Alla inlägg under september 2013
1 kg zucchini
4 tomater
2 rödlökar
olivolja till pensling och till formen
salt, svartpeppar
1 förp (à 500 g) krossade tomater
200–300 g fetaost
1/2 kruka basilika, plockade blad
12–16 oliver
gott bröd, kokta gryn eller pasta
Sätt ugnen på 225 grader.
Ansa och skiva zucchinin. Skiva tomaterna. Skala och skiva löken.
Pensla grönsakerna med oljan och stek eller grilla dem gyllengula, cirka 1 minut på varje sida.
Salta, peppra och ta upp grönsakerna på en tallrik.
Låt de krossade tomaterna få ett uppkok i en gryta. Smaka av med salt och peppar.
Lägg hälften av grönsakerna i en oljad ugnssäker form.
Häll över det varma tomatkrosset, smula över hälften av fetaosten och strö över hälften av basilikabladen.
Toppa med resten av grönsakerna och fetaosten.
Sätt formen i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter eller tills allt är genomvarmt och osten fått lite färg.
Peppra och toppa med oliverna och resten av basilikabladen.
Servera med gott bröd, kokta gryn eller pasta.
Snarare en köttfärskebabsoppa, men den skulle nog funka med vanligt kebabkött också om man steker på det lite först så det blir lite hårdare och sen tillsätter det med fetan när soppan är klar.
Idag gjorde vi så här
1 gul lök, hackad
2 stora morötter, slantade
ca 1 dl torkad persiljerot i bitar
2 vitlöksklyftor, hackade
2 liter buljong, jag tog hönsbuljong idag
3 dl röda linser
1 brk krossade tomater
400 g köttfärs
2-3 tsk kebabkrydda
2 tsk paprikapulver
salt & sv.peppar
150 g fetaost, tärnad
Fräs lök, morötter, vitlök och persiljerot tills löken blir genomskinlig i en ganska stor kastrull
Fräs samtidigt köttfärsen med kryddorna i en stekpanna
Tillsätt buljong, linser, tomater och köttfärsen i kastrullen
Koka 10 minuter, smaka av och rör i fetaosten.
Månd:
Tisd:
Onsd:
Köttfärslimpa med svampsås, favorit i repris
Torsd:
Asiatisk rotfruktsoppa med ost & skintoast
Fred:
Lörd:
Kycklingfilé stekt i ugn eller grillad med ris och currysås (se förra matsedeln)
Sönd:
Fiskgratäng med kräftstjärtar.
Bottnar en ugnsform med hel förvälld spenat, lägger på torskfiléer och spritsar gratängmos (tillsätt en äggula) runt. Gör en vanlig lite tjockare vit sås med dill och kräftstjärtar som jag häller i mitten. Gratinerar i 225 gr ca 30 min.
Hittade så bra recept i Allers den här veckan
Kycklingsoppa med tortellini
1 purjo
100 g färska champinjoner
400 g rensat kycklingkött
100 g sugar snaps
1 msk smör
1.5 kycklingbuljongtärning
1 l vatten
250 g färsk ostfylld tortellini
Salt & sv.peppar
1 msk tork basilika
Rivet skal + saft av ½ citron
Strimla purjon och skiva svampen
Halvera ärtorna, ev på längden
Bryn lök o svamp lätt i smöret på medelvärme i grytan ca 2 min
Smula i buljongen och spä med vattnet, koka upp och sjud i 10 min
Tillsätt tortellinin och koka enligt tidsanvisning på förpackningen
Rör i kyckling och ärtor, koka 1 minut
Smaka av med kryddor och citron.
I stället för att ha i basilika och citron i soppan kan man göra en basilikaolja och servera till
1 kruka basilika
1 tsk rivet skal av citron
1 dl rapsolja
1 krm salt
Mixas slät
Servera soppan med foccacia med kalamataoliver och rosmarin som topping, kan göras som portionsbröd i muffinsformar.
Foccacia
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
2 msk honung
1 tsk salt
7 dl vetemjöl special
Mer olivolja, flingsalt och "topping" (se nedan)
Smula ner jästen i en bunke.
Rör ut i vattnet tillsammans med olivolja, honung och salt.
Tillsätt vetemjölet och rör om till en deg.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Häll ut degen i en bakplåtsklädd långpanna.
Tryck ut degen med mjölade händer så att den blir ca 1-2 cm tjock.
Jäs under bakduk i 30 minuter till.
Sätt ugnen på 250 grader.
Gör små hål i degen med fingrarna, ringla över olivolja och strö över lite flingsalt.
Strö gärna en topping ovanpå:
T.ex krossad rosmarin, körsbärstomater (tryck ner dem i degen), basilika, rödlök.
Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, ca 10 minuter.
Mexikansk soppa med chiliköttbullar
Chiliköttbullar
1½ msk ströbröd
½ dl vatten
½ röd chili
½ tsk salt
1 litet eller ½ ägg
250 g nötfärs
Svpeppar
Smör
Vispa ut ströbrödet i vattnet och låt det svälla i 15 min
Finhacka chilin
Blanda ner färs, chili, ägg och salt i ströbrödet
Forma små köttbullar (som stenkulor) och stek i smör på medelvärme ca 10 min.
Soppa
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 röd paprika
1½ tsk mald spiskummin
2 msk rapsolja
8 dl kycklingbuljong
1 brk, 400 g svarta bönor
1 dl majskorn
2 dl färdig tacosalsa, medium eller hot
½ lime, saft av
Salt & sv.peppar
2 avocado
Kvistar av färsk koriander
Lime i klyftor
Finhacka vitlök och hacka lök och paprika
Fräs i olja med spiskummin på medelhögvärme
Häll på buljongen och koka upp
Tillsätt bönorna avrunna och ev sköljda, majs, salsa och lime, koka upp
Smaka av med salt och sv.peppar
Servera soppan med köttbullarna, bitar av avokado och nån kvist korinader i tallriken och med tortillachips och limeklyftor som tillbehör.
Löksoppa, svensk-fransk
2 stora gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
Salt & peppar
2 msk äppelcidervinäger
1 l grönsaksbuljong
2 lagerblad
1 krm torkad timjan
2 tsk kinesisk soja
4 skivor av Fröbrödet eller annat medelgrovt bröd
1 dl riven västerbottenost
Ugn 250 gr
Skala, halvera och skiva löken tunt
Skala och finhacka vitlöken
Fräs detta i smöret tills löken blir genomskinlig
Smaka av med salt & peppar
Häll på vinägern och låt den koka in nästan helt
Tillsätt därefter buljongen, lagerblad och timjan, sjud 20-25 min
Smaka av med sojan
Rosta bröden och dela dem på mitten
Häll upp soppan i ugnsfasta serveringsskålar
Toppa med bröd och riven ost
Gratinera i 5-10 min
Skållat fröbröd med tranbär
2 bröd
1½ dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1½ dl linfrö
½ dl sesamfrö
1 msk salt
4 dl kokande vatten
Koka upp vattnet
Blanda det andra i en bunke
Häll på det kokande vattnet och rör om, blanda noga
Täck med plastfilm och låt stå till nästa dag (ca 12 timmar)
25 g jäst
3½ dl kallt vatten
1½ dl torkade tranbär
12 dl vetemjöl special
Rör ut jästen i kallt vatten
Rör i skållningen, tranbär och mjölet
Arbeta hop till en jämn och fin deg
Stjälp upp degen på mjölat bakbord
Dela i 2 delar och platta ut till kakor
Rulla hop och lägg med skarven neråt i pappersklädda avlånga formar
Låt jäsa under duk i 50 min
Ugn 250 gr
Skåra bröden med vass kniv och sätt in dem i nedre delen av ugnen
Spraya vatten med en blomspruta uppe och nere i ugnen
Baka i 10 min, sänk sen värmen till 175 gr och baka ytterligare ca 25 min
Låt svalna uppstjälpta utan duk på galler.
Räksoppa med citronkräm
1 kg räkor med skal
1 morot
1 gul lök
1 vilöksklyfta
2 msk rapsolja
1 krm fänkålsfrö
½ krm cayenne
1 tsk salt
4 msk tomatpuré
1½ dl vitt vin
8 dl vatten
1 dl vispgrädde
Salt & sv.peppar
2 dl fraiche
Rivet skal av ½ citron
Salt & sv.peppar
4 dillvippor
Skala räkorna, spar skalen
Skala och hacka morot, lök och vitlök
Hetta upp oljan i en stor kastrull
Fräs räkskalen på medelvärme under omrörning i 5-6 min
Rör i grönsakerna och fräs ytterligare nån minut
Rör i fänkålsfrö, peppar, salt och tomatpuré
Häll på vinet och låt koka in nästan helt
Rör i vatten och grädde, småkoka på lite lägre temp i 8-10 min
Häll soppan genom en sil i en ren kastrull och pressa ur så mkt som möjligt
Smaka av med salt o peppar
Vispa fraichen fluffig och fast med elvisp
Rör i citronskalet och smaka av med salt o sv.peppar
Hetta upp soppan och fördela i serveringsskålar
Toppa med räkorna, dekorera med dillvippor och servera med citronfraichen i en skål bredvid.
Asiatisk rotfruktsoppa
200 g kålrot
200 g palsternacka
1 stor morot
1 lime
1 msk rapsolja
½ msk röd currypasta
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
1 brk kokosmjölk
1-2 msk japansk soja
Skala och tärna/skiva rotfrukterna i cm-bitar
Riv skalet och pressa ur saften av limen
Hetta upp oljan i en stor kastrull, fräs currypastan under omrörning i ca 2 min.
Tillsätt limeskal och rotfrukterna, fräs i ytterligare 2 minuter
Häll i vatten buljongtärning och kokosmjölk
Låt allt koka i ca 10 min, rotsakerna ska helst ha lite spänst kvar
Smaka av med soja och limesaft
Servera gärna med en gratinerad chévretoast
Chévregratinerad toast
4 skivor ljust surdegsbröd
Olivolja
180 g chévre i rulle
Färsk timjan
Ugn 250 gr
Ringla olivolja över brödskivorna
Rosta dem på pappersklädd plåt i 2 min
Skiva osten och fördela över brödskivorna
Gratinera 2-3 min
Toppa med färsk timjan
Prova att hälla lite punch över 1 dl russin så det täcker och låt det dra ett par timmar, blanda sen med 100 g hackad mörk choklad och några (rostade om ni vill) valnötter och rör i det i ½ l vaniljglass. Frys om ett par timmar.
Göm det för barnen och lägg undan bilnycklarna.
Så här gjorde jag den med sojamjölk ist för gräddmjölk, recept i förra inlägget.
Tog frysta (helt tinade) potatistärningar i en smord ugnsform, kryddade med salt o sv.peppar Gjorde köttfärsröran på buljong och 1 msk äppelcidervinäger ist för vin. Hällde den ganska stabbiga köttfärsröran över potatisen och rörde till det lite. Minskade vätskemängden med 1 dl och tog sojamjölk. Hyvlade sen över ost eftersom jag inte kunde blanda den i sojamjölken.
Klart godkänt framförallt av hon som är allergisk, men vi andra gav den högt betyg också.
Den kommer att göras igen!
Månd:
Använder fryst tärnad potatis idag, ca 2 dl/pers. Servera med vitkålsallad.
HERMANS LÅDA 4-6 pers
6 hg köttfärs
2 msk smör
2 brk kross. tomater
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
3 dl vitt vin, kan ersättas med buljong + 1 msk vinäger
2 tsk salt, ½-1 tsk sv.peppar, 2 krm muskot
4 dl riven ost
2 ½ dl grädde
1 dl mjölk
16 medelstora potatisar
Sätt ugnen på 200 gr.
Fräs löken, tillsätt och fräs med köttfärsen.
Strö över mjölet, rör om och häll över tomaterna.
Tillsätt tomatpuré, vin och kryddor.
Låt puttra ca 10 min.
Skala och skiva potatisen.
Varva potatis och köttfärsröran i en långpanna, potatis överst.
Blanda ost, grädde och mjölk, häll det över.
Grädda i ca 60 min. eller till potatisen är klar.
Servera med grönsallad.
Tisd:
Kyckling med curryäppelsås, ris och sockerärtor
Ugnssteker kycklingfiléer, gör en currysås där jag fräser 1-2 tsk curry i smöret, pudrar över 2 msk mjöl och spär med 50/50 mjölk o kyckl.buljong ca 4 dl, grovriver sist 1 syrligt äpple. Smakar av med salt & sv.peppar
Onsd:
Stekta fiskfiléer, panerade med ägg och panko
Mangoldstuvning görs som spenatstuvning men ta med stjälkarna (nerskurna) också.
Servera med kokt potatis och rivna morötter.
Torsd:
Köttfärsgulaschsoppa
2 msk smör
1 stor lök, grovt hackad
1 purjo, strimlad
2 stora potatisar, grovt tärnade
2 morötter, slantade
1-2 röda paprikor, strimlade
300 gr köttfärs
2 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 l vatten + 2 köttbuljongtärningar
1-2 vitlöksklyftor, krossade.
salt & peppar
Fräs lök och purjo i smöret, tillsätt potatis och morötter och fräs med en stund.
Tillsätt buljongen koka i 10 min.
Fräs under tiden köttfärs och paprika, smaksätt med kryddor och tomatpuré.
Blanda detta i soppan och koka 10 min till.
Tillsätt vitlök och smaka av.
Fred:
Bakad potatis med en kall röra på skaldjur, "kladd" och stenbitsrom.
Lörd:
Korv stroganoff med bandpasta, vitkålsallad.
Fräser korv och hackad lök tills löken är genomskinlig, rör i 1 msk tomatpuré och 5 dl gräddmjölk. Låt puttra ca 5 min, reder av om det behövs. Smaka av.
Sönd:
Kalvstek med potatisgratäng och rödvinssås, lättkokta sockerärtor och vaxbönor, som kokas i saltat smörvatten. ca 50 g smör i 3 dl vatten. Hälls sen av vid servering.
Gnid in steken med kryddor, lägg i stekpåse och stek i 150 gr tills innetemp är 75 gr. Lägg den i folie att vila medans potatisgratängen går.
Potatisgratäng för 4
1 kg potatis, skalad och skivad
200 g strimlad purjo
140 g riven ost
1.5 tsk salt
3 krm sv.peppar
1-2 kross vitlöksklyftor
2.5 dl grädde eller gräddmjölk
Sätt ugnen på 225 gr
Smörj en ugnsform och fördela hälften av potatisen, salta
Lägg på 3/4 av osten, purjo och vitlök (+ ev fyllning som kan vara köttfärs, korv, tärnad kassler, skinka eller köttrester)
fördela restan av potatisen och lite ost
rör ner resten av kryddorna i grädden och häll över
grädda mitt i ugnen ca 45 min.
Rödvinssås (4–6 portioner)
Fräs schalottenlöken i smör.
Tillsätt fond, vin, vatten och chilisås.
Låt såsen koka ihop tills hälften borta, tar cirka 10 minuter.
Krydda med salt, peppar och timjan.
Blanka av med lite smör innan servering
Rotfruktsgratäng med svamp
4 rödbetor
4 morötter
4 palsternackor
1 liten kålrot
1 purjo
200 g färsk svamp
3 dl grönsaksbuljong eller 2 dl vispgrädde
riven ost
ev quorn
Ugn 200-225 gr
Ansa tärna/skiva och förväll rotsakerna knappt mjuka i saltat vatten, rödbetorna för sig.
Fräs svampen lite knaprig
Varva rotsakerna i en ugnsform, lägg svampen ovanpå
Häll på buljong eller grädde och toppa med riven ost
Gratinera i ca 40 min
Servera gärna med Quornbiffar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 | 8 | |||
9 | 10 |
11 |
12 | 13 |
14 |
15 | |||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 | |||
23 |
24 | 25 |
26 |
27 |
28 |
29 | |||
30 | |||||||||
|