Matsedeln

Senaste inläggen

Av Neta - 16 maj 2017 22:34

500 g falukorv, mjölkfri
150 g strimlad purjo
2 stora tomater
2 mozarella a 125 g
2.5 dl köttbuljong
Riven ost eller mozarella

Sätt ugnen på 225 gr
Skiva korven och halvera skivorna
Kör purjon i micron ett par min i tallrik under lock
Halvera och skiva tomaterna
Skiva mozzarellan
Koka upp vatten och lös 1/2 buljongtärning i
Riv ost eller mozarella, eller varför inte blanda

Smörj en ugnsfast form och bottna med hälften av purjon, det måste inte täcka
Lägg på korv, tomater och mozarella, sen purjo, korv och tomater igen
Krydda med peppar och ev lite salt mellan varven, försiktig med salt dock.
Slå över buljongen och toppa med osten
Gratinera 20-30 min
Servera med senap, kokt potatis och sallad eller rivna morötter.

Smakade riktigt bra!

Av Neta - 14 maj 2017 18:45

  

Veckans ört:

 

 

Citronmelissen eller hjärtansfröjd som den också kallas är en frodig och glatt växande läkeört med många goda egenskaper. Citronmelissens eteriska olja har lugnande verkan på hjärtat vars aktiva ämnen kan sänka både blodtryck och puls.

Citronmelissen är enkel att odla och passar bra inomhus i kruka inom hela året. Se till att ge citronmelissen ljus och lagom med vatten. Då har du en användbar ört nära till hands för harmonisk infusion inför natten.

Citronmeliss är verksam mot bland annat herpesvirus och är antibakteriell. Örten är känd för sina lugnande egenskaper och dämpar nervositet och huvudvärk. Det är den eteriska oljan citronellal som bidrar till detta.

Citronmeliss är innehåller lätta, flyktiga oljor och dess verksamma växtämnen avdustar därför fort. Torkad ört har kort hållbarhet, kanske några månader. Det fungerar bättre att frysa in färsk citronmeliss och tina upp allt eftersom.

  

 

Veckans frukost:

 

Mannagrynsgröt med blåbär och kardemumma
För 2

2dl frysta blåbär
1 1⁄2 msk honung
4 dl mjölk
3⁄4 dl mannagryn
1 1⁄2 tsk stötta kardemummakärnor
1 krm salt
2 dl mjölk

Lägg 1 dl blåbär och honungen i en skål.
Värm i mikro på medeleffekt ca 1 min, ställ åt sidan.
Koka upp mjölken i en kastrull.
Vispa i mannagryn, kardemumma och salt.
Sjud under omrörning ca 3 min.
Rör i 1 dl blåbär.
Servera med honungsblåbären och mjölk.

   


Veckans bröd:

 

KORIANDERBRÖD

6 st

 

50 gr jäst

2 ½ dl mjölk

2 tsk salt

1 ägg

1 tsk stött koriander + lite att strö på kakorna

4 dl rågsikt

ca 4 dl vetemjöl

 

Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av mjölken som värmts till 37 gr.

Tillsätt resten av mjölken, salt, ägg, stött koriander, rågsikt det mesta av mjölet.

Arbeta degen kraftigt och jäs under duk i 30 min.

Arbeta degen på mjölat bord. Baka ut den till 6 kakor ca 13 cm i diameter. Jäs på plåt under duk i 30 min.

Sätt ugnen på 225 gr.

Pensla bröden med vatten, strö på lite korianderfrö och mjöl.

Grädda mitt i ugnen 10-12 min.

Låt kallna på galler under duk.

   

Veckans sallad:

 

Broccoli & Blomkålssallad

 

250 g Broccoli

250 g Blomkål

2 inlagda paprikor+ 1 msk av lagen

1 dl rostade Solroskärnor

½ dl neutral olja

salt & sv.peppar

 

Strimla broccoli och blomkål tändsticksfint på en mandolin, ta bara med det mjälla av stocken

Tärna paprikan fint

Blanda allt i en skål och slå på lag, olja och smaka av med kryddor

Låt den stå ett par timmar innan servering

  

 

Veckans vego:

 

Vegobiffar med spenat och ost

 

400 g fryst hackad spenat

150 g scharlottenlök (ca 6 st)

2 dl västerbottenost

6 dl ljust surdegsbröd

2 ägg

salt och vitpeppar

 

Tina den frysta spenaten och låt den rinna av i ett durkslag.

Finhacka löken och fräs den lite mjuk på svag värme.

Finriv osten.

Ta bort kanterna på brödet.

Skär de i små tärningar och mät upp 6 dl, inte alltför löst mätt.

Blanda alla ingredienser väl, och smaka av med salt och vitpeppar.

Forma till 8 biffar.

Stek på svag värme i ca 12-15 minuter tills de fått lite färg och håller ihop väl.

Vänd efter halva tiden.

Servera med bulgur, en kall sås och sallad.

      

 Månd:

Falska Wallenbergare

5-6 pers

 

1 kilo blandfärs

2 ägg

1 1/2 dl vispgrädde

1 msk dijonsenap

salt + peppar

 

2 dl ströbröd

 

Såsen:

steksky + vatten, 2 ½ dl

2 1/2 dl grädde

1 msk oxfond

kinesisk soya

1/2 msk lingonsylt

salt & peppar

ev. maizena

 

Sätt ugnen på 180 grader.

Blanda ihop alla ingredienser ( förutom ströbröd) till wallenbergarna i en bunke, smeten blir rätt lös.

Fyll en tallrik med ströbröd

Hetta upp en stekpanna med rapsolja.

Forma till biffar cirka och doppa i ströbröd och stek dem ett par minuter på varje sida för att de ska få fin färg.

Lägg dem på en ungssäker form och ställ in dem i ugnen så att de blir ordentligt genomstekta. Under tiden gör du sås av stekskyn, häll ner vatten i pannan och vispa upp alla smaker. Sila över skyn till en kastrull, tillsätt grädde, soja, fond och låt sjuda upp- smaka av med lingonsylt, salt och peppar.

Önskas såsen tjockare red av med lite maizena

Servera med potatismos, ärtor och lingonsylt.

  

 

Tisd:

 

Mandelpanerad fisk med kall dillsås

 

 

600 g koljafilé eller annan vit fisk

1 dl vetemjöl

1-2 ägg

4 msk ströbröd

4 msk flagad mandel

salt peppar

 smörolja

 

Dillsås:

2 dl gräddfil

4 msk hackad dill

½ citron, saft av

Salt & peppar

 

Skär fisken i mindre bitar.

Vänd fisken i mjöl, sedan uppvispat ägg och sist i ströbröd blandat med mandel, salt och peppar.

Stek fisken i en stekpanna med smör, ca 2 minuter per sida.

 

Dillsås:

Rör ihop gräddfil, dill och citronsaft.

Smaka av med salt och peppar.

Servera till fisken tillsammans med kokt potatis, citronklyftor och en sallad på skivade rädisor, gurka och dill.

  

 

 Onsd:

 

Baconpasta

4 port

 

 

Pasta, gärna spaghetti

1 gul lök

2 förp bacon (à 140 g)

2 röda paprikor

3 dl matl.grädde

1 tsk oregano

1 1/2 tsk maizena majsstärkelse

salt och peppar

 

Sätt på en kastrull med vatten till pastan.

Skala och hacka löken.

Strimla baconet.

Dela, kärna ur och strimla paprikorna.

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

Stek baconet i en torr stekpanna.

Tillsätt löken och paprikan.

Stek ytterligare några minuter.

Häll av fettet i en sil och lägg sedan över bacon och grönsaker i en kastrull.

Tillsätt grädde och oregano och låt koka upp.

Red av med majsstärkelsen utrörd i lite vatten.

Låt pastan rinna av och blanda ner baconsåsen i pastan.

Smaka av med salt och peppar.

  

 

Torsd:

 

Krämig laxsoppa

4 personer

 

1 purjolök, 250 g

2 morötter, 150 g

3 palsternackor, 250 g

1 fänkål, 200 g

2 msk smör

2 dl vitt vin

7 dl vatten + fiskfond

2 dl grädde

salt och svartpeppar

150 g rökt lax

1 kruka gräslök

 

Servera med: bröd

 

Skölj och strimla purjolöken.

Skala och slanta morot och palsternacka.

Ansa och tärna fänkålen, spar dillen.

Fräs allt i smör på låg värme i 5 minuter.

Tillsätt vin och låt det koka in någon minut.

Häll i buljongen och koka upp. Koka på svag värme 15 minuter.

Rör ner grädden och låt sjuda ytterligare 5 minuter.

Smaka av med salt och peppar. 4

Strimla laxen och lägg i den precis innan servering.

Garnera med hackad gräslök och fänkålsdill

  

Bananmuffins

 

150 gram smör

1 dl strösocker

4 ägg

2 tsk bakpulver

1 krm vaniljpulver

2 tsk kanel

4 dl vetemjöl

2 mogna bananer + några skivor

 

Sätt ugnen på :200°

Rör ihop rumsvarmt smör och socker med elvisp.

Vispa i äggen ett i taget.

Blanda bakpulver, vaniljpulver, kanel och mjöl och rör ner i smeten.

Mosa bananerna och blanda med smeten.

Fördela smeten i muffinsformar, gärna i muffinsbleck.

Stick ner bananskivor i smeten och grädda i ca 20 minuter.

Tänk på att använda riktigt mogna bananer, då blir kakan sötare.

  

 

Fred:

 

Krustader

 

4 st skivor bröd, tex formfranska eller kavring
Smält smör

 

Sätt ugnen på 200 gr
Ta fram små formar eller en muffinsplåt.
Ta ut rundlar från brödet med hjälp av utstickare/pepparkaksform eller ett glas. Den ska vara ungefär 5 cm. i diameter.
Kavla på rundeln ganska tunt, pensla med smör på båda sidor, tryck ut i formen. Grädda mitt i ugnen tills de börjar få färg. Det tar 10-15 minuter.
Låt svalna.

  

Cheese bites

24 bitar

 

1 paket mini krustader eller hemgjorda

1 tub Baconost ( eller den du gillar)

 

Sätt ugnen på 225 grader och placera ut krustaderna på en plåt med bakplåtspapper.

Spritsa tubost nästan upp till kanten på krustaden och grädda i ugn tills det bubblar, cirka 5 minuter.

Njut nygräddade!

 

Röra på crabsticks

 

250 g tinade crabsticks

½ mild chili

1/3 stor röd paprika

1 stjälkselleri

50 g ärtor

2 dl lätt fraiche

1 msk majonnäs

100 g philadelphiaost, rumstempererad

1-2 pr vitlöksklyftor

några droppar tabasco

salt peppar

1 salladslök

 

Finhacka crabsticks, chili, paprika och selleri.

Blanda samman fraiche, majonnäs, philadelphiaost, vitlök samt lite tabasco, salt och peppar i en bunke.

Tillsätt de hackade ingredienserna och ärtor, blanda väl.

Låt stå svalt fram till servering.

Strax innan servering garnerar du med finhackad salladslök.

Servera den som den är eller tillsammans med kex eller baguette.

 

Kräftröra på smörstekt toast

 

1 burk kräftstjärtar

50 gram färskost av philadelphiatyp

2 msk sweet chilisås

½ lime, saften

1 msk koriander finskuren

1 msk salladslök finskuren

alt, svartpeppar

8-12 rostbrödrundlar eller trekanter

smör till stekning

 

Häll av kräftorna, hacka dem och krama ur överflödig vätska.

Blanda dem i en skål med färskost, sweet chilisås, limesaft, koriander och salladslök.

Smaka av med salt och peppar, och eventuellt mer limesaft.

Stek brödet gyllene i en medelhet stekpanna.

Låt svalna något på hushållspapper.

Fördela röran på brödet och servera genast.

  

Sparris m brynt äggsmör

 

500 g vit och grön färsk sparris

1 schalottenlök

100 g smör

1 kokt ägg

3 sardellfiléer

1 dl hackade örtkryddor, t ex körvel, krasse, dill och dragon

1 tsk pressad citron

peppar

 

Skala och finhacka löken.

Bryn smöret gyllenbrunt tillsammans med löken.

Skala och grovhacka ägget.

Hacka sardellerna.

Vispa smöret över kallt vattenbad tills det blir vitt och poröst.

Tillsätt sardeller, ägg och örtkryddor.

Smaksätt med citronsaft och peppar.

 Skala ev sparrisen och koka den i saltat vatten 3-5 min. Häll av vattnet.

Servera sparrisen varm med smöret, sallad och surdegsbröd eller bröd krutonger.

  

 

Lörd:

 

Blomkåls- och squashgratäng med skinka

4 pers

 

1 blomkålshuvud, ca 1 kg

Vatten o salt

1 squash

olivolja

200 g rökt skinka i bit

2 dl lätt crème fraiche

1 dl matl.grädde

2 msk svensk senap

1 dl finhackad persilja

2 dl riven ost

salt, peppar

3/4 dl riven ost

 

Till servering:

bröd, sallad

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär blomkålen i ganska stora bitar.

Koka mjuk i lättsaltat vatten 5–10 minuter. Låt rinna av.

Skär squashen i långa stavar och stek dem mjuka i olivolja, stek i omgångar. Salta.

Lägg blomkål och squash i en smord ugnsform.

Skär skinkan i små tärningar och strö dem ovanpå grönsakerna.

Blanda crème fraiche, grädde, senap, persilja, ost, salt och peppar.

Bred röran ovanpå grönsakerna och skinkan.

Strö på lite ost och gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter.

Gratängen ska ha fått fin färg.

Servera med ett gott bröd och sallad.

  

 

Sönd:

 

Biff teriyaki

 

400 g strimlad lövbiff

smörolja

2 morötter, strimlade och korta

1 gul lök, hackad

1 broccoli i små bitar

1 dl färdig teriyakisås eller enl nedan

2 msk kinesisk soja

1tsk sambaolek

2,5dl vispgrädde

 

Börja med att steka den strimlade lövbiffen i en het panna i ca 1 minut

Tillsätt och stek sen grönsakerna i bitar tills dem mjuknat

Tillsätt sedan resterande ingredienser, låt puttra 10 minuter

Servera sedan med ris.




Teriyakisås

 

1 vitlöksklyfta

1 dl strösocker

1 1/4 dl japansk soja

1 dl vatten

1 1/2 msk risvinäger

1 msk färskriven ingefära

1 1/2 tsk majsstärkelse

 

Skala och riv vitlöken fint.

Blanda alla ingredienser i en kastrull

Koka upp såsen under vispning.

  

Rabarberkompott m syltad ingefära

 

500 g rabarber

2 bitar syltad ingefära + 4 msk av lagen

1 lime, saften och finrivet skal

Ca ½  dl strösocker

1 krm vaniljpulver

2 dl syrad grädde eller vispgrädde

1 dl mandelbiskvier lättkrossade

Citronmeliss

 

Ansa och skiva rabarbern tunt.

Finhacka den syltade ingefäran.

Lägg rabarber, ingefära, lag, limesaft, den mindre mängden socker och vaniljpulver i en kastrull.

Koka upp och låt puttra tills rabarbern är mjuk, cirka 10 minuter.

Smaka av om kompotten är lagom söt, tillsätt eventuellt mer socker.

Låt svalna.

Vispa grädden till mjuka toppar.

Lägg upp kompotten i glas eller skålar, toppa med grädde och krossade mandelbiskvier. Avsluta med finrivet limeskal och några blad av citronmeliss

 

   

 

Av Neta - 11 maj 2017 16:57

 

Det är jag, Elle som skriver det här inlägget. Det här bjöd jag familjen på till lunch idag. Vi åt med kyckling men man kan nog ha vad man vilL till 😊

Dressingen kan man även ha som dip till tex vårrullar.



Glasnudelsallad


1 pkt (100g.) glasnudlar


Dressing:
Ev. 1 tsk hackad chili (t.ex. fryst)
Ingefära, riven, efter smak
Vitlök, riven, efter smak
1 msk sesamolja
1 msk fisksås eller ostronsås
2 msk japansk soya
1 msk pressad lime el. citron


1 rödlök
10 cm gurka
½ röd paprika
ca 20 sockerärtor eller 1 morot

ev. 1 bit rättika


Tillaga nudlarna enligt anvisning på paketet.
Häll i durkslag, spola under kallt vatten och låt stå.


Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
Tärna eller strimla grönsakerna fint.
Klipp sönder nudlarna lite, rör ner dem och grönsakerna i marinaden.

Av Neta - 10 maj 2017 17:27

Har man diabetes 2 eller risk att få det är det inte jättebra att äta majs i någon form, inte ens i mjöl.
Vi är tre i den här familjen som är riskpersoner, vi har normala värden nu men haft förhöjt långtidssocker. Det innebär att man lätt kan få höga värden igen och därför måste tänka på vad man äter.
Fröknäcke är bra, men för oss blir det ännu bättre med rågmjöl ist för majsmjöl. Rågmjöl innehåller färre kolhydrater och tas upp långsammare av kroppen.

Det blev lite skörare men i min smak väldigt mycket godare. Ät det gärna med egetgjort jordnötssmör, du mixar bara salta jordnötter tills det blir finfördelat och " smörigt "


Fröknäcke

2 dl fint rågmjöl
1 dl sesamfrön
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl pumpafrön
1/2 dl hela linfrön
1/2 tsk vanligt salt
1/2 dl neutral rapsolja, varmpressad
2 1/2 dl kokande vatten

Blanda alla torra ingredienser i bunke
Rör om med oljan, inte med elvisp, utan med slev därefter häller du över 2.5 dl kokande vatten.
Rör om igen, bred ut allt på en bakplåt med bakplåtspapper ( ni kan olja in bakplåtspappret så de släpper lättare sen)
Lägg en klick på mitten och en i varje hörn och jobba ut det över hela pappret så.
Strö över lite flingsalt och sesamfrön
In i ugnen på 150 grader i ca 1 timme o 15 minuter (Jag brukar stänga av efter 1 h)
Låt det ligga kvar i ugnen med luckan lite öppen tills den svalnat.

Lycka till!

Av Neta - 7 maj 2017 19:30

  

Veckans ört:

 

 

Citronverbena

Med sina långa vackra och smakrika blad tar citronverbena plats i köket, framför allt i desserter såsom glass och bakverk. Citronverbenan härstammar från Chile. Användes förr även som parfym.

  


Veckans frukost:

 

Citronyoghurt

 

2 dl yoghurt, turkisk eller naturell

rivet skal från 1 citron

1 tsk pressad citronsaft

1 msk oliv- eller rapsolja

 

Blanda yoghurt, citronskal, pressadcitronsaft och oliv- eller rapsolja.

Ät med en smörgås med t.ex skinka

kaffe eller te.

  

 

Veckans bröd:

 

3-minuters tunnbröd

6–8 st

 

50 g smör, rumsvarmt

2 dl rågsikt

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

2 ½ dl filmjölk

 

Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna.

Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en kladdig deg.

Rulla den kladdiga degen ett varv i vetemjöl så den inte klibbar fast på bordet och i händerna. Dela degen i 6–8 bitar.

Kavla ut degbitarna till rundlar, 2–3 mm tunna.

Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga ordentligt med en gaffel.

Värm upp en stekpanna, helst i gjutjärn på hög medelvärme.

Pudra lite vetemjöl i stekpanna (det ska inte vara något fett i den).

Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 1 ½ min per sida.

Anpassa värmen hela tiden så att brödet inte bränns. Tänk på att värmen varierar på olika spisar och då kan gräddningstiden, den kan variera några sekunder eller någon minuter mer eller mindre.

 

Grilltips! Gör degen och bröden enligt receptet. Grädda dem på grillen när glöden inte är för stark. Supergott till grillade grönsaker, kött och sallad!

  

 

Veckans sallad:

 

Asiatisk sallad

 

 

250 gram edamebönor tinade frysta

100 gram böngroddar

1 styck kruka koriander

0.5 deciliter salta jordnötter

0.5 deciliter japansk soja

1 tesked sesamolja

1 styck lime rivet skal och pressad saft

1 tesked strösocker

1 styck vitlöksklyfta

 

Blanda edamebönor och väl sköljda groddar.

Strö över korianderblad och sköljda jordnötter.

Blanda soja, sesamolja, limeskal och -saft, socker och pressad vitlök, och ringla över salladen.

  

Veckans vego:

 

Zucchinipasta med basilika

 

1 stor zucchini

2 vitlöksklyftor

ca 10 körsbärstomater

400 g pasta, t ex Sedani

3/4 dl olivolja

1 kruka basilika, bladen

salt och nymalen svartpeppar

 

Koka upp rikligt med väl saltat vatten i en kastrull.

Skiva under tiden zucchinin. Tryck till vit-löken hårt med till exempel bladet av en kniv, så att den krossas, låt skalet vara kvar. Halvera tomaterna.

Koka pastan. Fräs under tiden zucchini och vitlök i olivoljan i en rymlig panna på hög värme tills zucchinin fått fin färg och börjar bli genomskinlig. Salta och peppra väl.

Tillsätt tomater och de flesta basilikabladen, låt fräsa med i ett par minuter. Häll på en skopa av pastavattnet när pastan nästan kokat färdigt (cirka 1 deciliter). Låt det fräsa in och dra sedan pannan åt sidan.

Häll av pastan och skaka durkslaget väl, tillsätt pastan i pannan, vänd runt noga. Smaka av med salt och peppar.

       


Månd:

 

Enebackens (Lidl) frysta köttbullar enligt önskemål (Obs inte dom färska)

Serveras m pasta o sås, rivna morötter o lingon.

  

 

Tisd:

 

Currykorv

 

1 falukorv
1 burk majs
1 burk krossade tomater
1/2 purjolök
3 dl grädde, valfri
2 dl riven ost
Salt, svartpeppar & curry

Gör så här:
Skiva falukorven & lägg i en ugnsfast form
Häll på majs & hackad purjolök.
Blanda grädde, krossade tomater & kryddor efter smak.
Häll i formen.
Till sist riven ost.
Låt stå i ugnen i 25 min på 225 gr

Servera m kokt ris eller bulgur

  

 

Onsd:

 


Kasslergratäng


600 gram kassler

1 st gul lök

1 burk krossad ananas, liten

ost

Sås

4 dl grädde

0,5 burk tacosås

 

Sätt ugnen på 200 gr

Skär kasslern i bitar och lägg i ugnssäker form.

Fördela ananas jämnt över kasslern. Skiva löken i halvmånar och lägg i formen.

Blanda såsen och häll över kasslern.

Strö över riven ost.

Låt stå i ugn 20 minuter.

   

 

Torsd:

 

Fisksoppa med torsk och curry

 

1 gul lök

smör till stekning

3 potatisar, mjölig sort

400 g blomkål

7 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

½ tsk svarta senapsfrön

½ tsk kumminfrön

1 ½ tsk curry

2 dl vispgrädde

400 g torsk eller annan vit fisk

salt

ca 65 g färsk bladspenat

 

Servering:

bröd

 

Skala och hacka löken och fräs den mjuk och glansig i en gryta med smör.

Skala potatisen och skär den i stora bitar.

Dela blomkålen i jämnstora bitar.

Tillsätt potatis, blomkål, vatten och buljongtärning till grytan.

Stöt senapsfrön, kumminfrön och curry i en mortel och tillsätt till soppan.

Koka under lock, ca 10 minuter.

Tillsätt grädde och fisken i bitar, och låt soppan sjuda i 5 minuter.

Smaka av med salt.

Vid servering:

Lägg i spenat i grytan och blanda om försiktigt.

Servera soppan med ett gott bröd.

  

Banan och jordnötsglass

 

Skiva och frys 4 bananer

Mixa med 3 msk jordnötssmör och lite flingsalt.

  

 

Fred:

 

Avokado- och räkpuck a la Morberg


3-4 st avokado
400 g räkor, skalade
2 st citroner
Vinäger
Olivolja
Dillkvistar
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
2 msk majonnäs

 

Hacka avokadon, salta.

Pressa över citronsaft.

Häll över olja och vinäger.

Ta ett glas eller en annan rund form och häll ned hackade avokadon. Pressa ihop.

Vänd upp och ned på en tallrik och häll ut, så får det en fin form.

Hacka räkorna och gör samma sak.

Ringla över lite majonnäs och dra några varv på pepparkvarnen före servering.

Servera med dillkvist och en citronklyfta

   

 

Lörd:

 

Spenatpannkakor m gravlax

 

3 dl vetemjöl

6 dl mjölk

3 ägg

150 g bladspenat

½ tsk salt

smör att steka i

 

Kesoröra:

250 g keso naturell

1 litet syrligt äpple

1 msk riven pepparrot

½ dl finhackad dill

salt, svartpeppar

 

Fyllning:

3 kokta kalla ägg

200 g gravad lax i skivor

25 g bladspenat

 

Vispa ihop vetemjöl och hälften av mjölken i en bunke.

Tillsätt resten av mjölken och äggen.

Vispa slätt.

Hacka spenaten smått och tillsätt den till äggsmeten tillsammans med salt.

Stek pannkakor av smeten.

Lägg keson i en bunke.

Kärna ur och tärna äpplet.

Rör ner äpple, pepparrot och dill i keson.

Smaka av med salt och peppar.

Fyll pannkakorna med skivat ägg, lax, lite bladspenat och kesoröra.

  

 

Sönd:

 

Stroganoff på lövbiff

Till 4

 

500 g lövbiff

1 gul lök

150 g skogschaminjoner

1 röd paprika

1 msk tomatpuré

2 dl creme fraiche

½ kruka färsk basilika eller annan örtkrydda

½ tsk salt

2 tsk fransk senap

 

Servera med:

Kokt ris

Sallad

 

Strimla lövbiffen och löken

Fräs löken i smör utan att den tar färg

Halvera svampen och låt den fräsa med ett par minuter

Strimla paprikan och tillsätt den

Vänd ner tomatpuré och fraiche, rör om och koka upp

Fräs köttet i smör på hög värme i omgångar och vänd ner det i såsen

Smaka av med salt och senap

Servera med ris och sallad.

   

Peach Melba-paj

4 port

 

3 dl vetemjöl

1 dl strösocker

150 g kallt smör

1 tsk stötta kardemummakärnor

2 msk kallt vatten

 

Fyllning:

1 burk inlagda persikor, ca 480 g

150 g hallon, använder du frysta hallon öka mängden potatismjöl till 1 msk

Florsocker

1/2 – 1 msk potatismjöl

 

Garnering:

florsocker

hallon

citronmeliss eller mynta

 

Servering:

vaniljsås eller vispgrädde

 

Sätt ugnen på 225°.

Blanda mjöl, socker, kallt smör skuret i kuber och vatten till en smulig massa.

Fördela hälften av smulorna smord pajform, ca 24 cm i diameter.

Platta till degen lite med handen.

Grädda strax under mitten i ugnen, ca 7 minuter.

Fyllning:

Låt persikorna rinna av.

Lägg dem i pajskalet. Behålla halvorna ”hela” eller skär dem i klyftor.

Blanda hallon, florsocker och potatismjöl, och strö över persikorna.

Strö på resten av smuldegen.

Grädda strax under mitt i ugnen, 20–25 minuter.

Pudra över florsocker.

Garnera med hallon och och citronmeliss.

Servera med vaniljsås eller lättvispad vispgrädde.

  

 

 

 

Av Neta - 7 maj 2017 12:09

Vi har alltid försökt undvika kemikalier och matlagning. Väldigt sällan använt ugnsrengörning utan kört på såpa t.ex
När det gäller grillen har vi gjort det klassiska och lagt grillgallret i gräset över natten och låtit daggen göra sitt. Sen har vi haft en rund skrapa med hack i olika dimensioner i.
Men en sån tar ju inte bara med sig matresterna tyvärr utan så småningom även metallpartiklar.

Elle hade sett något så smart förra året som hon gjort hela förra sommaren med jättebra resultat.
Äppelcidervinäger och vatten!

Hon har blandningen i en burk hon doppar en svamp i, men jag tänker att det borde funka lika bra i en sprayflaska.

Grillen måste vara avsvalnad!

Du blandar 2 dl vatten med 2 msk äppelcidervinäger och stryker eller sprayar på detta på gallret. Väntar en stund och sen går det hur lätt som helst att bara torka av gallret.

Kan det bli enklare?

Av Neta - 30 april 2017 17:19

 

Byte från frukt till ört denna vecka och 14 v framöver.

Veckans ört:

 

 

Basilika

Namnet kommer från Grekiskan och betyder kunglig. Basilikan anses även som helig i Indien. En ettårig växt med vita blommor som kräver rikligt med vatten och är känslig för kyla och drag. Används i tomaträtter, kalla såser, vingrett, sallader mm.

Finns även Kanel, lime, röd och thaibasilika. Vad man använder till vad är nog en smaksak.

  


Veckans frukost:

 

Omelettmuffins

12 st

 

2 röda paprikor, fintärnade

2 stjälkar salladslök, strimlade

140 g tärnat bacon

4 ägg

2 dl mjölk

100 g riven smakrik ost

 

1 dl fraiche

100 g fetaost

Timjan

 

Sätt ugnen på 200 gr

Fräs baconet i torr panna och låt rinna av på papper

Fördela bacon, salladslök och paprika i muffinsformar på muffinsplåt

Vispa hop ägg, mjölk och ost

Fördela i formarna och grädda mitt i ugnen ca 15 min

Smula under tiden fetaosten i fraichen och rör om.

Klicka röran över muffinsen och dekorera med färsk timjan (eller rör i den)

   

Veckans bröd:

 

Tekakor med dinkel och havregryn

 

5 dl vatten

2 dl havregryn

50 g smör

50 g jäst

1/2 tsk bakpulver

4 dl dinkelmjöl

1 ägg

1 tsk salt

1/2 dl sirap

ca 8-9 dl vetemjöl

 

Koka upp hälften av vattnet.

Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.

Tillsätt resten av vattnet.

Låt svalna tills vätskan ej är varmare än fingervarm.

Smula i jästen och rör tills den löst upp sig.

Blanda bakpulvret med dinkelmjölet och tillsätt i degvätskan tillsammans med ägg, salt, och sirap.

Kör antingen degen i assistent eller för hand.

Tillsätt lite vetemjölet i taget, börja med lite mer än hälften då det varierar mycket hur torra havregrynen och mjölerna är.

När degen lossnar från kanterna är degen klar.

Låt degen jäsa i 30-40 minuter.

Kavla ut degen till en höjd på ca 1 cm.

Stansa ut cirklar på ca 1 dm i diameter och lägg på bakplåtspapper.

Picka bröden med och låt dem jäsa i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader, baka brödet i 10-12 minuter.

Lägg en handduk över och låt svalna en stund, sedan är det bara att äta, eller frysa in.

  

Veckans sallad:

 

Jordgubbssallad med melon och feta

 

50 g pinjenötter

400 g miniplommontomater i olika färger

500 g jordgubbar

½ cantaloupemelon

100 g babyspenat

150 g fetaost

1 msk rapsolja

1 msk balsamico, ljus och fruktig

Flingsalt och sv.peppar

 

Garnera med mynta och basilika

 

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna

Halvera tomaterna

Ansa alla och dela stora jordgubbar

Dela, kärna ur och tärna eller ”kula” melonen

Ansa spenaten och blanda allt på ett fat

Smula över osten

Rör ihop dressingen och skeda den över salladen

Garnera.

   

Veckans vego:

 

Sparrisgratäng med bulgur

 

250 g kokt bulgur

250 g riven smakrik ost

5 ägg

200 g grön sparris, nerskuren

1 röd paprika, finhackad

70 g babyspenat

100 g fetaost

30 g pinjenötter

 

Sätt ugnen på 200 gr

Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsfast form

Blanda bulguren med hälften av osten och 1 av äggen

Pressa ner den massan i botten på formen

Fördela sparris, paprika och spenat över

Vispa resten av äggen, blanda med resten av osten och fetaosten och häll över

Gratinera i ca 30 min, rosta pinjenötterna under tiden

Låt stå några minuter innan du tar upp och skär i bitar

Toppa med rostade pinjenötter.

      

 

Månd:

1 maj, vi brukar äta en ganska stor och sen sillunch och då orkar man inget mer sen.

 

Kokt färskpotatis

Matjesill m gräddfil o gräslök

Senapssill

Skärgårdssill

Gravlax m hovmästarsås

Jansson

Knäcke och tunnbröd med ostar.

Jordgubbar med glass och grädde.

  

Tisd:

 

Paprikabiffar

4 port

 

400 g blandfärs

1 mixad röd paprika eller 1 dl ajvar

½ dl ströbröd

1 ägg

¾ tsk salt

svartpeppar

smör till stekning

 

ev. 4 libabröd (libanesiskt tunnbröd) alt pitabröd

grönsaker

 

Garnering:

persilja

 

Blanda färs, paprikamix, ströbröd, ägg, salt och peppar i en bunke.

Forma 8 biffar av smeten.

Stek dem tills de är genomstekta i en stekpanna med smör.

Servera biffar traditionellt med potatis eller pasta + sås, eller med t.ex coleslaw i libabröd.

Rödlök, sallad och skivade tomater är också gott i

Strö på finhackad persilja..

  

Onsd:

 

Laxfilé i ugn

 

Sätt ugnen på 175 gr.

 

Ca 150 gr laxfilé/pers

Salt

Citronpeppar

Dill

1 brk Fraiche, gärna mager

100 gr stenbitsrom

 

Lägg fisken med skinnsidan ner i en ugnsform

Krydda med citronpeppar, salt och rejält med dill.

Stek i ugnen tills den känns klar 25-30 min.

Rör ihop fraiche och rom

Servera med kokt potatis och sallad.

  

Torsd:

 

Ramen med kyckling

 

4 st kycklingfiléer (gärna med skinn)

2 msk olja

salt och peppar

200 g ramennudlar

1 l kycklingbuljong (täning och vatten)

2 finhackade vitlöksklyftor

8 lätt krossade citrongrässtjälkar

4 tunt skivade salladslökar

2 grovt skurna pak choi

1 msk risvinäger

2 msk tamarisoja

 

Garnering:

färsk koriander

skivad röd chili

 

Värm ugnen till 225°C.

Lägg kycklingfiléerna på en oljesmord plåt, salta och peppra, tillaga i 15 minuter.

Låt kycklingfiléerna vila några minuter, skiva dem sedan i tunna skivor.

Tillaga nudlarna enligt förpackningen.

Koka upp kycklingbuljong.

Tillsätt vitlök, Lemon Grass (plockas ur innan servering).

Låt koka ca 5 minuter.

Lägg i salladslök och pak choi, tillsätt risvinäger och soja.

Häll upp buljongen i djupa portionsskålar och fördela grönsakerna jämnt.

Dela upp nudlarna i varje skål och lägg i den skivade kycklingfilén i varje skål.

Toppa med röd chili och färsk hackad koriander.

  

Knäckig rabarberpaj

 

ca 500 g rabarber
150 g smör
1/2 dl sirap
1 dl grädde
2 dl mjöl
2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 dl strösocker

Sätt ugnen på 175 gr
Skär rabarbern i bitar och lägg i en form.
Sockra lätt.
Smält smöret och tillsätt sirap samt grädde.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten.
Blanda ordentligt.
Fördela smeten ovanpå rabarbern och grädda i 25-30 minuter tills ytan är lj.brun och ser knäckig ut.
Låt den svalna så ytan hårdnar

Servera med glass, vaniljvisp eller grädde.

   

Fred:

 

Lobster rolls med hembakt broicher
6-8 mini Lobster-rolls

 

Hummerfyllning:
2-3 kokta humrar, grovt uppskurna i bitar
1 – 1,5 dl majonnäs
1/2 äpple, finhackat
1/2-1 msk selleri, finstrimlad
2 msk creme fraiche
1 tsk dill, hackad
15-20 droppar tabasco (den skall få lite smak av den karaktäristiska tabasco-smaken)
Ett par droppar citron
salt / peppar

Tillbehör
Dill el gräslök som garnityr
Citronklyftor, att pressa över

Dela humrarna och ta ut hummerstjärtarna.
Hacka dom grovt och lägg i en skål.
Blanda samman med majonnäs, crème fraîche, finhackat äpple, selleri & dill.

Smaka upp med tabasco, salt, peppar och några droppar citronsaft.


Brioche-bröd

25 g jäst
50 g smält smör
70 g rumstempererat, tärnat smör (100 g om du inte är rädd för smör, det blir ännu godare )
1 dl vatten
2 dl mjölk
1 msk socker
3/4 tsk salt
7,5-8 dl Manitoba mjöl el vetemjöl special (+ 1/2dl till utbakning)

Smält smöret i en kastrull och tillsätt vatten & mjölk. Se till att vätskan blir fingervarm, 37 grader C.
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vätskan.

Rör tills jästen lösts upp helt.
Rör i ägget och portionera i vetemjölet successivt.
Låt degen gå i maskinen med degkrok i 3-4 min.
Tillsätt nu det rumstemperarade, tärnade smöret medan maskinen fortfarande går.

Låt kroken arbeta in smöret i degen i ytterligare 6 min.
Täck över bunken med en bakhanduk och låt jäsa 60 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord. (Försök att inte använda allt för mycket mjöl när du bakar ut degen. Den skall vara en aning lösare än vanligt).
Dela degen i två delar.

Rulla båda till ca 40 cm långa längder. Platta till något och skär ca 3 cm breda bitar och ca 6-7 cm långa. (Tänk bryt-bullar fast i avlångt format)
Lägg bitarna bredvid varandra i en ”brödform” täckt med bakplåtspapper.
Låt jäsa 40 min ytterligare och sätt ugnen på 220 grader.
Pensla bröden med uppvispat ägg och sätt in i mitten av ugen i 12-13 min ( tid beroende på storlek)
När bröden är glansiga och gyllene, ta ut och låt svalna helt.

Preppa Lobster rolls’n

Skär bitar av briochebrödet. (Jag skär av i alla skarvar)
Rosta yttersidorna i en grillpanna tills brödet rostats och fått fina grillstreck.
Lägg ett snitt mitt i ”bullen” och fyll med hummer-röran
Toppa med selleri och lite dill. Alt gräslök eller vad du gillar.
Servera Rolls’n tillsammans med citronklyftor, som med fördel pressas på innan man tar första tuggan

  

Lörd:

 

Kebab-köttfärsbiffar

500g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
1/2 tsk paprikapulver
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 tsk sambal oelek (el 1/2 msk Go Chu Jang chilisås)
1 msk olja (oliv )

Bulgursallad med tomat & fetaost
2 dl bulgur + 4 dl vatten + salt — Koka 12 min, låt svalna helt
3 solmogna röda kvisttomater, finhackade
1 kruka persilja, finhackad
1/2 rödlök, finhackad
150 g fetaost, skuren i tärningar

Yoghurt & vitlökssås
3 dl yoghurt
1/2 pressad vitllöksklyfta
Salt, efter smak

Gör så här
Kebab
1.Vispa upp ägget i en bunke med, pressad vitlök, salt, spiskummin, paprikapulver och olja.
2.Arbeta in köttfärsen till en fin, jämn färs.
3.Forma avlånga, lite platta biffar och lägg på ett smörpapper fram till stekning strax innan det skall serveras.

Bulgursallad med tomat & fetaost
1.Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet. (bulgur, vatten + salt kokas 12 min)
Låt svalna helt innan salladen blandas.
2. Finhacka tomater, persilja & rödlök.
3. Blanda samman avsvalnad bulgur med tomathack, persiljehack & rödlöken.
4. Toppa med kuber av fetaost och blanda samman salladen
Vill man kan man smaka upp med några droppar citron & olivolja.

Yoghurt- & vitlökssås
1. Blanda samman den turkiska yoghurten med pressad vitlök och salt.

Smaka av och ställ svalt tills allt skall serveras.

Steka / grilla kebaben
1.Stek dom avlånga lite platta kötfärsbiffarna (kebaben), ca 2-3 min i smör (Tills kärnan är genomstekt)
2.Eller trä kebaben på platta spett och grilla dom på grillen.
Tips! Grillar man spetten så är det bra att pensla dom med olja innan så att dom inte fastnar i gallret på grillen

   

Sönd:

 

Sjömansbiffgratäng

 

500 g lövbiff

2 msk smör

750 g potatis

3 stora rödlökar

100 g bacon

2 dl stark köttbuljong av tärning

½ flaska öl

salt och peppar

 

Servering:

HP-sås

rödbetor eller inlagd gurka

grönsallad

 

Sätt ugnen på 200°.

Bryn lövbiffarna hastigt på båda sidor i lite smör.

Dela biffarna i stora bitar.

Skala potatis och skiva i ½ cm tjocka skivor.

Skala och skiva löken och fräs den mjuk i smör utan att den får färg.

Täck botten på en gjutjärnsstekpanna med baconskivorna.

Lägg på ett lager potatis, ett lager biff och ett lager lök. Salta och peppra.

Upprepa lagren, avsluta med potatis.

Häll på buljongen och ölen och sätt stekpannan i ugnen i ca 1 timme.

Servera med HP-sås, rödbetor eller inlagd gurka och en grönsallad.

  

Earl grey och blåbärscheescake

 

Botten:

1 citron, finrivet citronskal

156 g krossade smulor av digestivekex

50 g osaltat smält smör

 

Fyllning:

5 gelatinblad

250 ml vispgrädde 

1 tepåse Earl Grey

350 g naturell färskost

125 g florsocker

156 g färska blåbär (+ blåbär att dekorera med)

lite florsocker att pudra över

 

Placera 8 små springformar med ungefär 6-7 cm diameter på ett baktråg (för 8 st).

Tvätta citronen och och finriv skalet med hjälp av ett rivjärn.

Rör ihop kexsmulor, citronskal och det smälta smöret.

Fördela blandningen på formarna och tryck in ordentligt i bottnarna.

Kyl ordentligt medan fyllningen görs i ordning.

 

Blöt gelatinet i en skål med kallt vatten i 10 min.

Värm under tiden 75 ml av grädden tills den är varm i en liten kastrull.

Tillsätt tepåsen precis innan grädden börjar koka. Låt det dra i 10 minuter innan tepåsen kastas.

Krama ur och tillsätt gelatinet och rör om tills det har smält

Vispa den återstående grädden tills den är tjock.

Blanda samman färskost och socker tills du får en jämn kräm.

Vispa gradvis ned den te-smaksatta gelatinkrämen i färskostblandningen och häll därefter ner vispgrädden.

Låt smeten tjockna till sig en stund.

Tillsätt försiktigt tre fjärdedelar av blåbären ovanpå.

Låt blandningen tjockna ytterligare en aning innan den fördelas mellan springformarna.

Kyl i 3 timmar så att den sätter sig. Innan servering:

Ta ut ostkakorna ur formarna alldeles före serveringen genom att värma formarna en aning med en varm, fuktig trasa och trycka botten försiktigt uppåt.

Dekorera varje ostkaka med blåbär och sikta över florsocker.

  

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 24 april 2017 12:11

Har lyckats hitta ett recept på den mat jag åt i Gamlis häromdan, bland det godaste jag ätit. Receptet är lite luddigt men jag tror man ska ha ca 1/2 -1 dl ananasjuice, ca 1 msk chilisås och soja i grunden sen vatten till det blir såsigt. Smaka er fram, såg nåt recept med fisksås med.
Ingredienser och bild på den mat jag fick sist i nlägget.



Pad Priew Wan

Fräs scampin jastigt i vitlök (1klyfta), lite soja och olja, håll den varm.

Dela och skiva löken
Skala och strimla moroten fint
skålla, kärna ur och klyfta tomaterna.
Skala, kärna ur och strimla gurkan.
Strimla paprikan.
Ansa sockerärtorna, dela ev på längden
Skala ananasen och ta bort stammen i mitten. Dela den i små bitar.
Ta reda på den saft som blir, sno av den andra halvan om det behövs
Hetta upp oljan i en wok och fräs den andra pr vitlöksklyftan tills den är gyllengul.
Tillsätt därefter löken och grönsakerna, woka tills den har mjuknat något.
Avslutningsvis tillsätt ananasen, råsocker, chilisås, soja och vatten + juice
Red av.

Servera med jasminris.

Ingredienser:
400 g scampi
2 kl pr vitlök
Neutral olja
1 stor gul lök
1 morot
1 mellanstor gurka
3 stora tomater
½ stor Färsk ananas +ca 1/2- 1 dl juice
3 X 1/2 - 1 paprika, röd, orange och gul, beroende på strl.
100 g sockerärtor
Ca 1 - 2 msk ljus soja ( som inte färgar)
2 msk råsocker
Ca 1 msk chilisås, Heinz
vatten + Ananasjuice,ca 2 dl totalt
Red av med 2 msk vatten och 1 msk pot.mjöl
Jasmineris



Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards