Direktlänk till inlägg 10 december 2012
Veckans matsedel:
Månd lunch:
Rester från igår
Midddag:
Stekt prinskorv, ugnsomelett vitlöksstuvad spenat
Pensla en microform, minst 2 liter, med lock med smörolja, glöm inte insidan på locket
Vispa hop 4 ägg och 3 dl mjölk, salta och peppra, häll det i microformen
Kör på full effekt i 9 minuter
Låt formen stå kvar orörd i micron i 5 min innan ni tar ut den.
Tisd lunch:
Tomatsoppa
1-2 gula lökar
1 msk smör
1 msk mjöl
1 brk passerade eller krossade tomater
6 dl vatten
1 höns – eller grönsaksbuljongtärning
1-2 tsk torkad basilika
salt & svartpeppar
ca 1 msk tomatpuré
1 dl grädde, fraiche eller turk.youghurt
Ev tärnade färska tomater i tallriken vid servering
Skala och hacka löken
Fräs den mjuk i smöret, strö över mjöl, rör om
Tillsätt tomterna, vattnet, buljongtärning och basilika.
Koka under lock ca 5 min
Smaka av med kryddor och tomatpuré
Blanda i grädden eller fraiche/youghurt (kan också serveras i tallriken)
Mixa ev soppan slät.
Middag
Köttfärssås med pasta och vitkålssallad
Onsdag
Lunch Ägg i fralla
smör
2 skivor bröd/ pers
1 ägg/pers
salt
ketchup
Lägg bröden på varann och skär ut en 3-kant i nederkanten, ska alltså bli som en romb när man lägger hop bröden
Lägg bröden i stekpannan, knäck ett ägg i hålet och vändstek. Glöm inte salta på ägget.
Servera med ketchup och råa grönsaker
Middag
SOLSOPPA a la dagis
2 lökar
1-2 tsk curry
2 msk smör
750 gr grovrivna morötter
2 L grönsaksbuljong
500 gr broccoli
2 dl mjölk
4 msk mjöl
ev salt
Skiva löken och fräs den mjuk i smör och curry
Tillsätt morötterna efter en stund och låt dem mjukna
Tillsätt broccoli och buljong
Koka 5 min
Red av med mjöl o mjölk
Koka 3 min
Salta ev.
Ugnspannkaka
Pannkakor o plättar
2.5 dl mjöl, vete eller dinkel (kan va 1 graham o 1.5 vete också )
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2-3 msk smält smör
för chokladplättar tillsätt 150 g smält mörk choklad sist
Blanda mjöl o salt
Tillsätt hälften av mjölken och vispa slätt
Tillsätt resten av mjölken och äggen, vispa
Till sist vispas smöret i.
Ugnspannkaka
Som ovan, men kan om morötter och fläsk tillsätts även kryddas med 1 tsk lätt stötta kumminfrön.
Smord ugnspanna
225 gr i mitten av ugnen 20-25 min eller tills kanterna släppt.
2 Äpplen eller 250 g grovrivna morötter och/eller 200 g brynt fläsk/bacon kan med fördel röras i eller läggas på innan gräddning.
Torsdag
Lunch
Kycklingspett, färdiga från fryst, guccamole och bröd
Middag
Wienerschnitzel på skinka
800 g wienerschnitzel (800 gram är ungefär 4 stycken)
salt
peppar
2 dl vetemjöl
2 st ägg
2 dl ströbröd
smör och olja till stekning
8 st små ansjovisfiléer
1 st citron
1 dl kapris
2 knippen persilja
Sås: 2 dl kalvfond
1 st lök
1 dl öl
1 msk kaprisspad
salt
peppar
smör
1. Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skär potatisarna i tärningar och stek dem med smör i en stekpanna. Lägg sedan upp potatisen i en form och ställ in i ugnen så att den steks klart under tiden köttet och såsen tillagas.
2. Banka köttet tunt (gärna mellan plastpåsar) och vispa upp ägget. Måtta upp mjölet i en skål, häll ägget i en annan och ströbrödet i en tredje.
3. Vänd alla köttbitar i varje skål - först i mjölet, sedan i ägget och slutligen i ströbrödet. Stek sedan köttet i ganska mycket fett - gärna smör och olja blandat.
4. Såsen kan puttra vid sidan om: Skala och hacka löken fint och fräs den i smör. Tillsätt ölen, kalvfonden och eventuellt lite vatten. Krydda med spad från kapris, salt och peppar.
5. Lägg på kapris på ansjovisfiléerna och rulla ihop dem. Servera schnitzlarna med den stekta potatisen, en skiva citron, persilja och kaprisansjovisen. Servera gärna till råstekt potatis
Fred
Lunch
Omelettrulle
Kan med fördel göras dagen innan
1½ dl vatten
1 dl vispgrädde
50 g smör
1½ dl vetemjöl
4 ägg
Sätt ugnen på 200 gr
Koka upp vatten och grädde
Låt smöret smälta i det
Vispa ner mjölet till en slät smet och låt det svalna
Rör ner äggen ett i taget
Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna
Grädda i nedre delen av ugnen tills smeten har blivit fast och ytan fått lite färg, ca 20 min
Stjälp upp på ett smort bakpapper
Bred på fyllning
Rulla samman från långsidan med hjälp av bakpappret
Låt den vila en stund eller över natten om du har kall fyllning, insvept i pappret.
Kyckling till ex. omelettrulle
1 msk smör
1 tsk curry
2 schalottenlökar, tunt skivade
300 g rå kyckling, tärnad
150 g skivade champinjoner, går bra med frysta
1 strimlad röd paprika
3-4 msk mjöl
3 dl mjölk
Salt, ev sv.peppar och kanske mer curry efter behag
Fräs runt curry och smör en stund
Tillsätt lök, kyckling, svamp och paprika
Fräs under omrörning till kycklingen känns klar
Strö över mjölet, rör runt och spä med vätskan
Puttra 3-4 min
Middag
1 STRIMLAD PAPRIKA
200 G CHAMPINJONER
1 MSK SMÖR, 1 MSK MJÖL
2 DL VISPGRÄDDE
1 DL CHILISÅS
1 TSK SALT, 1 KRM SV.PEPPAR, 1 KRM CAYENNE
3-4 HG SKALADE RÄKOR
½ DL KONC APELSINJUICE
1 DL VATTEN
Fräs lök och svamp i smöret, strö över mjöl, rör om.
Tillsätt paprika, chilisås, kryddor, grädde och salt.
Koka 8-10 min.
Tillsätt räkor juice och vatten och låt det bli varmt.
Servera med ris och sallad.
Lördag
Lunch Sillmacka
Middag
Bortbjudna
Söndag
Lunch
En korv på stan ;)
Middag
Fiskgratäng med räkor o dillsås.
Gör ett potatismos
Bottna en smord ungsform med tinade torskfiléer
Spritsa moset runt kanten på formen
Rör hop 1 msk smör med 2 msk mjöl, späd med 4 dl mjölk och koka 3 min, smaksätt med dill, s&sv.p.
Häll såsen på fisken
gratinera i 200 gr 20-30 min
strö på skalade räkor vid servering
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 | 4 |
5 |
6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 | 18 | 19 |
20 |
21 |
22 |
23 | |||
24 | 25 |
26 |
27 |
28 |
29 | 30 |
|||
31 | |||||||||
|