Matsedeln

Direktlänk till inlägg 12 oktober 2015

Ekorren eller latmaja har varit i farten

Av Neta - 12 oktober 2015 23:13

 

Förra veckan hade dom bra priser på rotfrukter, purjo, fänkål och blekselleri här. Skickade upp maken och handla lite igår, så idag har jag skurit och förvällt.

Gjorde påsar med morot och palsternacka i + en med morot och purjo av dom slattarna

sen frös jag in några påsar med fänkål och några med blekselleri, sen 5 påsar med purjo.

Svamp, paprika och tomater har jag ju i frysen sen innan och även lite mangold kvar sen i fjol. Men är det nu att man inte orkar laga mat en dag kan man ha en påsdag och tillsätta kött, färs eller fisk. Jag har en liten matlagningsfrys som jag kallar det ovanpå kylen och där har jag örter, och sånt här + smör o pålägg. Sånt man behöver för matlagning och frukost. Det är så himla bra. Skulle vilja ha brödet där med men det får inte plats.


Har också gått igenom gamla tidningar, dels några som kom runt jul i fjol som jag upptäckte att jag inte ens läst    men även andra. Hittade några 10-poängare till julbordet men dom får ni inte än. Däremot kan ni får lite förslag på lyxfrukost.


Jag äter oftast vaniljyoghurt med valnötter och blåbär i en sån liten suffléform, har svårt att äta på morgonen men den mängden kan jag få i mig, blir ju som en liten yoghurtbägare i mängd.

Sen måste jag ha min kopp te med honung i, gärna kaffe efter frukost men inte till.   En macka blir det med, oftast med ost eller skinka. Vill jag lyxa till det mosar jag avokado på mackan med några droppar citron och lite s & sv.p På helgerna kokar vi ägg och har juice.


Men det här skulle jag vilja prova en extra lyxig frukost


Ägg Benedict

 

Per person

 

1 skiva surdegsbröd

2 skivor rökt skinka eller kallrökt lax

½ tsk ättika + 2 dl vatten

1 ägg

30 g färsk spenat

Olja till stekning

½ dl hollandaise

 

Koka upp vatten och ättika

Knäck ägget i en kaffekopp

När vattnet kokar sätter du snurr på det och stjälper försiktigt i ägget

Det ska snurra lite elegant i vattnet

Låt ägget porchera 3-4 min

Fiska upp det med hålslev och låt det rinna av på hushållspapper

Rosta eller stek brödskivan

Fräs spenaten 1-2 min i olja, salt och peppar

Lägg spenaten på brödet, sedan skinka eller lax och ägget

Toppa med hollandaise

 

Hollandaisesås

 

150 g smör

2 msk vatten

3 tsk press citron

3 äggulor

salt o peppar

 

Smält smöret och låt det svalna

Vispa samman vatten, citronsaft och äggulor i en vattenbadinsats

Ställ den i ett sjudande vattenbad och vispa hastigt till äggblandningen tjocknar

Ta bort från värmen och vispa ner smöret i en tunn stråle

Salta och peppra.

 

Eller kanske göra min egen musli, ja jag vet att man säger Granola nu men det är ju samma sak iaf

 

Hemgjord granola

 

5 dl blandade gryn ex. dinkel, havre, korn och vete

3 dl sötmandel, ca 200 g grovt hackat

3 dl hasselnötter, ca 200 g grovt hackat

2 dl pumpakärnor, 150 g

1 dl honung

50 g smör

 

Sätt ugnen på 175 gr

Lägg i det torra i en form

Blanda ner honung och smör

Rosta till allt fått fin färg, 15-20 min

Rör då och då

Låt det svalna och rör ner

 

2 dl torkade bär eller frukt, gärna olika sorter

1-1½ dl kokoschips

1 dl torkat nyponskal

2 msk vaniljpulver

 

Sen måste man ju hitta ett gott bröd, det jag har i matsedeln den här veckan skulle jag gärna göra igen men det här är en återkommande favorit hos oss när det är lite extra. Lyx med varma nybakade.

 

 

GOD MORGON BULLAR

 

25 gr jäst

5 dl kallt vatten

2,5 tsk salt

0,5 dl olja

6 dl rågsikt

6 dl vetemjöl

eller

2 dl grahamsmjöl

1 l vetemjöl

 

Smula jästen i en bunke

Häll över det kalla vattnet och rör tills jästen är löst.

Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl.

Arbeta degen smidig.

Dela den i 4 delar som rullas till smala längder och läggs på smord plåt.

Skåra  ca 5 cm långa bitar rakt igenom

Lägg bakduk över och ställ i kylen över natten.

På morgonen sätts ugnen på 225gr SAMTIDIGT som plåten skjuts in.

Klart efter ca 30 min.

 

Kan göras med nästan vilken mjölkombo som helst bara hälften är vetemjöl, ta reda på slattarna!

 

Lika det här som man kan äta som godis nästan

 

Fröigt knäckebröd

 

2½ dl majsmjöl

½ dl solrosfrö

½ dl pumpakärnor

½ dl sesamfrön

½ dl linfrö

1 tsk salt

½ dl olivolja

2½ dl varmt vatten

Flingsalt

 

Sätt ugnen på 150 gr

Blanda samman alla ingredienser utom flingsaltet

Platta ut degen tunt på pappersklädd plåt, sätt gärna en plastpåse på handen så går det lättare eller kavla mellan två bakplåtspapper

Strö sist över flingsalt

Grädda brödet 1 timme, stäng av ugnen och låt det stå ytterligare 15 min, gärna med luckan lite öppen.

 

Frunch här blir nästan jämt lite prinskorv och köttbullar, kanske en omelett. Gravlax på hård macka är extra gott så det blir det ibland med. Men när man bläddrar i tidningar och går igenom recept så här så märker man ju att man har en del kvar att äta, både sånt man ätit förr och sånt man aldrig smakat.

 

Sen till den där koppen kaffe en tid efter frukosten kan ju det här inte göra ont

 

Chokladpaj

 

3 dl vetemjöl

1 msk strösocker

150 g kallt smör i bitar

1 ägg

 

150 g ljus choklad

300 g mörk choklad

2½ dl grädde

1 msk majsstärkelse + ½ dl vatten

 

Servera med lättvispad grädde, tranbär, lingon och florsocker

 

Lägg mjöl, socker och smör i matberedaren och kör till en smulig deg

Tillsätt ägget medan maskinen är igång kör hop till en deg

Tryck ut den i en form med löstagbar kant ca 23 cm

Låt den stå i kylen ca 30 min

Sätt ugnen på 225 gr

Grädda i nedre delen 10-15 min

Låt det svalna något

Skär chokladen i tunna skivor

Koka upp grädden och rör ner majsstärkelsen upplöst i vattnet

Koka upp igen och ta kastrullen från värmen

Blanda ner chokladen och rör tills den smält

Häll smeten i pajskalet och ställ i kylen minst 6 timmar eller över natten

Sikta över florsocker

Skär upp den i bitar och servera med tinade bär och lättvispad grädde

 

Måste ju funka med andra bär med, hallon t.ex

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards