Alla inlägg under september 2012
Här hemma ska vi nu försöka få in rutinen med en soppdag i veckan igen. Får väl "muta oss" med en pannkaka eller nåt annat smarrigt till fikat dom kvällarna ist för smörgåsrånen med färskost.
Den här soppan är en favvo och nu börjar man ju kunna hitta grönsaker och rotfrukter billigt så ska koncentrera mig på sådana råvaror på vegetariska recepten ett par månader.
Enkelt, värmande, matigt och gott.
200 g blomkål (gärna färsk, men fryst fungerar också bra)
200 g broccoli (se ovan)
25 g smör eller margarin
2-3 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 buljongtärningar
4 dl mjölk
1 msk dijonsenap
3-4 dl riven lagrad ost
Koka grönsakerna lagom mjuka. Se till att de inte förlorar sitt tuggmotstånd. Ställ åt sidan så länge.
Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Häll i vattnet, lite i taget, medan du fortsätter vispa. Tillsätt buljongtärningarna och mjölken och låt koka ett par minuter tills soppan tjocknat lite.
Tillsätt senapen och de förkokta grönsakerna och låt koka tillammans en liten stund till.
Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar om du tycker det behövs.
Tag till sist kastrullen från plattan och rör i den rivna osten.
Servera med knäckebröd med ost.
Idag gjorde vi en Lax & räkgryta, här kommer receptet på den.
500 g laxfilé i 2 cm kuber
500 g oskalade räkor, ca 150 g skalat
1 purjo
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
4 morötter
4 potatisar
4 msk smör
1-2 msk grön currypasta (gillar ni inte den, fräs grönsakerna i 2 tsk curry)
2 dl grädde
1 dl vitt vin
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning eller motsv fond
salt & peppar
dill
Skala räkorna
Ansa grönsakerna, strimla purjo, lök o paprika, riv vitlöken, dela potatis 2-3 ggr och skiva morötterna.
Fräs allt detta i smöret
Tillsätt all vätska, currypasta och buljong/fond.
Koka upp och koka sakta under lock ca 12 min eller tills potatisen är klar, morötterna kan gärna vara lite "al dente"
Smaka av med salt och peppar
Lägg ner laxen, koka upp, dra kastrullen av värmen och låt stå med lock på i 4-5 min
Rör ner räkor och dill.
Var sugen på blåbärspaj idag och kom då på att jag sett i nån tidning att dom gjort en öppen paj med flagad mandel och vita chokladploppar på äpplen. Tänkte att det går väl till blåbär också. Var dock för lat för att kavla så gjorde en smulis men där jag först täckte blåbär och råsocker med mandelspån och i brist på vit choklad, mörka chokladflakes, (se bild) som egentligen är ett slags strössel, in i ugnen tills mandelspånen fått färg och sen på med smuldeg som gjorts på 3 dl mjöl, 1 dl socker och 150 g smör och in igen i 20 min på 200 gr. Chokladen gav en jättefin brytning och mandelspånen gav en läcker "crunch" jättegott blev det trots att flakesen inte smälte ett dugg. Kommer att göras fler gånger. Som ni ser har vi provsmakat lite och resten ska intas till körslaget tillsammans med ett gäng tjejer som är här hos Christine. Ja eller dom äter väl nere hos henne, skulle visst ha filmkväll med övernattning då några är från Sthlm och S-tälje.
När vi äter på pizzerian så har jag en favoritpasta där, Pasta palermo gjord på oxfilé, idag försökte jag mig på den själv fast med lövbiff.
Strimlade kött och rödlök, tog fram champinjoner och paprika (vit) från frysen.
Gjorde i ordning pepparkvarnen med flera olika sorters peppar och fräste lök och kött först, kryddade med salt och peppar. Tillsatte paprika, timjan, dijonsenap, soja, grädde och vatten och lät det puttra ca 5 min. Redde av med maizena. Blev minst lika god som pizzerians.
Pasta Palermo
4 port bandspagetti
Pastasås:
300 g strimlad lövbiff
2 röda lökar
300 g färska eller frysta champinjoner
salt
4 peppar (vit, svart, rosé och grönpeppar)
1 paprika, strimlad
Ca 2 tsk timjan
½ tsk dijonsenap
3 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
ca 4 msk maizenaredning
Koka pastan.
Strimla lövbiffen
Kvarta och skiva rödlöken och om du använder färska champinjoner ansa och skär dem i skivor.
Stek detta i smörolja tills svampens vätska kokat in igen
Krydda med salt och peppar. Tillsätt paprika, soja, timjan och dijon
Häll på grädden och vattnet och låt småkoka några minuter
Red av
Smaka ev av med mer salt och peppar
Servera med pastan och en sallad.
Österländsk pytt i panna, finns säkert otaliga receptvariationer men så här gjorde vi.
Fräs 1 msk smör och 1 tsk curry en stund, tillsätt 300 g fläskkött i tärningar och låt det fräsa ca 5 min.
Strimla ca 4 dl vitkål och 2 gula lökar, låt det fräsa med köttet tills det mjuknar ca 10 min
Tillsätt 4 port kokt ris, 1 tsk salt, 1-2 press vitlöksklyftor, 1½ tsk paprikapulver och 2 tsk soja, rör om och ta av grytan från värmen.
Servera med ca 100 g skalade räkor och några skivor ananas från burk i bitar.
Vi skippade den traditionella strimlade omeletten till, friterade några bläckfiskringar och serverade med en klick aioli ist.
Och avnjöt ett glas rosé till. Tack Eva vinet var jättegott, aningens mousserande.
Blir lite nya rutiner här hemma i år då Christine oftast äter lunch hemma nu. Jag tycker det är svårt om man inte har rester så nu försöker jag laga mycket mat så vi kan ha till lunch dan efter. Av extra köttfärssås t.ex så blir det en kanongod soppa om man tillsätter lite buljong. Köpte också nudlar när jag handlade sist.
Har dock svårt för att äta dom som dom är så fyllde på med grönsaker, eller rättare sagt hade i dom i tallriken först och lät dom dra med en stund innan jag sen åt. Krossade nudlarna först också så dom blev skedvänliga. Något jag nästan också alltid har i frysen är en påse färdigskalade räkor som jag väl mest använder i fisksåser och så, men kom på efteråt att några sådana hade man ju kunnat ha här också.
Idag åt vi 2-rätters... inget vi gör i vanliga fall men kotletterna jag stekte krömp till ingenting tyckte jag så vi fixade en liten förrätt.
Ett par skivor mozzarella som saltades och pepprades, några halverade tomatskivor, rödlöksringar och en skvätt vinegrett. Det gröna är salladskryddan som är i vinegretten.
Hur steker ni kotletter? Många bryner dom och kör dom klar i ugnen, en del steker dom alltid i grillpanna och flertalet steker dom väl bara rakt upp och ner.
Jag bryner dom på båda sidor, kryddar, häller på 4 dl vatten och låter dom puttra en kvart under lock.
Idag fick jag syn på burken med torkade trattkantareller bredvid spisen och hällde i ett gäng i vattnet.
När kotletterna puttrat klart tar jag upp dom och häller oftast i lite mer vatten och nån dl grädde, kokar upp och reder av, smaksätter och vips har man en god sås. Idag åt vi med potatis, gröna bönor, vinbärsgele och morötter.
Apropå potatis så hittade vi den här. Ser ut som kycklingarna ungarna gjorde på dagis till påsk.
Grillad squash med bulgur och feta
2 medelstora squash, sköljda
4 portioner helkornsbulgur
1 tråg (à 150 g) sugarsnaps eller sockerärter
1 burk kidneybönor, sköljda
1 paket (à 150 g) fetaost
Dressing:
1 msk dijonsenap
2 msk vit balsamvinäger
1 klyfta vitlök, riven
4 msk olivolja
salt och peppar
Topping:
1 bunt mynta, bladen
pistagenötter
Skiva squashen tunt på längden, gärna med mandolin.
Lägg på skärbräda och salta lätt.
Tillaga bulgur enligt anvisning på förpackningen.
Koka ärterna ett par minuter i saltat vatten och skölj sedan med kallt så att kokningen avstannar.
Vispa samman senap, vinäger och vitlök i en skål, vispa sedan i oljan.
Smaka av med salt och peppar.
Torka av squashen noga och grilla i omgångar i torr het grillpanna tills den är fint randig.
Vänd ihop bulgur, kidneybönor, smulad fetaost och hälften av dressingen, toppa med squash, sugarsnaps, mynta och pistagenötter.
Häll över resterande dressing.
Igår var vi på grönan med barnbarnen och hade med oss mat, tacos. Gick faktiskt bra som picknick. Vi blandade alla grönsaker utom majs och oliver i en burk. Hade med oss köttfärsen i mattermos och hade majsen i den, höll sig varm länge. Sen sås, oliver och gräddfil i burkar. Avocado tog jag med som den var, "rutade" och gröpte ur med sked på varje tallrik. Sen åt vi i tubs men hade engångstallrik och gaffel med. Krävs ju ett bord men det visste vi ju att det fanns där.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 |
16 |
|||
17 | 18 | 19 |
20 |
21 |
22 | 23 | |||
24 |
25 | 26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|