Matsedeln

Senaste inläggen

V 5

Av Neta - 29 januari 2017 23:09

Vi kör väl igen då. Tack för medelanden, kul att ni ger er till känna.



  

Veckans frukt:

 

   

Drakfrukt som också heter Pitaya


Gul

En kaktusfrukt utan vassa taggar som även kallas för Dragon Fruit. Fruktköttet är ljusgrått med en mängd små svarta kärnor som man äter. Otroligt god och söt. Dekorativ

 

Röd

Samma som ovan fast röd, är även känd som Dragon fruit. Denna finns både med vitt  och rödlila fruktkött. Väldigt vacker och dekorativ.


Så himla god, man äter den i klyftor ur skalet. jag har bara köpt röd och den är stor som min handflata. Dyr men såååå god. Fin att dekorera med och passar till allt. Kött, fisk, sallad, dessert, ost m.m

  

Veckans frukost:

 

Just nu smoothie, favoriten är

 

½ avokado

½ banan

½ syrligt äpple

1 näve spenat

lite vatten, annars går den inte att mixa

 

Äts med 1 fullkornsmacka med ost eller kött

tekoppen måste med också annars vaknar jag inte.

  

Veckans vego:

 

Champinjonbiffar och ris i tomatsås



12 stycken

 

500 g champinjoner

3 skivor fullkornsbröd eller 1 1/2 dl havregryn

2 ägg

1 liten gul lök

1/2 knippa persilja

1/2 tsk torkad mejram

1–1 1/2 tsk salt

peppar

2 msk smör eller margarin

 

Ris i tomatsås:

2 portioner:

1 dl fullkornsris

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk smör- och rapsolja

400 g krossade tomater

1/4 tsk oregano

salt, peppar

 

Ansa och finhacka svampen och stek den i en torr stekpanna.
Häll bort vätskan.
Smula brödet. Vispa upp äggen. Tillsätt brödet till äggen, och låt det svälla i 5 minuter.
Skala och hacka löken. Hacka persiljan.
Tillsätt svamp, lök och persilja till brödblandningen.
Krydda med mejram, salt och peppar.
Blanda till en fast färs och forma 12 biffar.
Stek biffarna i en stekpanna med smör.

Ris i tomatsås:
Koka riset.
Skala och hacka lök och vitlök och fräs i en stekpanna med smör- och rapsolja.
Tillsätt krossade tomater, oregano, salt och peppar, och koka i 5 minuter. Smaka av såsen och blanda i riset.
Servera med råkost.

   

Veckans bröd:

 

 Kumminbakade kesellabullar

Ca 24 st

 

 

50 gr jäst

6 dl ljummet vatten

4 msk olivolja

2 dl kesella

2 – 3 rivna morötter

2 tsk salt

4-5 tsk kumminfrö

4 dl grahamsmjöl

12-14 dl vetemjöl

olivolja till pensling

 

Smula jästen i bunken och lös upp den med vattnet som bör hålla 37 gr

Tillsätt olja, kesella, morot, salt, kummin och båda mjölsorterna.

Arbeta degen och jäs övertäckt 40 min.

 

Ställ ut 24 bullformar på en plåt.

Knåda till degen lätt och forma till 2 längder

Dela varje längd i 12 bitar och lägg i formarna

Jäs under duk i 30 min

Sätt ugnen på 225 gr

Pensla bullarna med olivolja och grädda mitti ugnen i ca 15 min

Låt svalna på galler under duk

  

Veckans sallad:

 

Broccolisallad med avokado

 

 

250 g broccoli

1 rödlök

1 avocado eller ½ pkt fryst

½ gurka

3 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

Salt & sv.peppar

70 g blandad sallad

 

Ansa, dela och koka broccolin i lättsaltat vatten i micron ca 5 min

Låt den rinna av

Skölj salladen

Låt den rinna av

Dela löken, ta bort kärnan och strimla halvorna

Tärna avokadon

Skala, dela, kärna ur gurkan och tärna den

Blanda grönsakerna med olja & vinäger och smaka av

Vänd ner salladsbladen

       

 

Månd:

 

Falsk fläskfilé

 

500 g fläskfärs

1 msk 4 kryddor eller annan krydda

smör

200 g färska champinjoner

1 krm salt

1 krm peppar

3 dl grädde

2 dl fraiche

1 dl mjölk

4 msk soja

 

Blanda färsen med 4 kryddor eller andra kryddor

Forma som en fläskfilé

Lägg i frysen ett par timmar

Skiva och stek i smör

Lägg i ugnsform

Ugn 200 gr

Skiva och stek svampen, krydda

Lägg svampen på köttet i formen

Koka hop övriga ingredienser och häll över formen

Grädda i 20 min

Servera med potatis och sallad

 

Obs! Koka extra mkt potatis så har du till morgondagen.

   

Tisd:

 

Isterbandslåda

 

 

750 g kokt och skalad potatis

smörolja

4 isterband

1 purjo

3 dl grädde

salt och svartpeppar

1 gräslökost (typ Philadephiaost)

Riven ost

 

Sätt ugnen på 200 gr

Dela potatisen i bitar och lägg i en smord form

Strö över isterband i småbitar (ta bort skinnet) över potatisen

Strimla purjon och lägg den på

Vispa hop grädde, gräslöksost och kryddor

Häll det över

Riven ost på det

Gratinera i ca 20 min.

  

Onsd:

 

Flexibla fisken

 

 

600 gr fiskfilé, valfri sort, färsk el. fryst

2-3 tomater

2-3 dl grädde, valfri sort

rikligt med dill, helst färsk

smör till formen

 

Sätt ugnen på 200 gr

Smörj en ugnsfast form,

Salta och peppra filéerna

Vik hop och  krydda även den sidan, lägg i formen

Täck den med dill

Skiva tomaterna och lägg dom på fisken

Häll på grädde så det nästan täcker, se till att tomaterna får grädde på sig

Stek i ugn i 20-25 min, lite längre om fisken är fryst

Servera med nykokt, gärna färsk potatis och sallad.

  

Torsd:

 

Asiatisk rotfruktsoppa

 

200 g kålrot

200 g palsternacka

100 g morot

1 lime

1 msk rapsolja

½ msk röd currypasta eller 1 tsk vanlig curry om ni är försiktig med starkt

1 thaibuljongtärning, kyckling, går med vanlig med

4 dl vatten

1 brk kokosmjölk

1-2 msk japansk soja

 

Skala och tärna/skiva rotfrukterna i cm-bitar

Riv skalet och pressa ur saften av limen

Hetta upp oljan i en stor kastrull, fräs currypastan under omrörning i ca 2 min.

Tillsätt limeskal och rotfrukterna, fräs i ytterligare 2 minuter

Häll i vatten buljongtärning och kokosmjölk

Låt allt koka i ca 10 min, rotsakerna ska helst ha lite spänst kvar

Smaka av med soja och limesaft

  

Kesokaka

 

500 gr keso (stor burk)

4-5 ägg

2.5 dl mjölk

2.5 msk socker

1 ¼ dl mald mandel (kan uteslutas)

 

Sätt ugnen på 225 gr

Vispa upp äggen med sockret

Tillsätt mjölk o keso under omrörning

Rör sist i mandeln

Grädda 25 min

Servera med rårörda vaniljhallon

  

Rör:

400 g hallon,

1 msk marsanpulver

lite socker

   

Fred:

 

Fisktaco

 

600 g vit fiskfilé

1 dl vetemjöl

1 tsk chilipulver, kan uteslutas

2 tsk spiskummin

1 msk paprikapulver

salt, peppar

1 ägg

1 1/2 dl panko eller ströbröd

1/2 l frityrolja

 

Rödkålssallad:

1/4, 700 g rödkålshuvud

1 msk pressad limesaft

1 msk dijonsenap

1 vitlöksklyfta

2 äggulor

1 1/2 dl rapsolja

salt, peppar

 

Servering:

tacoskal, lime

 

Börja med salladen: Strimla kålen fint.
Blanda limesaft, senap, pressad vitlök och äggulor i en skål.
Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Var försiktig så att det inte skär sig.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda med kålen lite i taget, det ska inte bli för kladdigt.
Blir det majonnäs över, servera den bredvid.
Låt dra i kylskåp tills allt är klart.

 

Dela fisken i bitar.
Blanda mjöl med chilipulver, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar.
Vispa upp ägget.
Vänd fiskbitarna först i mjölblandning, sedan i ägg och sist i panko.
Värm oljan i en låg, vid kastrull till 180°.
Fritera fiskbitarna några i taget ett par minuter per sida tills de fått fin färg.
Låt dem rinna av på hushållspapper.
Servera fiskbitarna i tacoskal med rödkålssallad och limeklyfta.

  

Lörd:

Kycklinggryta, se föregående inlägg

  

Sönd:

 

Kokt rimmad oxbringa

 

1 morot
1 palsternacka
1 gul lök
700 g rimmad oxbringa
2 lagerblad
10 svartpepparkorn
ca 2 l vatten

riven pepparrot

 

Skala och skär rotfrukterna i grova bitar.

Lägg dem i en stor kastrull tillsammans med oxbringa, lagerblad och pepparkorn.

Slå på vattnet, oxbringan ska täckas helt.

Koka i 1-1 1/2 timme. Pröva med en stekgaffel, när köttet "släpper taget" lätt är oxbringan klar.

Låt oxbringan svalna och lägg den sedan i press i minst fyra timmar.

Förslagsvis löser man det genom att lägga bringan i en stor form, lägga en plastskärbräda ovanpå bringan och något tungt på skärbrädan.

Ställ i kylskåpet.

Sila buljongen och koka ihop den något, smaksätt med salt och peppar.

Vid servering skär oxbringan i skivor

Värm den ev i buljongen.

Tillsätt riven pepparrot.

  

Potatisgratäng

 

1kg potatis                                           

             

200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor                                      

1-2 press vitlöksklyftor eller 1-2 msk riven pepparrot till detta kött

140 gr riven ost                                                  

1,5 tsk salt

2 krm sv.peppar                                         

               

2,5 dl grädde                                                      

 

Sätt ugnen på 225 gr.

Skala och skiva potatisen tunt.

Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.

Blanda salt och peppar och strö över hälften.

Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen*.

Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.

Häll försiktigt över grädden.

Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.

  

Chokladdip med frukt

4 pers

 

2.5 dl matlagningsgrädde

4 dl mjölk

4 cl mörk rom eller kaffelikör, kan så klart uteslutas

1 msk kakao

100 gr mörk choklad, gärna smaksatt eller med nötter eller krokant

1 msk maizena

 

Frukt o bär ni gillar, t.ex färsk ananas, jordgubbar, hallon, päron ……

 

Värm grädde, mjölk,  rom och kakao i en kastrull.

Ta bort från värmen och bryt ner chokladen.

Rör tills den smält.

Red med maizena.

Häll upp i 4 koppar.

Skär frukten i bitar dippa och njut.

  

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 28 januari 2017 21:36

Skulle göra räkgryta ikväll tänkte jag men så fattades det en grej så blev kyckling ist.
Trådarna är paprikan, glömmer jämt att spetspaprikan smälter.

1 lök
1/2 paprika X 2, i olika färger
Smör
400 g strimlad kycklingfile'
1 msk riven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
1 brk kokosmjölk
1-2 msk japansk soja
1/2 förp sockerärtor, strimmlade

ev salt och peppar
Maizenaredning
1 pkt bacon, tärnat och knaperstekt

Servera med ris

Kvarta och skiva löken
Strimla paprikan
Fräs runt det i smöret en stund innan du tillsätter kycklingen, fräs med den en stund
Tillsätt ingefära, vitlök, kokosmjölk och 1 msk soja
Låt det puttra till kycklingen är klar
Tillsätt sockerärtor, smaka av tillsätt ev mer soja och låt dem gå med ett par minuter
Red av och vänd ner baconet.

Av Neta - 27 januari 2017 22:26

I onsdags kom vi hem efter en 22-timmarstripp, dottern hade varit kaninvakt och det här stod på bordet.

Köttfärsgryta med bönor

1 rödlök
3 vitlöksklyftor
500 g köttfärs
2 msk smörolja
1 brk hela tomater, eller körsbärstomater
1 tsk spiskummin
½-1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 buljongtärning
2 dl vatten
1 squash eller 2 morötter
1 strimlad paprika
1 tetra kokta bönor
1 tsk salt
1 krm sv.peppar
1 dl halverade gröna oliver



Servera med ris eller bulgur



Skala och finhacka lök och vitlök
Har du morot så skala och tärna den
Fräs det tillsammans med köttfärsen i fettet i en gryta
Vänd ner tomater, persilja, kryddor, buljongtärning och vatten
Låt allt koka upp och koka i ca 6-7 min
Tärna ev squash under tiden, vänd ner den och bönorna i grytan
Låt detta puttra med i ca 3 min
Smaka av och strö över halverade oliverna
Servera !

Blev rester av både gryta och bulgur så till gårdagens middag gjorde vi soppa,
tog ett stånd broccoli,
1/2 blomkålshuvud
3 palsternackor.

Ansade, skalade och delade
Fräste på i smör, smulade i 2 kycklingbuljongtärningar och hällde på 1 lit vatten.
Kokade upp, tillsatte resterna och kokade i 10 min.
Hällde i en skvätt, kanske nån dl, stuvad broccoli som var kvar sen häromdan och liksom redde med det.

Av Neta - 1 januari 2017 23:37

Tar en bloggpaus på okänd tid

Av Neta - 29 december 2016 00:29

Här var nyåret planerat att bli lugnt, nu har jag drabbats av nån form av sjuka så då kanske det rent av blir lugnare ändå. Var det därför jag sprang på billig Loka crush med hallon idag och skämtsamt sa att nu har jag köpt rosa bubbel till nyår? Nåja vi har en riktig rosa bubbel med.

Vi planerar att göra ett buffe'fat med skaldjur och kycklingspett. Räkor både rökta och färska, hummer, havskräftor och färsk krabba. Även ostar, kiwi, vindruvor, passionsfrukt, färsk ananas, mango och jordgubbar på det. Avocadoröra, aioli, tomat & mozzarellasallad m gröna blad och surdegsbaugetter till det.
Nån form av mousserande fruktgele' med bär till det, se matsedeln.

Krustader på 12-slaget med smetana, rom och rödlök är tradition sen åratal. Vi går ut på gatan på 12-slaget och det gör dom flesta grannar med så man skålar och det kan hända att nån kommer med in.

Tänkte ge er ett par förslag på olika rätter, varmrätter och desserter finns i bloggen.
Förrätter

Rostbiffrullar

4 stora skivor rostbiff, halverade
Cremebalsamico, röd
16 tunna hela vita sparrisar med knopp fr burk

Strimlad isbergssallad
Tärnade tomater
Halverad syltlök
Olja & vinäger
Salt & sv.peppar

2 kantskurna formbröd, halverade och rostade

Lägg ut rostbiff och gör en sträng med balsamicon rakt över på kortänden
Lägg på sparris, en åt varje håll och rulla hop

Täck en assiett med sallad, tomat och syltlök blandat, rör ihop lite olja, vinäger, salt o sv.peppar och ringla över.
Lägg på 2 rullar och en brödbit.


Mango & avocadosallad med hummer

ca 50 g skaldjur/ pers
1 mango
2 avocado
2 salladslökar
I chili, finstrimlad
Flingsalt & sv.peppar

Blandas i 4 höga glas

1 lime pressad
1/2 dl olivolja
1 tsk flyt honung
Salt & peppar

Blandas och ringlas över

Ciabatabröd, serveras till

Varmrätt, sök i bloggen

Oxfile' m potatisgratäng och rödvinssås

Halstrad lax med pr potatis och mangosalsa

Dessert

Pannacotta med bär

Exotisk fruktsallad

Gott nytt år!

Av Neta - 26 december 2016 20:40

Veckans frukt:

Carambole

- En riktig stjärna

 


En väldigt dekorativ exotisk frukt som passar bra i fruktsallad eller till glass. Carambole, även kallad Stjärnfrukt, blir vackert stjärformad när den skärs i skivor.

I köket
Ät frukten rå i skivor, köttet är friskt syrligt och väldigt saftigt. Lägg i salladen för extra friskhet och sötma eller gör en god kompott eller sylt.

I magen
Carambole innehåller C-vitamin och mineralerna järn, fosfor, magnesium och kalcium.

På åkern
Carambole härstammar från Sydostasien och växer vilt i Indonesien. Idag är trädet spritt i tropiska områden över hela världen och dekorerar många privata trädgårdar med sina rosa blommor. I naturen kan trädet bli upp till hela 15 meter men beskärs på plantage för att underlätta skörden.

Förvaring
Stjärnfrukt har kort hållbarhet och bör ätas så fort den blir brun i kanterna och frukten ändrar färg från ljusgrön till gyllene, då är den mogen.

Carambole
 

   

 

Veckans frukost:

 

Kesofrukost:

 

100 g. Keso

1 dl valfria bär

kanel

lite blandade frön

 

Lägg keson i en skål. Strö över kanel. 

Lägg på bären. Strö över tex. solroskärnor eller pumpakärnor.

 

 

 

Veckans vego:

 

Bön och ostburgare. 6-8 st

Ät som hamburgare eller pannbiff med valfria tillbehör


2 pkt kidneybönor

6 msk mjöl

2 dl riven ost

1 stor gul lök

2 ägg

valfria kryddor

smörolja till stekning


Mixa löken fint i matberedare. Mixa ner bönor och blanda sen i mjöl och de uppvispade äggen.
Rör i den rivna osten och krydda.


Klicka ner i en panna med rikligt med smörolja.
Stek ca 4-5 min tills de går att vända och sitter ihop, stek ytterligare 4-5 min på andra sidan.

  

   
 

 

Veckans bröd:

 

 Fröknäcke 

Fröknäcke

2 dl majsmjöl
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor (alt. hälften pumpakärnor+ hälften solros)
0.5 dl linfrön
0.5 tsk salt
0.5 dl rapsolja

Rör om alla ingredienserna (inte med elvisp, utan med slev) därefter häller du över 2.5 dl kokande vatten.
Rör om igen, bred ut allt på en bakplåt med bakplåtspapper ( ni kan olja in bakplåtspappret så de släpper lättare sen)
Strö över lite flingsalt och sesamfrön
In i ugnen på 150 grader i ca 1 timme o 15 minuter (Jag brukar stänga av efter 1 h)


 

   

 

Veckans sallad: 


Bönsallad


Bönor, gärna olika sorter (på bilden är det kidneybönor och sojabönor)

Rödlök, i tunna skivor


2/3 olivolja
1/3 balsamvinäger
Franska örter (Santa Maria)
Italiensk salladskrydda
Vitlökspulver (alt färsk)
Citronpeppar
Salt


Blanda ihop allt.

Det ska vara så mycket kryddor så att dressingen blir lite tjock.

Låt stå ett tag.

 

 

            

 

Tisd:

 
Spagetti och Köttfärssås

 

400 g. Köttfärs
1 rödlök
1-2 vitlöksklyftor
Grönsaker ( strimlade morötter, champinjoner, paprika, squash eller majs)
Tomatpuré
1 pkt passerade tomater
1-2 ”pkt” vatten
2 tärningar köttbuljong
Salt och peppar
Paprikapulver, chilipulver och oregano
Mjöl att reda med eller en skvätt grädde eller crémefraiche.


Skala och kvarta löken, skär i tunna skivor.

Fräs köttfärsen smulig i en traktörpanna. Krydda med salt, peppar, paprikapulver och chilipulver.

Ha i lök och ev. grönsaker samt 1-2 msk tomatpuré. Låt fräsa ett tag.

Ha i tomater, vatten, buljong och oregano.

Låt koka en stund, tex tills grönsakerna börjar bli klara.

Red av eller ha i grädde/fraiche. Låt koka några min.

Smaka av och krydda på med det som saknas. Ha ev i mer tomatpuré eller en skvätt chilisås.

 

   

 

Onsd:

Pyttipanna

800 g (8–10 st) kokt potatis
2 gula lökar
150 g rökt fläsk, kan uteslutas
150 g skinka, valfri sort
150 g korv, valfri sort
3–4 msk smör till stekning
salt och nymalen peppar
(3 dl vispgrädde + 1 krm mejram till stuvning)

Servering:

4 ägg
inlagda rödbetor
Rivna morötter

Tärna potatisen, löken, köttet och korven och stek bitarna i smör i en stor stekpanna. Stek i omgångar om du bara har en liten panna. Smaka av med salt och peppar.
Vill du gräddstuva pytten lägger du över den i en kastrull, tillsätter grädde och låter alltsammans koka upp. Smaka av med salt, peppar och mejram.
Servera med stekt ägg eller äggula samt inlagda rödbetor.

 

 


    

 

Torsd:

Sannes kryddiga fiskgryta

4 st laxfiléer
360 g kräftstjärtar
8 st musslor
1 st purjolök, stor
2 st tärningar fiskbuljong
2 msk curry
6 dl matlagningsgrädde
1 dl vitt vin
370 g krossade tomater
360 g räkor, skalade
35 g dill, djupfryst
 
 
Strimla purjolöken, fräs i gryta ihop med vinet.
Ha i de krossade tomaterna, buljongen och grädden.
Låt koka upp lite, sänk värmen låt sakta sjuda i 20-30 minuter.
Skär laxen diagonalt i bitar, 2 cm, och lägg i dem. Låt det sjuda, inte koka, i ca 10 minuter.
Ha i dillen.
Det sista du lägger i är musslorna, kräftstjärtarna och räkorna. Låt sjuda max 10 minuter till.
Garnera med några oskalade räkor och dillkvist.

 
Fluffig chokladtårta med hallon, physalis och grädde

 

Gör gärna kakan en dag innan och låt den stå i frysen.

250 g smör, smält
250 g socker
250 g choklad, 70%
5 st ägg
kakao
Hallon och physalis
vispgrädde

 

Rör ihop socker och smör i en kastrull, så sockret löses up.
Ha i chokladen, låt det svalna lite.
Ha i äggulorna, rör ihop.
Vispa äggvitorna hårt.
När det svalnat, ha i de vispade äggvitorna.
Dela smeten i två lika stora delar. Grädda en del smet i 170 grader, 35-40 minuter. Låt resten stå i kylen.
Ta fram smeten ur kylen och lägg på när den gräddade kakan svalnat.
Ställ in i frysen och låt den stå ett par timmar, gärna en dag.
Tas ut en timme innan kakan ska serveras.
Skikta kakao över kakan, lägg på några hallon och physalis. Klicka på lite grädde.

 

   

 

Fred:

Lövbiffsburrito med gucamole

 
1 pkt Tortillabröd Medium
400 g Lövbiff
0.5 dl Vatten
1 msk Smör eller olja
1 st Paprika
1 påse Burrito Spice Mix
Guacamole
2 st Avokado
3 dl Gräddfil
1 påse Guacamole Dip Mix
Tillbehör
Taco Sauce Medium
Isbergssallad
Tomat

 

Strimla lövbiff och paprika.
Bryn lövbiffen i matfettet. Tillsätt vatten, paprika och kryddmix.
Stek färdigt under omrörning i ca 2-3 minuter.
Blanda guacamolen genom att mosa avokado och blanda med kryddmix och gräddfil.
Värm tortillabröden och fyll dem med lövbiff och tillbehör.
Rulla ihop till en burrito.

 


   

Lörd, nyårsafton

 

Förrätt:

 

Charktallrik

 

Lomo

Kallrökt skinka

Bresaola

Mozarella

Pinjenötter

Balsamicocreme

Cocktailkapris


Lägg upp i grupper på tallrikarna.


  

"Varmrätt"


Skaldjursfest

 

Räkor

Rökta räkor

Hummer från Kanada
Kungskrabba
Havskräftor

 

Citron, bröd och goda röror, tex:


Saffransaioli


1 st äggula(or)
1 nypa(or) saffran
2 st vitlöksklyftor
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk senap, fransk
salt
1,5 dl rapsolja
 
Rör ihop äggula med vitlök, saffran, vinäger och senap.
Tillsätt oljan försiktigt under omröring så att oljan hela tiden absorberas. Smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt.
 
  
Efterrätt:

Gelé med sommarbär

1 liter bär4 st gelatinblad1 deciliter fläderblomssaft2 matskedar råsocker4 deciliter  mousserande vin- torrt
 

Fördela bären i portionsformar och ställ dem i kylen.
Lägg gelatinbladen i blöt ett par minuter. Häll fläderblomssaften i en glasskål, lägg i 2 msk socker.
Kör det i mikron en halv minut.

Krama ut gelatinet och rör ner det. Ta fram fruktformarna.
Häll vinet i saften, fördela den sen i fruktformarna. Jobba snabbt. Tryck ner de bär som flyter upp.
Låt stelna en timme i kylen.

Doppa varje form i hett vatten och stjälp upp på ett fat.
Servera eventuellt med crème fraiche eller vispad grädde.


   

 

Sönd, nyårsdagen:

Lyxig långpannepizza med räkor
Om det blir skaldjur över


1 förp pizzakit


Fyllning
1 burk tomatsås (ingår i kittet)
2 dl riven mozzarellaost el lagrad ost
¾–1 dl blandade urkärnade oliver


Topping
500 g oskalade räkor
11/2 dl tomatpesto (burk)
basilika

Ugn 225°


Rulla ut pizzabottnen i en bakpappersklädd långpanna. Släta till degen och vik upp en liten kant runt om.


Fyllning:
Bred ut tomatsåsen på bottnen. Strö över osten och oliverna. Baka mitt i ugnen 18–20 min.


Topping:
Skala räkorna. Strö räkorna på pizzan och ringla tomatpeston över. Garnera med basilikablad. Servera resterande pesto som tillbehör till pizzan.


 


 

Av Neta - 23 december 2016 18:06

Hittade inte den här igår. Kul alternativ till ris a la malta.

Morfars Grötdessert

2 paket frysta hallon (à ca 250 g)
5 gelatinblad
1/2 dl outspädd hallonsaft
1 dl vatten
1 dl grötris
9 dl mjölk
3 msk strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
Så här gör du

Lägg de frysta bären i en valfri form med flat botten (spara ev några till garnering).
Blötlägg 2 av gelatinbladen (för 10 bufféportioner) i kallt vatten i ca 5 minuter.
Blanda hallonsaften med vattnet i en kastrull och läggg i gelatinbladen.
Värm under omrörning tills gelatinet smält. Ta av kastrullen och låt svalna.
Häll blandningen i formen med bären. Ställ att stelna i kylen.
Låt risgrynen sakta koka mjuka i mjölken, minst 1 timme. Rör då och då.
Blötlägg de 3 återstående gelatinbladen (för 10 bufféportioner). Rör ner dem i den varma gröten.
Smaksätt med strösocker och vaniljsocker. Låt gröten kallna.
Hårdvispa grädden och blanda i den.
Häll grötblandningen över det stelnade hallongeléet och ställ in i kylskåpet ca 1 dygn.
Doppa skålen i hett vatten ett ögonblick och stjälp upp.
Garnera ev med lite hallon.

Av Neta - 23 december 2016 00:57

Juliga desserter

Marinerade clementiner


4 dl vatten
2 dl socker
2 kanelstänger
6 kryddnejlikor
8-10 clementiner
2 dl vispgrädde
100 gr riven mandelmassa

Koka upp vatten, socker och kryddor.
Koka ihop sakta i 10 min
Skala och klyfta clementiner, lägg i en skål
Slå den heta lagen över
Låt dra kallt i minst 2 timmar
Vispa grädden och blanda med den rivna mandelmassan
Servera till clementinerna.

Apelsinsallad med stjärnanis

8 apelsiner

Lag:
1 dl strösocker
1 dl vatten
2 stjärnanis
2 kanelstänger
ev 2 msk hackad pistagemandel


Börja med lagen.
Borsta två av apelsinerna i varmt vatten och torka dem.
Skala av det gula med t ex en potatisskalare och skär skalen i tunna strimlor.
Koka skalstrimlorna med socker, vatten, stjärnanis och kanel ca 5 minuter och låt kallna.
Skala och ta bort så mkt vitt som möjligt och skiva apelsinerna
Lägg dem i en skål.
Sila och häll den kalla lagen över apelsinklyftorna.
Låt salladen stå och dra ett par timmar i kylskåp.
(Garnera ev med mandel.)
Servera apelsinsalladen med vaniljglass

Apelsinris

1 l färdig risgrynsgröt
3 dl vispgrädde
1-2 tsk vaniljsocker

Grädden vispas fast och blandas med gröt och vaniljsocker
rör i frukten eller servera med såsen

3-4 apelsiner i bitar + 1-2 msk socker
eller 2½ dl körsbärssås

Apelsinglasstårta m chokladbottten


75 g smör
2 msk socker
12-14 chokladcockies

3 ägg
3 dl vispgrädde
1½ dl socker
2 apelsiner, skal av + 1½ dl saft
2 dl fraiche

50 g mörk choklad
Apelsinskivor eller filéer, physallishalvor, granatäpplekärnor
Ev. Citronmeliss eller myntablad

Sätt ugnen på 175 gr
Kläm ett bakplåtspapper i botten på en form med avtagbar kant, ca 24 cm
Krossa kexen i en matberedare
Smält smöret, blanda med smulor och socker
Tryck ut massan i formen med baksidan av en sked
Grädda mitt i ugnen ca 5 min och låt den sen svalna helt
Separera äggen och vispa äggvitorna till ett stadigt skum
Vispa grädden
Vispa äggulor och socker till en fluffig smet
Tillsätt apelsinskal och saft
Vänd ner fraiche, grädde och äggvitorna
Häll fyllningen över botten, jämna till och slå formen i bänken några ggr för att undvika luftbubblor
Täck med plastfolie och frys den minst 6 timmar
Smält chokladen och ringla över i ett fint mönster
Garnera med frukt och bär
Lägg halverade apelsinskivor runt tårtan på fatet.





Cassataglass


130 g finhackad kakfyllning (suckat)
100 g halverade röda cocktailbär + hela till garnering
¾ dl finhackade russin
¾ dl skalad finhackad mandel
½ dl finhackad mörk choklad
¾ dl rom eller apelsinlikör
6 äggulor
1 dl florsocker
5 dl vispgrädde

Garnera med cocktailbär och riven mörk choklad.

Lägg kakfyllning, cocktailbär, russin, mandel och choklad i rom eller likören i ca 1 timme
Vispa äggulor och florsocker pösigt
Vänd ner ?spritröran? i det
Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den
Häll i plastfolieklädd avlång form ca 1.5 l
Slå formen i bänken så ev luft försvinner
Frys minst 4 timmar.


Enkel saffranspannkaka


½ g saffran
1 ½ dl grädde
1-­2 pkt risgrynsgröt, färdig (1/2­-1 kg)
2-­3 ägg
2 msk strösocker (kan uteslutas)
½­-1 dl sötmandel, om så önskas
ev. Ca 1 dl russin
Smör till formen

Rör ut ett paket finstött saffran i grädden.
Blanda två paket risgrynsgröt med grädden, ägg, socker, hackad mandel och eventuellt russin.
Häll smeten i en smord ugnsäker form eller ett djupt ugnsäkert fat.
Grädda i 225°C i mitten av ugnen tills saffranspannkakan fått vacker färg.
I form tar det ca 30 minuter, på ett fat 20­-25 minuter.

Servera med björnbärssylt och grädde.




Fruktsallad de lux med zabaione

Apelsin, färsk ananas, drakfrukt, färska fikon, kiwi, blå druvor, carambole, physallis, jordgubbar, am. blåbär m.m

Zabaione

4 äggulor
4 msk strösocker eller florsocker
4 msk marsalavin eller vitt vin

Fyll en stor kastrull med vatten. Ställ på spisen och låt det sjuda.
Häll äggulor och socker i en bunke, sätt ner den i kastrullen och vispa pösigt.
Tillsätt vinet i omgångar under vispningen.
Vispa tills smeten är tjock och porös.
Smeten får inte bli för varm då den lätt skär sig.

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards