Alla inlägg under maj 2013
Körde "all in" från frysen idag, ja inte potätera men resten. Gör lite mer än jag egentligen fixar så här års så när det kommer till matlagningen på kvällen är krafterna ofta slut. Tur jag har en man som gillar att grilla.
Resultatet av dagens fiskpaket
Ringlade lite smörolja ca 15 x 15 cm på två ganska stora folieark, kryddade i det med salt och citronpeppar med dill.
Täckte det först med fryst purjo
Hittade den andra halva mängden av den här påsen i frysen och la på det fryst. Funkar till fisk också.
Delade ett 400 g torkfilépaket på mitten, (det var helt tinat) saltade ena sidan och la det mot grönsakerna. Kryddade ovansidan med salt och samma citronpeppar som i smöret.
La på en rejäl klick, ca 2 msk skulle jag tro av lättfraiche "Franska örter"
Förslöt paketet kant mot kant först och vek sen upp ändarna som "ett vikingaskepp", viktigt att paketet är tätt.
La det under lock på grillgallret i 20 min. Tror det tar ungefär lika lång tid på en öppen, eller på glöden "i skogen".
Ni måste testa det här, blev så gott. Gör ni det "i skogen" så lägg i potatisen i grövre tärningar också, kanske förkokta några min, gör paketen helt klara hemma, men ta med dom i en form av något slag.
Sen är det bara tömma upp på tallriken och njuta.
Månd:
Falsk kålpudding
400 g köttfärs
1 - 2 gula lökar strimlade
1½ l strimlad vitkål
Smör till stekning
½-1 msk japansk soja
5 dl köttbuljong, tärning + vatten
Salt
Peppar
Fräs köttfärsen med lök och vitkål i smöret i en panna som det finns lock till.
Tillsätt soja efter en stund.
När löken börjar bli genomskinlig tillsätts buljong.
Låt alltsammans puttra ihop under lock i 15 min, det ska vara lite blött och kålen mjuk när det är klart.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis eller ris, lingonsylt och rivna morötter.
Tisd:
Vitfisk i foliepaket med gröna bönor, lök o tomat, gremolatasås
Rivet skal av 2 citroner
4 finhackade vitlöksklyftor
2 dl hackad bladpersilja
¾ dl olivolja
flingsalt
svartpeppar
ev gräddfil
Blanda allt och smaka av.
Onsd:
Korv av nåt slag
Torsd:
Grillad fläskkotlett med färskpotatis, tzatziki och grillad squash
Fred:
Crepes med skaldjur
Lörd:
Kyckling, currysås o ris
Sönd:
Grillat kött av nåt slag
Långbakad selleri med ägg och brynt smör
1 st stor rotselleri
100 g rostade salta mandlar
4 st stora ägg
50 gram smör
gräslök
salt & sv.peppar
Citronkräm:
1,5 dl créme fraiche
1 st liten citron, skalet
2 msk citronsaft
salt & sv.peppar
Tvätta sellerin noga men behåll skalet på.
Lägg in den hel på en plåt i ugnen och baka på 175 grader i 2-3 timmar.
Den ska vara riktigt mjuk när den är färdig.
Blanda samman ingredienserna till citronkrämen.
Krydda med salt och svartpeppar.
Ställ kallt.
Koka äggen mjuka ca 6-7 min.
Skala och tärna dem fint. Jag brukar ta hjälp av
en äggskivare.
Bryn smöret i en stekpanna tills det doftar nötbrunt.
Sila smöret om du vill ha ett snyggt, klart smör.
Skär sellerin i klyftor och lägg upp de ljumma klyftorna på ett fat.
Toppa med ägget, mandlarna och smöret.
Klipp över gräslök.
Servera med citronkrämen.
Så enkel men så gott och med olivtryffeloljan som pricken över i.
Fräste 4-5 salladslökar och 6 champinjoner en stund, vände runt ett par nävar sparris från frysen. Pudrade över ett par msk mjöl och 3 dl gräddmjölk. Kryddade med salt, cayenne, lite sv,peppar och paprikapulver lät det puttra 3 min innan jag rörde i 1 burk väl avrunna kräftstjärtar.
Kokade bandpasta till som fick lite av tryffeloljan på sig innan jag la på såsen.
Fräs 400 g färs med 1 påse tacokrydda enl anvisning på påsen, lägg till en näve majs.
Lägg dom på tortillabröd, rulla hop och lägg i smord form
Skeda över tacosås av valfri styrka och strö på riven ost, gratinera i 225 gr i 15 min
Servera med grönsaker och gräddfil/turk.yoghurt, Här fick vi lite röra över som vi serverade bredvid.
Vill du hellre servera burritos, så bara ostgratinerar du rullarna och serverar tacosåsen till med gräddfilen.
Tanken var att vi skulle på en dagskryss med P-H idag, men det blåste så ini bomben så vi avbokade. Matplanering för idag fanns alltså inte så det fick bli en kylskåpsrensning. Typ "Här är ditt kylskåp" med lite fusk med ett paket baconspill från frysen.
Bacon, lök, paprika, squash, champinjonfötter (hade använt hattarna i helgen) tomat, smala gröna bönor, några skivade rädisor och en skvätt grädde som hade gått ut datummässigt men luktade ok. Nån tsk av en het sweet chili med gul chili och ananas och lite japansk soja i 2 pytsar från senaste sushimiddagen.
Serverat med bandpasta blev det helt ok. Hur jag gjorde? Ja fräste och hällde på typ, lite svartpeppar så klart!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 |
5 | |||||
6 | 7 |
8 |
9 |
10 | 11 |
12 | |||
13 | 14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 | 21 |
22 |
23 | 24 |
25 |
26 | |||
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||||
|