Matsedeln

Alla inlägg under oktober 2015

Av Neta - 13 oktober 2015 18:57

Hade tänkt göra fiskfärs i micron idag men hade inget fiskblock. Tyckte det kändes väl lyxigt att göra det på torskrygg.
Var till Gränby C idag och då köpte jag två smaksatta fraiche, en Saffran & Tomat och en Franska Örter.
E var här och kom på att vi hade gjort en fisk & skaldjursgryta på nyår med Saffran & Tomatfraiche med apelsin i.

Så jag rev i apelsinskal från en halv apelsin i den fraichen med cestjärnet, så det blev riktigt finrivet. Lade fisken i en smord ugnsform, saltade och pepprade både den och fraicheblandningen och klickade över den på fisken. Hade den i ugnen på 200 gr i 20 min.
Så löjligt enkelt men så himla gott det blev. Åt med potatis, sojabönor och finrivna morötter, lila och vanliga som jag hade i apelsinen i, skivade och skar ner den och tog med all saft som blev. Ringlade lite olivolja över och vände runt.
Mat som kan imponera på vilken svärmor som helst och lagas av en 5- åring, så enkelt var det ;-D

Av Neta - 12 oktober 2015 23:13

 

Förra veckan hade dom bra priser på rotfrukter, purjo, fänkål och blekselleri här. Skickade upp maken och handla lite igår, så idag har jag skurit och förvällt.

Gjorde påsar med morot och palsternacka i + en med morot och purjo av dom slattarna

sen frös jag in några påsar med fänkål och några med blekselleri, sen 5 påsar med purjo.

Svamp, paprika och tomater har jag ju i frysen sen innan och även lite mangold kvar sen i fjol. Men är det nu att man inte orkar laga mat en dag kan man ha en påsdag och tillsätta kött, färs eller fisk. Jag har en liten matlagningsfrys som jag kallar det ovanpå kylen och där har jag örter, och sånt här + smör o pålägg. Sånt man behöver för matlagning och frukost. Det är så himla bra. Skulle vilja ha brödet där med men det får inte plats.


Har också gått igenom gamla tidningar, dels några som kom runt jul i fjol som jag upptäckte att jag inte ens läst    men även andra. Hittade några 10-poängare till julbordet men dom får ni inte än. Däremot kan ni får lite förslag på lyxfrukost.


Jag äter oftast vaniljyoghurt med valnötter och blåbär i en sån liten suffléform, har svårt att äta på morgonen men den mängden kan jag få i mig, blir ju som en liten yoghurtbägare i mängd.

Sen måste jag ha min kopp te med honung i, gärna kaffe efter frukost men inte till.   En macka blir det med, oftast med ost eller skinka. Vill jag lyxa till det mosar jag avokado på mackan med några droppar citron och lite s & sv.p På helgerna kokar vi ägg och har juice.


Men det här skulle jag vilja prova en extra lyxig frukost


Ägg Benedict

 

Per person

 

1 skiva surdegsbröd

2 skivor rökt skinka eller kallrökt lax

½ tsk ättika + 2 dl vatten

1 ägg

30 g färsk spenat

Olja till stekning

½ dl hollandaise

 

Koka upp vatten och ättika

Knäck ägget i en kaffekopp

När vattnet kokar sätter du snurr på det och stjälper försiktigt i ägget

Det ska snurra lite elegant i vattnet

Låt ägget porchera 3-4 min

Fiska upp det med hålslev och låt det rinna av på hushållspapper

Rosta eller stek brödskivan

Fräs spenaten 1-2 min i olja, salt och peppar

Lägg spenaten på brödet, sedan skinka eller lax och ägget

Toppa med hollandaise

 

Hollandaisesås

 

150 g smör

2 msk vatten

3 tsk press citron

3 äggulor

salt o peppar

 

Smält smöret och låt det svalna

Vispa samman vatten, citronsaft och äggulor i en vattenbadinsats

Ställ den i ett sjudande vattenbad och vispa hastigt till äggblandningen tjocknar

Ta bort från värmen och vispa ner smöret i en tunn stråle

Salta och peppra.

 

Eller kanske göra min egen musli, ja jag vet att man säger Granola nu men det är ju samma sak iaf

 

Hemgjord granola

 

5 dl blandade gryn ex. dinkel, havre, korn och vete

3 dl sötmandel, ca 200 g grovt hackat

3 dl hasselnötter, ca 200 g grovt hackat

2 dl pumpakärnor, 150 g

1 dl honung

50 g smör

 

Sätt ugnen på 175 gr

Lägg i det torra i en form

Blanda ner honung och smör

Rosta till allt fått fin färg, 15-20 min

Rör då och då

Låt det svalna och rör ner

 

2 dl torkade bär eller frukt, gärna olika sorter

1-1½ dl kokoschips

1 dl torkat nyponskal

2 msk vaniljpulver

 

Sen måste man ju hitta ett gott bröd, det jag har i matsedeln den här veckan skulle jag gärna göra igen men det här är en återkommande favorit hos oss när det är lite extra. Lyx med varma nybakade.

 

 

GOD MORGON BULLAR

 

25 gr jäst

5 dl kallt vatten

2,5 tsk salt

0,5 dl olja

6 dl rågsikt

6 dl vetemjöl

eller

2 dl grahamsmjöl

1 l vetemjöl

 

Smula jästen i en bunke

Häll över det kalla vattnet och rör tills jästen är löst.

Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl.

Arbeta degen smidig.

Dela den i 4 delar som rullas till smala längder och läggs på smord plåt.

Skåra  ca 5 cm långa bitar rakt igenom

Lägg bakduk över och ställ i kylen över natten.

På morgonen sätts ugnen på 225gr SAMTIDIGT som plåten skjuts in.

Klart efter ca 30 min.

 

Kan göras med nästan vilken mjölkombo som helst bara hälften är vetemjöl, ta reda på slattarna!

 

Lika det här som man kan äta som godis nästan

 

Fröigt knäckebröd

 

2½ dl majsmjöl

½ dl solrosfrö

½ dl pumpakärnor

½ dl sesamfrön

½ dl linfrö

1 tsk salt

½ dl olivolja

2½ dl varmt vatten

Flingsalt

 

Sätt ugnen på 150 gr

Blanda samman alla ingredienser utom flingsaltet

Platta ut degen tunt på pappersklädd plåt, sätt gärna en plastpåse på handen så går det lättare eller kavla mellan två bakplåtspapper

Strö sist över flingsalt

Grädda brödet 1 timme, stäng av ugnen och låt det stå ytterligare 15 min, gärna med luckan lite öppen.

 

Frunch här blir nästan jämt lite prinskorv och köttbullar, kanske en omelett. Gravlax på hård macka är extra gott så det blir det ibland med. Men när man bläddrar i tidningar och går igenom recept så här så märker man ju att man har en del kvar att äta, både sånt man ätit förr och sånt man aldrig smakat.

 

Sen till den där koppen kaffe en tid efter frukosten kan ju det här inte göra ont

 

Chokladpaj

 

3 dl vetemjöl

1 msk strösocker

150 g kallt smör i bitar

1 ägg

 

150 g ljus choklad

300 g mörk choklad

2½ dl grädde

1 msk majsstärkelse + ½ dl vatten

 

Servera med lättvispad grädde, tranbär, lingon och florsocker

 

Lägg mjöl, socker och smör i matberedaren och kör till en smulig deg

Tillsätt ägget medan maskinen är igång kör hop till en deg

Tryck ut den i en form med löstagbar kant ca 23 cm

Låt den stå i kylen ca 30 min

Sätt ugnen på 225 gr

Grädda i nedre delen 10-15 min

Låt det svalna något

Skär chokladen i tunna skivor

Koka upp grädden och rör ner majsstärkelsen upplöst i vattnet

Koka upp igen och ta kastrullen från värmen

Blanda ner chokladen och rör tills den smält

Häll smeten i pajskalet och ställ i kylen minst 6 timmar eller över natten

Sikta över florsocker

Skär upp den i bitar och servera med tinade bär och lättvispad grädde

 

Måste ju funka med andra bär med, hallon t.ex

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 11 oktober 2015 17:16

  

Veckans vego:

 

Aubergine med krämig kålsallad

 

  • 2 auberginer
  • 1 dl olivolja
  • 1/2 tsk mald spiskummin
  • ett par kvistar färsk rosmarin
  • salt och peppar
  • Sallad
  • 300 g rödkål
  • 10 cm späd purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk socker
  • 400 g kokta, svarta bönor
  • 1 dl matyoghurt
  • 2 msk majonnäs

 

Sätt ugnen på 225 grader.
Halvera auberginerna och skär köttet i ett rutmönster.
Pensla med oljan.
Krydda med spiskummin, rosmarin, salt och peppar.
Baka auberginerna i mitten av ugnen i 20–30 minuter, tills de har fått fin färg och mjuknat.
Finstrimla kålen. Skiva purjon tunt.
Krama in olja, vinäger, socker, salt och peppar väl i kålen.
Låt dra i cirka 10 minuter.
Skölj bönorna i ett durkslag och låt rinna av väl.
Vänd ner dem försiktigt i kålen tillsammans med matyoghurt och majonnäs.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till auberginehalvorna.

  

Veckans sallad:

Prova en ljummen sallad, gott till det mesta. Om ni serverar den tillsammans med mat som har steksky kan den användas ist för buljongen.

 

Ljummen bönsallad

 

1 brk borlottibönor

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 liten squash

1 chilifrukt

1 dl grönsaksbuljong

 

Ca 50 g babyspenat

Salt och peppar

 

Dressing:

2 tomater

1 msk honung

2-3 tsk dijonsenap

1 citron, skal och saft av

2 msk vit balsamvinäger

½ dl kallpressad rapsolja

2 msk vatten

1 tsk torkad eller 1 msk färsk timjan

½ dl finhackad persilja

Salt och sv.peppar

 

Skala och finskiva båda löksorterna

Skär squashen i tunna skivor

Ansa och finhacka chilin

Låt bönorna rinna av (skölj ev)

Fräs alltsammans i panna under omrörning 2-3 min

Lägg upp i en skål

Häll över den varma buljongen

 

Kärna ur och finhacka tomaterna

Vispa hop övriga ingredienser och häll över tomaterna, smaka av och värm

Tillsätt spenaten i bönsalladen

Häll dressingen över.

  

Veckans bröd:

 

FILMJÖLKSLIMPOR MED ROSTADE SOLROSKÄRNOR  4 st


4 dl rostade solroskärnor

 100 gr jäst

 6 dl filmjölk

 4 dl vatten

 knappt 1 ¼ dl olja (120 ml)

 1 dl honung

 4 tsk salt

 8 dl rågsikt

 ca 2 l vetemjöl

 

GARNERING: 1 uppvispat ägg, solroskärnor och medelhavssalt.

 

Rosta solroskärnorna på en plåt med bakplåtspapper 225 gr ugn tills de fått fin färg.

 Smula jästen i degbunken.
Värm fil och vatten till ca 37 gr.
Lös upp jästen med lite av vätskan.

Tillsätt olja, honung, salt och nästan alla solroskärnor samt resten av degvätskan.

 Rör ner mjölet lite i sänder, spara lite vete till utbakning.
Arbeta degen tills den släpper bunken.
Jäs 30 min.

 

Sätt på ugnen på 175 gr.

 

Dela degen i 4 delar, knåda den kraftigt.
Forma till limpor som läggs på pappersklädd plåt eller i formar.
Jäs ytterligare 30 min.

Pensla bröden med ägg, snitta dem med kniv och strö över resterande solroskärnor och medelhavssalt.
Grädda i 35 min.

  

Månd:

 

Isterband med stuvad vitkål och kokt potatis. Rivna morötter

 

Jag kokar vitkålen för sig med salt i vattnet, ca 1 tsk/liter

Gör en toppredd stuvning på 4 msk mjöl och 4 dl mjölk

Låter vitkålen rinna av ordentligt innan jag blandar

Isterbanden delas på längden, ta bort skinnet och stek på båda sidor

Servera med inlagda rödbetor.

  

Tisd:

 

Fiskfärs med potatis och hummersås. Sallad.

 

Fiskfärs i micron

 

400 gr tinad fiskfilé

2 ägg

1 brk fraiche, gärna Franska örter men ta då en annan sås

1 msk pot.mjöl

1 msk vetemjöl

salt o peppar

ev skaldjur

 

Finfördela fisken i matberedaren

Tillsätt övriga ingredienser utom ev skaldjur och kör ihop allt ordentligt, det ska bli lätt pösigt.

Vänd  i ev skaldjur

Häll i microsäker form och grädda på full effekt ca 8 min

Låt den stå kvar i micron ett par minuter inann ni öppnar luckan.

  

Hummersås, enkel

 

1 msk smör

2 msk mjöl

4 dl mjölk

1 msk hummerfond

½ dl matl.grädde

Peppar och ev. salt

 

Fräs smör och mjöl

Späd med mjölk och fond

Koka i 3 min

Tillsätt grädden, smaksätt och servera.

  

Onsd:

 

Äggkaka med stekt fläsk. Rivna morötter med vitlöksdressing.

 

Äggkaka

4-5 port

 

1 dl mjöl

1.5 tsk salt

4 dl mjölk

4 ägg

smör

 

Vispa mjöl, salt och lite av mjölken till en smet

Tillsätt resten av mjölken och äggen ett i taget under vispning.

Fräs smöret i stekpannan

Häll i smeten och grädda på svag värme på plattan

Stick med gaffel i kakan tills den stelnat

Vänd den på ett smort lock och stek andra sidan

Servera med fläsk och lingon.

  

Pressa en vitlöksklyfta i 2 dl gräddfil, smaka av med salt sv.peppar och någon ört.

Servera med rivna morötter.

  

Torsd:

Godaste soppan och nåt till fikat

 

 

 

Köttfärsgulaschsoppa

 

 

2 msk smör

1 stor lök, grovt hackad

1 purjo, strimlad

2 stora potatisar, grovt tärnade

2 morötter, slantade

1-2 röda paprikor, strimlade

300 gr köttfärs

2 tsk paprikapulver

2 msk tomatpuré

1 l vatten + 2 köttbuljongtärningar

1-2 vitlöksklyftor, krossade.

salt & peppar

 

Fräs lök och purjo i smöret, tillsätt potatis och morötter och fräs med en stund.

Tillsätt buljongen koka i 10 min.

Fräs under tiden köttfärs och paprika, smaksätt med kryddor och tomatpuré.

Blanda detta i soppan och koka 10 min till.

Tillsätt vitlök och smaka av.

  

Krabbelure

 

2 ägg

1½ dl socker

1½ dl mjölk

4½ dl mjöl

2 tsk bakpulver

Lite smör till gräddningen

 

Blanda mjöl och bakpulver

Vispa ägg och socker

Tillsätt mjölken

Rör ner mjölblandningen

Värm en plättpanna med lite smör och grädda på ganska svag värme

Smörj lätt mellan varje gräddning

Vänd när de fått fin färg

Servera med lite grädde eller sylt, eller bara som dom är.

  

Fred:

 

Varma mackor

 


Enklaste varma mackan

 

 

1 skiva formbröd/pers + smör

svensk senap

ost

ev 1-2 tomatskivor


Ugn 250 gr

Bred skivorna med smör och senap, snåla inte med den sista

Täck med ost

Gratinera tills osten börjar bubbla

Ta ut och lägg på tomatskivorna (Funkar att lägga på tunna skivor av korv också eller ist.)

  

Annat som är gott är svampstuvning och ost

Grillad kyckling i bitar rörs med lite mangochutney och ost

Tacofärs och ost

Skinkskiva, ananas och ost

Torskrom och bea

Bara fantasin som sätter stopp egentligen. 250 gr i 10 min

  

70-talsnostalgi

 

Bacon eller skinkfylld franska

 

1 franska
150 gram bacon
1 gul lök
Inkråmet av 1 franska
1 msk oregano
Salt & peppar
1 stor tomat
1 liten burk ananasringar
3 ägg
4-5 dl gräddmjölk
3 dl riven ost
Bakplåtspapper


Sätt ugnen på 225 gr

Skär av ett lock på franska. Gröp ur inkråmet med en gaffel.

Skär bacon/skinka och lök i mindre bitar och stek i stekpanna tillsammans med inkråmet. Krydda med oregano, salt och peppar. Fyll franskan.

Tärna tomat och ananas och lägg över.

Vispa ihop äggen med gräddmjölken och häll i. Brödet suger åt sig mycket vätska så häll på så mycket att det precis rinner över.

Riv över osten och lägg på locket.

Knyckla ihop ett bakplåtspapper och skölj det noga under kranen så det blir riktigt mjukt och blöt.

Slå in franska i det blöta bakplåtspappret och gratinera i ugnen 20-25 min.

Det blöta pappret håller franska mjuk och fin inuti och ger en god knaprig yta!

  

Lörd:

 

Korvgryta

 

Korv- och vitkålsgryta


½ litet vitkålshuvud, strimlat

4 hg falukorv, i halva skivor

5 dl buljong

5-6 morötter i slantar

8-10 smålök, skalad eller grovt strimlad purjo

1 blomkålshuvud i små buketter

1 kn klippt persilja

ev salt o peppar

stekt svamp

 

Lägg vitkål o korv i en låg vid gryta

Blanda consommén med vattnet och häll på

Låt detta puttra 10 min

Lägg i morot, blomkål o lök

Koka ytterligare 10 min

Smaka av och strö över klippt persilja

Fräs svampen i en stekpanna och strö den över grytan

Servera med potatis och en citronklyfta.

 

Använd med fördel färska grönsaker sommartid

  

 

Sönd:

 

Festgratäng med lövbiff



600 gram lövbiff

1 st röd paprika

1 st gul paprika

5 cm purjolök

1 dl buljong (tärning + vatten)

3 dl vispgrädde

2 msk vetemjöl

2 msk dijonsenap

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

0,5 tsk soja

smör t formen

 

Ugn: 225 grader

 

Skär lövbiffarna i ca 2 cm breda strimlor.

Ansa och strimla paprikorna, skölj och strimla purjolöken.

Blanda köttet, paprikan och purjolöken och lägg i en smord

ugnssäker form.

Vispa ihop resten av ingredienserna och häll blandningen över köttet och

grönsakerna i formen.

Gratinera i mitten av ugnen cirka 30 minuter.

Rör om en gång under stektiden.

  

Änglamat

 

3 dl vispgrädde
1/2-1 tsk vaniljsocker
2 dl lingonsylt
3 dl skorpsmulor eller kaksmulor

 

Vispa grädden och smasätt den med vaniljsocker. Varva kaksmulor med lingonsylt och vispad grädde i en skål. Ställ kallt i kylen en stund innan servering.
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 7 oktober 2015 22:42

 


På vänstra halvan av bilden här ser ni det som en gång var en ugnsform. 10 min innan maten var klar idag så smällde det till i ugnen och började rinna ut vätska. Hela lådan under och alla formar och plåtar där blev liiiite kladdiga då. Det ni ser av ugnen där till höger är ca 1/3 del av den vätska som hamnade där. Tack och lov för Torkys uppsugningsförmåga.

Jag har iaf nystädat kök nu   


Formen har jag haft sen jag flyttade hemifrån -71 så den hade väl gjort sitt men den hade ju inte behövt spricka i ugnen med mat i. Hade varit lämpligare i diskmaskinen tycker jag    Potatis och korvgratången hade stått inne i 50 min, nu hade jag lagt på tomater och ost och den skulle gå i 20 min till. Blev bara 10 sen small det till och maten blev aningens torr då. Men vi var hungriga så det gick i. Värre för C som inte har nån matlåda i morgon   för precis allt tordes jag ju inte ta. Såg ingen skärva som var borta men man vet ju inte. Fick över det i en ny form och sen körde vi på tallrikarna i micron till potatisen var mjuk.

Tröstade oss med lite hallonsorbet efteråt. Är ju iaf lillördag.   


Ja vi fick oss ett skratt iaf för det var ju rätt dråpligt. Och C får väl äta pasta eller nudlar o köttbullar i morgon. Hon har bara haft pasta i matlådan 5 dar eller så, va mkt därför jag gjorde en gratäng för den blir ju bra även uppvärmd.


Finns iofs blomkålsoppa efter lunchen med, men har en känsla av att hon inte vill ha det. Blomkål är inte hennes bästa precis.   trots att den är hemkokt.


Har nåt liknande hänt dig? Skriv i kommentarsfältet och berätta.



Av Neta - 7 oktober 2015 00:05

 

När vi var på Maxi i torsdags så hade dom 3 paprikor för 10 kr, bara gula och röda. Hade en 750 g förpackning hemma med i den var en gul, en röd och 2 gröna. Ganska stora med. Köpte 6 av varje färg och skar ner och frös in. Man behöver ju inte hålla på förvälla utan det är bara frysa.

Gjorde så med tomater förra året med då vi fick så mycket och purjo har också varit billigt och det fryser jag också som det är.

L har plockat svamp så det finns en del + att jag köpt både vita och bruna champinjoner, förvällt och fryst.


Har inte gjort några rotfruktsbaser men nu hade affärn här billiga rotfrukter igen så det hinner jag kanske.


Så skönt att ha lite sånt där klart i frysen. Vi äter ju rätt mkt både soppor och grytor på vintern och skönt att slippa hålla på strimla grönsaker varenda gång, bara tömma några småpåsar i grytan.


L tog skräpet från paprikorna och grävde ner i komposten


 

Kolla vad han hittade    vi har väl slängt nån groddig potatis där och då har det grott. Blir väl ett kok iaf. Vi har ju annars ingen egen potatis, lönar sig inte då vi ju har många odlare med självplock i närheten. Bara hoppas att parikakärnorna gror i vår nu. I år har vi bara haft tomater men vi brukar ju ha både gurka och paprika med.

Petade ner vitlök i en pallkrage häromdan med. Räcker ju inte länge det lilla vi får där men det hör till att ha på nåt vis precis som mangold, sockerärtor och bönor. I år blev det ju inget sått dock, inte ens dill. Skärpning till nästa år alltså. Var ju en konstig vår i år. Sen var inte jag så 100 heller den där tiden då allt ska ner. Tur det finns andra som odlar då, och att hovleverantören Nelins finns.   


Ska väl torka lite av örterna med, har dom i en 3-dubbel (på höjden) pallkrage så dom klarar sig från frost ett tag. Ska göra eget örtsalt, gjorde lite på prov i fjol pch attans va fint det blev, alldeles ljusgrönt då jag mixade torkade örter och flingsalt så det var lite grovt bara. Funkade kanon i kaffekvarnen jag har till matberedaren. Tror jag smög i lite peppar med. Blev inte att jag gjorde nåt mer sen men i år ska jag göra större sats. Gjorde på rosmarin, dragon, lite gräslök och citrontimjan.


Har spart lite recept på kryddblandningar med, har inte allt själv men torkade örter finns ju att köpa med.


Fransk salladskrydda

 

 

2 msk torkad kyndel
2 msk torkad rosmarin
2 msk torkad timjan
2 msk torkad oregano
2 msk torkad basilika
2 msk torkad mejram
2 msk torkade fänkålsfrön

 

 

Salladskrydda, Italiensk

 

3 msk basilika, torkad

3 msk oregano, torkad

3 msk persilja, torkad

1 msk vitlökspulver

1 msk lökpulver

1 tsk timjan, torkad

1 tsk rosmarin, torkad

1 krm svartpeppar

1,25 krm chiliflakes*

 

Blanda ingredienserna och förvara dem i en bra kryddburk


 

 

Pizzakrydda, alla örter torkade

2 tsk Oregano
 ½ tsk torkad Lök
1 krm tork vitlök eller vitlökspulver
1 tsk Koriander
1 tsk Paprikapulver
1 tsk Basilika
1 tsk Rosmarin
1 tsk Mejram
1 tsk Timjan

 

Örtagårdskrydda

 

 

1 msk paprika,

1 msk rosmarin,

1 msk oregano,

1 msk mejram

1 msk basilika

1 msk torkad lök, t.ex ramslök, gräslök eller purjo

Ev 1 pr vitlöksklyfta

 

Örtsalt, går att göra på färskt med

 

 

2 dlGrovt flingsalt
2 st klyftor färsk vitlök
12 blad Färsk oregano (ca)
Färsk rosmarin - blad från en liten kvist
Färsk timjan - några kvistar

 

Börja med att ta en mindre mängd salt och lägg i morteln tillsammans med de färska kryddorna och vitlöken.
Stöt samman så att salt, vitlök och kryddor blandas väl.

Tillsätt ytterligare önskad mängd salt i morteln och mortla loss.
Slå över det färdiga örtsaltet i en tätslutande burk.

 

 

 

1 msk torkad = 3 msk färskt.

 




 

Av Neta - 4 oktober 2015 17:45

Först måste jag bara tacka er mina läsare, i onsdags hade jag 850 läsare    Kan det ha varit fläsklägget som lockade hit er? Rekord för en dag var det iaf för mig.  Brukar ha ca 400 läsare i veckan annars.

 

  

Veckans vego:

Falafelburgare med tomatsalsa

 

2 förpackningar (à 380 g) kokta kikärter
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 kruka persilja
1 tsk chilipulver
1 dl vetemjöl
2 msk olja
6 pitabröd
3 tomater
2 tsk olivolja
1 tsk sambal oelek
salt och peppar
2 avokado
1 kaskadsallad
1 dl gräddfil

Sätt på ugnen enligt anvisningen på pitabrödförpackningen.
Skölj kikärtorna och låt de rinna av ordentligt.
Skala och hacka lök och vitlök. Hacka persiljan grovt
Lägg kikärtor, lökhack och hälften av persiljan i en matberedare. Tillsätt chilipulver, vetemjöl och 1/2 tsk salt.
Mixa till en grov massa. Forma till 12 biffar och stek dem i oljan i en stekpanna, ca 3 minuter på varje sida.
Värm bröden i ugnen.
Skär tomaterna i små tärningar och blanda med olivolja och sambal oelek.
Blanda resten av persiljan med tomathacket, smaka av med salt.
Dela, ta bort kärnan och gröp ur avokadon. Krydda avokadobitarna med salt och peppar.
Fyll bröden med sallad, avokado och falafel, toppa med tomatsalsa och gräddfil.

  

Veckans sallad:

 

Päronsallad

 

 

2 päron, inte för hårda

½ huvud isbergssallad

1 kn rädisor

1 kn ärtskott

 

2 msk japansk soja

1 msk vinäger

1 msk olivolja

Salt & svpeppar

Riven pepparrot

1 kvist hackad rosmarin

 

Blanda dressingen

Skär och strimla grönsaker,  päron och ärtskott

Vänd ner i dressingen

  

Veckans bröd:

 

Brytbullar


Lägg till nötter och frön så sänker du GI ytterligare

 

 

75 g smör

5 dl vatten

50 g jäst

1½ tsk salt

2 msk flyt honung

Ca 12 dl siktat dinkelmjöl eller fullkornsdinkel

1 ägg

Sesamfrö

 

Smält smöret och häll i vattnet, värm till 37 gr

Smula jästen i en bunke, lös med vätskan

Tillsätt salt, honung och mjöl, arbeta samman till en deg

Jäs övertäckt 30 min

Dela i 3 delar, rulla till längder, dela varje längd i 10 bitar

Rulla till bullar och lägg på pappersklädd plåt

Jäs övertäckt 30 min

Sätt ugnen på 225 gr

Pensla med ägg och strö över sesamfrö

Grädda mitt i ugnen 15-20 min

Låt svalna på galler

  

Månd:

 

Falsk kinagryta


400 g köttfärs

1 gul lök

1 purjo

4 dl strimlad vitkål

5 msk japansk soja

5 msk röd balsamvinäger

3 msk farinsocker

1 msk chilisås

2 press vitlöksklyftor


Hack löken och strimla purjon

Fräs detta med köttfärsen, lägg i vitkålen efter en stund och fräs allt till löken är genomskinlig och vitkålen mjuknat

Blanda under tiden soja, balsamvinäger, farin, chilisås och vitlök, och tillsätt det

Koka 10 min

Servera med ris och nån "fruktig" sallad, gärna strimlad vitkål med ananas i.

  

Tisd:

 

Stekt fiskfilé med kokt potatis, rivna morötter och mangoldsås

 

Tina fisken, panera i mjöl. uppvispat ägg och ströbröd, gärna panko

Gott är också att byta ut ströbröd mot finhackade valnötter

 

låt den ligga och vila medans du gör såsen

Stek den sen gyllenbrun på båda sidor

 

Mangoldsås

 


ca 100 g förvälld mangold, både blad och stjälkarna tärnade

2 chalottenlökar

1 msk smör

2 msk mjöl

4 dl mjölk

salt, ev peppar och riven muskot

 

Fräs löken genomskinlig i smöret, lägg i mangolden efter nån minut

Strö över mjölet, rör om och späd med vätskan

smaka av med salt och muskot.

  

Onsd:

Vad är mer husmanskost än falukorv, går att variera i det oändliga

 

Falukorvsgratäng med potatis

 

6 stora potatisar
1 gul lök
600 g falukorv
2.5 dl grädde eller 1 brk kokosmjölk
smör
Salt
Grovmalen svartpeppar
Kajennpeppar
Paprikapulver
2 tomater
1 dl riven Västerbottensost

 

Smöra en stor ugnsfast form med hög kant.
Skala potatisen och skiva i tunna skivor.
Skala och skiva löken i tunna skivor.
Skär upp falukorven i ½ cm tjocka skivor.

Börja med potatis i botten och lägg sedan ett lager lök, salta och peppra, lägg sedan ett lager med korv.
Fortsätt varva potatis, lök och korv.
Peppra överst med lite kajennpeppar och paprikapulver.
Häll över grädden.

Grädda med folie på i ca 50 minuter på 200 grader.
Ta ut formen, toppa med tomater i skivor och riven Västerbottensost, Grädda ytterligare i ca 20 minuter på 150 grader.
Ta ut och känn efter om potatisen är tillräckligt mjuk.

  

Torsd:

 

Ärtsoppa

 

 

Ca 5 l, gör och frys in

 

1 kg torkade gula ärtor

Vatten så det täcker

 

3 l vatten

4 gula lökar

6-800 gr rimmat bogfläsk eller oxbringa om ni vill ha den magrare

ev 1 bit ingefära

3 tsk mejram eller timjan, eller blanda

2 tsk salt

ev lite smulad buljong

 

Lägg i blöt ärtorna över natten, gärna 10-12 timmar
Häll av blötläggningsvattnet och häll ärtorna i en rymlig gryta

Häll på vattnet (nytt) koka upp och skumma.

Lägg i kött, ev ingefära och lök, koka under lock 1 timme och 15 min

Ta bort alla lösa skal som flutit upp

Ta upp köttet och tärna det, lägg tillbaka det i soppan

Smaksätt soppan med mejram, timjan, salt och ev smulad buljong

Servera med senap och ev lite finstrimlad purjo i tallriken.

En ostsmörgås till

  

Melon, gärna flera sorter

  

Fred:

 

Bakad potatis

 


Picka potatisen och kör den ca 7 min/styck i micron, går att köra fler på en gång

Kryssa och tryck upp dem lite

servera med:

Gräddfil, rödlök, rom och räkor

Gräddfil, salladslök, skinka och avrunnen krossad ananas

eller

 

Grekisk röra


250 gr keso naturell

50 gr fetaost

5 cm gurka, urkärnad o ev. skalad

1 press vitlöksklyfta

1 tsk oregano

svartpeppar

ev. salt

 

Skär fetaost i tärningar och gurkan i stavar

Blanda allt

Smaka av

  

Lörd:

 

Texmex-låda

 

400 gr köttfärs

2 msk smör                                              

                                       

2 rödlökar

1 grön paprika

3 tomater

1 brk röda bönor

1 liten brk majs

1 påse tacokrydda

100 gr tortillachips

riven ost

1 dl matlagningsyoghurt eller gräddfil smaksatt med tacosås

 

Sätt ugnen på 220 gr

Fräs köttfärsen, skiva lök, paprika och tomat under tiden, blanda i detta.

Tillsätt bönor och majs.

Puttra i 10 min. Smaka av med kryddorna.

Varva chips, röran och osten i ugnsform, ost överst.

Gratinera i mitten av ugnen i 15 min.

Ringla över yoghurt eller servera med gräddfilsblandningen.

  

Sönd:

 

Fiskgratäng med räkor

1 morot
1 liten fänkål
1 purjolök
2 msk smör
2 tsk curry
500g vit fiskfilé (vi tog frysta portionsbitar av torskfilé som vi tinade först)

3 msk smör
3 msk mjöl
3 dl mjölk, kan bytas mot fond + vin om man vill ha den lite lyxigare
3 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
½ citron (skal+saft)
1 dl dill, finhackad
Garnering:
400g oskalade räkor, skalade
Dillvippor
Citronklyftor

 

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och finhacka morot och purjolök.
Ansa och strimla fänkålen tunt.
Fräs allt i smör och curry, lägg grönsakerna i en smord form.
Vik fiskfiléerna dubbelt, salta dom och lägg dem på grönsakerna.
Smält smöret, vispa i mjölet.
Rör ner grädde och mjölk, låt koka upp under vispning.
Koka 5 min.
Rör i citronsaft, skal, och dill.
Smaka av med salt och peppar.

Häll såsen över fisken.
Gratinera mitt i ugnen ca 20-25 min

Garnera med räkor, dillvippor och citronklyftor 

  

Ananaspaj

 

 

Pajdeg:

150g smör,

3 dl vetemjöl, alt 2 mandelmjöl + 1 vete

1 dl socker, gärna råsocker

1 tsk bakpulver

 

Sätt ugnen på 175 gr

Blanda ingredienserna och kör det i matberedaren.

Tryck ut i form. INTE förgrädda!

 

 Fyllning:

2 dl turkyoghurt 10%

1 ägg,

2 tsk vaniljsocker,

½ dl socker.

En liten burk ananas - väl avrunnen,

 

Blanda allt och häll i pajskalet.

Grädda i 30 min.

Servera med glass.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards