Matsedeln

Direktlänk till inlägg 7 januari 2013

Dags igen för veckans vegetariska

Av Neta - 7 januari 2013 15:02

Idag får ni 2 recept dels detta från Icakuriren, låter väldigt gott och måste väl funka med squash också.


Spagetti med auberginesås

4 portioner pasta, t ex spagetti

2 små auberginer, eller en stor

salt

olivolja till stekning

4 klyftor vitlök, hackade

2 burkar (à 400 g) finkrossade tomater

1–2 krm chili flakes

salt, svartpeppar, ev socker

1 kruka basilika, bladen, rivna

färskriven parmesan eller pecorino till servering

 

Koka upp vatten till pastan. Skiva auberginen och skär skivorna i stavar. Lägg i ett durkslag, salta lätt och skaka om. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek auberginen mjuk och gyllenbrun i omgångar. Ta upp och lägg på tallrik.

Torka ur pannan och häll i ny olja, stek vitlöken några minuter och tillsätt sedan tomatkross och chili flakes. Låt puttra ihop cirka tio minuter.

Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Vänd ner aubergine och basilika i såsen. Smaka av med salt, peppar och eventuellt en nypa socker. Vänd ihop pasta och sås och servera med nyriven ost.

 


När jag handlade till jul upptäckte jag bland Magnihills frysta grönsakssortiment på Citygross, strimlade rödbetor.

www.magnihill.se/konsument/grönsaker

Så har jag rödkål kvar så tänkte göra Rödbetssoppa på den ist för vitkål och med rödlök och dessa frysta strimlade rödbetor, återkommer med resultat. Här är grundreceptet.


Rysk rödbetssoppa
6 portioner





6-7 st. råa rödbetor (ca 500 g)
2-3 st. gula lökar
1-2 st. morötter
1 st. klyfta vitkål (ca 250 g)
2-3 msk smör eller olja
1 ½ liter vatten + 3 st. buljongtärningar
1 krm svartpeppar
1 st. lagerblad
1-2 msk vinäger
(salt)


Skala rödbetor, lök och morot. Skär alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, i fina strimlor. Smält fettet i en gryta och fräs de strimlade grönsakerna ett par minuter. Tillsätt vatten, buljongtärningar, peppar och lagerblad. Koka alltsammans under lock på svag värme, 20-30 minuter.


Finriv den sista rödbetan och tillsätt den strax innan soppan är färdig. Soppan blir då vackert röd.


Smaka av med lite vinäger och eventuellt salt. Servera soppan med en klick turkisk eller grekisk youghurt och dessutom gärna piroger eller grovt bröd.



 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards