Matsedeln

Alla inlägg under maj 2013

Av Neta - 10 maj 2013 22:45

Körde "all in" från frysen idag, ja inte potätera men resten. Gör lite mer än jag egentligen fixar så här års så när det kommer till matlagningen på kvällen är krafterna ofta slut. Tur jag har en man som gillar att grilla.


 


Resultatet av dagens fiskpaket


Ringlade lite smörolja ca 15 x 15 cm på två ganska stora folieark, kryddade i det med salt och citronpeppar med dill.

Täckte det först med fryst purjo

Hittade den andra halva mängden av den här påsen i frysen och la på det fryst. Funkar till fisk också.

Delade ett 400 g torkfilépaket på mitten, (det var helt tinat) saltade ena sidan och la det mot grönsakerna. Kryddade ovansidan med salt och samma citronpeppar som i smöret.

La på en rejäl klick, ca 2 msk skulle jag tro av lättfraiche "Franska örter"

Förslöt paketet kant mot kant först och vek sen upp ändarna som "ett vikingaskepp", viktigt att paketet är tätt.

La det under lock på grillgallret i 20 min. Tror det tar ungefär lika lång tid på en öppen, eller på glöden "i skogen".


Ni måste testa det här, blev så gott. Gör ni det "i skogen" så lägg i potatisen i grövre tärningar också, kanske förkokta några min, gör paketen helt klara hemma, men ta med dom i en form av något slag.


Sen är det bara tömma upp på tallriken och njuta.

Av Neta - 6 maj 2013 11:19

  Månd:

 

Falsk kålpudding

 

 400 g köttfärs
1 - 2 gula lökar strimlade
1½ l strimlad vitkål
Smör till stekning
½-1 msk japansk soja
5 dl köttbuljong, tärning + vatten
Salt
Peppar

 

Fräs köttfärsen med lök och vitkål i smöret i en panna som det finns lock till.
Tillsätt soja efter en stund.
När löken börjar bli genomskinlig tillsätts buljong.
Låt alltsammans puttra ihop under lock i 15 min, det ska vara lite blött och kålen mjuk när det är klart.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis eller ris, lingonsylt och rivna morötter.

 

  Tisd:

 

Vitfisk i foliepaket med gröna bönor, lök o tomat, gremolatasås

 

Rivet skal av 2 citroner

4 finhackade vitlöksklyftor

2 dl hackad bladpersilja

¾ dl olivolja

flingsalt

svartpeppar

ev gräddfil

 

  Blanda allt och smaka av.

 

  Onsd:

 

Korv av nåt slag   

 

  Torsd:

 

Grillad fläskkotlett med färskpotatis, tzatziki och grillad squash

 

  Fred:

 

Crepes med skaldjur

 

  Lörd:

 

Kyckling, currysås o ris

 

  Sönd:

 

Grillat kött av nåt slag

 

 


 

Av Neta - 6 maj 2013 11:14

 

Långbakad selleri med ägg och brynt smör



1 st stor rotselleri

100 g rostade salta mandlar

4 st stora ägg

50 gram smör

gräslök

salt & sv.peppar

 

Citronkräm:

1,5 dl créme fraiche

1 st liten citron, skalet

2 msk citronsaft

salt & sv.peppar

 

Tvätta sellerin noga men behåll skalet på.

Lägg in den hel på en plåt i ugnen och baka på 175 grader i 2-3 timmar.

Den ska vara riktigt mjuk när den är färdig.

 

Blanda samman ingredienserna till citronkrämen.

Krydda med salt och svartpeppar.

Ställ kallt.


Koka äggen mjuka ca 6-7 min.

Skala och tärna dem fint. Jag brukar ta hjälp av

en äggskivare.

Bryn smöret i en stekpanna tills det doftar nötbrunt.

Sila smöret om du vill ha ett snyggt, klart smör.

Skär sellerin i klyftor och lägg upp de ljumma klyftorna på ett fat.

Toppa med ägget, mandlarna och smöret.

 Klipp över gräslök.

Servera med citronkrämen.

 


Av Neta - 5 maj 2013 22:30

Så enkel men så gott och med olivtryffeloljan som pricken över i.


      Fräste 4-5 salladslökar  och 6 champinjoner en stund, vände runt ett par nävar sparris från frysen. Pudrade över ett par msk mjöl och 3 dl gräddmjölk. Kryddade med salt, cayenne, lite sv,peppar och paprikapulver lät det puttra 3 min innan jag rörde i 1 burk väl avrunna kräftstjärtar.

Kokade bandpasta till som fick lite av tryffeloljan på sig innan jag la på såsen.

Av Neta - 3 maj 2013 22:28

Fräs 400 g färs med 1 påse tacokrydda enl anvisning på påsen, lägg till en näve majs.

 

    Lägg dom på tortillabröd, rulla hop och lägg i smord form

 

    Skeda över tacosås av valfri styrka och strö på riven ost, gratinera i 225 gr i 15 min

 

    Servera med grönsaker och gräddfil/turk.yoghurt, Här fick vi lite röra över som vi serverade bredvid.

 

Vill du hellre servera burritos, så bara ostgratinerar du rullarna och serverar tacosåsen till med gräddfilen.

Av Neta - 2 maj 2013 22:31

Tanken var att vi skulle på en dagskryss med P-H idag, men det blåste så ini bomben så vi avbokade. Matplanering för idag fanns alltså inte så det fick bli en kylskåpsrensning. Typ "Här är ditt kylskåp" med lite fusk med ett paket baconspill från frysen.


     


Bacon, lök, paprika, squash, champinjonfötter (hade använt hattarna i helgen) tomat, smala gröna bönor, några skivade rädisor och en skvätt grädde som hade gått ut datummässigt men luktade ok. Nån tsk av en het sweet chili med gul chili och ananas och lite japansk soja i 2 pytsar från senaste sushimiddagen.

Serverat med bandpasta blev det helt ok. Hur jag gjorde? Ja fräste och hällde på typ, lite svartpeppar så klart!

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards