Matsedeln

Senaste inläggen

Av Neta - 11 juni 2017 21:24

  


Veckans ört:

 

 

Gurkört

 

Med sina himmelsblå kronblad är Gurkört ett vackert inslag i örtagården. Blommor kan användas för dekoration. De färska bladen är också ätbara och mycket goda i sallader eller varför inte i en fräsch sommarbål med lite is. Smaken liknar gurka och de bjuder på en frisk och härlig doft. Mycket bra dragväxt för bin.

  

 

Veckans frukost:

 

Ägg i fralla


Per/person

smör

1 skiva bröd

1 ägg

salt & peppar

ketchup

 

Ta ut ett hål i brödskivan med glas eller kniv

Lägg smöret i varm stekpanna

Lägg i brödskivan och "hålet"

Knäck ett ägg i hålet på brödskivan

Krydda

Stek på en eller två sidor.

Servera med ketchup.


Veckans bröd:

 

Tomatbröd

2 bröd

 

400 g krossade tomater på brk

Vatten

1 rågad tsk salt

1 påse, 14 g torrjäst

½ msk gurkmeja

10 dl vetemjöl

1 dl olivolja i varje form

Flingsalt

 

Mixa tomaterna med stav i litermått

Häll på vatten till 5 dl

Häll tomatvattnet i en bunke

Tillsätt salt

Blanda torrjäst och gurkmeja med mjölet och rör ner

Arbeta till en kladdig deg

Häll rikligt med olivolja i 2 avlånga formar, ca 1½ lit

Fördela degen i formarna, tryck så det sipprar upp olja på kanten

Pensla bröden med olja också

Strö på flingsalt

Jäs 1 timme

Sätt ugnen på 200 gr under tiden

Ställ en långpanna längst ner i ugnen och häll i vatten

Grädda bröden mitt i ugnen i ca 35 min, innetemp 94 gr

Stjälp upp på galler och låt svalna

   

 

Veckans sallad:

 

Tomatsallad med melon och feta

 

4 tomater

600 g vattenmelon

1 rödlök

1 röd chili

1 brk stora vita bönor

2 msk olivolja

1 msk pr citron

1 kruka oregano

Flingsalt

 Peppar

200 g fetaost

1 dl svarta oliver

Citron

 

Skär tomater och melon i bitar

Skala och klyfta löken

Kärna ur och hacka chilin

Skölj bönorna och låt dem rinna av

Blanda detta med oregano, olja, citronsaft, salt och peppar

Lägg upp på fat och strö över fetaosten

Toppa med oliver och garnera med citronklyftor

  

 

Veckans vego:

 

Vegetarisk Carlzone m spenat

 

1 förp färdig pizzadeg

500 g fryst och tinad spenat, urkramad

1 dl vällagrad riven ost

1 kula mozzarella, ca 125 g

salt och peppar

1 ägg till pensling

flingsalt

 

Enkel pizzasallad:

¼ litet spetskålshuvud

10 små tomater

 ½ dl rapsolja

¼ dl vinäger

1 tsk torkad timjan

 

Strimla kålen fint och blanda med halverade tomater, olja, vinäger, salt och timjan.

Låt den stå framme medans du gör pizzan

 

Se till att spenaten är väl avrunnen.

Riv mozzarellan och blanda med spenat, den vällagrade osten, salt och peppar.

Sätt ugnen på 225°.

Lägg ut pizzadegen på bakplåtspapper, lägg fyllningen på ena halvan och vik över andra deghalvan.

Knip ihop kanterna, pensla med ägg och strössla över flingsalt.

Tillaga i övre delen av ugnen ca 15 minuter.

           


Månd:

 

Baconlindad Köttfärslimpa


400 gram köttfärs

4 msk ströbröd

1,5 dl vatten

1 st ägg

1,5 tsk salt

2 krm vitpeppar

½ finhackad gul lök

Smaka av med ev favoritkryddor

1 paket bacon

1 st skivad tomat

 

Gräddsås:

3 dl vatten

1,5 msk kalvfond

1 dl vispgrädde

1 tsk svart vinbärsgelé

1,5 msk smör

1 msk vetemjöl

1 krm salt

ev. vitpeppar

soja

 

Sätt ignen på 175 gr

Blanda ströbröd med vatten. Låt svälla i 10 minuter.

Tillsätt ägg, salt, peppar och lök.

Rör ner färsen och arbeta ihop till en smidig deg.

Forma färsen till en limpa på en smort, ugnsäker form.

Lägg skivad tomat på köttfärslimpan och täck eller linda baconskivor innan den sätts in i ugnen.

Stek mitt i ugnen i 45-80 minuter.

Pensla med smöret ett pargånger under stekningen.

 

Sås:

ta 3 dl vatten i en bunke.

Tillsätt fond, grädde och vinbärsgelé.

Smält smöret i en kastrull vispa ner mjölet.

Tillsätt buljongblandningen och några droppar soja.

Låt sjuda minst 15 minuter på svag värme

  

 

Tisd:

 

Fiskfärs i micron

 

400 gr tinad fiskfilé

2 ägg

1 brk lättfraiche

1 msk pot.mjöl

1 msk vetemjöl

salt o peppar

rikligt med dill

ev skaldjur

 

Finfördela fisken i matberedaren

Tillsätt övriga ingredienser utom ev skaldjur och kör ihop allt ordentligt, det ska bli lätt pösigt.

Vänd  i ev skaldjur

Häll i microsäker form och grädda på full effekt ca 8 min

Låt den stå kvar i micron ett par minuter inann ni öppnar luckan.

Servera med kokt potatis och sallad

  

 

Onsd:

 

Ugnsfalu

4 pers

 

600 g falukorv

4 plommontomater

2–3 gula lökar

150 g lagrad ost, t ex grevé el västerbottens

3–4 msk tomatpuré

2 msk dijonsenap

2 dl grädde

2 msk konc kalvfond

2 msk chilisås, t ex Heinz

grovmalen svartpeppar

salt

 

Sätt ugnen på 225°.

Skiva falukorv, tomater och lök.

Riv osten.

Varva det i en eldfast form.

Ställ gärna skivorna på högkant så får topparna en god, knaprig yta.

Klicka tomatpuré och senap mellan skivorna.

Blanda grädde och kalvfond med chilisås

Krydda med salt och peppar.

Häll ner blandningen i formen och baka sedan i ugnen i ca 30 minuter.

Servera med en sallad och potatismos eller kokt ris.

  

 

Torsd:

 

Lika god kall

 

 

 

Tomatsoppa

 

1-2 gula lökar

1 msk smör

1 msk mjöl

1 brk passerade eller krossade tomater

6 dl vatten

1 höns – eller grönsaksbuljongtärning

1-2 tsk torkad basilika

salt & svartpeppar

ca 1 msk tomatpuré

1 dl grädde, fraiche eller turk.youghurt

 

Ev tärnade färska tomater i tallriken vid servering

 

Skala och hacka löken

Fräs den mjuk i smöret, strö över mjöl, rör om

Tillsätt tomterna, vattnet, buljongtärning och basilika.

Koka under lock ca 5 min

Smaka av med kryddor och tomatpuré

Blanda i grädden eller fraiche/youghurt (kan också serveras i tallriken)

Mixa ev soppan slät.

  

Kex m laxost


FRÖKEX


2 dl linfrön
1,5 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor, rostade

vatten
Salt


Häll alla frön i en bunke, täck med vatten och låt stå i kylen i minst sex timmar. Förslagvis över natten, eller över dagen. Fröna suger åt sig vätskan och linfröna bidrar till att det blir “kletigt”.

 

Bred ut smeten på bakplåtspapper i en ugnsform, försök få det så jämnt som möjligt. Strö över salt efter behag.

 

Grädda i 125°c i en timme med stängd ugnslucka.


Sänk därefter värmen till 100°c och grädda ytterligare en timme och öppna ugnsluckan lite då och då (ungefär varje kvart) för att släppa ut fukten.

 

Stäng av ugnen, låt plåten stå kvar i ugnen och ha ugnsluckan öppen lite grann (bara en glipa) och låt stå där tills ugnen svalnat.

 

Ta ut och bryt i valfria stora bitar.

 

OBS! Det ska bli krispigt och torrt! Om smeten fortfarande är mjuk efter den andra timmen, låt grädda en liten stund till och känn av med jämna mellanrum.
Det är bra om det mesta av smeten är torr och krispig då man stänger av ugnen.

   

Laxost

 

80 g riven västerbotten

120 g hackad kallrökt lax

2 dl creme fraiche

Salt o citronpeppar

4 msk hackad dill

24 Kex eller krustader

 

Blanda ost, lax och fraiche

Smaka av med kryddorna

Vänd ner dill

Servera på kex eller i krustader

   

 

Fred:

 

Krämig färskpotatistårta m räkor

8 port

 

Botten:

200 g kavring

75 g smält smör

 

Fyllning:

5 gelatinblad

½ msk pr citron

4 dl crème fraiche

300 g färskost

1 dl hackad gräslök

1 dl hackad dill

salt och peppar

500 g kokt färskpotatis

 

Garnering:

3 dl skalade räkor

10 rädisor, tunt skurna

dillvippor

gräslöksstrån

citronskärvor (kvartade tunna skivor)

 

Botten:

Skär av kanterna på brödet.

Mixa resten i matberedare och tillsätt det smälta smöret.

Fäst ett bakplåtspapper ibotten av en springform och packa brödsmulorna i botten.

Ställ kallt 30 min.

Fyllning:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5–10 min.

Blanda crème fraiche, färskost, gräslök och dill.

Smaka av med salt och peppar.

Ta upp gelatinbladen och låt dem sakta smälta på svag värme i en kastrull med citronjuicen.

Vänd ner i fyllningen.

Skär potatisen i bitar och blanda ner i fyllningen.

Bred ut fyllningen i formen och ställ kallt över natten.

Garnering:

Toppa med räkor, rädisor, dill, gräslök och citron.

  

 

Lörd:

 

Laxburgare med skagenröra

 

600 g färsk laxfilé

2 salladslökar, finhackade

1 ägg

1 dl finhackad dill

1 tsk salt

1 krm citronpeppar

 

Ta bort skinn och ben på laxen

Mixa den med salladslök, ägg, dill och kryddor

Fukta händerna och forma 4 burgare

Lägg på vattensköljd bräda om dom inte ska stekas direkt

 

4 laxburgare

2 tsk neutral olja

4hamburgerbröd surdeg

4 dl strimlad sallad

4skivor bifftomat

4 skivor rödlök

 

Skagenröra:

4 dl skalade grovhackade räkor

4 msk crème fraiche, 

4 msk citronmajonnäs, 

4 msk finhackad rödlök

4 msk valfri fiskrom

4 msk finhackad färsk dill

1 msk färskpressad citronjuice

½  tsk salt

½ tsk citronpeppar

 

Pommes

 

Blanda samman samtliga ingredienser till skagendressingen, ställ kallt fram till servering. Värm grillen till direkt värme.

Pensla laxburgarna med olja och grilla dem 2-3 minuter på varje sida.

Värm/grilla hamburgerbröden några sekunder.

Montera burgaren och njut!

Servera tillsammans med pommes frites om så önskas

  

 

Sönd:

 

Tacogratäng m kyckling och tortillachips

4 port

 

 

4 kycklingfiléer

2 tsk tacokrydda

2 msk smör

1 gul lök

1 burk, 300 g, chunky salsa medium

300 g färskost, t ex philadelphia

2 paprikor

1 burk, 285 g, majskorn

200 g tortillachips

2 dl riven ost

 

Ugn 225°

Tärna kycklingen med vass kniv.

Stek kycklingen i smör tillsammans med tacokryddan.

Skala och tärna löken.

Vänd ner lökhacket i stekpannan med kycklingen och låt det fräsa tillsammans någon minut. Blanda samman salsan och färskosten.

Skölj, kärna ur och tärna paprikorna.

Varva kycklingköttet med paprika och avrunnen majs i en ugnssäker smord form.

Häll över färskostblandningen.

Tryck ner lite chips längs kanten av formen.

Alla chips får inte plats i formen, servera dem som blir över i en skål bredvid.

Strö över riven ost.

Tillaga mitt i ugnen ca 15 min (lägg aluminiumfolie över chipsen efter 5 min).

  

Melonsorbet

 

Ca en halv liter glass eller 6-10 pinnar
300 g melonkött av galia, honungsmelon eller cantaloupe
Saft av en halv citron
3 äggvitor
3 msk akaciahonung
1 krm vaniljpulver



Mosa melonköttet tillsammans med citronsaften (ev i en liten mixer). Äggvitorna vispas till hårt skum med akaciahonung och vaniljkorn och blandas sedan med det mosade melonköttet. Frys den färdiga sorbeten i en glassmaskin tills den är halvt fryst. Lägg därefter glassen i pinnglassformarna och frys tills den är helt fast. Alternativt kan sorbeten sättas in direkt i frysen i formarna och frysas från flytande form.

 

Limemarinerade jordgubbar

 

500 g jordgubbar i skivor

1 dl socker

1 lime, finrivet skal av

 

Lägg jordgubbarna i en skål

blanda socker och rivet limeskal, vänd ner

låt stå minst 30 min, rör då och då

Servera till glass, grädde eller sorbet.

  

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 9 juni 2017 22:37

Och då menar jag inte fruktsallad ;-)

Jag gillar den här tiden på åter när det finns så mycket fräscha goda frukter och bär att ha i sallad. Som idag, jag var lat och tog fram färdiga kycklingklubbor ur frysen som jag värmde i ugnen samtidigt med bröd. Gjorde en avocado & vitlöksröra att doppa brödet i och en sallad på det vi hade hemma.

I kylen hittade jag några svarta oliver och en burk minimozzarella, lök finns ju alltid hemma, och jag hade både minivattenmelon och nektariner.

Tog halva vattenmelonen som vägde ca 2 kg, alltså ca 1 kg minus skal vad det nu kan bli, 6-700 g kanske. Tärnade det.
Klyftade 2 nektariner runt kärnan i 4 klyftor, tog bort dom från kärnan och delade dom på längden. Och skar sen i 4 delar rakt över.
Halverade 12 svarta oliver och 125 g minimozarella.
Kvartade en liten rödlök och skivade tunt.
Blandade detta och saltade och pepprade med svartpeppar direkt ner i skålen.
Hällde på 1 msk vit balsamvinäger och 2 msk olivolja och vände runt allt.
Fick stå framme nån timme innan vi åt. Passade rätt bra till färdiggrillade kycklingen.

Till röran tog jag 3 dl gräddfil och nån msk majonnäs, finrev i en ganska stor vitlöksklyfta, pressade i 1/2 lime och mosade 2 avocado i det. Salt och sv.peppar Gott att doppa både skivorna av baugetten vi värmt iugnen och kycklingbitar i. Hade lite gröna Halkidikioliver vid sidan om med.
Rätt enkel men urgod mat som inte var så stabbig.

Av Neta - 4 juni 2017 17:51

  

Veckans ört:

 

 

Gräslök

Tillhör familjen lökväxter och är flerårig. De tunna skira gräsliknande bladen är vackert ihåliga och går upp i blom med lila klotrunda små blommor som även de är ätbara.

Inte bara till matjesillen utan i örtsåser, på äggmackan, som dekoration m.m

  


Veckans frukost:

 

Äggcocotte m lufttorkad skinka

8 st

 

2 msk smör

1 dl vispgrädde

Färsk timjan

1 schalottenlök

1 msk smörolja

75 g lufttorkad skinka, lomo eller bresola

Salt och peppar

8 ägg

 

Formar av folie eller ”porslin”

 

Sätt ugnen på 180 gr

Smöra formarna och häll i ¾ msk grädde i varje

Hacka kryddor och lök, strimla skinkan fint

Låt kryddor och lök mjukna på svag värme i stekpannan

Tillsätt skinkan och krydda m salt o peppar

Fördela detta i formarna

Knäck ner ett ägg i varje form

Ställ formarna i en långpanna med varmt vatten upp till halva formarna

Låt stå i ugnen tills vitan stelnat och gulan fortf är lite mjuk ca 10-15 min

Servera med färska grönsaker och ett gott bröd.

   

 

Veckans bröd:

 

Långjäst frölimpa

 

5 g jäst (ca 1 tsk)

1½ dl kallt vatten

3½ dl nat yoghurt

1½ tsk salt

2 tsk flyt honung

8 dl vete eller dinkelmjöl

½ dl pumpafrö

½ dl solrosfrö

½ dl melonkärnor

½ dl hela linfrö

Topping:

Solros och chiafrö

 

Smula ner jästen i bunken

Tillsätt vatten och lös den däri

Tillsätt yoghurt, salt och honung

Blanda och tillsätt mjöl och frö under omrörning

Arbeta samman till en deg

Smörj en avlång form på ca 1½ lit

Fördela degen i formen

Skaka formen och släta till, TRYCK INTE

Täck över formen och låt den jäsa i rumstemp i minst 8 timmar eller över natten

Sätt ugnen på 200 gr

Strö över lite frö och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min, innetemp på bröd ska vara 94 gr

Lossa brödet ur formen och låt det svalna på galler.

   

 

Veckans sallad:

 

Försommarsallad

 

1 huvud romansallad

2 stjälkar rabarber

3 msk strösocker

5 dl vatten

300 g grön sparris

Olja till stekning

300 g gröna ärtor

½ gurka

1 kn ärtskott

 

Dressing:

½ dl kallpr rapsolja

2 msk vitvinsvinäger

1 finhack salladslök

Salt o peppar

 

Strimla och skölj salladen, låt den rinna av

Skölj och tärna gurkan

Skala och skär rababrbern i 5 cm bitar

Koka den i sockrat vatten 2-3 min

Ansa och dela sparrisen på längden

Stek dem i oljan

Förväll ärtorna ett par min

Blanda sallad, rabarber, sparris, ärtor, tärnad gurka och ärtskott i en skål

Rör samman dressingen och häll över. Vänd runt.

  

 

Veckans vego:

 

Blomkål med ost    

4 port

 

1 stort blomkålshuvud + vatten och salt

 

SÅS:

1 hackad lök, valfri

1 strimlad röd paprika

250 gr champinjoner

30 gr smör

1 msk ajvar

3 dl grädde

200 gr sockerärtor, grovstrimlade

salt och vitpeppar

paprikapulver

2-3 riven ost

 

Dela blomkålen i buketter, som får koka ett par minuter i saltat vatten och sen rinna av.

Läggs i en smord ugnssäker form.

Fräs lök och paprikan några minuter i smöret, tillsätt därefter den skivade svampen, fräs nån minut till.

Rör ut ajvar i grädden och häll det över, såsen får sjuda en stund, varpå ärtorna hälls i och såsen smakas av.

Häll såsen över blomkålen och strö på rikligt med riven ost.

Gratinera i 200 gr ugn ca 15 min.

Servera som ensamrätt eller med kallskuret.

      

Månd:

 

Utflyktsmat

 

Kycklingklubbor med potatissallad, plockgrönsaker och bröd.

 

Honungsmarinerade kycklingklubbor

4 pers

 

600 g kycklingklubbor

 

Marinad:

2 msk flytande honung

4 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

3 msk chilisås

2 krm chili

1 salladslök


Sätt ugnen på 225°.

Lägg kycklingen i en plastpåse.

Blanda honung, olja, riven vitlök, chilisås, chilikrydda och skivad salladslök och häll i påsen, och blanda om.

Låt marinera, gärna över natten.

Lägg kycklingen i en smord ugnsform.

Tillaga strax under mitten i ugnen, ca 25 minuter.

Kycklingen ska ha en innertemperatur på 80°.

 

Potatissallad

 

1 brk fraiche

50 gr majonnäs

3 msk mycket finhackad purjo

3 msk färsk gurka i tärningar

1 msk kapris

1-2 tsk osötad senap

salt o svartpeppar

1 påse tärnad potatis, inte förstekt

 

Skala ev gurkan, kärna ur innan den tärnas

Blanda allt utom potatisen

Förväll potatis 1-2 min

Vänd ner den.

Smaksätt ev. mer

  

Brytbröd

 

5 dl mjölk

1 pkt jäst

1 msk salt

1 msk olja

200 gr keso eller färskost

1 l grahamsmjöl

4 dl lantvetemjöl.

 

Värm mjölken till 37 gr, lös jästen däri.

Tillsätt salt, olja, keso och mjölet. Spar till utbak och doppning.

Arbeta degen smidig.

Jäs 30 min.

Sätt ugnen på 225 gr

Arbeta upp degen, dela och forma den i 30 bullar.

Pensla med vatten och doppa bullarna i grahamsmjöl. Lägg på plåten.

Jäs 25 min.

Grädda ca 10 min.

 

Gurka, paprika och morötter, frukt, vatten, kaffe och bullar

  

 

Tisd:

 

 

 

Kokt färskpotatis slungad i smält smör och dill

Matjesill

Gräddfil

Gräslök

Jordgubbar och glass.

  

 

Onsd:

 

Lättrimmad torskrygg med pepparrotssås och bacon

4 personer

 

 

4 bitar torskrygg à 150 g, frysta och tinade

1 tsk salt

 

Sås:

3 dl vispgrädde

1 dl vatten

1 dl vitt vin

2 msk fiskfond

1 1/2 msk maizena + 2 msk vatten

2–3 msk färsk pepparrot, riven

3 msk persilja, hackad

3 msk smör

 

Garnering:

6 morötter

1/2 dl dill, finhackad

2 msk olja

1 msk flytande honung

140 g tärnat bacon

2 msk smör

riven pepparrot

 

Potatispuré:

800 g potatis

50 g smör

2 dl vispgrädde

1 dl dill, finhackad

 

Sätt ugnen på 150°.

Salta fiskbitarna och låt dem dra i kylen i ca 1 timme.

Ta fram och torka av fisken med hushållspapper. Lägg fisken i en smord ugnsform.

Tillaga i ugnens mitt tills fisken är fast och fin och innertemperaturen är ca 52°.

 

Sås:

Koka ihop grädde, vatten, vin och fond.

Red av med maizena utrörd i vatten.

Låt sjuda ca 5 minuter.

Skala och riv pepparroten.

Vänd ner i såsen tillsammans med hackad persilja och smör.

Låt allt bli varmt.

 

Skala och skiva morötterna.

Blanda dem med hackad dill och olja.

Ringla över honung.

Fördela i en bakplåtspappersklädd långpanna och rosta morötterna strax under ugnens mitt.

 

Stek baconet knaprigt och låt rinna av på lite hushållspapper.

 

Puré

Skala och dela potatisen i bitar.

Koka potatisen mjuk.

Häll av vattnet och ånga potatisen torr.

Pressa potatisen och tillsätt smör.

Tillsätt grädden tills purén har en lagom konsistens.

Smaka av med dill, salt och peppar.

Lägg bacon och riven pepparrot på fisken.

Garnera med dillvippor.

 

Servera fisken med ugnsrostade morötter och potatispuré.

  

 

Torsd:

 

Gurksoppa

 

1 liter hönsbuljong, kyld & silad, den ska vara klar

2 grovt rivna gurkor, ev. skalade

4 skållade och urkärnade tomater, tärnade

1röd & 1 grön paprika, tärnade

1 msk finhack. lök

1-2 kross. vitlöksklyftor

1dl vitt vin eller 1msk press lime

Salt & kryddpeppar

 

1 skiva vitt bröd/person

1-2 msk smör

1-2  pr vitlöksklyfta

 

Blanda i alla gröns. i den kylda buljongen, smaka av med kryddorna.

Kantskär och tärna brödet

Smält 1-2 msk smör i stekpannan och pressa i vitlök

Stek brödtärningarna frasiga och gyllengula

Servera soppan med brödkrutongerna på i tallriken.

   

Nutellapizza

 

1 rulle rund smördeg

 

2-3 dl nutella

färska bär

Riven vit choklad eller kokos

 

Sätt ugnen på 200 gr

Skär ut en cirkel av smördegen med hjälp av en tallrik.

Skär två stycken cm tjocka skivor av degen som blir över som kan läggas runt som en kant, fäst genom att pensla med ägg längs kanten.

Pensla hela pizzan med ägg och förgrädda 5 min

Låt den svalna något

Bred på nutella

Garnera med bär och riven choklad.

  

Fred:

 

Läckra minipajer fyllda med räkor, dill & mango

Ca 12 st

 

 

1 smördegsplatta, kyld, ca 250 g

1 ägg

 

Fyllning:

ca 3 dl räkor, skalade

3 msk dill, finhackad

1 dl mango i bitar, fryst & tinad

1 dl lagrad ost, riven

3 ägg

2 dl gräddfil

1 tsk salt

1 krm svartpeppar, grovmalen

 

Garnering:

räkor dill mango

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Rulla ut smördegsplattan.

Dela den i 12 lika stora bitar, 8 x 8 cm.

Tryck ner degbitarna i aluminiumformar, ca 7 cm i diameter upptill.

Ställ dem gärna i en muffinsplåt.

Pensla degen med upp­vispat ägg.

Blanda ihop räkor och dill. Ta undan några räkor till garnering.

Fördela dillräkor och mangobitar i varje form.

Strö över den rivna osten.

Vispa ihop ägg, gräddfil och kryddor i en skål.

Häll äggstanningen över pajerna.

Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 20 min.

Täck dem ev med aluminiumfolie i slutet av gräddningen om pajerna får för mycket färg.

Låt dem svalna något.

Servera pajerna ljumma eller kalla garnerade med dill­, räkor och mango.

  

 

Lörd:

 

Inkokt lax m nudelsallad

 

 

600 g lax skinn- och benfri

8 dl vatten

1 dl japansk soja

2 tsk salt

 

Sojamajonnäs:

1 äggula

1 tsk vitvinsvinäger

½ tsk dijonsenap

1 ½ dl rapsolja

2 tsk japansk soja

 

Dressing:

1 ½ lime

3 msk vatten

2 msk strösocker

1 msk asiatisk fisksås

1 liten thaichili finhackad

1 vitlöksklyfta riven

 

Risnudelsallad:

180 g risnudlar

75 g sockerärtor

1 stor morot

½  rödlök

2 avokador

 ½ kruka koriander

2 msk sesamfrön rostade

 

Inkokt lax:

Skär laxen i 2 cm tärningar och lägg i en ugnsform.

Koka upp vatten, soja och salt till lagen.

Slå den kokande lagen över laxen.

Låt stå i en timme och lyft sedan laxen ur lagen med en hålslev.

 

Sojamajonnäs:

Vispa samman äggula, vinäger, och dijonsenap med elvisp i en skål.

Tillsätt oljan droppvis under fortsatt vispning..

Smaka av med soja.

Dressing:

Blanda ingredienserna till dressingen och rör så att sockret löser sig.

 

Risnudelsallad:

Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen.

Häll av och skölj i kallt vatten.

Låt rinna av väl, klipp nudlarna så blir de lättare att blanda.

Strimla sockerärtorna på längden.

Skala och hyvla moroten tunt med skalaren.

Skiva löken mycket tunt.

Dela, kärna ur och skiva avokadon.

Vänd samman nudlarna med hälften av dressingen.

Blanda i sockerärtor, morot och rödlök, men vänta med avokadon. Vänd i koriandern.

Tillsätt mer dressing vid behov.

Lägg upp salladen i tallrikar, toppa med lax och avokado.

Ringla över majonnäs och strö över sesamfrön.

Servera med resterande majonnäs på sidan.

   


Sönd:

 

Rostbiff med örtslungad potatis och sallad, Grillad smulpaj med choklad och sommarbär.

 

Antingen grillar ni skivor av färsk rostbiff penslade med olja och strör på salt, sv.peppar och timjan

eller så gör ni så här.

 

Rostbiff i marinad med färska örter



1.5 kg rostbiff

1tsk salt

2 krm mellanmalen svartpeppar

 

Marinad:

1 dl kinesisk soja

1 1/2 dl röd vinäger

1 msk flytande honung

2 - 3 hackade vitlöksklyftor

1 tsk mellanmalen svartpeppar

1 kruka färsk basilika, timjan eller oregano  (3 dl)

 

1 burk cocktailkapris till servering

 

Sätt ugnen på 125°C

Krydda rostbiffen med salt och peppar.

Sätt in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet.

Lägg det i en ugnsfast form.

Sätt in formen mitt i ugnen. Stek tills termometern visar 59°C. Det tar 1 1/2 -2 timmar. Marinad:

Blanda alla ingredienserna till marinaden.

Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar.

Häll över marinaden och skyn från köttet.

Lägg in det i kylen när det svalnat.

Vänd påsen några gånger så att marinaden fördelas över köttet.

Låt det ligga ett till två dygn i kylskåp.

Skär köttet i tunna skivor och skeda på lite av marinaden.

Garnera med cocktailkapris.

  

Örtslungad potatis

 

1 kg färskpotatis

1 dl smält smör

1 dl hackad färsk dill

1 dl hackad färsk gräslök

 

Borsta potatisen och koka dem i 15-20 min

Häll av vattnet och låt dem ånga av

Bryn smöret i en stekpanna

När den får en nötig färg rör i dill och gräslök

Tillsätt potatisen och blanda runt.

  

Grillad smulpaj med choklad och sommarbär

6 st

 

 

400 g blandade bär, till exempel hallon, jordgubbar och vinbär

½ dl grovriven choklad

1 dl havregryn

95 g osaltat rumsvarmt smör

1 dl vetemjöl

½ dl hackad mandel

1 dl socker

1 msk maizena

2 msk florsocker

 

Lägg flera lager aluminiumfolie i små skålar och tryck till.

Lyft upp folien ur skålarna och använd som engångsformar för smulpajerna.

 

Blanda choklad, havregryn, smör, mjöl, mandel och socker i en bunke och nyp ihop till en smulig deg.

Fördela bären i botten på folieformarna och pudra över maizena och florsocker.

Täck med smulpaj och baka under lock i grillen tills bären är mjuka och smulorna fått fin färg och blivit krispiga, cirka 10 minuter.

Servera pajerna med vaniljsås.

  

 



 

 

 

 

 

Av Neta - 3 juni 2017 22:48

 

Hej! Nu är det jag, Elle som skriver igen. Jag är Netas äldsta dotter och ikväll gjorde jag en smörgåsstubbe.

Det är ju iaf Pingstafton  


Elles smörgåsstubbe på en spik (3-4 port)



9 skivor formbröd (jag hade Surdegsbröd med dinkel)


Legymsallad:

1 brk ärtor och morötter á 305 g. (glasburk)

2 salladslökar, strimlade

1/2 äpple

ca 1/2-1 dl gräddfil eller crémefraiche

ca 2 msk majonnäs

1 tsk senap

salt och peppar

ev lite hackad rökt skinka


Hälg av grönsakerna i en trådsil.

Tärna äpplet. 

Rör ihop äpple, lök, senap, majonnäs, lite av gräddfilen och kryddor.

Vänd ner grönsakerna och ha i mer gräddfil tills du har en bra konsistens. 

Kyl en stund.


Rödlöksost

1/2 ask färskost (200 g.)

1/2 rödlök, finhackad

salt och peppar


Blanda ihop.


Spackel

2 msk majonnäs

1/2 dl gräddfil eller fraiche

ev lite salt och peppar


Rör ihop


Kantskär brödet och lägg ihop 3 skivor på ett fat. Bred på rödlöksosten.

Lägg på 3 skivor till och bred på legymsallad på dem.

Avsluta med de sista 3 brödskivorna, tryck till lite och bred stubben med spacklet.

Låt stå 1-2 timmar eller längre.


Dekorera med:

250 g räkor med skal, skalade

Burkmandariner

Oliver

3 skivor bresaola

1 tomat

3 st babybell-ostar

Av Neta - 31 maj 2017 23:37

Ikväll kom Elle med hem en sväng och åt med oss, vi stekte portionsbitar av lax, åt med potatis och gröna bönor och så testade vi en ny kall sås. Hade sett den nånstans och velat prova den ett tag.


Gurk & citronsås

 


3 dl kladd, vi tog hälften gr.fil och hälften turkyoghurt, blir säkert bra med fraiche också

½ gurka, skalad, urkärnas och grovt riven

1 citron, finrivet skal av

salt och sv.peppar efter behag

 

Bara blanda och äta och var kanongod till laxen. Så fräsch och kan säkert ätas till annat med.

Av Neta - 29 maj 2017 18:40

  

Veckans ört:

 

 

Dragon

Den klassiska kryddan i bearnaise, fransk Dragon som inte går att fröså utan förökas genom att plantera sticklingar. Dock finns det olika sorters dragon. Rysk är dock ganska tam. En av mina favoritörter. Jag gillar dragon till fisk, tillsammans med gräslök o dill i kalla såser t.ex den här är en favorit. Gör den på bara fraiche och du kan klicka den i fiskpaket på grillen. Eller gör smöret och lägg i eller servera med grillad fisk och färskpotatis.

Örtagårdssås

 

1.5 dl gräddfil

½ dl majonnäs

1 dl hackad dill

½ dl kackad gräslök

2 tsk dragon

salt o peppar

 

Blandas och får stå en stund

 

Dragonsmör

 

200 g rumsvarmt smör

1 finhack vitlök

1 finhack schalottenlök

1 msk olivolja

1 tsk vitvinsvinäger

2 msk finhackad färsk dragon (2 tsk torkad)

salt

 

Fräs löken blank och smidig i oljan, låt rinna av på hushpapper

Vispa ihop med smöret och vinägern med elvisp

Rör i lök, lite salt och dragon, blanda väl

Gör en rulle av smöret i smörpapper och lägg i kylen.

   

 

Veckans frukost:

 

Lättlagad frittata

4 personer

 

Görs med fördel kvällen innan och serveras ljum eller kall

 

10 ägg

salt, svartpeppar

3 kryddstarka korvar

1 squash

6 salladslökar

1 röd paprika

1/2 dl finhackade örter, t ex persilja, basilika, timjan eller en blandning

2 msk smör

100 g smulad fetaost

 

Topping:

50 g blandad småbladig sallad

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg med salt och peppar.

Skär korven i tunna skivor.

Skär squashen tunt med osthyvel.

Strimla löken, tärna paprikan, finhacka örterna.

Fräs korv och grönsaker i smör tills korven får lite färg.

Häll äggsmeten över och peta med en gaffel.

Smula fetaost över.

Sätt in stekpannan i ugnen och ugnsgrädda ca 20 minuter.

Ta ut och toppa med sallad.

Servera med en sallad på rödlök och körsbärstomater i olika färger.

 

Tips! Överblivna bitar blir goda i utflyktsmatsäcken

  

Veckans bröd:

 

Rödbetsbröd

 

4 dl färska rödbetor

25 g färsk jäst

5 dl ljummet vatten

1 tsk salt

2 msk rapsolja

11–12 dl dinkelmjöl, fullkorn

2 msk blå vallmofrön

 

Sätt ugnen på 200°.

Tvätta och skala rödbetorna och riv dem grovt.

Smula jästen i en bunke och lös upp i vattnet.

Tillsätt rivna rödbetor, salt och rapsolja.

Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg som släpper kanterna.

Klä en avlång brödform med bakpapper, låt brödet jäsa i formen i 45 minuter.

Pensla brödet med vatten och toppa med blå vallmofrön.

Grädda i mitten av ugnen i 35 minuter.

  

Veckans sallad:

 

Coleslaw med rädisor

 

300 g Vitkål

250  g Rädisor

1  Äpple m skal

40 g Spenat färsk, strimlad

4 msk finklippt Dill

4 msk finklippt Gräslök

½ dl Creme fraiche, lätt

½ dl Majonnäs 

Salt, Svartpeppar

 

Hyvla vitkål och rädisor fint med osthyvel eller mandolin.

Lägg i en stor skål tillsammans med strimlade spenatblad.

Finhacka eller grovriv äpplet och lägg ner i salladen.

Tillsätt dill, gräslök, crème fraiche, majonnäs,

Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda väl.

Låt gärna stå och dra ett par timmar innan servering

God till rökt fisk m.m

  

 

Veckans vego:

 

Halloumiplättar m spenat

 

100 g fryst hel spenat

4 ägg

½ msk fiberhusk

250 g halloumiost

salt

peppar

smör till stekning

 

Sallad

 

2 dl fraiche

1 pr vitlöksklyfta

salt & sv.peppar

 

Knäck äggen över den tinade och väl urkramade spenaten.

Vispa ihop tillsammans med fiberhusk.

Riv ner halloumiosten.

Smaka av med salt och peppar och låt smeten svälla fem minuter.

Stek plättarna i smör på medelvärme på båda sidor tills de är klara.

Servera tillsammans med en grönsallad och en klick crème fraiche med vitlök.

  

Ljummen potatissallad

 

 

600 g små fina färskpotatisar

2 paprikor

½  dl olivolja

2 tsk flingsalt

25 g sallad,

ca 1 dl svarta oliver

100 g fetaost, smulad

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Skrubba potatisarna. Dela de lite större.

Kärna ur och skär bort hinnor på paprikorna. Skär i grova bitar.

Lägg potatis och paprika på en bunke.

Droppa över olja, strö på flingsalt. Blanda runt lite.

Lägg på plåt med bakpl.papper

Tillaga på andra falsen nerifrån i ugnen ca 25 minuter.

Lägg potatis och paprika i en skål.

Blanda ner sallad, oliver och fetaost.

      

 

Månd:

 

Fiskpaket på grillen



4 bitar folie, 20 x 20 cm, smorda
4 portionsbitar torskrygg á 150 g
100 g fänkål, försök hitta en med mkt dill
100 g morötter
100 g potatis, utesluts om tillgång till färskpotatis finns, då serveras den till
1 kn grön sparris
2 tomater
salt och sv.peppar
kvistar av färsk dragon och dillen från fänkålen
4 skivor citron
1 burk fraiche "Franska örter"

Ansa och tärna rotfrukter och grönsaker, ta vara på fänkålsdillen och lägg den åt sidan
Fördela det på foliearken
Krydda och lägg på dragon och "dill"
Salta och peppra fisken, lägg bitarna på grönsakerna
Lägg på citronskivorna
Fördela fraichen på detta
Förslut paketen och ställ på grillen ca 15 min
Servera med bröd.

  

Tisd:

 

Gratinerad falukorv på italienska

4 port

 

 

1 falukorvsring, ca 800 g

2 burkar körsbärstomater à 400 g

2 tsk balsamvinäger

2 msk olivolja

2 tsk torkad timjan

salt, svartpeppar

2 gula lökar

2 påsar mozzarella à 125 g

1 kruka basilika

1/2 dl parmesanost, finriven

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg körsbärstomaterna i en ugnsfast form, ringla över olivolja och balsamvinäger, salta, peppra och blanda runt.

Skär djupa snitt i korven med 1 cm mellanrum och lägg den i formen.

Skär lök och mozzarella i tunna skivor.

Fyll varje snitt med lök, mozzarella och basilika och strö över parmesanosten.

Gratinera i ugn i cirka 20 minuter eller tills osten fått färg.

Servera med kokt pasta.

  

 

Onsd:

 

Lasange med bacon och svamp

4 pers

 

2 pkt bacon, ca 140 g

250 g färska champinjoner

smör till stekning

80 g färsk spenat

salt och peppar

3 vitlöksklyftor

1 burk hela tomater

1 msk tomatpuré

1 dl kärnfria svarta oliver

150 g getost

4 färska lasagneplattor, 18×24 cm

 

Béchamelsås

2 msk smör

3 msk vetemjöl

6–7 dl gräddmjölk (hälften grädde och hälften mjölk)

 

Sätt ugnen på 175°.

Skär baconet i mindre bitar och knaperstek i varm stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Skiva svampen och fräs mjuk i en kastrull i lite smör.

Låt spenaten fräsa med någon minut tills den mjuknar, och krydda med salt och peppar.

Skiva vitlöken och tillsätt tillsammans med de hela tomaterna, tomatpuré och oliver.

Låt koka ihop tills vätskan nästan kokat bort, ca 10 minuter.

Béchamelsås:

Smält smöret i en kastrull och blanda med vetemjölet.

Häll på nästan all gräddmjölk och låt koka upp under omrörning.

Blir såsen för tjock kan du spä med det sista av gräddmjölken.

Krydda med salt och peppar.

Varva tomatsås, bacon, getost i skivor, béchamelsås och lasagneplattor i en ugnsfast form, ca 18×24 cm.

Börja och avsluta med béchamel-såsen.

Låt stå i ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna något, 7–10 minuter.

Skär upp och servera med en sallad.

  

Torsd:

 

Tacosoppa

6 pers

 

 

600 gram nötfärs

1 gul lök

Smörolja

2 vitlöksklyft

2 burk med krossade tomater ( passerade går bra om man inte vill ha bitar )

12 dl vatten

2 msk Heinz chilisås, eller annan mild

2 buljongtärningar

1 – 2 msk japansk soya

salt & peppar

½ påse tacokrydda

 

Tortillachips

Riven tacoost

 

Servera med en klick creme fraiche

 

Sätt ugnen på 225 gr

Hetta upp en stekpanna med smörolja

Finhacka löken och fräs den glansig.

Tillsätt färsen, pressa ner två vitlöksklyftor och rör om, fräs till färsen är smulig

Vänd ner tomatkrossen, vatten, 1 msk soya, bulj.tärn., chilisås, och låt allt sjuda upp.

Puttra i ca 20 minuter

Förbered tortillachipsen under tiden toppade med med riven ost och gratinera i några minuter

När chipsen är klara så kan du smaka av soppan med salt och peppar, ev mer soja och tacokrydda.

Låt sjuda ett par minuter till innan du serverar.

  

Chokladrulltårta med blåbär

12 bitar

 

3 ägg

1 ½ dl strösocker

1 dl potatismjöl

3 msk kakao

1 tsk bakpulver

 

Fyllning:

100 g smör

200 g färskost

2 ½ dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

125 g blåbär

 

Garnering:

vispgrädde blåbär och björnbär

 

Sätt ugnen på 225°.

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver, och sikta ner i äggsmeten.

Blanda till en jämn smet.

Bred ut i en långpanna, 30×40 cm, med bakplåtspapper.

Grädda mitti ugnen, ca 7 minuter.

Stjälp upp bottnen på ett sockrat bakplåtspapper.

Lossa papperet som kakan bakats på och låt kakan svalna under långpannan.

Fyllning:

Rör ihop rumsvarmt smör, färskost, florsocker och vaniljsocker och bred på bottnen.

Strö på blåbär.

Rulla ihop från långsidan och lägg med skarven ner på ett fat.

Garnera med vispad grädde, blåbär och björnbär.

 

Fred:

 

Norrländsk quesadilla med vilt

 

3 dl champinjoner

2 dl riven Västerbottensost

1 tub viltost

8 st tortillabröd

 

Skiva och stek champinjonerna och låt svalna.

Blanda Västerbottensosten med champinjonerna samt tubosten.

Bred fyllningen på 4 tortillabröd och lägg sedan de återstående som lock ovanpå.

Stek bröden i en torr stekpanna eller grilla i mackjärn.

Skär upp i trekanter och njut!

  

 

Lörd:

 

Grekisk laxfile' m asiatisk sallad

 

 

600 gram laxfilé med skinn

1 tesked salt

2 teskedar chiliflakes

 

Asiatisk sallad:

250 gram edamebönor tinade frysta

100 gram böngroddar

1 styck kruka koriander

0.5 deciliter salta jordnötter

0.5 deciliter japansk soja

1 tesked sesamolja

1 styck lime rivet skal och pressad saft

1 tesked strösocker

1 styck vitlöksklyfta

 

Servera med:

färskpotatis

gräddfil

 

Garnera med:

lime

 

Krydda laxen med salt och chiliflakes.

Grilla indirekt i 20–30 minuter.

 

Asiatisk sallad:

Blanda edamebönor och väl sköljda groddar.

Strö över korianderblad och sköljda jordnötter.

Blanda soja, sesamolja, limeskal och -saft, socker och pressad vitlök, och ringla över salladen. Servera med potatis och gräddfil.

  

 

Sönd:

 

Grillspett av fläskfilé med bulgursallad

4 pers

 

 

600 g fläskfilé

1/2 paprika, gul

1/2 paprika, röd

1 squash

1 rödlök

8 champinjoner

salt, svartpeppar

paprikapulver, rökt

8 blötlagda spett

 

Bulgursallad:

2 dl bulgur, okokt

4 dl vatten

2 tsk gurkmeja

1 tsk salt

1/2 röd paprika

1/2 gul paprika

1/2 gurka

1 rödlök

1/2 kruka persilja

2 msk olivolja

 

Myntayoghurt:

2 dl turkisk yoghurt

en kvist mynta, färsk, hackad

salt

olivolja

 

Koka bulgur 10 minuter i vatten tillsammans med gurkmeja.

Hacka grönsakerna, hacka persiljan grovt.

Blanda ihop och blanda ner olivolja.

Blanda ihop ingredienserna till myntayoghurten

Skär fläskfilén i mindre bitar.

Skär paprikor, squash, rödlök och champinjoner i bitar.

Varva allt på fyra blötlagda spett, salta och peppra och krydda med paprikapulver.

Grilla spetten på grill – eller i ugn på 250 grader – ett par minuter på varje sida.

Servera med bulgursallad och myntayoghurt.


Havrekakor


100 g smör

1 dl socker

2 dl havregryn

1 ½ dl vetemjöl

1 dl russin  (kan uteslutas)

1 tsk bakpulver

 

Sätt ugnen på 175°.

Rör smöret och sockret vitt och poröst.

Tillsätt havregrynen, mjölet blandat med russinen och bakpulvret.

Knåda ihop degen.

Forma små bollar och lägg på bakpappersklädd plåt.

Tryck till kakorna med baksidan av en sked.

Grädda dem i ca 15 minuter.

  

Sommardessert

8 port

 

400 g rabarber, skalade i bitar

75 g Smör

½ dl strösocker

1-2 krm vaniljpulver

150 g jordgubbar

2 dl Vispgrädde

1 tsk strösocker

8 havrekakor

 

Smält smör, socker och vaniljpulver i en stekpanna.

Lägg i rabarber och stek dem mjuka.

Låt det kallna

Tärna jordgubbarna smått

Häll grädde i en bunke och vispa med socker.

Vänd ner  jordgubbarna.

Hacka kakor  grovt och lägg i glas.

Lägg på rabarber och avsluta med jordgubbsgrädde.

  

Av Neta - 21 maj 2017 23:26

  


Veckans ört:

 

 

Dill

En ettårig ört som nästan bara används i Norden, trots sin höga smak. Används till alla skaldjur, potatisrätter, kalla såsåer, röror inläggningar och sallader. Både stjälk och blad används. Under vinterhalvåret är det Italien och framförallt Albenga som förser oss Nordbor med Dill.

  

Veckans frukost:

 

Avokadoyoghurt med nektarin

 

1 stor mogen avokado

½ fryst banan

1 dl yoghurt eller rismjölk

1 msk pr citron

1 tsk honung

1 tsk vaniljpulver

1 nektarin

Hampfrö

 

Mixa allt till en mjuk kräm

Servera med tunnklyftad nektarin och skalade hampafrö

   

Veckans bröd:

 

Rödlöksfocaccia med örtsmör

 

½ pkt jäst

5 dl ljummet vatten

½ dl olivolja

2 tsk salt

2 dl grahamsmjöl

8 dl vetemjöl

1 stor rödlök

 

50 g mjukt smör

1 msk finhack. Rosmarin

1 msk finhack. Timjan

salt

 

Lös upp jästen i lite av vattnet

Tillsätt resten och rör ner olivolja, salt, grahams o vetemjöl

Arbeta hop till en deg (den ska va lös)

Jäs övertäckt 1 timme

Sätt ugnen på 200 gr

Blanda smör örter o salt till ett bredbart smör

Skiva löken tunt

Häll ut smeten i en smord långpanna 25 x 35 cm

Lägg på klickar av smöret och toppa med lökringar

 

Jäs ytterligare 20-30 min

Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min

Låt svalna på galler.

   

 

Veckans sallad:

 

Nektarinsallad

 

6-8 nektariner

½ gurka

2 dl ärtskott

3 dl mâchesallad

200 g fetaost

3 msk olivolja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

 

Dela, kärna ur och kvarta nektarinerna

Skala, dela och kärna ur gurkan, skiva grovt

Ansa och dela ärtskott och salladsblad

Dela fetaosten i generösa bitar

Blanda allt

Rör ihop olja med salt o peppar, häll över salladen och servera direkt.

  

 

Veckans vego:

 

Makaronigratäng med mycket grönt

 

ca 3 ½ dl makaroner

1 örtbuljongtärning

ca 2 msk smörolja

1 pkt fryst bladspenat

1 gul lök 

10 cm purjolök

ca 50 g finstrimlad rotselleri

50 gpalsternacka

1 strimlad morot

1 strimlad gul paprika

salt och peppar

några kokta broccolibuketter

10 gröna bönor, förvällda och delade

 

Ostsås med vitlök:

2 msk smör

2 ½ msk vetemjöl

5 dl mjölk

ca 2 dl riven lagrad ost

½ örtbuljongtärning

1–2 vitlöksklyftor

 

Sätt ugnen på 225°.

Koka makaronerna, enligt instruktioner på förpackningen, med en buljongtärning i vattnet. Låt rinna av och droppa lite smörolja över.

Tina spenaten. Strimla lök och purjolök.

Hetta upp en stekpanna med smörolja i, och tillsätt spenaten, löken och de strimlade grönsakerna.

Låt det fräsa i 4–5 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

 

Ostsås:

Fräs smör och vetemjöl i en kastrull och spä med mjölk till en slät sås.

Låt den koka några minuter och rör sedan ner drygt hälften av den rivna osten.

Smaka av med buljongtärning och pressad vitlök.

Varva makaronerna och grönsakerna i smord form.

Tryck ner lite broccoli och bönor här och där och häll sedan över ostsåsen.

Toppa med resten av den rivna osten och gratinera i ugnen i ca 15 minuter.

       

 

Månd:

 

Baconbiffar med senapssås

 

500 gram köttfärs

¾ dl ströbröd

1 ½ dl mjölk

4 ansjovis filéer

1 ägg

1 dl hackad persilja

salt peppar

140 g bacon

1 msk smör

 

Sås:

2 dl vatten

2 dl vispgrädde

1 msk kalvfond

1 msk dijonsenap

1 msk senap söt

2 msk maizenaredning

 

Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla i 5 minuter.

Blanda i färs, hackad ansjovis, ägg, persilja, salt och peppar.

Arbeta ihop till en jämn färs.

Forma 8 biffar och linda en baconskiva runt om varje.

Stek biffarna i smör i stekpanna tills de fått fin färg.

Lägg över i en vid kastrull.

Koka ur stekpannan med vatten och tillsätt grädde, fond och all senap.

Koka upp, red av och koka ett par minuter.

Smaka av med salt och peppar och häll såsen över biffarna.

Småkoka i ca 15 minuter tills biffarna är klara.

Garnera med persila.

Servera med rostad potatis och sockerärter.

   

 

Tisd:

 

Blomkålsgratäng

 

1 blomkålshuvud, stort

2 ägg

2 ½ dl grädde

2 dl riven ost

1 dl strimlad purjolök

1 tsk paprikapulver

salt, svartpeppar

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela blomkålshuvudet i mindre buketter och skiva stammen

Förväll dem några minuter i lättsaltat vatten. Blomkålen får inte bli för mjuk.

Fördela blomkålen i en smord form och strö över den strimlade purjon.

Vispa samman ägg, grädde, 1 dl av rivosten och kryddorna.

Häll äggsmeten över blomkålen och strö över resterande rivost.

Gratinera i ca 15-20 min.

Serveras till exempelvis ugnsstekta kycklingklubbor, korv eller kött.

  

 

Onsd:

 

Fiskpaket på grillen


4 bitar folie, 20 x 20 cm, smorda
4 portionsbitar torskrygg á 150 g
100 g fänkål, försök hitta en med mkt dill
100 g morötter
100 g potatis, utesluts om tillgång till färskpotatis finns, då serveras den till
1 kn grön sparris
2 tomater
salt och sv.peppar
kvistar av färsk dragon och dillen från fänkålen
4 skivor citron
1 burk fraiche "Franska örter"

Ansa och tärna rotfrukter och grönsaker, ta vara på fänkålsdillen och lägg den åt sidan
Fördela det på foliearken
Krydda och lägg på dragon och "dill"
Salta och peppra fisken, lägg bitarna på grönsakerna
Lägg på citronskivorna
Fördela fraichen på detta
Förslut paketen och ställ på grillen ca 15 min
Servera med bröd.

  

 

Torsd:

 

Förrätt:

 

Gurk & Avokadosoppa

 

1 gurka

2 avokado

1 hönsbuljongtärning

4 dl vatten

3 msk press citron

3-4 msk olivolja

Salt, sv.peppar & lite cayenne

3 msk finhackad dill

1 kn gräslök, hackat

Krutonger

 

Skala gurkan och skär den i bitar

Halvera och kärna ur avokadon

Kör gurka, avokado och smulad buljongtärning i en matberedare, späd med vattnet

Blanda ner citronsaft, olja och kryddor

Ställ svalt i kylen minst 15 min

Häll upp soppan och strö över dill, gräslök och krutonger.

  

Varmrätt:

 

Grillade kycklingfiléer med tzatsiki, färskpotatis och sallad

  

Tzatziki

 

1-2 gurkor

1 tsk salt

2 vitlöksklyftor

5 dl matlagningsyoghurt

svartpeppar

1 msk olivolja

oregano

 

Skala ev. gurkan

Dela den på mitten och sen varje del i 2 halvor mitt i kärnhuset

Ta bort kärnhuset med en sked

Riv gurkan grovt och salta rejält, blanda om

Lägg gurkrivet i en trådsil minst 1 timme, pressa försiktigt med baksidan av en sked för att få bort så mycket vätska som möjligt

Blanda gurka och yoghurt

Tillsätt olja och smaka av med pepparn och ev. mer salt

Strö oregano över.

   

Dessert:

 

Triffel med kaksmulor, rabarberkompott och jordgubbar i grädde som varvas i glas.

 

200 g rabarber

1–1 1/2 dl socker

1 tsk kanel

1 msk vatten

250 g jordgubbar

3 dl vispgrädde

1 krm vaniljpulver

havreflarn

 

Skiva rabarbern tunt.

Koka ihop den med socker, kanel och vatten på medelvärme utan lock i cirka 10 minuter tills den är mjuk.

Smaka av, tillsätt eventuellt lite mer socker. Låt kallna.


Dela jordgubbarna i mindre bitar

Vispa grädden med vaniljpulvret

vänd i jordgubbarna

krossa havreflarnen grovt

varva i glas, börja och sluta med havreflarn

  

 

Fred:

 

Caesarsallad med kyckling och bacon

4 pers

 

4 kycklingfiléer

1 ½ dl mathavre

140 g bacon

 2 skivor ljust surdegsbröd

4 tomater

1 huvud romansallad

1 rödlök

100 g hyvlad parmesan

svartpeppar

 

Caesardressing:

½ dl majonnäs

½ dl yoghurt

2 sardeller

1 tsk dijonsenap

1 vitlöksklyfta

½ dl riven parmesanost

salt och vitpeppar

pressad citronsaft

 

Sätt ugnen på 200°.

Lägg kycklingen i en ugnsform. Salta och peppra.

Tillaga i ugnen tills kycklingen är genomstekt, 15–20 minuter.

Låt svalna.

Koka mathavren. Lägg upp på ett fat.

Mixa majonnäs, yoghurt, sardeller, dijonsenap, vitlöksklyftan och riven parmesanost.

Smaka av med salt, vitpeppar och pressad citronsaft.

Stek baconet och skär i det bitar.

Skär brödet i kuber och stek dem knapriga i en stekpanna.

Lägg på skivad kyckling, bacon, brödkrutonger, tomater i bitar, strimlad sallad, strimlad lök och parmesanost på mathavret

Peppra.

Servera med dressing.

  

 

Lörd:

 

Lax med spenat och avokadosås

 

600 g laxsida

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

 

500 g färsk spenat

Olivolja

 

Avokadosås:

1 avokado

2 dl crème fraiche (34 %)

1 citron, rivet skal

2 msk olivolja

1/2 kruka färsk mejram eller basilika

salt och peppar

 

Sätt ugnen på 150°.

Salta och peppra laxen och låt stå ca 15 minuter.

Lägg laxen på plåt med oljat bakplåtspapper och sätt i en termometer.

Baka i ugnen till en temperatur på 55 grader, det tar ca 15-20 minuter.

Mixa avokado med crème fraiche, citronskal och olivolja.

Rör ner hackad mejram eller basilika och smaka av med salt och peppar.

Fräs spenaten i omgångar i olivolja tills vätskan ångat bort.

Smaka av med salt och peppar.

Servera laxen på en bädd av spenat med såsen vid sidan av, med färskpotatis.

  

Sönd:

Mors dag hoppas jag få äta ute men om inte...

 

Blommig fläskytterfilé

 

800 g fläskytterfilé

salt o peppar

 

1 dl olivolja

2 msk balsamvinäger

2 kvistar rosmarin

2 msk hackad timjan

1 tsk chiliflingor

 

Sätt ugnen på 125 gr

Krydda köttet och stek det runtom i stekpanna

Lägg över i smord ugnsform, stick i en termometer och stek till 68 gr

Rör ihop marinaden, häll den i en stekpåse och lägg i det varma köttet

Lägg i kylen över natten

Skiva tunt och dekorera med gräslöks- och timjansblommor.

  

POTATISSALLAD

 

15 (4-5) PERS

 

 

ca 2 kg (600 gr) potatis el. 3 (1) påse fryst tärnad á 600 gr (ej förstekt)

5 (2) syrliga äpplen

1 (1/2) purjo, 2 (1) hackad rödlök går också bra

2 (1) dl bostongurka

1 (1/2) dl finhack. Persilja gärna fryst färd.hackad

1 (1/2) dl finhack. Dill              ----”-----

1 (1/2) dl kapris

3 dl (175 gr) lättmajonnäs

2 (1) dl kaffegrädde

2 (1) msk svensk senap

salt och sv.peppar

 

Rör ihop majonnäs, grädde och senap med salt, sv.peppar och det kryddgröna. (Använder du rödlök så tillsätter du den här)

Koka potatisen knappt mjuk, skär den och vänd ner den så varm som möjligt. Blanda och låt det stå tills potatisen är kall.

Tärna äpplena och finstrimla purjon. Blanda det med bostongurkan och kapris Rör ner i potatisblandningen och låt stå ca 1 timme före servering.

     


  

Frukt i gele'

 

4 st gelatinblad

2 dl koncentrerad flädersaft

2 dl vatten

ca 100 g vindruvor (gärna både röda och gröna)

ca 15 färska jordgubbar (15 st jordgubbar motsvarar ca 300 g)

125 g färska hallon

 

Till servering:

vispad grädde

 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter

Koka upp saft och vatten.

Lägg i gelatinbladen och låt dem smälta under omrörning. Låt saften kallna.

Halvera vindruvorna.

Snoppa jordgubbarna och dela dem i 4 delar (beroende på storlek).

Lägg vindruvor, jordgubbar och hälften av hallonen i en form.

Skeda försiktigt över saften och täck formen med plastfolie.

Ställ i kyl minst 8 timmar för att gelén ska stelna.

Stjälp upp gelén på ett fat.

Om den inte lossnar, värm försiktigt botten på formen.

Garnera med resten av hallonen.

Servera gärna fruktgelén med vispad grädde.

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 18 maj 2017 23:49

Vi har ju en dotter som är mjölkproteinintolerant. Det innebär att hon inte heller ska äta mejeriprodukter som är laktosfria som många tror eftersom dom produkterna innehåller mjölkprotein. Till och med restauranger kan säga att man har mjölkfria produkter och sen komma med laktosmjölk t,ex.
Det är en oerhörd okunskap runt det här. Nu blir hon inte dödssjuk som man faktiskt kan bli, men hon får jätteont i magen, frossa och diareer och det är ju illa nog.
Här hemma har hon sitt eget smör, mjölk, grädde och fraiche. Allt växtbaserat och svindyrt. Hon gillar t,ex, mandelmjölk och vi har nu bestämt oss för att göra den själva.

Mandelmjölk

3 dl mandel
1 liter vatten
ev. vaniljstång

Blötlägg mandeln i vattnet i minst 8 timmar, helst över natten.
Sila bort blötläggningsvattnet.
Mandeln och 10 dl nytt rent vatten mixas.
Smaka eventuellt av med en liten vaniljstång.
Sila sedan ut drycken genom en silduk.
Krama ur vätskan ordentligt.

Släng inte mandelmixet, lägg det i en glasburk i kylen och använd sen som peeling i duschen. Jättebra om du besväras av torr hud.

Tips: Mandeldrycken håller ca 5 dagar i kylskåp.



Idag gjorde i ett fiskpaket på grillen

Per person behöver du
Smöra en dubbel folie ca 30 X 30 cm
Tvätta och skiva ca 100 g potatis, skalet kan vara kvar. Använd gärna mandolin.
Lägg det på folien, salta och peppra
50 g morot, skalas och skivas lika tunt
2 msk finhackad salladslök
1/2 tomat tärnas
Lägg detta på potatisen. Krydda m salt, peppar och dragon
150 g fiskfile' läggs på det, salta, peppra och lägg på en citronskiva.
Lägg till slut på en smörklick, eller 1 msk av en örtfraiche, finns färdig.
Förslut paketen och ställ på grillen ca 15 min.

Variera fisksort, löksort och andra örtkryddor.

Så gott, här är det riktig sommarmat.

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards