Matsedeln

Direktlänk till inlägg 10 juni 2012

Hemgjorda köttbullar med grekisk touch

Av Neta - 10 juni 2012 23:44

  C gjorde mat idag, grekiska köttbullar med vitlök och oregano i. Hemgjorda köttbullar är ju alltid gott och dom här var inget undantag. Hade potatis kvar sen igår som vi stekte men även lite pasta. Både tzatziki och mangosås så blev tillbehörsbuffé men nu är nog alla rester från både i tisdags och igår slut. Skönt!   Bekvämt ibland men får inte bli för många dar.


Idag tänkte jag ni skulle få lite tips på kryddsmör, det är ju också som aktuellt i grilltider.

Först en klassiker


Vitlökssmör

 

 

3-4 vitlöksklyftor

smör till stekning

100 g smör

1 tsk flingsalt

2 tsk finhackad rosmarin eller persilja

 

Skala o hacka vitlöken, stek den mjuk i lite smör

Mixa sen med rumstempererat smör, flingsalt och rosmarin

Forma till en rulle i bakplåtspapper, lägg i kylen att stelna.

 

Det här är nog godast till nötkött

 

Rödvinssmör

 

1 dl rödvin
2 msk röd lök
100 gr smör
½ - 1 tsk Timjan

Salt
Sv.peppar

 

Finhacka löken.
Koka upp vin och lök.

Låt koka tills nästan allt vin kokat in.

Låt löken kallna och blanda den med smör och timjan.
Salt och peppra.

Forma till en rulle med hjälp av smörpapper.

Låt stelna i kylen.
Det går också bra att frysa rödvinssmöret.

 

 Det här bara sååå gott, gör alltid mycket därav mängderna

 

Café de Paris-smör

 

 

200 g rumsvarmt smör

1 schalottenlök

2 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

½ msk fransk senap

1 tsk worcestersås

½ dl finhack persilja

2 msk klippt gräslök

½ krm kajennpeppar

salt & sv.peppar

 

Finhacka lök o vitlök

Vispa hop alla ingredienser med elvisp eller i matberedare

Gör en rulle o kyl i gladpack

 

Det här är jättegott till sparris eller haricotes vertes

 

Gremolatasmör

 

 

Till 4

 

100 gr mjukt smör

1 press vitlöksklyfta

skal av ½-1 citron

1-2 msk hackad persilja

 

Rör smöret mjukt och luftigt

Vänd ner övriga ingredienser

Gör en rulle och ställ kallt att stelna alt. Frys.

 

Det här är kanske lite otippat men otroligt gott

 

Rödbetssmör

 

 

1 kokt rödbeta

100 g smör

50 g fetaost

1 tsk flingsalt

 

Skala rödbetan medans den är varm

Dela och mixa den med smöret och fetaosten

Smaksätt med saltet

Forma till en rulle i bakplåtspapper och lägg i kylen att stelna.

 

Ja så får ni nöja er nu :)


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards