Matsedeln

Direktlänk till inlägg 29 maj 2017

V 22

Av Neta - 29 maj 2017 18:40

  

Veckans ört:

 

 

Dragon

Den klassiska kryddan i bearnaise, fransk Dragon som inte går att fröså utan förökas genom att plantera sticklingar. Dock finns det olika sorters dragon. Rysk är dock ganska tam. En av mina favoritörter. Jag gillar dragon till fisk, tillsammans med gräslök o dill i kalla såser t.ex den här är en favorit. Gör den på bara fraiche och du kan klicka den i fiskpaket på grillen. Eller gör smöret och lägg i eller servera med grillad fisk och färskpotatis.

Örtagårdssås

 

1.5 dl gräddfil

½ dl majonnäs

1 dl hackad dill

½ dl kackad gräslök

2 tsk dragon

salt o peppar

 

Blandas och får stå en stund

 

Dragonsmör

 

200 g rumsvarmt smör

1 finhack vitlök

1 finhack schalottenlök

1 msk olivolja

1 tsk vitvinsvinäger

2 msk finhackad färsk dragon (2 tsk torkad)

salt

 

Fräs löken blank och smidig i oljan, låt rinna av på hushpapper

Vispa ihop med smöret och vinägern med elvisp

Rör i lök, lite salt och dragon, blanda väl

Gör en rulle av smöret i smörpapper och lägg i kylen.

   

 

Veckans frukost:

 

Lättlagad frittata

4 personer

 

Görs med fördel kvällen innan och serveras ljum eller kall

 

10 ägg

salt, svartpeppar

3 kryddstarka korvar

1 squash

6 salladslökar

1 röd paprika

1/2 dl finhackade örter, t ex persilja, basilika, timjan eller en blandning

2 msk smör

100 g smulad fetaost

 

Topping:

50 g blandad småbladig sallad

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg med salt och peppar.

Skär korven i tunna skivor.

Skär squashen tunt med osthyvel.

Strimla löken, tärna paprikan, finhacka örterna.

Fräs korv och grönsaker i smör tills korven får lite färg.

Häll äggsmeten över och peta med en gaffel.

Smula fetaost över.

Sätt in stekpannan i ugnen och ugnsgrädda ca 20 minuter.

Ta ut och toppa med sallad.

Servera med en sallad på rödlök och körsbärstomater i olika färger.

 

Tips! Överblivna bitar blir goda i utflyktsmatsäcken

  

Veckans bröd:

 

Rödbetsbröd

 

4 dl färska rödbetor

25 g färsk jäst

5 dl ljummet vatten

1 tsk salt

2 msk rapsolja

11–12 dl dinkelmjöl, fullkorn

2 msk blå vallmofrön

 

Sätt ugnen på 200°.

Tvätta och skala rödbetorna och riv dem grovt.

Smula jästen i en bunke och lös upp i vattnet.

Tillsätt rivna rödbetor, salt och rapsolja.

Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg som släpper kanterna.

Klä en avlång brödform med bakpapper, låt brödet jäsa i formen i 45 minuter.

Pensla brödet med vatten och toppa med blå vallmofrön.

Grädda i mitten av ugnen i 35 minuter.

  

Veckans sallad:

 

Coleslaw med rädisor

 

300 g Vitkål

250  g Rädisor

1  Äpple m skal

40 g Spenat färsk, strimlad

4 msk finklippt Dill

4 msk finklippt Gräslök

½ dl Creme fraiche, lätt

½ dl Majonnäs 

Salt, Svartpeppar

 

Hyvla vitkål och rädisor fint med osthyvel eller mandolin.

Lägg i en stor skål tillsammans med strimlade spenatblad.

Finhacka eller grovriv äpplet och lägg ner i salladen.

Tillsätt dill, gräslök, crème fraiche, majonnäs,

Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda väl.

Låt gärna stå och dra ett par timmar innan servering

God till rökt fisk m.m

  

 

Veckans vego:

 

Halloumiplättar m spenat

 

100 g fryst hel spenat

4 ägg

½ msk fiberhusk

250 g halloumiost

salt

peppar

smör till stekning

 

Sallad

 

2 dl fraiche

1 pr vitlöksklyfta

salt & sv.peppar

 

Knäck äggen över den tinade och väl urkramade spenaten.

Vispa ihop tillsammans med fiberhusk.

Riv ner halloumiosten.

Smaka av med salt och peppar och låt smeten svälla fem minuter.

Stek plättarna i smör på medelvärme på båda sidor tills de är klara.

Servera tillsammans med en grönsallad och en klick crème fraiche med vitlök.

  

Ljummen potatissallad

 

 

600 g små fina färskpotatisar

2 paprikor

½  dl olivolja

2 tsk flingsalt

25 g sallad,

ca 1 dl svarta oliver

100 g fetaost, smulad

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Skrubba potatisarna. Dela de lite större.

Kärna ur och skär bort hinnor på paprikorna. Skär i grova bitar.

Lägg potatis och paprika på en bunke.

Droppa över olja, strö på flingsalt. Blanda runt lite.

Lägg på plåt med bakpl.papper

Tillaga på andra falsen nerifrån i ugnen ca 25 minuter.

Lägg potatis och paprika i en skål.

Blanda ner sallad, oliver och fetaost.

      

 

Månd:

 

Fiskpaket på grillen



4 bitar folie, 20 x 20 cm, smorda
4 portionsbitar torskrygg á 150 g
100 g fänkål, försök hitta en med mkt dill
100 g morötter
100 g potatis, utesluts om tillgång till färskpotatis finns, då serveras den till
1 kn grön sparris
2 tomater
salt och sv.peppar
kvistar av färsk dragon och dillen från fänkålen
4 skivor citron
1 burk fraiche "Franska örter"

Ansa och tärna rotfrukter och grönsaker, ta vara på fänkålsdillen och lägg den åt sidan
Fördela det på foliearken
Krydda och lägg på dragon och "dill"
Salta och peppra fisken, lägg bitarna på grönsakerna
Lägg på citronskivorna
Fördela fraichen på detta
Förslut paketen och ställ på grillen ca 15 min
Servera med bröd.

  

Tisd:

 

Gratinerad falukorv på italienska

4 port

 

 

1 falukorvsring, ca 800 g

2 burkar körsbärstomater à 400 g

2 tsk balsamvinäger

2 msk olivolja

2 tsk torkad timjan

salt, svartpeppar

2 gula lökar

2 påsar mozzarella à 125 g

1 kruka basilika

1/2 dl parmesanost, finriven

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg körsbärstomaterna i en ugnsfast form, ringla över olivolja och balsamvinäger, salta, peppra och blanda runt.

Skär djupa snitt i korven med 1 cm mellanrum och lägg den i formen.

Skär lök och mozzarella i tunna skivor.

Fyll varje snitt med lök, mozzarella och basilika och strö över parmesanosten.

Gratinera i ugn i cirka 20 minuter eller tills osten fått färg.

Servera med kokt pasta.

  

 

Onsd:

 

Lasange med bacon och svamp

4 pers

 

2 pkt bacon, ca 140 g

250 g färska champinjoner

smör till stekning

80 g färsk spenat

salt och peppar

3 vitlöksklyftor

1 burk hela tomater

1 msk tomatpuré

1 dl kärnfria svarta oliver

150 g getost

4 färska lasagneplattor, 18×24 cm

 

Béchamelsås

2 msk smör

3 msk vetemjöl

6–7 dl gräddmjölk (hälften grädde och hälften mjölk)

 

Sätt ugnen på 175°.

Skär baconet i mindre bitar och knaperstek i varm stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Skiva svampen och fräs mjuk i en kastrull i lite smör.

Låt spenaten fräsa med någon minut tills den mjuknar, och krydda med salt och peppar.

Skiva vitlöken och tillsätt tillsammans med de hela tomaterna, tomatpuré och oliver.

Låt koka ihop tills vätskan nästan kokat bort, ca 10 minuter.

Béchamelsås:

Smält smöret i en kastrull och blanda med vetemjölet.

Häll på nästan all gräddmjölk och låt koka upp under omrörning.

Blir såsen för tjock kan du spä med det sista av gräddmjölken.

Krydda med salt och peppar.

Varva tomatsås, bacon, getost i skivor, béchamelsås och lasagneplattor i en ugnsfast form, ca 18×24 cm.

Börja och avsluta med béchamel-såsen.

Låt stå i ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna något, 7–10 minuter.

Skär upp och servera med en sallad.

  

Torsd:

 

Tacosoppa

6 pers

 

 

600 gram nötfärs

1 gul lök

Smörolja

2 vitlöksklyft

2 burk med krossade tomater ( passerade går bra om man inte vill ha bitar )

12 dl vatten

2 msk Heinz chilisås, eller annan mild

2 buljongtärningar

1 – 2 msk japansk soya

salt & peppar

½ påse tacokrydda

 

Tortillachips

Riven tacoost

 

Servera med en klick creme fraiche

 

Sätt ugnen på 225 gr

Hetta upp en stekpanna med smörolja

Finhacka löken och fräs den glansig.

Tillsätt färsen, pressa ner två vitlöksklyftor och rör om, fräs till färsen är smulig

Vänd ner tomatkrossen, vatten, 1 msk soya, bulj.tärn., chilisås, och låt allt sjuda upp.

Puttra i ca 20 minuter

Förbered tortillachipsen under tiden toppade med med riven ost och gratinera i några minuter

När chipsen är klara så kan du smaka av soppan med salt och peppar, ev mer soja och tacokrydda.

Låt sjuda ett par minuter till innan du serverar.

  

Chokladrulltårta med blåbär

12 bitar

 

3 ägg

1 ½ dl strösocker

1 dl potatismjöl

3 msk kakao

1 tsk bakpulver

 

Fyllning:

100 g smör

200 g färskost

2 ½ dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

125 g blåbär

 

Garnering:

vispgrädde blåbär och björnbär

 

Sätt ugnen på 225°.

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver, och sikta ner i äggsmeten.

Blanda till en jämn smet.

Bred ut i en långpanna, 30×40 cm, med bakplåtspapper.

Grädda mitti ugnen, ca 7 minuter.

Stjälp upp bottnen på ett sockrat bakplåtspapper.

Lossa papperet som kakan bakats på och låt kakan svalna under långpannan.

Fyllning:

Rör ihop rumsvarmt smör, färskost, florsocker och vaniljsocker och bred på bottnen.

Strö på blåbär.

Rulla ihop från långsidan och lägg med skarven ner på ett fat.

Garnera med vispad grädde, blåbär och björnbär.

 

Fred:

 

Norrländsk quesadilla med vilt

 

3 dl champinjoner

2 dl riven Västerbottensost

1 tub viltost

8 st tortillabröd

 

Skiva och stek champinjonerna och låt svalna.

Blanda Västerbottensosten med champinjonerna samt tubosten.

Bred fyllningen på 4 tortillabröd och lägg sedan de återstående som lock ovanpå.

Stek bröden i en torr stekpanna eller grilla i mackjärn.

Skär upp i trekanter och njut!

  

 

Lörd:

 

Grekisk laxfile' m asiatisk sallad

 

 

600 gram laxfilé med skinn

1 tesked salt

2 teskedar chiliflakes

 

Asiatisk sallad:

250 gram edamebönor tinade frysta

100 gram böngroddar

1 styck kruka koriander

0.5 deciliter salta jordnötter

0.5 deciliter japansk soja

1 tesked sesamolja

1 styck lime rivet skal och pressad saft

1 tesked strösocker

1 styck vitlöksklyfta

 

Servera med:

färskpotatis

gräddfil

 

Garnera med:

lime

 

Krydda laxen med salt och chiliflakes.

Grilla indirekt i 20–30 minuter.

 

Asiatisk sallad:

Blanda edamebönor och väl sköljda groddar.

Strö över korianderblad och sköljda jordnötter.

Blanda soja, sesamolja, limeskal och -saft, socker och pressad vitlök, och ringla över salladen. Servera med potatis och gräddfil.

  

 

Sönd:

 

Grillspett av fläskfilé med bulgursallad

4 pers

 

 

600 g fläskfilé

1/2 paprika, gul

1/2 paprika, röd

1 squash

1 rödlök

8 champinjoner

salt, svartpeppar

paprikapulver, rökt

8 blötlagda spett

 

Bulgursallad:

2 dl bulgur, okokt

4 dl vatten

2 tsk gurkmeja

1 tsk salt

1/2 röd paprika

1/2 gul paprika

1/2 gurka

1 rödlök

1/2 kruka persilja

2 msk olivolja

 

Myntayoghurt:

2 dl turkisk yoghurt

en kvist mynta, färsk, hackad

salt

olivolja

 

Koka bulgur 10 minuter i vatten tillsammans med gurkmeja.

Hacka grönsakerna, hacka persiljan grovt.

Blanda ihop och blanda ner olivolja.

Blanda ihop ingredienserna till myntayoghurten

Skär fläskfilén i mindre bitar.

Skär paprikor, squash, rödlök och champinjoner i bitar.

Varva allt på fyra blötlagda spett, salta och peppra och krydda med paprikapulver.

Grilla spetten på grill – eller i ugn på 250 grader – ett par minuter på varje sida.

Servera med bulgursallad och myntayoghurt.


Havrekakor


100 g smör

1 dl socker

2 dl havregryn

1 ½ dl vetemjöl

1 dl russin  (kan uteslutas)

1 tsk bakpulver

 

Sätt ugnen på 175°.

Rör smöret och sockret vitt och poröst.

Tillsätt havregrynen, mjölet blandat med russinen och bakpulvret.

Knåda ihop degen.

Forma små bollar och lägg på bakpappersklädd plåt.

Tryck till kakorna med baksidan av en sked.

Grädda dem i ca 15 minuter.

  

Sommardessert

8 port

 

400 g rabarber, skalade i bitar

75 g Smör

½ dl strösocker

1-2 krm vaniljpulver

150 g jordgubbar

2 dl Vispgrädde

1 tsk strösocker

8 havrekakor

 

Smält smör, socker och vaniljpulver i en stekpanna.

Lägg i rabarber och stek dem mjuka.

Låt det kallna

Tärna jordgubbarna smått

Häll grädde i en bunke och vispa med socker.

Vänd ner  jordgubbarna.

Hacka kakor  grovt och lägg i glas.

Lägg på rabarber och avsluta med jordgubbsgrädde.

  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards