Matsedeln

Direktlänk till inlägg 4 januari 2013

Fisksoppa och tips till helgen

Av Neta - 4 januari 2013 23:27

Gjorde en vansinnigt god laxsoppa på känn igår


Fräste 4 morötter i slantar med 15 cm strimlad purjo, en liten delad och skivad fänkål (spar dillen) och 4 potatisar i smör och 1 pkt, 0.5 g saffran

Tillsatte ca 1.5 liter vatten + hummerfond för den mängden. Kokade ca 20 min, då hällde jag i 3 dl matlagningsgrädde, fänkålsdillen  och saften av ½ citron (kan bytas mot vitt vin eller pressad apelsin) och redde av med ca ½ dl maizenaredning.

Smakade av med salt, sv.peppar och en doft cayenne

Hade i ca 300 g färdig lax (rester) och lät det bli varmt.

Tror den skulle bli supergod med pressad apelsin så måste prova det snart.


Idag åt vi hamburgare med klyftpotatis och en cole slaw gjord på ca 1 l strimlad rödkål, 1 hackad rödlök, ett grovrivet äpple och några rivna morötter. Tillsatte nån dl gräddfil, 1 msk majonnäs, nån tsk olja och vinäger, salt, peppar och salladskrydda.


I morgon är jag sugen på att prova detta


Mozzarella in carozza med basilika

1 ägg

1/2 msk mjölk

1/2 dl vetemjöl

salt, nymalen svartpeppar

8 skivor ljust formbröd

1 mozzarellaost à 125 g

1 kruka basilika, bladen, strimlade

olivolja till stekning, flingsalt

 

Vispa ihop ägg och mjölk i en tallrik.

Häll mjölet i en annan tallrik, salta och peppra.

Skär osten i fyra skivor

ta ut rundlar (7–8 centimeter i diameter) ur brödet med en kakform eller ett glas.

Lägg ihop bröden med ost, basilika och salt och peppar emellan.

Pressa ihop dem något. Vänd dem i mjölet och sedan i äggvispet.

Stek i het olivolja, tills de är gyllene och osten har smält. Pressa ihop dem lite med stekspaden.

Låt bröden mellanlanda på hushållspapper, skär dem i kvartar, strö över basilika och flingsalt och servera genast.

 

Räkor i tomatsås med spagetti

 

 

1 kg räkor med skal

5–6 tomater

3 klyftor vitlök

1/4–1/2 röd chili (kolla styrkan)

2 msk olivolja

2 dl vitt vin

50 g smör

salt, nymalen svartpeppar

4 portioner spagetti

1/2 dl bladpersilja

 

Skala räkorna.

Skålla, skala och tärna tomaterna.

Hacka vitlök och chili fint, fräs i het olivolja i en kastrull utan att det tar färg.

Häll i de hackade tomaterna. Koka tills en del av vätskan kokat bort.

Tillsätt vinet och fortsätt koka ihop till bra konsistens, cirka 10 minuter.

Rör ner smöret och smaka av med salt, nymalen svartpeppar och eventuellt lite socker.

Vänd i de skalade räkorna och nykokt pasta.

Lägg upp på tallrikar och strö över hackad bladpersilja.

 

 Fast jag tänker blanda räkor och kräftstjärtar

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards