Matsedeln

Alla inlägg under september 2013

Av Neta - 15 september 2013 23:17

Medelhavsgratäng med oliver och feta

1 kg zucchini

4 tomater

2 rödlökar

olivolja till pensling och till formen

salt, svartpeppar

1 förp (à 500 g) krossade tomater

200–300 g fetaost

1/2 kruka basilika, plockade blad

12–16 oliver

gott bröd, kokta gryn eller pasta

Sätt ugnen på 225 grader.

Ansa och skiva zucchinin. Skiva tomaterna. Skala och skiva löken.

Pensla grönsakerna med oljan och stek eller grilla dem gyllengula, cirka 1 minut på varje sida.

Salta, peppra och ta upp grönsakerna på en tallrik.

Låt de krossade tomaterna få ett uppkok i en gryta. Smaka av med salt och peppar.

Lägg hälften av grönsakerna i en oljad ugnssäker form.

Häll över det varma tomatkrosset, smula över hälften av fetaosten och strö över hälften av basilikabladen.

Toppa med resten av grönsakerna och fetaosten.

Sätt formen i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter eller tills allt är genomvarmt och osten fått lite färg.

Peppra och toppa med oliverna och resten av basilikabladen.

Servera med gott bröd, kokta gryn eller pasta.

 

Av Neta - 12 september 2013 22:12

  Snarare en köttfärskebabsoppa, men den skulle nog funka med vanligt kebabkött också om man steker på det lite först så det blir lite hårdare och sen tillsätter det med fetan när soppan är klar.

Idag gjorde vi så här


1 gul lök, hackad

2 stora morötter, slantade

ca 1 dl torkad persiljerot i bitar

2 vitlöksklyftor, hackade

2 liter buljong, jag tog hönsbuljong idag

3 dl röda linser

1 brk krossade tomater

400 g köttfärs

2-3 tsk kebabkrydda

2 tsk paprikapulver

salt & sv.peppar

150 g fetaost, tärnad


Fräs lök, morötter, vitlök och persiljerot tills löken blir genomskinlig i en ganska stor kastrull

Fräs samtidigt köttfärsen med kryddorna i en stekpanna

Tillsätt buljong, linser, tomater och köttfärsen i kastrullen

Koka 10 minuter, smaka av och rör i fetaosten.

Av Neta - 9 september 2013 10:41

  

Månd:

 

Texmexfalu

 

  

Tisd:

 

Flexibla fisken

 

  

Onsd:

 

Köttfärslimpa med svampsås, favorit i repris

 

  

Torsd:

 

Asiatisk rotfruktsoppa med ost & skintoast

 

  

Fred:

 

Tacos

 

  

Lörd:

 

Kycklingfilé stekt i ugn eller grillad med ris och currysås (se förra matsedeln)

 

  

Sönd:

 

Fiskgratäng med kräftstjärtar.

 

Bottnar en ugnsform med hel förvälld spenat, lägger på torskfiléer och spritsar gratängmos (tillsätt en äggula) runt. Gör en vanlig lite tjockare vit sås med dill och kräftstjärtar som jag häller i mitten. Gratinerar i 225 gr ca 30 min.

 

 

Av Neta - 8 september 2013 16:31

Hittade så bra recept i Allers den här veckan  

 

 

Kycklingsoppa med tortellini

 

 

1 purjo

100 g färska champinjoner

400 g rensat kycklingkött

100 g sugar snaps

1 msk smör

1.5 kycklingbuljongtärning

1 l vatten

250 g färsk ostfylld tortellini

Salt & sv.peppar

1 msk tork basilika

Rivet skal + saft av ½ citron

 

Strimla purjon och skiva svampen

Halvera ärtorna, ev på längden

Bryn lök o svamp lätt i smöret på medelvärme i grytan ca 2 min

Smula i buljongen och spä med vattnet, koka upp och sjud i 10 min

Tillsätt tortellinin och koka enligt tidsanvisning på förpackningen

Rör i kyckling och ärtor, koka 1 minut

Smaka av med kryddor och citron.

 

I stället för att ha i basilika och citron i soppan kan man göra en basilikaolja och servera till

 

1 kruka basilika

1 tsk rivet skal av citron

1 dl rapsolja

1 krm salt

 

Mixas slät

 

Servera soppan med foccacia med kalamataoliver och rosmarin som topping, kan göras som portionsbröd i muffinsformar.

 

Foccacia

 

 

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 tsk salt
7 dl vetemjöl special
Mer olivolja, flingsalt och "topping" (se nedan)

 

Smula ner jästen i en bunke.
Rör ut i vattnet tillsammans med olivolja, honung och salt.

Tillsätt vetemjölet och rör om till en deg.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Häll ut degen i en bakplåtsklädd långpanna.

Tryck ut degen med mjölade händer så att den blir ca 1-2 cm tjock.
Jäs under bakduk i 30 minuter till.

Sätt ugnen på 250 grader.

Gör små hål i degen med fingrarna, ringla över olivolja och strö över lite flingsalt.

Strö gärna en topping ovanpå:
T.ex krossad rosmarin, körsbärstomater (tryck ner dem i degen), basilika, rödlök.

Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, ca 10 minuter.

 

  

 

 

 

 

Mexikansk soppa med chiliköttbullar

 

 

Chiliköttbullar

 

1½ msk ströbröd

½ dl vatten

½ röd chili

½ tsk salt

1 litet eller ½ ägg

250 g nötfärs

Svpeppar

Smör

 

Vispa ut ströbrödet i vattnet och låt det svälla i 15 min

Finhacka chilin

Blanda ner färs, chili, ägg och salt i ströbrödet

Forma små köttbullar (som stenkulor) och stek i smör på medelvärme ca 10 min.

 

Soppa

 

1 vitlöksklyfta

1 gul lök

1 röd paprika

1½ tsk mald spiskummin

2 msk rapsolja

8 dl kycklingbuljong

1 brk, 400 g svarta bönor

1 dl majskorn

2 dl färdig tacosalsa, medium eller hot

½ lime, saft av

Salt & sv.peppar

2 avocado

Kvistar av färsk koriander

Lime i klyftor

 

Finhacka vitlök och hacka lök och paprika

Fräs i olja med spiskummin på medelhögvärme

Häll på buljongen och koka upp

Tillsätt bönorna avrunna och ev sköljda, majs, salsa och lime, koka upp

Smaka av med salt och sv.peppar

 

Servera soppan med köttbullarna,  bitar av avokado och nån kvist korinader i tallriken och  med tortillachips och limeklyftor som tillbehör.

 

 

  

 

Löksoppa, svensk-fransk

 

 

2 stora gula lökar

1 vitlöksklyfta

2 msk smör

Salt & peppar

2 msk äppelcidervinäger

1 l grönsaksbuljong

2 lagerblad

1 krm torkad timjan

2 tsk kinesisk soja

4 skivor av Fröbrödet eller annat medelgrovt bröd

1 dl riven västerbottenost

 

Ugn 250 gr

Skala, halvera och skiva löken tunt

Skala och finhacka vitlöken

Fräs detta i smöret tills löken blir genomskinlig

Smaka av med salt & peppar

Häll på vinägern och låt den koka in nästan helt

Tillsätt därefter buljongen, lagerblad och timjan, sjud 20-25 min

Smaka av med sojan

Rosta bröden och dela dem på mitten

Häll upp soppan i ugnsfasta serveringsskålar

Toppa med bröd och riven ost

Gratinera i 5-10 min

 

 

 

 

Skållat fröbröd med tranbär

 

 

2 bröd

 

1½ dl grovt rågmjöl

1 dl rågkross

1½ dl linfrö

½ dl sesamfrö

1 msk salt

4 dl kokande vatten

 

Koka upp vattnet

Blanda det andra i en bunke

Häll på det kokande vattnet och rör om, blanda noga

Täck med plastfilm och låt stå till nästa dag (ca 12 timmar)

 

25 g jäst

3½ dl kallt vatten

1½ dl torkade tranbär

12 dl vetemjöl special

 

Rör ut jästen i kallt vatten

Rör i skållningen, tranbär och mjölet

Arbeta hop till en jämn och fin deg

Stjälp upp degen på mjölat bakbord

Dela i 2 delar och platta ut till kakor

Rulla hop och lägg med skarven neråt i pappersklädda avlånga formar

Låt jäsa under duk i 50 min

Ugn 250 gr

Skåra bröden med vass kniv och sätt in dem i nedre delen av ugnen

Spraya vatten med en blomspruta uppe och nere i ugnen

Baka i 10 min, sänk sen värmen till 175 gr och baka ytterligare ca 25 min

Låt svalna uppstjälpta utan duk på galler.

 

 

  


Räksoppa med citronkräm


 


 


1 kg räkor med skal


1 morot


1 gul lök


1 vilöksklyfta


2 msk rapsolja


1 krm fänkålsfrö


½ krm cayenne


1 tsk salt


4 msk tomatpuré


1½ dl vitt vin


8 dl vatten


1 dl vispgrädde


Salt & sv.peppar


 


2 dl fraiche


Rivet skal av ½ citron


Salt & sv.peppar


4 dillvippor


 


Skala räkorna, spar skalen


Skala och hacka morot, lök och vitlök


Hetta upp oljan i en stor kastrull


Fräs räkskalen på medelvärme under omrörning i 5-6 min


Rör i grönsakerna och fräs ytterligare nån minut


Rör i fänkålsfrö, peppar, salt och tomatpuré


Häll på vinet och låt koka in nästan helt


Rör i vatten och grädde, småkoka på lite lägre temp i 8-10 min


Häll soppan genom en sil i en ren kastrull och pressa ur så mkt som möjligt


Smaka av med salt o peppar


 


Vispa fraichen fluffig och fast med elvisp


Rör i citronskalet och smaka av med salt o sv.peppar


 


Hetta upp soppan och fördela i serveringsskålar


Toppa med räkorna, dekorera med dillvippor och servera med citronfraichen i en skål bredvid.

 

  

 

Asiatisk rotfruktsoppa

 

 

200 g kålrot

200 g palsternacka

1 stor morot

1 lime

1 msk rapsolja

½ msk röd currypasta

1 grönsaksbuljongtärning

4 dl vatten

1 brk kokosmjölk

1-2 msk japansk soja

 

Skala och tärna/skiva rotfrukterna i cm-bitar

Riv skalet och pressa ur saften av limen

Hetta upp oljan i en stor kastrull, fräs currypastan under omrörning i ca 2 min.

Tillsätt limeskal och rotfrukterna, fräs i ytterligare 2 minuter

Häll i vatten buljongtärning och kokosmjölk

Låt allt koka i ca 10 min, rotsakerna ska helst ha lite spänst kvar

Smaka av med soja och limesaft

Servera gärna med en gratinerad chévretoast

 

Chévregratinerad toast

 

 

4 skivor ljust surdegsbröd

Olivolja

180 g chévre i rulle

Färsk timjan

 

Ugn 250 gr

Ringla olivolja över brödskivorna

Rosta dem på pappersklädd plåt i 2 min

Skiva osten och fördela över brödskivorna

Gratinera 2-3 min

Toppa med färsk timjan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 7 september 2013 23:50

Prova att hälla lite punch över 1 dl russin så det täcker och låt det dra ett par timmar, blanda sen med 100 g hackad mörk choklad och några (rostade om ni vill) valnötter och rör i det i ½ l vaniljglass. Frys om ett par timmar.

Göm det för barnen och lägg undan bilnycklarna.   

Av Neta - 2 september 2013 22:31

Så här gjorde jag den med sojamjölk ist för gräddmjölk, recept i förra inlägget.


       

Tog frysta (helt tinade) potatistärningar i en smord ugnsform, kryddade med salt o sv.peppar Gjorde köttfärsröran på buljong och 1 msk äppelcidervinäger ist för vin. Hällde den ganska stabbiga köttfärsröran över potatisen och rörde till det lite. Minskade vätskemängden med 1 dl och tog sojamjölk. Hyvlade sen över ost eftersom jag inte kunde blanda den i sojamjölken.

Klart godkänt framförallt av hon som är allergisk, men vi andra gav den högt betyg också.

Den kommer att göras igen!   

Av Neta - 2 september 2013 11:00

  

Månd:

Använder fryst tärnad potatis idag, ca 2 dl/pers. Servera med vitkålsallad.

 

 

HERMANS LÅDA   4-6 pers




6 hg köttfärs

 

2 msk smör

 

2 brk kross. tomater

 

2 gula lökar

 

2 vitlöksklyftor

 

2 msk vetemjöl

 

3 msk tomatpuré

 

3 dl vitt vin, kan ersättas med buljong + 1 msk vinäger

 

2 tsk salt, ½-1 tsk sv.peppar, 2 krm muskot

 

4 dl riven ost

 

2 ½ dl grädde

 

1 dl mjölk

 

16 medelstora potatisar

 

Sätt ugnen på 200 gr.

Fräs löken, tillsätt och fräs med köttfärsen.

Strö över mjölet, rör om och häll över tomaterna.

Tillsätt tomatpuré, vin och kryddor.

Låt puttra ca 10 min.

Skala och skiva potatisen.

Varva potatis och köttfärsröran i en långpanna, potatis överst.

Blanda ost, grädde och mjölk, häll det över.

Grädda i ca 60 min. eller till potatisen är klar.

Servera med grönsallad.

 

  

Tisd:

 

Kyckling med curryäppelsås, ris och sockerärtor

 

Ugnssteker kycklingfiléer, gör en currysås där jag fräser 1-2 tsk curry i smöret, pudrar över 2 msk mjöl och spär med 50/50 mjölk o kyckl.buljong ca 4 dl, grovriver sist 1 syrligt äpple. Smakar av med salt & sv.peppar

 

  

Onsd:

 

Stekta fiskfiléer, panerade med ägg och panko

Mangoldstuvning görs som spenatstuvning men ta med stjälkarna (nerskurna) också.

Servera med kokt potatis och rivna morötter.

 

  

Torsd:

 

 

 

Köttfärsgulaschsoppa

 

 

2 msk smör

 

1 stor lök, grovt hackad

 

1 purjo, strimlad

 

2 stora potatisar, grovt tärnade

 

2 morötter, slantade

 

1-2 röda paprikor, strimlade

 

300 gr köttfärs

 

2 tsk paprikapulver

 

2 msk tomatpuré

 

1 l vatten + 2 köttbuljongtärningar

 

1-2 vitlöksklyftor, krossade.

 

salt & peppar

 

Fräs lök och purjo i smöret, tillsätt potatis och morötter och fräs med en stund.

Tillsätt buljongen koka i 10 min.

Fräs under tiden köttfärs och paprika, smaksätt med kryddor och tomatpuré.

Blanda detta i soppan och koka 10 min till.

Tillsätt vitlök och smaka av.

 

  

Fred:

 

Bakad potatis med en kall röra på skaldjur, "kladd" och stenbitsrom.

 

  

Lörd:

 

Korv stroganoff med bandpasta, vitkålsallad.

 

Fräser korv och hackad lök tills löken är genomskinlig, rör i 1 msk tomatpuré och 5 dl gräddmjölk. Låt puttra ca 5 min, reder av om det behövs. Smaka av.

 

  

Sönd:

 

Kalvstek med potatisgratäng och rödvinssås, lättkokta sockerärtor och vaxbönor, som kokas i saltat smörvatten. ca 50 g smör i 3 dl vatten. Hälls sen av vid servering.

 

Gnid in steken med kryddor, lägg i stekpåse och stek i 150 gr tills innetemp är 75 gr. Lägg den i folie att vila medans potatisgratängen går.

 

Potatisgratäng för 4

 

1 kg potatis, skalad och skivad

200 g strimlad purjo

140 g riven ost

1.5 tsk salt

3 krm sv.peppar

1-2 kross vitlöksklyftor

2.5 dl grädde eller gräddmjölk

 

Sätt ugnen på 225 gr

Smörj en ugnsform och fördela hälften av potatisen, salta

Lägg på 3/4 av osten, purjo och vitlök (+ ev fyllning som kan vara köttfärs, korv, tärnad kassler, skinka eller köttrester)

fördela restan av potatisen och lite ost

rör ner resten av kryddorna i grädden och häll över

grädda mitt i ugnen ca 45 min.

 


Rödvinssås (4–6 portioner)


  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 2 msk kalvfond eller sky från steken
  • 1 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 1 msk chilisås
  • salt och peppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk smör

 Fräs schalottenlöken i smör.    

Tillsätt fond, vin, vatten och chilisås.    

Låt såsen koka ihop tills hälften borta, tar cirka 10 minuter.    

Krydda med salt, peppar och timjan.    

Blanka av med lite smör innan servering

 


 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 2 september 2013 10:52

  Rotfruktsgratäng med svamp

 

4 rödbetor

4 morötter

4 palsternackor

1 liten kålrot

1 purjo

200 g färsk svamp

3 dl grönsaksbuljong eller 2 dl vispgrädde

riven ost

ev quorn

 

Ugn 200-225 gr

Ansa tärna/skiva och förväll rotsakerna knappt mjuka i saltat vatten, rödbetorna för sig.

Fräs svampen lite knaprig

Varva rotsakerna i en ugnsform, lägg svampen ovanpå

Häll på buljong eller grädde och toppa med riven ost

Gratinera i ca 40 min

Servera gärna med Quornbiffar.

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards