Matsedeln

Alla inlägg under december 2016

Av Neta - 11 december 2016 18:38

  

Veckans frukt:

 

 

Fikon

Plantan är ca 10 meter hög och ingår i släktet ficus. Växer i alla subtropiska områden. På hösten får vi de mörkt blå fikonen från Turkiet, de som anses som bäst. Senare under jultid och vinter har vi de dimmgröna fikonen från Brasilien.


Färska fikon har jag inte varit bekant med så många år, har väl mest haft dom på fruktfat eller till ostbrickan. Såg dock det här på TV och tyckte det lät lite spännande


 

Gratinerade fikon

 

12 st fikon
12 st tunna skivor pancetta

2 msk olivolja

1 msk balsamvinäger

2 msk timjan, finhackad

1 msk råsocker

 

Av Neta - 11 december 2016 00:37

Hittade det här receptet

Fläskfilé med mango och ananas.



1 fläskfilé, ca 700 g
Smör
salt och peppar
2 tsk curry
1 gul lök, hackad
1/2 chili, strimlad
1 ask minitomater, delade
1 mango, tärnad
1/2 färsk ananas, tärnad
1 msk kalvfond
1 brk kokosmjölk
1?2 msk mango chutney

Servering
Ris o sallad

Putsa filén fri från hinnor och skär den i ca 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra.
Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek köttet runt om tills det får fin färg.
Skala och ansa frukterna och grönsakerna. Kärna ur chilin.
Skär allt i mindre bitar, blanda ner i pannan och låt fräsa med på svag värme i några minuter.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra i ca 10 minuter.
Servera med ris

Fast vi hade rökt fläskfile' som vi skivade tunt, gjorde såsen och åt med den.

Fräste curryn lite i smöret och tillsatte lök och chili
När löken var klar hade vi i frukt o tomater och vände runt, hade både mango och ananas från fryst fast tinad.
Tillsatte fond, kokosmjölk och lite salt o peppar och lät det i princip bara koka upp innan vi rörde i chutney
Det blev gott och häller man såsen på köttet blir det ju varmt. Funkar säkert med kassler eller rökt skinka med.

Av Neta - 10 december 2016 00:47

Se recept i veckans matsedel.

Gjorde krutonger själv genom att lägga in kantskurna brödskivor i ugnen och sen bara bryta sönder dom. Blev lite mkt med 2 skivor i var med, men gott med frasigheten till det i övrigt mjuka.
Var första gången jag gjorde den och gör jag den fler ggr ska jag skippa osten i såsen. Tyckte dillsmaken försvann. Då hade jag ändå ett helt fryst paket. Bättre att röra i en äggula ist.
Men god var den och mättande tack vare äggen i botten. Satt inte fel med det iskalla vitvinet till heller.
Rekommenderas!

I den vanliga bloggen kan ni se hur man gör egen mandelmassa och bild + recept på söta tomteluvor till godisbordet i jul. http//www.netaave2.bloggplatsen.se

Av Neta - 6 december 2016 19:02

Vi dricker ju ingen alkohol på julen, så då kan jag göra glögg m.m sent utan att det gör något. Kom på att det är 4 år sedan jag hade recepten i bloggen senast så ett snabbt inlägg från paddan medans fröknäcket är i ugnen. E har varit här och hjälpt mig.


Röd glögg

2 dl lingondricka
1,5 dl socker
1 bit hel kanel
10 kryddnejlikor
1 tsk hel kardemumma
skal av en hel apelsin
75 cl rött vin eller svart vinbärssaft

Ge lingondrickan ett snabbt uppkok med sockret, kryddorna och apelsinskalet.
Låt det svalna.
Tillsätt vinet och låt det dra på sval plats över natten.
Sila från kryddorna och servera uppvärmd med russin o skållad mandel.

Vit glögg

Görs på samma sätt men lingondrickan byts mot äppelmust eller äppelcider, det röda vinet mot vitt vin och apelsinskalet mot citronskal.
Kan även serveras kyld med is och en tunn citronklyfta.

Nedan är det inte helt alkoholfritt men väl så utspätt.

Champagneglögg


1 fl Blossa lingonglögg
Lika mkt bubbel
1 msk frysta lingon/glas

Både vita och skumpaglöggen ska vara väl kylda och serveras med is i glasen tycker jag.


Jag gillar även detta

Glüwine


1 fl rött vin
1 apelsin + 15-20 hela kryddnejlikor
½ vaniljstång ( el. 1 tsk vanillinsocker)
1 dl socker

Borsta apelsinen väl i hett vatten o preparera den med kryddnejlikorna. Rispa gärna lite i skalet.
Lägg den och vaniljstången i en kastrull o häll på vinet.
Hetta upp låmgsamt, men det får INTE koka.
Låt stå någon timme.
Ta ur apelsin o vaniljstång.
Hetta upp långsamt med socker (vanillinsocker om ni inte haft vaniljstång) tills det är löst, får INTE koka nu heller.
Servera hett gärna med en halv skiva av apelsinen i glaset.

Gillar du Cointreau? Det här tipsade Martin Timell om i ett julprogram för många år sedan, smakar precis som orginalet.

APELSINLIKÖR a la Cointreau

1 helflaska Årstabrännvin
1 dl socker.

Häll av ca 1 dl brännvin och tillsätt 1 dl socker i flaskan. Häll försiktigt tillbaka brännvinet men lämna lite utrymme i flaskhalsen.

Låt stå i rumstemperatur i tre dagar. Vänd upp och ner på flaskan varje dag.

Av Neta - 4 december 2016 14:36

      


Veckans frukt:

 

 

Papaya

Sorten Formoza är en något större men framför allt en smakrikare papaya. Fruktköttet är rosa och har en aromatisk smak som blir mer framträdande om du pressar över lite limejuice.

Nackdel är att den ofta är dyr men fantastiskt god.


Papaya är god som den är, på exotisk planka, fruktfat, i fruktsallad och med skaldjur. Finns även på burk i sockerlag.


Papaya med räkröra

 

2 papaya

300 g skalade räkor

2 salladslökar

200 g keso

½ dl hackad dill

50 g sikrom

1 näve blandad sallad

 

Dela och kärna ur papayan

Lägg halvorna på varsin tallrik

Blanda räkor, strimlad salladslök, keso, dill och fördela på halvorna

Lägg på romen och servera med salladen.

  

 

Veckans frukost:

 

Avokado & äggmacka

 

1 skiva grovt bröd eller knäckebröd

½ avokado

1 kokt ägg, skivat

Alfalfagroddar

 

Mosa avokadon m lite salt & peppar

Bred på brödet

Toppa med skivat ägg och groddar

 

 

Servera med:

 

Hallon & avokadosmoothie

 

1 dl hallon, färska eller tinade

½ avokado

Hackade pistagenötter (eller andra nötter eller frön)

 

Mixa hallon och avokado

Häll upp i glas och strö över nötter

  

 

Veckans Vego:

 

Algfrestelse


5-10 g wakamealger (15-20 cm)
5-6 potatisar
2-3 gula lökar
1 msk olja eller smör
1 msk äppelcidervinäger
2 msk tomatpuré
1-2 tsk vitam könig
½ tsk kanel
1 kn dill
1 tsk söndersmulad dragon
3 dl mjölk eller sojamjölk
1 msk sesamfrö


Sätt ugnen på 225 gr
Skölj algen och lägg den i blöt 5-10 min
Dela den i mindre bitar.
Skala och strimla potatisen.
Skala och hacka löken, fräs den sen i fettet på svag värme,
Tllsätt vinäger, tomatpuré och buljongextrakt efter några minuter
Rör i kanel och låt allt puttra ett par minuter.
Hacka dill och algerrör ner det tillsammans med oregano i lökfräset.
Varva potatis och fräset i en smord ugnsform, avsluta med potatis och häll på mjölken.
Strö över sesamfrö.
Grädda i ca 40 min.

   

Olivjansson

 

1,2 kg potatis, gärna av mjölig sort
1 gul lök
150 g svarta urkärnade oliver
salt efter smak
2,5 dl mellangrädde
1 dl mellanmjölk
2 msk ströbröd

 

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skär potatisen i stavar.
Hacka löken.
Hacka eller mixa oliverna (spara gärna några att ha ovanpå).
Varva potatis, lök och oliver i en smord ugnsfast form.
Strö på salt.
Häll på grädde och mjölk.
Avsluta med ströbröd och de sparade oliverna.
Grädda i ugnen i ca 45 minuter.
Potatisen ska vara mjuk när den är färdig.

   


Veckans bröd:

 

Grönsaksbröd

2 st

 

 

5 dl mjölk

50 g jäst

75 g rumsvarmt smör

2 tsk salt

2 msk honung

Ca 12 dl mjöl, gärna vetemjöl spec

 

Fyllning:

3 morötter, rivna

3 gula lökar, hackade

2 msk smör

½ dl färska eller 1 msk torkade örter

Salt

 

Grovt salt

 

Värm mjölken och lös jästen i det

Arbeta in smöret och resten av ingredienserna

Jäs övertäckt i 45 min

Fräs grönsakerna i smöret i 5 min

Rör ner örterna och smaka av med salt

Sätt ugnen på 250 gr

Dela degen i 2 delar, kavla ut varje del ½ cm tjock

Fördela grönsaksfräset över

Rulla hop och forma en krans av varje del

Jäs 20 min

Snitta, pensla m vatten och strö på grovsalt

Grädda i nedre delen av ugnen i 10 min

Sänk värmen till 200 gr och grädda ytterligare 25 min.

   

 

Veckans sallad:

 

Veckosallad

Variant på Vänskapssallad

 

300 g vitkål, strimlad

2 grovt rivna morötter

1 stjälk selleri, tunt skivad

20 cm purjo, finstrimlad eller ½ rödlök

1 stort rivet äpple

 

1 dl äppelcidervinäger

1 dl rapsolja

Salt, grovmalen sv.peppar

2 tsk Italiensk Salladskrydda

 

Blanda grönsakerna i en burk med lock

Blanda hop dressingen i en kastrull, koka upp och häll över salladen.

Blanda noga

      

 

Månd:

 

Köttbullar, vi tjuvsmakar julköttbullarna med potatis och rödbetssallad.

 

Julköttbullar

 

Gudomligt goda!

1 kg nötfärs
3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
4-5 skivor vitt formbröd, dagsgammalt (ev 1 msk potatismjöl)
1-2 tsk svensk senap
2 mkt finhackade rödlökar
1 tsk av vardera, kryddpeppar, kanel o kardemumma
2½ tsk salt
2 ägg
smör till stekning

Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde o mjölk, låt det svälla 10 min, ser det mkt tunt ut tillsätt pot.mjöl o vänta 5 min.
Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst.
Blanda köttfärs o salt o rör i det, tillsätt äggen, smaka av o tillsätt ev mer salt.

Stek på medelvärme i stekpanna eller på 250 gr i ugn på välsmord panna i mitten 8 min, skaka plåt/panna lite då och då. Vänd dem och kör lika länge, alltså ca 8 min till högre upp.

  

Rödbetssallad

 

4 dl kokta, avsvalnade tärnade rödbetor

1 tärnat syrligt äpple

1 finhackad rödlök

1 finskuren ättiksgurka

1 dl gräddfil, fraiche eller turkisk yoghurt

1-2 msk rödbetslag

salt och peppar

 

Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål

Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor

Blanda alltsammans och smaka av.

   

 

Tisd:

 

Friterade fiskbitar

Eller räkor

 

2 ägg

5 msk majsstärkelse

1 citron, saften av

Panko

500 g fisk i bitar

 

Vispa hop ägg och majsstärkelse

Rör i citronsaften

Doppa och rulla i panko

Låt vila en stund så det sätter sig

Fritera i 180 gr tills de får fin färg

   

Örtagårdssås

 

1.5 dl gräddfil

½ dl majonnäs

1 dl hackad dill

½ dl kackad gräslök

2 tsk dragon

salt o peppar

 

Blandas och får stå en stund

Servera fisken med såsen och kokta blandade grönsaker.

  

 

Onsd:

 

Kokt julkorv

 

500 g rå julkorv

1  lagerblad

5  kryddpepparkorn

1 tsk salt/ liter vatten

 

 

Skölj och nagga korven på ena sidan med en gaffel,

Lägg den med naggsidan upp i en låg vid kastrull.

Häll på kallt vatten tills korven är täckt.

Lägg i kryddor och salt.

Koka upp långsamt, på svag värme.

Sjud korven utan lock ca 30 minuter.

  

Potatismos

 

1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar

Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.

Servera med rivna morötter och ev rödkål från burk

  

 

Torsd:

 

Grön ärtsoppa


150 g gröna ärter

5 dl valfri buljong av tärning eller fond

1/2 gul lök

1/2 dl vispgrädde

1 msk pressad citronsaft

salt, peppar

 

Koka ärterna (spara några okokta ärter till garnering) i buljongen tillsammans med hackad lök, 5 minuter.
Mixa soppan slät.
Tillsätt grädde och koka upp.
Koka ett par minuter.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Garnera med ärter och persilja.

  

Chokladpannkakor

 

2.5 dl mjöl, vete eller dinkel (kan va 1 graham o 1.5 vete också )

½ tsk salt

6 dl mjölk

3 ägg

2-3 msk smält smör

150 g smält mörk choklad

 

Blanda mjöl o salt

Tillsätt hälften av mjölken och vispa slätt

Tillsätt resten av mjölken och äggen, vispa

Till sist vispas smöret och chokladen i

Grädda!

  

 

Fred:

 

Räkgratäng

 

4 skivade kokta ägg

Dill

500 g räkor m skal

1 msk smör

2-3 msk mjöl

4 dl mjölk

2 dl riven ost

Krutonger

Smält smör

 

Sätt ugnen på 225 gr

Bottna en smord ugnsform med skivade ägg

Strö över rikligt med dill

Lägg på räkorna

Fräs mjöl o smör i en kastrull

Späd med mjölken, koka i 3 min

Krydda ta från värmen och rör i osten, rör till den smält

Häll i formen

Täck med krutonger

Häll smält smör på krutongerna

Gratinera tills det får fin färg.

Servera med sallad och ett iskallt glas vitt.

  

 

Lörd:

 

Caesarburgare med grillad kyckling

 

2 kycklingfiléer

Smörolja

Salt & peppar

½ tsk örtkrydda

2 tomater

 

Dressing:

4-5 sardellfiléer i olja

1 pr vitlöksklyfta

1 tsk fransk senap

1 dl majonnäs

Lite pr citron

½ tsk worcestersås

1 dl färskriven parmesan

Salt & sv.peppar

 

Servera med:

Majskolv

smörolja

Flingsalt

Hamburgerbröd

4 msk heinz chilisås

Salladsblad

Basilikablad

 

Dela kycklingfiléer i mindre bitar

Stek dem i lite smör tills de är genomstekta 10-15 min

Salta, peppra och strö över örtkrydda

Skiva tomaterna

Finhacka sardellerna och blanda dem med vitlök och senap

Blanda i majonnäs, citron och worecester

Vänd ner parmesan

Smaka av m salt & peppar

Pensla majsen med smörolja och stek dem i panna 5 min

Vänd då och då, salta m flingor

Rosta bröden, bred med chilisås

Lägg i sallad och kyckling

Toppa med tomat och dressing

Ät med majsen.

   

 

Sönd:

 

Fiskgratäng med kräftstjärtar

 

1 morot
1 liten fänkål
1 purjolök
2 msk smör
2 tsk curry
500g vit fiskfilé (vi tog frysta portionsbitar av torskfilé som vi tinade först)

3 msk smör
3 msk mjöl
3 dl mjölk, kan bytas mot fond + vin om man vill ha den lite lyxigare
3 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
½ citron (skal+saft)
1 dl dill, finhackad

Garnering:
1 brk, 170 g kräftstjärtar i lake, avrunna
Dillvippor
Citronklyftor

 

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och finhacka morot och purjolök.
Ansa och strimla fänkålen tunt.
Fräs allt i smör och curry, lägg grönsakerna i en smord form.
Vik fiskfiléerna dubbelt, salta dom och lägg dem på grönsakerna.
Smält smöret, vispa i mjölet.
Rör ner grädde och mjölk, låt koka upp under vispning.
Koka 5 min.
Rör i citronsaft, skal, och dill.
Smaka av med salt och peppar.

Häll såsen över fisken.
Gratinera mitt i ugnen ca 20-25 min

Garnera med kräftstjärtar, dillvippor och citronklyftor

  

 

Apelsinglass enkel

 

½ l vaniljglass

2 apelsiner, skalade och klyftade

Ev socker

 

Ta bort kärnor från apelsinklyftorna genom att skära ett litet snitt i klyftans böjning på det tunna stället.

Klipp i bitar, håll er över bunken så saften kommer med

Rör glassen mjuk, blanda med apelsiner och smaka av med lite socker om det behövs. (tänk på att glassen är söt)

Ställ i frys minst 2 timmar..

       

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 3 december 2016 03:03

Vet inte hur många ggr de senaste veckorna jag fått frågan? Och så klart menar dom D2.

Ja jag kan ju ärligt säga att det är svårare sen jag kom ner i normala värden. Just nu har jag ingen aning alls och jag är inte alls liks duktig som i somras. Bävar inför julen.

Men nånstans märker jag ändå att jag har en spärr. När det gäller godis håller jag mig till choklad eftersom jag inte är jätteförtjust i det och då fuskar jag mindre.... Knäppt! Javisst men det funkar.

Maten är inga jätteproblem, äter potatis max 2 ggr/ veckan. Ser till att ha färdig sallad i kylen och kör mkt med broccoli, vitkål och blomkål. Försöker få i mig protein.
Försöker använda grädde ist för redning, äter mktavocado, valnötter och ägg. Gör en smmothie varje morgon. Avocado, hallon och ingefära är favorit just nu. Slänger i lite brutna valnötter och äter m sked.
Svårt att inte ta något till kaffet, men där kommer ju chokladen in också. Vet jag med mig att jag fuskat mycket så kör jag med vinäger i maten och dricker vatten med mkt citron i.

Äter mer fisk nu med.

Jag vet ju att det inte finns några genvägar till att bli av med det. Inget du gör eller stoppar i dig mer än ökad rörelse och rätt mat i rätt mängder funkar. Så himlaenkelt men ändå så svårt! Gäller både D2 och viktnedgång.

Jag vill inte gräva min grav med kniv och gaffel så jag kämpar på!

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards