Direktlänk till inlägg 9 november 2014
Veckans vego:
Fullkornspasta med Goda pastasåsen
4 port.
4 port fullkornspasta
2 morötter
1 gul lök
2 msk smör
1 bruk krossade tomater (4 dl)
1 buljongtärning
2-4 msk chilisås
2 tsk oregano
1 dl creme fraicheca.
1 dl vatten
persilja
Gör pastan enl anvisning på förp.
Hacka löken, skala och riv morötterna grovt
Fräs löken i smöret i en gryta, blanda ner morötterna
Häll i de krossade tomaterna, vatten, buljongtärning, chilisås och oregano
Rör om.Lår koka 15-20 min under lock
Rör ner creme fraichen
Smaka av - tillsätt ev. salt och peppar
Späd ev. med lite vatten
Strö lite hackad persilja över.
Veckans sallad:
Blomkålssallad
½ blomkålshuvud
1 rödlök
10 rädisor
½ salladskålshuvud
10st svarta oliver
1 msk vatten
1 msk olivolja
1 tsk vinäger
salt och peppar
italiensk salladskrydda
Dela blomkålen i mindre buketter.
Hacka rödlöken och strimla salladskålen.
Skiva rädisor och oliver.
Rör ihop vinägretten,
häll den över salladen och blanda.
Månd:
Tacosoppa & Ostkaka (färdigköpt) hallon
4 st medelstora potatisar
2 st medelstora morötter
1 st gul lök
400 gram blandfärs
1 påse tacokrydda
1 nypa salt
1 nypa peppar
1 msk smör att steka i
1 burk tomatkross, gärna chili
1 tsk oregano
8 dl vatten
2 st köttbuljongtärningar
1 burk majs
Skala och tärna potatisen, riv morötterna fint.
Hacka löken.
Fräs alt detta i en stor gryta.
Stek färsen i smör, försök att inte få det klumpigt. När det är
genomstekt, häll på tacokrydda, salt och peppar
Häll sedan över i grytan med grönsakerna.
Häll i krossade tomater, köttbuljongtärningar, vatten och oregano i grytan.
Låt allt puttra i 5 min så att potatisen blir kokt.
Lägg i majsen och låt puttra ytterligare 3min.
Servera med vitlöksbröd och en klick creme fraich.
Tisd:
Isterband med stuv vitkål, rödbetor o potatis
Onsd:
Stekt fläsk med löksås, potatis och rivna morötter
Torsd:
Lax-och räkgryta, tårta & kaffe
500 g laxfilé utan skinn o ben
500 g oskalade räkor
1 stor purjo
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 orange paprika
3 potatisar
4 msk smör
2 msk grön currypasta
2 dl vispgrädde
2 dl vitt vin
1 msk fiskfond
1½ dl vatten
dillvippor
Dela laxen i mindre bitar
Skala räkorna
Ansa och strimla purjo, finhacka lök o vitlök
Tärna paprikan
Skala o tärna potatisen
Fräs lök, vitlök, purjo, potatis och paprika i smöret i en stor kastrull
Tillsätt currypasta, grädde, vin, fond och vatten
Smaka av med salt och peppar
Koka sakta under lock 10-12 min
Lägg ner laxen och sjud vidare 6-8 min
Lägg ner räkorna strax innan servering så att dom precis hinner bli varma
Garnera med dill och servera.
Fred:
Ägg & Baconmuffins
4 port
16 långa skivor bacon
8 ägg
8 skivor vitt formbröd
Salt o peppar
Sätt ugnen på 225 gr
Lägg baconskivorna som ett kryss i botten på fördjupningarna i en muffinsplåt
Ta ut rundlar ur brödskivorna och lägg på baconet i fördjupningen
Knäck ett ägg över brödskivan och krydda det
Vik över baconskivorna över ägget och grädda i ca 15 min
Baconet ska vara knaprigt och ägget fast
Servera med sallad.
Lörd:
CIDERBRÄSSERAD KYCKLINGFILÉ
4 kycklingfiléer á 150 gr
3 dl halvtorr äppelcider
4 aromrika äpplen
1 morot
1 gul lök
1 liten purjo
½ dl kycklingfond
2 dl grädde
2 msk smör
salt och peppar
TILLBEHÖR:
2 röda och 2 gula paprikor, ruccola, färsk mejram och jasminris.
Sätt ugnen på 250 gr, dela och kärna ur paprikorna och lägg dem i ugnen med den kupade sidan upp tills de svartnar 20-30 min. Lägg dem sedan i en bunke med plastfilm på i 20 min. Skala dem.
Skala kärna ur och klyfta 3 äpplen. Skala morot och lök, ansa purjon dela i mindre bitar, skiva moroten tunt. Lägg äpplen och alla gröns utom paprikorna i grytan, slå på äppelcidern och kycklingfond låt allt bräsera under lock i 15 min.
Putsa filéerna, salta och peppra och bryn dem runtom i fettet, lägg över dom i grytan och koka ytterligare 10 min. Lyft upp dem och håll dem varma.
Häll grädden i såsen och koka 5-10 min. Sila och pressa gröns. gm silen, hetta upp den igen och vispa den skummig före servering.
Skär de sparade äpplet i skivor och stek dem i smör. Strimla paprikorna. Skär filéerna i sneda skivor.
Lägg upp på varma tallrikar, paprika, äpplen, kyckling och ruccola. Skeda såsen runt, garnera med mejram och servera med riset.
Sönd:
Kasslergryta
1 stor purjolök
1 grön paprika
1 röd paprika
150 g färska champinjoner
Smör
400 g kassler
3 dl matl.grädde
½ dl chilisås
1 -2 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar
Strimla kassler, paprika och purjolök.
Ansa och skiva svampen
Smält smöret i en gryta
Bryn sedan svamp, purjolök och paprikan tills det blir mjukt
Tillsätt kassler och låt den fräsa med en stund
Tillsätt grädde, chilisås och vitlök, rör om
Koka upp och låt det puttra i ca 10 min.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med ris och sallad.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 | |||
10 |
11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | |||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 | 23 | |||
24 |
25 |
26 | 27 |
28 |
29 |
30 | |||
|