Alla inlägg under december 2016
Veckans frukt:
Plantan är ca 10 meter hög och ingår i släktet ficus. Växer i alla subtropiska områden. På hösten får vi de mörkt blå fikonen från Turkiet, de som anses som bäst. Senare under jultid och vinter har vi de dimmgröna fikonen från Brasilien.
Färska fikon har jag inte varit bekant med så många år, har väl mest haft dom på fruktfat eller till ostbrickan. Såg dock det här på TV och tyckte det lät lite spännande
Gratinerade fikon
12 st fikon
12 st tunna skivor pancetta
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
2 msk timjan, finhackad
1 msk råsocker
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en liten form. Skär ett kryss i toppen av varje fikon.
Slå om en skiva pancetta runt den nedre delen. Sätt dem med krysset upp i formen. Salta och peppra något.
Blanda ihop olja, vinäger och timjan och ringla över fikonen. Strö över råsocker.
Sätt in i ugnen i 5-10 minuter tills fikonen fått fin färg.
Fikonmarmelad.
1 påse torkade fikon 250 g,
vatten
2 dl rödvin
1/2 - 3/4 dl råsocker
2 kanelstänger
1 lagerblad
5 kryddnejlikor
Lägg fikonen i en bunke.Häll på vatten så att det täcker.
Låt stå tills fikonen mjuknat, 5 - 6 timmar eller över natten.
Häll av vattnet och skär fikonen i små bitar.
Lägg dem i en kastrull. Tillsätt vinet socker och kryddor.
Sjud tillsammans till marmeladkonsistens, 20 - 25 min.
Passar perfekt itll grönmögelost.
Veckans frukost:
2 dl naturell yoghurt
1-2 krm vaniljstångspulver
2 msk frysta blåbär
3-4 hela valnötter, brutna i bitar
Blanda yoghurt o vaniljpulver
strö på blåbär och vänd runt
strö på nötterna.
Veckans vego:
”Köttbullar”
Mandelbollar:
100 g mald mandel
1½ dl riven ost
1½ dl ströbröd
2 msk riven gul lök
1 hack vitlöksklyfta
1 tsk salt
3-4 krm kryddpeppar
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten
Kokas i 1 liter grönsaksbuljong och steks därefter i smör eller olja.
Rör ihop allt väl
Rulla 40 bollar
Koka upp buljongen, småkoka bollarna däri ca 6-7 min, använd hålslev då du lägger i dom
Låt dem rinna av väl på hush.papper och stek dem därefter.
Grynbollar:
Koka ca 1 dl korngryn mjuka i buljong, sila av men spar buljongen.
Mixa dem med en stekt lök och dom kryddor du vill ha, smaka av.
Tillsätt ett ägg eller annat bindmedel mot slutet.
Späd med buljongen om smeten blir för fast
Forma bollar och stek dem i smör eller olja.
Linsbullar:
250 g linser
Vatten
1 ägg
75 g ströbröd
½ riven lök
salt & peppar
lite mjölk
Linserna läggs i blöt över natten och kokas i det vattnet ca 1 timme
Låt dem rinna av och mal dem, blanda med övriga ingredienser till en färs
Forma bullar och stek i matfett.
Kikärtsbollar:
3 dl kikärtor, torra, kan så klart bytas mot burkdito, de behöver då inte kokas
1 dl solrosfrön
2 gula lökar
1 brk tartex med örter
2-3 tsk buljongpasta
1 pr vitlöksklyfta
1 tsk stött kyndel, kan bytas mot kryddpeppar om man vill ha juligare smak
Blötlägg kikärtorna ca 10 timmar och koka dem sen mjuka i det vattnet
Torrmixa solrosfröna
Skala och klyfta löken, mal eller mixa den med kokärtorna
Blanda i resten av ingredienserna
Låt smeten stå och vila en stund och forma därefter små bollar som steks försiktigt med matfett i stekpanna.
Kålrotslåda
ca 800 g kålrot, kan bytas mot 6-7 morötter
250 g keso eller tofukvarg
3½ dl mjölk eller sojamjölk
1-2 krm riven muskot
½-1 tsk örtsalt
2 msk sojamjöl
2 msk ströbröd
1 msk smör eller olja
Servera med:
1-2 lökar
1 tsk vitam könig
1-2 tsk smör
Sätt ugnen på 225 gr
Skala kålroten och riv den grovt
Fördela hälften av det rivna i en smord ugnsform
bred ut kvargen över det och lägg på resten av rivet.
Blanda mjölken med muskot, örtsalt och sojamjöl, häll det över formen
strö över ströbrödet och klicka ut fettet över formen
grädda ca 1 timme
Servera med buljongstekt lök.
Veckans bröd:
KNÄCKEBRÖD
50 gr smör eller margarin
2 dl vatten
½ pkt jäst
½ tsk salt
½ msk anis
½ msk fänkål
3 dl fint rågmjöl
ca 3 dl vetemjöl
Till kavling: havrekli
Sätt ugnen på 250 gr
Smula jästen i bunken.
Smält smöret, häll i vattnet och låt allt bli fingervarmt.
Häll det över jästen och rör tills det löser sig.
Tillsätt salt och de stötta kryddorna, rör om.
Arbeta sedan ner rågmjölet och så mycket av vetemjölet att degen släpper bunken.
Ta upp den ojästa degen på mjölat bakbord och knåda den jämn, forma till en längd som delas i 20 delar.
Lägg bitarna åt sidan i havrekli, rulla en i taget till en rund bulle, kavla i rikligt med havrekli ut en kaka som är ca 20 cm.
Använd först en vanlig kavel, sen en kruskavel.
Degen ska bli flortunn, om den fastnar använd kli.
3 kakor på varje plåt.
Grädda 5 min, låt kallna på galler utan bakduk.
Saffransbullar med kesella
100 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
250 gr kesella
2 påsar saffran
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
ca 1,6 lit vetemjöl
Smält smöret och tillsätt mjölken däri, värm till 37 gr
Smula jästen i bunken
Häll i degvätskan och rör om till det lösts sig.
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
Låt den jäsa övertäckt i 40 min.
Sätt ugnen på 225 gr
Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Baka ut, bred på ev fyllning, forma bullar eller längder och jäs på plåt 40 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen 15- 20 min.
Fyllning till saffranslängder
200 gr mandelmassa
200 gr mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk kanel
2 msk romessence
Riv mandelmassan och blanda med resten. Bredpå och forma bullar eller längder
Pensla bullarna med 1 ägg uppvispat med 1 msk mjölk, strö på råsocker och mandelsplitter (hackade mandelspån)
Veckans sallad:
Avokado & Tomatsallad
300 g körsbärstomater
3 avokado
1 vitlöksklyfta
1 tsk malen kummin
1 lime, saften av
2 msk olivolja
2 msk hackad koriander eller persilja
Salt & sv.peppar
Dela och tärna avokadon
Halvera tomaterna
Finhacka vitlöken, blanda med kummin, limesaft, olivolja, det gröna och salt & peppar
Vänd ner avokado och tomat i dressingen
Månd:
Pastasallad med 1-2 brk tonfisk
För 4
5 dl pasta kokas enligt anvisning på förpackningen, och kyls
1 rödlök, kvartad och skivad
5 rädisor, skivade
100 g sockerärtor, strimlade
20 svarta oliver, halverade
Ev 100 g frukt efter säsong t.ex melon eller granatäpple
Ev 100 g feta – eller mozzarellaost
Sallad, riven i mindre bitar
1 dm gurka, stavad
2 tomater, urkärnade och tärnade
Dressing:
Ca 2 msk olivolja
Ca 1 msk vit balsamvinäger
Ev örtkrydda
Salt & sv.peppar
Gör dressingen först
Koka pastan och häll i den varm i dressingen tillsammans med löken, rör om och låt det stå och dra 1 timme
Blanda i allt annat plus tonfisk (avrunnen) och servera med bröd och ost.
Tisd:
FÄRSBIFFAR MED RÖDLÖKSSÅS
4 pers
3 rödlökar
1+1 msk smör eller margarin
2 dl vatten + ¾ msk oxfond med rödvin
400 g blandfärs
4 msk bostongurka
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg
1 msk vetemjöl
2 dl mild yoghurt
2 tsk japansk soja
0,5 krm svartpeppar
Skala och skiva löken. Fräs på svag värme. Häll på buljongen. Låt allt puttra 5 min under lock.
Blanda färs, bostongurka, salt, peppar och ägg.
Forma till små biffar.
Stek dem några minuter på varje sida i matfett. Ta upp biffarna.
Rör i vetemjölet i stekpannan, häll av buljongen från löken och vispa ner den i pannan.
Rör i yoghurt, soja och peppar. Koka såsen 3 min.
Lägg löken på biffarna och häll på såsen.
Servera med pasta, ris eller potatis
Onsd:
Stekt stångkorv med potatis, stekt ägg och inlagda rödbetor
Dela stångkorven på längden och ta bort skinnet
stek så de får en yta
Servera m potatis, stekt ägg och rödbetor.
Blomkålsoppa med knäckeströssel
1 purjolök, (ca 150 g) sköljd och strimlad
smör
2 potatisar (ca 200 g) i tärningar
750 g blomkål, i bitar
2 buljongtärningar
1 liter vatten
2 dl matlagningsgrädde
Strössel:
2 dl smakrik ost, riven
1 dl persilja, finhackad (drygt 3 msk torkad)
3 knäckebrödsbitar, krossade
Fräs purjon blank i grytan
Lägg i potatis, blomkål, buljongtärningar och vatten, koka upp och koka tills potatisen blivit mjuk.
Mixa eller stöt soppan.
Blanda i grädden och värm upp soppan igen.
Gör ett strössel genom att blanda riven ost och persilja.
Vänd i krossat knäckebröd i strösslet strax före servering.
Servera med strösslet och gärna en toast till soppan.
Ananaspaj
Pajdeg:
150g smör,
2 dl mandelmjöl + 1dl vetemjöl
1 dl råsocker
1 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl turkyoghurt 10%
1 ägg,
2 tsk vaniljsocker,
½ dl socker.
En liten burk ananas - väl avrunnen,
Häll av ananasen i ett durkslag
Sätt ugnen på 175 gr
Blanda ingredienserna eller kör det i matberedaren.
Tryck ut i form. INTE förgrädda!
Blanda allt till fyllningen och häll i pajskalet.
Grädda i 30 min.
Servera ev med glass, men lika god som den är.
Fred:
Mammas musselfat
2 burkar á 225 g musslor i vatten
50 g smör
1 burk ansjovis 125 g
ca. 1-2 vitlöksklyftor
Persilja
2 dl crème fraiche 34%
Vitt bröd
Riven ost
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll av musslorna i ett durkslag
Lägg musslorna i en vid form.
Smält smöret och blanda i mosad ansjovis.
Pressa i vitlök.
Blanda i persilja efter smak, men det ska inte vara för lite
Blanda i creme fraichen.
Häll smeten över musslorna och bryt vitt bröd över i ganska stora bitar och fördela riven ost över rätten.
Gratinera tills rätten fått fin färg.
Servera med sallad.
Lörd:
Apelsinkyckling
2 msk smör
2 apelsiner
4 msk pinjenötter
6 morötter
3 msk olivolja
6 msk färsk timjan
2 dl blandade bönor
Ugn: 150°
Stek kycklingen på båda sidor i en stekpanna med smör tills kycklingen fått fin färg.
Salta och peppra och lägg kycklingen i en ugnsfast form.
Skölj apelsinerna noga. Skiva och lägg skivorna på kycklingen.
Pressa dem lätt så saften rinner över kycklingen.
Tillaga i ugnen, ca 20 minuter, tills köttsaften är ofärgad.
Rosta pinjenötterna i torr stekpanna.
Skala och skär morötterna i stavar. Skala och skiva löken.
Fräs morötter och lök i en stekpanna med olja, 8 minuter.
Häll apelsinskyn från kycklingen över morötterna och blanda med timjan och bönor.
Skiva kycklingen och servera med grönsakerna och strö på pinjenötter.
Sönd:
Fläskfilé med mango och ananas
1 fläskfilé, ca 700 g
salt och peppar
smörolja till stekning
1 mango, tärnad
½ färsk ananas, tärnad
1 gul lök, hackad
1 ask minitomater, delade
½ röd chili, finstrimlad
1 msk kalvfond
1 brk kokosmjölk
1 msk curry
1–2 msk mango chutney
Servering jasminris, färsk koriander
Putsa filén fri från hinnor och skär den i ca 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra.
Hetta upp lite smörolja i en stekpanna och stek köttet runt om tills det får fin färg.
Lägg åt sidan
Stek löken o chilin i curry, tillsätt frukt och tomater. blanda ner i pannan och låt fräsa med på svag värme i några minuter.
Tillsätt resten av ingredienserna och köttet, låt puttra i ca 10 minuter.
Servera med ris och ev färsk koriander.
Chokladfondant
100 g smör
40 g strösocker
2 äggulor
2 hela ägg
100 g mörk choklad
25 g vetemjöl
Smält chokladen i vattenbad
Vispa smör och socker poröst o vitt
Tillsätt de hela äggen, ett i taget, därefter äggulorna
Tillsätt chokladen och sist mjölet
Smörj och mjöla portionsformarna
Fyll dom till 2/3
Baka av i ca 5 min i 200 gr
Mascarponeglass:
250 g mascarpone
2½ dl mjölk
150 g socker
1 vaniljstång, delad och urskrapad
Blanda allt och kör i glassmaskin
Romsås:
100 g muscovadosocker
100 g smör
4-5 msk mörk rom
Värm allt i en kastrull tills sockret löst sig
Hallon till servering
Vid servering:
Lägg upp chokladfondanten och glass på en tallrik
Ringla över sås och dekorera med hallon.
Hittade det här receptet
Fläskfilé med mango och ananas.
1 fläskfilé, ca 700 g
Smör
salt och peppar
2 tsk curry
1 gul lök, hackad
1/2 chili, strimlad
1 ask minitomater, delade
1 mango, tärnad
1/2 färsk ananas, tärnad
1 msk kalvfond
1 brk kokosmjölk
1?2 msk mango chutney
Servering
Ris o sallad
Putsa filén fri från hinnor och skär den i ca 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra.
Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek köttet runt om tills det får fin färg.
Skala och ansa frukterna och grönsakerna. Kärna ur chilin.
Skär allt i mindre bitar, blanda ner i pannan och låt fräsa med på svag värme i några minuter.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra i ca 10 minuter.
Servera med ris
Fast vi hade rökt fläskfile' som vi skivade tunt, gjorde såsen och åt med den.
Fräste curryn lite i smöret och tillsatte lök och chili
När löken var klar hade vi i frukt o tomater och vände runt, hade både mango och ananas från fryst fast tinad.
Tillsatte fond, kokosmjölk och lite salt o peppar och lät det i princip bara koka upp innan vi rörde i chutney
Det blev gott och häller man såsen på köttet blir det ju varmt. Funkar säkert med kassler eller rökt skinka med.
Se recept i veckans matsedel.
Gjorde krutonger själv genom att lägga in kantskurna brödskivor i ugnen och sen bara bryta sönder dom. Blev lite mkt med 2 skivor i var med, men gott med frasigheten till det i övrigt mjuka.
Var första gången jag gjorde den och gör jag den fler ggr ska jag skippa osten i såsen. Tyckte dillsmaken försvann. Då hade jag ändå ett helt fryst paket. Bättre att röra i en äggula ist.
Men god var den och mättande tack vare äggen i botten. Satt inte fel med det iskalla vitvinet till heller.
Rekommenderas!
I den vanliga bloggen kan ni se hur man gör egen mandelmassa och bild + recept på söta tomteluvor till godisbordet i jul. http//www.netaave2.bloggplatsen.se
Vi dricker ju ingen alkohol på julen, så då kan jag göra glögg m.m sent utan att det gör något. Kom på att det är 4 år sedan jag hade recepten i bloggen senast så ett snabbt inlägg från paddan medans fröknäcket är i ugnen. E har varit här och hjälpt mig.
Röd glögg
2 dl lingondricka
1,5 dl socker
1 bit hel kanel
10 kryddnejlikor
1 tsk hel kardemumma
skal av en hel apelsin
75 cl rött vin eller svart vinbärssaft
Ge lingondrickan ett snabbt uppkok med sockret, kryddorna och apelsinskalet.
Låt det svalna.
Tillsätt vinet och låt det dra på sval plats över natten.
Sila från kryddorna och servera uppvärmd med russin o skållad mandel.
Vit glögg
Görs på samma sätt men lingondrickan byts mot äppelmust eller äppelcider, det röda vinet mot vitt vin och apelsinskalet mot citronskal.
Kan även serveras kyld med is och en tunn citronklyfta.
Nedan är det inte helt alkoholfritt men väl så utspätt.
Champagneglögg
1 fl Blossa lingonglögg
Lika mkt bubbel
1 msk frysta lingon/glas
Både vita och skumpaglöggen ska vara väl kylda och serveras med is i glasen tycker jag.
Jag gillar även detta
Glüwine
1 fl rött vin
1 apelsin + 15-20 hela kryddnejlikor
½ vaniljstång ( el. 1 tsk vanillinsocker)
1 dl socker
Borsta apelsinen väl i hett vatten o preparera den med kryddnejlikorna. Rispa gärna lite i skalet.
Lägg den och vaniljstången i en kastrull o häll på vinet.
Hetta upp låmgsamt, men det får INTE koka.
Låt stå någon timme.
Ta ur apelsin o vaniljstång.
Hetta upp långsamt med socker (vanillinsocker om ni inte haft vaniljstång) tills det är löst, får INTE koka nu heller.
Servera hett gärna med en halv skiva av apelsinen i glaset.
Gillar du Cointreau? Det här tipsade Martin Timell om i ett julprogram för många år sedan, smakar precis som orginalet.
APELSINLIKÖR a la Cointreau
1 helflaska Årstabrännvin
1 dl socker.
Häll av ca 1 dl brännvin och tillsätt 1 dl socker i flaskan. Häll försiktigt tillbaka brännvinet men lämna lite utrymme i flaskhalsen.
Låt stå i rumstemperatur i tre dagar. Vänd upp och ner på flaskan varje dag.
Veckans frukt:
Sorten Formoza är en något större men framför allt en smakrikare papaya. Fruktköttet är rosa och har en aromatisk smak som blir mer framträdande om du pressar över lite limejuice.
Nackdel är att den ofta är dyr men fantastiskt god.
Papaya är god som den är, på exotisk planka, fruktfat, i fruktsallad och med skaldjur. Finns även på burk i sockerlag.
Papaya med räkröra
2 papaya
300 g skalade räkor
2 salladslökar
200 g keso
½ dl hackad dill
50 g sikrom
1 näve blandad sallad
Dela och kärna ur papayan
Lägg halvorna på varsin tallrik
Blanda räkor, strimlad salladslök, keso, dill och fördela på halvorna
Lägg på romen och servera med salladen.
Veckans frukost:
Avokado & äggmacka
1 skiva grovt bröd eller knäckebröd
½ avokado
1 kokt ägg, skivat
Alfalfagroddar
Mosa avokadon m lite salt & peppar
Bred på brödet
Toppa med skivat ägg och groddar
Servera med:
Hallon & avokadosmoothie
1 dl hallon, färska eller tinade
½ avokado
Hackade pistagenötter (eller andra nötter eller frön)
Mixa hallon och avokado
Häll upp i glas och strö över nötter
Veckans Vego:
Algfrestelse
5-10 g wakamealger (15-20 cm)
5-6 potatisar
2-3 gula lökar
1 msk olja eller smör
1 msk äppelcidervinäger
2 msk tomatpuré
1-2 tsk vitam könig
½ tsk kanel
1 kn dill
1 tsk söndersmulad dragon
3 dl mjölk eller sojamjölk
1 msk sesamfrö
Sätt ugnen på 225 gr
Skölj algen och lägg den i blöt 5-10 min
Dela den i mindre bitar.
Skala och strimla potatisen.
Skala och hacka löken, fräs den sen i fettet på svag värme,
Tllsätt vinäger, tomatpuré och buljongextrakt efter några minuter
Rör i kanel och låt allt puttra ett par minuter.
Hacka dill och algerrör ner det tillsammans med oregano i lökfräset.
Varva potatis och fräset i en smord ugnsform, avsluta med potatis och häll på mjölken.
Strö över sesamfrö.
Grädda i ca 40 min.
Olivjansson
1,2 kg potatis, gärna av mjölig sort
1 gul lök
150 g svarta urkärnade oliver
salt efter smak
2,5 dl mellangrädde
1 dl mellanmjölk
2 msk ströbröd
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skär potatisen i stavar.
Hacka löken.
Hacka eller mixa oliverna (spara gärna några att ha ovanpå).
Varva potatis, lök och oliver i en smord ugnsfast form.
Strö på salt.
Häll på grädde och mjölk.
Avsluta med ströbröd och de sparade oliverna.
Grädda i ugnen i ca 45 minuter.
Potatisen ska vara mjuk när den är färdig.
Veckans bröd:
Grönsaksbröd
2 st
5 dl mjölk
50 g jäst
75 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung
Ca 12 dl mjöl, gärna vetemjöl spec
Fyllning:
3 morötter, rivna
3 gula lökar, hackade
2 msk smör
½ dl färska eller 1 msk torkade örter
Salt
Grovt salt
Värm mjölken och lös jästen i det
Arbeta in smöret och resten av ingredienserna
Jäs övertäckt i 45 min
Fräs grönsakerna i smöret i 5 min
Rör ner örterna och smaka av med salt
Sätt ugnen på 250 gr
Dela degen i 2 delar, kavla ut varje del ½ cm tjock
Fördela grönsaksfräset över
Rulla hop och forma en krans av varje del
Jäs 20 min
Snitta, pensla m vatten och strö på grovsalt
Grädda i nedre delen av ugnen i 10 min
Sänk värmen till 200 gr och grädda ytterligare 25 min.
Veckans sallad:
Veckosallad
Variant på Vänskapssallad
300 g vitkål, strimlad
2 grovt rivna morötter
1 stjälk selleri, tunt skivad
20 cm purjo, finstrimlad eller ½ rödlök
1 stort rivet äpple
1 dl äppelcidervinäger
1 dl rapsolja
Salt, grovmalen sv.peppar
2 tsk Italiensk Salladskrydda
Blanda grönsakerna i en burk med lock
Blanda hop dressingen i en kastrull, koka upp och häll över salladen.
Blanda noga
Månd:
Köttbullar, vi tjuvsmakar julköttbullarna med potatis och rödbetssallad.
Julköttbullar
Gudomligt goda!
1 kg nötfärs
3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
4-5 skivor vitt formbröd, dagsgammalt (ev 1 msk potatismjöl)
1-2 tsk svensk senap
2 mkt finhackade rödlökar
1 tsk av vardera, kryddpeppar, kanel o kardemumma
2½ tsk salt
2 ägg
smör till stekning
Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde o mjölk, låt det svälla 10 min, ser det mkt tunt ut tillsätt pot.mjöl o vänta 5 min.
Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst.
Blanda köttfärs o salt o rör i det, tillsätt äggen, smaka av o tillsätt ev mer salt.
Stek på medelvärme i stekpanna eller på 250 gr i ugn på välsmord panna i mitten 8 min, skaka plåt/panna lite då och då. Vänd dem och kör lika länge, alltså ca 8 min till högre upp.
Rödbetssallad
4 dl kokta, avsvalnade tärnade rödbetor
1 tärnat syrligt äpple
1 finhackad rödlök
1 finskuren ättiksgurka
1 dl gräddfil, fraiche eller turkisk yoghurt
1-2 msk rödbetslag
salt och peppar
Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål
Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor
Blanda alltsammans och smaka av.
Tisd:
Friterade fiskbitar
Eller räkor
2 ägg
5 msk majsstärkelse
1 citron, saften av
Panko
500 g fisk i bitar
Vispa hop ägg och majsstärkelse
Rör i citronsaften
Doppa och rulla i panko
Låt vila en stund så det sätter sig
Fritera i 180 gr tills de får fin färg
Örtagårdssås
1.5 dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 dl hackad dill
½ dl kackad gräslök
2 tsk dragon
salt o peppar
Blandas och får stå en stund
Servera fisken med såsen och kokta blandade grönsaker.
Onsd:
Kokt julkorv
500 g rå julkorv
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1 tsk salt/ liter vatten
Skölj och nagga korven på ena sidan med en gaffel,
Lägg den med naggsidan upp i en låg vid kastrull.
Häll på kallt vatten tills korven är täckt.
Lägg i kryddor och salt.
Koka upp långsamt, på svag värme.
Sjud korven utan lock ca 30 minuter.
Potatismos
1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar
Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.
Servera med rivna morötter och ev rödkål från burk
Torsd:
Grön ärtsoppa
150 g gröna ärter
5 dl valfri buljong av tärning eller fond
1/2 gul lök
1/2 dl vispgrädde
1 msk pressad citronsaft
Koka ärterna (spara några okokta ärter till garnering) i buljongen tillsammans med hackad lök, 5 minuter.
Mixa soppan slät.
Tillsätt grädde och koka upp.
Koka ett par minuter.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Garnera med ärter och persilja.
Chokladpannkakor
2.5 dl mjöl, vete eller dinkel (kan va 1 graham o 1.5 vete också )
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2-3 msk smält smör
150 g smält mörk choklad
Blanda mjöl o salt
Tillsätt hälften av mjölken och vispa slätt
Tillsätt resten av mjölken och äggen, vispa
Till sist vispas smöret och chokladen i
Grädda!
Fred:
Räkgratäng
4 skivade kokta ägg
Dill
500 g räkor m skal
1 msk smör
2-3 msk mjöl
4 dl mjölk
2 dl riven ost
Krutonger
Smält smör
Sätt ugnen på 225 gr
Bottna en smord ugnsform med skivade ägg
Strö över rikligt med dill
Lägg på räkorna
Fräs mjöl o smör i en kastrull
Späd med mjölken, koka i 3 min
Krydda ta från värmen och rör i osten, rör till den smält
Häll i formen
Täck med krutonger
Häll smält smör på krutongerna
Gratinera tills det får fin färg.
Servera med sallad och ett iskallt glas vitt.
Lörd:
Caesarburgare med grillad kyckling
2 kycklingfiléer
Smörolja
Salt & peppar
½ tsk örtkrydda
2 tomater
Dressing:
4-5 sardellfiléer i olja
1 pr vitlöksklyfta
1 tsk fransk senap
1 dl majonnäs
Lite pr citron
½ tsk worcestersås
1 dl färskriven parmesan
Salt & sv.peppar
Servera med:
Majskolv
smörolja
Flingsalt
Hamburgerbröd
4 msk heinz chilisås
Salladsblad
Basilikablad
Dela kycklingfiléer i mindre bitar
Stek dem i lite smör tills de är genomstekta 10-15 min
Salta, peppra och strö över örtkrydda
Skiva tomaterna
Finhacka sardellerna och blanda dem med vitlök och senap
Blanda i majonnäs, citron och worecester
Vänd ner parmesan
Smaka av m salt & peppar
Pensla majsen med smörolja och stek dem i panna 5 min
Vänd då och då, salta m flingor
Rosta bröden, bred med chilisås
Lägg i sallad och kyckling
Toppa med tomat och dressing
Ät med majsen.
Sönd:
Fiskgratäng med kräftstjärtar
1 morot
1 liten fänkål
1 purjolök
2 msk smör
2 tsk curry
500g vit fiskfilé (vi tog frysta portionsbitar av torskfilé som vi tinade först)
3 msk smör
3 msk mjöl
3 dl mjölk, kan bytas mot fond + vin om man vill ha den lite lyxigare
3 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
½ citron (skal+saft)
1 dl dill, finhackad
Garnering:
1 brk, 170 g kräftstjärtar i lake, avrunna
Dillvippor
Citronklyftor
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och finhacka morot och purjolök.
Ansa och strimla fänkålen tunt.
Fräs allt i smör och curry, lägg grönsakerna i en smord form.
Vik fiskfiléerna dubbelt, salta dom och lägg dem på grönsakerna.
Smält smöret, vispa i mjölet.
Rör ner grädde och mjölk, låt koka upp under vispning.
Koka 5 min.
Rör i citronsaft, skal, och dill.
Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över fisken.
Gratinera mitt i ugnen ca 20-25 min
Garnera med kräftstjärtar, dillvippor och citronklyftor
Apelsinglass enkel
½ l vaniljglass
2 apelsiner, skalade och klyftade
Ev socker
Ta bort kärnor från apelsinklyftorna genom att skära ett litet snitt i klyftans böjning på det tunna stället.
Klipp i bitar, håll er över bunken så saften kommer med
Rör glassen mjuk, blanda med apelsiner och smaka av med lite socker om det behövs. (tänk på att glassen är söt)
Ställ i frys minst 2 timmar..
Vet inte hur många ggr de senaste veckorna jag fått frågan? Och så klart menar dom D2.
Ja jag kan ju ärligt säga att det är svårare sen jag kom ner i normala värden. Just nu har jag ingen aning alls och jag är inte alls liks duktig som i somras. Bävar inför julen.
Men nånstans märker jag ändå att jag har en spärr. När det gäller godis håller jag mig till choklad eftersom jag inte är jätteförtjust i det och då fuskar jag mindre.... Knäppt! Javisst men det funkar.
Maten är inga jätteproblem, äter potatis max 2 ggr/ veckan. Ser till att ha färdig sallad i kylen och kör mkt med broccoli, vitkål och blomkål. Försöker få i mig protein.
Försöker använda grädde ist för redning, äter mktavocado, valnötter och ägg. Gör en smmothie varje morgon. Avocado, hallon och ingefära är favorit just nu. Slänger i lite brutna valnötter och äter m sked.
Svårt att inte ta något till kaffet, men där kommer ju chokladen in också. Vet jag med mig att jag fuskat mycket så kör jag med vinäger i maten och dricker vatten med mkt citron i.
Äter mer fisk nu med.
Jag vet ju att det inte finns några genvägar till att bli av med det. Inget du gör eller stoppar i dig mer än ökad rörelse och rätt mat i rätt mängder funkar. Så himlaenkelt men ändå så svårt! Gäller både D2 och viktnedgång.
Jag vill inte gräva min grav med kniv och gaffel så jag kämpar på!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 | ||||||
5 |
6 | 7 |
8 |
9 |
10 | 11 | |||
12 |
13 |
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 | 24 |
25 |
|||
26 | 27 |
28 |
29 | 30 |
31 |
||||
|