Matsedeln

Direktlänk till inlägg 6 december 2016

Julens drycker

Av Neta - 6 december 2016 19:02

Vi dricker ju ingen alkohol på julen, så då kan jag göra glögg m.m sent utan att det gör något. Kom på att det är 4 år sedan jag hade recepten i bloggen senast så ett snabbt inlägg från paddan medans fröknäcket är i ugnen. E har varit här och hjälpt mig.


Röd glögg

2 dl lingondricka
1,5 dl socker
1 bit hel kanel
10 kryddnejlikor
1 tsk hel kardemumma
skal av en hel apelsin
75 cl rött vin eller svart vinbärssaft

Ge lingondrickan ett snabbt uppkok med sockret, kryddorna och apelsinskalet.
Låt det svalna.
Tillsätt vinet och låt det dra på sval plats över natten.
Sila från kryddorna och servera uppvärmd med russin o skållad mandel.

Vit glögg

Görs på samma sätt men lingondrickan byts mot äppelmust eller äppelcider, det röda vinet mot vitt vin och apelsinskalet mot citronskal.
Kan även serveras kyld med is och en tunn citronklyfta.

Nedan är det inte helt alkoholfritt men väl så utspätt.

Champagneglögg


1 fl Blossa lingonglögg
Lika mkt bubbel
1 msk frysta lingon/glas

Både vita och skumpaglöggen ska vara väl kylda och serveras med is i glasen tycker jag.


Jag gillar även detta

Glüwine


1 fl rött vin
1 apelsin + 15-20 hela kryddnejlikor
½ vaniljstång ( el. 1 tsk vanillinsocker)
1 dl socker

Borsta apelsinen väl i hett vatten o preparera den med kryddnejlikorna. Rispa gärna lite i skalet.
Lägg den och vaniljstången i en kastrull o häll på vinet.
Hetta upp låmgsamt, men det får INTE koka.
Låt stå någon timme.
Ta ur apelsin o vaniljstång.
Hetta upp långsamt med socker (vanillinsocker om ni inte haft vaniljstång) tills det är löst, får INTE koka nu heller.
Servera hett gärna med en halv skiva av apelsinen i glaset.

Gillar du Cointreau? Det här tipsade Martin Timell om i ett julprogram för många år sedan, smakar precis som orginalet.

APELSINLIKÖR a la Cointreau

1 helflaska Årstabrännvin
1 dl socker.

Häll av ca 1 dl brännvin och tillsätt 1 dl socker i flaskan. Häll försiktigt tillbaka brännvinet men lämna lite utrymme i flaskhalsen.

Låt stå i rumstemperatur i tre dagar. Vänd upp och ner på flaskan varje dag.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards