Matsedeln

Alla inlägg under december 2012

Av Neta - 10 december 2012 14:37

Veckans matsedel:


Månd lunch:

Rester från igår

Midddag:

Stekt prinskorv, ugnsomelett vitlöksstuvad spenat


Pensla en microform, minst 2 liter, med lock med smörolja, glöm inte insidan på locket

Vispa hop 4 ägg och 3 dl mjölk, salta och peppra, häll det i microformen

Kör på full effekt i 9 minuter

Låt formen stå kvar orörd i micron i 5 min innan ni tar ut den.


Tisd lunch:


 

 Tomatsoppa

 

 

1-2 gula lökar

1 msk smör

1 msk mjöl

1 brk passerade eller krossade tomater

6 dl vatten

1 höns – eller grönsaksbuljongtärning

1-2 tsk torkad basilika

salt & svartpeppar

ca 1 msk tomatpuré

1 dl grädde, fraiche eller turk.youghurt

 

Ev tärnade färska tomater i tallriken vid servering

 

Skala och hacka löken

Fräs den mjuk i smöret, strö över mjöl, rör om

Tillsätt tomterna, vattnet, buljongtärning och basilika.

Koka under lock ca 5 min

Smaka av med kryddor och tomatpuré

Blanda i grädden eller fraiche/youghurt (kan också serveras i tallriken)

Mixa ev soppan slät.


Middag

Köttfärssås med pasta och vitkålssallad


Onsdag

Lunch Ägg i fralla

smör

2 skivor bröd/ pers

1 ägg/pers

salt

ketchup


Lägg bröden på varann och skär ut en 3-kant i nederkanten, ska alltså bli som en romb när man lägger hop bröden

Lägg bröden i stekpannan, knäck ett ägg i hålet och vändstek. Glöm inte salta på ägget.

Servera med ketchup och råa grönsaker


Middag


                 SOLSOPPA a la dagis

 

 

 

2 lökar

1-2 tsk curry

2 msk smör

750 gr grovrivna morötter

2 L grönsaksbuljong

500 gr broccoli

2 dl mjölk

4 msk mjöl

ev salt

 

Skiva löken och fräs den mjuk i smör och curry

Tillsätt morötterna efter en stund och låt dem mjukna

Tillsätt broccoli och buljong

Koka 5 min

Red av med mjöl o mjölk

Koka 3 min

Salta ev.


Ugnspannkaka

Pannkakor o plättar

 

 

2.5 dl mjöl, vete eller dinkel (kan va 1 graham o 1.5 vete också )

½ tsk salt

6 dl mjölk

3 ägg

2-3 msk smält smör

för chokladplättar tillsätt 150 g smält mörk choklad sist

 

Blanda mjöl o salt

Tillsätt hälften av mjölken och vispa slätt

Tillsätt resten av mjölken och äggen, vispa

Till sist vispas smöret i.

 

Ugnspannkaka

Som ovan, men kan om morötter och fläsk tillsätts även kryddas med 1 tsk lätt stötta kumminfrön.

Smord ugnspanna

225 gr i mitten av ugnen 20-25 min eller tills kanterna släppt.

2 Äpplen eller 250 g grovrivna morötter och/eller 200 g brynt fläsk/bacon kan med fördel röras i eller läggas på innan gräddning.


Torsdag

Lunch

Kycklingspett, färdiga från fryst, guccamole och bröd

Middag

Wienerschnitzel på skinka

800 g wienerschnitzel (800 gram är ungefär 4 stycken)
salt
peppar
2 dl vetemjöl
2 st ägg
2 dl ströbröd
smör och olja till stekning
8 st små ansjovisfiléer
1 st citron
1 dl kapris
2 knippen persilja
Sås: 2 dl kalvfond
1 st lök
1 dl öl
1 msk kaprisspad
salt
peppar
smör


1. Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skär potatisarna i tärningar och stek dem med smör i en stekpanna. Lägg sedan upp potatisen i en form och ställ in i ugnen så att den steks klart under tiden köttet och såsen tillagas.

2. Banka köttet tunt (gärna mellan plastpåsar) och vispa upp ägget. Måtta upp mjölet i en skål, häll ägget i en annan och ströbrödet i en tredje.

3. Vänd alla köttbitar i varje skål - först i mjölet, sedan i ägget och slutligen i ströbrödet. Stek sedan köttet i ganska mycket fett - gärna smör och olja blandat.

4. Såsen kan puttra vid sidan om: Skala och hacka löken fint och fräs den i smör. Tillsätt ölen, kalvfonden och eventuellt lite vatten. Krydda med spad från kapris, salt och peppar.

5. Lägg på kapris på ansjovisfiléerna och rulla ihop dem. Servera schnitzlarna med den stekta potatisen, en skiva citron, persilja och kaprisansjovisen. Servera gärna till råstekt potatis


Fred

Lunch


Omelettrulle

 

 

Kan med fördel göras dagen innan

 

1½ dl vatten

1 dl vispgrädde

50 g smör

1½ dl vetemjöl

4 ägg

 

Sätt ugnen på 200 gr

Koka upp vatten och grädde

Låt smöret smälta i det

Vispa ner mjölet till en slät smet och låt det svalna

Rör ner äggen ett i taget

Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna

Grädda i nedre delen av ugnen tills smeten har blivit fast och ytan fått lite färg, ca 20 min

Stjälp upp på ett smort bakpapper

Bred på fyllning

Rulla samman från långsidan med hjälp av bakpappret

Låt den vila en stund eller över natten om du har kall fyllning, insvept i pappret.

 


Kyckling till ex. omelettrulle

 

 

1 msk smör

1 tsk curry

2 schalottenlökar, tunt skivade

300 g rå kyckling, tärnad

150 g skivade champinjoner, går bra med frysta

1 strimlad röd paprika

3-4 msk mjöl

3 dl mjölk

Salt, ev sv.peppar och kanske mer curry efter behag

 

Fräs runt curry och smör en stund

Tillsätt lök, kyckling, svamp och paprika

Fräs under omrörning till kycklingen känns klar

Strö över mjölet, rör runt och spä med vätskan

Puttra 3-4 min


Middag

RÄKGRYTA

 

2 HACKADE GULA LÖKAR

 

1 STRIMLAD PAPRIKA

 

200 G CHAMPINJONER

 

1 MSK SMÖR, 1 MSK MJÖL

 

2 DL VISPGRÄDDE

 

1 DL CHILISÅS

 

1 TSK SALT, 1 KRM SV.PEPPAR, 1 KRM CAYENNE

 

3-4 HG SKALADE RÄKOR

 

½ DL KONC APELSINJUICE

 

1 DL VATTEN

 

Fräs lök och svamp i smöret, strö över mjöl, rör om.

Tillsätt paprika, chilisås, kryddor, grädde och salt.

Koka 8-10 min.

Tillsätt räkor juice och vatten och låt det bli varmt.

Servera med ris och sallad.

 

 

 Lördag

Lunch Sillmacka


Middag

Bortbjudna


Söndag

Lunch

En korv på stan ;)

Middag

Fiskgratäng med räkor o dillsås.

Gör ett potatismos

Bottna en smord ungsform med tinade torskfiléer

Spritsa moset runt kanten på formen

Rör hop 1 msk smör med 2 msk mjöl, späd med 4 dl mjölk och koka 3 min, smaksätt med dill, s&sv.p.

Häll såsen på fisken

 gratinera i 200 gr 20-30 min

strö på skalade räkor vid servering




Av Neta - 10 december 2012 14:37

Veckans matsedel:


Månd lunch:

Rester från igår

Midddag:

Stekt prinskorv, ugnsomelett vitlöksstuvad spenat


Pensla en microform, minst 2 liter, med lock med smörolja, glöm inte insidan på locket

Vispa hop 4 ägg och 3 dl mjölk, salta och peppra, häll det i microformen

Kör på full effekt i 9 minuter

Låt formen stå kvar orörd i micron i 5 min innan ni tar ut den.


Tisd lunch:


 

 Tomatsoppa

 

 

1-2 gula lökar

1 msk smör

1 msk mjöl

1 brk passerade eller krossade tomater

6 dl vatten

1 höns – eller grönsaksbuljongtärning

1-2 tsk torkad basilika

salt & svartpeppar

ca 1 msk tomatpuré

1 dl grädde, fraiche eller turk.youghurt

 

Ev tärnade färska tomater i tallriken vid servering

 

Skala och hacka löken

Fräs den mjuk i smöret, strö över mjöl, rör om

Tillsätt tomterna, vattnet, buljongtärning och basilika.

Koka under lock ca 5 min

Smaka av med kryddor och tomatpuré

Blanda i grädden eller fraiche/youghurt (kan också serveras i tallriken)

Mixa ev soppan slät.


Middag

Köttfärssås med pasta och vitkålssallad


Onsdag

Lunch Ägg i fralla

smör

2 skivor bröd/ pers

1 ägg/pers

salt

ketchup


Lägg bröden på varann och skär ut en 3-kant i nederkanten, ska alltså bli som en romb när man lägger hop bröden

Lägg bröden i stekpannan, knäck ett ägg i hålet och vändstek. Glöm inte salta på ägget.

Servera med ketchup och råa grönsaker


Middag


                 SOLSOPPA a la dagis

 

 

 

2 lökar

1-2 tsk curry

2 msk smör

750 gr grovrivna morötter

2 L grönsaksbuljong

500 gr broccoli

2 dl mjölk

4 msk mjöl

ev salt

 

Skiva löken och fräs den mjuk i smör och curry

Tillsätt morötterna efter en stund och låt dem mjukna

Tillsätt broccoli och buljong

Koka 5 min

Red av med mjöl o mjölk

Koka 3 min

Salta ev.


Ugnspannkaka

Pannkakor o plättar

 

 

2.5 dl mjöl, vete eller dinkel (kan va 1 graham o 1.5 vete också )

½ tsk salt

6 dl mjölk

3 ägg

2-3 msk smält smör

för chokladplättar tillsätt 150 g smält mörk choklad sist

 

Blanda mjöl o salt

Tillsätt hälften av mjölken och vispa slätt

Tillsätt resten av mjölken och äggen, vispa

Till sist vispas smöret i.

 

Ugnspannkaka

Som ovan, men kan om morötter och fläsk tillsätts även kryddas med 1 tsk lätt stötta kumminfrön.

Smord ugnspanna

225 gr i mitten av ugnen 20-25 min eller tills kanterna släppt.

2 Äpplen eller 250 g grovrivna morötter och/eller 200 g brynt fläsk/bacon kan med fördel röras i eller läggas på innan gräddning.


Torsdag

Lunch

Kycklingspett, färdiga från fryst, guccamole och bröd

Middag

Wienerschnitzel på skinka

800 g wienerschnitzel (800 gram är ungefär 4 stycken)
salt
peppar
2 dl vetemjöl
2 st ägg
2 dl ströbröd
smör och olja till stekning
8 st små ansjovisfiléer
1 st citron
1 dl kapris
2 knippen persilja
Sås: 2 dl kalvfond
1 st lök
1 dl öl
1 msk kaprisspad
salt
peppar
smör


1. Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skär potatisarna i tärningar och stek dem med smör i en stekpanna. Lägg sedan upp potatisen i en form och ställ in i ugnen så att den steks klart under tiden köttet och såsen tillagas.

2. Banka köttet tunt (gärna mellan plastpåsar) och vispa upp ägget. Måtta upp mjölet i en skål, häll ägget i en annan och ströbrödet i en tredje.

3. Vänd alla köttbitar i varje skål - först i mjölet, sedan i ägget och slutligen i ströbrödet. Stek sedan köttet i ganska mycket fett - gärna smör och olja blandat.

4. Såsen kan puttra vid sidan om: Skala och hacka löken fint och fräs den i smör. Tillsätt ölen, kalvfonden och eventuellt lite vatten. Krydda med spad från kapris, salt och peppar.

5. Lägg på kapris på ansjovisfiléerna och rulla ihop dem. Servera schnitzlarna med den stekta potatisen, en skiva citron, persilja och kaprisansjovisen. Servera gärna till råstekt potatis


Fred

Lunch


Omelettrulle

 

 

Kan med fördel göras dagen innan

 

1½ dl vatten

1 dl vispgrädde

50 g smör

1½ dl vetemjöl

4 ägg

 

Sätt ugnen på 200 gr

Koka upp vatten och grädde

Låt smöret smälta i det

Vispa ner mjölet till en slät smet och låt det svalna

Rör ner äggen ett i taget

Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna

Grädda i nedre delen av ugnen tills smeten har blivit fast och ytan fått lite färg, ca 20 min

Stjälp upp på ett smort bakpapper

Bred på fyllning

Rulla samman från långsidan med hjälp av bakpappret

Låt den vila en stund eller över natten om du har kall fyllning, insvept i pappret.

 


Kyckling till ex. omelettrulle

 

 

1 msk smör

1 tsk curry

2 schalottenlökar, tunt skivade

300 g rå kyckling, tärnad

150 g skivade champinjoner, går bra med frysta

1 strimlad röd paprika

3-4 msk mjöl

3 dl mjölk

Salt, ev sv.peppar och kanske mer curry efter behag

 

Fräs runt curry och smör en stund

Tillsätt lök, kyckling, svamp och paprika

Fräs under omrörning till kycklingen känns klar

Strö över mjölet, rör runt och spä med vätskan

Puttra 3-4 min


Middag

RÄKGRYTA

 

2 HACKADE GULA LÖKAR

 

1 STRIMLAD PAPRIKA

 

200 G CHAMPINJONER

 

1 MSK SMÖR, 1 MSK MJÖL

 

2 DL VISPGRÄDDE

 

1 DL CHILISÅS

 

1 TSK SALT, 1 KRM SV.PEPPAR, 1 KRM CAYENNE

 

3-4 HG SKALADE RÄKOR

 

½ DL KONC APELSINJUICE

 

1 DL VATTEN

 

Fräs lök och svamp i smöret, strö över mjöl, rör om.

Tillsätt paprika, chilisås, kryddor, grädde och salt.

Koka 8-10 min.

Tillsätt räkor juice och vatten och låt det bli varmt.

Servera med ris och sallad.

 

 

 Lördag

Lunch Sillmacka


Middag

Bortbjudna


Söndag

Lunch

En korv på stan ;)

Middag

Fiskgratäng med räkor o dillsås.

Gör ett potatismos

Bottna en smord ungsform med tinade torskfiléer

Spritsa moset runt kanten på formen

Rör hop 1 msk smör med 2 msk mjöl, späd med 4 dl mjölk och koka 3 min, smaksätt med dill, s&sv.p.

Häll såsen på fisken

 gratinera i 200 gr 20-30 min

strö på skalade räkor vid servering




Av Neta - 10 december 2012 13:33

Sill, köttbullar och skinka, ja man behöver väl inte alltid kopiera köttätarna. Det jag egentligen tycker är viktigt det är väl att protein byts mot protein. Jag hittar inte alltid det alternativet, som med sill t.ex där läggs det ofta in aubergine i stället. Det ska bli "förvånansvärt likt riktig" sill om man bara lyckas med konsistensen på auberginen så den inte blir för mjuk. Tänk på att "sillen" blir godast om den får stå och dra i lagen lite.


Auberginesill


Skär av "knoppen" på auberginen och skala den med potatisskalare

Dela auberginen på längden i klyftor

Skär bort det mesta av kärnorna (dvs det innersta fruktköttet) på klyftorna

Dela i lagom stora fyrkantiga "sillbitar" men var noga med att dom inte blir för tunna

Bitarna får bäst konsistens om dom ångkokas, har du ingen ångkokare gör så här: Lägg bitarna i en sil eller ett durkslag som du lägger över en liten kastrull med lite vatten i. Vattnet ska inte nå upp till auberginen! Lägg på ett lock och koka vattnet så bitarna blir ångkokta i silen. Bitarna behöver bara koka några minuter beroende på storlek och är klara när dom är mjuka och "sladdriga" men fortfarande har lite spänst/tuggmotstånd

Täck bitarna med någon av följande inläggningar:


Glasmästarsill-lag

  • 3dl vatten
  • ½dl ättika
  • ½dl socker
  • lite havssalt
  • en liten (eller ½) skivad rödlök
  • en liten (eller½) skivad morot
  • ½ påse "sillkryddor"
  • 2 lagerblad
  • ett litet knippe dill

Rör ihop vatten, ättika, socker och salt. Koka under omrörning tills sockret smält. Ha i resten av ingredienserna och låt sjuda en liten stund. Ta av från plattan och låt svalna så pass att det tål att hällas över sillbitarna i en glasburk. Låt stå och svalna, gärna över natten.


Löksill-lag

  • 3dl vatten
  • ½dl ättika
  • ½dl socker
  • lite havssalt
  • en liten (eller ½) skivad gul lök
  • 1msk kryddpepparkorn
  • 1tsk grov senap

Rör ihop vatten, ättika, socker och salt. Koka under omrörning tills sockret smält. Ha i resten av ingredienserna och låt sjuda en liten stund. Ta av från plattan och låt svalna så pass att det tål att hällas över sillbitarna i en glasburk. Låt stå och svalna, gärna över natten.


Senapsill-lag

  • 1-3 msk grov, stark och söt senap
  • 1msk vittvinsvinäger
  • 2msk rapsolja
  • 1dl sojagrädde
  • vitpeppar
  • lite havssalt
  • lite gurkmeja för färgens skull

Rör ut senapen med vinägern i botten på lämplig burk. Tillsätt oljan under omrörning i en tunn stråle. Rör i sojagrädden och smaka av med vitpeppar, salt och gurkmeja. Blanda i sillbitarna och låt stå kallt innan servering.


Vitlök och dillsill-lag

  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 0,5 msk vinäger
  • 3msk rapsolja
  • 1-2 msk finhackad dill
  • lite örtsalt
  • lite vitpeppar

Pressa vitlöksklyftorna och rör ut med vinägern i botten på lämplig burk. Tillsätt oljan under omrörning i en tunn stråle. Rör i sojagrädden och smaka av med peppar, salt och dill. Blanda i sillbitarna och låt stå svalt innan servering.


Köttbullar då? Ja där finns alternativ med protein. Om man inte äter ägg finns ju vegetariska alternativ.


Linsbullar


250 g linser

vatten

1 ägg

75 g ströbröd

½ riven lök

salt & peppar

lite mjölk


Linserna läggs i blöt över natten och kokas i det vattnet ca 1 timme

Låt dem rinna av och mal dem, blanda med övriga ingredienser till en färs

Forma bullar och stek i matfett.


Kikärtsbollar


3 dl kikärtor, torra, kan så klart bytas mot burkdito, de behöver då inte kokas

1 dl solrosfrön

2 gula lökar

1 brk tartex med örter

2-3 tsk buljongpasta

1 pr vitlöksklyfta

1 tsk stött kyndel, kan bytas mot kryddpeppar om man vill ha juligare smak


Blötlägg kikärtorna ca 10 timmar och koka dem sen mjuka i det vattnet

Torrmixa solrosfröna

Skala och klyfta löken, mal eller mixa den med kokärtorna

Blanda i resten av ingredienserna

Låt smeten stå och vila en stund och forma därefter små bollar som steks försiktigt med matfett i stekpanna.


Till köttbullarna kanske man vill ha rödbetssallad


Rödbetssallad

 

 

4 dl tärnade rödbetor

1 tärnat syrligt äpple

1 finhackad rödlök

1 finskuren ättiksgurka

1 dl gräddfil eller turkisk yoghurt

1-2 msk rödbetslag

salt och peppar


Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål

Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor

Blanda alltsammans och smaka av.


Vegetarisk julskinka

 
1 kålrot 
½ gul lök
10 kryddpepparkorn
2 tsk salt
Ansa lök.
Koka upp kålrot med lök, kryddpeppar, salt och vatten så att det täcker.
Koka tills kålroten är mjuk rakt igenom, cirka 1½-2 timmar beroende på storlek.

3 msk senap
1 äggula
½ dl ströbröd
 

Sätt ugnen på 225°C.

Skala kålrot.

Blanda senap med äggula.

Pensla senapen på kålroten.

Strö över ströbröd.
Ställ in i ugnen tills griljeringen har fått färg, cirka 10 minuter.
Skär i tunna skivor och servera med senap och knäckebröd.


Vegetarisk skinka 2



500 g Sojafärs / quornfiléer
3 ägg
2 mosade kokta potatisar

1-2 msk pot.mjöl

1 dl rödbetssaft (för att ge färg)
2-3 msk senap
1 dl ströbröd
3 dl vatten
3 buljongtärningar

1 äggula

1 dl ströbröd

salt o peppar


Sätt ugnen på 225 gr

Ta sojafärs eller quornfiléer, mixa ihop med  äggen, mosade potatisen och pot.mjölet

Tillsätt rödbetssaft, senap och ströbröd, blanda samman. Koka vatten med buljongtärningar och rör om. Provsmaka och tillsätt mer senap och rödbetssaft om det behövs.
Forma smeten till önskad form och tillaga i ugnen  i minst 40 minuter.

Låt den svalna något

Blanda senap och äggula och bred färsen med detta

Blanda ströbröd med salt & peppar, strö det runt om


Låt stå i ugnen ca 15 minuter till tills den har fått fin färg.


Om man äter fisk kanske detta är ett alternativ till skinkan



Julbakad lax


1½ kg urbenad laxfilé

2 msk salt

1 msk strösocker

rivet skal av 1 apelsin


1 msk skånsk söt senap

1 msk fransk senap

2 msk farinsocker

½ msk soja

½ tsk mald kryddnejlika

½ tsk mald kryddpeppar

1 äggula

1½ msk ströbröd

3 röda äpplen

2 msk smör


Blanda samman salt, socker och apelsinskal, spara några skalstrimlor till serveringen

Lägg laxen med skinnsidan ner i en långpanna

Gnid in kryddblandningen på köttsidan

Täck med plastfilm och ställ kallt ca 4 timmar

Torka av den lätt

Sätt ugnen på 225 gr

Rör samman senap, socker, soja och kryddor med äggulan

Bred ut blandningen på laxen

Strö på ströbrödet

Griljera mitt i ugnen i ca 15 min

Stek under tiden äpplena klyftade i smöret


Strö lite apelsinskal på laxen

Lägg äpplena runt om


Servera med en kall apelsinsås


4 dl fraiche

rivet skal av 2 apelsiner

½ dl pressad apelsinsaft

salt & sv.peppar

Blanda alllt och låt stå kallt en stund före servering








 

 



Av Neta - 9 december 2012 14:22

Trevlig andra advent!

Ja godast till glögg är väl pepparkakor naturella eller kanske med ädelost på. En skiva av en krämig typ och en bit av ett väl moget och saftigt päron på det, det är svårslaget. Har man en torrare typ av ost kan man med fördel smula den och röra hop den med ett par skedar kesella, då kan man tärna i päron också.


  Eller varför inte lägga på några sånna här juveler. Granatäpple är lite jul för mig också.


Sen kan man göra några salta tillbehör, små krustader kan fyllas med mkt gott,  först penslar man dom med smält smör om fyllningen är varm, här är några förslag.


Svampstuvning med några droppar portvin i

räkstuvning med mkt dill i

en klick gräddfil som toppas med stenbitsrom och hackad rödlök

ädeloströra med päron enligt ovan

en klick färskost med pepparrot och en liten bit kallrökt lax

guccamole med en kräftstjärt på toppen

skagenröra och andra trevliga färdiga röror


Så ett sött alternativ, smördegsrullar kan ju göras med alla möjliga fyllningar också så klart och man kan baka in oliver i smördeg också.


Fikonsnurror

 

 

1 tinad smördegsplatta som kan kavlas ut till 15 x 20 cm

100 g fetaost

2 msk mellangrädde

6 torkade fikon

1 ägg

 

Sätt ugnen på 225 gr

Kavla ut smördegsplattan till ovanstående mått

Mosa hop fetaost och grädde, bred det över degen

Hacka fikonen grovt och strö på degen ovanpå oströran

Rulla ihop från långsidan och skär i 1 cm tjocka skivor helst med tandad kniv

Lägg på bakpl.pappersklädd plåt

Vispa upp ägget och pensla bitarna, även runt om

Grädda ca 10 min.

 

Av Neta - 8 december 2012 23:16

       


Idag bakade vi Norska kransarna men la till en äggula och 1 msk grädde, tog bara 7 dl mjöl för den var lite svårspritsad annars. Gjorde även en plåt med hjärtan som ska sparas till juldagarna. Justerade även ner gräddningstiden med 1 minut för en del blev mörka på vår första plåt Så nu är det receptet så här.

Det blev 124 st totalt av detta recept så man kan ju lätt halvera det om man vill.


Norska kransar


200 g smör

2 1/2 dl socker

4-5 msk grädde

2-3 äggulor

1 rågad tsk bakpulver

7 dl vetemjöl

 

 

Sätt ugnen på 200 gr

Rör smör och socker

Tillsätt grädde och äggulor under omrörning

Blanda mjöl och bakpulver, arbeta i det

Spritsa ut kransar

Grädda ca 7 min.



Vi gjorde även knäckflarn och Japansk knäck en som är utan grädde och som blir som dajm ungefär fast lite hårdare.


Japansk knäck:

 

100gr smör

drygt 2½ dl socker

½ dl ljus sirap

100 gr mandel

 

Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.

Koka i 20 min, inte för häftigt det får inte bli bränt.

Hacka mandeln under tiden.

Tillsätt den när knäcksmeten är klar och låt det koka ihop.

Häll upp på ett fat och skär i rutor när den stelnat lite.

 

Kolla att smeten är klar genom att droppa några droppar i en kopp med kallt vatten, den ska vara hård.


Jag har en distans under plattan när jag gör den så det inte bränner så lätt i kastrullen, det är en ståltrådsspiral bara.


  Middagen idag blev kalkonfilé Cordon Bleu från färdiga frysta och eftersom ugnen ändå var varm, ugnsrostade vi potatis, morötter, lök och skivad vitlök (solo)

Hade en brk tomatsås kvar från ett pizzakit så jag fräste lite hackad lök och vitlök, hade i den burken och lät det puttra en stund och kryddade med lite salt & sv.peppar Blev inte alls dumt och skönt med lite halvfabrikat när man donat i köket med andra saker. Fick minsann ett glas rött till också   

 

 

              





Av Neta - 7 december 2012 20:17

Hej! Idag är det jag, Elle som gästbloggar  :) Jag är Netas äldsta dotter. Jag gillar att laga mat och baka och exprimenterar gärna i köket. Här kommer dagens meny:


Idag har vi haft riktigt fredagsmys, till lunch köpte jag hem sushi från Gränby Centrums nya Foodcourt.

Den var god och riktigt fräsch:

 


Ikväll gjorde vi bakpotatis med 2 röror (se recept nedan) De åt vi med vit sparris, tomater och fincrisp.


Räk- och avokadoröra

ca 200 g. skalade räkor

2 avokado

1 liten rödlök

½ dl citronmajonäs

2 dl turkisk yoghurt

½-1 krm cayenne

vitlök

salt och svartpeppar


Finhacka rödlöken och avokado. Hacka över räkorna.

Blanda allt och låt stå en stund.




Älgskavsröra

½ pkt älgskav, stekt

1 liten rödlök

1 äpple

riven parmesan

3 dl turkisk yoghurt

salt och svartpeppar


Hacka kött, rödlök och äpplet.

Blanda ihop allt.



Snart ska jag nog göra nån sån här:


Brownie i mugg

1/4 cup socker (ca 4 msk)

1/4 cup mjöl

1-2 msk kakao

1 nypa salt

2 msk olja

3 msk vatten

 

Blanda allt det torra i en mugg.

Ha i olja och vatten.

Blanda ordentligt.

Mikra på full effekt 1 min 40 sek


Ät helst med glass   

 



Av Neta - 7 december 2012 00:06

  Vi skulle ju göra Köttfärsgulaschsoppa men bytte ut köttfärsen mot ett par tärnade kycklingfiléer och tomatpurén som var slut mot motsvarnade mängd färdig pizzasås, ja så kycklingbuljong så klart. La till lite extra salt och sv.peppar och nåt krm chiliflakes också.

Huvudreceptet hittar ni i måndagens inlägg, på matsedeln för torsdag.

Blev helt ok middag med vitlöksbröd till.

Av Neta - 6 december 2012 17:43

Bakar ni kakor till jul? Jag har inte gjort det så mycket innan men nu i år blir vi ju hemma och då finns det ett par sorter jag minns från min barndom som jag bara vill ha.


Nötchokladrutor är ett absolut måste det blir ingen jul utan dom, och dom får gärna vara lite sega i mitten.


Norska kransar har jag nog inte ätit på några år men mamma gjorde dom ofta förr, och inte bara till jul.


Sockerkransarna gjorde Elisabeth ett år och dom är så himla goda så dom har vi gjort fast det är en himla massa pill, men nu i år kom jag på att jag ska köpa mig en billig liten pincett såna man brukar ha i necessären och ha bara till dom för de små strimlorna av cocktailbären som är "bandet" i kransen fastnar så lätt på fingrarna.

Dom ser väldigt juliga ut också.


Knäckflarnen är också ett måste och inte bara till jul, sonen älskade dom när han var liten och dom gör man ju på nolltid så dom har hängt med vid födelsedagar o så. Jag gör dom alltid ofyllda.


Sen gör vi skurna pepparkakor med mandel, så bekvämt och enkelt.


Nötchokladrutor

 

 

1 ¼ dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

100 g smör

1½ dl socker

1 ägg

2 msk kakao

1 tsk vanilsocker

1½ dl grovhackade nötter till garnering

 

Sätt ugnen på 200 gr

Blanda mjöl och bakpulver

Rör matfett och socker pösigt i en annan bunke

Tillsätt ägget och sikta i kakao och vaniljsocker

Rör sist i mjölblandningen

Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper och placera den i en långpanna ca 25 x 35 cm

Strö över nöthacket

Grädda mitt i ugnen ca 15 min

Skär kakan direkt i 5x5 cm rutor och låt den sen svalna.

 


Norska kransar


200 g smör

2 1/2 dl socker

3-4 msk grädde

2 äggulor

1 rågad tsk bakpulver

8 dl vetemjöl

 

 

Sätt ugnen på 200 gr

Rör smör och socker

Tillsätt grädde och äggulor under omrörning

Blanda mjöl och bakpulver, arbeta i det

Spritsa ut kransar

Grädda ca 8 min.


Sockerkransar


 



2 dl vetemjöl

½ dl socker

½ tsk vanilinsocker

100 g smör

½ litet ägg

5 röda cocktailbär

socker


Sätt ugnen på 175 gr

Hacka samman mjöl, socker och smör för hand eller i matberedare

Tillsätt ägget och arbeta hop degen

Låt den stå kallt en stund

Rulla degen till hasselnötsstora kulor

Lägg samman 8 kulor till kransar direkt på bakpappersklädd plåt

Lägg en smal cocktailbärsstrimla mellan varje kula

Grädda mitt i ugnen ca 10 min

Doppa översidan i socker medans dom fortfarande är varma

 

 

 

 

Knäckflarn 50 st

 

150 gr smör

2 dl socker

2 dl stora havregryn

2 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

½ dl mjölk

½ dl ljus sirap

 

Sätt ugnen på 175-200 gr

Smält fettet

Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop.

Klicka ut drygt 1 tsk av smeten glest på osmorda plåtar eller med bakplåtspapper på. 10-12 klickar på varje plåt.

Grädda mitt i ugnen tills flarnen slutat bubbla och fått fin färg, 6-7 min.

Låt dom svalna något innan de lossas från plåten.

Böj dem ev. över ett spånjärn.

 

Kalla knäckflarn kan penslas med smält blockchoklad.

 

Platta flarn kan läggas ihop två och två med ex smörkräm, eller chokladgrädde.

 

Smörkräm görs av 200 gr mjukt smör, 1,5 dl florsocker, 2 tsk vaniljsocker och 3 äggulor.

Rör först fettet mjukt, blanda det sen med övriga ingredienser till en slät kräm.

Moccasmörkräm: tillsätt 3 msk snabbkaffe upplöst i 1-2 msk hett vatten droppvis.

Chokladsmörkräm: tillsätt 2 msk siktad kakao.

 

Chokladgrädde vispas ihop av 2 dl vispgrädde, 2 tsk kakao och 2 tsk socker, obs att allt måste vispas tillsammans annars blir grädden grynig.

 


Skurna franska pepparkakor


2 dl (125 g) mandel

200 g mjukt smör

2 dl socker

1 dl ljus sirap

2 tsk mald ingefära

2 tsk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

1 tsk birkarbonat

              


Hacka mandeln grovt i matberedare med metallkniv eller för hand

Byt till plastkniv och rör i smör, socker, sirap, kryddor. birkarbonat och sist mjölet

Låt den gå ihop eller knåda hop den för hand

Dela degen i 2 delar och gör 2 rullar ca 6 cm tjocka

Linda in rullarna i plastfolie och låt dom ligga i kylen några timmar eller över natten

Sätt ugnen på 175 gr

Skär rullarna i tunna skivor med en vass kniv

Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar

Grädda mitt i ugnen ca 12 min.


Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6 7 8 9
10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards