Matsedeln

Direktlänk till inlägg 3 december 2014

Julens favoriter del 2

Av Neta - 3 december 2014 00:32

 

Maten!

 

 

Favoriterna på julbordet är nog nästan alla, från gröten på morgonen, allt det kalla och lutfisken inte minst. Det här kommer att bli ett långt inlägg   

 

När jag var liten firade vi varannan julafton hemma hos oss och varannan hos mormor, så småningom alla hos oss och juldag eller annandag hos mormor där vi alltid var hela släkten, dom hade 6 barn och var och en hade 2-3 barn. Där snackar vi släktkalas. Med var också morfars syster allmänt kallad faster Ester, även av oss barnbarn. Efter att dom gått bort har vi varit hos mamma, dit jag nu inte kan ta mig längre p.g.a trappor. Men det börjar bli många där också nu, Runes barn med respektive och deras barn. Partners till de äldre barnbarnen.

Numera är vi hemma och dom kommer till oss en av dom andra dagarna, och jag uppskattar mer och mer våra ensamma jular då vi kan loda i pyamasen hela dan om vi vill och äta när vi är hungriga.

 

Vår julafton börjar alltid med risgrynsgröt, på den ska det vara kanel och ljus sirap i tunna ränder och mjölk så klart, en tradition som Leif fört in.

Den var iofs inte ny för mig, jo som jultradition men jag visste att detta även kallades för fästmansgröt och var det som bruden bjöd brudgummen på kvällen före bröllopet. Iaf i trakterna av Giresta, Örsundsbro och Hagby där min farmor och farfar levde. Det enda jag minns att farmor berättade om seder och bruk.

Till gröten äts det en skinkmacka och på skinkan finns Månkarbosenap och en tunn skiva färsk ananas.

 

Risgrynsgröt

2½ dl rundkorning ris
5 dl vatten
2 msk Smör
1 tsk salt
8 dl mjölk
1 kanelstång
1 msk strösocker

 

Blanda ris, vatten, smör och salt i en stor tjockbottnad kastrull.
Låt koka på svag värme ca 10 min.
Tillsätt mjölk och kanelstång.
Låt gröten koka på mycket svag värme 30-40 min.
Späd med mer mjölk om gröten blir för tjock.
Smaksätt med sockret.

 

 

Sen vi började fira själva så äter vi det kalla på dan och det varma på kvällen och så blir det för det mesta hela helgen, det jag radar upp nu med eller utan recept så äter vi kanske inte allt på en dag utan en del på julafton och en del andra dagar.

 

Sill, jag lägger inte in sill själv längre utan vi kör på Abbas senapssill och skärgårdssill, sen gör jag denna

 

Mariannes sill

 

3 dl gräddfil

skalet av 1 citron

1 tsk mald koriander

2 brk matjesillfiléer i bitar

 

Låt sillen rinna av i en trådsil.

Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.

Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.

Så enkel men så himla god, med denna kan ni imponera på vilken svärmor som helst  

 

Sillsallad är ett måste, med rosa grädde på. Det här är samma recept som både mamma och mormor gjorde. Vi skippar dock ägget.

 

Sillsallad

 

 2 urvattnade sillfiléer

6 kokta potatisar

5 inlagda rödbetor

1 saltgurka

1-2 lösa äpplen

1 skiva rödlök

 

Tärna allt detta lika fint

 

4-6 msk matättika (50% ättikssprit + 50% vatten)

ca 2 msk rödbetslag

¼ -1/2 tsk vitpeppar

1-2 msk socker

 

Rör ihop, blanda alltsammans och smaka av tills ni är nöjda.

Packa i en skål och vänd upp sillsalladen på ett fat vid servering

 Ev. 1-2 ägg

2 dl vispgrädde

rödbetsspad

 Kan garneras med hackat ägg

Servera med vispad grädde med lite rödbetsspad i.

  

Under många år kunde jag inte äta gravad lax, jag älskar det men fick problem med gallan direkt. Men efter min Gastric by pass kunde jag plötsligt äta det igen, har gjort många variationer under åren men de här är extra juliga, den med rödbeta får vackert röda kanter. Om det blir någon av dessa eller vanlig traditionell får visa sig. Såsen blir det garanterat också.

 

Apelsingravad lax

 

 

¾ dl (havs)salt

1 dl socker

1 msk kross rosépeppar

1 apelsin, saft + finrivet skal

700 g lax, mittbit som varit fryst minst 3 dygn

1 kn dill

 

Blanda salt, socker, peppar och finrivet apelsinskal i en skål

Gnid in laxens köttsida med drygt hälften av blandningen

Lägg den med köttsidan upp på ett djupt fat

Pressa över apelsinsaften och lägg på dillen, vänd fisken så köttsidan kommer neråt.

Strö över resten av det torra.

Låt stå i kylen i två dygn, vänd den då och då.

 

 

Rödbetsgravad lax

 

 

1 kilo

laxfilé med skinn, (som varit fryst i 3 dygn)

3 msk

medelgrovt havssalt

3 msk

rörsocker

1 tsk

krossad vitpeppar

1 stor

rödbeta

1. Putsa laxfilén
Jämna till kanterna på laxen med en vass kniv. Dra bort benen med en liten laxtång eller kniv.

2. Gnid in gravningskryddorna. Gnid in köttsidan med salt, socker och peppar. Lägg laxsidan med skinnsidan ner i en plastpåse.

3. Tillsätt extra färg och smak. Skala och grovriv rödbetan. Lägg rivet på laxen i ett jämnt lager. Knyt ihop påsen och lägg laxen med ­köttsidan ner. Låt grava i kylen ca 2 dygn. Vänd gärna någon gång under gravningen.

4. Vid servering. Ta upp laxen och skrapa bort ­rödbetsrivet. Skär i tunna skivor med en vass laxkniv eller liknande. Lägg upp på fat och ­servera laxen kall.


Gravad lax

 

Ca 1 kg lax av mellanbit

2-3 tsk vitpepparkorn

½ dl salt

kn ½ dl socker

2 dillknippor

 

Gravlaxsås:

2-3 msk svensk senap

1 msk socker

½-1 msk vinäger

2 krm salt

½ krm vitpeppar

1 ½ dl olja

2-3 mskfinklippt dill

 

Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner

Man kan också grava först och sen frysa.

Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.

 

Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.

Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.

Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat (ej metall) tillsammans med lite av dillen.

Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.

Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.

Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.

Ös gärna med vätskan som bildas

Skiva sedan tunt och skär ”snett” över fibrerna, nästan diagonalt.

Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.

 

Såsen:

Blanda alla ingredienser utom olja o dill till såsen, tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig omrörning. Rör därefter ner dillen.

  

 

På hemkunskapen härute fick dom göra en laxröra som är så himla god, minns inte om dom gjort den alla tre men jag tror nästan det. Hos oss finns den iaf både jul, påsk och midsommar.

 

Laxröra

 

200 g gravad lax
2 små röda äpplen
1/2 rödlök
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad gräslök

 
Hacka laxköttet, skala och tärna äpplena, finhacka löken.
Blanda ihop alla ingredienserna till en röra.
  

En egen tradition vi har är att vi har kräftstjärtar och ev räkor, smetana, stenbitsrom och hackad rödlök på julbordet. En idé vi snott från Ålandsbåtens smörgåsbord.

  

Kalvsylta köper jag på en affär här i Uppsala som heter Samköp, dom gör den själva efter Bengts mammas recept, Bengt är pensionär nu men tidigare ansvarig i charkdisken. Utan tvekan den godaste jag ätit och jag är inte ensam om att tycka det. Folk vallfärdar dit från hela stan.

Till den mormors/mammas hemgjorda rödbetssallad.

 

Rödbetssallad

 

4 dl tärnade rödbetor

1 tärnat syrligt äpple

1 finhackad rödlök

1 finskuren ättiksgurka

1 dl gräddfil

1-2 msk rödbetslag

salt och peppar

 

Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål

Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor

Blanda alltsammans och smaka av.

  

Ytterligare en egen grej är en modernisering av Istersmör som oftast fanns på julbordet förr, fanns även hos min mormor men det var inte många av oss barn som gillade det. Det här är mycket godare.

 

  

Rödlöksost

 

200 g naturell färskost

1-2  finhackad rödlök

Salt och sv.peppar

 

Blanda väl och ställ kallt någon timme före servering

Gott på kex och på grovt bröd.

  

   

Ja och så skinkan så klart, numera köper jag färdigkokt. Vi har aldrig doppat i grytan i vår familj, inte i min barndom heller.

Jag gör en enkel griljering och skär först bort så mycket fett det går på skinkan, sätter in den i ugnen 5 min på 225 gr så den får torka till.

Blandar en äggula med 1 msk senap och penslar hela skinkan med det. Blandar sen ströbröd med lite salt och 3-4 stötta kryddnejlikor och strör den med det innan jag griljerar den, längre än vad som står i alla recept och långt ner i ugnen.

Även här serveras färsk ananas till skinkan, det började mamma med en gång i världen och jag har fortsatt.

  

Ja så till det varma. Börjar med Jansson så klart, det längtar man ju efter vid alla högtider utom möjligen midsommar då den här oftast ersätts med en salt cheescake.

 

Jansson

 

1 kg potatis

2 gula lökar

125 g burk ansjovisfiléer + spad

2,5 dl grädde

ströbröd och smörklickar

 

Sätt ugnen på 200 gr

Skala och strimla potatisen

Skala, kvarta och skiva löken

Lägg löken i en microform, salta lite lätt och kör den 3-4 min i micron.

Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsform

Lägg på lök och ansjovis, så resten av potatisen

Blanda grädde och ansjovisspad och häll det sakta överallt, så allt får det på sig

Strö på ströbröd och klickar av smör

Grädda ca 1 timme

  

 

Köttbullarna har en särkild historia. Mormor hade alltid lite kryddpeppar i julköttbullarna men ett år tog hon fel och råkade ha i kardemumma i stället. Blev förskräckt, men kunde ju inte slänga smeten, det var ju några kilo så hon hade i kryddpeppar också och stekte dom så. Vi älskade dom och jag har sen själv använt både det och kanel i mina som jag också har både senap och rödlök i. Gör dom också på färskt vitt bröd och grädde. Men bara på julen.

 

 

Julköttbullar

 

1 kg nötfärs
3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
4-5 skivor vitt formbröd (ev 1 msk potatismjöl)
1-2 tsk svensk senap
2 mkt finhackade rödlökar
1 tsk av vardera, kryddpeppar, kanel o kardemumma
ca 3 tsk salt
2 ägg
smör till stekning

Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde o mjölk, låt det svälla 10 min, ser det mkt tunt ut tillsätt pot.mjöl o vänta 5 min.
Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst.
Blanda köttfärs o salt o rör i det, tillsätt äggen, smaka av o tillsätt ev mer salt.

Stek på medelvärme i stekpanna eller på 250 gr i ugn på välsmord panna i mitten 8 min, skaka plåt/panna lite då och då.
Ugnsstekta köttbullar kan flyttas upp o stekas ett par min extra högt i ugnen för få bättre färg
.

  

Prinskorv också så klart, på julen alltid Andersson & Tillmans, och till det även det här, antingen kantareller eller broccolistuvning, det här med broccoli införde Runes dotter hos mamma då hennes barn älskade det. Nu gör vi också det.

 

Ugnsomelett i micron

 

4 ägg

3 dl mjölk

½ tsk salt

½ krm peppar

matfett till formen, smörj även locket

 

Vispa snabbt hop ingredienserna till omeletten

Häll smeten i den smorda formen, som täcks med lock eller smörpapper

Grädda på högsta effekt i 9 min

Låt den stå kvar i micron 5 min.

Gör ett litet snitt i omeletten vänta någon minut och häll sen försiktigt bort den klara vätskan

Servera täckt med stuvningen

 

Koka 250 g broccoli nerskuren i småbitar i lättsaltat vatten tills den är mjuk, använd även stjälkar och stam.

Vispa hop 3 dl mjölk och 3 msk mjöl, koka upp och koka 3 min under omrörning.

smaka av med salt o vitpeppar

Häll av broccolin i durkslag och rör ner i stuvningen

Lägg den på eller servera till omeletten

  

 

Lutfisk är inte våra barn så förtjusta i så det äter vi oftast på Lucia men om det blir kvar tar vi fram den skvätten på julen.

Vi äter den med vitsås och kryddpeppar, inget mer, inget tjafs med gröna ärtor eller senap. Har aldrig förstått vitsen med det   

  

Revbensspjäll åt vi aldrig hemma och jag minns inte att mormor hade det heller.

Vi brukar dock äta det men då köper jag färdiga tjocka, dom gör dom så gudomligt goda på Hemköp här.

Äter dom med rödkål från burk. Skulle nån gång vilja prova både egen rödkål och göra egen julkorv men hittills har jag inte det. men har recept till er iaf.

 

Rödkål

 

1 kg rödkål
1 st gul lök
2 st syrliga äpplen
2 msk smör
5 st malda kryddnejlikor
3 st kryddpepparkorn
1 tsk salt
1 msk vinäger

2 msk vinbärsgelé


Skär bort mittstocken på kålen.

Strimla kålen fint.

Skala löken och kärna ur äpplena.

Skär dem i tunna klyftor.

Fräs löken i smör i en gryta eller stor stekpanna.

Tillsätt de övriga ingredienserna.

Koka på svag värme under lock 40-45 min.

Rör om då och då.

  

 

 

Julkorv

 

Fjälster finns i de flesta stora livsmedelskedjorna, du kan också beställa i köttdisken ett par dar i förväg

Lägg fjälstren i blöt över natten

Stoppa inte korven för hårt för då spricker den

Picka fjälstret med en nål för att få bort luftbubblor

 


Ca 15 korvar

 

500 g nötfärs

350 g fläskfärs

100 g malet späck

1 finhackad gul lök

150 g riven kokt potatis

3 dl mjölk

1 dl vispgrädde

1 msk salt

2 tsk strösocker

1 tsk malen kryddpeppar

¾ msk senapspulver

1 msk gult senapsfrö

1½ tsk malen ingefära

5 m krokfjälster

 

Saltblandning:

2½ msk grovt salt

1½ msk strösocker

1 tsk salpeter

 

Lägg färs, späck, lök och potatis i en stor bunke

Koka upp mjölk och grädde, låt det svalna

Häll mjölkblandningen i bunken och tillsätt kryddorna

Blanda väl för hand till en ganska lös smet

 

Montera assistenten för korvstoppning

Skölj fjälstren och trä en bit av dem försiktigt över korvhornet

Mata fram korvsmeten så hornet och kvarnhuset är fyllt

Knyt till änden på fjälstret med ett bomullssnöre

Fortsätt att mata fram smeten, stoppa inte för hårt

 

Knyt i lagom längd, ca 10 cm

Gör 2 knutar mellan varje korv så att korvarna går att klippa isär

 

Skölj de färdiga korvarna och gnid in dem med saltblandningen

Låt dem ligga över natten. Frys eller tillaga dem.

 

 

Tillagning:

Skölj korven

Lägg den i kallt vatten tills det täcker den

Tillsätt 1 lagerblad och 5 kryddpepparkorn

Sjud utan lock i ca 20 min

Servera med potatis- eller rotmos och senap och ev rödkål.

  

Ja övrigt som finns på vårt bord är ju från och med i år också garanterat fröknäcke som jag glömde skriva in igår. Sen finns det smör och julost. En sallad finns det också på rå rödkål med apelsinbitar i, då gör jag en vinegrett på pressad apelsin och olja med salt & sv.peppar i bara.

 

 

 

Fröigt knäckebröd

 

 

2½ dl majsmjöl

½ dl solrosfrö

½ dl pumpakärnor

½ dl sesamfrön

½ dl linfrö

1 tsk salt

½ dl olivolja

2½ dl varmt vatten

Flingsalt

 

Sätt ugnen på 150 gr

Blanda samman alla ingredienser utom flingsaltet

Platta ut degen tunt på pappersklädd plåt, sätt gärna en plastpåse på handen så går det lättare

Strö sist över flingsalt

Grädda brödet 1 timme, stäng av ugnen och låt det stå ytterligare 15 min, gärna med luckan lite öppen.

  

Julens desserter då, ja det som allmänt kallas Ris a la Malta men är apelsinris gör vi, blandar gröt apelsinbitar med vaniljsocker och grädde men vi har en favorit som slår den. Äts oftast som den är och inte tar vi i mandeln heller, men så fräscht och gott efter all mastig mat.

 

 

 

Apelsinsallad med stjärnanis

 

8 apelsiner

 

Lag:

1 dl strösocker

1 dl vatten

2 stjärnanis

2 kanelstänger

ev 2 msk hackad pistagemandel

 

 

Börja med lagen.
Borsta två av apelsinerna i varmt vatten och torka dem.
Skala av det gula med t ex en potatisskalare och skär skalen i tunna strimlor.
Koka skalstrimlorna med socker, vatten, stjärnanis och kanel ca 5 minuter och låt kallna.
Skala och ta bort så mkt vitt som möjligt och skiva apelsinerna

Lägg dem i en skål.
Sila och häll den kalla lagen över apelsinklyftorna.
Låt salladen stå och dra ett par timmar i kylskåp.
(Garnera ev med mandel.)
Servera apelsinsalladen med vaniljglass

  

 

Jag hoppas jag kunnat ge er lite inspiration, och ni får gärna inspirera tillbaka.

Skulle också önska att den yngre generationen i vår släkt, ni kusiner som är yngre och era barn ni som är äldre, tar till vara på mormors, för vissa av er farmors och Esters recept så dom får leva kvar.

Har fler, hela Esters kokbok med massor av handskrivna lappar.

 

God Jul!

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 



 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards