Matsedeln

Direktlänk till inlägg 10 december 2012

V. 50

Av Neta - 10 december 2012 14:37

Veckans matsedel:


Månd lunch:

Rester från igår

Midddag:

Stekt prinskorv, ugnsomelett vitlöksstuvad spenat


Pensla en microform, minst 2 liter, med lock med smörolja, glöm inte insidan på locket

Vispa hop 4 ägg och 3 dl mjölk, salta och peppra, häll det i microformen

Kör på full effekt i 9 minuter

Låt formen stå kvar orörd i micron i 5 min innan ni tar ut den.


Tisd lunch:


 

 Tomatsoppa

 

 

1-2 gula lökar

1 msk smör

1 msk mjöl

1 brk passerade eller krossade tomater

6 dl vatten

1 höns – eller grönsaksbuljongtärning

1-2 tsk torkad basilika

salt & svartpeppar

ca 1 msk tomatpuré

1 dl grädde, fraiche eller turk.youghurt

 

Ev tärnade färska tomater i tallriken vid servering

 

Skala och hacka löken

Fräs den mjuk i smöret, strö över mjöl, rör om

Tillsätt tomterna, vattnet, buljongtärning och basilika.

Koka under lock ca 5 min

Smaka av med kryddor och tomatpuré

Blanda i grädden eller fraiche/youghurt (kan också serveras i tallriken)

Mixa ev soppan slät.


Middag

Köttfärssås med pasta och vitkålssallad


Onsdag

Lunch Ägg i fralla

smör

2 skivor bröd/ pers

1 ägg/pers

salt

ketchup


Lägg bröden på varann och skär ut en 3-kant i nederkanten, ska alltså bli som en romb när man lägger hop bröden

Lägg bröden i stekpannan, knäck ett ägg i hålet och vändstek. Glöm inte salta på ägget.

Servera med ketchup och råa grönsaker


Middag


                 SOLSOPPA a la dagis

 

 

 

2 lökar

1-2 tsk curry

2 msk smör

750 gr grovrivna morötter

2 L grönsaksbuljong

500 gr broccoli

2 dl mjölk

4 msk mjöl

ev salt

 

Skiva löken och fräs den mjuk i smör och curry

Tillsätt morötterna efter en stund och låt dem mjukna

Tillsätt broccoli och buljong

Koka 5 min

Red av med mjöl o mjölk

Koka 3 min

Salta ev.


Ugnspannkaka

Pannkakor o plättar

 

 

2.5 dl mjöl, vete eller dinkel (kan va 1 graham o 1.5 vete också )

½ tsk salt

6 dl mjölk

3 ägg

2-3 msk smält smör

för chokladplättar tillsätt 150 g smält mörk choklad sist

 

Blanda mjöl o salt

Tillsätt hälften av mjölken och vispa slätt

Tillsätt resten av mjölken och äggen, vispa

Till sist vispas smöret i.

 

Ugnspannkaka

Som ovan, men kan om morötter och fläsk tillsätts även kryddas med 1 tsk lätt stötta kumminfrön.

Smord ugnspanna

225 gr i mitten av ugnen 20-25 min eller tills kanterna släppt.

2 Äpplen eller 250 g grovrivna morötter och/eller 200 g brynt fläsk/bacon kan med fördel röras i eller läggas på innan gräddning.


Torsdag

Lunch

Kycklingspett, färdiga från fryst, guccamole och bröd

Middag

Wienerschnitzel på skinka

800 g wienerschnitzel (800 gram är ungefär 4 stycken)
salt
peppar
2 dl vetemjöl
2 st ägg
2 dl ströbröd
smör och olja till stekning
8 st små ansjovisfiléer
1 st citron
1 dl kapris
2 knippen persilja
Sås: 2 dl kalvfond
1 st lök
1 dl öl
1 msk kaprisspad
salt
peppar
smör


1. Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skär potatisarna i tärningar och stek dem med smör i en stekpanna. Lägg sedan upp potatisen i en form och ställ in i ugnen så att den steks klart under tiden köttet och såsen tillagas.

2. Banka köttet tunt (gärna mellan plastpåsar) och vispa upp ägget. Måtta upp mjölet i en skål, häll ägget i en annan och ströbrödet i en tredje.

3. Vänd alla köttbitar i varje skål - först i mjölet, sedan i ägget och slutligen i ströbrödet. Stek sedan köttet i ganska mycket fett - gärna smör och olja blandat.

4. Såsen kan puttra vid sidan om: Skala och hacka löken fint och fräs den i smör. Tillsätt ölen, kalvfonden och eventuellt lite vatten. Krydda med spad från kapris, salt och peppar.

5. Lägg på kapris på ansjovisfiléerna och rulla ihop dem. Servera schnitzlarna med den stekta potatisen, en skiva citron, persilja och kaprisansjovisen. Servera gärna till råstekt potatis


Fred

Lunch


Omelettrulle

 

 

Kan med fördel göras dagen innan

 

1½ dl vatten

1 dl vispgrädde

50 g smör

1½ dl vetemjöl

4 ägg

 

Sätt ugnen på 200 gr

Koka upp vatten och grädde

Låt smöret smälta i det

Vispa ner mjölet till en slät smet och låt det svalna

Rör ner äggen ett i taget

Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna

Grädda i nedre delen av ugnen tills smeten har blivit fast och ytan fått lite färg, ca 20 min

Stjälp upp på ett smort bakpapper

Bred på fyllning

Rulla samman från långsidan med hjälp av bakpappret

Låt den vila en stund eller över natten om du har kall fyllning, insvept i pappret.

 


Kyckling till ex. omelettrulle

 

 

1 msk smör

1 tsk curry

2 schalottenlökar, tunt skivade

300 g rå kyckling, tärnad

150 g skivade champinjoner, går bra med frysta

1 strimlad röd paprika

3-4 msk mjöl

3 dl mjölk

Salt, ev sv.peppar och kanske mer curry efter behag

 

Fräs runt curry och smör en stund

Tillsätt lök, kyckling, svamp och paprika

Fräs under omrörning till kycklingen känns klar

Strö över mjölet, rör runt och spä med vätskan

Puttra 3-4 min


Middag

RÄKGRYTA

 

2 HACKADE GULA LÖKAR

 

1 STRIMLAD PAPRIKA

 

200 G CHAMPINJONER

 

1 MSK SMÖR, 1 MSK MJÖL

 

2 DL VISPGRÄDDE

 

1 DL CHILISÅS

 

1 TSK SALT, 1 KRM SV.PEPPAR, 1 KRM CAYENNE

 

3-4 HG SKALADE RÄKOR

 

½ DL KONC APELSINJUICE

 

1 DL VATTEN

 

Fräs lök och svamp i smöret, strö över mjöl, rör om.

Tillsätt paprika, chilisås, kryddor, grädde och salt.

Koka 8-10 min.

Tillsätt räkor juice och vatten och låt det bli varmt.

Servera med ris och sallad.

 

 

 Lördag

Lunch Sillmacka


Middag

Bortbjudna


Söndag

Lunch

En korv på stan ;)

Middag

Fiskgratäng med räkor o dillsås.

Gör ett potatismos

Bottna en smord ungsform med tinade torskfiléer

Spritsa moset runt kanten på formen

Rör hop 1 msk smör med 2 msk mjöl, späd med 4 dl mjölk och koka 3 min, smaksätt med dill, s&sv.p.

Häll såsen på fisken

 gratinera i 200 gr 20-30 min

strö på skalade räkor vid servering




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6 7 8 9
10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards