Matsedeln

Direktlänk till inlägg 4 juni 2017

V 23

Av Neta - 4 juni 2017 17:51

  

Veckans ört:

 

 

Gräslök

Tillhör familjen lökväxter och är flerårig. De tunna skira gräsliknande bladen är vackert ihåliga och går upp i blom med lila klotrunda små blommor som även de är ätbara.

Inte bara till matjesillen utan i örtsåser, på äggmackan, som dekoration m.m

  


Veckans frukost:

 

Äggcocotte m lufttorkad skinka

8 st

 

2 msk smör

1 dl vispgrädde

Färsk timjan

1 schalottenlök

1 msk smörolja

75 g lufttorkad skinka, lomo eller bresola

Salt och peppar

8 ägg

 

Formar av folie eller ”porslin”

 

Sätt ugnen på 180 gr

Smöra formarna och häll i ¾ msk grädde i varje

Hacka kryddor och lök, strimla skinkan fint

Låt kryddor och lök mjukna på svag värme i stekpannan

Tillsätt skinkan och krydda m salt o peppar

Fördela detta i formarna

Knäck ner ett ägg i varje form

Ställ formarna i en långpanna med varmt vatten upp till halva formarna

Låt stå i ugnen tills vitan stelnat och gulan fortf är lite mjuk ca 10-15 min

Servera med färska grönsaker och ett gott bröd.

   

 

Veckans bröd:

 

Långjäst frölimpa

 

5 g jäst (ca 1 tsk)

1½ dl kallt vatten

3½ dl nat yoghurt

1½ tsk salt

2 tsk flyt honung

8 dl vete eller dinkelmjöl

½ dl pumpafrö

½ dl solrosfrö

½ dl melonkärnor

½ dl hela linfrö

Topping:

Solros och chiafrö

 

Smula ner jästen i bunken

Tillsätt vatten och lös den däri

Tillsätt yoghurt, salt och honung

Blanda och tillsätt mjöl och frö under omrörning

Arbeta samman till en deg

Smörj en avlång form på ca 1½ lit

Fördela degen i formen

Skaka formen och släta till, TRYCK INTE

Täck över formen och låt den jäsa i rumstemp i minst 8 timmar eller över natten

Sätt ugnen på 200 gr

Strö över lite frö och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min, innetemp på bröd ska vara 94 gr

Lossa brödet ur formen och låt det svalna på galler.

   

 

Veckans sallad:

 

Försommarsallad

 

1 huvud romansallad

2 stjälkar rabarber

3 msk strösocker

5 dl vatten

300 g grön sparris

Olja till stekning

300 g gröna ärtor

½ gurka

1 kn ärtskott

 

Dressing:

½ dl kallpr rapsolja

2 msk vitvinsvinäger

1 finhack salladslök

Salt o peppar

 

Strimla och skölj salladen, låt den rinna av

Skölj och tärna gurkan

Skala och skär rababrbern i 5 cm bitar

Koka den i sockrat vatten 2-3 min

Ansa och dela sparrisen på längden

Stek dem i oljan

Förväll ärtorna ett par min

Blanda sallad, rabarber, sparris, ärtor, tärnad gurka och ärtskott i en skål

Rör samman dressingen och häll över. Vänd runt.

  

 

Veckans vego:

 

Blomkål med ost    

4 port

 

1 stort blomkålshuvud + vatten och salt

 

SÅS:

1 hackad lök, valfri

1 strimlad röd paprika

250 gr champinjoner

30 gr smör

1 msk ajvar

3 dl grädde

200 gr sockerärtor, grovstrimlade

salt och vitpeppar

paprikapulver

2-3 riven ost

 

Dela blomkålen i buketter, som får koka ett par minuter i saltat vatten och sen rinna av.

Läggs i en smord ugnssäker form.

Fräs lök och paprikan några minuter i smöret, tillsätt därefter den skivade svampen, fräs nån minut till.

Rör ut ajvar i grädden och häll det över, såsen får sjuda en stund, varpå ärtorna hälls i och såsen smakas av.

Häll såsen över blomkålen och strö på rikligt med riven ost.

Gratinera i 200 gr ugn ca 15 min.

Servera som ensamrätt eller med kallskuret.

      

Månd:

 

Utflyktsmat

 

Kycklingklubbor med potatissallad, plockgrönsaker och bröd.

 

Honungsmarinerade kycklingklubbor

4 pers

 

600 g kycklingklubbor

 

Marinad:

2 msk flytande honung

4 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

3 msk chilisås

2 krm chili

1 salladslök


Sätt ugnen på 225°.

Lägg kycklingen i en plastpåse.

Blanda honung, olja, riven vitlök, chilisås, chilikrydda och skivad salladslök och häll i påsen, och blanda om.

Låt marinera, gärna över natten.

Lägg kycklingen i en smord ugnsform.

Tillaga strax under mitten i ugnen, ca 25 minuter.

Kycklingen ska ha en innertemperatur på 80°.

 

Potatissallad

 

1 brk fraiche

50 gr majonnäs

3 msk mycket finhackad purjo

3 msk färsk gurka i tärningar

1 msk kapris

1-2 tsk osötad senap

salt o svartpeppar

1 påse tärnad potatis, inte förstekt

 

Skala ev gurkan, kärna ur innan den tärnas

Blanda allt utom potatisen

Förväll potatis 1-2 min

Vänd ner den.

Smaksätt ev. mer

  

Brytbröd

 

5 dl mjölk

1 pkt jäst

1 msk salt

1 msk olja

200 gr keso eller färskost

1 l grahamsmjöl

4 dl lantvetemjöl.

 

Värm mjölken till 37 gr, lös jästen däri.

Tillsätt salt, olja, keso och mjölet. Spar till utbak och doppning.

Arbeta degen smidig.

Jäs 30 min.

Sätt ugnen på 225 gr

Arbeta upp degen, dela och forma den i 30 bullar.

Pensla med vatten och doppa bullarna i grahamsmjöl. Lägg på plåten.

Jäs 25 min.

Grädda ca 10 min.

 

Gurka, paprika och morötter, frukt, vatten, kaffe och bullar

  

 

Tisd:

 

 

 

Kokt färskpotatis slungad i smält smör och dill

Matjesill

Gräddfil

Gräslök

Jordgubbar och glass.

  

 

Onsd:

 

Lättrimmad torskrygg med pepparrotssås och bacon

4 personer

 

 

4 bitar torskrygg à 150 g, frysta och tinade

1 tsk salt

 

Sås:

3 dl vispgrädde

1 dl vatten

1 dl vitt vin

2 msk fiskfond

1 1/2 msk maizena + 2 msk vatten

2–3 msk färsk pepparrot, riven

3 msk persilja, hackad

3 msk smör

 

Garnering:

6 morötter

1/2 dl dill, finhackad

2 msk olja

1 msk flytande honung

140 g tärnat bacon

2 msk smör

riven pepparrot

 

Potatispuré:

800 g potatis

50 g smör

2 dl vispgrädde

1 dl dill, finhackad

 

Sätt ugnen på 150°.

Salta fiskbitarna och låt dem dra i kylen i ca 1 timme.

Ta fram och torka av fisken med hushållspapper. Lägg fisken i en smord ugnsform.

Tillaga i ugnens mitt tills fisken är fast och fin och innertemperaturen är ca 52°.

 

Sås:

Koka ihop grädde, vatten, vin och fond.

Red av med maizena utrörd i vatten.

Låt sjuda ca 5 minuter.

Skala och riv pepparroten.

Vänd ner i såsen tillsammans med hackad persilja och smör.

Låt allt bli varmt.

 

Skala och skiva morötterna.

Blanda dem med hackad dill och olja.

Ringla över honung.

Fördela i en bakplåtspappersklädd långpanna och rosta morötterna strax under ugnens mitt.

 

Stek baconet knaprigt och låt rinna av på lite hushållspapper.

 

Puré

Skala och dela potatisen i bitar.

Koka potatisen mjuk.

Häll av vattnet och ånga potatisen torr.

Pressa potatisen och tillsätt smör.

Tillsätt grädden tills purén har en lagom konsistens.

Smaka av med dill, salt och peppar.

Lägg bacon och riven pepparrot på fisken.

Garnera med dillvippor.

 

Servera fisken med ugnsrostade morötter och potatispuré.

  

 

Torsd:

 

Gurksoppa

 

1 liter hönsbuljong, kyld & silad, den ska vara klar

2 grovt rivna gurkor, ev. skalade

4 skållade och urkärnade tomater, tärnade

1röd & 1 grön paprika, tärnade

1 msk finhack. lök

1-2 kross. vitlöksklyftor

1dl vitt vin eller 1msk press lime

Salt & kryddpeppar

 

1 skiva vitt bröd/person

1-2 msk smör

1-2  pr vitlöksklyfta

 

Blanda i alla gröns. i den kylda buljongen, smaka av med kryddorna.

Kantskär och tärna brödet

Smält 1-2 msk smör i stekpannan och pressa i vitlök

Stek brödtärningarna frasiga och gyllengula

Servera soppan med brödkrutongerna på i tallriken.

   

Nutellapizza

 

1 rulle rund smördeg

 

2-3 dl nutella

färska bär

Riven vit choklad eller kokos

 

Sätt ugnen på 200 gr

Skär ut en cirkel av smördegen med hjälp av en tallrik.

Skär två stycken cm tjocka skivor av degen som blir över som kan läggas runt som en kant, fäst genom att pensla med ägg längs kanten.

Pensla hela pizzan med ägg och förgrädda 5 min

Låt den svalna något

Bred på nutella

Garnera med bär och riven choklad.

  

Fred:

 

Läckra minipajer fyllda med räkor, dill & mango

Ca 12 st

 

 

1 smördegsplatta, kyld, ca 250 g

1 ägg

 

Fyllning:

ca 3 dl räkor, skalade

3 msk dill, finhackad

1 dl mango i bitar, fryst & tinad

1 dl lagrad ost, riven

3 ägg

2 dl gräddfil

1 tsk salt

1 krm svartpeppar, grovmalen

 

Garnering:

räkor dill mango

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Rulla ut smördegsplattan.

Dela den i 12 lika stora bitar, 8 x 8 cm.

Tryck ner degbitarna i aluminiumformar, ca 7 cm i diameter upptill.

Ställ dem gärna i en muffinsplåt.

Pensla degen med upp­vispat ägg.

Blanda ihop räkor och dill. Ta undan några räkor till garnering.

Fördela dillräkor och mangobitar i varje form.

Strö över den rivna osten.

Vispa ihop ägg, gräddfil och kryddor i en skål.

Häll äggstanningen över pajerna.

Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 20 min.

Täck dem ev med aluminiumfolie i slutet av gräddningen om pajerna får för mycket färg.

Låt dem svalna något.

Servera pajerna ljumma eller kalla garnerade med dill­, räkor och mango.

  

 

Lörd:

 

Inkokt lax m nudelsallad

 

 

600 g lax skinn- och benfri

8 dl vatten

1 dl japansk soja

2 tsk salt

 

Sojamajonnäs:

1 äggula

1 tsk vitvinsvinäger

½ tsk dijonsenap

1 ½ dl rapsolja

2 tsk japansk soja

 

Dressing:

1 ½ lime

3 msk vatten

2 msk strösocker

1 msk asiatisk fisksås

1 liten thaichili finhackad

1 vitlöksklyfta riven

 

Risnudelsallad:

180 g risnudlar

75 g sockerärtor

1 stor morot

½  rödlök

2 avokador

 ½ kruka koriander

2 msk sesamfrön rostade

 

Inkokt lax:

Skär laxen i 2 cm tärningar och lägg i en ugnsform.

Koka upp vatten, soja och salt till lagen.

Slå den kokande lagen över laxen.

Låt stå i en timme och lyft sedan laxen ur lagen med en hålslev.

 

Sojamajonnäs:

Vispa samman äggula, vinäger, och dijonsenap med elvisp i en skål.

Tillsätt oljan droppvis under fortsatt vispning..

Smaka av med soja.

Dressing:

Blanda ingredienserna till dressingen och rör så att sockret löser sig.

 

Risnudelsallad:

Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen.

Häll av och skölj i kallt vatten.

Låt rinna av väl, klipp nudlarna så blir de lättare att blanda.

Strimla sockerärtorna på längden.

Skala och hyvla moroten tunt med skalaren.

Skiva löken mycket tunt.

Dela, kärna ur och skiva avokadon.

Vänd samman nudlarna med hälften av dressingen.

Blanda i sockerärtor, morot och rödlök, men vänta med avokadon. Vänd i koriandern.

Tillsätt mer dressing vid behov.

Lägg upp salladen i tallrikar, toppa med lax och avokado.

Ringla över majonnäs och strö över sesamfrön.

Servera med resterande majonnäs på sidan.

   


Sönd:

 

Rostbiff med örtslungad potatis och sallad, Grillad smulpaj med choklad och sommarbär.

 

Antingen grillar ni skivor av färsk rostbiff penslade med olja och strör på salt, sv.peppar och timjan

eller så gör ni så här.

 

Rostbiff i marinad med färska örter



1.5 kg rostbiff

1tsk salt

2 krm mellanmalen svartpeppar

 

Marinad:

1 dl kinesisk soja

1 1/2 dl röd vinäger

1 msk flytande honung

2 - 3 hackade vitlöksklyftor

1 tsk mellanmalen svartpeppar

1 kruka färsk basilika, timjan eller oregano  (3 dl)

 

1 burk cocktailkapris till servering

 

Sätt ugnen på 125°C

Krydda rostbiffen med salt och peppar.

Sätt in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet.

Lägg det i en ugnsfast form.

Sätt in formen mitt i ugnen. Stek tills termometern visar 59°C. Det tar 1 1/2 -2 timmar. Marinad:

Blanda alla ingredienserna till marinaden.

Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar.

Häll över marinaden och skyn från köttet.

Lägg in det i kylen när det svalnat.

Vänd påsen några gånger så att marinaden fördelas över köttet.

Låt det ligga ett till två dygn i kylskåp.

Skär köttet i tunna skivor och skeda på lite av marinaden.

Garnera med cocktailkapris.

  

Örtslungad potatis

 

1 kg färskpotatis

1 dl smält smör

1 dl hackad färsk dill

1 dl hackad färsk gräslök

 

Borsta potatisen och koka dem i 15-20 min

Häll av vattnet och låt dem ånga av

Bryn smöret i en stekpanna

När den får en nötig färg rör i dill och gräslök

Tillsätt potatisen och blanda runt.

  

Grillad smulpaj med choklad och sommarbär

6 st

 

 

400 g blandade bär, till exempel hallon, jordgubbar och vinbär

½ dl grovriven choklad

1 dl havregryn

95 g osaltat rumsvarmt smör

1 dl vetemjöl

½ dl hackad mandel

1 dl socker

1 msk maizena

2 msk florsocker

 

Lägg flera lager aluminiumfolie i små skålar och tryck till.

Lyft upp folien ur skålarna och använd som engångsformar för smulpajerna.

 

Blanda choklad, havregryn, smör, mjöl, mandel och socker i en bunke och nyp ihop till en smulig deg.

Fördela bären i botten på folieformarna och pudra över maizena och florsocker.

Täck med smulpaj och baka under lock i grillen tills bären är mjuka och smulorna fått fin färg och blivit krispiga, cirka 10 minuter.

Servera pajerna med vaniljsås.

  

 



 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards