Matsedeln

Direktlänk till inlägg 10 december 2012

Vegetariska julbordsalternativ 2

Av Neta - 10 december 2012 13:33

Sill, köttbullar och skinka, ja man behöver väl inte alltid kopiera köttätarna. Det jag egentligen tycker är viktigt det är väl att protein byts mot protein. Jag hittar inte alltid det alternativet, som med sill t.ex där läggs det ofta in aubergine i stället. Det ska bli "förvånansvärt likt riktig" sill om man bara lyckas med konsistensen på auberginen så den inte blir för mjuk. Tänk på att "sillen" blir godast om den får stå och dra i lagen lite.


Auberginesill


Skär av "knoppen" på auberginen och skala den med potatisskalare

Dela auberginen på längden i klyftor

Skär bort det mesta av kärnorna (dvs det innersta fruktköttet) på klyftorna

Dela i lagom stora fyrkantiga "sillbitar" men var noga med att dom inte blir för tunna

Bitarna får bäst konsistens om dom ångkokas, har du ingen ångkokare gör så här: Lägg bitarna i en sil eller ett durkslag som du lägger över en liten kastrull med lite vatten i. Vattnet ska inte nå upp till auberginen! Lägg på ett lock och koka vattnet så bitarna blir ångkokta i silen. Bitarna behöver bara koka några minuter beroende på storlek och är klara när dom är mjuka och "sladdriga" men fortfarande har lite spänst/tuggmotstånd

Täck bitarna med någon av följande inläggningar:


Glasmästarsill-lag

  • 3dl vatten
  • ½dl ättika
  • ½dl socker
  • lite havssalt
  • en liten (eller ½) skivad rödlök
  • en liten (eller½) skivad morot
  • ½ påse "sillkryddor"
  • 2 lagerblad
  • ett litet knippe dill

Rör ihop vatten, ättika, socker och salt. Koka under omrörning tills sockret smält. Ha i resten av ingredienserna och låt sjuda en liten stund. Ta av från plattan och låt svalna så pass att det tål att hällas över sillbitarna i en glasburk. Låt stå och svalna, gärna över natten.


Löksill-lag

  • 3dl vatten
  • ½dl ättika
  • ½dl socker
  • lite havssalt
  • en liten (eller ½) skivad gul lök
  • 1msk kryddpepparkorn
  • 1tsk grov senap

Rör ihop vatten, ättika, socker och salt. Koka under omrörning tills sockret smält. Ha i resten av ingredienserna och låt sjuda en liten stund. Ta av från plattan och låt svalna så pass att det tål att hällas över sillbitarna i en glasburk. Låt stå och svalna, gärna över natten.


Senapsill-lag

  • 1-3 msk grov, stark och söt senap
  • 1msk vittvinsvinäger
  • 2msk rapsolja
  • 1dl sojagrädde
  • vitpeppar
  • lite havssalt
  • lite gurkmeja för färgens skull

Rör ut senapen med vinägern i botten på lämplig burk. Tillsätt oljan under omrörning i en tunn stråle. Rör i sojagrädden och smaka av med vitpeppar, salt och gurkmeja. Blanda i sillbitarna och låt stå kallt innan servering.


Vitlök och dillsill-lag

  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 0,5 msk vinäger
  • 3msk rapsolja
  • 1-2 msk finhackad dill
  • lite örtsalt
  • lite vitpeppar

Pressa vitlöksklyftorna och rör ut med vinägern i botten på lämplig burk. Tillsätt oljan under omrörning i en tunn stråle. Rör i sojagrädden och smaka av med peppar, salt och dill. Blanda i sillbitarna och låt stå svalt innan servering.


Köttbullar då? Ja där finns alternativ med protein. Om man inte äter ägg finns ju vegetariska alternativ.


Linsbullar


250 g linser

vatten

1 ägg

75 g ströbröd

½ riven lök

salt & peppar

lite mjölk


Linserna läggs i blöt över natten och kokas i det vattnet ca 1 timme

Låt dem rinna av och mal dem, blanda med övriga ingredienser till en färs

Forma bullar och stek i matfett.


Kikärtsbollar


3 dl kikärtor, torra, kan så klart bytas mot burkdito, de behöver då inte kokas

1 dl solrosfrön

2 gula lökar

1 brk tartex med örter

2-3 tsk buljongpasta

1 pr vitlöksklyfta

1 tsk stött kyndel, kan bytas mot kryddpeppar om man vill ha juligare smak


Blötlägg kikärtorna ca 10 timmar och koka dem sen mjuka i det vattnet

Torrmixa solrosfröna

Skala och klyfta löken, mal eller mixa den med kokärtorna

Blanda i resten av ingredienserna

Låt smeten stå och vila en stund och forma därefter små bollar som steks försiktigt med matfett i stekpanna.


Till köttbullarna kanske man vill ha rödbetssallad


Rödbetssallad

 

 

4 dl tärnade rödbetor

1 tärnat syrligt äpple

1 finhackad rödlök

1 finskuren ättiksgurka

1 dl gräddfil eller turkisk yoghurt

1-2 msk rödbetslag

salt och peppar


Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål

Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor

Blanda alltsammans och smaka av.


Vegetarisk julskinka

 
1 kålrot 
½ gul lök
10 kryddpepparkorn
2 tsk salt
Ansa lök.
Koka upp kålrot med lök, kryddpeppar, salt och vatten så att det täcker.
Koka tills kålroten är mjuk rakt igenom, cirka 1½-2 timmar beroende på storlek.

3 msk senap
1 äggula
½ dl ströbröd
 

Sätt ugnen på 225°C.

Skala kålrot.

Blanda senap med äggula.

Pensla senapen på kålroten.

Strö över ströbröd.
Ställ in i ugnen tills griljeringen har fått färg, cirka 10 minuter.
Skär i tunna skivor och servera med senap och knäckebröd.


Vegetarisk skinka 2



500 g Sojafärs / quornfiléer
3 ägg
2 mosade kokta potatisar

1-2 msk pot.mjöl

1 dl rödbetssaft (för att ge färg)
2-3 msk senap
1 dl ströbröd
3 dl vatten
3 buljongtärningar

1 äggula

1 dl ströbröd

salt o peppar


Sätt ugnen på 225 gr

Ta sojafärs eller quornfiléer, mixa ihop med  äggen, mosade potatisen och pot.mjölet

Tillsätt rödbetssaft, senap och ströbröd, blanda samman. Koka vatten med buljongtärningar och rör om. Provsmaka och tillsätt mer senap och rödbetssaft om det behövs.
Forma smeten till önskad form och tillaga i ugnen  i minst 40 minuter.

Låt den svalna något

Blanda senap och äggula och bred färsen med detta

Blanda ströbröd med salt & peppar, strö det runt om


Låt stå i ugnen ca 15 minuter till tills den har fått fin färg.


Om man äter fisk kanske detta är ett alternativ till skinkan



Julbakad lax


1½ kg urbenad laxfilé

2 msk salt

1 msk strösocker

rivet skal av 1 apelsin


1 msk skånsk söt senap

1 msk fransk senap

2 msk farinsocker

½ msk soja

½ tsk mald kryddnejlika

½ tsk mald kryddpeppar

1 äggula

1½ msk ströbröd

3 röda äpplen

2 msk smör


Blanda samman salt, socker och apelsinskal, spara några skalstrimlor till serveringen

Lägg laxen med skinnsidan ner i en långpanna

Gnid in kryddblandningen på köttsidan

Täck med plastfilm och ställ kallt ca 4 timmar

Torka av den lätt

Sätt ugnen på 225 gr

Rör samman senap, socker, soja och kryddor med äggulan

Bred ut blandningen på laxen

Strö på ströbrödet

Griljera mitt i ugnen i ca 15 min

Stek under tiden äpplena klyftade i smöret


Strö lite apelsinskal på laxen

Lägg äpplena runt om


Servera med en kall apelsinsås


4 dl fraiche

rivet skal av 2 apelsiner

½ dl pressad apelsinsaft

salt & sv.peppar

Blanda alllt och låt stå kallt en stund före servering








 

 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6 7 8 9
10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards