Alla inlägg under juli 2012
Skulle ju aldrig göra det här en dag med sol och 25 gr men en regnig dag gick det bra
Idag trodde jag att jag tagit fram baconsnitt, eller rättare sagt jag bad maken ta fram det och han höll fram det och sa "Är det de här?" Ja jag trodde det och han också men det var julskinka, vi köpte en lättrökt sån när dom sålde ut dom men blev inte helförtjusta då så det hamnade i frysen, omärkt som så mkt annat . Den var iaf fullt ätbar fortfarande
Så jag gjorde det här, fräste 1 lök, 2 slantade morötter och 1 strimlad paprika.
Skar ner skinkan (ca 300 gr) i det efter en stund, hällde på lika delar matlagningsgrädde och vatten totalt 5 dl, med ett par skvättar Sweet mangosås i. Puttrade en stund med 2 msk mjöl i också. Kryddade med salt, sv.peppar och paprikapulver. Åts till pasta.
Helt ok regnvädersmat.
Ja min portugisiska gurksoppa har ni fått innan, http://netaave.bloggplatsen.se/2012/05/21/7963631-veckans-vegetariska/
Här är en annan
Svalkande gurksoppa
1 stor gurka
4 dl naturell yoghurt
1 press vitlöksklyfta
½ tsk salt
1 knapp msk rapsolja eller mild olivolja
Sv.peppar
Grovriv gurkan ner i en skål så all vätska kommer med
Tillsätt yoghurt, vitlök, salt, olja och smaka av med sv.peppar och ev mer salt
Fördela i kylda skålar och ringla lite olja över vid servering.
En klassiker och en variant med vattenmelon
Gazpacho
4 tomater
1 gurka
1 röd paprika
½ vitlöksklyfta
¼ gul lök, skalad
2 skivor formfranska
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
salt o sv.peppar
Toppa gärna med fintärnad gurka, dill o räkor.
Ansa och dela grönsakerna men ta undan ¼ del av gurkan
Mixa grönsaker o löksorterna med bröd
Smaka av med vinäger olja o kryddor
Spä med vatten om den blir för tjock
Låt kallna i kyl
Servera med toppingen
Gazpacho med vattenmelon
1 vattenmelon ca 1.3 kg
1 gul paprika
½ gurka
2 små färska lökar
1 vitlöksklyfta
1 burk hela tomater
6 dl tomatjuice
Ca ½ dl rödvinsvinäger
3 msk rapsolja
Salt & sv.peppar
¼ kruka färsk mynta
Skala, ansa och kärna ur melon och paprika
Dela alla gröns o melon i mindre bitar
Krossa vitlöken och ta bort skalet
Mixa grovt med tomater, juice, vinäger, oljan och ca 1 tsk salt
Smaka av
Lägg i myntan och mixa helt kort
Ställ i kylen minst 1 timme före servering och servera riktigt kall.
Dessa kan med fördel även serveras kalla
1-2 gula lökar
1 msk smör
1 msk mjöl
1 brk passerade eller krossade tomater
6 dl vatten
1 höns – eller grönsaksbuljongtärning
1-2 tsk torkad basilika
salt & svartpeppar
ca 1 msk tomatpuré
1 dl grädde, fraiche eller turk.youghurt
Ev tärnade färska tomater i tallriken vid servering
Skala och hacka löken
Fräs den mjuk i smöret, strö över mjöl, rör om
Tillsätt tomterna, vattnet, buljongtärning och basilika.
Koka under lock ca 5 min
Smaka av med kryddor och tomatpuré
Blanda i grädden eller fraiche/youghurt (kan också serveras i tallriken)
Mixa ev soppan slät.
Creme ninon
Med mousserande vin
6 port
2 schalottenlökar
1 msk rapsolja
1 dl torrt mousserande vin
8 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
500 g frysta ärtor
125 g mascarponeost eller nat. philadelphia
2 msk färsk dragon
½ citron, saft av
salt o nymalen vitpeppar
Mousserande vin till servering
Skala och finhacka löken
Fräs den mjuk i oljan i en kastrull utan att den tar färg
Häll i vinet och låt det koka in nästan helt
Tillsätt vatten och buljong
Koka upp
Häll i ärtorna och låt det koka upp igen, dra kastrullen åt sidan
Mixa soppan helt slät med mascarponen, dragon och citron
Späd med vatten om den blir tjock
Smaka av med salt o peppar
Servera nymixad och luftig med en skvätt mousserande vin vid bordet.
Avocadosoppa med räkor
5 mogna avocado
2 tsk press citron
10 dl vatten
2 dl vitt vin
2 msk grönsaksfond
2 dl vispgrädde
1-1,5 tsk salt
1/2-1 krm cayenne
ca 32 skalade räkor
ev 100 gr löjrom
fin olivolja
nymalen sv.peppar
Mixa avocado och citron till mos.
Blanda vatten vin och fond.
Spä avocadomoset med lite av den blandningen.
Häll över i en större skål och vispa i resten av blandningen och grädden.
Smaka av med salt och cayenne och ställ kallt.
Servera i soppskål, toppa med räkor och rom.
Ringla lite olivolja i tallriken och dra ett varv med pepparkvarnen.
En enklare avocadosoppa som kan serveras varm eller kall
2 avocado
2 dl vispad grädde
1 l hönsbuljong
ev salt
svpeppar
Mixa avocado och grädde
Vispa ner i buljongen
Smaka av och servera.
Dagens lunch, våfflor med hjortronsylt
Fiskpaket för 4
4 bitar torskfilé
ca 400 g brytbönor
4 "högar" räkor
½ röd paprika
2 lökar
½ vitlök
4 rejäla skivor citron
100 g smaksatt smör, rivet skal av citron, vitlöksblast och provecalska kryddor (frysta) efter smak, salt &sv.peppar
4 ark folie, 40 x 40 cm
olja
Vik varje folie dubbel och olja den
Lägg på brytbönor och lägg fisken på det.
Salta och peppra fisken
Lägg räkor, paprika och vitlök på och runt om
Pressa citronsaft över alltsammans
Lägg på en rejäl klick av det smaksatta smöret och tryck fast citronen på det.
Förslut paketen och grilla ca 10-15 min
Servera med färskpotatis och sallad.
Skördade årets första vitlök idag, lite för tidigt var det nog för den hade inte klyftat sig än men använde lite av blasten + lite salt & sv.peppar till att smaksätta en naturell Philadelphia, blev kanon.
Grundreceptet med fyllningsförslag är så här
Matmuffins
75 g smör
6 dl mjöl, 360 g
3 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 ägg
3 dl fil
Sätt ugnen på 200 gr
Smält smöret och låt det svalna
Blanda mjöl, bakpulver och salt
Vispa samman ägg, fil och smör
Blanda allt
Vänd ner ev fyllning
Toppa med lite av fyllningen
Grädda ca 20 min tills dom fått färg.
Grekisk fyllning
300 g feta i tärningar
3 msk soltorkade tomater i strimlor
1 liten rödlök i tunna klyftor
2 dl svarta oliver
1 dl finhackad basilika
Dansk fyllning
240 g tärnat bacon
1 rödlök i tunna klyftor
300 g körsbärstomater
200 g riven västerbottenost
Fransk fyllning
200 g getost i bitar
2 päron, urkärnade i tunna klyftor
100 g valnötter
1 dl flytande honung
Italiensk fyllning
1 burk tapenade á 154 g
300 g körsbärstomater i klyftor
160 g rökt skinka, skivor
100 g riven ost
Fast vi gjorde en fyllning på:
300 g köttfärs
1 lök, hackad
salt & sv.peppar
1 dl majs
1 msk tomatpuré
100 g fetaost, smulad
ca 12 gröna oliver, skivade
Fräste lök o köttfärs, kryddade och tillsattte resten
rörde hop med smeten och fick ca 24 st i vanlig muffinsstrl. gräddade som ovan.
Var väldigt goda.
Pastasallad med bratwurst och vattenmelon
+
=
Hade faktikskt lite mangosås till också.
Hur gör ni pastasallad?
Idag hade jag förutom pastan som kokas "al dente" lite ärtor, majs o paprika från sån fryspåse, en carlipaprika som är en ljust grön och mild spetspaprika, 2 tomater, 8 rädisor, och en bit tärnad vattenmelon. Dressade med 2 delar olivolja och 1 del vit balsamico, salt, sv.peppar och salladskrydda.
Orkade inte tända grillen så det blev stekpannan till "brattarna", mangosåsen var som häromdan lite mezeyoghurt med mango chutney, salt o sv.peppar i. Riktigt fräscht till detta.
Så här är middagarna från i förrgår och igår.
Jo kasslern hamnade på grillen i lördags, tillsammans med ett foliepaket med rädisor och lök. Färskpotatis, sockerärtor en sallad på färsk vitkål och en sås på matyoghurt och mango chutney till. Som ni ser även ett glas rött till.
Igår blev det tacos och en kall öl, dricker sällan öl men till tacos är det ok. Igår åt vi bara med chips, hade köttfärs, sallad, majs, vattenmelon, lök, gurka, tomater, röd paprika och gröna oliver till. Så ostsås från burk, tycker den är vansinnigt god.
Finns väl inte 2 familjer som äter tacos likadant Har varit sugen på göra med kyckling o faijita så det blir det nästa gång
och då måste man ha rödlök och avocado också.
Idag har jag haft barnbarnen här och gjorde tomatsoppa till lunch, ja dom gillade det faktiskt 13-åringen tyckte till o med det var gott och tog om ;) 9-åringen gillade nog krutongerna bäst, sen hade jag kokat lite rödbetor som åts med fetaost och hallonbalsamico, det var inte lika populärt men jordgubbar och glass gick ner.
Nu ikväll slängde vi på några hamburgare på grillen och lite strips i fritösen, hade lite av mangosåsen kvar sen helgen och det funkade faktiskt. Sen vanliga tillbehör, hamburgerdressing, bostongurka, friterad lök o ketchup. Sallad förstås, ja det dög och mätta blev vi.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 | 4 |
5 |
6 | 7 |
8 | |||
9 |
10 | 11 | 12 | 13 |
14 |
15 | |||
16 |
17 | 18 |
19 |
20 |
21 | 22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 | |||
30 | 31 |
||||||||
|