Matsedeln

Direktlänk till inlägg 21 november 2011

Dagens köttfärslimpa

Av Neta - 21 november 2011 18:55

Först kändes det som det skulle gå åt fanders, hade inget ströbröd och havregrynen var tveksamma... men så kom jag på att jag spart lite torkat bröd från festen att göra krutonger av, så med det i mixern. Och när jag ändå höll på med den fick det följa med en näve torkade trattisar också. Så med ströbröd av ostbröd och svamp kan det ju inte gå fel liksom.


Så till 1 kg färs tog vi ca 2 dl av det ströbrödet

en rejäl grabbnäve torkad svamp som jag smulade sönder med fingrarna, 2.5 msk torkad lök, använder det oftast till köttfärslimpa, lika mycket pot.mjöl och så fick det svälla (utan köttfärsen) i 10 min med ca ½ liter lika delar mjölk och vatten.

Sen rörde vi i färsen med 3 ägg, 1.5 msk salt och 1 tsk sv.peppar


Gott som tusan blev det. ;) men den kokade över i ugnen :D skulle tagit den lite längre formen.


     Åts med lingon, potatis och en vanlig brunsås.


Tänkte ge er en lathund jag spart i min receptmapp i datorn, urbra med allt samlat på ett ställe.


Gröt i micron

Portioner   gryn   vatten   salt

     1            1 dl    2 dl        1/2 krm

     2            2 dl    4 dl        1/4 tsk

     4            4 dl    8 dl        1/2 tsk

 

Blanda gryn vatten och salt enl receptet

i en djup tallrik.

Tillaga på full effekt ca 3 min.

Rör om och servera.

 

Fullkornsris i micron

Portioner   ris    vatten    salt

      2         1,5 dl     3 dl      1 krm

      4         3 dl        5 dl     1/2 tsk

      6         4,5 dl     8 dl     1/2 tsk

 

Mät upp ris, vatten och salt.

Koka 5 min på full effekt.

Koka 25 min på halv effekt.

Låt stå kvar i micron i 5 min.

 

 

Livsmedel        innetemp         ugnstemp        tillagningstid

 

Nöt- och kalv      60 gr               125-175 gr      1-1 1/2 timme

röd kärna

 

Nöt, kalv &        70 gr              125 utan folie       1 - 2 tim/kg.

Gris.                                           175 med folie

Lamm & ren

rosa kärna.

Fransyska

Nöt av bog

Kotlettrad

Lammstek

 

Julskinka           70 gr               125 utan folie        1 - 2 tim.

                                                  
  175 med folie

 

Nöt, kalv, gris,    75 gr              125 - 175 gr           1,5-1,45 tim.  

lamm & ren

genomstekt

 

Karré                   80-85 gr         175 gr                  1,5-1,45 tim.                   

Skinkstek

 

Köttfärspaté       75 gr               200 gr                  ca 1 tim

 

Kyckling             80 gr             175-200 gr             ca 1 tim

 

Kycklingfilé        70 gr               250 gr                  15-25 min

 

Kalkon                85 gr               175 gr                   2-2,5 tim

 

Fisk                     55 gr               175 gr

 

Fiskpaté             75 gr                175 gr                   1 tim

 

Matbröd            95 gr

 

Uppvärmning av lagad mat   60-70 gr

 

Uppvärmning av barnmat   30-35 gr  

 

Inte fel alls, jag har den hänger på sidan av kylen mot spisen i en plastfick, så bra kunna kolla med termometern. Så kopiera och spar, eller skriv ut, det är precis en A4.

Lär er också använda termometer när ni lagar mat.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7 8 9 10
11
12 13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards