Direktlänk till inlägg 2 september 2013
Månd:
Använder fryst tärnad potatis idag, ca 2 dl/pers. Servera med vitkålsallad.
HERMANS LÅDA 4-6 pers
6 hg köttfärs
2 msk smör
2 brk kross. tomater
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
3 dl vitt vin, kan ersättas med buljong + 1 msk vinäger
2 tsk salt, ½-1 tsk sv.peppar, 2 krm muskot
4 dl riven ost
2 ½ dl grädde
1 dl mjölk
16 medelstora potatisar
Sätt ugnen på 200 gr.
Fräs löken, tillsätt och fräs med köttfärsen.
Strö över mjölet, rör om och häll över tomaterna.
Tillsätt tomatpuré, vin och kryddor.
Låt puttra ca 10 min.
Skala och skiva potatisen.
Varva potatis och köttfärsröran i en långpanna, potatis överst.
Blanda ost, grädde och mjölk, häll det över.
Grädda i ca 60 min. eller till potatisen är klar.
Servera med grönsallad.
Tisd:
Kyckling med curryäppelsås, ris och sockerärtor
Ugnssteker kycklingfiléer, gör en currysås där jag fräser 1-2 tsk curry i smöret, pudrar över 2 msk mjöl och spär med 50/50 mjölk o kyckl.buljong ca 4 dl, grovriver sist 1 syrligt äpple. Smakar av med salt & sv.peppar
Onsd:
Stekta fiskfiléer, panerade med ägg och panko
Mangoldstuvning görs som spenatstuvning men ta med stjälkarna (nerskurna) också.
Servera med kokt potatis och rivna morötter.
Torsd:
Köttfärsgulaschsoppa
2 msk smör
1 stor lök, grovt hackad
1 purjo, strimlad
2 stora potatisar, grovt tärnade
2 morötter, slantade
1-2 röda paprikor, strimlade
300 gr köttfärs
2 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 l vatten + 2 köttbuljongtärningar
1-2 vitlöksklyftor, krossade.
salt & peppar
Fräs lök och purjo i smöret, tillsätt potatis och morötter och fräs med en stund.
Tillsätt buljongen koka i 10 min.
Fräs under tiden köttfärs och paprika, smaksätt med kryddor och tomatpuré.
Blanda detta i soppan och koka 10 min till.
Tillsätt vitlök och smaka av.
Fred:
Bakad potatis med en kall röra på skaldjur, "kladd" och stenbitsrom.
Lörd:
Korv stroganoff med bandpasta, vitkålsallad.
Fräser korv och hackad lök tills löken är genomskinlig, rör i 1 msk tomatpuré och 5 dl gräddmjölk. Låt puttra ca 5 min, reder av om det behövs. Smaka av.
Sönd:
Kalvstek med potatisgratäng och rödvinssås, lättkokta sockerärtor och vaxbönor, som kokas i saltat smörvatten. ca 50 g smör i 3 dl vatten. Hälls sen av vid servering.
Gnid in steken med kryddor, lägg i stekpåse och stek i 150 gr tills innetemp är 75 gr. Lägg den i folie att vila medans potatisgratängen går.
Potatisgratäng för 4
1 kg potatis, skalad och skivad
200 g strimlad purjo
140 g riven ost
1.5 tsk salt
3 krm sv.peppar
1-2 kross vitlöksklyftor
2.5 dl grädde eller gräddmjölk
Sätt ugnen på 225 gr
Smörj en ugnsform och fördela hälften av potatisen, salta
Lägg på 3/4 av osten, purjo och vitlök (+ ev fyllning som kan vara köttfärs, korv, tärnad kassler, skinka eller köttrester)
fördela restan av potatisen och lite ost
rör ner resten av kryddorna i grädden och häll över
grädda mitt i ugnen ca 45 min.
Rödvinssås (4–6 portioner)
Fräs schalottenlöken i smör.
Tillsätt fond, vin, vatten och chilisås.
Låt såsen koka ihop tills hälften borta, tar cirka 10 minuter.
Krydda med salt, peppar och timjan.
Blanka av med lite smör innan servering
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 | 8 | |||
9 | 10 |
11 |
12 | 13 |
14 |
15 | |||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 | |||
23 |
24 | 25 |
26 |
27 |
28 |
29 | |||
30 | |||||||||
|