Direktlänk till inlägg 4 december 2016
Veckans frukt:
Sorten Formoza är en något större men framför allt en smakrikare papaya. Fruktköttet är rosa och har en aromatisk smak som blir mer framträdande om du pressar över lite limejuice.
Nackdel är att den ofta är dyr men fantastiskt god.
Papaya är god som den är, på exotisk planka, fruktfat, i fruktsallad och med skaldjur. Finns även på burk i sockerlag.
Papaya med räkröra
2 papaya
300 g skalade räkor
2 salladslökar
200 g keso
½ dl hackad dill
50 g sikrom
1 näve blandad sallad
Dela och kärna ur papayan
Lägg halvorna på varsin tallrik
Blanda räkor, strimlad salladslök, keso, dill och fördela på halvorna
Lägg på romen och servera med salladen.
Veckans frukost:
Avokado & äggmacka
1 skiva grovt bröd eller knäckebröd
½ avokado
1 kokt ägg, skivat
Alfalfagroddar
Mosa avokadon m lite salt & peppar
Bred på brödet
Toppa med skivat ägg och groddar
Servera med:
Hallon & avokadosmoothie
1 dl hallon, färska eller tinade
½ avokado
Hackade pistagenötter (eller andra nötter eller frön)
Mixa hallon och avokado
Häll upp i glas och strö över nötter
Veckans Vego:
Algfrestelse
5-10 g wakamealger (15-20 cm)
5-6 potatisar
2-3 gula lökar
1 msk olja eller smör
1 msk äppelcidervinäger
2 msk tomatpuré
1-2 tsk vitam könig
½ tsk kanel
1 kn dill
1 tsk söndersmulad dragon
3 dl mjölk eller sojamjölk
1 msk sesamfrö
Sätt ugnen på 225 gr
Skölj algen och lägg den i blöt 5-10 min
Dela den i mindre bitar.
Skala och strimla potatisen.
Skala och hacka löken, fräs den sen i fettet på svag värme,
Tllsätt vinäger, tomatpuré och buljongextrakt efter några minuter
Rör i kanel och låt allt puttra ett par minuter.
Hacka dill och algerrör ner det tillsammans med oregano i lökfräset.
Varva potatis och fräset i en smord ugnsform, avsluta med potatis och häll på mjölken.
Strö över sesamfrö.
Grädda i ca 40 min.
Olivjansson
1,2 kg potatis, gärna av mjölig sort
1 gul lök
150 g svarta urkärnade oliver
salt efter smak
2,5 dl mellangrädde
1 dl mellanmjölk
2 msk ströbröd
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skär potatisen i stavar.
Hacka löken.
Hacka eller mixa oliverna (spara gärna några att ha ovanpå).
Varva potatis, lök och oliver i en smord ugnsfast form.
Strö på salt.
Häll på grädde och mjölk.
Avsluta med ströbröd och de sparade oliverna.
Grädda i ugnen i ca 45 minuter.
Potatisen ska vara mjuk när den är färdig.
Veckans bröd:
Grönsaksbröd
2 st
5 dl mjölk
50 g jäst
75 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung
Ca 12 dl mjöl, gärna vetemjöl spec
Fyllning:
3 morötter, rivna
3 gula lökar, hackade
2 msk smör
½ dl färska eller 1 msk torkade örter
Salt
Grovt salt
Värm mjölken och lös jästen i det
Arbeta in smöret och resten av ingredienserna
Jäs övertäckt i 45 min
Fräs grönsakerna i smöret i 5 min
Rör ner örterna och smaka av med salt
Sätt ugnen på 250 gr
Dela degen i 2 delar, kavla ut varje del ½ cm tjock
Fördela grönsaksfräset över
Rulla hop och forma en krans av varje del
Jäs 20 min
Snitta, pensla m vatten och strö på grovsalt
Grädda i nedre delen av ugnen i 10 min
Sänk värmen till 200 gr och grädda ytterligare 25 min.
Veckans sallad:
Veckosallad
Variant på Vänskapssallad
300 g vitkål, strimlad
2 grovt rivna morötter
1 stjälk selleri, tunt skivad
20 cm purjo, finstrimlad eller ½ rödlök
1 stort rivet äpple
1 dl äppelcidervinäger
1 dl rapsolja
Salt, grovmalen sv.peppar
2 tsk Italiensk Salladskrydda
Blanda grönsakerna i en burk med lock
Blanda hop dressingen i en kastrull, koka upp och häll över salladen.
Blanda noga
Månd:
Köttbullar, vi tjuvsmakar julköttbullarna med potatis och rödbetssallad.
Julköttbullar
Gudomligt goda!
1 kg nötfärs
3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
4-5 skivor vitt formbröd, dagsgammalt (ev 1 msk potatismjöl)
1-2 tsk svensk senap
2 mkt finhackade rödlökar
1 tsk av vardera, kryddpeppar, kanel o kardemumma
2½ tsk salt
2 ägg
smör till stekning
Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde o mjölk, låt det svälla 10 min, ser det mkt tunt ut tillsätt pot.mjöl o vänta 5 min.
Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst.
Blanda köttfärs o salt o rör i det, tillsätt äggen, smaka av o tillsätt ev mer salt.
Stek på medelvärme i stekpanna eller på 250 gr i ugn på välsmord panna i mitten 8 min, skaka plåt/panna lite då och då. Vänd dem och kör lika länge, alltså ca 8 min till högre upp.
Rödbetssallad
4 dl kokta, avsvalnade tärnade rödbetor
1 tärnat syrligt äpple
1 finhackad rödlök
1 finskuren ättiksgurka
1 dl gräddfil, fraiche eller turkisk yoghurt
1-2 msk rödbetslag
salt och peppar
Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål
Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor
Blanda alltsammans och smaka av.
Tisd:
Friterade fiskbitar
Eller räkor
2 ägg
5 msk majsstärkelse
1 citron, saften av
Panko
500 g fisk i bitar
Vispa hop ägg och majsstärkelse
Rör i citronsaften
Doppa och rulla i panko
Låt vila en stund så det sätter sig
Fritera i 180 gr tills de får fin färg
Örtagårdssås
1.5 dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 dl hackad dill
½ dl kackad gräslök
2 tsk dragon
salt o peppar
Blandas och får stå en stund
Servera fisken med såsen och kokta blandade grönsaker.
Onsd:
Kokt julkorv
500 g rå julkorv
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1 tsk salt/ liter vatten
Skölj och nagga korven på ena sidan med en gaffel,
Lägg den med naggsidan upp i en låg vid kastrull.
Häll på kallt vatten tills korven är täckt.
Lägg i kryddor och salt.
Koka upp långsamt, på svag värme.
Sjud korven utan lock ca 30 minuter.
Potatismos
1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar
Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.
Servera med rivna morötter och ev rödkål från burk
Torsd:
Grön ärtsoppa
150 g gröna ärter
5 dl valfri buljong av tärning eller fond
1/2 gul lök
1/2 dl vispgrädde
1 msk pressad citronsaft
Koka ärterna (spara några okokta ärter till garnering) i buljongen tillsammans med hackad lök, 5 minuter.
Mixa soppan slät.
Tillsätt grädde och koka upp.
Koka ett par minuter.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Garnera med ärter och persilja.
Chokladpannkakor
2.5 dl mjöl, vete eller dinkel (kan va 1 graham o 1.5 vete också )
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2-3 msk smält smör
150 g smält mörk choklad
Blanda mjöl o salt
Tillsätt hälften av mjölken och vispa slätt
Tillsätt resten av mjölken och äggen, vispa
Till sist vispas smöret och chokladen i
Grädda!
Fred:
Räkgratäng
4 skivade kokta ägg
Dill
500 g räkor m skal
1 msk smör
2-3 msk mjöl
4 dl mjölk
2 dl riven ost
Krutonger
Smält smör
Sätt ugnen på 225 gr
Bottna en smord ugnsform med skivade ägg
Strö över rikligt med dill
Lägg på räkorna
Fräs mjöl o smör i en kastrull
Späd med mjölken, koka i 3 min
Krydda ta från värmen och rör i osten, rör till den smält
Häll i formen
Täck med krutonger
Häll smält smör på krutongerna
Gratinera tills det får fin färg.
Servera med sallad och ett iskallt glas vitt.
Lörd:
Caesarburgare med grillad kyckling
2 kycklingfiléer
Smörolja
Salt & peppar
½ tsk örtkrydda
2 tomater
Dressing:
4-5 sardellfiléer i olja
1 pr vitlöksklyfta
1 tsk fransk senap
1 dl majonnäs
Lite pr citron
½ tsk worcestersås
1 dl färskriven parmesan
Salt & sv.peppar
Servera med:
Majskolv
smörolja
Flingsalt
Hamburgerbröd
4 msk heinz chilisås
Salladsblad
Basilikablad
Dela kycklingfiléer i mindre bitar
Stek dem i lite smör tills de är genomstekta 10-15 min
Salta, peppra och strö över örtkrydda
Skiva tomaterna
Finhacka sardellerna och blanda dem med vitlök och senap
Blanda i majonnäs, citron och worecester
Vänd ner parmesan
Smaka av m salt & peppar
Pensla majsen med smörolja och stek dem i panna 5 min
Vänd då och då, salta m flingor
Rosta bröden, bred med chilisås
Lägg i sallad och kyckling
Toppa med tomat och dressing
Ät med majsen.
Sönd:
Fiskgratäng med kräftstjärtar
1 morot
1 liten fänkål
1 purjolök
2 msk smör
2 tsk curry
500g vit fiskfilé (vi tog frysta portionsbitar av torskfilé som vi tinade först)
3 msk smör
3 msk mjöl
3 dl mjölk, kan bytas mot fond + vin om man vill ha den lite lyxigare
3 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
½ citron (skal+saft)
1 dl dill, finhackad
Garnering:
1 brk, 170 g kräftstjärtar i lake, avrunna
Dillvippor
Citronklyftor
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och finhacka morot och purjolök.
Ansa och strimla fänkålen tunt.
Fräs allt i smör och curry, lägg grönsakerna i en smord form.
Vik fiskfiléerna dubbelt, salta dom och lägg dem på grönsakerna.
Smält smöret, vispa i mjölet.
Rör ner grädde och mjölk, låt koka upp under vispning.
Koka 5 min.
Rör i citronsaft, skal, och dill.
Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över fisken.
Gratinera mitt i ugnen ca 20-25 min
Garnera med kräftstjärtar, dillvippor och citronklyftor
Apelsinglass enkel
½ l vaniljglass
2 apelsiner, skalade och klyftade
Ev socker
Ta bort kärnor från apelsinklyftorna genom att skära ett litet snitt i klyftans böjning på det tunna stället.
Klipp i bitar, håll er över bunken så saften kommer med
Rör glassen mjuk, blanda med apelsiner och smaka av med lite socker om det behövs. (tänk på att glassen är söt)
Ställ i frys minst 2 timmar..
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 | ||||||
5 |
6 | 7 |
8 |
9 |
10 | 11 | |||
12 |
13 |
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 | 24 |
25 |
|||
26 | 27 |
28 |
29 | 30 |
31 |
||||
|