Matsedeln

Direktlänk till inlägg 17 maj 2015

Salladsvecka!

Av Neta - 17 maj 2015 20:49

Hänger ni med på en salladsvecka? Jag ger bara förslag på matiga sallader så tar ni bort eller lägger till efter tycke och smak. Man kan lägga till tillbehör som inte behöver vara i salladen också. T.ex ha lite skivad skinka, lite skaldjur till en vegosallad. Krutonger är gott att ha i med.

 

Tips på tillbehör om man inte vill äta bröd, pasta, potatis m.m är kokt ägg, oliver, avocado, nötter, pumpafrö, ost av olika slag och champinjoner, gärna tillagade, går båda att marinera och steka.

 

Färsk frukt som mango, melon, papaya, ananas och persikor funkar till det mesta. Mycket av ovan nämnda finns också i de recept ni får.

 

Feta såser kan alltid bytas ut mot vinegrett på 1 del vinäger, 2 delar olja och kryddor. Ta inte bort såsen helt, den behövs för att man ska tillgodogöra sig näringen i salladen.

  

Biff och mangosallad

 

 

Bulgur eller pasta för 2 pers, alt 90 g äggnudlar

½ pkt fryst tärnad mango

5 cm purjo

75 g groddar av ex. mungbönor

100 g minimajs

400 g utskuren biff eller lövbiff

100 g färsk spenat

1 dl cashewnötter, osaltade

2 msk rostade sesamfrön

 

Dressing:

Sweet mangosås + turkyoghurt

Eller

1 dl sweetchilisås

½ dl ketjap manis (söt soja)

 

Koka bulgur, pasta eller nudlar enligt förpackningen

Skiva purjon fint

Koka minmajsen i micron, spola den kall och klyv på längden

Skölj spenaten

Strimla köttet, och fräs det med salt o peppar

Blanda bulgur, mango och grönsaker på ett fat

Lägg på det strimlade köttet

Rör hop dressingen

Ringla över dressing och strö över nötter och sesamfrön.

  

Avokadosallad

 

 

2 blodgrape

2 avokado

75 g suger snaps eller socker ärtor

2 nävar blandad sallad

150 g fetaost

3 msk olivolja

2 msk vitvinsvinäger

salt & peppar

3 msk solroskärnor

 

Skala grapen med kniv och skär ut hinnfria klyftor

Dela, kärna ur och tärna avokadon

Strimla sugarsnapsen

Blanda detta med salladen och vänd ner smulad fetaost

Rör samman dressingen och vänd ner den

Strö över solroskärnor

  

Bondsallad med bönor och bacon

 

1/2 klyfta vitlök, pressad

1 msk dijonsenap

1 msk dragonvinäger

1 msk flytande honung

1 citron, skalet och 1 msk saft

1 dl olivolja

salt, nymalen svartpeppar

1 påse blandad sallad, sköljd, torr

1 burk stora vita bönor, sköljda

1 tråg haricots verts, lättkokta

2 tomater, i bitar

4 ägg, kokta i 6 minuter

1 paket (à 140 g) bacon, stekt

1/2 rödlök, skalad, tunnklyftad

 

Vispa samman vitlök, senap, vinäger, honung och citronskal och -saft, vispa i oljan lite i taget. Smaka av med salt och peppar.

 Fördela salladen i tallrikarna, blanda bönorna med några skedar av dressingen, lägg dem på salladen. Toppa med tomat, ägg, bacon och rödlök. Ringla över lite mer dressing

   

Grekisk sallad med salta kringlor

 

 

200 g fetaost
1/2 tsk torkade kryddor, t ex oregano och basilika
1 vältvättad citron, det finstrimlade skalet
2 msk olivolja
2 krukor romansallat eller 1 huvud isbergsallat
250 cocktailtomater
1 gurka
1 paprika
2 färska knipplökar
20 kalamataoliver

Sås:
3 msk olivolja
2 msk färskpressad citronsaft
1 msk rödvinsvinäger
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Extra tillbehör:
4 små druvklasar
20 salta kringlor (pretzels)

Skär osten i kuber och lägg dem i en skål.
Smula över torkade kryddor, strö över citronskal, ringla över oljan.
Låt marinera 10 minuter.
Ansa och skär salladen i bitar. Dela tomaterna. Dela och tärna gurkan. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala och skär löken i ringar.
Fördela sallad, tomater, gurka, paprika och oliver i serveringsskålar.
Toppa med ost och lökringarna.

Sås Blanda ingredienserna till såsen och ringla den över salladen.
Garnera med druvklasar och kringlor.

  

 

 

 

HUMMERSALLAD MED MANGO OCH AVOKADO I LIMEDRESSING


6 PERS

 

 

 

3 humrar eller andra skaldjur ca 100 gr/pers

 

1 stor hackad mango

 

1 stor skivad avokado

 

8 cm finstrimlad purjo

 

1 fint hackad röd paprika

 

flingsalt och nymald svartpeppar

 

Ciabattaskivor, olivolja, flingsalt.

 

Dressing:

Saft av 1 lime

½ dl olivolja

1 tsk flyt honung

salt och sv.peppar

 

Tag bort skalen från hummerstjärtarna och lyft ur köttet.

Avlägsna den svarta strängen som löper längs med stjärten.

Skiva stjärten i fina bitar.

Blanda med övriga ingredienser.

Salta och peppra efter smak.

Vispa ihop dressingen och slå den över salladen.

Rör om och låt stå i kyl 15 min.

Fördela salladen i höga glas med kloköttet överst.

Servera med ugnsrostade skivor av ciabatta, med lite olivolja och flingsalt på.

  

Kycklingsallad med rödbetor

 

 

Till 4

 

2 färdiga kycklingfiléer, tärnade

salt o peppar

1 pkt, 140 g bacon

8 små rödbetor

pinjenötter

1 litet huvud isbergssallad

1 påse machésallad

½ färsk rödlök

2 tomater

10 cm gurka

svarta oliver

150 g fetaost

 

Skär bacon i bitar och bryn i stekpanna

Låt rinna av på papper

Borsta och koka rödbetorna i 20 min

Rosta pinjenötterna i torr panna

Skölj alla grönsaker och låt dem rinna av ordentligt

Skär rödlöken i tunna skivor

Tomater och gurka i bitar

Lägg sallad och grönsaker på ett stort fat

Strö kycklingen över det tillsammans med bacon, oliver och smulad fetaost

Avsluta med rödbetorna i klyftor och de rostade pinjenötterna

Ringla ev över lite olja o krämig balsamvinäger

   

Ljummen sallad med ägg & makrill

 

 

100 g blandade salladsblad
400 g rökt makrill, delad i bitar
2 rödlökar, strimlad
4 kokta potatisar i tärningar
10 rädisor, skivade
4 kokta ägg i klyftor
2 tsk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
1/2 dl olivolja
3 msk vatten
salt och peppar

 

Skölj spenatblad och rucola, låt rinna av och fördela på fyra tallrikar.
Lägg på makrill, rödlök, potatis, rä­disor och ägg.
Rör ihop dijonsenap och vinäger.
Blanda med olivolja och vatten och smaka av med salt och peppar.
Ringla dressingen över mak­­rillsalladen och servera genast.

  

Sallad med kidneybönor, keso och avokado

 

 

1 brk, 400 g kidneybönor

2 dl keso

2 nävar solrosskott

3-4 avocado

70 g salladsmix

1 dl finhackade färska örter

1 dl olivolja

 

Skölj bönorna och låt dem rinna av i durkslag

Varva sallad, bönor, avokado, ärtskott och keso på 4 tallrikar

Rör ihop olja och örter

Servera salladen till en stekt/grillad köttbit eller kyckling

Ringla över örtoljan över hela rätten.

  

Sallad med lövbiff och fetaost

 

 

4-6 pers

 

500 g lövbiff

1½ msk olivolja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

2½ tsk vit balsamvinäger

200 g fetaost

4 tomater

1 melon, galia eller honungsmelon

1 gurka

½ dl finhackad persilja

Smör

Salladsblad

 

 

Garnering:

Ärtskott

Kryddgrönt

 

Blanda oljan med salt, peppar och vinäger

Dela fetaosten i mindre bitar och marinera den ca 10 min

Klyfta tomaterna

Tärna melonen

Skala ev, kärna ur och skär halvmånar av gurkan

Blanda i grönsakerna med persiljan och fetaosten

Hetta upp smöret i stekpannan och stek lövbiffen hastigt knappt 1 min per sida

Dela köttet i 3 cm strimlor

Blanda i köttet i grönsaks o fetaoströran

Lägg upp på salladsbädd och garnera.

  

Skaldjurssallad med Rohde Islandsås

 

 

500 g räkor

1 stor avocado

saften av ½ citron

4 msk chilisås

1 förp crabfishpinnar

1 pkt fryst sparris

1 kn rädisor

1 isbergssalladhuvud

4 skivor formbröd i tärningar

25 g smör

2 vitlöksklyftor

1 ask rökta musslor

2 dl ärtor

2 hårdkokta ägg

 

Sås:

1 dl majonnäs

1 dl vispgrädde

2-3 tsk cognac

salt, peppar, lite chilisås

 

Skala räkorna

Tärna avokadon

Blanda citron och 1 msk av chilisåsen

Rör ner avokadon i det

Strimla crabfisch

Skär sparris i bitar

Skiva rädisor

Strimla salladen

Klyfta äggen

Fräs smör med vitlök, rosta brödtärningarna däri

Vispa grädden, blanda med majonnäs och sprit, smaka av med chilisås och kryddor.

Lägg salladen på ett stort fat

Blanda resten av grönsaker, musslor och räkor, fördela detta därpå

Lägg på äggklyftorna

Strö över brödtärningarna

Servera med såsen

  

ÄPPELSALLAD

 

 

Valfri sallad, gärna ruccola

 

1 bit purjo el. charlottenlök, skivad eller hackad

 

2 äpplen, tärnade

 

100 gr fetaost, tärnat

 

½ dl hackade valnötter

 

Dressing:

1 msk citronsaft

2 msk olja

2 msk hackat kryddgrönt

1 krm salt, svartpeppar

 

Blanda allt i salladen i en skål.

Blanda dressingen och häll den över.

Gott till förrätt eller grillat, men även som ensamrätt.

   

Jordgubbssallad med mozzarella


1/2 dl pinjenötter
2 liter jordgubbar
250 g buffelmozzarella

2 msk balsamicokräm

1 msk olivolja

flingsalt, nymalen svartpeppar

1/2 kruka basilika

Rosta pinjenötterna till fin färg i en torr het stekpanna
Snoppa jordgubbarna och halvera eller kvarta dem.
Lägg upp i en fin skål. Riv mozzarellan i bitar och lägg den på jordgubbarna.
Ringla över balsamicokräm och olivolja, strö över pinjenötter, salta och peppra och riv över basilikablad.

  

Medelhavssallad med melon

 

 

70-80 g ruccola eller machésallad

2 stora tomater, skivade

½ gurka, skalad och skivad

¼ vattenmelon, i 3-kants tunna skivor

200 g keso med feta och oliv

½ rödlök, tunt skivad

2 dl svarta oliver

Pesto

Olivolja

Färsk oregano

Flingsalt och sv.peppar

 

Skölj och torka salladen, klä ett fat med den

Varva tomat,  gurka och melon ovanpå

Lägg keso på mitten

Strö över rödlök och oliver

Ringla över pesto och olja

Garnera med örter och strö över salt & sv.peppar

  

Melon- och granatäpplesallad

 

 

1 honungsmelon

1 galiamelon

1 granatäpple

2-3 dl ruccola eller mâchesallad

½ strimlad röd chili

3 msk olivolja

ev. salt o peppar

garnera m kryddgrönt

 

Dela, kärna ur och skär melonerna i mindre bitar.

Plocka ur kärnorna ur granatäpplet

Ansa och skölj salladen

Kärna ur och strimla chilin

Blanda samman allt häll oljan över och smaka ev av

Garnera med kryddgrönt

   

Melon och fetaostsallad

 

 

2 dl valfria, gärna blandade salladsblad

1 galiamelon

1 honungsmelon

150 g fetaost

½ gurka

1 ask körsbärstomater

½ dl finhackade örter

Olivolja

Flingsalt och sv.peppar

 

Skölj, ansa och dela salladen

Skala och kärna ur melonerna

Gör kulor eller tärna dem

Dela fetaosten i mindre bitar

Skala, dela på längden och kärna ur gurkan, skär den i halvmånar

Halvera tomaterna

Finhacka örterna

Blanda allt i en skål och vid serveringen ringlar du över lite olja och saltar och pepprar.

  

Melonsallad

 

 

1 honungsmelon

250 g grön sparris

½ rödlök

250 g körsbärstomater, gärna i olika färger

50 g ärtskott

2 msk kallpressad rapsolja

1 citronklyfta, saften av

lite flingsalt

 

Kärna ur och tärna melonköttet

Ansa och förväll sparrisen i 3 min, kyl direkt

Skär sparrisen i ca 3 cm stora bitar

Skala och strimla löken

Dela tomaterna

Skär ner ärtskotten lite om de är långa

Blanda rapsolja, citronsaft och salt i en skål

Blanda i grönsaker och melonbitar.

Ställ en stund före servering

  

Nektarinsallad

 

 

6-8 nektariner

½ gurka

2 dl salladsskott

3 dl mâchesallad

200 g fetaost

3 msk olivolja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

 

Dela, kärna ur och kvarta nektarinerna

Skala, dela och kärna ur gurkan, skiva grovt

Ansa och dela salldsskott och salladsblad

Dela fetaosten i generösa bitar

Blanda allt

Rör ihop olja med salt o peppar, häll över salladen och servera direkt.

  

Papayaslaw


1 papaya
200 g vitkål, finstrimlad
1 rödlök, finstrimlad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 medelstark röd chili ,finhackad
Ca 1 kruka gräslök, hackad
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
Salt
Peppar

 

Skala, kärna ur och riv papayan

Blanda med de övriga ingredienserna och smaka av med salt och peppar

Låt stå och dra en halvtimma, god till grillat

  

Sallad på avokado, sparris och jordgubbar med citrusdressing



12 gröna sparrisar

8 stjälkar salladslök

3 avokado

16 jordgubbar

4 nävar machesallad

1/2 citron, saften (ca 1/2 dl)

2 msk olivolja

1/2 tsk flingsalt

 

Skölj alla grönsakerna. Skölj jordgubbarna om det behövs. Lägg salladen i en bunke.

Skiva sparrisen och löken så tunt som möjligt och strö över salladen.

Halvera avokadon och gröp ur den ur skalet. Pressa lite citronsaft över så att den inte mörknar. Skär i bitar och lägg på salladen.

Klyfta jordgubbarna och lägg dem i salladen. Blanda citronsaft, olivolja och salt och ringla över salladen.

Blanda om försiktigt och lägg upp på fyra assietter. Servera genast.

   

Somrig Coleslaw

 

 

400 g färsk vitkål

1 gul paprika

1 scharlottenlök

2 persikor eller nektariner

1 avokado

2 dl gräddfil

½ dl majonnäs

1 tsk hel kummin

salt & peppar

 

Strimla kålen tunt med osthyvel

Strimla paprikan tunt

Finhacka lök, tärna persikor och avocado

Rör samman gräddfil, majonnäs och kummin

Smaka av

Rör ner grönsaker och frukt.

  

Vattenmelon och jordgubbssallad med feta och oliver

 

 

1 l jordgubbar, halverade eller kvartade

ungefär lika mkt tärnad vattenmelon

1-2 dl svarta oliver

100 g fetaost i tärningar

ev några myntakvistar

flingsalt, svpeppar och olivolja

 

Blanda alltsammans.

Tillsätt gärna en vinegrett.

  

 

 

Vattenmelonsallad

 

 

1 vattenmelon i bitar

150 g fetaost i kuber

1 rödlök

1 dl små svarta oliver

färsk mynta

 

Skär toppen av vattenmelonen

Skär sen av ytterligare 1/3 del och skär bort skalet, tärna

Gröp ur så mkt som går av fruktköttet o tärna

Blanda allt och servera i skalet

   


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards