Matsedeln

Senaste inläggen

Av Neta - 16 april 2016 17:48

 

Jag provade ju ett nytt fredagsmys som man åt som langos. Gjorde dubbel sats mot det jag skrev i matsedeln på fredag. Alltså 4 ägg, 4 dl riv ost och 4 msk majonnäs. Salt och sv.peppar i o bara röra hop, tog inte många sek då jag hade riven ost tinad. Det blev en långpanna som vi sedan gräddade ca 10 min i 250 gr. Delade i 8 bitar.

Det blir ju som en ganska fast platt kaka, lite omelettkänsla men ändå inte. Svårt att förklara. Hade inte så mkt västerbottenost så blandade i både gouda och präst. Funkade utmärkt. Åt med kräftstjärtar, rödlök och gräddfil men hade även lite sorrano och lomo med rödlök och kladdet.

 

Gjorde en vänskapssallad till, kan få ett sug av den ibland.


Vänskapssallad

 

1 l strimlad vitkål

5 grovrivna morötter

1grön & 1 röd paprika i strimlor

1 fint strimlad purjo

2-3 tunt skivade saltgurkor

 

 

DRESSING:

Blanda och koka upp:

 

1 dl rapsolja

1dl äppelcidervinäger

1 tsk salt

3-4 tsk salladskrydda

 

Blanda alla grönsaker, gärna i en plastskål med lock.

Häll den kokande dressingen över.

Sätt på locket, skaka så allt blandar sig.

Låt locket sitta på några minuter.

Hållbar 1 vecka i kylen.

 

Blev två bitar kvar som jag stekte idag, ser nästan bränd ut på bilden men det var den inte. Nästan godare idag   

Tycker ni ska prova det här men glöm inte bakplåtspappret på långpannan. Man ska inte diska i onödan   

flergångs är bäst så klart men du kan ju inte skära på ett sånt. Har alltid engångs hemma också.

 

Elle hade sett det här receptet på en annan blogg, där hade dom gräddat små plättar av 1 msk smet, åt som vi men rekommenderade även de som hamburgerbröd om man inte kan/vill äta mjöl. Även som pizzabottnar hade dom använt det. Inget jag tänker prova men kanske funkar.

 

 

Av Neta - 9 april 2016 23:15

  

Veckans vego:

 

Morotsgratäng

 

1 kn färska morötter

3 färska lökar

3 msk olivolja

Salt, sv.peppar

3 dl riven ost

2 dl grädde

 

Garnera med färska örter

 

Sätt ugnen på 225 gr

Skrapa morötterna

Dela löken i mindre bitar

Bred ut i pappersklädd form

Ringla över oljan, krydda

Rosta mitt i ugnen i 10 min, rör om 1-2 ggr under tiden

Lyft ur pappret ur formen och smörj den

Lägg tillbaka grönsakerna utan papper

Blanda ost & grädde och häll över grönsakerna

Gratinera mitt i ugnen på samma temp ca 10 min

Garnera med örter och servera med kokt potatis

  

Veckans sallad:

 

Mango & avocadosallad

 

2 färska eller 1 pkt fryst mango i bitar, 250 g

1 rödlök

2 avokado, eller 1 pkt fryst 250 g

1 pkt böngroddar, ca 200 g

65 g färskspenat

1 dl mangochutney

1 lime, saft av

Salt & sv.peppar

 

Tina mangon

Skala dela och skiva rödlöken tunt

Tärna avokadoköttet

Skölj böngroddar och spenat, låt det rinna av väl

Skär/riv i mindre bitar och ta bort stjälkar från spenaten

Blanda allt i en skål med mango chutney och limesaften

Salta och peppra.

   

Veckans bröd:

 

Halloumibröd på grill eller i panna

 

1 pkt färsk jäst

1 lit vatten

200 g halloumi

1 msk salt

1 msk flyt. honung

2 msk olivolja

Ca 2 lit vetemjöl

 

2 msk olivolja till pensling

 

Kväll 1:

Riv halloumin fint

Smula jästen i bunken

Tillsätt fingervarmt vatten och rör tills det är löst

Tillsätt halloumin, salt, honung och olivolja

Blanda i mjölet och arbeta degen smidig

Täck och låt den jäsa i kyl över natten

 

Stjälp upp degen på mjölat underlägg och dela den i 6 bitar

Forma till bollar och kavla ut till avlånga kakor

Grilla/stek bröden ca 4 min/sida

Pensla med olivolja och servera.

Gott till skaldjur.

              

Månd:

 

Senapsjärpar med potatisklyftor, grönsaker och lite ajvar relish utrörd i fraiche.

4 pers

 

500 g nötfärs

½ dl ströbröd

½ dl vatten

1 ägg

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl svarta urkärnade oliver

1 dl hackade örter

1 citron, rivet skal av

1 tsk dijonsenap

1½ tsk salt

svartpeppar

 

Lägg ströbrödet i en bunke och häll på vattnet

Knäck i ägget och låt det svälla 5 min

Finhacka lök, vitlök och oliver

Tillsätt det tillsammans med alla andra ingredienser i ströbrödsblandningen, arbeta hop färsen

Forma 12 järpar och stek dem i smör och olja 3-4 min

  

Klyftpotatis


4 bakpotatisar

1 msk olivolja

salt, sv.peppar och ev rosmarin

 

Sätt ugnen på 200 gr

Dela varje potatis i 8 klyftor och lägg i en bunke

Häll i olja och kryddor

Rör runt och häll upp på pappersklädd långpanna

stek i ugnen 30-40 min tills de fått färg, rör om några ggr.

  

1 brk fraiche

1 msk ajvar relisch

salt & sv.peppar

 

blanda och låt stå kallt minst 20 min

   

Tisd:

Currykorv m kokt pasta och rivna morötter

 

1 falukorv
1 burk majs
1 burk krossade tomater
1/2 purjolök
3 dl grädde, valfri
2 dl riven ost
Salt, svartpeppar & curry

Skiva falukorven & lägg i en ugnsfast form
Häll på majs & hackad purjolök.
Blanda grädde, krossade tomater & kryddor efter smak.
Häll i formen.
Till sist riven ost.
Låt stå i ugnen i 25 min på 225 gr

  

Onsd:

 

Torskrygg med äggsås potatis och sallad

 



800 gr torskrygg eller filé
2 kryddpepparkorn
1 lagerblad
 flingsalt

Äggsås med persijla:
4 ägg
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 dl hackad persilja
salt peppar
2 msk smör

 

Skölj fileérna och gnid in dom med flingsalt runt om, lägg i en bunke.
Krossa kryddpepparn grovt och lägg ner i bunken med ett lagerblad.
Låt fisken ligga och "rimma" i en timma innan tillagning.
Koka upp en kastrull med vatten och en grovt hackad lök.
När vattnet stormkokar, lägg ner fisken, sätt på ett lock och dra av från plattan.
Låt stå och dra i 12 minuter.

Äggsåsen:
Hårdkoka äggen i ca:10 min.
Skala och hacka dom.
Lägg smöret i kastrullen och ha i mjölet.
Rör runt tills det har blivit en slät röra.
Häll i mjölken och grädden och rör om.
Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar, ha i ägget och den hackade persiljan.

  

Torsd:

 

Räksoppa med citronkräm, grissini och körsbärspaj

 

1 kg räkor med skal

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk rapsolja

1 krm fänkålsfrö

½ krm cayenne

1 tsk salt

4 msk tomatpuré

1½ dl vitt vin

8 dl vatten

1 dl vispgrädde

Salt &sv.peppar

Dillvippor

 

Citronkräm:

2 dl fraiche

Rivet skal av ½ citron

Salt &sv.peppar

 

Skala räkorna, spar skalen

Skala och hacka morot, lök och vitlök

Hetta upp oljan i en stor kastrull

Fräs räkskalen på medelvärme under omrörning till de börjar dofta, tar 5-6 min

Rör i grönsakshacket och fräs ytterligare nån minut

Rör i fänkålsfrö, cayenne, salt och tomatpuré

Häll på vinet och låt det koka in nästan helt

Rör i vatten och grädde

Småkoka på lägre värme 8-10 min

Häll soppan genom en sil och pressa ut så mycket som möjligt av de goda smakerna

Smaka av med salt och sv.peppar

Vispa fraichen fluffig och fast med elvisp

Rör i citronskalet och smaka av med salt & sv.peppar

Hetta upp soppan i en ren kastrull och fördela i 4 skålar

Toppa med räkor och en dillvippa

Servera med citronkrämen i en skål bredvid och bröd eller grissini.

  

Grissini med ost

30 st

 

2 dl vatten

25 g jäst

2 msk matolja

1 dl fint riven cheddar

2 krm salt

½ mak socker

5½ dl vetemjöl

 
Topping:

1 ägg

Sesamfrö

 

Värm vattnet till 37gr

Smula jästen i en bunke, häll på vattnet och lös upp jästen

Tillsätt matolja och ost, salt, socker och vetemjöl

Knåda degen smidig och forma till 20 -25 cm långa stänger

Jäs på pappaersklädda plåtar i 15 min

Sätt ugnen på 175 gr

Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrö

Grädda ca 15 min.

   

Körsbärspaj

 

½ lit urkärnade körsbär (alt 1 pkt frysta 250 g Garant)

¼ dl rörsocker

½ tsk mald kanel

Smör till formen

 

Smuldeg:

1½ dl vetemjöl

½ dl kokosflingor

¾ dl rörsocker

1 msk vaniljsocker

100 g smör

 

Sätt ugnen på 200 gr

Blanda samman mjöl, kokos, rörsocker, vaniljsocker och smör till en grynig massa

Smöra en pajform

Lägg körsbären i formen och strö på socker och kanel

Fördela smuldegen över bären

Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min

Servera med lättvispad grädde eller glass.

  

Fred:

 

Fusklangos a la Ewa

 

2 ägg

2 dl riven smakrik ost

2 msk majonnäs

 

Sätt ugnen på 250 gr

Rör ihop smeten bred ut på bakplåtspapper

Grädda 8-9 min

Servera kalla i bitar med fraiche, rödlök, rom och räkor

  

Lörd:

 

Kokt höns med Curry

 

1 höna alt kyckling på 1-2 kg, du kan koka 3 i stor gryta, trippla då grönsaker och kryddor utom salt
1 morot
1 lök
150 g purjolök
2 tsk salt/lit vatten
5 vitpepparkorn
1 tsk timjan
2 lagerblad

2 msk smör
3 tsk curry
1 lök, finhackad
1 äpple, fintärnat
1 dl kokosflingor
3 msk mjöl
ca 8 dl buljong
2 dl grädde
Salt
peppar
ev mer curry

3 dl ris
6 dl vatten
salt

Grönsallad

 

Lägg kycklingen eller hönan i en stor gryta och slå på kallt vatten.
Låt koka upp och häll av vattnet. Skölj ur kastrullen
Hacka och skala under tiden morot, lök och purjolök.
Slå på nytt vatten så att det täcker hönan
Koka upp, skumma väl
tillsätt grönsaker och kryddor,  koka kyckling i ca 1 timme, höns i cirka 2-2½ timmar.
Köttet ska lossna lätt ifrån benen när hönan är färdigkokt.
Koka riset i vatten och salt.
Ta upp hönan ur grytan. Spara buljongen.
Plocka köttet försiktigt från benen och skär det i jämnstora bitar.
Skala och hacka löken och dela äpplet i små tärningar och fräs i smör tillsammans med kokos och curry.
Strö på mjölet, rör om och slå i buljong från hönan.
Koka ihop till det reducerat till hälften och avsluta med att hälla i grädden (den kan uteslutas då reducerar man mindre).
Smaksätt med salt, peppar och ev mer curry
Värm köttet i såsen.
Servera med ris och tunt strimlad grönsallad.

  

Sönd:

 

Potatis & gravlaxgratäng

 

1 kg mjölig potatis

2 stora gula lökar

Smör

200 g gravad lax i skivor

3½ dl mellangrädde

1 dl lättrökt kaviar

1 dl finhackad dill

Salt, peppar

8 körsbärstomater

Färsk dill

 

Servera med sallad och knäckebröd

 

Koka potatisen med skal på och låt den svalna

Skala och skär i skivor

Sätt ugnen på 225 gr

Hacka löken och fräs den mjuk och glansig i smör

Varva potatis, lök och lax i smord ugnsform

Vispa hop grädde, kaviar, dill och s & p

Häll det över gratängen

Gratinera mitt i ugnen i ca 30 min

Garnera med tomaterna skurna i halvor och färska dillkvistar.

   

Vaniljbägare med tuttifruttisås

 

2 brk á 250 g kesella vanilj

8 digestivekex

500 g färska hallon

 

Tuttifruttisås:

10 tuttifruttigodisar (Fazer)

½ dl vatten

225 g frysta hallon

 

Garnera med fina blad t.ex hallon och några färska hallon

 

Sås:

Lägg godiset med vatten i en kastrull

Låt smälta under omrörning till det är helt mjukt (de kommer inte att smälta helt)

Tillsätt hallonen, värm på svag värme till de är mjuka

Mixa till en tjock sås

 

Smula kexen, hit kan du förbereda

 

Varva kesella, sås, kex och de färska hallonen i 4 snygga glas

Toppa med några hallon och garnera med blad.

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 7 april 2016 23:53

En korv med bröd är aldrig fel!

Räddar många barn och vuxna med blodsockret i tårna, eller många lite "fyllehungriga"

Tog själv en Oxgrillare från Andersson & Tillman på GC idag. Godaste korven.

Grillsäsongen är snart här också och det kan vara kul att variera med en korv.

En lite lyxigare variant på korv med bröd är väl denna?


Wienerkorvcroissanter

 

4 wienerkorvar

1 förp utkavlad smördeg

4 skivor bacon

2 tsk dijonsenap

4 dl riven ost, gärna gruyére

1 äggula

 

Sätt ugnen på 225 gr

Rulla ut smördegen, dela i två delar på bredden

Dela varje bit i två trekanter

Slå en baconskiva runt varje korv

Placera korvarna på kortsidorna av degtrekanterna

Bred korvarna med senap och fördela osten över

Rulla hop croissanterna från kortsidan och lägg dom på pappersklädd plåt

Pensla med äggulan och grädda i nedre delen av ugnen 12-15 min tills de är gyllengula

Servera med sallad.

  

Eller så lyxar vi till korven med hembakt bröd och egna tillbehör.

 

Korvbröd

 

32 st, ½ sats i matberedare med kniv.

150 g smör

5 dl mjölk

½ pkt jäst

1 ägg

2 msk strösocker

2 tsk salt

12-14 dl mjöl + 1-2 till utbakning

 

1 litet ägg

Sesamfrö

Flingsalt

 

Smält smöret

Ta från värmen och häll i mjölken

Häll det i assistenten med degkroken monterad

Blanda i ägg, salt och socker under gång

Låt det svalna till 37 gr

Smula ner jästen och kör tills den löst sig

Tillsätt mjöl och kör till en mjk deg

Knåda i maskinen ca 5 min

Jäs 45 min under duk

Ta upp degen på mjölat bord och dela i 4 bitar

Rulla ut varje del och skär i 8 bitar

Forma bitarna till bollar och rulla sen varje bulle till ett avlångt korvbröd

Lägg bröden på pappersklädd plåt och pensla med uppvispat ägg

Toppa med sesamfrö och flingsalt

Jäs utan duk i ca 30 min

Sätt ugnen på 250 gr

Grädda ca 8 min

Svalna på galler under duk.

 

Gul Ketchup

 

 

55 stkvisttomater
1 1 dl mango, i bitar
0.5 0.5 dl socker
1 msk ättika 12 %
1-1.5 msk tomatpuré
1 liten gul lök
1 1 st vitlöksklyfta
2 2 tsk worchestershiresås
1 1 tsk salt
1 1 krm svartpeppar

   

 

Röd Ketchup

 

6-8 st röda tomater
0.50.5 dlfarinsocker
11 mskättika 12 %
1-1½ msk tomatpuré
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
22 tskworchestershiresås
11 tsksalt
11 krmsvartpeppar
3-6 droppar tabasco


Kryssa tomaterna i botten med en kniv Lägg tomaterna i kokande vatten, räkna till 16 och ta sedan upp tomaterna.

Lägg tomaterna i kallt vatten direkt.

Skala tomaterna.

Skär dem i bitar.

Skala och finhacka lök och vitlök.

Lägg tomater, puré, (mango) lök, vitlök, ättika, socker i en kastrull.

Koka upp och låt allting sjuda i lite mer än 20 minuter.

Mixa ketchupen slät i en matberedare eller med mixerstav.

Smaksätt med worcestersås, salt och peppar.

Låt sedan ketchupen kallna. Häll upp på flaska, i kylskåp håller den sig ca 2 i veckor.

Det är samma procedur för både röd och gul ketchup, byt bara ut de väsentliga ingredienserna som står angivna.

   

 

Rostad lök

 

7 schalottenlökar

1 msk majsena

3 dl neutral matolja

 

Skala, dela och skiva löken

Blanda lök och majsena

Värm oljan

Lägg i 2-3 skivor lök, när det börjar fräsa är oljan lagom varm

Fritera i 3-4 omgångar tills löken blivit fint gyllenbrun

Rör om löken då och då

Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

  


Bostongurka ca 2 kg





500 gr gul lök
500 gr slanggurka
500 gr paprika i olika färger
500 gr syrliga äpplen
vatten

Ättikslag:
3 dl vatten
3 dl ättikssprit
3 dl socker
1 msk salt
1 msk gula senapsfrön

Ansa, skölj och tärna lök, grönsakerna och äpple men blanda bara lök och paprikan.
Lägg lök och paprika i en bunke.
Koka upp vattnet och häll det över.
Låt det stå 10 min och sila sen bort vattnet.
Blanda ingredienserna till lagen och koka upp den.
Lägg i grönsaker, lök och äpple.
Låt alltsammans koka i 10 min. utan lock tills allt är mjukt och lite simmigt-
Häll det hett på varma burkar. Tillslut väl.

Hållbart ca 1 år i kylen.

Tips: vill man hetta till den lite så tillsätt lite chili.
Efter smak kan man också minska socker eller öka ättiksmängden.
  


Potatis & paprikatopping:

 

4 kokta, kalla potatisar

1 inlagd paprika från burk

2 dl majonnäs eller annat kladd???

1 dl riven västerbottenost

Salt &sv.peppar

 

Skala och tärna potatisen

Skär paprikan i småbitar

Blanda majjo och ost

Vänd ner potatis och paprika

Smaka av.

   

Räktopping:

 

200 g rensade räkor

1 dl majonnäs ev blandat med ½-1  krm rödbetsspad för finare färg

1-2 krm citronsaft eller worcestersås, alt ett krm av varje?

Salt & vitpeppar

 

Grovhacka räkorna

Blanda majonnäs med citron eller worcestersås i en skål

Vänd ner räkorna

Täck med plastfilm och låt stå kallt minst 1 timme, gärna över natten

Smaka av.

   

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 3 april 2016 18:18

Våren kommer med stormsteg! Så härligt nu.

  

Veckans vego:

 

Blomkålsgratäng med spenatsallad


1 (ca 1 kg) blomkålshuvud
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
smör till stekning
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl crème fraiche
100 g riven lagrad ost, t ex
cheddar eller prästost
1 krm malen muskot
salt och svartpeppar
1 påse (150 g) babyspenat
1 dl valnötter
3 msk äppelcidervinäger
3 msk olivolja

 

Sätt ugnen på 225 grader.
Dela blomkålen i mind­re buketter och skiva det som blir kvar av rotstocken i tunna skivor.
Dela purjolöken på mitten och skölj i kallt vatten. Skiva tunt.
Skala och finhacka vitlöken.
Koka upp 2 dl vatten och tillsätt lite salt.
Sjud blomkålen i cirka 3–5 minuter tills den mjuknat något, sila bort kokspadet och lägg upp i smord ugnssäker form.
Hetta upp smör och stek purjolöken tillsammans med hackad vitlök i cirka 3 minuter tills blandningen mjuknat.
Fördela över blomkålen.
Smält 1 msk smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl.
Fräs i en minut och tillsätt sedan mjölk.
Vispa så att såsen blir slät och rör till sist ner crème fraiche och riven ost. Smaka av med riven muskot, salt och peppar.
Häll såsen över grönsakerna och gratinera högst upp i ugnen, cirka 5–10 minuter tills gratängen fått fin färg.
Servera med en sallad på spenatskott och valnötter.
Blanda samman vinäger med olivolja och smaka av med salt och peppar. Ringla dressingen över salladen.

  

Veckans sallad:

 

Exotisk böngroddsallad

 

120 gram färska böngroddar

1 st mango

1 st avokado

1 st lime

2 msk hackad mynta

0.5 tsk flingsalt

 

Skala och tärna mangon.

Kärna ur avokadon och tärna även den.

Skölj böngroddarna.

Blanda allt detta och blanda i saften från limen, myntan och saltet.

  

Veckans bröd:

 

BRÖD MED OLIKA SMAKSÄTTNINGAR

 

 

Grunddeg:

 

50 gr jäst

7.5 dl vatten

 1-3 tsk salt

4 dl rågsikt

12-13 dl fint matbrödsmjöl,

lantvete, eller valigt vetemjöl.

 

Smula jästen i bunken, lös upp i lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet, salt, rågsikt och det fina mjölet.

Arbeta degen smidig.

Täck med duk, och jäs i 30 min.

Blanda i önskad smaktillsats.

 

LÖKBRÖD, 2 st

 

½ sats grunddeg

3-4 lökar

25 gr smör el. margarin

1 krm peppar

ca 1 dl fint matbrödsmjöl,

lantvete el. vetemjöl.

 

Skala och hacka löken och fräs den mjuk i fettet. Blanda ner pepparn och låt det svalna.

Stjälp upp den jästa degen på bakbord och arbeta in smaktillsatsen med lite mer mjöl tills degen är smidig.

Dela den i 2 delar och låt dem vila ca 5 min.

Forma till smala längder och lägg dem på plåt, jäs under duk i 30 min.

Värm ugnen till 225 gr.

Skåra försiktigt bröden med vass kniv och pensla med mjölk. Strö över lite mjöl. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min.

Låt svalna på galler utan duk.

 

OSTBRÖD, 1 st

 

½ sats grunddeg

150 gr ost, Grevé el. Jarlsberg

ev 1 liten gul lök

ca 1 dl fint matbrödsmjöl, lantvete eller vetemjöl.

 

Riv osten grovt. Skala och finhacka löken.

Stjälp upp den jästa degen på mjölat bord och arbeta in ost och lök med mjöl tills degen är smidig.

Låt den vila 5 min. Forma till ett stort runt bröd och lägg på plåt.

Jäs under duk i 30 min. Värm ugnen till 200 gr.

Pensla med mjölk och strö på lite mjöl.

Grädda i nedre delen 40-45 min. Låt svalna på galler utan duk.

          

Månd:

 

Pasta med köttfärssås, rivna morötter

 

Koka 4 port pasta efter anvisning på förpackningen

Skala och riv morötter, pressa gärna en apelsin över dom, blir jättegott

 

Köttfärssås


500 g färs, valfri
1 stor hackad gul lök
1 paprika, tärnad
1 brk kross tomater + ½ brk vatten
1 msk tomatpuré
1 msk chilisås
½ msk köttfond
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 -2 krm peppar
ev maizenaredning


Fräs lök och köttfärs
Tillsätt paprika efter en stund
Häll i tomater och vatten + tomatpuré, chilisås och fond
Puttra i 10 min, krydda, låt det koka hop och red om det behövs.

  

Tisd:

 

Texmexfalu med gott ris, sallad

 

Fräs ris för 4 port med en hackad gul lök, tillsätt den vätska du ska ha enl anvisning + salt. Koka under lock enl anvisning.

 

Texmexfalu


400-500g falukorv
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
½ p tacokrydda (20g)
1 burk krossade tomater
½ burk tacosås
1 matlagningsgrädde (2.5 dl)
2 paprikor
1 dl fryst majs

Strimla korven och skiva löken.
Bryn det. Hacka vitlöken och ha i den.
Tillsätt kryddan, tomaterna och tacosåsen.
Strimla paprikan och ha i den, majs och grädde.
Låt koka ihop och smaka ev av m salt och peppar.

Servera med ris eller pasta o sallad.

  

Onsd:

 

Stekta panerade fiskfileer, kokt potatis, broccolisås, rivna morötter

 

Panerade fiskbitar

 

600 g tinad vit fiskfilé i bitar
1 dl mjöl
1-2 uppvispade ägg
2 dl panko
salt & citron eller limepeppar

 

Blanda kryddor och panko
Vänd fiskbitarna först i mjöl, sen i ägg och  sist i panko
Stek på medelvärme ca 2-3 min/sida, beroende på tjocklek

Servera med citronklyftor

  

Broccolisås

 

250 g broccoli, stjälk tärnad och buketterna delade i små

salt

1 msk smör

3 msk idealmjöl

4 dl mjölk

Salt och peppar

 

Koka broccolins stam i micron i lättsaltat vatten nerskuren som ovan anges på hög effekt 4-5 min

Tillsätt buketterna och kör ett par min till

Fräs under tiden smör och mjöl, späd med mjölk och låt den småkoka 3-4 min

Låt broccolin rinna av väl

Rör ner den i såsen och smaksätt.

  

Torsd:

 

Gulaschsoppa


400 gr grytbitar av nöt eller fläsk

grillkrydda

1-2 gula lökar

1 vitlöksklyfta

4 normalstora potatisar

2 msk smör

2 tsk paprikapulver

4 msk tomatpuré

2 köttbuljongtärning + 1 l vatten ev mer

1 äpple

1 stor gul el röd paprika, eller en ½ av två färger

salt, peppar


Putsa köttbitarna o skär det i mindre bitar.

Skala o hacka löken o vitlöken grovt.

Hetta upp smöret i stor gryta, gärna en gjutjärnsgryta.

Skala o dela potatisen sockerbitstora.

Krydda köttet med lite grillkrydda, bryn det på ganska hög värme.

Tippa i lök, vitlök o potatis o bryn på lite lägre värme en stund.

I med paprikapulvret, tomatpurén, buljongtärningen o vattnet, ta 5 dl till att börja med.

Låt småputtra i ca 20 min.

Skala äpplet, ta ur kärnhus o skär i smala klyftor.

Ha i äpplet o den grovhackade paprikan o låt småkoka i 5 min till.

Smaka av med salt o peppar.

  

Fruktsallad

 

Ta vad du har i färskfrukt, frysta bär och konserv, blanda och ät med glass

  

Fred:

 

Tacos

 

Vetetortillas

 

14 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

50 g smör

6 dl varmt vatten

Gör så här

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
Tärna smöret och lägg i.
Tillsätt vattnet och arbeta i maskin till en kladdig deg.
Ta upp på mjölat bakbord och arbeta degen ett par minuter tills den är smidig.
Lägg tillbaka i skålen och lägg på en fuktig handduk.
Låt degen vila i 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela i två bitar.
Låt den ena ligga kvar under fuktig handduk.
Dela den andra i 8 bitar och rulla bollar.
Kavla ut till rundlar, 20 cm i diameter.
Låt vila i 10 minuter.
Stek dem i torr stekpanna, 30 sekunder per sida.
Gör likadant med resten av degen.
Ät dem nystekta eller värm dem i ugnen i 100°.

   

Tacofärs

grönsaker

melon

tacosås

Guccamole

 

2 avocado

2 tsk press citron eller lime

1 press vitlöksklyfta

1 tsk sweet chilisås, kan uteslutas

1-2 dl gräddfil

Spiskummin, salt och sv.peppar

 

Mosa avokadon med citronsaften

Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med kryddorna.

Texmex ostsås

 

1 dl kokbar fraiche

4 skivor gul hamburgerost

100 g riven cheddar

Salt & sv.peppar

Strimlad salladslök

Hackad röd paprika

Finhackad chili

(Hackad färsk koriander)

 

Smält fraichen i en kastrull

Ta bort från värmen och rör i all ost

Rör tills det är smält

Tillsätt det färska hackade efter smak

  

Lörd och sönd hoppas vi på grillväder iaf en av dagarna, därför recept som både kan grillas och göras i ugn.

 

Lörd:

 

Kycklingfiléer med ris och mangosås

 

Lägg färska eller tinade fileer i en marinad minst 3 timmar

 

1 dl rapsolja

1 msk pr citron

1 msk soja

salt och citronpeppar

 

Stek dem på grill eller i ugn 225 gr ca 15 min

 

Mangosås

 

100 g mango, gärna fryst eller motsvarande mangopuré från barnmat

2 dl gräddfil

1 msk majonnäs

2 tsk mango chutney

Salt o peppar och kanske lite curry om man gillar det

 

Kör mangon med en stavmixer och blanda den sen med ”kladd”, chutney och kryddor till en sås.

Ställ kallt en stund.

  

Sönd:

 

4 skivor färsk rostbiff som marinerat minst 3 timmar i

1 dl olja

1 msk äppelcidervinäger

1 msk soja

timjan, salt och svpeppar

 

Grillas eller steks i panna

 

Servera med

Potatisklyftor

 

4 bakpotatisar
Olja
Salt & peppar
ev ört t.ex rosmarin

Sätt ugnen på 225 gr
Skala och dela potatisarna rakt över
Ställ dom med snittytan ner på en skärbräda och dela varje halva i 6 klyftor
Lägg klyftorna i en bunke
Häll på olja och kryddor, blanda runt
Lägg på bakplåtspapper i långpanna och stek dom i ugnen tills dom är mjuka och har lite färg.
Rör om nån gång

Och

Tzatziki

 

1-2 gurkor

1 tsk salt

2 vitlöksklyftor

5 dl matlagningsyoghurt

svartpeppar

1 msk olivolja

oregano

 

Skala ev. gurkan

Dela den på mitten och sen varje del i 2 halvor mitt i kärnhuset

Ta bort kärnhuset med en sked

Riv gurkan grovt och salta rejält, blanda om

Lägg gurkrivet i en trådsil minst 1 timme, pressa försiktigt med baksidan av en sked för att få bort så mycket vätska som möjligt

Blanda gurka och yoghurt

Tillsätt olja och smaka av med pepparn och ev. mer salt

Strö oregano över.

 

Grillad ananas


8 mittenskivorskivor rensad och skalad färsk ananas, ca 2 cm tjocka (kan gå åt 2 frukter) resten kan rensas och frysas.

råsocker

glass

5-6 hallon/pers

 

Vänd skivorna i sockret och grilla nån minut per sida på lätt smord folie på grillen

Servera med glass och några kalla hallon

  

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Hej

Av Neta - 2 april 2016 17:07

Känns som det var ett tag sen jag skrev i den här bloggen, Elle vill gästblogga ibland och så klart får hon det.
Lovade att jag skulle berätta om vår påsktårta. Vi gjorde en chokladbotten, och jag kan direkt säga att den måste man göra samma dag som man ska fylla den, vi gjorde det kvällen innan och dekorerade bara på påskafton. Den torkar fort ofylld.

Mörk tårtbotten

4 ägg
2½ dl socker
3/4 vetemjöl
3 msk kakao
1 1/4 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av formen, smörj och ströa formen.
Vispa ägg och socker riktigt poröst, så att det inte knastrar om det längre. Blanda torrvarorna i en bunke och se till att trycka sönder kakaoklumpar.
Sikta ner i äggvispet och blanda om försiktigt för hand.
Grädda i ca 30-35 minuter

Fyllde med krossad ananas på en botten och persikosylt på en. Funkar att mixa konserverade persikor till den med, vi hade barnmatspure' men den försvann liksom då den var nästan flytande.

Frosting ovanpå

50 g smör
3 dl florsocker
5 msk kakao
2 msk grädde, ovispad och kan bytas mot vatten
1 äggvita

Smält smöret
Blanda i florsocker, kakao och grädde/vatten
Rör till smeten är kall
Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner den
Bred frostingen lite vågigt över en botten eller tårtan.

Har använt den här frostingen mycket både i och på tårtor, den är lika god på grädde eller vatten.
Nu bredde vi den på tårtan och lät den rinna ner lite oregelbundet på sidorna.
Garnerade med små aprikoshalvor från burk, såg ut som äggulor. ;-)

Har tyvärr ingen bild.

Av Neta - 28 mars 2016 23:31

Hej! Den här veckan är det jag, Elle som gjort matsedeln, hoppas att ni hittar något ni gillar    


 

Veckans vego:

 

Vegetarisk lasagne med feta

 

2 paket lasagneplattor, färska

2 squash, (à 300 g)

2 gula lökar, gula

2 burkar krossade tomater, (à 400 g)

2 msk timjan, hackad

1 1/2 tsk salt

2 krm svartpeppar, nymald

1 dl+ 1 dl crème fraiche, lätt

200 g fetaost

 

Garnering: Timjan


 Sätt ugnen på 225°. Ansa och skär squashen i tärningar. Skala och finhacka löken. Blanda squash, lök och krossade tomater i en gryta. Tillsätt timjan, salt och peppar. Låt puttra utan lock ca 10 min. Rör ner 1 dl lätt crème fraiche.

Klipp eller skär lasagneplattorna i bitar, om det behövs. Varva lasagneplattor och squashröra i en ugnssäker form, översta lagret ska vara plattor. Smula sönder fetaosten och blanda med 1 dl lätt crème fraiche. Klicka röran ovanpå lasagnen.
Tillaga mitt i ugnen 15-20 min. Garnera lasagnen med timjankvistar och servera med blandad sallad.


 

     

Veckans sallad:

 

Varm sallad

 

2 (plommon) tomater
1-2 paprikor
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 förp. Stora vita bönor
Svarta oliver och fetaost
Olivolja, salt, peppar och örter
Vinäger eller citron


Halvera och skär rödlöken i skivor. Tunnskiva vitlöken.

Skär tomat och paprika i bitar. Halvera ev. oliverna.

Värm olivolja i en kastrull.

Fräs lök och vitlök ca 1 min. Ha i resten av grönsakerna och fräs tills de börjar mjuka lite.

Ha i bönor och oliver. Krydda och smula över feta.

Smaka av. Om du vill ha mer syra, stänk över lite vinäger eller pressa över lite citron.


Eller servera med citronklyftor så var och en kan göra som de vill.

Det här är grunden, sen kan man tillsätta vilka grönsaker man vill. Tex. Sockerärtor, champinjoner eller squash :)

 

  

Veckans bröd:

 

Superbröd

 

5 dl ljummet vatten
½ paket jäst
1 dl olja
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
4 dl lantbrödsmjöl (grovt) väljer man vanligt krävs ytterligare 1 dl
3 dl Manitoba cream (ett slags mjöl, ifrån Finax)

 

Ugn 200 grader C.
Blanda ut jästen i det ljumma vattnet så att den löser sig, tillsätt olja och salt, blanda.
Blanda i mjölsorterna, tillsätta Manitoba cream och knåda tills du får en smidig deg. Använd gärna en maskin.
Låt jäsa 35 min under bakduk till dubbelstorlek.
Dela degen i två delar, gör två limpor antingen för hand eller lägg dem i bakform som jag gjort.
Låt jäsa ytterligare 30 min.
Pensla med vatten och strö över bovetekross och flingsalt om man gillar detta.
Låt stå i mitten av ugnen i 25 min.
Svalna på galler under bakduk.

          

Månd:

 

Gratinerad fläskfilé

2 msk smör eller margarin
salt 
peppar
400 g färska champinjoner, gärna små
2 röda paprikor 
2 gröna paprikor
4-5 dl vispgrädde 
2 dl chilisås 
2 dl riven ost

Putsa köttet och skär det i cm-tjocka skivor. Bryn i matfett, krydda med salt och peppar. Lägg över på ugnssäkert fat. Ansa svampen, dela champinjonerna om de är stora, och bryn dem i stekpannan. Skölj, kärna ur och skiva paprikan. Lägg svamp och paprika över köttet. Blanda grädde och chilisås, häll över köttet och strö på osten. Gratinera i 225 grader i ca 10-20 minuter eller tills rätten är riktigt het och fått fin färg. 

Servera med kokt potatis eller ris och grönsallad

 

   

Tisd:

 

Fiskgryta med curry

 

300 g. Torskrygg el. Annan fisk
16 räkor
8 crabsticks
3 tsk vitlök/ingefärspasta (eller riv själv)
Ca 1 msk röd currypasta
2 brk kokosmjölk
2 dl vatten
4 tsk hummerfond
4 limeblad
1 rödlök
2 morötter 
1/2 fänkål
1/2 squash
12 sockerärtor
Fisksås och pressad lime


Skär grönsaker, fisk och crabsticks i ätvänliga bitar.
Fräs currypasta och vitlök/ingefärspasta i olja tillsammans med löken.
Ha i morot och fänkål och fräs lite till.
Häll i kokosmjölk, vatten, fond, limeblad och en skvätt fisksås.
Koka 5-10 min.
Ha i lite lime och sockerärtorna, red ev. av med lite maizena.
Ta av från plattan, lägg i fisk och skaldjur. Lägg på ett lock och låt stå ca. 5 min.
Servera med en klick matyoghurt.

 

    

Onsd:

 

Köttfärssås på mitt sätt

 

300-400 g. Köttfärs
1 rödlök
1-2 vitlöksklyftor
Grönsaker ( strimlade morötter, champinjoner, paprika, squash eller majs)
Tomatpuré
1 pkt passerade tomater (alt. Krossade)
1-2 ”pkt” vatten
2 tärningar köttbuljong
Salt och peppar
Paprikapulver, chilipulver och oregano
Mjöl att reda med eller en skvätt grädde eller crémefraiche.


Skala och kvarta löken, skär i tunna skivor.

Fräs köttfärsen smulig i en traktörpanna. Krydda med salt, peppar, paprikapulver och chilipulver.

Ha i lök och ev. grönsaker samt 1-2 msk tomatpuré. Låt fräsa ett tag.

Ha i tomater, vatten, buljong och oregano.

Låt koka en stund, tex tills grönsakerna börjar bli klara.

Red av eller ha i grädde/fraiche. Låt koka några min.

Smaka av och krydda på med det som saknas. Ha ev i mer tomatpuré eller en skvätt chilisås.

 

Servera med spagetti och sallad.

    

Torsd:

 

Broccolisoppa

 

500 g broccoli, i bitar
2 gula lökar, hackade
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl grädde eller matlagningsgrädde

Salt. peppar

 

Koka broccolin och löken i buljongen tills broccolin är mjuk. Mixa med grädden. Krydda.

Vill du ha lite mer sting i soppan, krydda med vitlök och cayenne.

     

Rör-ihop-kaka med virvel



100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 dl vaniljyoghurt
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl nutella (chokladkräm)



Sätt ugnen på 175 grader

Smält smöret och låt det svalna. Rör i socker, ägg, vaniljyoghurt och vetemjöl blandat med bakpulver.
Klicka ner Nutella i 3-4 klickar. Rör om 2 varv med en slev så att Nutellan "virvlar sig". Häll smeten i en smord och brödform, ca 20 cm i diam. Grädda 20-25 min i nedre delen av ugnen.

 

    

 

Fred:

 

Kall laxpaj

 

Pajskal:

 

140 g smör

0,5 msk vatten, kallt

3 dl grahamsmjöl

1 st pajform, med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter

 

Fyllning:

 

1 tsk salt

1 dl gräslök, finhackad

2 dl kesella

1 st gurka

150 g rädisor

200 g philadelphiaost

4 dl rucola, finhackad

2 msk pepparrot, färsk och riven

200 g kallrökt lax, skivad

200 g gravad lax, skivad

 

Blanda grahamsmjöl och smör i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg. Tillsätt vatten och kör någon sekund.
Tryck ut degen i en pajform i botten och upp på kanterna. Ställ den kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
Tryck fast 1 ark aluminiumfolie på degen och gör några lufthål i botten med en gaffel. Grädda mitt i ugnen först 15 min med folie och ytterligare 10 min utan folie. Låt pajskalet svalna.
Skala gurkan och dela den på längden. Kärna ur och skär gurkan i tunna skivor. Ansa och skiva rädisorna tunt. Blanda gurka och rädisor i ett durkslag och blanda med salt. Låt stå att rinna av ca 30 minuter.
Blanda kesella, philadelphiaost, pepparrot och gräslök. Bred ut massan i ett jämnt lager i pajskalet. Lägg på finhackad rucola samt skivor med gravad och rökt lax.
Pressa ur så mycket vatten som möjligt ur gurk- och rädisskivorna. Fördela dem ovanpå pajen och strö över lite fina rucolablad.


  

 

Lörd: 

 

Marinerad kycklingfilé

Går lika bra att servera kall som varm och passar utmärkt på ett buffébord.

smör till stekning
Salt 
Peppar

Marinad:
½ dl olivolja
½ dl balsamvinäger
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
Färsk timjan


Stek kycklingfiléerna i smöret. Salta och peppra.

Blanda alla ingredienserna till marinaden.

Skär den varma kycklingen i tjocka skivor. Lägg på ett uppläggningsfat som du förslagsvis garnerat med olika sorters grönsallad, gurka i stavar, olika sorters tomater, skivad rödlök etc. Skeda över marinaden.

 

   

Sönd:


Ugnstekt falukorv med rotfrukter


600 g falukorv

3 msk tomatpuré (ej dubbelkoncentrerad)

3/4 tsk torkad timjan

150 g ost i skivor

1 lök i lövtunna skivor


8 potatisar

4 morötter

olja, salt, peppar


Skär korven i cm-tjocka skivor men skär inte helt igenom utan låt dem hänga samman nertill. Lägg på en plåt. Blanda tomatpuré och timjan och bred röran mellan skivorna. Lägg sen en skiva ost och en skiva lök i varje skåra.


Skär rotfrukterna i tunna klyftor. Blanda med olja och kryddor. Lägg bredvid korven.


Stek på 225 grader i ca 20-25 min.

 

  

Hallongott

 

1 förp. vaniljvisp (helst arla)

250 g. frysta hallon (1 förp)

vit choklad

 

Vispa vaniljvispen.

Krossa de frysta hallonen (tex genom att kavla på påsen)

Hacka chokladen.

Blanda ihop allt och servera genast.

  

   

Av Neta - 20 mars 2016 17:42

 

  

Veckans vego:

 

Lasange med grönsakssås

 

250 g färska lasagneplattor

450 g keso

 

Grönsakssås:

2 rödlökar

2–3 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

7–8 morötter

2 squash

1 burk krossade tomater

1–2 tsk torkad oregano

salt, peppar

 

Sallad:

1 salladshuvud

250 g körsbärstomater

200 g grön sparris

1 msk vinäger

1 msk vatten

 

Servera med:

fullkornsbröd

 

Ugn: 200°
Skala och hacka lök och vitlök och fräs dem mjuka i en gryta med olja.
Riv morötter och squash grovt och lägg ner i grytan och fräs ett par minuter till.
Tillsätt krossade tomater och krydda med oregano, salt och peppar.
Koka såsen i 10–15 minuter.
Tillsätt lite vatten om såsen är för tjock.
Varva grönsakssås, lasagneplattor och keso i en ugnsfast form.
Avsluta med grönsakssås och keso.
Tillaga mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 25 minuter.

Riv salladen i bitar. Halvera tomaterna.
Bryt bort och kasta nedersta biten på sparrisen.
Dela sparrisen i bitar som är 2 cm.
Blanda grönsakerna med vinäger, vatten, salt och peppar och servera till lasagnen tillsammans med bröd.

  

Veckans sallad:

 

Melonsallad m sparris

 

1 honungsmelon

250 g grön sparris

½ rödlök

250 g körsbärstomater, gärna i olika färger

50 g ärtskott

2 msk kallpressad rapsolja

1 citronklyfta, saften av

lite flingsalt

 

Kärna ur och tärna melonköttet

Ansa och förväll sparrisen i 3 min, kyl direkt

Skär sparrisen i ca 3 cm stora bitar

Skala och strimla löken

Dela tomaterna

Skär ner ärtskotten lite om de är långa

Blanda rapsolja, citronsaft och salt i en skål

Blanda i grönsaker och melonbitar.

Ställ en stund före servering

  

Veckans bröd:

Favorit i repris


 

GOD MORGON BULLAR

 

25 gr jäst

5 dl kallt vatten

2,5 tsk salt

0,5 dl olja

6 dl rågsikt

6 dl vetemjöl

eller

2 dl grahamsmjöl

1 l vetemjöl

 

Smula jästen i en bunke

Häll över det kalla vattnet och rör tills jästen är löst.

Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl.

Arbeta degen smidig.

Dela den i 4 delar som rullas till smala längder och läggs på smord plåt.

Skåra  ca 5 cm långa bitar rakt igenom

Lägg bakduk över och ställ i kylen över natten.

På morgonen sätts ugnen på 225gr SAMTIDIGT som plåten skjuts in.

Klart efter ca 30 min.

 

Kan göras med nästan vilken mjölkombo som helst bara hälften är vetemjöl, ta reda på slattarna!

          

 

Månd:

 

Blomkål med ost & skinksås

 


1 kg blomkål i buketter, stammen delad och skivad kokas mjuk i saltat vatten.

 

Ost & Skinksås

 

400 g rökt skinka eller kassler i tärningar

1 hackad gul lök

200 g strimlad purjo

1 hackad rödpaprika

1 msk smör

2 msk mjöl

4 dl mjölk

2 dl riven ost

 

Fräs löken mjuk i smöret

Tillsätt skinka, purjo och paprika, låt det fräsa med nån minut

Strö över mjölet, rör om

Späd med mjölken

Koka under omrörning ca 3-5 min.

Ta av kastrullen från värmen och tillsätt osten,  rör tills den smält ner

Servera med nykokt blomkål eller pasta och rivna morötter.

  

Tisd:

 

FISKGRYTA MED GRÖNT

 

500 gr potatis

1 gul lök

2 morötter

3 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning

300 gr fryst eller färsk förvälld broccoli

1 msk olja

1 dl lätt creme fraiche

1 tsk salt

1 tsk citronpeppar

1 pressad vitlöksklyfta

400 gr torskfilé ev. fryst

 

Skala och skiva potatis, lök och morötter.

Tina broccoli och fisk.

Fräs löken i oljan i en gryta.
Häll på buljong och lägg i morötter och potatis.

Koka 10 min under lock.

Rör i creme fraiche och krydda med salt, citronpeppar och vitlök.

Lägg i broccolin och koka ytterligare ca 5 min.

Skär torskfilén i bitar och lägg ner i grytan.

Dra kastrullen åt sidan och låt stå 10 min under lock.

Servera med gott bröd.

  

Onsd:

 

Gudfaderns ostsoppa

 

2 dl vatten
6 dl standardmjölk

1 buljongtärning

125 g rökt skinka
100 g pasta
pizzakrydda
salt & sv.peppar
200 g naturell mjukost

 

Koka upp vätskan med buljongen

Tillsätt pasta och skinka, koka till pastan är klar

Smaksätt och vispa/mixa sist i osten till soppan blir slät

      

Skärtorsdagen:

Vi inleder påsken med en god variant på Jansson

 

Kaviarlåda

 

8-10 potatisar

1 lök, grovt hackad

165 g orökt kaviar, t.ex Ejderns (vit tub)

3 dl vispgrädde

2 hårdkokta ägg

 

Sätt ugnen på 225 gr

Skala och skiva eller strimla potatisen, lägg i smord form

Kör löken nån minut i micron, fördela sen ovanpå potatisen

Rör ihop kaviar och grädde och slå det över

Grädda nere i ugnen 45 min

Servera med äggklyftor

  

Långfredagen:

Våffeldagen

   

Våfflor med salta tillbehör

 

Äggvåfflor

 

4 dl mjöl

½ tsk salt

1 tsk bakpulver

5 dl mjölk

2 ägg

100 gr smält smör

 

Blanda alla torra ingredienser

Vispa i hälften av mjölken till en slät smet

Tillsätt resten av mjölken, äggen och till sist smöret

Vispa igen

Grädda.

 

Salta tillbehör:

Rom

Rödlök

Purjo

Fraiche

Räkor eller kräftstjärtar

Varmrökt lax

avocado

skinka

 

Den sista brukar ätas med:

skivade jordgubbar

kiwiskivor

vispad grädde

  

Påskbuffé:


Serveras ju 2 ev 3 dagar så kanske inte allt alla dagar, varierar lite. Kan tillkomma något med.

 

Kokt färskpotatis, om det finns

Abbas sill, senaps, skärgårds och i år även en med thaismak

Mariannes sill

Ägghalvor m rom, räka och majjo

Laxtårta

Sparrispannacotta

Caviarkrans m räkor

Laxrullar på bröd

Omelettrulle m svampstuvning

Köttbullar & prinskorv

Sparris med citronsmör

Bröd och rödlöksost

  

Mariannes sill

 

3 dl gräddfil

skalet av 1 citron

1 tsk mald koriander

2 brk matjesillfiléer i bitar

 

Låt sillen rinna av i en trådsil.

Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.

Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.

  

 

 

Laxtårta

 


 

 EKOS LAXTÅRTA MED ROM

 

 

Botten:

200 gr mörk kavring

75 gr smör

 

Fyllning:

5 gelatinblad

250 gr rökt lax

1 schalottenlök eller 1 liten gul lök

2 ½ dl mellangrädde

500 gr kesella mager

2 dl lätt cremefraiche

1-2 msk press citron

salt och peppar

 

Garnering:

Räkor

Rädisor

Gräslök

Rödlök

 

Finhacka kavringen eller kör den i mixer.

Smält smöret och blanda det med smulorna, häll det i en form med löstagbar kant och platta till med handen eller en sked till en botten.

Låt stå i kylen ca 15 min.

 

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 min.

Skär laxen i små bitar, skala och finhacka löken.

Vispa grädden i en stor bunke, rör i  kesella och fraiche.

Rör i lax och lök, smaka av med citron och kryddor.

Krama vattnet ur gelatinet, smält det på svag värme och rör ned det i smeten.

Häll fyllningen i formen och ställ i kyl att stelna 3-4 tim.

Tag bort kanten på formen och lägg den på serveringsfat.

Garnera .



Sparrispannacotta med skaldjur

 

För 6

 

1 schalottenlök

1 msk smör

2½ gelatinblad

100 g grön sparris, om fryst ska den vara helt tinad

4 dl vispgrädde

salt & peppar

 

Skaldjurstopping:

150 g skalade räkor (500 g oskalat)

100 g kräftstjärtar

1 msk rapsolja

2 msk press citron

2 msk hackad dill

peppar

 

Servera med smördegsstänger med ost.

 

Skala och finhacka löken, fräs den mjuk i smöret

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 min

Hacka sparrisen och lägg ner den till löken i grytan

Tillsätt grädden och koka upp

Ta bort grytan från värmen och mixa allt slätt

Ta upp gelatinet och låt det smälta i den varma grädden

Smaka av och häll upp i portionsglas

Låt stå kallt minst 4 timmar men helst över natten för att stelna

 

Blanda räkor, kräftstjärtar, olja, citronpress och dill, smaka av med peppar

Låt det stå och dra ca 1 timme i kylen

Toppa pannacottan med skaldjuren.

Smördegsstänger:

Sätt ugnen på 225 gr

Pensla tinade smördegsplattor med ägg på båda sidor

Fördela riven prästost o sesamfrö på en skärbräda och lägg smördegen på det

Strö över ost och sesamfrö på ovansidan, tryck till det lite (fara över med kaveln kanske)

Skär 2 cm breda remsor, dra ut till ca dubbel längd och vrid till spiraler, grädda 10 min

  

   

 LYXIG CAVIARKRANS MED RÄKOR

 

 

100 g stenbitsrom

 4 hårdkokta hackade ägg

 ½ mkt finhackad rödlök

 1 brk creme fraiche

 2 msk majonnäs

 ½ knippa dill el. 2 msk torkad.

 100 gr skalade hackade räkor + några till garnering

 saft av en citron

 salt och peppar

 5 blad gelatin

 sallad

 

Blanda allt utom gelatin.

Smält gelatinbladen enl. anvisning och rör i smeten.

Häll upp i oljad kransform.

Låt stå kallt minst 3 timmar ( kan frysas ) doppa formen snabbt i hett vatten innan den stjälps upp.

Dekorera med sallad och räkor.

Servera med bröd och ett gott svalt vitt vin..

  

 


 

Omelettrulle

 

Kan med fördel göras dagen innan

 

1½ dl vatten

1 dl vispgrädde

50 g smör

1½ dl vetemjöl

4 ägg

 

Sätt ugnen på 200 gr

Koka upp vatten och grädde

Låt smöret smälta i det

Vispa ner mjölet till en slät smet och låt det svalna

Rör ner äggen ett i taget

Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna

Grädda i nedre delen av ugnen tills smeten har blivit fast och ytan fått lite färg, ca 20 min

Stjälp upp på ett smort bakpapper

Bred på fyllning

Rulla samman från långsidan med hjälp av bakpappret

Låt den vila en stund eller över natten om du har kall fyllning, insvept i pappret.

   

 

Svampstuvning

 

250 g champinjoner

smör

3 dl idealmjöl

3 dl gräddmjölk

salt, peppar, soja

 

Ansa och skiva svampen

fräs den i smör

strö på mjöl, rör om och spä med gräddmjölken

koka minst 3 min under omrörning

smaksätt och tillsätt några droppar soja för färgens skull

  

Citronsmör

 

100 g smör, rumsvarmt

skal av 1 citron

några droppar saft

salt & sv.peppar

  

 


Rödlöksost

 

1 ask färskost naturell

1 finhackad rödlök

salt & svpeppar

  

Gubbaröra

 Till 4 som vickning, förrätt eller bara lite mums ;)

4 hårdkokta ägg
1 brk hummeransjovis (80 gr avrunnet) SPAR spadet.
2 msk finhackad rödlök
2 msk finhackad dill (2-3 tsk torkad)
2 msk kladd (gräddfil eller fraiche ev hälften majonnäs)
1 msk spad från ansjovisen

Hacka ägg o ansjovis.

Blanda med lök o dill, kladd o spad, kyl.

Avnjut på Finncrisp eller knäckebröd med en öl.

   

Någon av dagarna ska vi också ha

 

Inkokt lax

Till 4

 

1-11/4 kg lax

 

Lag:

3 l vatten

3 msk salt

1 liten gul lök

1 morot

1 kn persilja

1 kn dill

10-15 vitpepparkorn

3 citronskivor

 

Mät upp ingredienserna till lagen i en kastrull

Koka upp och lägg i laxen

Sjud 15-25 min

Låt svalna i lagen

 

Sås:

3 dl vispgrädde

3-4 msk majonnäs

2 msk klippt dill

dijonsenap

vitvinsvinäger

salt & sv.peppar

 

Vispa grädden lätt och blanda med majonnäs och dill

Smaka av med senap, vinäger och kryddor

 

 

Tillbehör:

Gurkskivor

Räkor

Gröna ärtor

Grön sparris

 

Ta upp fisken ur lagen, dra av skinnet och lägg på severingsfat

Garnera med tillbehören och servera med såsen och kokt potatis

   

Sås till inkokt lax m.m

 

3 dl vispgrädde
3-4 msk majonnäs
2 msk klippt dill
dijonsenap
vitvinsvinäger
salt & sv.peppar

Vispa grädden lätt och blanda med majonnäs och dill
Smaka av med senap, vinäger och kryddor

  

Vi bakar ett bröd

   

Latmajas bröd

 

1 pkt jäst

12 dl kallt vatten

4 tsk salt

4 tsk flyt honung

400 g dinkel

ca 1 kg vetemjöl special

 

Rör ut jästen i det kalla vattnet

Tillsätt honung och rör till det löser sig

Tillsätt salt, dinkel och vetemjöl special

Jäs 2 timmar

Degen som är ganska lös hälls sen upp på en långpanna, hjälp till med en slickepott men rör den inte för övrigt

Sätt ugnen på 250 gr

Jäs 25 min

Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen samtidigt som du sänker till 225 gr

Grädda 25 min.

¼ av satsen kan göras till 1 bröd

  

 Påsktårtan  ser nästan aldrig likadan ut men finns där varje år, den får ni se i ett eget inlägg.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 19 mars 2016 22:06

Det här blev det, inspirerat av förra inläggets paj.

Började med att tina de här exotiska frukterna i ett durkslag så vätskan försvinner.
Tinade även en fryst förpackning av kräftstjärtar, Loobster 150 g med dillsmak. Billigare, finare och godare än i lag. 29kr på CG
100 g räkor, skalad vikt, frysta färdigskalade.
Tog en hel gurka, halverade, kärnade ur, skalade och skar i tunna " månar"
1/2 huvud minivattenmelon skars i stora tärningar
Sköljde och rev ett Cosmopolitanhuvud sallad
Kokade 3 ägg och skivade, för det skulle bli lite matigare
Blandade allt i en skål
Pressade 1/2 liten citron över
Lika med 1/2 lime

Här är innan salladen blandades i, räkorna serverades bredvid för dotras skull.

Romsås

3dl gräddfil
2 msk majonnäs
1 dl hackad dill
Cest från 1 liten citron
Ca 2 msk hackad rödlök, tar steklök när jag ska ha liten mängd, blir ca 1 msk/ lök
100 g röd rom
En doft cayenne
Salt o sv.peppar efter behag ;-)

Blanda allt i en skål och låt den stå till sig nån timme innan servering

Åts med vitlöksbaugetter och blev också ett glas iskallt vitt vin till.

Kommer definitivt att göras igen!

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards