Matsedeln

Alla inlägg under december 2011

Av Neta - 14 december 2011 18:00

Igår provade vi att göra en ny godis sort, lingonkola. Jag tyckte det lät lite juligt o kul att ha en luciakväll.


     


Som ni ser var den vackert röd i kastrullen och den var rätt enkel att göra, tog inte så lång tid heller.


Lingonkola



30 kolor Ingredienser

2 dl

lingon, frysta

1,5 dl

vispgrädde

2,5 dl

strösocker

1 msk

sirap, ljus

Tillagning

Fruktigt sega och goda kolor blir perfekta små presenter inslagna i cellofan eller smörgåspapper.

 

1. Klä en fyrkantig form, ca 20 x 20 cm, invändigt med bakplåtspapper.

2. Låt lingonen tina och mixa dem med mixerstav eller i matberedare. Blanda de mixade lingonen med vispgrädde, strösocker och sirap i en vid kastrull.

3. Låt koka upp och sedan sjuda på medelvärme till 122°, kontrollera med termometer eller häll lite smet i ett glas med kallt vatten. Om du kan rulla en liten kula är kolan färdig. Rör regelbundet. Häll upp i formen och låt stelna.

4. Klipp kolan i fyrkantiga bitar och förvara i rumstemperatur.


Jag gjorde dubbel sats.


Maten igår blev lite halvjulig, dotterns ugn är lite konstig ibland så hon griljerade sin skinka här igår. Så det blev bröd med skinka, rödbetssallad och köttbullar till lunch, och på kvällen gjorde vi potatismos och koade julkorv som vi åt med rödkål från burk. Kändes lite mysigt på lucia.


Idag gjorde jag nåt med rökta laxskivor som jag trodde var laxpudding, men en sån gör man tydligen på kokt potatis med äggstanning i.

Jag gjorde min på skivad rå potatis som jag varvade med grovhackad lök, dill och laxen. Hällde på gräddmjölk och gräddade ca 1 timme i 200 gr. Blev 3 lager lax, lök o dill och jag började och avslutade med bara potatis.


          


Blev helt ok.

Av Neta - 12 december 2011 18:14

 



Min mormor hade alltid stort kalas på juldagen, då var alla 6 ungarna med familjer hemma + en syster till min morfar, "faster Ester". Vartefter alla fick barn, jag gav ju henne sitt första barnbarnsbarn också, så var det knökfullt i stugan dom där juldagarna, o gu va jag kan sakna dom, var ju liksom en årlig släktträff.

Min mormor var en riktig matmamma, tror det är efter henne jag ärvt mitt intresse. Iaf så var det förutom julmaten dom här gångerna alltid samma efterrätt, hon tömde helt enkelt frysen på sommarens bärskörd. Saften och sylten var ju gjord och stod i matkällaren. Tinade bären men livrädd som hon var att det inte skulle räcka så hällde hon i några burkar konserverad frukt också, oftast ananas. Minns inte färsk ananas alls från den här tiden.

Det här serverades alltid ur samma skål, en stor kristallskål som till vardags stod ovanpå linneskåpet i hennes finrum. Den var mörk och  skimrade i alla möjliga färger, kanske rent av svart eller grå i sig själv men det var iaf en väldigt speciell skål.

I den fanns då jordgubbar, hallon, vinbär, kanske ett o annat blåbär också, och så ananasen. Det fick vi med glass och grädde, och sen dess är det mormorsefterrätt. Mina barn gillar det också och för dom så heter det så också.


Igår hade vi gäster och då gjorde jag min Köttfärsgryta med bönor, som finns några inlägg ner här. Till efterrätt gjorde jag just mormorsefterätt, tinade jordgubbar, blåbär och hallon med lite råsocker. Vi serverade det med en urläcker mandelmassekaka och en klick grädde så det blev ju inte exakt som det skulle. Men så gott och sååå uppskattat.


Mandelkaka




50 g mandelmassa

1 ½ dl strösocker
2 ägg, uppvispade

200 g mjukt smör
1 1/4 dl vetemjöl
 ½ tsk bakpulver
 

Sätt ugnen på 175°.
Rör ihop mandelmassa och socker.

Tillsätt de vispade äggen lite i taget och rör sedan ner det mjuka smöret.

 Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten.
Häll smeten i en liten avlång form.

Grädda kakan i 175° varm ugn i 15–20 minuter.

Låt kakan svalna, och skär den sedan i lagom tjocka skivor.

 

Har ni ätit nåt julbord i år?

 

   Eller på ett (H)julbord kanske?    Snodde bilden av min kompis Åsa på fejjan.

Av Neta - 9 december 2011 18:26

 


Vi gör alltid för mkt julgodis med ett undantag och det är chokladknäcken, den är så gudomligt god, smakar som rivalkolorna man köpte för 5 öre när man var liten.   


  

Chokladknäck

 

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk kakao
3/4 dl hackad, rostad sötmandel
2 msk smör

 

Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid 15–30 min. Tillsätt mandel och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna
.


 

Dom här har vi gjort varje år också men tror inte vi dekorerat dom lika två år i rad   , finns ju så mkt kul o fint numera.


KONFEKTRULLE:

 

½ dl russin

½ dl nötter

½ dl fikon.

300 gr mandelmassa.

½ dl press. apelsinsaft.

Smält blockchoklad

Valnötter eller kanderade blad och - eller blommor.

 

Hacka russin, nötter och fikon.

Riv mandelmassan grovt.

Blanda allt med apelsinsaften.

Forma 2 st, 3 cm tjocka längder.

Lägg dem på smörpapper.

Pensla med smält blockchoklad.

Garnera med nötter eller blommor och blad.

 

Bounty hittade jag recept på för några år sen och det vill vi oftast göra, likaså wienwenougat och sen brukar vi göra några tryfflar.


Cocosgodis a´la Bounty

3.5 dl florsocker
200 gram cocos
200 gram mjukt smör/margarin
2 tsk vaniljsocker
2 tsk vispgrädde
150 gram ljus blockchoklad

Kladda ihop allt.
Rulla bollar, doppa i smält blockchoklad.

Lägg på bakpapper att stelna!


Wienernougat:

 

250 gr nougat

125 gr mörk choklad

100 gr flagad och rostad mandel

 

Smält nougat och choklad i vattenbad, blanda ordentligt.

Tillsätt mandeln.

Häll upp i en bakplåtspappersklädd avlång form.

Skaka formen så det blir jämnt.

Vik över pappret ovanpå och ställ kallt till nästa dag.

Skär i bitar.



Tryffel:

 

3½ dl vispgrädde

500 gr mörk choklad

1½ msk messmör

ev.kakao

 

Bryt ner chokladen i mindre bitar i en skål.

Koka upp grädden och häll den över chokladen, rör till allt är smält.

Tillsätt messmör och rör till det smält.

Låt stelna.

Halvmjuk – kan spritsas

Hård – rullas till kulor som rullas i kakao

 

Arraksbollar gör vi inte varje år, men i år har jag införskaffat ett pkt sockerkaksmix och tänkker göra dom. Lika goda till kaffet och vill man kan man göra dom lite större.


Arraksbollar:

 

1 sockerkaka utan fett, eller ett pkt mix.

Smula kakan i en bunke och tillsätt

1½ dl socker

2 msk kakao

1 dl punsch

200 gr mjukt smör

brunt strössel att rulla i

 

Blanda allt till en kladdig deg som rullas till små bollar.

Rulla dem i strössel och ställ kallt.


Nån gång skulle jag vilja göra egna polkagrisar, men då får väl axlarna bli lite bättre först, sen har jag ingen marmorskiva, jagade en sån lite tynnre med blåslampa för ett par år sen men det var omöjligt, bara tjocka bänkskivor, tunga o svindyra.

Polkagrisar

 

5 dl strösocker

2 1/4 dl vatten

2 tsk ättiksprit

15 droppar pepparmyntolja, från apoteket

5-6 droppar röd karamellfärg


Detta behövs:

Neutral matolja

Gummihandskar

Degskrapor helst av plast, metall måste oljas ofta.

Marmorskiva

Sax

vänner


 

Koka socker och vatten till ca 150 grader. När du kokar sockerlagen är det viktigt att du lämnar den ifred. Rör inte i sockerlagen. För flitig omrörning skapar en massa sockerkristaller och dessa kan sabba karamellmassan. Kontrollera temperaturen med bräckprov, dvs häll några droppar sockerlag i en kopp kallt vatten. Om massan stelnar och kan brytas är den klar att börja jobba med

Under tiden oljar du in marmorplattan (samt degskraporna om du använder skrapor av metall) och saxen/kniven

Häll den heta karamellmassan på marmorskivan men spara ca 1 dl i kastrullen och droppa i den röda karamellfärgen i den sparade karamellmassan. Luta kastrullen något mot spisen och lämna värmen på 1:an.

Ta dina degskrapor och vänd karamellmassan mot mitten. Nu är det dags att droppa på pepparmyntoljan. Det är viktigt att massan svalnat lite innan man droppar på, annars förångas smaken av värmen... Fortsätt med detta tills karamellmassan svalnat så pass att ni kan börja arbeta den med händerna.

Drag massan fram och tillbaka i händerna. Det är här vännerna kommer in i bilden, man behöver verkligen någon/några att byta av med eftersom karamellmassan är VARM. Detta fortsätter ni med tills massan blivit seg och svårarbetad. Då ska den formas till en tjock "korv". Häll ut den röda massan i en smal sträng. Vrid "korven" så att den blir smal och får det polkagrisrandiga utseendet. Skruva ut långa, smala polkagrisstänger, gör käppar, använd din fantasi och gör vilka former du vill.

Enklast är att göra långa stänger (20-25 cm), vira in dem en och en i smörpapper och sedan dela dem i mindre bitar när det är dags att äta dem. Annars riskerar du att stå med en stor polkagrisklump som enklast delas med stämjärn och hammare.


 Sista ingrediensen innan vita strecket är viktigast ;)


Sen har vi då det som jag gjort i säkert 35 år, det är det enda godis vi ibland gör även under advent, en riktig latmansknäck och dessutom utan grädde. Blir lite som innanmätet i daim. Här måste det vara äkta smör, annars får man inte rätt smak. Lade ut det här på matklubben och varje dag har jag flera st som spar det. Vansinnigt god är den också.


 


Japansk knäck:

 

100gr smör

drygt 2½ dl socker

½ dl ljus sirap

100 gr mandel

 

Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.

Koka i 20 min, inte för häftigt det får inte bli bränt.

Hacka mandeln under tiden.

Tillsätt den när knäcksmeten är klar och låt det koka ihop.

Häll upp på ett fat och skär i rutor när den stelnat lite.

 

Kolla att smeten är klar genom att droppa några droppar i en kopp med kallt vatten, den ska vara hård.

 

Vi ska göra vårt julgodis i julveckan, kanske lite japanskt till lucia ;)


Maten igår blev kokt falukorv med senapssås, det är onödigt gott   


Kokar korven hel men utan skinnet i vatten med nån tsk salt, kryddpeppar o lagerblad.

Till det åt vi kokt potatis och kokta bitar av kålrötter, så gott att äta det så ibland, man behöver inte alltid mosa.

Senapssåsen gör jag en vanlig vitsås med ett par msk skånsk senap i.


Ikväll är det bara jag och gubben hemma, då ska vi prova något nytt jag fick på mailen. Varit o köpt färsk pasta och gott bröd till det. Gör den med babyspenat, är inte jätteförtjust i ruccola.


Supersnabb festlig räkpasta



4 port pasta i rolig form

300 g räkor, helst stora

2 dl (ca) ruccolablad eller färska spenatblad

2 dl creme fraiche gourmet saffran & tomat

0,5 st fiskbuljongtärning

cayennpeppar

 

Koka pastan någon minut kortare för att få den al dente.

Häll upp pastan i durkslag.

Häll fraiche i en gryta

Smula i tärningen, rör om och koka upp.

Smaka av med cayennepeppar.

Sänk värmen, häll i pastan och rör om.

     Tillsätt räkorna och och ruccolan/spenaten och rör om försiktigt                         

      tills allt är varmt utan att koka.

 

Ja det var allt för idag nu ska jag gå och skala räkorna.

 















Av Neta - 7 december 2011 23:58

Ja eller ett av dom iaf har vi klarat av idag.


  Gjorde först en laddning med Dinkelkakor


Dinkelkakor

 



100 g jäst
100 g smör
1 L vatten eller mjölk
4 tsk salt
4 msk brödkrydda
3 msk honung
2 d solroskärnor
700 g dinkelmjöl fullkorn
720 g vetemjöl special

Gör degen som vanligt.
Jäs 1 timme.
Baka ut till 10 runda kakor
Nagga och jäs 30 min.
Grädda på 225 grader ca 15 min


Sen på samma deg fast med ett annat mjöl isf vetemjöl spec. som jag aldrig hade sett men som dottern köpt, gjorde vi ett helt långpannebröd som jag delade i 4 "limpor"


     


Mjölet som heter Manitoba Cream är ett mjöl som används vid bagerier och gör att brödet får extra jäskraft. Det är rekommenderta av Jan Heed som bakar stenugnsbröd i skåne nånstans och är en av dom proffsigaste bagarna vi har i landet. Jag har en av hans receptböcker om bröd och han bakar kanske på lite annorlunda sätt, använder väldigt lite jäst och har lång jästid, ofta flera timmar.

Jan Heed är också något av chokladproffs och så klart har jag den boken också.   

Blev ett otroligt fint bröd, vi bytte ut vetemjöl special mot manitoba och det blev som "bageriköptas".

Tycker absolut ni ska prova att baka med det.


Eftersom vi bakade höll vi maten så enkel som möjligt och gjorde en broccolisoppa


Broccolisoppa 

 

2 färska broccolibuketter á 250 g

2 gula lökar

1 l hönsbuljong

1 dl grädde

140 g bacon, tärnat

 

Ansa och skär ner broccoli o lök

Koka mjukt i buljongen

Fräs under tiden baconet knaprigt, låt det rinna av på hushållspapper

Tillsätt grädden till grönsakerna och mixa soppan slät

Servera med bacon i tallriken.

 

Blev förvånansvärt matig soppa och jättegod. Järnrik också och det kan vi ju inte få för mkt av den här årstiden.


I morgon ska jag börja göra lite godis, återkommer om det.

Av Neta - 6 december 2011 23:39

Började fundera över julmaten när jag skrev det förra inlägget.


Jansson

köttbullar och kanske prinskorv

omelett med kantarellstuvning är ett måste

rödbetssalladen till köttbullarna

sill, sillsallad

lax både röran o hemgravad, fast tar kanske inte fram både och samtidigt.

skinka och färsk ananas

rom, rödlök, kräftstjärtar o gräddfil

ostar o röda vindruvor

bröd

julmust o öl.


Räcker väl? Gubben kanske vill ha revbensspjäll nån dag men det tror jag vi spar till mellandagarna.

Har jag glömt nåt? Rödkål kanske o nån fräsch lite julig sallad med färsk rödkål o granatäpple, dressad med granatäpplebalsamico o olja.


Av Neta - 6 december 2011 10:57

 


Förutom skinka och sill som jag faktiskt numera inte lägger in själv, så gör vi några röror, vi är ju inte hemma mer än nån av dagarna och vi gillar ändå senapssillen bäst, Abbas alltså.

Det händer dock att jag gör en sort sill som är löjligt enkel, man låter matjesillbitar rinna av till 2 burkar är det lagom med en trea gräddfil, sen rör man bara i i tsk mald koriander och skalet av 1 citron. Klart! Den är löjligt god och impar på vilken svärmor som helst ;)


Sillsalladen vill jag dock göra själv


Sillsallad

 

 

2 urvattnade sillfiléer

6 kokta potatisar

5 inlagda rödbetor

1 saltgurka

1-2 lösa äpplen

1 skiva rödlök

 

Tärna allt detta lika fint

 

4-6 msk matättika (50% ättikssprit + 50% vatten)

ca 2 msk rödbetslag

¼ -1/2 tsk vitpeppar

1-2 msk socker

 

Rör ihop, blanda alltsammans och smaka av tills ni är nöjda.

Packa i en skål och vänd upp sillsalladen på ett fat vid servering

 

Ev. 1-2 ägg

2 dl vispgrädde

rödbetsspad

 

Kan garneras med hackat ägg

Servera med vispad grädde med lite rödbetsspad i.

 

På "samma besvär" går den hemgjorda rödbetssalladen


Rödbetssallad

 

 

4 dl tärnade rödbetor

1 tärnat syrligt äpple

1 finhackad rödlök

1 finskuren ättiksgurka

1 dl gräddfil eller turkisk yoghurt

1-2 msk rödbetslag

salt och peppar

 

Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål

Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor

Blanda alltsammans och smaka av.

 

 Det är dock viktigt att skilja på de olika gurksorterna ;) Sen det jag gillar jättemycket och gör till nästan alla storhelger är


Laxröra

 

 

 

 

200 g gravad lax
2 små röda äpplen
1/2 rödlök
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad gräslök

Brödskivor av fransktyp

 

Dela franskbröden diagonalt och rosta i 200 C i 2 min.
Hacka laxköttet, skala och tärna äpplena, finhacka löken.
Blanda ihop alla ingredienserna till en röra.
Fördela på bröden


Den är i sin enkelhet så himla fräsch o god. Lika god på buffén som på rostat  bröd.

Ja sen har vi väl kanske en sylta någon av dagarna, beror på om vi har gäster eller inte, är vi själva håller vi det ganska enkelt. Till det kalla hör också, sikrom, rödlök och kräftstjärtar. Så klart en skål med gräddfil till det. Sikrom köper jag oftast kanadensisk på Cinderella.


Till skinkan har vi skånsk senap och färsk ananas i tunna skivor, det måste ni prova.

Ni ska också få recept på en annorlunda sillröra på matjesill, la ut det här receptet på matklubben och det är jättemånga som spar det.


Gubbröra på matjesill o rödbetor

4 portioner



Perfekt röra på en bit knäckebröd.

1 brk matjessill
4 hårdkokta ägg
1 dl tärnade rödbetor
1 rödlök
en litet knippe gräslök eller 1 msk torkad
1 dl gräddfil
1 dl turkisk youghurt
nymald svartpeppar

Grovhacka sill, ägg och rödbetor. Finhacka lök och gräslök. Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.


 Hoppas ni  fått lite tips i julstöket. :)

Av Neta - 3 december 2011 16:03

  Enda gången jag gör egna är på julen och då efter ett speciellt recept och så gör jag dom i ugnen. Fryser och tinar i stekpannan, dom blir ju lite bleka i ugnen men på så vis får dom lite färg.

Det här receptet har vi provat oss fram till genom åren, det passar oss.


Julköttbullar

 

 

Gudomligt goda!

1 kg nötfärs
3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
4-5 skivor vitt formbröd (ev 1 msk potatismjöl)
1-2 tsk svensk senap
2 mkt finhackade rödlökar
3 krm av vardera, kryddpeppar, kanel o kardemumma
ca 3 tsk salt
2 ägg
smör till stekning

Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde o mjölk, låt det svälla 10 min, ser det mkt tunt ut tillsätt pot.mjöl o vänta 5 min.
Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst.
Blanda köttfärs o salt o rör i det, tillsätt äggen, smaka av o tillsätt ev mer salt.

Stek på medelvärme i stekpanna eller på 250 gr i ugn på välsmord panna i mitten 8 min, lägg dom tätt och skaka plåt/panna lite då och då.
Ugnsstekta köttbullar kan flyttas upp o stekas ett par min extra högt i ugnen för få bättre färg
.

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27 28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards