Alla inlägg under december 2012
Veckans matsedel:
Månd lunch:
Rester från igår
Midddag:
Stekt prinskorv, ugnsomelett vitlöksstuvad spenat
Pensla en microform, minst 2 liter, med lock med smörolja, glöm inte insidan på locket
Vispa hop 4 ägg och 3 dl mjölk, salta och peppra, häll det i microformen
Kör på full effekt i 9 minuter
Låt formen stå kvar orörd i micron i 5 min innan ni tar ut den.
Tisd lunch:
Tomatsoppa
1-2 gula lökar
1 msk smör
1 msk mjöl
1 brk passerade eller krossade tomater
6 dl vatten
1 höns – eller grönsaksbuljongtärning
1-2 tsk torkad basilika
salt & svartpeppar
ca 1 msk tomatpuré
1 dl grädde, fraiche eller turk.youghurt
Ev tärnade färska tomater i tallriken vid servering
Skala och hacka löken
Fräs den mjuk i smöret, strö över mjöl, rör om
Tillsätt tomterna, vattnet, buljongtärning och basilika.
Koka under lock ca 5 min
Smaka av med kryddor och tomatpuré
Blanda i grädden eller fraiche/youghurt (kan också serveras i tallriken)
Mixa ev soppan slät.
Middag
Köttfärssås med pasta och vitkålssallad
Onsdag
Lunch Ägg i fralla
smör
2 skivor bröd/ pers
1 ägg/pers
salt
ketchup
Lägg bröden på varann och skär ut en 3-kant i nederkanten, ska alltså bli som en romb när man lägger hop bröden
Lägg bröden i stekpannan, knäck ett ägg i hålet och vändstek. Glöm inte salta på ägget.
Servera med ketchup och råa grönsaker
Middag
SOLSOPPA a la dagis
2 lökar
1-2 tsk curry
2 msk smör
750 gr grovrivna morötter
2 L grönsaksbuljong
500 gr broccoli
2 dl mjölk
4 msk mjöl
ev salt
Skiva löken och fräs den mjuk i smör och curry
Tillsätt morötterna efter en stund och låt dem mjukna
Tillsätt broccoli och buljong
Koka 5 min
Red av med mjöl o mjölk
Koka 3 min
Salta ev.
Ugnspannkaka
Pannkakor o plättar
2.5 dl mjöl, vete eller dinkel (kan va 1 graham o 1.5 vete också )
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2-3 msk smält smör
för chokladplättar tillsätt 150 g smält mörk choklad sist
Blanda mjöl o salt
Tillsätt hälften av mjölken och vispa slätt
Tillsätt resten av mjölken och äggen, vispa
Till sist vispas smöret i.
Ugnspannkaka
Som ovan, men kan om morötter och fläsk tillsätts även kryddas med 1 tsk lätt stötta kumminfrön.
Smord ugnspanna
225 gr i mitten av ugnen 20-25 min eller tills kanterna släppt.
2 Äpplen eller 250 g grovrivna morötter och/eller 200 g brynt fläsk/bacon kan med fördel röras i eller läggas på innan gräddning.
Torsdag
Lunch
Kycklingspett, färdiga från fryst, guccamole och bröd
Middag
Wienerschnitzel på skinka
800 g wienerschnitzel (800 gram är ungefär 4 stycken)
salt
peppar
2 dl vetemjöl
2 st ägg
2 dl ströbröd
smör och olja till stekning
8 st små ansjovisfiléer
1 st citron
1 dl kapris
2 knippen persilja
Sås: 2 dl kalvfond
1 st lök
1 dl öl
1 msk kaprisspad
salt
peppar
smör
1. Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skär potatisarna i tärningar och stek dem med smör i en stekpanna. Lägg sedan upp potatisen i en form och ställ in i ugnen så att den steks klart under tiden köttet och såsen tillagas.
2. Banka köttet tunt (gärna mellan plastpåsar) och vispa upp ägget. Måtta upp mjölet i en skål, häll ägget i en annan och ströbrödet i en tredje.
3. Vänd alla köttbitar i varje skål - först i mjölet, sedan i ägget och slutligen i ströbrödet. Stek sedan köttet i ganska mycket fett - gärna smör och olja blandat.
4. Såsen kan puttra vid sidan om: Skala och hacka löken fint och fräs den i smör. Tillsätt ölen, kalvfonden och eventuellt lite vatten. Krydda med spad från kapris, salt och peppar.
5. Lägg på kapris på ansjovisfiléerna och rulla ihop dem. Servera schnitzlarna med den stekta potatisen, en skiva citron, persilja och kaprisansjovisen. Servera gärna till råstekt potatis
Fred
Lunch
Omelettrulle
Kan med fördel göras dagen innan
1½ dl vatten
1 dl vispgrädde
50 g smör
1½ dl vetemjöl
4 ägg
Sätt ugnen på 200 gr
Koka upp vatten och grädde
Låt smöret smälta i det
Vispa ner mjölet till en slät smet och låt det svalna
Rör ner äggen ett i taget
Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna
Grädda i nedre delen av ugnen tills smeten har blivit fast och ytan fått lite färg, ca 20 min
Stjälp upp på ett smort bakpapper
Bred på fyllning
Rulla samman från långsidan med hjälp av bakpappret
Låt den vila en stund eller över natten om du har kall fyllning, insvept i pappret.
Kyckling till ex. omelettrulle
1 msk smör
1 tsk curry
2 schalottenlökar, tunt skivade
300 g rå kyckling, tärnad
150 g skivade champinjoner, går bra med frysta
1 strimlad röd paprika
3-4 msk mjöl
3 dl mjölk
Salt, ev sv.peppar och kanske mer curry efter behag
Fräs runt curry och smör en stund
Tillsätt lök, kyckling, svamp och paprika
Fräs under omrörning till kycklingen känns klar
Strö över mjölet, rör runt och spä med vätskan
Puttra 3-4 min
Middag
1 STRIMLAD PAPRIKA
200 G CHAMPINJONER
1 MSK SMÖR, 1 MSK MJÖL
2 DL VISPGRÄDDE
1 DL CHILISÅS
1 TSK SALT, 1 KRM SV.PEPPAR, 1 KRM CAYENNE
3-4 HG SKALADE RÄKOR
½ DL KONC APELSINJUICE
1 DL VATTEN
Fräs lök och svamp i smöret, strö över mjöl, rör om.
Tillsätt paprika, chilisås, kryddor, grädde och salt.
Koka 8-10 min.
Tillsätt räkor juice och vatten och låt det bli varmt.
Servera med ris och sallad.
Lördag
Lunch Sillmacka
Middag
Bortbjudna
Söndag
Lunch
En korv på stan ;)
Middag
Fiskgratäng med räkor o dillsås.
Gör ett potatismos
Bottna en smord ungsform med tinade torskfiléer
Spritsa moset runt kanten på formen
Rör hop 1 msk smör med 2 msk mjöl, späd med 4 dl mjölk och koka 3 min, smaksätt med dill, s&sv.p.
Häll såsen på fisken
gratinera i 200 gr 20-30 min
strö på skalade räkor vid servering
Veckans matsedel:
Månd lunch:
Rester från igår
Midddag:
Stekt prinskorv, ugnsomelett vitlöksstuvad spenat
Pensla en microform, minst 2 liter, med lock med smörolja, glöm inte insidan på locket
Vispa hop 4 ägg och 3 dl mjölk, salta och peppra, häll det i microformen
Kör på full effekt i 9 minuter
Låt formen stå kvar orörd i micron i 5 min innan ni tar ut den.
Tisd lunch:
Tomatsoppa
1-2 gula lökar
1 msk smör
1 msk mjöl
1 brk passerade eller krossade tomater
6 dl vatten
1 höns – eller grönsaksbuljongtärning
1-2 tsk torkad basilika
salt & svartpeppar
ca 1 msk tomatpuré
1 dl grädde, fraiche eller turk.youghurt
Ev tärnade färska tomater i tallriken vid servering
Skala och hacka löken
Fräs den mjuk i smöret, strö över mjöl, rör om
Tillsätt tomterna, vattnet, buljongtärning och basilika.
Koka under lock ca 5 min
Smaka av med kryddor och tomatpuré
Blanda i grädden eller fraiche/youghurt (kan också serveras i tallriken)
Mixa ev soppan slät.
Middag
Köttfärssås med pasta och vitkålssallad
Onsdag
Lunch Ägg i fralla
smör
2 skivor bröd/ pers
1 ägg/pers
salt
ketchup
Lägg bröden på varann och skär ut en 3-kant i nederkanten, ska alltså bli som en romb när man lägger hop bröden
Lägg bröden i stekpannan, knäck ett ägg i hålet och vändstek. Glöm inte salta på ägget.
Servera med ketchup och råa grönsaker
Middag
SOLSOPPA a la dagis
2 lökar
1-2 tsk curry
2 msk smör
750 gr grovrivna morötter
2 L grönsaksbuljong
500 gr broccoli
2 dl mjölk
4 msk mjöl
ev salt
Skiva löken och fräs den mjuk i smör och curry
Tillsätt morötterna efter en stund och låt dem mjukna
Tillsätt broccoli och buljong
Koka 5 min
Red av med mjöl o mjölk
Koka 3 min
Salta ev.
Ugnspannkaka
Pannkakor o plättar
2.5 dl mjöl, vete eller dinkel (kan va 1 graham o 1.5 vete också )
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2-3 msk smält smör
för chokladplättar tillsätt 150 g smält mörk choklad sist
Blanda mjöl o salt
Tillsätt hälften av mjölken och vispa slätt
Tillsätt resten av mjölken och äggen, vispa
Till sist vispas smöret i.
Ugnspannkaka
Som ovan, men kan om morötter och fläsk tillsätts även kryddas med 1 tsk lätt stötta kumminfrön.
Smord ugnspanna
225 gr i mitten av ugnen 20-25 min eller tills kanterna släppt.
2 Äpplen eller 250 g grovrivna morötter och/eller 200 g brynt fläsk/bacon kan med fördel röras i eller läggas på innan gräddning.
Torsdag
Lunch
Kycklingspett, färdiga från fryst, guccamole och bröd
Middag
Wienerschnitzel på skinka
800 g wienerschnitzel (800 gram är ungefär 4 stycken)
salt
peppar
2 dl vetemjöl
2 st ägg
2 dl ströbröd
smör och olja till stekning
8 st små ansjovisfiléer
1 st citron
1 dl kapris
2 knippen persilja
Sås: 2 dl kalvfond
1 st lök
1 dl öl
1 msk kaprisspad
salt
peppar
smör
1. Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skär potatisarna i tärningar och stek dem med smör i en stekpanna. Lägg sedan upp potatisen i en form och ställ in i ugnen så att den steks klart under tiden köttet och såsen tillagas.
2. Banka köttet tunt (gärna mellan plastpåsar) och vispa upp ägget. Måtta upp mjölet i en skål, häll ägget i en annan och ströbrödet i en tredje.
3. Vänd alla köttbitar i varje skål - först i mjölet, sedan i ägget och slutligen i ströbrödet. Stek sedan köttet i ganska mycket fett - gärna smör och olja blandat.
4. Såsen kan puttra vid sidan om: Skala och hacka löken fint och fräs den i smör. Tillsätt ölen, kalvfonden och eventuellt lite vatten. Krydda med spad från kapris, salt och peppar.
5. Lägg på kapris på ansjovisfiléerna och rulla ihop dem. Servera schnitzlarna med den stekta potatisen, en skiva citron, persilja och kaprisansjovisen. Servera gärna till råstekt potatis
Fred
Lunch
Omelettrulle
Kan med fördel göras dagen innan
1½ dl vatten
1 dl vispgrädde
50 g smör
1½ dl vetemjöl
4 ägg
Sätt ugnen på 200 gr
Koka upp vatten och grädde
Låt smöret smälta i det
Vispa ner mjölet till en slät smet och låt det svalna
Rör ner äggen ett i taget
Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna
Grädda i nedre delen av ugnen tills smeten har blivit fast och ytan fått lite färg, ca 20 min
Stjälp upp på ett smort bakpapper
Bred på fyllning
Rulla samman från långsidan med hjälp av bakpappret
Låt den vila en stund eller över natten om du har kall fyllning, insvept i pappret.
Kyckling till ex. omelettrulle
1 msk smör
1 tsk curry
2 schalottenlökar, tunt skivade
300 g rå kyckling, tärnad
150 g skivade champinjoner, går bra med frysta
1 strimlad röd paprika
3-4 msk mjöl
3 dl mjölk
Salt, ev sv.peppar och kanske mer curry efter behag
Fräs runt curry och smör en stund
Tillsätt lök, kyckling, svamp och paprika
Fräs under omrörning till kycklingen känns klar
Strö över mjölet, rör runt och spä med vätskan
Puttra 3-4 min
Middag
1 STRIMLAD PAPRIKA
200 G CHAMPINJONER
1 MSK SMÖR, 1 MSK MJÖL
2 DL VISPGRÄDDE
1 DL CHILISÅS
1 TSK SALT, 1 KRM SV.PEPPAR, 1 KRM CAYENNE
3-4 HG SKALADE RÄKOR
½ DL KONC APELSINJUICE
1 DL VATTEN
Fräs lök och svamp i smöret, strö över mjöl, rör om.
Tillsätt paprika, chilisås, kryddor, grädde och salt.
Koka 8-10 min.
Tillsätt räkor juice och vatten och låt det bli varmt.
Servera med ris och sallad.
Lördag
Lunch Sillmacka
Middag
Bortbjudna
Söndag
Lunch
En korv på stan ;)
Middag
Fiskgratäng med räkor o dillsås.
Gör ett potatismos
Bottna en smord ungsform med tinade torskfiléer
Spritsa moset runt kanten på formen
Rör hop 1 msk smör med 2 msk mjöl, späd med 4 dl mjölk och koka 3 min, smaksätt med dill, s&sv.p.
Häll såsen på fisken
gratinera i 200 gr 20-30 min
strö på skalade räkor vid servering
Sill, köttbullar och skinka, ja man behöver väl inte alltid kopiera köttätarna. Det jag egentligen tycker är viktigt det är väl att protein byts mot protein. Jag hittar inte alltid det alternativet, som med sill t.ex där läggs det ofta in aubergine i stället. Det ska bli "förvånansvärt likt riktig" sill om man bara lyckas med konsistensen på auberginen så den inte blir för mjuk. Tänk på att "sillen" blir godast om den får stå och dra i lagen lite.
Auberginesill
Skär av "knoppen" på auberginen och skala den med potatisskalare
Dela auberginen på längden i klyftor
Skär bort det mesta av kärnorna (dvs det innersta fruktköttet) på klyftorna
Dela i lagom stora fyrkantiga "sillbitar" men var noga med att dom inte blir för tunna
Bitarna får bäst konsistens om dom ångkokas, har du ingen ångkokare gör så här: Lägg bitarna i en sil eller ett durkslag som du lägger över en liten kastrull med lite vatten i. Vattnet ska inte nå upp till auberginen! Lägg på ett lock och koka vattnet så bitarna blir ångkokta i silen. Bitarna behöver bara koka några minuter beroende på storlek och är klara när dom är mjuka och "sladdriga" men fortfarande har lite spänst/tuggmotstånd
Täck bitarna med någon av följande inläggningar:
Glasmästarsill-lag
Rör ihop vatten, ättika, socker och salt. Koka under omrörning tills sockret smält. Ha i resten av ingredienserna och låt sjuda en liten stund. Ta av från plattan och låt svalna så pass att det tål att hällas över sillbitarna i en glasburk. Låt stå och svalna, gärna över natten.
Löksill-lag
Rör ihop vatten, ättika, socker och salt. Koka under omrörning tills sockret smält. Ha i resten av ingredienserna och låt sjuda en liten stund. Ta av från plattan och låt svalna så pass att det tål att hällas över sillbitarna i en glasburk. Låt stå och svalna, gärna över natten.
Senapsill-lag
Rör ut senapen med vinägern i botten på lämplig burk. Tillsätt oljan under omrörning i en tunn stråle. Rör i sojagrädden och smaka av med vitpeppar, salt och gurkmeja. Blanda i sillbitarna och låt stå kallt innan servering.
Vitlök och dillsill-lag
Pressa vitlöksklyftorna och rör ut med vinägern i botten på lämplig burk. Tillsätt oljan under omrörning i en tunn stråle. Rör i sojagrädden och smaka av med peppar, salt och dill. Blanda i sillbitarna och låt stå svalt innan servering.
Köttbullar då? Ja där finns alternativ med protein. Om man inte äter ägg finns ju vegetariska alternativ.
Linsbullar
250 g linser
vatten
1 ägg
75 g ströbröd
½ riven lök
salt & peppar
lite mjölk
Linserna läggs i blöt över natten och kokas i det vattnet ca 1 timme
Låt dem rinna av och mal dem, blanda med övriga ingredienser till en färs
Forma bullar och stek i matfett.
Kikärtsbollar
3 dl kikärtor, torra, kan så klart bytas mot burkdito, de behöver då inte kokas
1 dl solrosfrön
2 gula lökar
1 brk tartex med örter
2-3 tsk buljongpasta
1 pr vitlöksklyfta
1 tsk stött kyndel, kan bytas mot kryddpeppar om man vill ha juligare smak
Blötlägg kikärtorna ca 10 timmar och koka dem sen mjuka i det vattnet
Torrmixa solrosfröna
Skala och klyfta löken, mal eller mixa den med kokärtorna
Blanda i resten av ingredienserna
Låt smeten stå och vila en stund och forma därefter små bollar som steks försiktigt med matfett i stekpanna.
Till köttbullarna kanske man vill ha rödbetssallad
Rödbetssallad
4 dl tärnade rödbetor
1 tärnat syrligt äpple
1 finhackad rödlök
1 finskuren ättiksgurka
1 dl gräddfil eller turkisk yoghurt
1-2 msk rödbetslag
salt och peppar
Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål
Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor
Blanda alltsammans och smaka av.
Sätt ugnen på 225°C.
Skala kålrot.
Blanda senap med äggula.
Pensla senapen på kålroten.
Strö över ströbröd.
Ställ in i ugnen tills griljeringen har fått färg, cirka 10 minuter.
Skär i tunna skivor och servera med senap och knäckebröd.
Vegetarisk skinka 2
500 g Sojafärs / quornfiléer
3 ägg
2 mosade kokta potatisar
1-2 msk pot.mjöl
1 dl rödbetssaft (för att ge färg)
2-3 msk senap
1 dl ströbröd
3 dl vatten
3 buljongtärningar
1 äggula
1 dl ströbröd
salt o peppar
Sätt ugnen på 225 gr
Ta sojafärs eller quornfiléer, mixa ihop med äggen, mosade potatisen och pot.mjölet
Tillsätt rödbetssaft, senap och ströbröd, blanda samman. Koka vatten med buljongtärningar och rör om. Provsmaka och tillsätt mer senap och rödbetssaft om det behövs.
Forma smeten till önskad form och tillaga i ugnen i minst 40 minuter.
Låt den svalna något
Blanda senap och äggula och bred färsen med detta
Blanda ströbröd med salt & peppar, strö det runt om
Låt stå i ugnen ca 15 minuter till tills den har fått fin färg.
Om man äter fisk kanske detta är ett alternativ till skinkan
Julbakad lax
1½ kg urbenad laxfilé
2 msk salt
1 msk strösocker
rivet skal av 1 apelsin
1 msk skånsk söt senap
1 msk fransk senap
2 msk farinsocker
½ msk soja
½ tsk mald kryddnejlika
½ tsk mald kryddpeppar
1 äggula
1½ msk ströbröd
3 röda äpplen
2 msk smör
Blanda samman salt, socker och apelsinskal, spara några skalstrimlor till serveringen
Lägg laxen med skinnsidan ner i en långpanna
Gnid in kryddblandningen på köttsidan
Täck med plastfilm och ställ kallt ca 4 timmar
Torka av den lätt
Sätt ugnen på 225 gr
Rör samman senap, socker, soja och kryddor med äggulan
Bred ut blandningen på laxen
Strö på ströbrödet
Griljera mitt i ugnen i ca 15 min
Stek under tiden äpplena klyftade i smöret
Strö lite apelsinskal på laxen
Lägg äpplena runt om
Servera med en kall apelsinsås
4 dl fraiche
rivet skal av 2 apelsiner
½ dl pressad apelsinsaft
salt & sv.peppar
Blanda alllt och låt stå kallt en stund före servering
Trevlig andra advent!
Ja godast till glögg är väl pepparkakor naturella eller kanske med ädelost på. En skiva av en krämig typ och en bit av ett väl moget och saftigt päron på det, det är svårslaget. Har man en torrare typ av ost kan man med fördel smula den och röra hop den med ett par skedar kesella, då kan man tärna i päron också.
Eller varför inte lägga på några sånna här juveler. Granatäpple är lite jul för mig också.
Sen kan man göra några salta tillbehör, små krustader kan fyllas med mkt gott, först penslar man dom med smält smör om fyllningen är varm, här är några förslag.
Svampstuvning med några droppar portvin i
räkstuvning med mkt dill i
en klick gräddfil som toppas med stenbitsrom och hackad rödlök
ädeloströra med päron enligt ovan
en klick färskost med pepparrot och en liten bit kallrökt lax
guccamole med en kräftstjärt på toppen
skagenröra och andra trevliga färdiga röror
Så ett sött alternativ, smördegsrullar kan ju göras med alla möjliga fyllningar också så klart och man kan baka in oliver i smördeg också.
Fikonsnurror
1 tinad smördegsplatta som kan kavlas ut till 15 x 20 cm
100 g fetaost
2 msk mellangrädde
6 torkade fikon
1 ägg
Sätt ugnen på 225 gr
Kavla ut smördegsplattan till ovanstående mått
Mosa hop fetaost och grädde, bred det över degen
Hacka fikonen grovt och strö på degen ovanpå oströran
Rulla ihop från långsidan och skär i 1 cm tjocka skivor helst med tandad kniv
Lägg på bakpl.pappersklädd plåt
Vispa upp ägget och pensla bitarna, även runt om
Grädda ca 10 min.
Idag bakade vi Norska kransarna men la till en äggula och 1 msk grädde, tog bara 7 dl mjöl för den var lite svårspritsad annars. Gjorde även en plåt med hjärtan som ska sparas till juldagarna. Justerade även ner gräddningstiden med 1 minut för en del blev mörka på vår första plåt Så nu är det receptet så här.
Det blev 124 st totalt av detta recept så man kan ju lätt halvera det om man vill.
Norska kransar
200 g smör
2 1/2 dl socker
4-5 msk grädde
2-3 äggulor
1 rågad tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 200 gr
Rör smör och socker
Tillsätt grädde och äggulor under omrörning
Blanda mjöl och bakpulver, arbeta i det
Spritsa ut kransar
Grädda ca 7 min.
Vi gjorde även knäckflarn och Japansk knäck en som är utan grädde och som blir som dajm ungefär fast lite hårdare.
Japansk knäck:
100gr smör
drygt 2½ dl socker
½ dl ljus sirap
100 gr mandel
Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Koka i 20 min, inte för häftigt det får inte bli bränt.
Hacka mandeln under tiden.
Tillsätt den när knäcksmeten är klar och låt det koka ihop.
Häll upp på ett fat och skär i rutor när den stelnat lite.
Kolla att smeten är klar genom att droppa några droppar i en kopp med kallt vatten, den ska vara hård.
Jag har en distans under plattan när jag gör den så det inte bränner så lätt i kastrullen, det är en ståltrådsspiral bara.
Middagen idag blev kalkonfilé Cordon Bleu från färdiga frysta och eftersom ugnen ändå var varm, ugnsrostade vi potatis, morötter, lök och skivad vitlök (solo)
Hade en brk tomatsås kvar från ett pizzakit så jag fräste lite hackad lök och vitlök, hade i den burken och lät det puttra en stund och kryddade med lite salt & sv.peppar Blev inte alls dumt och skönt med lite halvfabrikat när man donat i köket med andra saker. Fick minsann ett glas rött till också
Hej! Idag är det jag, Elle som gästbloggar :) Jag är Netas äldsta dotter. Jag gillar att laga mat och baka och exprimenterar gärna i köket. Här kommer dagens meny:
Idag har vi haft riktigt fredagsmys, till lunch köpte jag hem sushi från Gränby Centrums nya Foodcourt.
Den var god och riktigt fräsch:
Ikväll gjorde vi bakpotatis med 2 röror (se recept nedan) De åt vi med vit sparris, tomater och fincrisp.
Räk- och avokadoröra
ca 200 g. skalade räkor
2 avokado
1 liten rödlök
½ dl citronmajonäs
2 dl turkisk yoghurt
½-1 krm cayenne
vitlök
salt och svartpeppar
Finhacka rödlöken och avokado. Hacka över räkorna.
Blanda allt och låt stå en stund.
Älgskavsröra
½ pkt älgskav, stekt
1 liten rödlök
1 äpple
riven parmesan
3 dl turkisk yoghurt
salt och svartpeppar
Hacka kött, rödlök och äpplet.
Blanda ihop allt.
Snart ska jag nog göra nån sån här:
Brownie i mugg
1/4 cup socker (ca 4 msk)
1/4 cup mjöl
1-2 msk kakao
1 nypa salt
2 msk olja
3 msk vatten
Blanda allt det torra i en mugg.
Ha i olja och vatten.
Blanda ordentligt.
Mikra på full effekt 1 min 40 sek
Ät helst med glass
Vi skulle ju göra Köttfärsgulaschsoppa men bytte ut köttfärsen mot ett par tärnade kycklingfiléer och tomatpurén som var slut mot motsvarnade mängd färdig pizzasås, ja så kycklingbuljong så klart. La till lite extra salt och sv.peppar och nåt krm chiliflakes också.
Huvudreceptet hittar ni i måndagens inlägg, på matsedeln för torsdag.
Blev helt ok middag med vitlöksbröd till.
Bakar ni kakor till jul? Jag har inte gjort det så mycket innan men nu i år blir vi ju hemma och då finns det ett par sorter jag minns från min barndom som jag bara vill ha.
Nötchokladrutor är ett absolut måste det blir ingen jul utan dom, och dom får gärna vara lite sega i mitten.
Norska kransar har jag nog inte ätit på några år men mamma gjorde dom ofta förr, och inte bara till jul.
Sockerkransarna gjorde Elisabeth ett år och dom är så himla goda så dom har vi gjort fast det är en himla massa pill, men nu i år kom jag på att jag ska köpa mig en billig liten pincett såna man brukar ha i necessären och ha bara till dom för de små strimlorna av cocktailbären som är "bandet" i kransen fastnar så lätt på fingrarna.
Dom ser väldigt juliga ut också.
Knäckflarnen är också ett måste och inte bara till jul, sonen älskade dom när han var liten och dom gör man ju på nolltid så dom har hängt med vid födelsedagar o så. Jag gör dom alltid ofyllda.
Sen gör vi skurna pepparkakor med mandel, så bekvämt och enkelt.
Nötchokladrutor
1 ¼ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g smör
1½ dl socker
1 ägg
2 msk kakao
1 tsk vanilsocker
1½ dl grovhackade nötter till garnering
Sätt ugnen på 200 gr
Blanda mjöl och bakpulver
Rör matfett och socker pösigt i en annan bunke
Tillsätt ägget och sikta i kakao och vaniljsocker
Rör sist i mjölblandningen
Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper och placera den i en långpanna ca 25 x 35 cm
Strö över nöthacket
Grädda mitt i ugnen ca 15 min
Skär kakan direkt i 5x5 cm rutor och låt den sen svalna.
Norska kransar
200 g smör
2 1/2 dl socker
3-4 msk grädde
2 äggulor
1 rågad tsk bakpulver
8 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 200 gr
Rör smör och socker
Tillsätt grädde och äggulor under omrörning
Blanda mjöl och bakpulver, arbeta i det
Spritsa ut kransar
Grädda ca 8 min.
Sockerkransar
2 dl vetemjöl
½ dl socker
½ tsk vanilinsocker
100 g smör
½ litet ägg
5 röda cocktailbär
socker
Sätt ugnen på 175 gr
Hacka samman mjöl, socker och smör för hand eller i matberedare
Tillsätt ägget och arbeta hop degen
Låt den stå kallt en stund
Rulla degen till hasselnötsstora kulor
Lägg samman 8 kulor till kransar direkt på bakpappersklädd plåt
Lägg en smal cocktailbärsstrimla mellan varje kula
Grädda mitt i ugnen ca 10 min
Doppa översidan i socker medans dom fortfarande är varma
Knäckflarn 50 st
150 gr smör
2 dl socker
2 dl stora havregryn
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
½ dl ljus sirap
Sätt ugnen på 175-200 gr
Smält fettet
Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop.
Klicka ut drygt 1 tsk av smeten glest på osmorda plåtar eller med bakplåtspapper på. 10-12 klickar på varje plåt.
Grädda mitt i ugnen tills flarnen slutat bubbla och fått fin färg, 6-7 min.
Låt dom svalna något innan de lossas från plåten.
Böj dem ev. över ett spånjärn.
Kalla knäckflarn kan penslas med smält blockchoklad.
Platta flarn kan läggas ihop två och två med ex smörkräm, eller chokladgrädde.
Smörkräm görs av 200 gr mjukt smör, 1,5 dl florsocker, 2 tsk vaniljsocker och 3 äggulor.
Rör först fettet mjukt, blanda det sen med övriga ingredienser till en slät kräm.
Moccasmörkräm: tillsätt 3 msk snabbkaffe upplöst i 1-2 msk hett vatten droppvis.
Chokladsmörkräm: tillsätt 2 msk siktad kakao.
Chokladgrädde vispas ihop av 2 dl vispgrädde, 2 tsk kakao och 2 tsk socker, obs att allt måste vispas tillsammans annars blir grädden grynig.
Skurna franska pepparkakor
2 dl (125 g) mandel
200 g mjukt smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk mald ingefära
2 tsk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
1 tsk birkarbonat
Hacka mandeln grovt i matberedare med metallkniv eller för hand
Byt till plastkniv och rör i smör, socker, sirap, kryddor. birkarbonat och sist mjölet
Låt den gå ihop eller knåda hop den för hand
Dela degen i 2 delar och gör 2 rullar ca 6 cm tjocka
Linda in rullarna i plastfolie och låt dom ligga i kylen några timmar eller över natten
Sätt ugnen på 175 gr
Skär rullarna i tunna skivor med en vass kniv
Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar
Grädda mitt i ugnen ca 12 min.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 | 4 |
5 |
6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 | 18 | 19 |
20 |
21 |
22 |
23 | |||
24 | 25 |
26 |
27 |
28 |
29 | 30 |
|||
31 | |||||||||
|