Alla inlägg under maj 2016
Veckans vego:
Ratatoille
3 msk olivolja
1 röd paprika
1 grön paprika
1 – 2 burkar krossade tomater, 7 färska = 1 burk
2 gula lökar
1 aubergine
1 zucchini
3 krossade vitlöksklyftor
0,5 tsk timjan
0,5 tsk dragon
2 lagerblad (valfritt)
0,5 tsk salt
3 krm sv.peppar
Skala och hacka lök grovt.
Skala och hacka vitlöken fint.
Skölj alla grönsakerna.
Skär grönsakerna i kuber ca 2x2 cm stora bitar.
Hetta upp olivolja i en gryta och fräs lök och vitlök.
Tillsätt övriga grönsaker utom tomat och fräs någon minut till.
Tillsätt krossade eller färska tomater och rör om.
Krydda med timjan, dragon, lagerblad, salt och peppar.
Koka ratatouillen i minst 20, helst 40 minuter på medelvärme under lock.
Gott som tillbehör till alla sorters rätter, eller som vegetarisk sås till pasta, ris eller bulgur. Då bör dock ca 100 g protein/pers i form av t.ex tofu, feta eller ost tillsättas.
Veckans "sallad":
Marinerade grönsaker
Marinad:
3 vitlöksklyftor, hackade
1 dl äppelcidervinäger
1½ dl olivolja
½ msk salt
saft av ½ lime
saft av ½ citron
Grönsaker:
2 paprikor i olika färger
200 gram blomkål
200 gram broccoli
200 gram vitkål
100 gram purjolök
200 gram fänkål
200 gram äpplen
1-2 röda chilifrukter
½ dl hackad bladpersilja
1 tsk torkad oregano
tsk torkad timjan några nypor torkad mynta
Börja med att blanda alla ingredienser till marinaden.
Kärna ur paprikor och skär i bitar.
Ansa, skala och bryt blomkålen och broccolin.
Skär vitkålen i grova bitar.
Skölj och skär purjolöken i cm-tjocka skivor.
Skölj och skär fänkålen i bitar.
Koka upp lättsaltat vatten och lägg i blomkål, broccoli, vitkål, purjolök och fänkål och låt koka i ca 3 minuter.
Lägg de varma grönsakerna i en stor skål och häll marinaden över.
Skär äpplet i mindre bitar och hacka chilin.
Blanda äpple och chili med grönsaker och örter.
Ställ in i kylen för att marineras, gärna en dag så att smakerna hinner mogna.
Picklad rödlök
Gott till hamburgare
1 dl ättikssprit, 12%
2 dl socker
3 dl vatten
2 rödlökar
Ev en äppelskiva
Koka upp ättika, socker och vatten
Rör till sockret är löst
Låt svalna något
Skala, ev halvera och skiva löken och lägg i glasburk
Häll över den ljumma lagen
Lägg ev äppelskiva på toppen så löken inte sticker upp
Klar när det kallnat och hållbar ca 2 v i kyl.
Veckans bröd:
Pizzagifflar
8-10 st
4 djupfrysta smördegsplattor
(det finns lite olika storlekar har jag märkt men jag menar dem som är lite rektangulära i formen, vissa är som små kvadrater, ta isåfall 8 av dem)
1 dl tomatpurè
8-10 skivor valfri ost + lite riven ost att toppa med
oregano
1 ägg
Sätt ugnen på 220 °
Ta ut smördegen för att tina i 10-20 minuter i rums temperatur.
Kavla lite lätt och skär 8-10 trianglar.
Bred ut lite tomatpurè på varje triangel.
Hyvla 10 ostskivor och placera en på varje triangel.
Skär bort överflödiga osten.
Sprinkla eventuellt lite oregano i varje triangel.
Rulla ihop, starta från den breda delen.
Pensla med ett ägg och toppa eventuellt med lite ost.
Placera mitt i ugnen, grädda i ca 10 minuter.
Månd:
Köttbullar i brunsås med pasta och rivna morötter
Koka pasta enl anvisning
Köttbullar
400 gr köttfärs
¾ dl ströbröd
1 msk potatismjöl
1.5 dl mjölk
1 msk torkad gul lök, eller 3 msk hackad färsk
1 ägg
1 krm peppar
1 tsk salt
smör till stekning
Blanda ströbröd, pot.mjöl och lök med mjölk och låt det svälla 10 min.
Blanda färsen med (lök om färsk), ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.
Forma färsen till bollar eller biffar
Stek i smör o sänk värmen då de börjar få färg.
Kan även stekas i ugn, 200 gr 8 min i mitten, vänd o skaka, flytta upp plåten o låt dom få färg om dom ska ätas direkt, annars frys och stek dom så dom får färg i pannan vid upptining.
När du stekt köttbullarna, ta ur dom ur pannan, tillsätt 4 dl vatten och rör runt, använd den skyn silad i såsen.
Brunsås
1-2 msk smör
2 msk mjöl
4 dl vatten eller steksky, eller blanda
Salt & peppar
Bryn smör o mjöl i en stekpanna tills det blir riktigt brunt
Spä med vatten eller sky och koka hop 3 min
Smaksätt.
Tisd:
Varmrökt eller inkokt lax med persikochutney i gräddfil, färskpotatis och sallad
Varmrökt lax kan rökas eller köpas i butik, inkokt se v 19
Röka lax till 4, detta behövs
400 g laxfilé
1 msk havssalt
1 msk Gult senapsfrö
1 msk rosépeppar
1 st röklåda ( ABU-rök )
ca 2 msk alspån, gärna med äpple
rödsprit till brännarna
Krossa senapsfrö och peppar i mortel, tillsätt salt och krydda laxen.
Rök laxen i 10-12 min låt den sedan svalna så att saltet tränger in i fisken.
Persikochutney
4-5 färska mogna persikor (nektariner)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk färsk ingefära
½ dl vit balsamvinäger
½ dl flyt honung
½ dl sweet chilisås
1½ dl persikojuice
Skålla persikorna, kyl ner snabbt, skala, kärna ur och hacka dom.
Finhacka lök och vitlök
Riv ingefäran
Lägg alla ingredienser till chutneyn i en kastrull och koka upp
Sjud på svag värme i ca 10 min
Kan serveras varm eller kall
Rörs med fördel ut i lite gräddfil.
1 salladshuvud
1 dm gurka
4 tomater
2 tärnade färska persikor eller nektariner
Sköljs och skärs ner i
1 msk olivolja
1/2 msk vitvinsvinäger
salt & sv.peppar
Onsd:
Kycklingfilé på risbädd med bacon.
4 personer
4–6 portioner ris
400 g färsk spenat
1 purjolök
1 röd paprika
4 kycklingfiléer
salt, svartpeppar
1 1/2 dl ajvar relish
Gratängsås:
3 dl vispgrädde
1 1/2 msk kalvfond
1 dl vitt vin
ca 1 msk majsenaredning, ljus
1 dl riven lagrad ost
Topping:
140 g tärnad bacon
3 msk finhackade valfria örter
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka riset enligt förpackningen.
Ansa och skölj spenaten.
Ansa och strimla purjolöken.
Kärna ur och tärna paprikan.
Fräs spenat, lök och paprika blankt utan att det tar färg.
Blanda ris och spenatblandningen och lägg i smord gratängform.
Putsa kycklingfiléerna och krydda runt om.
Bryn dem väl runt om.
Lägg dem på ris och spenatbädden.
Fördela ajvar relishen över.
Koka grädde, vin och kalvfond, red med majsena, låt såsen få ett uppkok.
Häll såsen över kycklingen.
Strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen 25–30 minuter.
Kycklingen måste vara helt färdigstekt.
Knaperstek baconet, tärna och blanda med hackade örter, strö över vid serveringen.
Torsd:
Portugisisk gurksoppa med vitlöksstekta krutonger, glass och färska jordgubbar
Gurksoppa
1 liter hönsbuljong, kyld & silad, den ska vara klar
2 grovt rivna gurkor, ev. skalade
4 skållade och urkärnade tomater, tärnade
1röd & 1 grön paprika, tärnade
1 msk finhack. lök
1-2 kross. vitlöksklyftor
1dl vitt vin eller 1msk press lime
Salt & kryddpeppar
1 skiva vitt bröd/person
1-2 msk smör
1-2 pr vitlöksklyfta
Blanda i alla gröns. i den kylda buljongen, smaka av med kryddorna.
Kantskär och tärna brödet
Smält 1-2 msk smör i stekpannan och pressa i vitlök
Stek brödtärningarna frasiga och gyllengula
Servera soppan med brödkrutongerna på i tallriken.
Jordgubbar
vaniljglass
Fred:
Köttfärspaj
125 g smör eller 75 g smör och 3/4 dl kesella
1.5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
ca 2 msk smör att steka i
1 st stor gul lök
100 g champinjoner
1 st paprika (valfri färg)
400 g köttfärs
0.5 dl chilisås eller 2 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2.5 dl vatten
1 st köttbuljongtärning
1 tsk salt
1 tsk timjan
ca 50 g (1-2 dl) riven ost
Ta fram smöret och skär i mindre bitar.
Häll mjölet i en bunke och rör om. Lägg i smöret.
Låt det ligga en stund så att smöret blir rumsvarmt om det inte redan är det så blir det lättare att få till en deg.
Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna eller elvisp och arbeta ihop till en jämn och fin pajdeg.
Om du gör varianten med kesella, tillsätt den och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form, nagga med en gaffel och ställ i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 gr
Grädda 10-12 minuter tills det fått fin färg.
Skala och hacka lök, skiva champinjonerna och skär paprikan i små bitar.
Hetta upp en stekpanna med smör och stek lök, champinjoner och paprika. Lägg över på ett fat.
Stek färsen i smör.
Häll på chilisås eller tomatpuré.
Strö över mjöl och låt köttfärsen suga upp mjölet och därefter häll på vattnet och rör runt.
Tillsätt köttbuljong, salt och timjan.
Låt koka upp och puttra ca 5 minuter.
Rör ihop med löken, svampen och paprikan. Smaka av och tillsätt ev. mer salt.
Häll röran i pajskalet, strö över riven ost och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Lörd:
Macka med räkröra
500 g räkor med skal, skalade
1 syrligt äpple, urkärnat och tärnat
1 dl fet fraiche
2 msk hackad gräslök
Ca 2 msk färsk pepparrot, riven
Salt & sv.peppar
2 avokado
4 mörka ciabatta
Smör, salladsblad
Äpple och kryddgrönt (dill & gräslök)
Rör ihop räkor, fraiche, äpple och gräslök
Smaka av med pepparrot, s & sv.p
Halvera, kärna ur avokadon och skiva den
Klyv bröden och smöra underdelarna sparsamt
Lägg på salladsblad och avokado
Toppa med röra och garnera med äppelbitar och kryddgrönt
Lägg på toppen av bröden och servera.
Sönd:
Fläskfilegratäng med tacosmak
4 port
500 g fläskfilé
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar
2 tsk torkad oregano el 1 msk hackad färsk
2 dl riven mozzarella
Sås:
1/2 gul lök
1 röd paprika
1 msk smör
2 dl crème fraiche
1 burk tacosås, 230 g
2 dl sky
1 msk konc kalvfond
1 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
2 krm peppar
Ugn 225°
Skiva köttet. Stek i smör i en stekpanna.
Strö över salt, peppar och oregano.
Lägg köttet i en ugnssäker form.
Häll 2 dl vatten i stekpannan och ta tillvara skyn.
Sås:
Hacka löken och strimla paprikan.
Fräs lök och paprika i smör i en kastrull.
Tillsätt crème fraiche, tacosås, sky och fond.
Koka upp.
Blanda mjölet med lite kallt vatten och rör ner i såsen.
Sjud några min under omrörning.
Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över köttet.
Strö över riven mozzarellaost.
Gratinera ca 20 min i ugnen tills osten smält och allt är varmt.
Servera med ugnsstekt färskpotatis, sallad, tomat, gurka och nachochips.
Apelsintosca i långpanna
ca 40 bitar
4 ägg
4 dl strösocker
300 g smält, avsvalnat smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
rivet skal av 1 apelsin
Toscaglasyr:
200 g smör
200 g socker
200 g flagad mandel
3 msk mjölk
4 msk mjöl
Sätt ugnen på 175°.
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt mjölk och smör.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver och till sist apelsinskalet.
Klä ugnens långpanna med bakpapper och bre ut kaksmeten i den.
Grädda i 20 minuter, tills kakan är knappt färdig.
Blanda under tiden alla ingredienserna till toscaglasyren i en kastrull.
Låt blandningen sjuda under omrörning tills den tjocknar något, ca 3 minuter.
Ta ut den knappt färdiggräddade kakan och bre ut glasyren över den.
Sätt in kakan igen i övre delen av ugnen och grädda i ytterligare 8–10 minuter, tills glasyren fått fin färg.
Låt svalna.
Dela kakan i 4 delar på längden, skär ut bitar i sicksack.
Riv gärna lite extra apelsinskal över bitarna vid serveringen.
Skrev ju lite i vanliga bloggen om det. Om min mormors sylta man fick vid pingst och midsommar.
Inte min utan lånad bild men så här röriga blir mina om jag försöker göra som mormor gjorde, denna gjord med lax.
Den här är ju prydligare men lite för mkt i. Man ska se den klara gele'n
Mormor hade nog höns för det var nog billigare på den tiden. Garanterat var det buljongen som blev vid koket som sen blev gele'n.
Hon hade en kransform med refflor, i botten låg morötter som var tornerade, fast det ordet kunde nog inte hon. Men runda och fina som troligen kokt med hönan eller om hon hade sånna fint skurna konserverade kanske. De låg iaf i refflorna ovanpå, botten när den gjordes, snyggt med fina persiljekvistar mellan.
Sen tärnat hönskött och morötter i slantar på sidorna i 2 rader med ett pärlband av hemkonserverade ärtor i mellan.
Ärtor även i ett pärlband längst upp på kanten som ju blev längst ner då den stjälptes. I hålet som blev i kransen mer ärtor och morötter och salladsbladen runt kanten. Var nog många lager som fick stelna i matkällaren tog en stund att göra kan jag tro.
Minns hur gott det var med de första rädisorna man doppade i saltet man strött i en liten hög på tallriken. Och hur gele'n smälte på den varma potatisen som bars ut i grytan inslagen i en tidning.
Jag måste banne mig försöka göra en i sommar.
Vi var inte ett dugg sugna på fisksoppa idag så jag tog fram räddaren i nöden, köttfärs. :-)
Gjorde tacoköttfärssås
400 g köttfärs
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
Smörolja
1 påse tacokrydda
Ca 2 dl vatten
1 brk mild tacosås
1 brk krossade tomater
1 rund ask bonjour tacoost
3 dl majs
Salt och sv.peppar
Hacka rödlöken och fräs den i smörolja med pr vitlök och köttfärsen
Strö över tacokryddan, rör om
Tillsätt vatten, tacosås, tomater och ost, rör om till osten smält och låt det puttra 10 min
Tillsätt majs ( hade inte det idag) låt det bli varmt
Krydda med salt och sv.peppar
Späd med mer vatten om den är för tjock.
Servera med pasta och rivna morötter.
Veckans Vego:
Morotsbiffar
400 g morötter
200 g rotselleri
1 purjo, liten
1 msk smörolja
2 tsk curry
1 tsk spiskummin, mald
½ dl vatten
1 tsk salt
2 ägg
0.5 dl vetemjöl
ströbröd
Sätt ugnen på 225 gr
Skala och riv rotsakerna grovt.
Skölj purjon väl och skär i tunna strimlor.
Fräs curryn i i smöroljan en stund, tillsätt grönsakerna, rör om
Strö över spiskummin och häll på vatten.
Låt koka till allt bli mjukt. Salta.
Lägg över de frästa ingredienserna i en skål och mixa med ägg samt vetemjöl
Sikta ströbröd i ett jämt lager på papperskädd långpanna
Forma till biffar som läggs på
Sikta ströbröd på varje biff.
Stektiden i ugnen är totalt cirka 20 minuter och biffarna vänds försiktigt med stekspade efter halva tiden.
Pepparrotssås
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk eller gräddmjölk
Salt & vitpeppar
riven pepparrot efter smak
Fräs smör och mjöl
Späd med vätskan och vispa bort ev. klumpar
Koka upp under omrörning och koka 3 min, rör då och då.
Smaksätt.
Veckans sallad:
Majssallad
2 morötter, rivna
½ huvud kinakål, strimlat
100 g purjo strimlad
1 paprika, tärnad
10 cm gurka, tärnad
3 dl majs
Blandas i en skål
Vispa hop
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk rapsolja
2 tsk hackad persilja
2 krm salt
½ krm grov sv.peppar
Rör i, låt dra svalt en stund
Veckans bröd:
Rostbröd
2 st.
1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
1-2 msk honung
2 msk rapsolja
2 tsk salt
10-12 dl vetemjöl
Ev ett uppvispat ägg till pensling, vallmofrön.
Smula jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör till jästen löst sej.
Tillsätt honung, olja och salt.
Arbeta in hälften av mjölet, sedan lite i taget. Känn på degen med fingertopparna, den ska kännas "stunsig" men inte kladdig.
Arbeta den i 10 minuter i maskin, 15 för hand.
Ta ut degen på bakbord.
Knåda den lätt och dela den i 2 delar och forma till limpor.
Lägg limpor i brödformar , klädda med bakplåtspapper och låt jäsa 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 225 gr
Pensla med ägg och strö på vallmofrön.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter
Mycket grill denna vecka eftersom vädret ska vara fortsatt varmt!
Månd:
Grillade isterband med potatis och rödbetssallad.
Grilla isterbanden hela
Rödbetssallad
4 dl kokta, avsvalnade tärnade rödbetor
1 tärnat syrligt äpple
1 finhackad rödlök
1 finskuren ättiksgurka
1 dl gräddfil, fraiche eller turkisk yoghurt
1-2 msk rödbetslag
salt och peppar
Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål
Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor
Blanda alltsammans och smaka av.
Tisd:
Grillad lax med dillsås, potatis, sallad
500 g lax i 4 portionsbitar
Blanda i en kryddkvarn, rosé, grön, svart och vitpeppar
riv skalet av en citron, skiva sen
Salta och krydda laxen på båda sidor med pepparblandningen och citroncest
Låt den ligga minst 30 min
Grilla ca 3 min på var sida
1 brk creme fraiche
2 msk citronmajonnäs
½ dl hackad dill
salt, sv.peppar
rivet skal av ½ citron
Blanda och ställ kallt en stund
Onsd:
Grillade hamburgare med potatis, bön och mangosallad
Grilla hamburgare enligt anvisning på förpackningen
Om du föredrar att göra dom själv så blanda färsen med 1 ägg och kryddor.
Potatis-, bön och mangosallad
4 personer
1 kg färskpotatis eller delikatesspotatis
150 g tärnad mango
2 avokado
1 msk citronsaft
1 rödlök
2 dl vita bönor
salt, peppar
3 msk dill, finhackad
Garnering: dill
Koka potatisen och dela i mindre bitar.
Tärna avokadorna och pressa citronsaft över.
Strimla löken tunt.
Skölj bönorna och låt dem rinna av.
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Garnera med dillvippa och servera.
Torsd:
Dilldoftande fisksoppa med halloumi
4 portioner
1 gul lök
2 stjälkar selleri
2 morötter
10 cm purjolök
1/2 fänkål
en rejäl klick smör
6 dl vatten
2 msk fiskfond
2 msk tomatpuré
0,5 tsk honung
fiskkrydda (välj någon sort du gillar)
1 msk sesamfrön
1/2 msk djupfryst dill
200 g vit fisk (exempelvis torsk, fryst går fint)
200 g småtomater , halverade
250 g halloumi, tärnad
salt och peppar
Skölj, skala och skär alla grönsakerna i mindre bitar.
Fräs dem mjuka i lite smör i samma kastrull som soppan ska lagas i.
Tillsätt vatten, buljong, tomatpuré och honung.
Låt koka upp och lägg i frö och kryddorna.
Koka 20 min eller till morötterna är al dente
Skär under tiden fisken i mindre bitar och lägg ner i soppan
Lägg i halloumi och tomater.
Låt stå på eftervärme tills fisken är färdig och halloumin blivit varm, ca 10 min.
Smaka av med salt & peppar.
Servera med bröd. Kan ätas kall
Nektarinpaj
Deg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
½ citron, rivet skal
2 msk strösocker
1 äggula
150 g mandelmassa
½ dl pistaschmandlar
2 stora ägg
½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ dl matlagningsgrädde
2 msk persikolikör, kan uteslutas
3 mogna nektariner
Florsocker
Vispgrädde
Sätt ugnen på 225 gr
Lägg ingredienserna till pajen i matberedaren och kör med kniven tills det blir en boll
Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm
Ställ i kyl ca 30 min
Nagga och förgrädda i nedre delen av ugnen ca 10 min
Riv mandelmassan fint
Hacka pistaschmandeln
Vispa samman mandelmassa och mandel med resten av ingredienserna utom nektariner
Häll i formen
Kärna ur och klyfta nektarinerna tunt
Lägg i smeten i ett fint mönster
Grädda i nedre delan av ugnen i ca 25 min
Sikta över florsocker vid servering och servera med vispad grädde.
Fred:
Räkor
sallad
Chilicheese ca 25 st
2 dl riven hushållsost
4 skivor hamburgercheddar
60g philadelphia
3 msk inlagd jalapeno
Några droppar tabasco
2 dl vetemjöl
Ostbågar
Panko
2 ägg
Blanda samman ost, cheddar, philadelphia, japapeno och tabasco till en jämn smet.
Rulla små bollar och lägg i frysen en liten stund så blir dom lättare att panera.
Knäck äggen i en skål, vispa
Lägg ostbågarna i en skål och krossa med en kavel el liknande
Blanda lika delar ostbågar och panko
Panera, först i mjöl, sen panko/ostbågsblandninng, sedan ägg och panko/ostbågsblandning igen
Fritera på 180 grader någon minut eller tills fin färg.
Puffad brieost
President brieost
Sätt ugnen på 225 gr
Skär till lagom bitar av den trekantiga brieosten president!
Med lr utan det vita skalet
lägg bitarna på ett bakplåtspapper på en plåt och kör i ugnen i 6-8min,
man ser när dom bubblat till sig och blivit puffiga
Taco- baconbollar
500g nötfärs
1 dl majs
1 dl röd paprika
Ett knippe koriander
200g riven ost
2 gula lökar
1 påse Santa Maria Tex-mex mix
3 paket bacon
Blanda köttfärs med majs och paprika, forma till bollar.
Tryck ut i handen och lägg i riven ost. Forma till en boll igen.
Ta två lökhalvor tryck runt bollen.
Lägg ut tre skivor bacon och klä bollen.
Sätt i en tandpetare för att hålla allt på plats.
Baka i ugnen 30 min på 200 grader.
Servera och njut!
Lörd:
Inkokt lax utan socker med kall räksås och färskpotatis
Till 4
1-11/4 kg lax
Lag:
3 l vatten
3 msk salt
1 liten gul lök
1 morot
1 kn persilja
1 kn dill
10-15 vitpepparkorn
3 citronskivor
Mät upp ingredienserna till lagen i en kastrull
Koka upp och lägg i laxen
Sjud 15-25 min
Låt svalna i lagen
Kall räksås
2 dl gräddfil
2 msk majonnäs
1 msk chilisås
ca 2 msk rödlök, hackad
2-3 msk dill
200 gram skalade räkor
salt och peppar
Rör samman gräddfil, majonnäs, chilisås, rödlök och dill.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ner ungefär lite mer än hälften av räkorna i såsen.
Ställ kallt till servering.
Strö över resten av räkorna
God till fisk med några citronklyftor
Sönd:
Paneng red curry
400 g kycklingfilé, tunt skivad
1 påse Asian Spices Paneng Red Curry
1 burk kokosmjölk
1 röd paprika, strimlad
20 g sockerärtor, strimlade
1 morot, strimlad
0.5 dl grovt hackade jordnötter
1 kvist thaibasilika
nudlar eller ris till servering
Strimla och bryn kycklingfilén i olja.
Tillsätt kryddmix och kokosmjölk.
Låt koka ihop ett par minuter.
Tillsätt de strimlade grönsakerna och låt dem bli varma i grytan.
Toppa med grovt hackade jordnötter och servera med nudlar eller ris.
Garnera med hackad thaibasilika.
Tips! Variera grönsakerna efter säsong.
Frasiga chokladrullar
10 st små smördegskvadrater
1 ägg till pensling
2 msk vatten
100 g mörk choklad
Ev lite socker
Sätt ugnen på 225 gr
Kavla ut varje smördegskvadrat något på längden
Lägg dem på pappersklädd plåt
Vispa hop ägg och vatten, pensla degen
Skär chokladen i stavar och lägg mitt på varje smördegsbit, nån cm från kortändan
Rulla hop degen runt chokladen och pensla med äggvattnet
Strö ev över lite socker
Grädda ca 15 min
Hemköp har butiksgrillad kyckling för 29.90 den här veckan. Så vi skippade korven idag, kokade bulgur och ägg och gjorde oss en salladstallrik.
Hade grönsaker kvar, cosmopolitansallad, rädisor, majs, gurka, tomat och paprika från gårdagens tacos jag hällt ihop med melonbitarna. Galiamelon tror jag den heter, lite vitt fruktkött och skrovligt skal. 15kr st. 1 Feta a' 150 gr och halva kycklingen, båda brösten är kvar till nåt annat smarrigt.
Dressingen är 3 dl gräddfil, 1/2 pkt frysta avocadotärningar, lite pr citron, skulle tippa 1 tsk, salt, sv.peppar, spiskummin efter behag och nåt krm torkade chiliflakes.
Vinet var gott till men vi hade så klart vatten med och en skiva butiksbakat rågbröd dom sålde för 15kr, aningens sött men bra ändå.
Tema picknick!
All mat går väl egentligen att äta som picknick om man har en bra mattermos. Men den här veckan tänkte jag tipsa om rätter som funkar extra bra till picknick.
Utrustningen är viktig
Bäst är kanske den här filten, då riskerar man inte att bli våt i baken och den funkar som regnskydd för 2 pers också
Vi som är 4 vuxna har oftast 2 såna filtar + ett "bord" som består av en avtorkbar duk, typ tunn vaxduk med bomullskänsla som vi har maten på emellan oss.
Det här är den typ av picknickkorg jag har, i flaskfacken får du ner 1.5 l petflaskor med extra kylfodral till.
Hittar inte precis den men ungefär så här ser dom ut, fast jag snör åt våra runt halsen och har bara bärhandtag.
Korgen, även den med kylväska i rymmer ganska mycket och även där får jag ner flaskor i fodral. Sen kan det behövas en extra kylväska också, beror på hur länge man ska vara ute, ibland kanske både lunch och middag är med.
Jag har inte köpt nån med färdigt porslin i, mycket för att jag oftast gör varsin färdig tallrik och har då sånna med täta lock. Jag tycker det är smidigast att göra så, sen kan jag ha sallad utöver det men oftast har vi grönsaker i en plastpåse man bara kan ta och knapra på, morotsstavar, gurka, småtomater, paprikastrimlor.
Det som jag nästan alltid har med förutom grönsaker som ovan är:
Bröd, uppskuret
Färskost ist för smör
kex & en ost, ofta brie
Färsk frukt, t.ex melon i stavar (skiva och vänd och skär rakt över på en halva),
druvor, ananas rensad i skivor, nektariner eller plommon.
Vatten, fryser en 2.5 l dunk och tar den för sig
Kaffe och kakor
Om vi grillar har jag kött färdigmarinerat i en burk och har vi färskpotatis kokar jag den nästan klar, häller den i mattermosen vänd i smör och dill, urgott. Den blir klar i termosen och man slipper potatis som faller sönder.
Allt, även sill tas ur sin förpackning och om det inte portioneras får det en egen tät burk. Lika om jag gör en kall sås/dip så gör jag den i en tät burk.
För en oplanerad picknick!
Det här ligger alltid i bilen på sommaren, smidigt då man har en liten gasoltub i röret till hö och den tänds med ett vanligt vred och kan transportsäkras. Tror vi gav 150 kr på biltema exkl gas. Gasol säljs i 5-p på samma ställe. Finns på liknande butiker med.
Har även en liten plastback i bilen sommartid med engångs tallrikar, muggar, bestick, servetter, tändare, ljuslykta, snabbkaffe, tepåsar, salt & peppar i smart duoströare modell mini, duk, en gammal kastrull och kaffepannan från ett trianga samt en liten skärbräda med integrerad kniv. Torky i fodral ligger alltid i bilen.
Vi är lite spontana av oss och en tripp till grannbyn för bad kan bli heldag och halva kvällen, en kort tripp blir gärna 20 mil en dag då vi kommer på nåt, då är det bra att ha det här och bara behöva handla om man måste äta.
Men nu till veckans matsedel, allt går även att ta med och äta kallt.
Veckans vego:
Gratinera med bara ost, skippa vattnet och öka mängden fraiche i såsen om den ska tas med ut
Kesorullar med tacosmak
6 ststora tortillabröd
Fyllning:
500 g keso
1 stor röd paprika
2 st bitar red eller green hot jalapeno,
1 påseriven ost, 150 eller 200 gram
0.5 tsk salt
1 påse tacokrydda
1 nypa svartpeppar
Sås:
3 dl vatten
2 st bitar red eller green hot jalapeno
3 msk tomatpuré
2 msk raps- eller olivolja
3 msk salsa medium
1 msk oregano
0.5 tsk salt
2 dl crème fraiche
Ugn: 225 grader.
Finhacka jalapenobitarna till såsen.
Blanda alla ingredienser till såsen utom crème fraichen i en kastrull.
Koka såsen på svag värme i ca 10 minuter.
Tillsätt sedan crème fraichen.
Rör ut den i såsen och ta bort kastrullen från värmen.
Finhacka paprikan och jalapenobitarna till fyllningen.
Blanda ingredienserna till fyllningen i en bunke.
Spara lite ost till gratineringen.
Rulla in fyllningen i tortillabröden och lägg rullarna i en ugnsfast form.
Häll över såsen, strö över lite ost och gratinera i 15 minuter.
Veckans sallad:
Jordgubbssallad
1 gurka, tärnad
60 g babyspenat
2 avokado, tärnat kött
1 l jordgubbar, halverade
250 g minimozzarella
1 citron, saften av
½ dl olivolja
Flingsalt, peppar
Blanda gurka, babyspenat, avokado, jordgubbar och mozzarella
Lägg upp på fat
Rör ihop citron, olja och kryddor
Skeda över salladen.
Veckans bröd:
Frallor med örtigt vitlökssmör
25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
2 msk rapsolja
1 ½ tsk salt
1–2 msk valfria färska örter, hackade
8–10 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör, rumsvarmt
2 klyftor vitlök, pressad
ca 1 msk färsk rosmarin, hackad
ca 1 msk färsk basilika, hackad
ca 1 msk färsk timjan, hackad
Garnering:
ca 25 g smör, smält
flingsalt
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt olja, salt, örter och vetemjöl, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.
Fyllning:
Blanda ihop smör, vitlök och färska örter i en skål.
Ställ ut muffinsformar på en plåt.
Dela degen i 22–24 bitar.
Forma runda bullar och tryck ett stort hål i mitten med fingret.
Lägg i en klick örtsmör och nyp igen hålet ordentligt.
Lägg bullarna i muffinsformarna med skarven nedåt.
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bröden med smält smör och strö över lite flingsalt.
Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min.
Låt dem svalna i formarna.
Månd:
Tacos som utflyktsmat
2 tubs/pers, packad i slagtålig tät burk
Köttfärs + krydda steks enligt anvisning, tillsätt också majs. Tas med i mattermos.
Strimlad isbergssallad, tomater nerskurna, gurka tärnad, paprika tärnad, rödlök hackad, melon rensad och tärnad i tät burk
1 dl tacosås blandas om så önskas med 2 dl gräddfil i tät burk.
Tisd:
Korv med bröd
Plockgrönsaker och tillbehör efter smak
Antingen så kokar man korv som vanligt
Jag kokar upp ca 6 dl vatten med 1 tsk salt, 2 lagerblad och 5-6 kryddpeppar
Lägger korven i en termos, slår över detta kokande och försluter.
Äts med korvbröd
Korvbröd
32 st, ½ sats i matberedare med kniv.
150 g smör
5 dl mjölk
½ pkt jäst
1 ägg
2 msk strösocker
2 tsk salt
12-14 dl mjöl + 1-2 till utbakning
1 litet ägg
Sesamfrö
Flingsalt
Smält smöret
Ta från värmen och häll i mjölken
Häll det i assistenten med degkroken monterad
Blanda i ägg, salt och socker under gång
Låt det svalna till 37 gr
Smula ner jästen och kör tills den löst sig
Tillsätt mjöl och kör till en mjk deg
Knåda i maskinen ca 5 min
Jäs 45 min under duk
Ta upp degen på mjölat bord och dela i 4 bitar
Rulla ut varje del och skär i 8 bitar
Forma bitarna till bollar och rulla sen varje bulle till ett avlångt korvbröd
Lägg bröden på pappersklädd plåt och pensla med uppvispat ägg
Toppa med sesamfrö och flingsalt
Jäs utan duk i ca 30 min
Sätt ugnen på 250 gr
Grädda ca 8 min
Svalna på galler under duk.
Grillar man korv är det gott att göra pinnbröd och linda runt den
Pinnbröd
4 dl mjöl, funkar med grövre sorter också
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
½ dl olja
1½ dl vatten
Arbeta hop degen
Rulla smala längder som viras runt korven
Grilla!
Onsd:
Fiskpaket på grillen
Paketen görs klara hemma och grillas på engångsgrill
4 bitar folie, 20 x 20 cm, smorda
4 portionsbitar torskrygg á 150 g
100 g fänkål, försök hitta en med mkt dill
100 g morötter
100 g potatis, utesluts om tillgång till färskpotatis finns, då serveras den till
1 kn grön sparris
2 tomater
salt och sv.peppar
kvistar av färsk dragon och dillen från fänkålen
4 skivor citron
1 burk fraiche "Franska örter"
Ansa och tärna rotfrukter och grönsaker, ta vara på fänkålsdillen och lägg den åt sidan
Fördela det på foliearken
Krydda och lägg på dragon och "dill"
Salta och peppra fisken, lägg bitarna på grönsakerna
Lägg på citronskivorna
Fördela fraichen på detta
Förslut paketen och ställ på grillen ca 15 min
Servera med bröd.
Torsd:
Perfekt en dallrande sommardag, tas med i termos.
Gurk & Avokadosoppa
1 gurka
2 avokado
1 hönsbuljongtärning
4 dl vatten
3 msk press citron
3-4 msk olivolja
Salt, sv.peppar & lite cayenne
3 msk finhackad dill
1 kn gräslök, hackat
Krutonger
Skala gurkan och skär den i bitar
Halvera och kärna ur avokadon
Kör gurka, avokado och smulad buljongtärning i en matberedare, späd med vattnet
Blanda ner citronsaft, olja och kryddor
Ställ svalt i kylen minst 15 min
Häll upp soppan och strö över dill, gräslök och krutonger.
Börek – ostpiroger
150 g fetaost
125 g mozzarella
2 dl ricottaost
1 ägg
2 msk hackad basilika
1 msk hackad bladpersilja
1 förp kyld filodeg
3 msk smält smör
1 krm sv.peppar
Sätt ugnen på 225 gr
Riv feta och mozzarella grovt
Blanda med ricotta och uppvispat ägg
Rör ner örter och sv.peppar
Pensla ett ark filodeg, lägg på nästa, pensla och lägg på ark 3
Bred ut hälften av av oströran och rulla hop som en rulltårta
Pensla rullen med smör och skär den sen i sneda 3-4 cm bitar
Lägg på pappersklädd plåt med skarven uppåt
Gör en likadan
Grädda 10-15 min.
Körsbärskaka
150 g smör
1½ dl ljust muscovadoråsocker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
1 dl pot.mjöl
2 msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl fraiche
3 ägg
1 dl strösocker
½ lit. 250 g körsbär, urkärnade
Till formen:
Smör
1 dl finhack hasselnötter (kan uteslutas)
½ dl rörsocker strö
Garnera med florsocker
Sätt ugnen på 200 gr
Rör smör och muscovadoråsocker luftigt
Tillsätt äggen, rör om
Blanda det torra och vänd ner det
Smörj en springform
Blanda nötter och rörsocker och bröa med det, går med bara sockret med men öka då mängden
Bred ut smeten och grädda mitt i ugnen ca 12 min
Sänk ugnen till 175 gr
Vispa samman fyllningen och rör i körsbären
Häll smeten i den förgräddade och lätt avsvalnade botten och grädda ytterligare ca 40 min
Låt kakan kallna i formen
Sikta över florsocker vid servering och servera ev med en klick grädde
Fred:
Bröd med "mat" i är bra, bara ta i nypan och äta.
Fräs färsen, tillsätt majs, tomatpuré, kryddor och ost.
Rör till osten smält och bundit ihop röran.
Låt den svalna.
DEG: 8,5 dl vetemjöl
3,5 dl polentagryn
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
3 ägg
100 gr smält smör
2 dl kesella
2 dl mjölk
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Vispa ihop resten och häll det över den torra blandningen.
Gör ”bollar” lagom stora för muffinsformar, gör ett hål med
tummen, lägg ca 1 tsk av fyllningen i hålet och förslut.
Lägg bollen i en pappersform med skarven nedåt.
Grädda i 225 gr i 15-20 min.
Matmuffins
12 st
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
½ tsk salt
2 dl riven ost
4 msk olja
1 ägg
3 dl mjölk
Sätt ugnen på 200 gr
Smörj en muffinsform i silikon eller sätt stadiga formar i en muffinsplåt
Blanda mjöl, bakpulver, salt och ost i en bunke
Tillsätt olja, ägg och mjölk, blanda till en smet
Vänd ner fyllningen
Fördela smeten i 12 formar
Grädda mitt i ugnen 20-25 min
Låt dem svalna ett par min i formarna, därefter på galler.
Fyllning 1:
100 g rökt lax
2 salladslökar
1 msk hackad gräslök
Toppa ev med vispad fraiche som spritsas i cirkel på muffinsen
Fyll cirkeln med rom och strö på hackad rödlök, garnera med dill.
Fyllning 2:
1 mozzarella, i småbitar
12 soltorkade tomater, i småbitar
1 kruka basilika, hackas
1 tsk torkad basilika eller oregano
Fyllning 3:
Till denna tas endast ½ dl olja i smeten
1 pkt bacon, 140 gr, strimla, stek o låt rinna av på H-papper
80 g färsk spenat, fräs i lite smör och låt svalna
Garnera med 2 msk vardera av pumpakärnor och solrosfrön.
Pizzabullar
1 pkt jäst
5 dl fingervarmt vatten
½ dl olivolja
1 tsk salt
Ca 13 dl vetemjöl special
Tomatsås, måste inte va med
Skivad skinka, antal beror på strl eller ca 400g färdigstekt kryddad köttfärs
Riven ost
Oregano
Ugn 225 gr
Lös jästen i vattnet
Tillsätt salt, olja och det mesta av mjölet
Jäs 30 min
Kavla ut till 2 rektanglar
Bred på ev tomatsås
Täck med skinka eller köttfärs
Strö på ost, snåla inte.
Rulla ihop som en rulltårta
Skiva varje längd i ca 20 skivor och lägg på plåt
Jäs 20 min
Pensla med vatten, strö på ost och oregano
Grädda 10-15 min.
Lörd:
Kycklingspett
Ca 1 kg kycklingfilé
3 msk smör
1 msk soja
Sv.peppar
Ev salt
Paprikapulver
Sätt ugnen på 225 gr, eller tänd grillen
Dela filéerna i 3 delar på längden, trä upp dem på blötlagda träspett, vrid dem när du trär på dom
Smält smöret, tillsätt soja och kryddor
Pensla kycklingen ymnigt
Stek eller grilla ca 15 min
Pastasallad
4 port pasta enligt anvisning
3 dl strimlad machesallad
2 tomater, urkärnade och tärnade
2 dl majs
2 dl gröna oliver, skivade
½ dl olivolja
1/4 dl vinäger av fruktig typ
1 tsk salt
1 msk torkade örter
1 krm grovmald svartpeppar
Blanda olja, vinäger och kryddor i en stor skål
Koka pastan, häll av och vänd ner den varm i oljan, låt det svalna något.
Tillsätt sallad, tomat, majs och oliver.
Servera till kallskuret, med bröd och ev. ytterligare grönsaker.
Kallskuret med potatissallad
Kallskuret kan vara mycket, t.ex
Kall ugnsstekt kycklingfilé i tunna skivor
Köttbullar
Skivad kassler eller skinka
Rostbiff
eller ugnsstekt marinerad fläskfilé, gör mkt och frys i marinaden
CITRONMARINERAD FLÄSKFILÉ
30 port
Bryn 3 kg fläskfilé, krydda INTE.
Efterstek i 125 gr ca 40 min till innertemperaturen är 70 gr.
Koka en lag på 2 liter vatten
1,5 dl salt
6 tsk torkad rosmarin
6 vitlöksklyftor i skivor
2 tsk grovmalen svartpeppar.
Låt den svalna under 60 gr.
Lägg köttet i den kalla lagen och låt det ligga i 12 timmar.
Ta upp köttet och häll bort lagen, låt köttet ligga till sig någon timme innan det skivas tunt.
Gör en marinad att hälla över det skurna köttet:
Strimla skalet av 5 citroner, (Pressa saften o frys i iskubsform, perfekt i vatten och drinkar.)
6 dl olivolja
6 kvistar färsk rosmarin, delade
2 vitlöksklyftor i skivor
1½ tsk grovmalen sv.peppar
Se till att marinaden täcker köttet. Vänd burken o kör 2 timmar till om det inte gör det. Låt stå kallt i minst 2 timmar, eller frys i marinaden.
POTATISSALLAD
ca 600 gr potatis
2 syrliga äpplen
1/2 purjo
1 dl bostongurka
1/2 dl finhack. Persilja gärna fryst färd.hackad
1/2 dl finhack. Dill ----”-----
1/2 dl kapris
175 gr lättmajonnäs
1 dl kaffegrädde
1 msk svensk senap
salt och sv.peppar
Rör ihop majonnäs, grädde och senap med salt, sv.peppar och det kryddgröna. (Använder du rödlök så tillsätter du den här)
Koka potatisen knappt mjuk, skär den och vänd ner den så varm som möjligt. Blanda och låt det stå tills potatisen är kall.
Tärna äpplena och finstrimla purjon. Blanda det med bostongurkan och kapris Rör ner i potatisblandningen och låt stå ca 1 timme före servering.
Måndagens vitkåls och kasslergratäng kände jag redan när jag skulle göra att den skulle bli smaklös, så jag fräste med en tsk curry med lök o vitkål. Vi tyckte ändå det fattades något och jag tror det skulle bli gott med krossad ananas, färsk sån med kesoröran. Möjligen att grovrivet äpple med bra syra kan funka med.
Tisdagens färskoströra till laxen kan man lätt halvera.
Onsdagens korvgratäng behöver dubbelt så lång tid i gnen på 225 gr.
Torsdagens soppa blev fantastiskt god men väldigt tunn, så nästa gång kokar jag antingen med nån rotfrukt eller reder av den.
Fredagens smörgåståra blev en cheescake med kräftstjärtar, men ist för kavring i botten hade vi osötat rågbröd. Förutom kräftstjärtar hade vi i rödlök, dill, citron, avocado och salt och limepeppar. Kladd blev 200 gr nat färskost och 3 dl fraiche, 5 gelatinblad till det.
Garnerades med citron, ishavsrom, kräftstjärtar, babyplommontomater, rädisor och snackgurka.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 |
4 | 5 |
6 |
7 |
8 | |||
9 |
10 |
11 |
12 | 13 |
14 | 15 | |||
16 |
17 | 18 |
19 |
20 | 21 |
22 | |||
23 |
24 |
25 |
26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 |
31 |
||||||||
|