Matsedeln

Alla inlägg den 14 maj 2012

Av Neta - 14 maj 2012 22:05

Hamnade i ett samtal om barnmat med en kompis som ska ha sina barnbarn, hon vill väl helst göra maten till den lilla 1-åringen själv men han är så van med burkar att han inte vill ha hemlagat.

Mindes då hur jag som nitisk mamma gjorde all min mat själv till Elle och hur hon vägrade äta burkmaten, precis tvärtom alltså. Nu upplevde jag väl inte det som det största problemet i världen går ju att göra en liten matlåda till en bebis ganska snabbt ändå, men till Stina sen smög vi in en burk då och då mest för vår egen bekvämlighet. Men så såg vi på Lyxfällan för en tid sen att man kan göra 7 portioner själv till samma kostnad som för en burk. Det låter ju otroligt egentligen hur de stora tillverkarna "lurar" unga osäkra föräldrar på pengar, ofta hör man ju argument som att "Den maten är ju framtagen för barn" eller "Då vet man ju att dom får i sig det dom behöver"


Men hallå! Är man inte lite väl osäker på sig själv då, man äter ju mat själv och nån koll på vad som är bra har man väl om man är så vuxen så man skaffar barn??

Vad kan egentligen vara lättare än att koka några potatisar, morötter, lite majs, några broccoli eller nån palsternacka i väldigt lätt saltat vatten typ 1 tsk/liter och sen mosa det i mixer eller liknande med lite smör, man kan ju göra så man kan fysa lite på en gång, i platta paket tinar det ju på nån kvart.

Det man ska vara försiktig med i början är ju kryddor så klart, chili och vitlök är väl inte optimalt för en 5-månadersmage. Sen ska man ju undvika sånt med mkt oxalsyra som spenat och rabarber först uppåt året kan man väl ge sånt. Paprika och lök ska man väl också vara försiktig med från början men har för mig det fanns i 8-månadersburkarna sen, kokta förstås. Tomat får man ta det lugnt med också, smyga in det liksom.

Så frukt o bär, börja med att koka äpple och päron mjukt i lite socker, gärna fruktsocker och banan kan man ju ge från 10 veckor redan. Om du kokar i micro behövs inget vatten heller. 20 sek och sen mosar du.


Jag gav mina kokt kött, kokt höns eller kyckling, kokt fisk eller värmda frysta fiskbullar från 7-8 månader. Kokade mycket, mixade i matberedaren med lite av kokspadet och frös i små 50-gramspåsar, hade olika plastlådor i frysen, en för varje kött, fisk eller höns. Potatis och grönsaker kokade jag oftast direkt och mosade med maten, det blev  ju inte så såsigt som en barnmatsburk och det var väl orsaken till att E aldrig ville ha det. Oftast tinade jag bara sovlet och mosade hop med potatis eller grönsaker som var kokt då blev det lagom varmt direkt. Köttfärs gav jag tidigt också mosade potatis hop med det i början och sen lite försiktigt med pasta. Idag finns det ju soppasta också som är som pyttesmå blommor som man kan ge. Vi körde kokta makaroner typ 2 varv i matberedaren :)


Men det var med tjejerna, Johnny fick nog både ock men han var ju mjölkintolerant så där var det ju majsvälling som gällde för övrigt länge, sen nyponsoppa. Fanns inte många burkar utan mjölk på den tiden heller så han fick börja tidigt med riktig mat och länge åt vi vegetariskt innan vi fick ordning på hans eksem. Han hade vätskande sånna lite här o där och enda gången dom bar riktigt bra var när han fick vegomat.


Ja jag tyckte och tycker nog fortfarande det är viktigt att ge de små liven bra mat från början utan för mkt konserveringsmedel och E-nummer. Idag finns ju också så mkt hjälpmedel i hushållet så ingen kan väl säga det tar för mkt tid.

Mjölk gav jag bara morgon, kväll och em till mellis, till lunch o middag fick dom vatten. När jag började ge bröd skar jag först bort kanterna och gav bara ost på i början senare leverpastej.

Välling slutade mina med tidigt dom fick havregryns eller mannagrynsgröt med fruktmos på morgonen från 9-10 månader och fil eller yoghurt med nån frukt till mellis. Då slapp man så småningom flaskan också men välling på kvällen fick dom lite längre men innan 2 år slutade vi med det också. Åkte vi in till stan eller bort och jag inte hade nåt med mig gav jag en risifrutti det var väl det närmaste färdigmat E fick och det var inte ofta. Fanns ju även småbägare med yoghurt utan kons.medel och med bara fruktsocker och bärbitar i och det fick dom ibland vid sånna tillfällen också. Men minns att dom var dyra.

Matordningen var ungefär så här från 7-8 månader:

Frukost gröt med fruktmos och mjölk

fm-mellis bara frukt eller ev nåt kex, oftast intogs det ju ute. Hade alltid en burk med smörgåsrån och så småningom en mjukosttub i skötväskan och alltid vatten med. På vintern kunde dom ju få ljummen nyponsoppa i mugg ute och nån liten macka. Dom är ju födda i jan o febr så dom var ju stora då.

Lunch o middag var "mat, grönsaker o potatis" och vatten.

em mellis fil eller yoghurt med frukt eller bär

Kvällen välling upp till ca 18-20 månader, sen fick dom inget kvällsmål. Då började dom ju också sova från 18-tiden och hela natten så då behövdes det inte heller.


Det här gjorde ju också att omställningen till matordningen på förskolan när dom började där inte blev nåt konstigt. Så klart var jag influerad av den, jobbade ju där då. Och båda började där runt 2½ år. E var först hos dagmamma från 18 månader, C var jag hemma med till då eftersom E blev sjuk där.


Ja det om detta!

Av Neta - 14 maj 2012 18:20

 


1-2 gula lökar, hackade

1 stor morot, tärnad

smörolja

curry

1 dl ärtor

1 dl majs

2 färdiga kycklingfiléer eller annan restkyckling, tärnat

2½ dl mjölk

2½ dl vatten

1 kycklingbuljongtärning

ev salt

3 msk maizenaredning


Fräs lök och morot i smöret med curryn till löken är lite genomskinlig

tillsätt kyckling, majs och ärtor under omrörning

häll i vätska och buljongtärningen, småkoka 10 min

red av och smaka av.


Av Neta - 14 maj 2012 10:12

Tomatgryta med ricottagnocchi




  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk torkad salvia
  • 5 dl passerade tomater
  • 1 1/2msk konc grönsaksfond
  • 1 burk (à 400 g) kikärter
  • salt och svartpeppar

 

  • Gnocchi:
  • 1 dl ricottaost
  • 2 dl riven parmesanost
  • 1 ägg
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • rivet skal av 1/2 citron

 

  • Till servering:
  • ca 1 dl färdig pesto
  • bondbröd

 

 

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i oljan med salvia i en gryta tills den har mjuknat och fått lite färg.

Häll på tomater och fond. Låt koka ihop cirka fem minuter. Skölj kikärterna och tillsätt i grytan.

Koka upp väl saltat vatten i en kastrull. Låt det sedan sjuda.

Rör ihop ingredienserna till gnocchin och forma hasselnötsstora bollar med två teskedar.

Klicka försiktigt ner gnocchin i det sjudande vattnet. Låt sjuda i ett par minuter tills de flyter upp till ytan. Lägg över i grytan, enklast med hålslev.

Servera grytan med pesto och ett gott bondbröd att suga upp all sås med.

 

Pesto

 

 

2 skalade vitlöksklyftor

½ dl pinjenötter (hasselnötter eller skållad mandel)

2 dl färska basilikablad (persilja eller 1 msk torkade örter, soltorkade tomater eller oliver)

1 krm salt

½ krm svartpeppar

1 dl olivolja

3 msk riven färsk parmesan (västerbottenost eller prästost)

(olja o vatten till ev. förtunning)

 

Blanda allt utom osten i en mixer eller matberedare

Kör till jämn sås

Rör i osten

Tunna ut om det behövs

 

 

 

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3
4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards