Matsedeln

Alla inlägg under december 2014

Av Neta - 12 december 2014 23:37

   

Har fått många frågor på mina Julsockerkransar jag la ut förra veckan.

Kan säga direkt att har ni inget tålamod så ge er inte på dom. Sen lite tips som underlättar. När det gäller banden som ju är gjorda av röda cocktailbär. Köp bären i tråg och inte i vätska. Skär dom innan ni bakar och lägg de små strimlorna på en skärbräda så dom får torka till lite, använd en liten vass kniv och ha ett glas kallt vatten som ni doppar kniven i emellanåt.

Dela bären på längden, dom är ju lite ovala och jag skär i den änden stjälken suttit. Lägg sen halvorna på skärbrädan med snittytan ner och strimla dem fint från sidan, du ska få minst 6 band av varje halva. Det tar tid!

Dela sen degen i lika många delar som receptet säger, vi dubblar alltid satsen och vi väger först hela degklumpen och sen delar vi efter vikt.

Det blir inte stor klutt per kaka och den ska sen rullas ut till en 8 cm lång och 1 cm tjock rulle och då blir ju alla 8 bitarna 1 cm långa.

Dom läggs sen som en krans och strimlorna placeras mellan varje bit.

När dom sen är gräddade och klara, i vår nya ugn tog det nu 12-13 min ist för 10.

Sen kommer det svåra, att inte vända dom i sockret för tidigt för då faller dom isär men dom måste fortf vara varma nog för att strösockret ska fastna på dom. Jag provade att ströa sockret över några men det funkar inte.

Ta stekspaden och ha sockerfatet nära.



 

Idag gjorde vi också Ansjovis & Lökpajen, jag kommer att ändra mängden ansjovis från 200 till 125 g och ha bara ansjovisspad i stanningen, den blev väl "ansjovisk" med bitar i också. Räcker med dom man lägger ovanpå som ju snabbt blir tillagade av värmen.

Gjorde med hälften purjo och hälften gul lök idag, gör ni det så kör den halverade och skivade gula löken nån minut i micron innan ni har i den i skalet. Den var på gränsen till hård. Gräslöken försvann lite tycker jag, nu hade jag torkad, kan bli annat med färsk. (och mindre ansjovis).


Tills vi hörs igen, ta det lugnt med glöggen!


 

Ha en Glad Lucia!

Av Neta - 9 december 2014 23:34

Göra Jansson på strips? Ja men varför inte? Kanske inte på jul o påsk, men om man blir sugen annars eller då det inte finns "gammal" potatis. Använd dom smalaste du hittar.

Det låter så galet så jag måste bara prova. Man kan ta stripsen direkt från frysen men då tror jag att man ska hetta upp grädde och ansjovisspad innan man häller över det, då sätter man ju igång processen innan den kommer i ugnen med. Om man har nån familjemedlem som gillar smaken men inte konsistensen så hackar man även i ansjovisen innan man hettar upp det. Den löser upp sig då och du får bara smaken kvar. OBS att det inte ska koka, bara bli hett isf. Har förstått att många gör jansson på bara spadet. Skulle aldrig komma på den tanken.

Hittade det i den här bloggen.

Där fanns många andra gobitar också.


1 påse (1 kg) med smala pommes strips
1 gul lök
2 burkar med ansjovis ( cirka 250 gram )
4-5dl vispgrädde
salt och peppar
några klickar smör
ströbröd


Ställ ugnen på 200-225 grader.

Använd en stor ugnsform till gratängen.
Smöra formen och varva strips, lök och lite grovstrimlad ansjovis.  

Häll på grädde och ansjovisspad , det ska täcka stripsen – men se till att formen är tillräckligt hög så att det inte bubblar över i ugnen.

Fördela ut några msk smör på toppen av gratängen och strö över lite ströbröd så att det täcker potatisen.
Grädda den tills potatisen  är mjuk, och att gratängen känns krämig ( cirka 1 timme )

Börjar gratängen få för mkt färg under tiden så lägg över lite grillfolie.


Provar ni innan mig så skriv vad ni tycker.

Av Neta - 7 december 2014 23:53

Med en mjölkproteinallergiker i huset så kan jag ju inte ens använda laktosfria mejeriprodukter. Vi köper mycket sojaprodukter som Imat, fraiche och vispgrädde och jag som varit väldigt skeptisk är ändå lite positivt överraskad. Vispgrädden t.ex känner jag absolut ingen skillnad på. Inte Imat heller, mjölken är ju lite grå och den tycker jag faktiskt inte är god att dricka som den är men göra mat på funkar alldeles utmärkt.


Det vi gillar bäst är däremot kokosmjölk, jag trodde den skulle smaka kokos men det gör den absolut inte. Den ger den där gräddiga konsistensen som vispgrädde ger men till betydligt färre kalorier.


Idag t.ex gjorde C mat då hittade hon färdiga kycklingfiléer i frysen, så hon skar ner dom och fräste till dom med några champinjoner och lite röd paprika, hällde på en burk kokosmjölk, och där ska man INTE ta bort det som är i fast form som många tror för det är där karaktären ligger. Hon tillsatte en stor matsked jordnötssmör och 2 msk mangochutney och lite japansk soja för sältans skull. Å satan i gatan va gott det var. Nästan som om jag skulle ha gjort det.   


Lika i soppor och grytor som det ska vara grädde eller mjölk i så ersätter jag bara med samma mängd kokosmjölk, ska jag inte ha hela burken köper jag en light för den är mer rinnig och lättare att dosera. Men det finns också i 2 dl förpackningar, här i stan har vi hittat det på Kvantum och Nelins.


Kokosmjölk ska även gå att vispa men man måste först värma hop den alltså det fasta med det klara vätskan och sen vispa då det svalnat. Har dock inte testat det än.


Den mjölk att dricka som C gillar bäst själv är mandelmjölken, jättegod även att göra gröt på och äta till gröten. Tyvärr är den svindyr så hon köper den bara till särskilda tillfällen.


Då jag bloggade om julmaten häromdan tog jag inte med grönsakerna. Här är några favoriter på vårt julbord, inte alla varje dag men någon eller ett par av dom.


Råsallad med äpple

 

1/2 l strimlad vitkål

2 rivna äpplen

1/2 finhackad rödlök

 

Rörs ner i en sås av:

 

1 msk vinäger, ex. äppelcidervinäger

2 krm salt

lite sv.peppar

2 msk olja

1 msk vatten

1/2 dl gräddfil

   


Rödkålsallad med apelsin och rostade valnötter

 

 

0.5 st rödkålshuvud
2 st apelsiner
150 g valnötter
0.5 dl olivolja
2 msk honung
flingsalt
svartpeppar från kvarn

 

1. Strimla rödkålen mycket tunt (med osthyvel).

2. Skala och filea apelsinerna och blanda de med rödkålen.

3. Smaksätt med olivolja, honung. flingsalt och svartpeppar.

4. Rosta valnötterna i en torr, het stekpanna med lite flingsalt.

5. Servera salladen med valnötter

  

 

Rödkålscoleslaw

 

 

¼ rödkålshuvud

1 äpple

1 morot

2 dl turkyoghurt

2 msk majonnäs

1 msk skånsk senap

salt & sv.peppar

 

Strimla kålen och riv äpple och morot

Blanda yoghurt, majjo o senap i en skål och smaka av med s&sv.p, ta ev mer senap

Rör ner kål, morot och äpple

  

 

Äpple- och rättikasallad

 

1 stort syrligt äpple
1 rättika à cirka 400 g
1 tsk grovkornig dijonsenap
2 msk matlagningsgrädde
2 msk äppelcidervinäger
1 msk olja
Salt
1 knippa gräslök
1 msk solroskärnor

 

Skala, kärna ur och dela äpplet i fjärdedelar.
Skala rättikan.
Riv äpple och rättika grovt och blanda det rivna fruktköttet i en skål.
Blanda senapen med grädden.
Vispa ner vinäger och olja med en gaffel.
Smaka av med salt.
Skölj och hacka gräslöken fint.
Blanda ner gräslöken i dressingen.
Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna på medelvärme tills de börjar dofta.
Blanda ner dressingen med äpple- och rättiksblandningen.
Strö över solroskärnorna och servera

  

 

Sen måste det finnas brysselkål för det är jag smått galen i, men den måste inhandlas färsk, rensas och kokas i lättsaltat vatten.

  

 

 

 

 

Av Neta - 7 december 2014 16:46


 

Veckans vego:

 

Kikärtsbiffar med apelsinsallad

  • cirka 500 g ätfärdiga kikärter
  • 3 dl (ca 210 g) kokt matvete,
  • ev från burk
  • 2 vitlöksklyftor
  • stjälkarna av en persiljeknippa
  • 2 msk sesamolja
  • 1 msk malen koriander
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 (röd) chilifrukt
  • 3/4 tsk salt
  • 1 ägg
  • 75 g rucolasallad
  • 2 blonda apelsiner
  • 100 g getost
  • en näve valnötskärnor
  • 1 dl olivolja
  • bladen av en persiljeknippa
  • 1/2 tsk salt
  • svartpeppar

 

Skölj kikärterna, låt rinna av och lägg i bunke. Skölj matvetet, låt rinna av.
Grovdela skalad vitlök och örtstjälkar, lägg i kikärtsbunken tillsammans med olja, kryddor, urkärnad och grovdelad chili, salt och ägg.
(Stav)mixa till jämn smet och vänd sen ner matvetet.
Forma till 8 biffar och lägg dem i frysen 10 minuter.
Skölj salladen, fördela på tallrikar.
Skär skalet av apelsinerna och skär loss fruktklyftorna mellan hinnorna med vass kniv.
Dela osten i mindre bitar. Lägg upp på salladen och bryt nötkärnor över.
(Stav)mixa dressing av olja, persiljeblad, salt och peppar, servera i liten kanna bredvid.
Stek de kylda biffarna 3–4 minuter på varje sida i olja i varm, ej het, stekpanna, salta och peppra under tiden.

 

Veckans sallad:

 

Fänkålsallad med apelsin.


1 stor fänkål ca 300 gr
3 apelsiner
1 granatäpple
2 msk olja
1 msk pressad citron
salt, peppar
bladpersilja

Dela fänkålen mitt itu och skär bort den grova mittstocken.
Strimla fänkålen fint.
Skala apelsinerna med en kniv så att allt det vita försvinner. Skär i skivor.
Varva apelsin och fänkål på ett fat.
Dela granatäpplet och ta ur de röda kärnorna, (tänk på att inga hinnor kommer med)
Strö kärnorna över salladen och ringla över olja och citronsaft, krydda med salt o peppar.
Strö över persiljeblad.

  

Månd:

 

Mozzarellafyllda köttfärsbiffar

 

 

½ dl ströbröd
1 dl vatten
400 g nötfärs
1 ägg
½ dl hackad basilika
1 tsk salt
1 krm peppar
125 g mozzarellaost
4 tomater
½ msk olja

 

Blanda ströbröd och vatten och låt stå och svälla ca 10 minuter.

Tillsätt färs, ägg, basilika, salt och peppar och blanda till en smidig färs.
Låt osten rinna av och skär den i 8 skivor. Dela färsen i 8 bitar.
Tryck in en bit ost i varje färsbit och forma till släta, runda biffar.
Stek biffarna i smöroljan ca 5 minuter per sida.
Skölj och halvera tomaterna, låt tomatskivorna steka med vid sidan om biffarna.

Servera de mozzarellafyllda biffarna med tomathalvor, potatis och vitkålsallad.

   


Tisd:

 

 FISKGRYTA MED GRÖNT

 

 

500 gr potatis

1 gul lök

2 morötter

3 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning

300 gr fryst broccoli

1 msk olja

1 dl creme fraiche

1 tsk salt

1 tsk citronpeppar

1 pressad vitlöksklyfta

 400 gr torskfilé ev. fryst

 

Skala och skiva potatis, lök och morötter.

Tina broccoli och fisk.

 

Fräs löken i oljan i en gryta. Häll på buljong och lägg i morötter och potatis.

Koka 10 min under lock.

Rör i creme fraiche och krydda med salt, citronpeppar och vitlök.

Lägg i broccolin och koka ytterligare ca 5 min.

Skär torskfilén i bitar och lägg ner i grytan.

Låt småkoka några min till fisken är klar.

Servera med gott bröd.

  

Onsd:

 

Bacon med stekt potatis, stekt ägg och spenatstuvning

  

Torsd:

 

Köttfärssoppa

 

2 morötter

2 palsternackor

1 squash

½ purjo

1 röd paprika

1 röd chili

500 g nötfärs

2 msk smör

12-13 dl vatten

1 brk kross.tomater

3 msk kalvfond

1½ dl vispgrädde

Kryddgrönt

 

Skala rotfrukterna

Riv morötter, palsternackor och squash grovt

Finstrimla purjon

Kärna ur chili och paprika, tärna smått

Fräs köttfärsen i smöret i en stor gryta

Vänd ner rotfrukter och grönsaker

Tillsätt vatten, tomater och fond

Koka upp under omrörning och koka 5 min.

Tillsätt grädden, smaka av och låt allt bli varmt

Garnera med kryddgrönt och servera med bröd.

   

Fred:

 

Ansjovis och lökpaj

 

3 dl vetemjöl

150 g smör

2 msk kallt vatten

 

1 burk ansjovis  200 g

1 strimlad purjolök, spar lite av det gröna till dekoration

3 msk finklippt gräslök

 

4 ägg

3 dl gräddfil

75 g av ansjovisen

1 dl ansjovisspad (allt från burken) och mjölk

2 dl riven lagrad ost

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

 

Blanda samman vetemjöl med smör och tillsätt kallt vatten.
Bearbeta till en degboll.
Svep in i plastfilm och låt vila ca 30 minuter i kylen.
Sätt ugnen på 225 grader. 
Tryck eller kavla ut degen i en smord form.
Nagga degskalet med en gaffel.
Förgrädda i ugnens mitt i ca 10 minuter, sänk ugnen till 200 gr

Lägg i gräslök och purjo

Vispa hop stanningen och häll den över

Grädda i 200 gr tills den stannat 30-40 min

Lägg på ansjovisfileerna på den varma pajen som solstrålar

Strö lite hackad purjo över och låt sedan svalna.

  

Lörd:

  Glad Lucia på er!

Lutfisk vakumpackad som vattnas ur, saltas och kokas enligt anvisning i micron

Äts med kokt potatis, vitsås och grovmalen kryddpeppar.

 

Vitsås

 

1-2 msk smör

2-3 msk mjöl

5 dl mjölk

 

Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet lite i taget, ta mer smör om det blir för torrt, ska vara som en pasta

Spä med vätskan lite i taget under kraftig omrörning

Koka minst 3 min under fortsatt omrörning.

  

Sönd:

 

Enkel paella

 

 

2 schalottenlök

1/2 g saffran

2 msk olivolja

2 dl ris

4 dl vatten

2 grillad inlagd paprika

3 dl gröna ärter

200 g skalade räkor

300 0 g grillad salladskyckling

salt, peppar

 

Garnera med:

hackad persilja

citron

 

Skala och hacka löken. Fräs den med saffran i en gryta med olja på medelvärme.

Tillsätt ris och vatten, och låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter.

Skär paprikan i bitar och tillsätt riset tillsammans med gröna ärter, räkor och kyckling.

Låt paellan bli varm.

Smaka av med salt och peppar.

Garnera med hackad persilja och servera med en klyfta citron.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 3 december 2014 00:32

 

Maten!

 

 

Favoriterna på julbordet är nog nästan alla, från gröten på morgonen, allt det kalla och lutfisken inte minst. Det här kommer att bli ett långt inlägg   

 

När jag var liten firade vi varannan julafton hemma hos oss och varannan hos mormor, så småningom alla hos oss och juldag eller annandag hos mormor där vi alltid var hela släkten, dom hade 6 barn och var och en hade 2-3 barn. Där snackar vi släktkalas. Med var också morfars syster allmänt kallad faster Ester, även av oss barnbarn. Efter att dom gått bort har vi varit hos mamma, dit jag nu inte kan ta mig längre p.g.a trappor. Men det börjar bli många där också nu, Runes barn med respektive och deras barn. Partners till de äldre barnbarnen.

Numera är vi hemma och dom kommer till oss en av dom andra dagarna, och jag uppskattar mer och mer våra ensamma jular då vi kan loda i pyamasen hela dan om vi vill och äta när vi är hungriga.

 

Vår julafton börjar alltid med risgrynsgröt, på den ska det vara kanel och ljus sirap i tunna ränder och mjölk så klart, en tradition som Leif fört in.

Den var iofs inte ny för mig, jo som jultradition men jag visste att detta även kallades för fästmansgröt och var det som bruden bjöd brudgummen på kvällen före bröllopet. Iaf i trakterna av Giresta, Örsundsbro och Hagby där min farmor och farfar levde. Det enda jag minns att farmor berättade om seder och bruk.

Till gröten äts det en skinkmacka och på skinkan finns Månkarbosenap och en tunn skiva färsk ananas.

 

Risgrynsgröt

2½ dl rundkorning ris
5 dl vatten
2 msk Smör
1 tsk salt
8 dl mjölk
1 kanelstång
1 msk strösocker

 

Blanda ris, vatten, smör och salt i en stor tjockbottnad kastrull.
Låt koka på svag värme ca 10 min.
Tillsätt mjölk och kanelstång.
Låt gröten koka på mycket svag värme 30-40 min.
Späd med mer mjölk om gröten blir för tjock.
Smaksätt med sockret.

 

 

Sen vi började fira själva så äter vi det kalla på dan och det varma på kvällen och så blir det för det mesta hela helgen, det jag radar upp nu med eller utan recept så äter vi kanske inte allt på en dag utan en del på julafton och en del andra dagar.

 

Sill, jag lägger inte in sill själv längre utan vi kör på Abbas senapssill och skärgårdssill, sen gör jag denna

 

Mariannes sill

 

3 dl gräddfil

skalet av 1 citron

1 tsk mald koriander

2 brk matjesillfiléer i bitar

 

Låt sillen rinna av i en trådsil.

Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.

Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.

Så enkel men så himla god, med denna kan ni imponera på vilken svärmor som helst  

 

Sillsallad är ett måste, med rosa grädde på. Det här är samma recept som både mamma och mormor gjorde. Vi skippar dock ägget.

 

Sillsallad

 

 2 urvattnade sillfiléer

6 kokta potatisar

5 inlagda rödbetor

1 saltgurka

1-2 lösa äpplen

1 skiva rödlök

 

Tärna allt detta lika fint

 

4-6 msk matättika (50% ättikssprit + 50% vatten)

ca 2 msk rödbetslag

¼ -1/2 tsk vitpeppar

1-2 msk socker

 

Rör ihop, blanda alltsammans och smaka av tills ni är nöjda.

Packa i en skål och vänd upp sillsalladen på ett fat vid servering

 Ev. 1-2 ägg

2 dl vispgrädde

rödbetsspad

 Kan garneras med hackat ägg

Servera med vispad grädde med lite rödbetsspad i.

  

Under många år kunde jag inte äta gravad lax, jag älskar det men fick problem med gallan direkt. Men efter min Gastric by pass kunde jag plötsligt äta det igen, har gjort många variationer under åren men de här är extra juliga, den med rödbeta får vackert röda kanter. Om det blir någon av dessa eller vanlig traditionell får visa sig. Såsen blir det garanterat också.

 

Apelsingravad lax

 

 

¾ dl (havs)salt

1 dl socker

1 msk kross rosépeppar

1 apelsin, saft + finrivet skal

700 g lax, mittbit som varit fryst minst 3 dygn

1 kn dill

 

Blanda salt, socker, peppar och finrivet apelsinskal i en skål

Gnid in laxens köttsida med drygt hälften av blandningen

Lägg den med köttsidan upp på ett djupt fat

Pressa över apelsinsaften och lägg på dillen, vänd fisken så köttsidan kommer neråt.

Strö över resten av det torra.

Låt stå i kylen i två dygn, vänd den då och då.

 

 

Rödbetsgravad lax

 

 

1 kilo

laxfilé med skinn, (som varit fryst i 3 dygn)

3 msk

medelgrovt havssalt

3 msk

rörsocker

1 tsk

krossad vitpeppar

1 stor

rödbeta

1. Putsa laxfilén
Jämna till kanterna på laxen med en vass kniv. Dra bort benen med en liten laxtång eller kniv.

2. Gnid in gravningskryddorna. Gnid in köttsidan med salt, socker och peppar. Lägg laxsidan med skinnsidan ner i en plastpåse.

3. Tillsätt extra färg och smak. Skala och grovriv rödbetan. Lägg rivet på laxen i ett jämnt lager. Knyt ihop påsen och lägg laxen med ­köttsidan ner. Låt grava i kylen ca 2 dygn. Vänd gärna någon gång under gravningen.

4. Vid servering. Ta upp laxen och skrapa bort ­rödbetsrivet. Skär i tunna skivor med en vass laxkniv eller liknande. Lägg upp på fat och ­servera laxen kall.


Gravad lax

 

Ca 1 kg lax av mellanbit

2-3 tsk vitpepparkorn

½ dl salt

kn ½ dl socker

2 dillknippor

 

Gravlaxsås:

2-3 msk svensk senap

1 msk socker

½-1 msk vinäger

2 krm salt

½ krm vitpeppar

1 ½ dl olja

2-3 mskfinklippt dill

 

Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner

Man kan också grava först och sen frysa.

Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.

 

Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.

Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.

Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat (ej metall) tillsammans med lite av dillen.

Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.

Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.

Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.

Ös gärna med vätskan som bildas

Skiva sedan tunt och skär ”snett” över fibrerna, nästan diagonalt.

Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.

 

Såsen:

Blanda alla ingredienser utom olja o dill till såsen, tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig omrörning. Rör därefter ner dillen.

  

 

På hemkunskapen härute fick dom göra en laxröra som är så himla god, minns inte om dom gjort den alla tre men jag tror nästan det. Hos oss finns den iaf både jul, påsk och midsommar.

 

Laxröra

 

200 g gravad lax
2 små röda äpplen
1/2 rödlök
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad gräslök

 
Hacka laxköttet, skala och tärna äpplena, finhacka löken.
Blanda ihop alla ingredienserna till en röra.
  

En egen tradition vi har är att vi har kräftstjärtar och ev räkor, smetana, stenbitsrom och hackad rödlök på julbordet. En idé vi snott från Ålandsbåtens smörgåsbord.

  

Kalvsylta köper jag på en affär här i Uppsala som heter Samköp, dom gör den själva efter Bengts mammas recept, Bengt är pensionär nu men tidigare ansvarig i charkdisken. Utan tvekan den godaste jag ätit och jag är inte ensam om att tycka det. Folk vallfärdar dit från hela stan.

Till den mormors/mammas hemgjorda rödbetssallad.

 

Rödbetssallad

 

4 dl tärnade rödbetor

1 tärnat syrligt äpple

1 finhackad rödlök

1 finskuren ättiksgurka

1 dl gräddfil

1-2 msk rödbetslag

salt och peppar

 

Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål

Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor

Blanda alltsammans och smaka av.

  

Ytterligare en egen grej är en modernisering av Istersmör som oftast fanns på julbordet förr, fanns även hos min mormor men det var inte många av oss barn som gillade det. Det här är mycket godare.

 

  

Rödlöksost

 

200 g naturell färskost

1-2  finhackad rödlök

Salt och sv.peppar

 

Blanda väl och ställ kallt någon timme före servering

Gott på kex och på grovt bröd.

  

   

Ja och så skinkan så klart, numera köper jag färdigkokt. Vi har aldrig doppat i grytan i vår familj, inte i min barndom heller.

Jag gör en enkel griljering och skär först bort så mycket fett det går på skinkan, sätter in den i ugnen 5 min på 225 gr så den får torka till.

Blandar en äggula med 1 msk senap och penslar hela skinkan med det. Blandar sen ströbröd med lite salt och 3-4 stötta kryddnejlikor och strör den med det innan jag griljerar den, längre än vad som står i alla recept och långt ner i ugnen.

Även här serveras färsk ananas till skinkan, det började mamma med en gång i världen och jag har fortsatt.

  

Ja så till det varma. Börjar med Jansson så klart, det längtar man ju efter vid alla högtider utom möjligen midsommar då den här oftast ersätts med en salt cheescake.

 

Jansson

 

1 kg potatis

2 gula lökar

125 g burk ansjovisfiléer + spad

2,5 dl grädde

ströbröd och smörklickar

 

Sätt ugnen på 200 gr

Skala och strimla potatisen

Skala, kvarta och skiva löken

Lägg löken i en microform, salta lite lätt och kör den 3-4 min i micron.

Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsform

Lägg på lök och ansjovis, så resten av potatisen

Blanda grädde och ansjovisspad och häll det sakta överallt, så allt får det på sig

Strö på ströbröd och klickar av smör

Grädda ca 1 timme

  

 

Köttbullarna har en särkild historia. Mormor hade alltid lite kryddpeppar i julköttbullarna men ett år tog hon fel och råkade ha i kardemumma i stället. Blev förskräckt, men kunde ju inte slänga smeten, det var ju några kilo så hon hade i kryddpeppar också och stekte dom så. Vi älskade dom och jag har sen själv använt både det och kanel i mina som jag också har både senap och rödlök i. Gör dom också på färskt vitt bröd och grädde. Men bara på julen.

 

 

Julköttbullar

 

1 kg nötfärs
3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
4-5 skivor vitt formbröd (ev 1 msk potatismjöl)
1-2 tsk svensk senap
2 mkt finhackade rödlökar
1 tsk av vardera, kryddpeppar, kanel o kardemumma
ca 3 tsk salt
2 ägg
smör till stekning

Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde o mjölk, låt det svälla 10 min, ser det mkt tunt ut tillsätt pot.mjöl o vänta 5 min.
Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst.
Blanda köttfärs o salt o rör i det, tillsätt äggen, smaka av o tillsätt ev mer salt.

Stek på medelvärme i stekpanna eller på 250 gr i ugn på välsmord panna i mitten 8 min, skaka plåt/panna lite då och då.
Ugnsstekta köttbullar kan flyttas upp o stekas ett par min extra högt i ugnen för få bättre färg
.

  

Prinskorv också så klart, på julen alltid Andersson & Tillmans, och till det även det här, antingen kantareller eller broccolistuvning, det här med broccoli införde Runes dotter hos mamma då hennes barn älskade det. Nu gör vi också det.

 

Ugnsomelett i micron

 

4 ägg

3 dl mjölk

½ tsk salt

½ krm peppar

matfett till formen, smörj även locket

 

Vispa snabbt hop ingredienserna till omeletten

Häll smeten i den smorda formen, som täcks med lock eller smörpapper

Grädda på högsta effekt i 9 min

Låt den stå kvar i micron 5 min.

Gör ett litet snitt i omeletten vänta någon minut och häll sen försiktigt bort den klara vätskan

Servera täckt med stuvningen

 

Koka 250 g broccoli nerskuren i småbitar i lättsaltat vatten tills den är mjuk, använd även stjälkar och stam.

Vispa hop 3 dl mjölk och 3 msk mjöl, koka upp och koka 3 min under omrörning.

smaka av med salt o vitpeppar

Häll av broccolin i durkslag och rör ner i stuvningen

Lägg den på eller servera till omeletten

  

 

Lutfisk är inte våra barn så förtjusta i så det äter vi oftast på Lucia men om det blir kvar tar vi fram den skvätten på julen.

Vi äter den med vitsås och kryddpeppar, inget mer, inget tjafs med gröna ärtor eller senap. Har aldrig förstått vitsen med det   

  

Revbensspjäll åt vi aldrig hemma och jag minns inte att mormor hade det heller.

Vi brukar dock äta det men då köper jag färdiga tjocka, dom gör dom så gudomligt goda på Hemköp här.

Äter dom med rödkål från burk. Skulle nån gång vilja prova både egen rödkål och göra egen julkorv men hittills har jag inte det. men har recept till er iaf.

 

Rödkål

 

1 kg rödkål
1 st gul lök
2 st syrliga äpplen
2 msk smör
5 st malda kryddnejlikor
3 st kryddpepparkorn
1 tsk salt
1 msk vinäger

2 msk vinbärsgelé


Skär bort mittstocken på kålen.

Strimla kålen fint.

Skala löken och kärna ur äpplena.

Skär dem i tunna klyftor.

Fräs löken i smör i en gryta eller stor stekpanna.

Tillsätt de övriga ingredienserna.

Koka på svag värme under lock 40-45 min.

Rör om då och då.

  

 

 

Julkorv

 

Fjälster finns i de flesta stora livsmedelskedjorna, du kan också beställa i köttdisken ett par dar i förväg

Lägg fjälstren i blöt över natten

Stoppa inte korven för hårt för då spricker den

Picka fjälstret med en nål för att få bort luftbubblor

 


Ca 15 korvar

 

500 g nötfärs

350 g fläskfärs

100 g malet späck

1 finhackad gul lök

150 g riven kokt potatis

3 dl mjölk

1 dl vispgrädde

1 msk salt

2 tsk strösocker

1 tsk malen kryddpeppar

¾ msk senapspulver

1 msk gult senapsfrö

1½ tsk malen ingefära

5 m krokfjälster

 

Saltblandning:

2½ msk grovt salt

1½ msk strösocker

1 tsk salpeter

 

Lägg färs, späck, lök och potatis i en stor bunke

Koka upp mjölk och grädde, låt det svalna

Häll mjölkblandningen i bunken och tillsätt kryddorna

Blanda väl för hand till en ganska lös smet

 

Montera assistenten för korvstoppning

Skölj fjälstren och trä en bit av dem försiktigt över korvhornet

Mata fram korvsmeten så hornet och kvarnhuset är fyllt

Knyt till änden på fjälstret med ett bomullssnöre

Fortsätt att mata fram smeten, stoppa inte för hårt

 

Knyt i lagom längd, ca 10 cm

Gör 2 knutar mellan varje korv så att korvarna går att klippa isär

 

Skölj de färdiga korvarna och gnid in dem med saltblandningen

Låt dem ligga över natten. Frys eller tillaga dem.

 

 

Tillagning:

Skölj korven

Lägg den i kallt vatten tills det täcker den

Tillsätt 1 lagerblad och 5 kryddpepparkorn

Sjud utan lock i ca 20 min

Servera med potatis- eller rotmos och senap och ev rödkål.

  

Ja övrigt som finns på vårt bord är ju från och med i år också garanterat fröknäcke som jag glömde skriva in igår. Sen finns det smör och julost. En sallad finns det också på rå rödkål med apelsinbitar i, då gör jag en vinegrett på pressad apelsin och olja med salt & sv.peppar i bara.

 

 

 

Fröigt knäckebröd

 

 

2½ dl majsmjöl

½ dl solrosfrö

½ dl pumpakärnor

½ dl sesamfrön

½ dl linfrö

1 tsk salt

½ dl olivolja

2½ dl varmt vatten

Flingsalt

 

Sätt ugnen på 150 gr

Blanda samman alla ingredienser utom flingsaltet

Platta ut degen tunt på pappersklädd plåt, sätt gärna en plastpåse på handen så går det lättare

Strö sist över flingsalt

Grädda brödet 1 timme, stäng av ugnen och låt det stå ytterligare 15 min, gärna med luckan lite öppen.

  

Julens desserter då, ja det som allmänt kallas Ris a la Malta men är apelsinris gör vi, blandar gröt apelsinbitar med vaniljsocker och grädde men vi har en favorit som slår den. Äts oftast som den är och inte tar vi i mandeln heller, men så fräscht och gott efter all mastig mat.

 

 

 

Apelsinsallad med stjärnanis

 

8 apelsiner

 

Lag:

1 dl strösocker

1 dl vatten

2 stjärnanis

2 kanelstänger

ev 2 msk hackad pistagemandel

 

 

Börja med lagen.
Borsta två av apelsinerna i varmt vatten och torka dem.
Skala av det gula med t ex en potatisskalare och skär skalen i tunna strimlor.
Koka skalstrimlorna med socker, vatten, stjärnanis och kanel ca 5 minuter och låt kallna.
Skala och ta bort så mkt vitt som möjligt och skiva apelsinerna

Lägg dem i en skål.
Sila och häll den kalla lagen över apelsinklyftorna.
Låt salladen stå och dra ett par timmar i kylskåp.
(Garnera ev med mandel.)
Servera apelsinsalladen med vaniljglass

  

 

Jag hoppas jag kunnat ge er lite inspiration, och ni får gärna inspirera tillbaka.

Skulle också önska att den yngre generationen i vår släkt, ni kusiner som är yngre och era barn ni som är äldre, tar till vara på mormors, för vissa av er farmors och Esters recept så dom får leva kvar.

Har fler, hela Esters kokbok med massor av handskrivna lappar.

 

God Jul!

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 



 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Av Neta - 2 december 2014 01:30

 

Vad har ni för favoriter och hur mycket gör ni själva? Här är mina.


Saffransbullar med kesella




100 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
250 gr kesella
2 påsar saffran
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
ca 1,6 lit vetemjöl

Smält smöret och tillsätt mjölken däri, värm till 37 gr
Smula jästen i bunken
Häll i degvätskan och rör om till det lösts sig.
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
Låt den jäsa övertäckt i 40 min.

 

Sätt ugnen på 225 gr
Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Baka ut och jäs på plåt 40 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen 15- 20 min.

   

Gör jag längder fylls dom med det här

 

Bullfyllning

 

 

Till en deg på 1 liter

 

400 g riven mandelmassa

400 g mjukt smör

2 dl rörsocker

2 msk kanel

4 msk romessense (1 ½ flaska)

 

Rör hop allt till en pasta och bred på den utkavlade degen, rulla hop och forma bröden. 

 

OM jag bakar själv så gör jag dom här peppisarna, min mammas faster Esters recept.


Köksans pepparkakor

 

 

1.5 dl sirap

1.5 dl socker

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kanel

1 tsk mald ingefära

150 gr smör

 

6-8 dl mjöl

1 msk birkarbonat

1 ägg

 

Smält smör, sirap, socker, och de malda kryddorna i en kastrull.

Blanda mjöl o birkarbonat i en bunke

Slå över blandningen och rör om

Tillsätt ägget sist och blanda väl

Låt stå till nästa dag.

Sätt ugnen på 200 gr

Kavlas tunt

Grädda tills de ser klara ut.

  

Ett måste UTAN russin

 

Vörtbröd

 

50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter, 33 cl
250 g Kesella lätt
1 dl mörk sirap
2-3 tsk salt
1 påse vörtmix eller 1 msk mald ingefära, 2 msk mald pommerans och ½ tsk malda kryddnejlikor
19-20 dl rågsikt

 

Pensla med 1 dl kaffe som 1 msk smör smält i.


Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till fingervärme 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
Tillsätt Kesella, sirap, salt, kryddor och blanda.
Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig.

Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter.
Jäs degen övertäckt i ca 45 min.
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar.

Baka ut delarna till ovala bröd (kavla ut degen och sen rulla ihop) och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt.
Täck över och låt jäsa ca 30 min.

Skåra ev. bröden lätt med en vass kniv.
Pensla med kaffe/smörblandningen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.

Låt svalna på galler.

  

Dessa är jul för mig också, fick baka dom tillsammans med mormor när jag var liten.

 

   

RÅGSIKTSKAKOR

 

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ tsk salt
2-3 msk brödsirap eller ljus sirap
1 msk brödkryddor (eller ½ msk anis och ½ msk fänkål)
13-14 dl rågsikt



Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°.

Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degvätskan.
Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel), och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen.
Arbeta ihop till en deg.

Jäs den övertäckt i bunken ca 30 min.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den.

Dela degen i 4 delar. Forma bitarna till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter.

Lägg dem på 2 smorda plåtar. Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel. Tag ev ut ett hål i mitten.
Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225°, 12-15 min.
Låt kakorna svalna under bakduk

  

Sen julkakorna, det här är min mormors recept

 

Jitterbuggare

 

 

Ca 25

 

4.5 dl vetemjöl

4 msk socker

200 g smör

2 ägg, delade i gulor och vitor

2 dl socker

 

Blanda mjöl och den mindre mängden socker

Finfördela smöret i blandningen

Tillsätt äggulorna en i taget och arbeta snabbt hop till en deg

Forma degen till en fyrkantig platta och låt den vila kallt i 30 min

Kavla ut degen till en platta ca 20 x 35 cm

Vispa äggvitorna hårt, rör ner sockret

Bred ut marängen på degplattan men spar några cm längs med ena långsidan

Rulla hop degplattan från den andra långsidan

Lägg rullen på en skärbräda och låt den vila i frysen i 30 min

Sätt ugnen på 150 gr

Skär rullen i ½ cm stora skivor och lägg på pappersklädd plåt

Grädda mitt i ugnen 15-20 min.

  

Julkransar med socker på blir så otroligt "juliga" var min dotter som gjorde dom först och nu blir det nästan inte jul om dom inte finns.

 

Julsockerkransar

 

 2 dl vetemjöl
½ dl socker
½ tsk vanilinsocker
100 g smör
½ litet ägg
5 röda cocktailbär
socker


Sätt ugnen på 175 gr

Hacka samman mjöl, socker och smör för hand eller i matberedare
Tillsätt ägget och arbeta hop degen
Låt den stå kallt en stund
Rulla degen till hasselnötsstora kulor
Lägg samman 8 kulor till kransar direkt på bakpappersklädd plåt
Lägg en smal cocktailbärsstrimla mellan varje kula
Grädda mitt i ugnen ca 10 min
Doppa översidan i socker medans dom fortfarande är varma

  


Fler av mormors recept

     

Norska kransar


200 g smör

2 1/2 dl socker

4-5 msk grädde

2-3 äggulor

1 rågad tsk bakpulver

7 dl vetemjöl

 

 

Sätt ugnen på 200 gr

Rör smör och socker

Tillsätt grädde och äggulor under omrörning

Blanda mjöl och bakpulver, arbeta i det

Spritsa ut kransar

Grädda ca 7 min.

  

   

 

Knäckflarn 50 st

 

150 gr smör

2 dl socker

2 dl stora havregryn

2 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

½ dl mjölk

½ dl ljus sirap

 

Sätt ugnen på 175-200 gr

Smält fettet

Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop.

Klicka ut drygt 1 tsk av smeten glest på osmorda plåtar eller med bakplåtspapper på. 10-12 klickar på varje plåt.

Grädda mitt i ugnen tills flarnen slutat bubbla och fått fin färg, 6-7 min.

Låt dom svalna något innan de lossas från plåten.

Böj dem ev. över ett spånjärn.

 

Kalla knäckflarn kan penslas med smält blockchoklad.

 

Platta flarn kan läggas ihop två och två med ex smörkräm, eller chokladgrädde.

 

Smörkräm görs av 200 gr mjukt smör, 1,5 dl florsocker, 2 tsk vaniljsocker och 3 äggulor.

Rör först fettet mjukt, blanda det sen med övriga ingredienser till en slät kräm.

Moccasmörkräm: tillsätt 3 msk snabbkaffe upplöst i 1-2 msk hett vatten droppvis.

Chokladsmörkräm: tillsätt 2 msk siktad kakao.

 

Chokladgrädde vispas ihop av 2 dl vispgrädde, 2 tsk kakao och 2 tsk socker, obs att allt måste vispas tillsammans annars blir grädden grynig.

  

 

Dom här måste mamma göra varje jul, dom saknar jag faktiskt nu när jag inte kan åka dit.

 

Nötchokladrutor

 

 

1 ¼ dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

100 g smör

1½ dl socker

1 ägg

2 msk kakao

1 tsk vanilsocker

1½ dl grovhackade nötter till garnering

 

Sätt ugnen på 200 gr

Blanda mjöl och bakpulver

Rör matfett och socker pösigt i en annan bunke

Tillsätt ägget och sikta i kakao och vaniljsocker

Rör sist i mjölblandningen

Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper och placera den i en långpanna ca 25 x 35 cm

Strö över nöthacket

Grädda mitt i ugnen ca 15 min

Skär kakan direkt i 5x5 cm rutor och låt den sen svalna. 

 

Nu gör vi kanske inte alla sorters kakor varje år men det här är favoriterna.

 

Godis, ja där har jag två saker jag måste ha, dom här.

   

Chokladknäck

 

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk kakao
3/4 dl hackad, rostad sötmandel
2 msk smör

 

Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid 15–30 min. Tillsätt mandel och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna
.

  

   

Japansk knäck

 

100gr smör

drygt 2½ dl socker

½ dl ljus sirap

100 gr mandel

 

Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.

Koka i 20 min, inte för häftigt det får inte bli bränt.

Hacka mandeln under tiden.

Tillsätt den när knäcksmeten är klar och låt det koka ihop.

Häll upp på ett fat och skär i rutor när den stelnat lite.

 

Kolla att smeten är klar genom att droppa några droppar i en kopp med kallt vatten, den ska vara hård.

  

Sen gör vi kanske något mer, väljer bland detta

 

Arraksbollar

 

1 sockerkaka utan fett, eller ett pkt mix.

Smula kakan/ häll i mixen i en bunke och tillsätt

1½ dl socker

2 msk kakao

1 dl punsch

200 gr mjukt smör

brunt strössel att rulla i

 

Blanda allt till en kladdig deg som rullas till små bollar.

Rulla dem i strössel och ställ kallt.

  

 

Cocosgodis a´la Bounty

 

3.5 dl florsocker
200 gram cocos
200 gram mjukt smör/margarin
2 tsk vaniljsocker
2 tsk vispgrädde
150 gram choklad, hälften ljus/mörk

Kladda ihop allt.
Rulla bollar, doppa i smält blockchoklad.

Lägg på bakpapper att stelna

  

 

Wienernougat

 

250 gr nougat

125 gr mörk choklad

100 gr flagad och rostad mandel

 

Smält nougat och choklad i vattenbad, blanda ordentligt.

Tillsätt mandeln.

Häll upp i en bakplåtspappersklädd avlång form.

Skaka formen så det blir jämnt.

Vik över pappret ovanpå och ställ kallt till nästa dag.

Skär i bitar.

  

 

Ja det var bakverk och godis, en annan dag kommer maten.


 


 


 


 




 

 

 

 

 

 

              



 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards