacka räkor, dela hummerköttet och strimla laxen
Vispa fraichen och blanda ner gräddfil, räkhack, lax, hummer, dill, rom, citronsaft.
Smaka av
Ta upp gelatinet utan att krama ur, smält det och rör ner det i en fin stråle
Häll i formen och släta till ytan, ställ kallt minst 5 timmar
Dekorera och häll lite citronsaft över avokadon innan den läggs på så den inte mörknar
Varmrätten fick jag ingen bild på utom potatisrosorna men vi smördegsinbakade kycklingfilé med schalottenlök, kantareller och färskost vitlök & örter. Hade vit och grön sparris till och en tomat & mozzarellasallad.
I den obligatoriska fruktsalladen hade vi en ask Exotisk fruktmix (Magnhills från CG) från fryst jag hittade i frysen, la till lite färsk ananas, egna hallon, melon och färska blåbär, vi åt den precis som den var.
Och på 12-slaget så klart krustader förutom dom med rom, rödlök och gräddfil också några med avokadoröra och rökt lax eftersom vi hade lite rökt lax kvar.
Förutom Martinin drack vi vitt Chill Out till maten, jag tog dock cider till varmrätten, vanlig Herrljunga, och vatten. Sherryn till fruktsalladen ville jag inte heller ha men sippade lite bubbelvin på 12-slaget iaf.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 | 5 | 6 |
||||
7 | 8 |
9 |
10 |
11 | 12 |
13 |
|||
14 | 15 |
16 |
17 | 18 |
19 | 20 |
|||
21 | 22 |
23 |
24 |
25 |
26 | 27 |
|||
28 | 29 | 30 | 31 |
||||||
|