Alla inlägg under juni 2012
Idag kokade jag rabarbersaft, hittade 2 kvarglömda påsar i gargefrysen.
Dom såg nästan frystorkade ut.
Det var lite drygt 2 kilo, la till skalen från 500 g färska (för färgens skull) så kokade jag det i 10 minuter med 6 dl vatten och 6 kryddnejlikor.
Silade i ca 2 timmar, kokade upp saften som blev, i med 5 dl socker, blev dryga litern, kokade upp igen och skummade. Klart!
Tillbaka med rabarbermassan i kastrullen, vatten på så det täckte + nån liter till, kokade 10 min och nu får den rinna över natten.
Den sötar jag lite mindre, ca 3 dl per l avrunnen saft och har till maten. Annars gör jag lika. Båda späs väl 1-5.
Den här dimmiga historien är de 500 g färska skalade och skurna rabarber. 1 dl socker och ett par msk potatismjöl blandades och siktades över. Smuldeg: 3 dl mjöl, 125 g smör och ½ dl socker. 225 gr i ca 20 min. Avnjöts till fika med vaniljglass.
Middagen blev nån slags baconmojs till pasta
Har ju berättat tidigare om baconsnitt som dom säljer på Citygross, i veckan hade dom det för 19 kr/kg och då är det väldigt lite fett och detta är äkta rökt bacon, inget fuskande med rökarom som scan m.fl har.
Vi fräste ca 400 g bacon med 2 hackade gula lökar och ca 100 g frysta kantareller.
Blandade i 5 dl vätska en blandning av mjölk, en gräddskvätt och vatten + ett par msk chilisås och lite press vitlök, samtidigt hade vi i en strimlad vit paprika, kokade 5 min och i med "en näve" halverade sockerärtor, och maizenaredning, rörde om och kokade 1 minut till.
Åts med pastasnäckor och en repris på gårdagens sallad fast nygjord. Mumsigt blev det!
Jag vet att jag glömde och sen inte hann det förra veckan, nästa måndag är sista "Veckans vegetariska" för den här terminen, få se om jag tar upp det i höst igen. Det här receptet kommer från Ica-kuriren.
Kikärtspannkakor med taleggio-ost
2 1/2 dl kikärtsmjöl
2 ägg
2 dl vatten, varav 1 dl kokande
3/4 tsk salt
1 msk hackad rosmarin
ca 1/2 dl majsolja till stekning
100 g taleggio-ost, eller annan smakrik kittost
1 ask körsbärstomater (250 g)
1/2 kruka färsk basilika
salt och svartpeppar
Vispa ihop mjölet med äggen och 1 deciliter kallt vatten.
Tillsätt det kokande vattnet, salt och rosmarin.
Låt smeten svälla i cirka 10 minuter.
Stek pannkakor i rikligt med olja på medelvärme.
Sätt ugnen på 250 grader och grill om pannkakorna ska gratineras.
Lägg dem i en ugnssäker form.
Skiva osten och lägg den på pannkakorna.
Gratinera i mitten av ugnen i 3–5 minuter tills osten har fått fin färg.
Halvera tomaterna och vänd runt med basilika och olivolja.
Salta och peppra. Servera till pannkakorna.
Började med att göra sallad direkt på tallrikarna, skar ner paprika och gurka, strimlade lite färsk vitkål och avslutade med lite tärnad vattenmelon. Lite dressing på så var det fixat. Har en bricka på köksbordet där jag alltid har en kanna färdig vinegrätt till sammans med soja, parmesan i ströburk, salt o peppar och tandpetare.
Kokt svensk färskpotatis, lika svensk falukorv, senap från staden och stekt ägg från grannbyn.
Vattenmelon även efteråt. Så nu är man mätt i magen.
Fick ett påpekande efter gårdagens inlägg att jag inte haft med persiljesmör.
100 g smör
1 kn finhackad bladpersilja
salt o sv.peppar
Svårare än så är inte det, såg att nån brukade ha några droppar (1-2 tsk) citron i också.
C gjorde mat idag, grekiska köttbullar med vitlök och oregano i. Hemgjorda köttbullar är ju alltid gott och dom här var inget undantag. Hade potatis kvar sen igår som vi stekte men även lite pasta. Både tzatziki och mangosås så blev tillbehörsbuffé men nu är nog alla rester från både i tisdags och igår slut. Skönt!
Bekvämt ibland men får inte bli för många dar.
Idag tänkte jag ni skulle få lite tips på kryddsmör, det är ju också som aktuellt i grilltider.
Först en klassiker
Vitlökssmör
3-4 vitlöksklyftor
smör till stekning
100 g smör
1 tsk flingsalt
2 tsk finhackad rosmarin eller persilja
Skala o hacka vitlöken, stek den mjuk i lite smör
Mixa sen med rumstempererat smör, flingsalt och rosmarin
Forma till en rulle i bakplåtspapper, lägg i kylen att stelna.
Det här är nog godast till nötkött
Rödvinssmör
1 dl rödvin
2 msk röd lök
100 gr smör
½ - 1 tsk Timjan
Salt
Sv.peppar
Finhacka löken.
Koka upp vin och lök.
Låt koka tills nästan allt vin kokat in.
Låt löken kallna och blanda den med smör och timjan.
Salt och peppra.
Forma till en rulle med hjälp av smörpapper.
Låt stelna i kylen.
Det går också bra att frysa rödvinssmöret.
Det här bara sååå gott, gör alltid mycket därav mängderna
Café de Paris-smör
200 g rumsvarmt smör
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
½ msk fransk senap
1 tsk worcestersås
½ dl finhack persilja
2 msk klippt gräslök
½ krm kajennpeppar
salt & sv.peppar
Finhacka lök o vitlök
Vispa hop alla ingredienser med elvisp eller i matberedare
Gör en rulle o kyl i gladpack
Det här är jättegott till sparris eller haricotes vertes
Gremolatasmör
Till 4
100 gr mjukt smör
1 press vitlöksklyfta
skal av ½-1 citron
1-2 msk hackad persilja
Rör smöret mjukt och luftigt
Vänd ner övriga ingredienser
Gör en rulle och ställ kallt att stelna alt. Frys.
Det här är kanske lite otippat men otroligt gott
Rödbetssmör
1 kokt rödbeta
100 g smör
50 g fetaost
1 tsk flingsalt
Skala rödbetan medans den är varm
Dela och mixa den med smöret och fetaosten
Smaksätt med saltet
Forma till en rulle i bakplåtspapper och lägg i kylen att stelna.
Ja så får ni nöja er nu :)
Ikväll kom lite folk som inte kunde komma i tisdags och vi kämpade tappert för att köttet som var kvar skulle gå åt, med nykokt svensk färskpotatis, lika nygjorda röror (mango och tzatziki) och
den här sommarfräscha salladen med tomater, gul paprika, melon, jordgubbar, spenat och röd och grön bataviasallad.
Förrätten var en röra med gravlax och räkor som blandats med färskost med pepparrot och lite matl.yoghurt, ramslök och gräslök. (S & sv.p) Åts med crostini och sparris med riven parmesan.
Gjorde en försvenskad variant på pesto med ramslök, mandel, parmesan och kallpressad rapsolja. Orginalreceptet är:
1 bunt ramslök (jag hade 12 blad men kunde haft fler)
25 g pinjenötter
1 dl olivolja
salt & sv.peppar
50 g parmesan, riven
Mixa ramslök, nötter, olja med kryddorna.
Riv parmesanen och rör ner den.
Späd ev med kokande vatten om den blir för tjock.
Jag körde hop allting och mixade med mixerstaven. Hade som sagt inga pinjenötter men gick bra med skållad mandel också, man kan också ta solroskärnor. Kallpressad rapsolja är god också. Den blev sagolikt god på brödet :)
Till efterrätt åt vi kladdkaka med grädde och färska jordgubbar och jag hade även lite ost kvar och
Vet att jag lovat er ett inlägg om kalla såser, det är ju aktuellt så här i sommartider.
Den här är lika god till kyckling, grillat eller t.ex burkskinka.
Mangosås
100 g mango, gärna fryst
2 dl lättfraiche
2 tsk mango chutney
Salt o peppar
Kör mangon med en stavmixer och blanda den sen med fraiche, chutney och kryddor till en sås.
Ställ kallt en stund
Den här är god till skaldjur
Sås till räkor
1 dl majonnäs
1 msk honungssenap
2-3 msk finhackat kryddgrönt, t.ex gräslök, dill o kryddkrasse men smaken som avgör J
1 press vitlöksklyfta
salt & peppar
2 dl fraiche eller gräddfil
Blanda majonnäs, senap, kryddgrönt och kryddor
Rör om väl och tillsätt gräddfilen
Låt stå övertäckt i kyl minst 1 timme
Smaka av såsen ytterligare och servera till räkor med bröd och citron.
Cumberland är en klassiker, godast till köttpaté om du frågar mig ;)
Cumberlandsås
1 apelsin, skalet av och saften av ½
lite vatten till kokning
1 dl vinbärsgelé (* eller 2 dl osötad vinbärssaft, 1 dl socker, 1 tsk potmjöl + vatten *)
1 msk osötad senap
1 krm malen ingefära
2-3 msk sherry
Borsta apelsinen i hett vatten och skala av det yttersta skalet utan något vitt
Skär skalen tvärsöver i nålfina strimlor
Koka 5 min i lite vatten låt det sen rinna av
Rör geléet så det blir slätt, värm om det är svårt
Rör ner senap och ingefära
Rör till sist ner apelsinsaft, sherry och skalstrimlor
Ställ den några timmar i kylen före servering
Hållbar 3-4 veckor
* koka upp saft och socker tills sockret är löst
skumma
rör ut 1 tsk potatismjöl med lite vatten
rör i detta och ge ett uppkok
låt det svalna.*
Den här är också en favvo, sååå fräsch och man kan pressa i en vitlöksklyfta och hack i lite persilja så blir den nästan som Gremolata
Citronsås
4 dl lättfraiche
rivet skal och saft av 1 citron
1 tsk citronpeppar
salt
Rör ihop och låt dra en stund i kylen, spar lite skalriv till dekoration
Eller så gör ni en riktig sån
Gremolatasås
Rivet skal av 2 citroner
4 finhackade vitlöksklyftor
2 dl hackad bladpersilja
¾ dl olivolja
flingsalt
svartpeppar
ev gräddfil
Blanda allt och smaka av.
Sen har vi klassikerna
Thousand islanddressing
6 msk majonnäs
1 tsk paprikapulver
4 droppar tabasco
1 msk vinäger
1 msk finhackad röd paprika
1 msk finhackad grön paprika
2 msk hett vatten
Blandas
Pricksås
3 dl kladd, matyoghurt, gräddfil eller fraishe, eller blandning härav
2 msk citronmajonnäs
1 burk svart eller röd rom
blandas
Örtagårdssås
1.5 dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 dl hackad dill
½ dl kackad gräslök
2 tsk dragon
salt o peppar
Blandas och får stå en stund
Vi grillade kyckling idag, kokade svensk färskpotatis och åt den sista tzatsikin från festen, grillade även vanliga gröna bönor i ett foliepaket som vi rev lite parmesan över, såååå gott.
Fördrinken var på vårt hemmagjorda fläderblomsvin, och fruktsoda 50/50 , 3 l totalt och 500 g frysta jordgubbar varav hälften fått tina i bara vin och resten tillsattes precis före serveringen med fruktsodan. Då får man en fin jordgubbssmak på den.
Här kommer receptet på Fläderblomsvin.
30 klasar Fläderblom
2 st Apelsiner i skivor
3 st Citroner i skivor
2 kg Socker
5 L Vatten
30-35 gr Jäst
Lägg blommor och frukt i en stor kruka. Häll socker, sedan kokande vatten över. När blandningen är ca 40 grader smulas jästen i. Rör om, låt stå
4 dygn. Sila och häll på flaskor eller damajeanne. Gasbinda till kork. Sila på flaskor efter 2 månader. Lagra gärna till nästa sommar.
TIPS
En varm sommardag smakar det förträffligt med Fläderblomsvin och Cider
Vi har fått otroligt mycket credd för maten och det var inte så mycket märkvärdigheter. Köttet en dubbelmarinerad fläskytterfilé med vitlök, citron och rosmarin finns några inlägg ner.
Kycklingen var vanliga kycklinginnerfiléer marinerade i grillolja med vitlök. Stektes i ugn 225 gr i 15 min.
Tzatsikin och mangosåsen finns några inlägg ner också.
Pastasalladen gjordes på pasta tricolore, skruvar och i den en salladsblandning från coop (125 g påse X-pris nu den här veckan 2/30) med bl.a spenat i och sen rädisor, rödlök, sockerärtor och majs. Dressad med olivolja, vit balsamico, fransk salladskrydda och salt & sv.peppar
Svensk färskpotatis kokad med mycket salt och dill.
Gurksoppan som serverades i engångsglas med sked i hittar ni också några inlägg ner som vegetariskt recept.
Sparrisen var från fryst, värmdes tinad och saltad i ugnen (den var ju ändå varm) och sen revs det färsk parmesan över.
Tomat & mozzarellasalladen är det enda jag har foto på och där varvade jag skivad mozzarella och skivade tomater i ett runt fat med kant jag har och så strödde jag klippt vårlök över, precis före ringlade jag över en vanlig vinegrätt på vit balsamico.
På grönsaksfatet hade jag halverade minitomater, gurkstavar, strimlad vit, gul o röd paprika och kvartade rädisor. I mitten en skål med hemgjord dip på gräddfil, salladskrydda, paprikapulver, salt & svpeppar, kanske nån ört också var sonen som gjorde den så jag vet inte säkert.
Färskosten har ni recept på i förra inlägget, jag personligen tyckte den blev väl smakrik, tar nog mindre än en hel påse tacokrydda nästa gång. Men många tyckte den var toppen.
Vi hade brieost också och physallis och vattenmelon i trekanter.
Brödet var det många som lovordade det var det här receptet men ist för dinkel hade vi fint rågmjöl och sen vanligt vetemjöl. Kalljästa bröd passar bra på en buffé.
Latmajas bröd
1 pkt jäst
12 dl kallt vatten
4 tsk salt
4 tsk flyt honung
400 g dinkel
ca 1 kg vetemjöl special
Rör ut jästen i det kalla vattnet
Tillsätt honung och rör till det löser sig
Tillsätt salt, dinkel och vetemjöl special
Jäs 2 timmar
Degen som är ganska lös hälls sen upp på en långpanna, hjälp till med en slickepott men rör den inte för övrigt
Sätt ugnen på 250 gr
Jäs 25 min
Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen samtidigt som du sänker till 225 gr
Grädda 25 min.
¼ av satsen kan göras till 1 bröd
Tårtorna gjordes på rulltårtsbottnar 3/tårta som fylldes med mosad banan på ena och vispad grädde smaksatt med lemon curd och frysta blåbär som fick tina i tårtan på den andra, grädde och jordgubbar på och blå och gula blommor av sockerpasta med vaniljsmak.
Drycker, rött, vitt och rosévin, öl o läsk. Till avec fanns Sherry, 2 sorters Baileys, coffe och orginal samt Mozart gold som är en mörk chokladlikör med tydlig känsla av chokladmousse.
Igår åt vi lite av resterna, kött o pastasallad idag skulle halva familjen iväg så då blev det "snabbmat" köttbullar och pasta. så det känns inte som jag direkt lagat nån mat efter och på lö blir det festrepris, då kommer några som inte kunde i tisdags, några justeringar kanske men återkommer om det.
Å grymt mycket att förbereda, städa och fixa men från i mitten av veckan ska jag börja matblogga som vanligt igen.
Har tagit oss en och annan sån här stund iaf, är ju ett o annat program på tv man inte vill missa.
Igår gjorde E 2 pajer, en som vi åt då och en som vi frös för att ha innan vi åker in till utspringet på tisd, då ska vi äta köttfärspaj igår var det en underbart god med kyckling och bacon, bland det godaste i pajväg jag ätit faktiskt.
Hon tärnade och fräste ett par kycklingfiléer i lite curry, salt o peppar.
Tärnade och fräste med bacon, ett par färska gula lökar inkl blasten som hon hackat, en tärnad paprika , två press vitlöksklyftor och 250 gr skivade färska champinjoner.
Blandade det med 1 dl vispgrädde, 1/4 dl chilisås, ½ msk tomatpuré, 1 msk kycklingfond, lite soja och ½ dl vatten, smaksatte med salt och sv.peppar och kokade hop det i 5 min.
La det i en smord ugnsform och gjorde ett pajtäcke av 50 g smör, 4 dl mjöl, 2 tsk bakpulver, 1½ dl mjölk och lite salt, den här pajdegen behöver inte vila så hon kavlade ut den ganska tunt och gjorde några "ånghål", penslade med uppvispat ägg och gräddade i 200 gr i 20 min.
Sagolikt gott var det.
Ikväll gör vi färskost till studentbuffén, då blandar vi 1 l vanlig filmjölk med 3 dl gräddfil i en kastrull, värmer till 45-50 gr, den delar sig lite då.
Låter den rinna av i ett filter minst 4 timmar och sen kan den smaksättas med det man känner för. Just den här ska smaksättas med tacokrydda men vi har gjort med vitlök, bara lite olika örter eller rosépeppar tidigare. Lite salt och sv.peppar höjer smaken ytterligare. Blir en krämig och bredbar ost till ostbrickan och ska enligt receptet bli 125 g, man kan lätt dela en sats i 2 eller 3, och ha olika smaksättningar.
Släng inte vasslan ni silar bort, använd den nästa gång ni bakar matbröd. Går bra att frysa.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 |
6 |
7 | 8 | 9 |
10 | |||
11 | 12 | 13 |
14 | 15 |
16 |
17 | |||
18 | 19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | |||
25 | 26 |
27 |
28 |
29 |
30 | ||||
|