Direktlänk till inlägg 22 september 2012
Har regnat oavbrutet här sen i morse, ibland lite mindre och ibland vräkt ner. Har passat på gå igenom lite tidningar och skrivit av några recept. Bl.a detta
Toscaäppelpaj
125 g smör
3½ dl mjöl
1 msk mörk sirap
2 tsk vanillinsocker
4 äpplen
½ dl mörk sirap
½ dl vatten
2 msk pot.mjöl
100 g smör
1 dl mörksirap
2 msk mjöl
2 msk mjölk
100 g mandelspån
Sätt ugnen på 200 gr
Mixa samman smör, mjöl, sirap och vaniljsocker i matberedare
Kavla ut degen och klä en 24 cm form
Förgrädda i 10 min
Skala, kärna ur och skär ner äpplena i småbitar
Lägg i kastrull tillsammans med sirap, vatten och potatismjöl
Koka under omrörning tills äpplena mjuknat, tar ca 3 min
Häll blandningen i pajskalet
Blanda resten av ingredienserna i en annan kastrull och sjud under omrörning tills smeten tjocknar
Bred ut den över äppelsmeten
Grädda mitt i ugnen tills toscan fått fin färg ca 15 min
Servera med ljummen vaniljsås.
Chokladäppelpaj
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
4 äpplen
400 g mandelmassa
50 g mörk choklad
Sätt ugnen på 200 gr
Mixa hop degen i en matberedare och kavla ut den lagom till en 24 cm form
Förgrädda i 5 min
Skala, kärna ur och klyfta äpplena
Riv mandelmassan grovt och strö ut hälften i pajskalet
Fördela äppelklyftorna över
Strö över resten av mandelmassan och riv chokladen över det
Grädda mitt i ugnen i ca 15 min
Servera med grädde eller vaniljsås
Sen kan ju det här vara bra att ha till
Fin äkta vaniljsås
2 vaniljstänger
8 dl vispgrädde
4 äggulor
4 msk socker
4 tsk pot.mjöl
Skåra vaniljstängerna på längden
Koka upp dem med 6 dl av grädden
Ta kastrullen från värmen och låt det stå och dra i 15 min
Fiska därefter upp vaniljstängerna, skölj av dom och torka på hushållspapper. Kan sen delas och användas i socker som efter ett tag får en fin vaniljtouch.
Vispa ihop äggulor, socker och pot.mjöl med lite av vaniljgrädden i en bunke
Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud såsen under vispning tills den tjocknar
Se till att den inte börjar koka
Låt den kallna
Vispa resten av grädden ganska lös och blanda ner i den kalla såsen.
Eller om ni föredrar en enklare variant
Enkel vaniljsås
2 ägg
4 msk socker
4 tsk pot.mjöl
8 dl mjölk, 3%
Vispa hop, hetta upp under vispning och sjud sedan såsen utan att den kokar tills den tjocknar
Låt den sen kallna helt och rör i den lite då och då
Vispa därefter ner 2 msk vaniljsocker och låt såsen stå några minuter före servering.
Ännu en
Vaniljkräm med Créme Fraiche
4 dl créme fraiche
2 msk äkta vaniljsocker
1 dl florsocker
Blanda och låt den dra i kylen 1 timme före servering
God till fruktpaj men även till färska bär och chokladkaka
Sen finns ju marzanpulver som alternativ också, bara vispa i mjölk.
Så nu får det vara nog med kalorier för idag, nu ska jag gå och koka lite bulgur och vit sparris som jag köpte fryst häromdan, ska bli i en sallad med kräftstjärtar, ägg och grönsaker.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 |
16 |
|||
17 | 18 | 19 |
20 |
21 |
22 | 23 | |||
24 |
25 | 26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|