Matsedeln

Alla inlägg under juli 2012

Av Neta - 10 juli 2012 22:00

Skulle ju aldrig göra det här en dag med sol och 25 gr men en regnig dag gick det bra   

Idag trodde jag att jag tagit fram baconsnitt, eller rättare sagt jag bad maken ta fram det och han höll fram det och sa "Är det de här?" Ja jag trodde det och han också men det var julskinka, vi köpte en lättrökt sån när dom sålde ut dom men blev inte helförtjusta då så det hamnade i frysen, omärkt som så mkt annat . Den var iaf fullt ätbar fortfarande


  Så jag gjorde det här, fräste 1 lök, 2 slantade morötter och 1 strimlad paprika.

Skar ner skinkan (ca 300 gr) i det efter en stund, hällde på lika delar matlagningsgrädde och vatten totalt 5 dl, med ett par skvättar Sweet mangosås i. Puttrade en stund med 2 msk mjöl i också. Kryddade med salt, sv.peppar och paprikapulver. Åts till pasta.

Helt ok regnvädersmat.

Av Neta - 8 juli 2012 23:44

Ja min portugisiska gurksoppa har ni fått innan, http://netaave.bloggplatsen.se/2012/05/21/7963631-veckans-vegetariska/


Här är en annan


Svalkande gurksoppa

 

 

1 stor gurka

4 dl naturell yoghurt

1 press vitlöksklyfta

½ tsk salt

1 knapp msk rapsolja eller mild olivolja

Sv.peppar

 

Grovriv gurkan ner i en skål så all vätska kommer med

Tillsätt yoghurt, vitlök, salt, olja och smaka av med sv.peppar och ev mer salt

Fördela i kylda skålar och ringla lite olja över vid servering.


En klassiker och en variant med vattenmelon


Gazpacho

 

 

4 tomater

1 gurka

1 röd paprika

½ vitlöksklyfta

¼ gul lök, skalad

2 skivor formfranska

1 msk balsamvinäger

2 msk olivolja

salt o sv.peppar

 

 

Toppa gärna med fintärnad gurka, dill o räkor.

 

Ansa och dela grönsakerna men ta undan ¼ del av gurkan

Mixa grönsaker o löksorterna med bröd

Smaka av med vinäger olja o kryddor

Spä med vatten om den blir för tjock

Låt kallna i kyl

Servera med toppingen

 

 


Gazpacho med vattenmelon

 

 

1 vattenmelon ca 1.3 kg

1 gul paprika

½ gurka

2 små färska lökar

1 vitlöksklyfta

1 burk hela tomater

6 dl tomatjuice

Ca ½ dl rödvinsvinäger

3 msk rapsolja

Salt & sv.peppar

¼ kruka färsk mynta

 

Skala, ansa och kärna ur melon och paprika

Dela alla gröns o melon i mindre bitar

Krossa vitlöken och ta bort skalet

Mixa grovt med tomater, juice, vinäger, oljan och ca 1 tsk salt

Smaka av

Lägg i myntan och mixa helt kort

Ställ i kylen minst 1 timme före servering och servera riktigt kall.


Dessa kan med fördel även serveras kalla


 

 

Tomatsoppa

 

 

1-2 gula lökar

1 msk smör

1 msk mjöl

1 brk passerade eller krossade tomater

6 dl vatten

1 höns – eller grönsaksbuljongtärning

1-2 tsk torkad basilika

salt & svartpeppar

ca 1 msk tomatpuré

1 dl grädde, fraiche eller turk.youghurt

 

Ev tärnade färska tomater i tallriken vid servering

 

Skala och hacka löken

Fräs den mjuk i smöret, strö över mjöl, rör om

Tillsätt tomterna, vattnet, buljongtärning och basilika.

Koka under lock ca 5 min

Smaka av med kryddor och tomatpuré

Blanda i grädden eller fraiche/youghurt (kan också serveras i tallriken)

Mixa ev soppan slät.


Creme ninon

Med mousserande vin



6 port

 

2 schalottenlökar

1 msk rapsolja

1 dl torrt mousserande vin

8 dl vatten

2 hönsbuljongtärningar

500 g frysta ärtor

125 g mascarponeost eller nat. philadelphia

2 msk färsk dragon

½ citron, saft av

salt o nymalen vitpeppar

 

Mousserande vin till servering

 

Skala och finhacka löken

Fräs den mjuk i oljan i en kastrull utan att den tar färg

Häll i vinet och låt det koka in nästan helt

Tillsätt vatten och buljong

Koka upp

Häll i ärtorna och låt det koka upp igen, dra kastrullen åt sidan

Mixa soppan helt slät med mascarponen, dragon och citron

Späd med vatten om den blir tjock

Smaka av med salt o peppar

Servera nymixad och luftig med en skvätt mousserande vin vid bordet.

 

 

 

 

Avocadosoppa med räkor

 

5 mogna avocado

 

2 tsk press citron

 

10 dl vatten

 

2 dl vitt vin

 

2 msk grönsaksfond

 

2 dl vispgrädde

 

1-1,5 tsk salt

 

1/2-1 krm cayenne

 

ca 32 skalade räkor

 

ev 100 gr löjrom

 

fin olivolja

 

nymalen sv.peppar

 

Mixa avocado och citron till mos.

Blanda vatten vin och fond.

Spä avocadomoset med lite av den blandningen.

Häll över i en större skål och vispa i resten av blandningen och grädden.

Smaka av med salt och cayenne och ställ kallt.

Servera i soppskål, toppa med räkor och rom.

Ringla lite olivolja i tallriken och dra ett varv med pepparkvarnen.

 

 En enklare avocadosoppa som kan serveras varm eller kall


2 avocado

2 dl vispad grädde

1 l hönsbuljong

ev salt

svpeppar


Mixa avocado och grädde

Vispa ner i buljongen

Smaka av och servera.

 

Av Neta - 8 juli 2012 00:49

  Dagens lunch, våfflor med hjortronsylt


   


Fiskpaket för 4


4 bitar torskfilé

ca 400 g brytbönor

4 "högar" räkor

½ röd paprika

2 lökar

½ vitlök

4 rejäla skivor citron

100 g smaksatt smör, rivet skal av citron, vitlöksblast och provecalska kryddor (frysta) efter smak, salt &sv.peppar

4 ark folie, 40 x 40 cm

olja


Vik varje folie dubbel och olja den

Lägg på brytbönor och lägg fisken på det.

Salta och peppra fisken

Lägg räkor, paprika och vitlök på och runt om

Pressa citronsaft över alltsammans

Lägg på en rejäl klick av det smaksatta smöret och tryck fast citronen på det.

Förslut paketen och grilla ca 10-15 min

Servera med färskpotatis och sallad.


    Skördade årets första vitlök idag, lite för tidigt var det nog för den hade inte klyftat sig än men använde lite av blasten + lite salt & sv.peppar till att smaksätta en naturell Philadelphia, blev kanon.



Av Neta - 6 juli 2012 14:04

  Grundreceptet med fyllningsförslag är så här

Matmuffins

 

75 g smör

6 dl mjöl, 360 g

3 tsk bakpulver

½ tsk salt

2 ägg

3 dl fil

 

Sätt ugnen på 200 gr

Smält smöret och låt det svalna

Blanda mjöl, bakpulver och salt

Vispa samman ägg, fil och smör

Blanda allt

Vänd ner ev fyllning

Toppa med lite av fyllningen

Grädda ca 20 min tills dom fått färg.

 

Grekisk fyllning

300 g feta i tärningar

3 msk soltorkade tomater i strimlor

1 liten rödlök i tunna klyftor

2 dl svarta oliver

1 dl finhackad basilika

 

Dansk fyllning

240 g tärnat bacon

1 rödlök i tunna klyftor

300 g körsbärstomater

200 g riven västerbottenost

 

Fransk fyllning

200 g getost i bitar

2 päron, urkärnade i tunna klyftor

100 g valnötter

1 dl flytande honung

 

Italiensk fyllning

1 burk tapenade á 154 g

300 g körsbärstomater i klyftor

160 g rökt skinka, skivor

100 g riven ost

 

 

 Fast vi gjorde en fyllning på:

300 g köttfärs

1 lök, hackad

salt & sv.peppar

1 dl majs

1 msk tomatpuré

100 g fetaost, smulad

ca 12 gröna oliver, skivade


Fräste lök o köttfärs, kryddade och tillsattte resten

rörde hop med smeten och fick ca 24 st i vanlig muffinsstrl. gräddade som ovan.


Var väldigt goda.

Av Neta - 3 juli 2012 23:51

Pastasallad med bratwurst och vattenmelon


  +   =   Hade faktikskt lite mangosås till också.

Hur gör ni pastasallad?


Idag hade jag förutom pastan som kokas "al dente" lite ärtor, majs o paprika från sån fryspåse, en carlipaprika som är en ljust grön och mild spetspaprika, 2 tomater, 8 rädisor, och en bit tärnad vattenmelon. Dressade med 2 delar olivolja och 1 del vit balsamico, salt, sv.peppar och salladskrydda.

Orkade inte tända grillen så det blev stekpannan till "brattarna", mangosåsen var som häromdan lite mezeyoghurt med mango chutney, salt o sv.peppar i. Riktigt fräscht till detta.


  Desserten, det enklaste är godast.

Av Neta - 2 juli 2012 22:05

Så här är middagarna från i förrgår och igår.


  Jo kasslern hamnade på grillen i lördags, tillsammans med ett foliepaket med rädisor och lök. Färskpotatis, sockerärtor en sallad på färsk vitkål och en sås på matyoghurt och mango chutney till. Som ni ser även ett glas rött till.


  Igår blev det tacos och en kall öl, dricker sällan öl men till tacos är det ok. Igår åt vi bara med chips, hade köttfärs, sallad, majs, vattenmelon, lök, gurka, tomater, röd paprika och gröna oliver till. Så ostsås från burk, tycker den är vansinnigt god.

Finns väl inte 2 familjer som äter tacos likadant   Har varit sugen på göra med kyckling o faijita så det blir det nästa gång   och då måste man ha rödlök och avocado också.


Idag har jag haft barnbarnen här och gjorde tomatsoppa till lunch, ja dom gillade det faktiskt 13-åringen tyckte till o med det var gott och tog om ;) 9-åringen gillade nog krutongerna bäst, sen hade jag kokat lite rödbetor som åts med fetaost och hallonbalsamico, det var inte lika populärt   men jordgubbar och glass gick ner.


Nu ikväll slängde vi på några hamburgare på grillen och lite strips i fritösen, hade lite av mangosåsen kvar sen helgen och det funkade faktiskt. Sen vanliga tillbehör, hamburgerdressing, bostongurka, friterad lök o ketchup. Sallad förstås, ja det dög och mätta blev vi.

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards