Matsedeln

Direktlänk till inlägg 9 november 2014

V 46

Av Neta - 9 november 2014 23:02

  

Veckans vego:

 

Fullkornspasta med Goda pastasåsen

4 port.

 

4 port fullkornspasta

2 morötter

1 gul lök

2 msk smör

1 bruk krossade tomater (4 dl)

1 buljongtärning

2-4 msk chilisås

2 tsk oregano

1 dl creme fraicheca.

1 dl vatten

persilja

 

Gör pastan enl anvisning på förp.

Hacka löken, skala och riv morötterna grovt

Fräs löken i smöret i en gryta, blanda ner morötterna

Häll i de krossade tomaterna, vatten, buljongtärning, chilisås och oregano

Rör om.Lår koka 15-20 min under lock

Rör ner creme fraichen

Smaka av - tillsätt ev. salt och peppar

Späd ev. med lite vatten

Strö lite hackad persilja över.

  

Veckans sallad:

 

Blomkålssallad

 

½ blomkålshuvud

1 rödlök

10 rädisor

½ salladskålshuvud

10st svarta oliver

 

1 msk vatten

1 msk olivolja

1 tsk vinäger

salt och peppar

italiensk salladskrydda

 

 

Dela blomkålen i mindre buketter.

Hacka rödlöken och strimla salladskålen.

Skiva rädisor och oliver.

Rör ihop vinägretten,

häll den över salladen och blanda.

  

Månd:

 

Tacosoppa & Ostkaka (färdigköpt) hallon

 

4 st medelstora potatisar

2 st medelstora morötter

1 st gul lök

400 gram blandfärs

1 påse tacokrydda

1 nypa salt

1 nypa peppar

1 msk smör att steka i

1 burk tomatkross, gärna chili

1 tsk oregano

8 dl vatten

2 st köttbuljongtärningar

1 burk majs

 

Skala och tärna potatisen, riv morötterna fint.

Hacka löken.

Fräs alt detta i en stor gryta.

Stek färsen i smör, försök att inte få det klumpigt. När det är

genomstekt, häll på tacokrydda, salt och peppar

Häll sedan över i grytan med grönsakerna.

Häll i krossade tomater, köttbuljongtärningar, vatten och oregano i grytan.

Låt allt puttra i 5 min så att potatisen blir kokt.

Lägg i majsen och låt puttra ytterligare 3min.

Servera med vitlöksbröd och en klick creme fraich.

   

Tisd:

 

Isterband med stuv vitkål, rödbetor o potatis

  

Onsd:

 

Stekt fläsk med löksås, potatis och rivna morötter

  

Torsd:

 

Lax-och räkgryta, tårta & kaffe

 

 

500 g laxfilé utan skinn o ben

500 g oskalade räkor

1 stor purjo

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 orange paprika

3 potatisar

4 msk smör

2 msk grön currypasta

2 dl vispgrädde

2 dl vitt vin

1 msk fiskfond

1½ dl vatten

dillvippor

 

Dela laxen i mindre bitar

Skala räkorna

Ansa och strimla purjo, finhacka lök o vitlök

Tärna paprikan

Skala o tärna potatisen

Fräs lök, vitlök, purjo, potatis och paprika i smöret i en stor kastrull

Tillsätt currypasta, grädde, vin, fond och vatten

Smaka av med salt och peppar

Koka sakta under lock 10-12 min

Lägg ner laxen och sjud vidare 6-8 min

Lägg ner räkorna strax innan servering så att dom precis hinner bli varma

Garnera med dill och servera.

  

Fred:

 

Ägg & Baconmuffins

 

 

4 port

 

16 långa skivor bacon

8 ägg

8 skivor vitt formbröd

Salt o peppar

 

Sätt ugnen på 225 gr

Lägg baconskivorna som ett kryss i botten på fördjupningarna i en muffinsplåt

Ta ut rundlar ur brödskivorna och lägg på baconet i fördjupningen

Knäck ett ägg över brödskivan och krydda det

Vik över baconskivorna över ägget och grädda i ca 15 min

Baconet ska vara knaprigt och ägget fast

Servera med sallad.

 

Lörd:

 

CIDERBRÄSSERAD KYCKLINGFILÉ

 

 

4 kycklingfiléer á 150 gr

 3 dl halvtorr äppelcider

 4 aromrika äpplen

 1 morot

 1 gul lök

 1 liten purjo

 ½ dl kycklingfond

 2 dl grädde

 2 msk smör

 salt och peppar

 

TILLBEHÖR:

2 röda och 2 gula paprikor, ruccola, färsk mejram och jasminris.

 

Sätt ugnen på 250 gr, dela och kärna ur paprikorna och lägg dem i ugnen med den kupade sidan upp tills de svartnar 20-30 min. Lägg dem sedan i en bunke med plastfilm på i 20 min. Skala dem.

Skala kärna ur och klyfta 3 äpplen. Skala morot och lök, ansa purjon dela i mindre bitar, skiva moroten tunt. Lägg äpplen och alla gröns utom paprikorna i grytan, slå på äppelcidern och kycklingfond låt allt bräsera under lock i 15 min.

Putsa filéerna, salta och peppra och bryn dem runtom i fettet, lägg över dom i grytan och koka ytterligare 10 min. Lyft upp dem och håll dem varma.

Häll grädden i såsen och koka 5-10 min. Sila och pressa gröns. gm silen, hetta upp den igen och vispa den skummig före servering.

Skär de sparade äpplet i skivor och stek dem i smör. Strimla paprikorna. Skär filéerna i sneda skivor.

 Lägg upp på varma tallrikar, paprika, äpplen, kyckling och ruccola. Skeda såsen runt, garnera med mejram och servera med riset.

  

Sönd:

 

Kasslergryta

 

1 stor purjolök

1 grön paprika

1 röd paprika

150 g färska champinjoner

Smör

400 g kassler

3 dl matl.grädde

½ dl chilisås

1 -2  vitlöksklyftor

salt och svartpeppar

 

Strimla kassler, paprika och purjolök.

Ansa och skiva svampen

Smält smöret i en gryta

Bryn sedan svamp, purjolök och paprikan tills det blir mjukt

Tillsätt kassler och låt den fräsa med en stund

Tillsätt grädde, chilisås och vitlök, rör om

Koka upp och låt det puttra i ca 10 min.

Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med ris och sallad.

  

 

 

 

 



 

 

 


 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards