Matsedeln

Alla inlägg under maj 2012

Av Neta - 17 maj 2012 22:34

Norges nationaldag och Folknykterhetens dag på samma dag kan väl inte vara nån bra kombo för norrmän i Sverige.   

Själv har jag inte firat något av det men har iaf inte druckit nån alkohol idag.


     Lunchen idag intogs på altanen där vi gräddade våfflor. Rätt praktiskt att göra det där ju. E kom och hade köpt med sig lite hmmm... småbullar    en vansinnigt god vaniljfläta som dock blev lite för mycket direkt efter maten så vi tog halva till fikat efter maten och halva nu när vi fikade ikväll.


  Middagen blev rester av grillkött och ugnsgrönsaker med bea. Åts inne för det hade blivit kyligare då. Vi gjorde ordning en plåt med några potatisklyftor, halverade morötter, rödlöksklyftor, halverade rädisor och en halverad och skivad solovitlök som vi blandade med lite olivolja, salt, sv.peppar och rosmarin. In i ugnen 200 gr i 25 min, på med köttskivorna som då var helt tinade och in med det 5 min till. Bean är pulver från Junis kryddor, godaste bean som finns. Gör ju ofta så här med rotfrukter på grillen också och just rädisor och vitlöken blir så god. Rödlöken skalar jag, halverar och tar bort kärnan på, det som är aningens gulare i mitten. Sen delade jag det en gång till bara. Var min sista "gamla" rödlök nu köps det färsk så länge det finns.


Nu börjar man längta efter persikor, nektariner och svenska gubbar också. Såg iaf att det finns vattenmelon nu. Verkar inte bli nån vidare skörd av bär o frukt heller, är väl för kallt för blomningen även om man ser en o annan insekt så har jag inte sett ett enda bi ännu.


  Den här gynnaren var dock på visit idag, en av dom större humlor jag nånsin sett.

Nu så ska jag önska er en fortsatt trevlig kväll, själv ska jag skriva nota till i morgon.


Av Neta - 16 maj 2012 22:38

Ja det blev vår middag idag så skönt att få sätta sig vid dukat bord. :) Tyvärr fotade jag inte nåt men där fanns förutom mjuka o hårda tacoskal, tacosås, ostsås o chips. Tacofärs, räkor, sallad, gurka, tomat, kidneybönor, paprika, majs, oliver, lök och ananas. Så lite matyoghurt för att mildra för den som ville. Tack snälla Elle för maten, det uppskattades mycket! ♥

Av Neta - 16 maj 2012 11:56

Ja men nu verkar det väl hoppfullt ändå? Iaf vad gäller värmen 16 gr får man väl inte klaga på så här års   

Tack för kommentarer om barnmaten. Till dig som frågade om jag alltid var ute på förmiddagarna och om dom alltid fick fika då så är svaret ja på det sista och nästan jämt på det första. Äter man frukost tidigt behövs ju ett mellis på fm och efter lunch sov dom ju. Har haft turen att ha kompisar som var barnlediga samtidigt och vi har varit ute tillsammans, regn bangade vi aldrig för men kanske snöstorm och 15 gr kyla.


Kommande långhelg, kan sakna husvagnstiden så här års då var det här första helgen man var där länge, på valborg flyttade man ut, vi stod alltså säsong när barna var små. Men denna helg var som regel allt klart och man kunde bara njuta.

Hoppas så klart på grillväder i helgen men även på rökväder    vad det nu är. Vi har mest rökt fisk och räkor men nu ska jag prova att röka fläskytterfilé.

Maten igår blev av språngtyp och matsäck, yngsta hade bal i stan och skulle äta där, vi tänkte först gå ut och äta medans vi väntade men ångrade oss och tog en snabb hamburgare hemma innan vi åkte och tog sen med varmkorv i termos till kvällsmat eller vad man ska kalla det.

Hälsade på min syster och fick en god äppelkaka med vaniljsås och sen var vi ute lite innan vi satt oss i bilen, tog en korv och fick vänta nån timme till hon festat klart.


Tänkte då på det här med kokt varmkorv hur olika det är när man köper det ute t.ex Det är inte många som kan koka korv, dom lägger den bara i vatten och värmer och så smakar den därefter också, d.v.s ingenting.

Varmkorv ska för det första inte koka för då spricker den ju, utan man kokar upp vatten, lägg korven i grytan, tillsätt vatten så det precis täcker och ta upp korven igen. Koka upp vattnet  med 1 msk salt, 5 kryddpepparkorn och ett lagerblad i. Lägg i korven, lägg på ett lock och ställ grytan åt sidan i 10 min. Är korven fryst gör samma sak men låt korven vara med vid uppkoket men dra sen åt sidan direkt och stå 10 min då också.

Vi tar ofta med korv m bröd till stranden eller på andra utflykter i mattermos det är väldigt smidigt tycker jag. Då lägger jag korven kall i den kokar upp vattnet med kryddorna och slår i det i termosen och den håller sig varm upp till ett par dygn faktiskt, det vet jag eftersom man inte ätit alla ibland och öppnat termosen först dan efter hemma.


Ska återkomma med mera tips på utflyktsmat en annan dag, det börjar ju bli säsong för det nu.   

Av Neta - 14 maj 2012 22:05

Hamnade i ett samtal om barnmat med en kompis som ska ha sina barnbarn, hon vill väl helst göra maten till den lilla 1-åringen själv men han är så van med burkar att han inte vill ha hemlagat.

Mindes då hur jag som nitisk mamma gjorde all min mat själv till Elle och hur hon vägrade äta burkmaten, precis tvärtom alltså. Nu upplevde jag väl inte det som det största problemet i världen går ju att göra en liten matlåda till en bebis ganska snabbt ändå, men till Stina sen smög vi in en burk då och då mest för vår egen bekvämlighet. Men så såg vi på Lyxfällan för en tid sen att man kan göra 7 portioner själv till samma kostnad som för en burk. Det låter ju otroligt egentligen hur de stora tillverkarna "lurar" unga osäkra föräldrar på pengar, ofta hör man ju argument som att "Den maten är ju framtagen för barn" eller "Då vet man ju att dom får i sig det dom behöver"


Men hallå! Är man inte lite väl osäker på sig själv då, man äter ju mat själv och nån koll på vad som är bra har man väl om man är så vuxen så man skaffar barn??

Vad kan egentligen vara lättare än att koka några potatisar, morötter, lite majs, några broccoli eller nån palsternacka i väldigt lätt saltat vatten typ 1 tsk/liter och sen mosa det i mixer eller liknande med lite smör, man kan ju göra så man kan fysa lite på en gång, i platta paket tinar det ju på nån kvart.

Det man ska vara försiktig med i början är ju kryddor så klart, chili och vitlök är väl inte optimalt för en 5-månadersmage. Sen ska man ju undvika sånt med mkt oxalsyra som spenat och rabarber först uppåt året kan man väl ge sånt. Paprika och lök ska man väl också vara försiktig med från början men har för mig det fanns i 8-månadersburkarna sen, kokta förstås. Tomat får man ta det lugnt med också, smyga in det liksom.

Så frukt o bär, börja med att koka äpple och päron mjukt i lite socker, gärna fruktsocker och banan kan man ju ge från 10 veckor redan. Om du kokar i micro behövs inget vatten heller. 20 sek och sen mosar du.


Jag gav mina kokt kött, kokt höns eller kyckling, kokt fisk eller värmda frysta fiskbullar från 7-8 månader. Kokade mycket, mixade i matberedaren med lite av kokspadet och frös i små 50-gramspåsar, hade olika plastlådor i frysen, en för varje kött, fisk eller höns. Potatis och grönsaker kokade jag oftast direkt och mosade med maten, det blev  ju inte så såsigt som en barnmatsburk och det var väl orsaken till att E aldrig ville ha det. Oftast tinade jag bara sovlet och mosade hop med potatis eller grönsaker som var kokt då blev det lagom varmt direkt. Köttfärs gav jag tidigt också mosade potatis hop med det i början och sen lite försiktigt med pasta. Idag finns det ju soppasta också som är som pyttesmå blommor som man kan ge. Vi körde kokta makaroner typ 2 varv i matberedaren :)


Men det var med tjejerna, Johnny fick nog både ock men han var ju mjölkintolerant så där var det ju majsvälling som gällde för övrigt länge, sen nyponsoppa. Fanns inte många burkar utan mjölk på den tiden heller så han fick börja tidigt med riktig mat och länge åt vi vegetariskt innan vi fick ordning på hans eksem. Han hade vätskande sånna lite här o där och enda gången dom bar riktigt bra var när han fick vegomat.


Ja jag tyckte och tycker nog fortfarande det är viktigt att ge de små liven bra mat från början utan för mkt konserveringsmedel och E-nummer. Idag finns ju också så mkt hjälpmedel i hushållet så ingen kan väl säga det tar för mkt tid.

Mjölk gav jag bara morgon, kväll och em till mellis, till lunch o middag fick dom vatten. När jag började ge bröd skar jag först bort kanterna och gav bara ost på i början senare leverpastej.

Välling slutade mina med tidigt dom fick havregryns eller mannagrynsgröt med fruktmos på morgonen från 9-10 månader och fil eller yoghurt med nån frukt till mellis. Då slapp man så småningom flaskan också men välling på kvällen fick dom lite längre men innan 2 år slutade vi med det också. Åkte vi in till stan eller bort och jag inte hade nåt med mig gav jag en risifrutti det var väl det närmaste färdigmat E fick och det var inte ofta. Fanns ju även småbägare med yoghurt utan kons.medel och med bara fruktsocker och bärbitar i och det fick dom ibland vid sånna tillfällen också. Men minns att dom var dyra.

Matordningen var ungefär så här från 7-8 månader:

Frukost gröt med fruktmos och mjölk

fm-mellis bara frukt eller ev nåt kex, oftast intogs det ju ute. Hade alltid en burk med smörgåsrån och så småningom en mjukosttub i skötväskan och alltid vatten med. På vintern kunde dom ju få ljummen nyponsoppa i mugg ute och nån liten macka. Dom är ju födda i jan o febr så dom var ju stora då.

Lunch o middag var "mat, grönsaker o potatis" och vatten.

em mellis fil eller yoghurt med frukt eller bär

Kvällen välling upp till ca 18-20 månader, sen fick dom inget kvällsmål. Då började dom ju också sova från 18-tiden och hela natten så då behövdes det inte heller.


Det här gjorde ju också att omställningen till matordningen på förskolan när dom började där inte blev nåt konstigt. Så klart var jag influerad av den, jobbade ju där då. Och båda började där runt 2½ år. E var först hos dagmamma från 18 månader, C var jag hemma med till då eftersom E blev sjuk där.


Ja det om detta!

Av Neta - 14 maj 2012 18:20

 


1-2 gula lökar, hackade

1 stor morot, tärnad

smörolja

curry

1 dl ärtor

1 dl majs

2 färdiga kycklingfiléer eller annan restkyckling, tärnat

2½ dl mjölk

2½ dl vatten

1 kycklingbuljongtärning

ev salt

3 msk maizenaredning


Fräs lök och morot i smöret med curryn till löken är lite genomskinlig

tillsätt kyckling, majs och ärtor under omrörning

häll i vätska och buljongtärningen, småkoka 10 min

red av och smaka av.


Av Neta - 14 maj 2012 10:12

Tomatgryta med ricottagnocchi




  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk torkad salvia
  • 5 dl passerade tomater
  • 1 1/2msk konc grönsaksfond
  • 1 burk (à 400 g) kikärter
  • salt och svartpeppar

 

  • Gnocchi:
  • 1 dl ricottaost
  • 2 dl riven parmesanost
  • 1 ägg
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • rivet skal av 1/2 citron

 

  • Till servering:
  • ca 1 dl färdig pesto
  • bondbröd

 

 

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i oljan med salvia i en gryta tills den har mjuknat och fått lite färg.

Häll på tomater och fond. Låt koka ihop cirka fem minuter. Skölj kikärterna och tillsätt i grytan.

Koka upp väl saltat vatten i en kastrull. Låt det sedan sjuda.

Rör ihop ingredienserna till gnocchin och forma hasselnötsstora bollar med två teskedar.

Klicka försiktigt ner gnocchin i det sjudande vattnet. Låt sjuda i ett par minuter tills de flyter upp till ytan. Lägg över i grytan, enklast med hålslev.

Servera grytan med pesto och ett gott bondbröd att suga upp all sås med.

 

Pesto

 

 

2 skalade vitlöksklyftor

½ dl pinjenötter (hasselnötter eller skållad mandel)

2 dl färska basilikablad (persilja eller 1 msk torkade örter, soltorkade tomater eller oliver)

1 krm salt

½ krm svartpeppar

1 dl olivolja

3 msk riven färsk parmesan (västerbottenost eller prästost)

(olja o vatten till ev. förtunning)

 

Blanda allt utom osten i en mixer eller matberedare

Kör till jämn sås

Rör i osten

Tunna ut om det behövs

 

 

 

Av Neta - 13 maj 2012 23:28

Igår skulle vi haft gäster men dom gav återbud, helt legalt sånt, kan ju hända saker man inte rår på ibland.


       


Vi hade förberett all mat ja till o med satt på ugnen så det gick fort få maten klar ändå. Vi tänkte grilla först men vädret var inte riktigt grillvänligt så det blev ugnen för både kycklingfilé och potatis som sen åts med mangosås, sparris och sallad.

Gjorde nåt kul med potatisen   Blandade smörolja och kryddor i en bunke som jag sen vände ner frysta potatistärningar i innan jag bredde ut dom på plåten, blev mkt bättre än att hålla på klassa direkt på plåten. Igår kryddade vi med oregano och hackad färsk lök sen salt o peppar så klart.


Idag grillade vi skinkstek i skivor, brukar köpa när det är billigt och skiva själv sen fryser jag det i marinaden. Vi åt ris och kantarellsås till idag. Hade sen sparris och sallad kvar sen igår. Gott och till dessert eller till fikat om vi ska vara petiga åt vi en tobleronetårta tillsammans med gästerna som kom idag ist. Dotra heter Linnéa i mellannamn så därför blev det sånt smarr idag :)

Av Neta - 11 maj 2012 15:48

Har försökt börja kolla upp hur mkt pengar vi egentligen gör av med på mat och andra relaterade kostnader som tvättmedel och sånt. Tycker pengarna bara kommer och vänder och hatar att vara pank.

1 mars började jag skriva ner allt jag köper och har gjort några intressanta upptäckter bl.a att mjölkpriset är höjt under april, bara med 15 öre på en 1½ klövermjölk men ändå en "smyghöjning". Vidare gör vi ganska många små inköp här i byn och då inte bara på mjölk och grönsaker. Ska försöka planera storhandlingarna bättre också den här månaden glömde jag Torky och lite torrvaror. Planen är att storhandla en gång i månaden och däremellan bara köpa färskvaror härute.

Jag jagar rätt mkt X-priser och köper då på mig men försöker hålla mig till de affärer vi passerar. Vi handlar mest på Citygross men där ligger också Coop och vi passerar både Gränby centrum och ett stort Willys på vägen dit så jag kan handla där också. Toapapper köper vi alltid på Rusta men det ligger ju också granne med Citygross. Bor man som vi får man tänka på milen man kör också ,därför blir det sällan Maxi nu för tiden. Nya Ö&B tycker jag suger ordentligt, så oengagerad personal så vi håller oss till det gamla. Så stor skillnad och det ligger ju också i området vi handlar. Inte för man handlar där så ofta men nu till studenten blir det ju en del.


I dag är det fredag och vi tog fram en påse räkor, blir kanske någon vårrulle också och lite ost och oliver, så klart ett glas vin, det hör till.   


Ha en fin fredagskväll!



Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3
4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards