Alla inlägg under oktober 2015
Hade tänkt göra fiskfärs i micron idag men hade inget fiskblock. Tyckte det kändes väl lyxigt att göra det på torskrygg.
Var till Gränby C idag och då köpte jag två smaksatta fraiche, en Saffran & Tomat och en Franska Örter.
E var här och kom på att vi hade gjort en fisk & skaldjursgryta på nyår med Saffran & Tomatfraiche med apelsin i.
Så jag rev i apelsinskal från en halv apelsin i den fraichen med cestjärnet, så det blev riktigt finrivet. Lade fisken i en smord ugnsform, saltade och pepprade både den och fraicheblandningen och klickade över den på fisken. Hade den i ugnen på 200 gr i 20 min.
Så löjligt enkelt men så himla gott det blev. Åt med potatis, sojabönor och finrivna morötter, lila och vanliga som jag hade i apelsinen i, skivade och skar ner den och tog med all saft som blev. Ringlade lite olivolja över och vände runt.
Mat som kan imponera på vilken svärmor som helst och lagas av en 5- åring, så enkelt var det ;-D
Förra veckan hade dom bra priser på rotfrukter, purjo, fänkål och blekselleri här. Skickade upp maken och handla lite igår, så idag har jag skurit och förvällt.
Gjorde påsar med morot och palsternacka i + en med morot och purjo av dom slattarna
sen frös jag in några påsar med fänkål och några med blekselleri, sen 5 påsar med purjo.
Svamp, paprika och tomater har jag ju i frysen sen innan och även lite mangold kvar sen i fjol. Men är det nu att man inte orkar laga mat en dag kan man ha en påsdag och tillsätta kött, färs eller fisk. Jag har en liten matlagningsfrys som jag kallar det ovanpå kylen och där har jag örter, och sånt här + smör o pålägg. Sånt man behöver för matlagning och frukost. Det är så himla bra. Skulle vilja ha brödet där med men det får inte plats.
Har också gått igenom gamla tidningar, dels några som kom runt jul i fjol som jag upptäckte att jag inte ens läst men även andra. Hittade några 10-poängare till julbordet men dom får ni inte än. Däremot kan ni får lite förslag på lyxfrukost.
Jag äter oftast vaniljyoghurt med valnötter och blåbär i en sån liten suffléform, har svårt att äta på morgonen men den mängden kan jag få i mig, blir ju som en liten yoghurtbägare i mängd.
Sen måste jag ha min kopp te med honung i, gärna kaffe efter frukost men inte till. En macka blir det med, oftast med ost eller skinka. Vill jag lyxa till det mosar jag avokado på mackan med några droppar citron och lite s & sv.p På helgerna kokar vi ägg och har juice.
Men det här skulle jag vilja prova en extra lyxig frukost
Ägg Benedict
Per person
1 skiva surdegsbröd
2 skivor rökt skinka eller kallrökt lax
½ tsk ättika + 2 dl vatten
1 ägg
30 g färsk spenat
Olja till stekning
½ dl hollandaise
Koka upp vatten och ättika
Knäck ägget i en kaffekopp
När vattnet kokar sätter du snurr på det och stjälper försiktigt i ägget
Det ska snurra lite elegant i vattnet
Låt ägget porchera 3-4 min
Fiska upp det med hålslev och låt det rinna av på hushållspapper
Rosta eller stek brödskivan
Fräs spenaten 1-2 min i olja, salt och peppar
Lägg spenaten på brödet, sedan skinka eller lax och ägget
Toppa med hollandaise
Hollandaisesås
150 g smör
2 msk vatten
3 tsk press citron
3 äggulor
salt o peppar
Smält smöret och låt det svalna
Vispa samman vatten, citronsaft och äggulor i en vattenbadinsats
Ställ den i ett sjudande vattenbad och vispa hastigt till äggblandningen tjocknar
Ta bort från värmen och vispa ner smöret i en tunn stråle
Salta och peppra.
Eller kanske göra min egen musli, ja jag vet att man säger Granola nu men det är ju samma sak iaf
Hemgjord granola
5 dl blandade gryn ex. dinkel, havre, korn och vete
3 dl sötmandel, ca 200 g grovt hackat
3 dl hasselnötter, ca 200 g grovt hackat
2 dl pumpakärnor, 150 g
1 dl honung
50 g smör
Sätt ugnen på 175 gr
Lägg i det torra i en form
Blanda ner honung och smör
Rosta till allt fått fin färg, 15-20 min
Rör då och då
Låt det svalna och rör ner
2 dl torkade bär eller frukt, gärna olika sorter
1-1½ dl kokoschips
1 dl torkat nyponskal
2 msk vaniljpulver
Sen måste man ju hitta ett gott bröd, det jag har i matsedeln den här veckan skulle jag gärna göra igen men det här är en återkommande favorit hos oss när det är lite extra. Lyx med varma nybakade.
GOD MORGON BULLAR
25 gr jäst
5 dl kallt vatten
2,5 tsk salt
0,5 dl olja
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
eller
2 dl grahamsmjöl
1 l vetemjöl
Smula jästen i en bunke
Häll över det kalla vattnet och rör tills jästen är löst.
Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl.
Arbeta degen smidig.
Dela den i 4 delar som rullas till smala längder och läggs på smord plåt.
Skåra ca 5 cm långa bitar rakt igenom
Lägg bakduk över och ställ i kylen över natten.
På morgonen sätts ugnen på 225gr SAMTIDIGT som plåten skjuts in.
Klart efter ca 30 min.
Kan göras med nästan vilken mjölkombo som helst bara hälften är vetemjöl, ta reda på slattarna!
Lika det här som man kan äta som godis nästan
Fröigt knäckebröd
2½ dl majsmjöl
½ dl solrosfrö
½ dl pumpakärnor
½ dl sesamfrön
½ dl linfrö
1 tsk salt
½ dl olivolja
2½ dl varmt vatten
Flingsalt
Sätt ugnen på 150 gr
Blanda samman alla ingredienser utom flingsaltet
Platta ut degen tunt på pappersklädd plåt, sätt gärna en plastpåse på handen så går det lättare eller kavla mellan två bakplåtspapper
Strö sist över flingsalt
Grädda brödet 1 timme, stäng av ugnen och låt det stå ytterligare 15 min, gärna med luckan lite öppen.
Frunch här blir nästan jämt lite prinskorv och köttbullar, kanske en omelett. Gravlax på hård macka är extra gott så det blir det ibland med. Men när man bläddrar i tidningar och går igenom recept så här så märker man ju att man har en del kvar att äta, både sånt man ätit förr och sånt man aldrig smakat.
Sen till den där koppen kaffe en tid efter frukosten kan ju det här inte göra ont
Chokladpaj
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
150 g kallt smör i bitar
1 ägg
150 g ljus choklad
300 g mörk choklad
2½ dl grädde
1 msk majsstärkelse + ½ dl vatten
Servera med lättvispad grädde, tranbär, lingon och florsocker
Lägg mjöl, socker och smör i matberedaren och kör till en smulig deg
Tillsätt ägget medan maskinen är igång kör hop till en deg
Tryck ut den i en form med löstagbar kant ca 23 cm
Låt den stå i kylen ca 30 min
Sätt ugnen på 225 gr
Grädda i nedre delen 10-15 min
Låt det svalna något
Skär chokladen i tunna skivor
Koka upp grädden och rör ner majsstärkelsen upplöst i vattnet
Koka upp igen och ta kastrullen från värmen
Blanda ner chokladen och rör tills den smält
Häll smeten i pajskalet och ställ i kylen minst 6 timmar eller över natten
Sikta över florsocker
Skär upp den i bitar och servera med tinade bär och lättvispad grädde
Måste ju funka med andra bär med, hallon t.ex
Veckans vego:
Sätt ugnen på 225 grader.
Halvera auberginerna och skär köttet i ett rutmönster.
Pensla med oljan.
Krydda med spiskummin, rosmarin, salt och peppar.
Baka auberginerna i mitten av ugnen i 20–30 minuter, tills de har fått fin färg och mjuknat.
Finstrimla kålen. Skiva purjon tunt.
Krama in olja, vinäger, socker, salt och peppar väl i kålen.
Låt dra i cirka 10 minuter.
Skölj bönorna i ett durkslag och låt rinna av väl.
Vänd ner dem försiktigt i kålen tillsammans med matyoghurt och majonnäs.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till auberginehalvorna.
Veckans sallad:
Prova en ljummen sallad, gott till det mesta. Om ni serverar den tillsammans med mat som har steksky kan den användas ist för buljongen.
Ljummen bönsallad
1 brk borlottibönor
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 liten squash
1 chilifrukt
1 dl grönsaksbuljong
Ca 50 g babyspenat
Salt och peppar
Dressing:
2 tomater
1 msk honung
2-3 tsk dijonsenap
1 citron, skal och saft av
2 msk vit balsamvinäger
½ dl kallpressad rapsolja
2 msk vatten
1 tsk torkad eller 1 msk färsk timjan
½ dl finhackad persilja
Salt och sv.peppar
Skala och finskiva båda löksorterna
Skär squashen i tunna skivor
Ansa och finhacka chilin
Låt bönorna rinna av (skölj ev)
Fräs alltsammans i panna under omrörning 2-3 min
Lägg upp i en skål
Häll över den varma buljongen
Kärna ur och finhacka tomaterna
Vispa hop övriga ingredienser och häll över tomaterna, smaka av och värm
Tillsätt spenaten i bönsalladen
Häll dressingen över.
Veckans bröd:
FILMJÖLKSLIMPOR MED ROSTADE SOLROSKÄRNOR 4 st
4 dl rostade solroskärnor
100 gr jäst
6 dl filmjölk
4 dl vatten
knappt 1 ¼ dl olja (120 ml)
1 dl honung
4 tsk salt
8 dl rågsikt
ca 2 l vetemjöl
GARNERING: 1 uppvispat ägg, solroskärnor och medelhavssalt.
Rosta solroskärnorna på en plåt med bakplåtspapper 225 gr ugn tills de fått fin färg.
Smula jästen i degbunken.
Värm fil och vatten till ca 37 gr.
Lös upp jästen med lite av vätskan.
Tillsätt olja, honung, salt och nästan alla solroskärnor samt resten av degvätskan.
Rör ner mjölet lite i sänder, spara lite vete till utbakning.
Arbeta degen tills den släpper bunken.
Jäs 30 min.
Sätt på ugnen på 175 gr.
Dela degen i 4 delar, knåda den kraftigt.
Forma till limpor som läggs på pappersklädd plåt eller i formar.
Jäs ytterligare 30 min.
Pensla bröden med ägg, snitta dem med kniv och strö över resterande solroskärnor och medelhavssalt.
Grädda i 35 min.
Månd:
Isterband med stuvad vitkål och kokt potatis. Rivna morötter
Jag kokar vitkålen för sig med salt i vattnet, ca 1 tsk/liter
Gör en toppredd stuvning på 4 msk mjöl och 4 dl mjölk
Låter vitkålen rinna av ordentligt innan jag blandar
Isterbanden delas på längden, ta bort skinnet och stek på båda sidor
Servera med inlagda rödbetor.
Tisd:
Fiskfärs med potatis och hummersås. Sallad.
Fiskfärs i micron
400 gr tinad fiskfilé
2 ägg
1 brk fraiche, gärna Franska örter men ta då en annan sås
1 msk pot.mjöl
1 msk vetemjöl
salt o peppar
ev skaldjur
Finfördela fisken i matberedaren
Tillsätt övriga ingredienser utom ev skaldjur och kör ihop allt ordentligt, det ska bli lätt pösigt.
Vänd i ev skaldjur
Häll i microsäker form och grädda på full effekt ca 8 min
Låt den stå kvar i micron ett par minuter inann ni öppnar luckan.
Hummersås, enkel
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk
1 msk hummerfond
½ dl matl.grädde
Peppar och ev. salt
Fräs smör och mjöl
Späd med mjölk och fond
Koka i 3 min
Tillsätt grädden, smaksätt och servera.
Onsd:
Äggkaka med stekt fläsk. Rivna morötter med vitlöksdressing.
Äggkaka
4-5 port
1 dl mjöl
1.5 tsk salt
4 dl mjölk
4 ägg
smör
Vispa mjöl, salt och lite av mjölken till en smet
Tillsätt resten av mjölken och äggen ett i taget under vispning.
Fräs smöret i stekpannan
Häll i smeten och grädda på svag värme på plattan
Stick med gaffel i kakan tills den stelnat
Vänd den på ett smort lock och stek andra sidan
Servera med fläsk och lingon.
Pressa en vitlöksklyfta i 2 dl gräddfil, smaka av med salt sv.peppar och någon ört.
Servera med rivna morötter.
Torsd:
Godaste soppan och nåt till fikat
Köttfärsgulaschsoppa
2 msk smör
1 stor lök, grovt hackad
1 purjo, strimlad
2 stora potatisar, grovt tärnade
2 morötter, slantade
1-2 röda paprikor, strimlade
300 gr köttfärs
2 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 l vatten + 2 köttbuljongtärningar
1-2 vitlöksklyftor, krossade.
salt & peppar
Fräs lök och purjo i smöret, tillsätt potatis och morötter och fräs med en stund.
Tillsätt buljongen koka i 10 min.
Fräs under tiden köttfärs och paprika, smaksätt med kryddor och tomatpuré.
Blanda detta i soppan och koka 10 min till.
Tillsätt vitlök och smaka av.
Krabbelure
2 ägg
1½ dl socker
1½ dl mjölk
4½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
Lite smör till gräddningen
Blanda mjöl och bakpulver
Vispa ägg och socker
Tillsätt mjölken
Rör ner mjölblandningen
Värm en plättpanna med lite smör och grädda på ganska svag värme
Smörj lätt mellan varje gräddning
Vänd när de fått fin färg
Servera med lite grädde eller sylt, eller bara som dom är.
Fred:
Varma mackor
Enklaste varma mackan
1 skiva formbröd/pers + smör
svensk senap
ost
ev 1-2 tomatskivor
Ugn 250 gr
Bred skivorna med smör och senap, snåla inte med den sista
Täck med ost
Gratinera tills osten börjar bubbla
Ta ut och lägg på tomatskivorna (Funkar att lägga på tunna skivor av korv också eller ist.)
Annat som är gott är svampstuvning och ost
Grillad kyckling i bitar rörs med lite mangochutney och ost
Tacofärs och ost
Skinkskiva, ananas och ost
Torskrom och bea
Bara fantasin som sätter stopp egentligen. 250 gr i 10 min
70-talsnostalgi
Bacon eller skinkfylld franska
1 franska
150 gram bacon
1 gul lök
Inkråmet av 1 franska
1 msk oregano
Salt & peppar
1 stor tomat
1 liten burk ananasringar
3 ägg
4-5 dl gräddmjölk
3 dl riven ost
Bakplåtspapper
Sätt ugnen på 225 gr
Skär av ett lock på franska. Gröp ur inkråmet med en gaffel.
Skär bacon/skinka och lök i mindre bitar och stek i stekpanna tillsammans med inkråmet. Krydda med oregano, salt och peppar. Fyll franskan.
Tärna tomat och ananas och lägg över.
Vispa ihop äggen med gräddmjölken och häll i. Brödet suger åt sig mycket vätska så häll på så mycket att det precis rinner över.
Riv över osten och lägg på locket.
Knyckla ihop ett bakplåtspapper och skölj det noga under kranen så det blir riktigt mjukt och blöt.
Slå in franska i det blöta bakplåtspappret och gratinera i ugnen 20-25 min.
Det blöta pappret håller franska mjuk och fin inuti och ger en god knaprig yta!
Lörd:
Korvgryta
Korv- och vitkålsgryta
½ litet vitkålshuvud, strimlat
4 hg falukorv, i halva skivor
5 dl buljong
5-6 morötter i slantar
8-10 smålök, skalad eller grovt strimlad purjo
1 blomkålshuvud i små buketter
1 kn klippt persilja
ev salt o peppar
stekt svamp
Lägg vitkål o korv i en låg vid gryta
Blanda consommén med vattnet och häll på
Låt detta puttra 10 min
Lägg i morot, blomkål o lök
Koka ytterligare 10 min
Smaka av och strö över klippt persilja
Fräs svampen i en stekpanna och strö den över grytan
Servera med potatis och en citronklyfta.
Använd med fördel färska grönsaker sommartid
Sönd:
Festgratäng med lövbiff
600 gram lövbiff
1 st röd paprika
1 st gul paprika
5 cm purjolök
1 dl buljong (tärning + vatten)
3 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
2 msk dijonsenap
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
0,5 tsk soja
smör t formen
Ugn: 225 grader
Skär lövbiffarna i ca 2 cm breda strimlor.
Ansa och strimla paprikorna, skölj och strimla purjolöken.
Blanda köttet, paprikan och purjolöken och lägg i en smord
ugnssäker form.
Vispa ihop resten av ingredienserna och häll blandningen över köttet och
grönsakerna i formen.
Gratinera i mitten av ugnen cirka 30 minuter.
Rör om en gång under stektiden.
På vänstra halvan av bilden här ser ni det som en gång var en ugnsform. 10 min innan maten var klar idag så smällde det till i ugnen och började rinna ut vätska. Hela lådan under och alla formar och plåtar där blev liiiite kladdiga då. Det ni ser av ugnen där till höger är ca 1/3 del av den vätska som hamnade där. Tack och lov för Torkys uppsugningsförmåga.
Jag har iaf nystädat kök nu
Formen har jag haft sen jag flyttade hemifrån -71 så den hade väl gjort sitt men den hade ju inte behövt spricka i ugnen med mat i. Hade varit lämpligare i diskmaskinen tycker jag Potatis och korvgratången hade stått inne i 50 min, nu hade jag lagt på tomater och ost och den skulle gå i 20 min till. Blev bara 10 sen small det till och maten blev aningens torr då. Men vi var hungriga så det gick i. Värre för C som inte har nån matlåda i morgon
för precis allt tordes jag ju inte ta. Såg ingen skärva som var borta men man vet ju inte. Fick över det i en ny form och sen körde vi på tallrikarna i micron till potatisen var mjuk.
Tröstade oss med lite hallonsorbet efteråt. Är ju iaf lillördag.
Ja vi fick oss ett skratt iaf för det var ju rätt dråpligt. Och C får väl äta pasta eller nudlar o köttbullar i morgon. Hon har bara haft pasta i matlådan 5 dar eller så, va mkt därför jag gjorde en gratäng för den blir ju bra även uppvärmd.
Finns iofs blomkålsoppa efter lunchen med, men har en känsla av att hon inte vill ha det. Blomkål är inte hennes bästa precis. trots att den är hemkokt.
Har nåt liknande hänt dig? Skriv i kommentarsfältet och berätta.
När vi var på Maxi i torsdags så hade dom 3 paprikor för 10 kr, bara gula och röda. Hade en 750 g förpackning hemma med i den var en gul, en röd och 2 gröna. Ganska stora med. Köpte 6 av varje färg och skar ner och frös in. Man behöver ju inte hålla på förvälla utan det är bara frysa.
Gjorde så med tomater förra året med då vi fick så mycket och purjo har också varit billigt och det fryser jag också som det är.
L har plockat svamp så det finns en del + att jag köpt både vita och bruna champinjoner, förvällt och fryst.
Har inte gjort några rotfruktsbaser men nu hade affärn här billiga rotfrukter igen så det hinner jag kanske.
Så skönt att ha lite sånt där klart i frysen. Vi äter ju rätt mkt både soppor och grytor på vintern och skönt att slippa hålla på strimla grönsaker varenda gång, bara tömma några småpåsar i grytan.
L tog skräpet från paprikorna och grävde ner i komposten
Kolla vad han hittade vi har väl slängt nån groddig potatis där och då har det grott. Blir väl ett kok iaf. Vi har ju annars ingen egen potatis, lönar sig inte då vi ju har många odlare med självplock i närheten. Bara hoppas att parikakärnorna gror i vår nu. I år har vi bara haft tomater men vi brukar ju ha både gurka och paprika med.
Petade ner vitlök i en pallkrage häromdan med. Räcker ju inte länge det lilla vi får där men det hör till att ha på nåt vis precis som mangold, sockerärtor och bönor. I år blev det ju inget sått dock, inte ens dill. Skärpning till nästa år alltså. Var ju en konstig vår i år. Sen var inte jag så 100 heller den där tiden då allt ska ner. Tur det finns andra som odlar då, och att hovleverantören Nelins finns.
Ska väl torka lite av örterna med, har dom i en 3-dubbel (på höjden) pallkrage så dom klarar sig från frost ett tag. Ska göra eget örtsalt, gjorde lite på prov i fjol pch attans va fint det blev, alldeles ljusgrönt då jag mixade torkade örter och flingsalt så det var lite grovt bara. Funkade kanon i kaffekvarnen jag har till matberedaren. Tror jag smög i lite peppar med. Blev inte att jag gjorde nåt mer sen men i år ska jag göra större sats. Gjorde på rosmarin, dragon, lite gräslök och citrontimjan.
Har spart lite recept på kryddblandningar med, har inte allt själv men torkade örter finns ju att köpa med.
Fransk salladskrydda
2 msk torkad kyndel
2 msk torkad rosmarin
2 msk torkad timjan
2 msk torkad oregano
2 msk torkad basilika
2 msk torkad mejram
2 msk torkade fänkålsfrön
Salladskrydda, Italiensk
3 msk basilika, torkad
3 msk oregano, torkad
3 msk persilja, torkad
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 tsk timjan, torkad
1 tsk rosmarin, torkad
1 krm svartpeppar
1,25 krm chiliflakes*
Blanda ingredienserna och förvara dem i en bra kryddburk
Pizzakrydda, alla örter torkade
2 tsk Oregano
½ tsk torkad Lök
1 krm tork vitlök eller vitlökspulver
1 tsk Koriander
1 tsk Paprikapulver
1 tsk Basilika
1 tsk Rosmarin
1 tsk Mejram
1 tsk Timjan
Örtagårdskrydda
1 msk paprika,
1 msk rosmarin,
1 msk oregano,
1 msk mejram
1 msk basilika
1 msk torkad lök, t.ex ramslök, gräslök eller purjo
Ev 1 pr vitlöksklyfta
Örtsalt, går att göra på färskt med
2 dlGrovt flingsalt
2 st klyftor färsk vitlök
12 blad Färsk oregano (ca)
Färsk rosmarin - blad från en liten kvist
Färsk timjan - några kvistar
Börja med att ta en mindre mängd salt och lägg i morteln tillsammans med de färska kryddorna och vitlöken.
Stöt samman så att salt, vitlök och kryddor blandas väl.
Tillsätt ytterligare önskad mängd salt i morteln och mortla loss.
Slå över det färdiga örtsaltet i en tätslutande burk.
1 msk torkad = 3 msk färskt.
Först måste jag bara tacka er mina läsare, i onsdags hade jag 850 läsare Kan det ha varit fläsklägget som lockade hit er? Rekord för en dag var det iaf för mig. Brukar ha ca 400 läsare i veckan annars.
Veckans vego:
2 förpackningar (à 380 g) kokta kikärter
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 kruka persilja
1 tsk chilipulver
1 dl vetemjöl
2 msk olja
6 pitabröd
3 tomater
2 tsk olivolja
1 tsk sambal oelek
salt och peppar
2 avokado
1 kaskadsallad
1 dl gräddfil
Sätt på ugnen enligt anvisningen på pitabrödförpackningen.
Skölj kikärtorna och låt de rinna av ordentligt.
Skala och hacka lök och vitlök. Hacka persiljan grovt
Lägg kikärtor, lökhack och hälften av persiljan i en matberedare. Tillsätt chilipulver, vetemjöl och 1/2 tsk salt.
Mixa till en grov massa. Forma till 12 biffar och stek dem i oljan i en stekpanna, ca 3 minuter på varje sida.
Värm bröden i ugnen.
Skär tomaterna i små tärningar och blanda med olivolja och sambal oelek.
Blanda resten av persiljan med tomathacket, smaka av med salt.
Dela, ta bort kärnan och gröp ur avokadon. Krydda avokadobitarna med salt och peppar.
Fyll bröden med sallad, avokado och falafel, toppa med tomatsalsa och gräddfil.
Veckans sallad:
Päronsallad
2 päron, inte för hårda
½ huvud isbergssallad
1 kn rädisor
1 kn ärtskott
2 msk japansk soja
1 msk vinäger
1 msk olivolja
Salt & svpeppar
Riven pepparrot
1 kvist hackad rosmarin
Blanda dressingen
Skär och strimla grönsaker, päron och ärtskott
Vänd ner i dressingen
Veckans bröd:
Brytbullar
Lägg till nötter och frön så sänker du GI ytterligare
75 g smör
5 dl vatten
50 g jäst
1½ tsk salt
2 msk flyt honung
Ca 12 dl siktat dinkelmjöl eller fullkornsdinkel
1 ägg
Sesamfrö
Smält smöret och häll i vattnet, värm till 37 gr
Smula jästen i en bunke, lös med vätskan
Tillsätt salt, honung och mjöl, arbeta samman till en deg
Jäs övertäckt 30 min
Dela i 3 delar, rulla till längder, dela varje längd i 10 bitar
Rulla till bullar och lägg på pappersklädd plåt
Jäs övertäckt 30 min
Sätt ugnen på 225 gr
Pensla med ägg och strö över sesamfrö
Grädda mitt i ugnen 15-20 min
Låt svalna på galler
Månd:
Falsk kinagryta
400 g köttfärs
1 gul lök
1 purjo
4 dl strimlad vitkål
5 msk japansk soja
5 msk röd balsamvinäger
3 msk farinsocker
1 msk chilisås
2 press vitlöksklyftor
Hack löken och strimla purjon
Fräs detta med köttfärsen, lägg i vitkålen efter en stund och fräs allt till löken är genomskinlig och vitkålen mjuknat
Blanda under tiden soja, balsamvinäger, farin, chilisås och vitlök, och tillsätt det
Koka 10 min
Servera med ris och nån "fruktig" sallad, gärna strimlad vitkål med ananas i.
Tisd:
Stekt fiskfilé med kokt potatis, rivna morötter och mangoldsås
Tina fisken, panera i mjöl. uppvispat ägg och ströbröd, gärna panko
Gott är också att byta ut ströbröd mot finhackade valnötter
låt den ligga och vila medans du gör såsen
Stek den sen gyllenbrun på båda sidor
Mangoldsås
ca 100 g förvälld mangold, både blad och stjälkarna tärnade
2 chalottenlökar
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk
salt, ev peppar och riven muskot
Fräs löken genomskinlig i smöret, lägg i mangolden efter nån minut
Strö över mjölet, rör om och späd med vätskan
smaka av med salt och muskot.
Onsd:
Vad är mer husmanskost än falukorv, går att variera i det oändliga
Falukorvsgratäng med potatis
6 stora potatisar
1 gul lök
600 g falukorv
2.5 dl grädde eller 1 brk kokosmjölk
smör
Salt
Grovmalen svartpeppar
Kajennpeppar
Paprikapulver
2 tomater
1 dl riven Västerbottensost
Smöra en stor ugnsfast form med hög kant.
Skala potatisen och skiva i tunna skivor.
Skala och skiva löken i tunna skivor.
Skär upp falukorven i ½ cm tjocka skivor.
Börja med potatis i botten och lägg sedan ett lager lök, salta och peppra, lägg sedan ett lager med korv.
Fortsätt varva potatis, lök och korv.
Peppra överst med lite kajennpeppar och paprikapulver.
Häll över grädden.
Grädda med folie på i ca 50 minuter på 200 grader.
Ta ut formen, toppa med tomater i skivor och riven Västerbottensost, Grädda ytterligare i ca 20 minuter på 150 grader.
Ta ut och känn efter om potatisen är tillräckligt mjuk.
Torsd:
Ärtsoppa
Ca 5 l, gör och frys in
1 kg torkade gula ärtor
Vatten så det täcker
3 l vatten
4 gula lökar
6-800 gr rimmat bogfläsk eller oxbringa om ni vill ha den magrare
ev 1 bit ingefära
3 tsk mejram eller timjan, eller blanda
2 tsk salt
ev lite smulad buljong
Lägg i blöt ärtorna över natten, gärna 10-12 timmar
Häll av blötläggningsvattnet och häll ärtorna i en rymlig gryta
Häll på vattnet (nytt) koka upp och skumma.
Lägg i kött, ev ingefära och lök, koka under lock 1 timme och 15 min
Ta bort alla lösa skal som flutit upp
Ta upp köttet och tärna det, lägg tillbaka det i soppan
Smaksätt soppan med mejram, timjan, salt och ev smulad buljong
Servera med senap och ev lite finstrimlad purjo i tallriken.
En ostsmörgås till
Melon, gärna flera sorter
Fred:
Bakad potatis
Picka potatisen och kör den ca 7 min/styck i micron, går att köra fler på en gång
Kryssa och tryck upp dem lite
servera med:
Gräddfil, rödlök, rom och räkor
Gräddfil, salladslök, skinka och avrunnen krossad ananas
eller
Grekisk röra
250 gr keso naturell
50 gr fetaost
5 cm gurka, urkärnad o ev. skalad
1 press vitlöksklyfta
1 tsk oregano
svartpeppar
ev. salt
Skär fetaost i tärningar och gurkan i stavar
Blanda allt
Smaka av
Lörd:
Texmex-låda
400 gr köttfärs
2 msk smör
2 rödlökar
1 grön paprika
3 tomater
1 brk röda bönor
1 liten brk majs
1 påse tacokrydda
100 gr tortillachips
riven ost
1 dl matlagningsyoghurt eller gräddfil smaksatt med tacosås
Sätt ugnen på 220 gr
Fräs köttfärsen, skiva lök, paprika och tomat under tiden, blanda i detta.
Tillsätt bönor och majs.
Puttra i 10 min. Smaka av med kryddorna.
Varva chips, röran och osten i ugnsform, ost överst.
Gratinera i mitten av ugnen i 15 min.
Ringla över yoghurt eller servera med gräddfilsblandningen.
Sönd:
Fiskgratäng med räkor
1 morot
1 liten fänkål
1 purjolök
2 msk smör
2 tsk curry
500g vit fiskfilé (vi tog frysta portionsbitar av torskfilé som vi tinade först)
3 msk smör
3 msk mjöl
3 dl mjölk, kan bytas mot fond + vin om man vill ha den lite lyxigare
3 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
½ citron (skal+saft)
1 dl dill, finhackad
Garnering:
400g oskalade räkor, skalade
Dillvippor
Citronklyftor
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och finhacka morot och purjolök.
Ansa och strimla fänkålen tunt.
Fräs allt i smör och curry, lägg grönsakerna i en smord form.
Vik fiskfiléerna dubbelt, salta dom och lägg dem på grönsakerna.
Smält smöret, vispa i mjölet.
Rör ner grädde och mjölk, låt koka upp under vispning.
Koka 5 min.
Rör i citronsaft, skal, och dill.
Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över fisken.
Gratinera mitt i ugnen ca 20-25 min
Garnera med räkor, dillvippor och citronklyftor
Ananaspaj
Pajdeg:
150g smör,
3 dl vetemjöl, alt 2 mandelmjöl + 1 vete
1 dl socker, gärna råsocker
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 gr
Blanda ingredienserna och kör det i matberedaren.
Tryck ut i form. INTE förgrädda!
Fyllning:
2 dl turkyoghurt 10%
1 ägg,
2 tsk vaniljsocker,
½ dl socker.
En liten burk ananas - väl avrunnen,
Blanda allt och häll i pajskalet.
Grädda i 30 min.
Servera med glass.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 | ||||||
5 |
6 |
7 | 8 |
9 |
10 |
11 | |||
12 | 13 | 14 |
15 | 16 |
17 | 18 | |||
19 |
20 |
21 | 22 |
23 |
24 |
25 | |||
26 | 27 | 28 |
29 |
30 | 31 |
||||
|