Matsedeln

Senaste inläggen

Av Neta - 27 maj 2016 23:41

Nyss fått veta att jag har höga värden på långtidssocker.
Hade ett långt samtal med diabetessköterskan. Hon berättade att den tablett jag äter 2 ggr om dagen är ett relativt nytt piller för just typ 2 diabetes som jag har med mirakeleffekt på många områden. Dels motverkar den cancer, den funkar som "bantningspiller", motverkar hjärt o kärlsjukdomar. Det gör så att jag aldrig kan få för låga värden heller. Låter nästan för bra!

Vad gäller kost ska jag undvika söta drycker, godis och fikabröd. Söta drycker är inget problem och det ska inte det andra bli heller.
De ändringar jag personligen får göra är att skippa honung i frukostte, jag har iofs bara tagit 1/2 tsk i svart te typ earl grey. Medans jag aldrig sötar smaksatta så det är väl bara ställa om och köra på dom då. Det har jag hittills tyckt varit "fikate" jag harnågra favoriter där. Blåa bär, körsbärs och ananaste. Gillar även röda teer så ska botanisera lite.
Vin kan jag dricka 1 glas av vid festliga tillfällen, inga problem alls.

Sen har jag haft lite råsocker på blåbären i frukostyoghurten men har nu ätit fil ist och då är det lättare på nåt vis att äta osötat. Valnötter har jag kört med länge ist för flingor och det är bra.

Ska äta 2-3 frukter eller bärportioner om dagen, 1/2 går åt i filen eftersom jag bara äter ca 2 msk bär i 1 1/2 dl fil. Men vissa frukter som innehåller mycket fruktsocker får jag bara äta på morgonen, banan, vindruvor och några till gäller det.

Bröd som är osötat bakar vi alltid och av köpedito är det grövre ju bättre som gäller. Osötat så klart och surdeg är ju bra så funderar på sätta en egen. Vetemjöl är mindre bra.

Lunch och middag ska jag äta enl tallriksmetoden, potatis ca 2 ggr i veckan max och inte pasta på annat än durum eller fullkorn. Hellre rent kött än chark men köttfärs är ok. Så äter vi ju mkt redan. Isterband som vi äter ofta är kanske inte jättebra men nån gång går det bra.

Känns inte som kosten blir nåt större problem. Då är det ju värre vid födelsedagar och som nu, Mors dag. Men så kom jag på att Ls syrra alltid gjorde Petit Chouxer till en av bröderna som har "riktig" diabetes. Kollade ett recept nu och det innehåller vatten, smör, ägg och vetemjöl. En sats med 12 stora på 2 dl mjöl blir 1.6 cl i varje, det tror jag man kan äta vid sånna tillfällen faktiskt.


Ingredienser
75 g Smör
2 dl vatten
2 dl vetemjöl
3 ägg

Sätt ugnen på 200°.
Koka upp smör och vatten i en kastrull.
Tillsätt mjölet, lite i taget, under kraftig vispning.
Ta från värmen och tillsätt äggen ett i taget under kraftig vispning.
Klicka eller spritsa ut 12 stora eller 24 små toppar på bakplåtspapper på en plåt.
Grädda i mitten av ugnen 20-25 min. Låt kallna på galler.
Skär eller klipp av ett lock och fyll med t ex grädde och bär, vaniljkräm eller crème fraiche och räkor.

Ser den inte läcker ut? Problemet blir väl då man är bortbjuden men man får väl använda skallen helt enkelt och "fuska lagom"

Godis o fikabröd är det bara sluta med, kommer inte bli lätt men kan folk sluta röka ska jag väl för farao klara det. Jag kan äta en ruta 70% mörk choklad om det suger lite extra. Är ju inte jätteförtjust i choklad men mörk går an. Köpte just en sån med hallon idag.

Ja ni lär få följa med på den här resan. Kommer väl märkas i matsedeln också. Veckans bröd denna vecka lär ju funka iaf om jag tar bort sirap.

En sak är säker iaf, jag kommer inte att äta lightprodukter och inte konstgjorda sötningsmedel som aspartam m.fl Ingen Fun light här inte, finns ju vatten i kran! Gå ner i fetthalt i mejeriprodukter ska jag tydligen inte heller göra. Men hålla mig till mellanmjölk, fil mm precis som vi gör idag men inget smaksatt, det får jag sköta själv.

Jag tror att jag kommer att klara det här! Det som är problem är ju motionen! Men nu börjar jag med kosten innan jag tar tag i det.

Av Neta - 26 maj 2016 21:25

800g mandel 60kr, 300 g valnötter 34kr, 500g solrosfrö 19.90, bägarna innehåller snacks som är som små osötade fullkornsbrödskivor, 9.90 st

Jordnötter 500g, 9.90 ( gör eget jordnötssmör), pinjenötter 200g, 32.95, linfrö 500 g, 6.95, pumpakärnor 300 g, 22.95, buljong 12-p, 12.95, sesamfrö 500g, 14.95

Brödkrydda 4.95, hyvlad mandel 12.95, tacokrydda 4.90, guccamolemix 5.95, snabbjäst 3.95, torrjäst 4.50, bakpulver o vanillinsocker 4.95

Lite mer smakrik pepparrotsvisp i lite större brk 12.95 och stor kapris 9.90

Av Neta - 22 maj 2016 00:11

  

Veckans vego:

 

Kikärtspannkakor med taleggio-ost

 

2 1/2 dl kikärtsmjöl

2 ägg

2 dl vatten, varav 1 dl kokande

3/4 tsk salt

1 msk hackad rosmarin

ca 1/2 dl majsolja till stekning

100 g taleggioost, eller annan smakrik kittost

1 ask körsbärstomater (250 g)

1/2 kruka färsk basilika

salt och svartpeppar

 

Vispa ihop mjölet med äggen och 1 deciliter kallt vatten.

Tillsätt det kokande vattnet, salt och rosmarin.

Låt smeten svälla i cirka 10 minuter.

Stek pannkakor i rikligt med olja på medelvärme.

Sätt ugnen på 250 grader och grill om pannkakorna ska gratineras.

Lägg dem i en ugnssäker form.

Skiva osten och lägg den på pannkakorna.

Gratinera i mitten av ugnen i 3–5 minuter tills osten har fått fin färg.

Halvera tomaterna och vänd runt med basilika och olivolja.

Salta och peppra. Servera till pannkakorna.

  

Veckans sallad:

 

Tomatsallad med melon och feta

 

4 tomater

600 g vattenmelon

1 rödlök

1 röd chili

1 brk stora vita bönor

2 msk olivolja

1 msk pr citron

1 kruka oregano

Flingsalt

 Peppar

200 g fetaost

1 dl svarta oliver

Citron

 

Skär tomater och melon i bitar

Skala och klyfta löken

Kärna ur och hacka chilin

Skölj bönorna och låt dem rinna av

Blanda detta med oregano, olja, citronsaft, salt och peppar

Lägg upp på fat och strö över fetaosten

Toppa med oliver och garnera med citronklyftor

  

Veckans bröd:

 

Nattjäst rågbröd

2 st

 

Dag 1:

5 g jäst

3 dl kallt vatten

1 dl rågkross

2 dl grahamsmjöl

 

Deg:

15 g jäst

2 ½ dl rumsvarmt vatten

2 msk matolja

1 msk ljus sirap

3 dl fint rågmjöl

5–6 dl vetemjöl special

2 tsk salt

 

Dag 1:

Smula ner jästen i en bunke.

Tillsätt kallt vatten och rör om tills jästen är upplöst.

Blanda sist ner rågkross och grahamsmjöl och rör om till en slät men ganska lös deg.

Täck bunken med plastfilm och ställ kylskåpskallt att vila över natten.

 

Nästa dag:

Smula ner jästen till degen i en bunke.

Tillsätt rumsvarmt vatten och rör om tills jästen är upplöst.

Tillsätt matolja och sirap.

Häll fördegen i bunken och tillsätt rågmjöl och vetemjöl special.

Arbeta degen i maskin i ca 10 minuter, för hand något längre.

Tillsätt saltet och arbeta i ytterligare ca 2 minuter.

Täck med en bakduk och låt degen vila i ca 1 timme.

Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två jämnstora bitar.

Forma till avlånga bröd och lägg i mjölade brödkorgar.

Ställ att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 250°.

Vänd varsamt upp bröden på bakpappersklädd plåt och snitta dem ytligt.

Ställ in i nedre delen av ugnen och duscha in lite vatten med en blomsterdusch.

Stäng ugnsluckan och sänk efter 5 minuter värmen till 200°.

Grädda i ytterligare ca 25 minuter.

Låt svalna på bakgaller utan bakduk.

          

 

Månd:

 

Ugnslax med romsås


500 g lax i 4 portionsbitar

sellerisalt

citronpeppar

 

Ugn 175 gr

Krydda laxbitarna och lägg i smord ugnsfast form

Stek 15-20 min eller tills de känns klara

  

Pricksås

 

3 dl kladd, matyoghurt, gräddfil eller fraishe, eller blandning härav

2 msk citronmajonnäs

1 burk svart eller röd rom

blandas

 

Servera med potatis och gröna ärtor samt sallad

 

Tisd:

 

Fläskschnitzel med bea och ugnsgrönsaker

 

4 färdigköpta panerade schnitzlar

4 port beasås från pulver, helst Junis

 

2 röda och 2 gula betor

2 potatisar

2 morötter

1 paprika

1-2 rödlökar

4 vitlöksklyftor

1-2 dl olja

salt, peppar, timjan efter behag

 

Ugn 200 gr

Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar, typ sockerbitar

Kärna ur och strimla paprikan

Skala och klyfta rödlöken i tunna klyftor

Skala vitlöken och dela dom på längden 2 ggr, varje klyfta blir 4 delar

Lägg alltsammans i en bunke

Häll över olja, salt, peppar och timjan

Blanda runt

Häll ut i pappersklädd långpanna och stek ca 40-45 min eller tills ni tycker dom är lagom mjuka


Onsd:

 

Räksallad med ägg och RI-sås

 

500 g räkor med skal, skalade

½ salladshuvud, sköljt och rivet

1 dm gurka tärnad

125 g delade cocktailtomater

2 dl gröna ärtor

1 brk vit sparris i bitar

2 ägg kokta och skalade i klyftor

1 citron i klyftor

dillvippor

  

Rhode Island

2 dl majonnäs
2 msk crème fraiche
½ dl chilisås
Italiensk salladskrydda
(ev. vatten)

 

Blanda och låt dra en stund

 

Servera med mörkt bröd

  

Torsd:

 

Nässelsoppa med topping

 

ca 10 dl nässlor

½ knippa persilja

¼ fänkålshuvud

8 dl grönsaks- eller hönsbuljong

2 dl grädde

salt och malen vitpeppar

 

Topping

75 g kallrökt lax

2 salladslökar

1 dillkvist

1 kokt ägg

1 dl crème fraiche

 

Skölj nässlorna i rikligt med kallt vatten.

Förväll dem i 5 minuter i lättsaltat vatten.

Häll bort vattnet.

Lägg nässlorna i en mixer tillsammans med persilja.

Skär fänkålen tunt och koka upp med buljongen.

Låt koka i ca 10 minuter.

Häll den varma buljongen i mixern.

Lägg en handduk över locket och kör i gång mixern långsamt.

Kör sedan på högsta fart i ca 3 minuter.

Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädden.

Låt soppan småputtra i minst 10 minuter.

Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

Topping:

Strimla laxen fint

Skär salladslöken tunt

Finhacka dillen

Grovhacka det kokta ägget och blanda samman allt med crème fraiche.

Servera soppan med toppingen.

  

Rabarberkaka

 

 

100 g smör

200 g rabarber

2.5 dl socker

1 tsk vanilijsocker

3 ägg

3 dl mjöl

1 tsk bakpulver

 

Sätt ugnen på 175 gr

Smält smör och rör i rabarber.

Tag kastrullen från plattan rör i socker, vaniljsocker och ägg.

Blanda mjöl med bakpulver och rör ner.

Häll i smord o bröad form grädda i 30 minuter.

  

Fred:

 

Somrig minismörgåstårta

lagom till en hungrig 

 

 

3 Polarkakor

 

Fyllning 1:

20 g fetaost

1/2 dl kesella

2 basilikastjälkar

ca 1/4 riven vitlöksklyfta

salt och nymalen svartpeppar

 

Fyllning 2:

1/3 avokado

1 msk tärnad gurka

1/2 dl kesella

1 tsk pressad lime

lite finhackad chili

 

Vinägrett:

1 msk rapsolja

1/2 msk vitvinsvinäger

2-3 basilikablad, finhackade

 

Dekoration:

1-2 msk färskost

4-5 jordgubbar, skivade

1/2 dl melon, hackad

1/2 dl gurka, hackad

1 tsk salladslök, strimlad

20 g fetaost, smulad

  

Panerad kyckling med krisp, Hasselbackspotatis, inlagd gurka och svampstuvning

 

 

600 g kycklingfilé

2 ägg

2 dl ströbröd, gärna panko

smör och rapsolja till stekning

 

Sätt ugnen på 100°.

Lägg ut kycklingfiléerna platt på skärbrädan och skär försiktigt horisontalt till tre tunna skivor av varje filé.

Vispa upp äggen i en skål och lägg ströbrödet i en separat skål.

Vänd först kycklingen i ägget och sedan i ströbrödet.

Stek kycklingen gyllene på båda sidorna i matfett i en stekpanna.

Kontrollera att köttet är genomstekt.

Håll dem varma i ugnen medan du gör tillbehören.

Servering:

kokt potatis, stuvade champinjoner, inlagd gurka

   

Inlagd gurka

 

15 cm gurka

1 tsk socker

1 tsk salt

1 kapsyl ättiksprit, 12%

 

Skala gurkan och skiva tunt med osthyveln.

Blanda gurkan med socker och salt och krama gurkan med händerna.

Häll på ättiksprit, rör om och låt stå i 10–15 minuter.

Smaka eventuellt av med mer socker, salt eller ättiksprit om det behövs.

   

Stuvade champinjoner

 

1 liten schalottenlök

1 msk smör

100 g champinjoner

2 dl grädde

1 ½ tsk japansk soja

½ krm vitpeppar

ca 1 msk majsstärkelse

1 dl mjölk

salt

ev en skvätt torrt vitt vin

 

Finhacka löken och låt den svettas i smör i en stekpanna.

Rensa och skiva svampen, tillsätt i pannan och låt fräsa med i några minuter.

Tillsätt grädde, soja och vitpeppar.

Låt koka upp och sjud sedan i några minuter.

Rör ihop majsstärkelse och mjölk och rör ner det i såsen.

Låt sjuda i några minuter.

Smaka av med salt och tillsätt en skvätt vitt vin om du har det hemma.


  

Hasselbackspotatis

 

12  potatisar av fast sort
25g  smör

1tsk  salt
1msk  finsiktat ströbröd


Värm ugnen till 225°

Skala potatisen.
Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten. Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.
Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt.
Smält smör och pensla potatisen väl.
Baka dem i ugnen i 20 minuter.
Strö på salt och ströbröd.
Låt potatisen baka ytterligare 15 minuter.
Pensla med smör då och då.

   

Sönd:

 

Grillade revbensspjäll, potatisgratäng, sallad

Hallon & Limeglass

 

Revbensspjäll

 

1,5kg tjocka revbensspjäll, knäckta.

2 lagerblad

10 svartpepparkorn

Ca 2msk salt

 

Glaze:

¾ dl chilisås

3 msk kinesisk soja

1 dl flytande honung

1 msk sesamolja

2 vitlöksklyftor, pressade

1-2 msk riven ingefära

1 tsk sambal oelek

 

Dela revbensspjällen längs med benen.

Lägg dem i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker.

Lägg i kryddorna och saltet och låt koka upp, skumma

Låt koka på medelvärme i ca 1timme tills köttet är mört.

Tänd grillen

Ta upp benen ur lagen och lägg dem i en folieform, ställ den på grillen.

Blanda alla ingredienser till glazen och häll den över köttet.

Grilla tills de känns färdiga och släpper från benet, pensla på mer glace och vänd dem då och då.


   

Potatisgratäng

 

1kg potatis                                           
             

200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor                                      

1-2 press vitlöksklyftor

140 gr riven ost                                                  

1,5 tsk salt

2 krm sv.peppar                                         
               

2,5 dl grädde                                                      

 

Sätt ugnen på 225 gr.

Skala och skiva potatisen tunt.

Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.

Blanda salt och peppar och strö över hälften.

Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen*.

Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.

Häll försiktigt över grädden.

Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.

  

Hallon o limeglass

 

 

ca 150-250 g hallon

1 st lime

2 st ägg

0.75 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde.

 

Tina hallonen om frysta används.

Tvätta limen och riv skalet (endast det yttersta gröna).

Skär därefter limen i 2 delar och pressa ur saften

Vispa ägg och socker till en ljusgul pösig smet med elvisp.

Tillsätt limeskal, den pressade limesaften och vaniljsocker.

Vispa till en jämn smet

Vispa grädden ganska hårt med elvisp

Tillsätt de tinade hallonen häll inte i all eventuell hallonsaft om det är mycket särskilt inte om du inte har en glassmaskin för det kan bli lite väl blött som ger is

Tillsätt även den vispade grädden.

Blanda allt till en jämn smet, gärna med en slickepott.

 

I glassmaskin:

Häll smeten i glassmaskin och kör till glassen är klar, brukar ta ca 20 minuter.

Ät direkt eller lägg glassen i plastburk med lock och frys in.

 

Utan glassmaskin: Häll smeten i en form eller plastburk med lock. Ställ in i frysen.

Rör om efter ca 2 timmar för att inte alla hallon ska ligga på botten när glassen är klar.

Frys ytterligare 2 timmar

Upptining: Låt stå ½ timme i rumstemperatur eller 2 timmar i kylskåp innan servering.

 

       

 

 

 

 

 

Av Neta - 20 maj 2016 00:59

Man börjar med att strimla, hacka och riva direkt ner i skålen. Jag kärnar ur tomaterna och pudrar på rejält med kryddpeppar. Vi använder en s.k mandolin

Sen häller man i den iskalla och silade buljongen, vin, lime eller citron.

I med krutonger, dom här från Lidl, och njut gärna med en bit paj till.

Ost & skinkpaj hade vi till. Soppan blir som en flytande sallad fast så mycket godare.
Recept i veckans matsedel.

Av Neta - 17 maj 2016 18:29

1 väl mogen mango i tärningar
1/2 finhackad rödlök
1/2 dl hackad gräslök
2 msk majonnäs
1 tsk svensk senap
2 1/2 dl gräddfil
Salt & grovmald sv.peppar

Servera till inkokt lax, vänskapssallad a la sommar och färskpotatis.

Vänskapssallad, somrig

1 lit strimlad färsk vitkål
3 strimlade färska knippmorötter
5 halverade och skivade rädisor
Blasten och lök av en färsk röd lök
3 längdskivade cornichoner

Blandas i en skål

1 dl rapsolja
1 dl vitvinsvinäger
3 tsk örtblandning med medelhavssalt

Kokas upp och slås över salladen, vänd runt och låt stå under lock minst 1 timme.

Av Neta - 17 maj 2016 00:01

Dessa är med alkohol men tänk på att:

Rosévin kan bytas mot alkoholfri Hallon & rabarbercider eller hallonsoda

Mousserande vitt vin kan bytas mot sockerdricka, fruktsoda eller äppel/päroncider

Likör och alkoholhaltiga smaksättare kan bytas mot saft i samma smak, ta då koncentrerad

Så även du som är nykterist kan smutta på något gott i sommar! Använd din fantasi, häll upp i fina glas, använd mycket färska bär och njut.



Vi dricker betydligt mer vin på sommaren, till maten men en fin kväll ute på altan kan det bli ett glas och smutta på med. Mest dricker vi rosévin, gärna mousserande men ett och annat glas iskallt vitt vin går ner med.

Vi gör också en del drinkar  och har vi gäster gör vi gärna bål i kanna. Livskvalité de lux att smutta på något iskallt och gott en sommarkväll.

  

Favoriten är nog fortf den gula Sangria vi fick hos vänner i somras.

 

Saffranssangria


1 dl likör43,
1 stänk saffransarom
1 msk apelsinjuicekoncentrat,
3 dl vitt spanskt vin,
5 dl fruktsoda.
Serveras med jordgubbar och skivad apelsin.

Fast vi hade jordgubbar, björnbär och nektarinbitar i. Vi tog också i lite mer fruktsoda i för jag tog nog en droppe för mkt saffransarom. Den svarar direkt.
Jag hade aldrig använt den. Men den funkar kanon så här när det inte är säsong. Flaskan står vid andra hushållsaromer

  

Men det finns fler somriga drinkar o bål vi gärna gör.

 

Hallonbubbel

6 glas

 

3 dl hallon

3 tsk florsocker

1 fl vitt iskallt mousserande vin

is

 

Mosa hallonen och tryck dom genom en sil

Blanda med florsockret

Fyll glasen till hälften med is

Fördela hallonröran i glasen, blir ca 3 tsk i varje

Slå försiktigt på det mousserande vinet.

  

Jordgubbsbål

 

1 l jordgubbar

1 fl rosévin

1-2 33 cl fl hallonsoda eller jordgubbscider

Is och mynta

 

Mixa det mesta av jordgubbarna, skiva resten och tillsätt vinet i det mixade

Ställ kallt

Häll i hallonsoda tillsammans med, jordgubbsskivor, is och mynta vid serveringen

  

Jordgubbsmimosa

1 glas

 

1/3 mixade jordgubbar

2/3 mousserande vin

1 jordgubbe

 

Kan med fördel göras på frysta gubbar

Häll i jordgubbsmixet i ett champangeglas

Fyll på med vinet, det ska vara iskallt

Sätt en grillpinne i en färsk jordgubbe i bladfästet och ställ i glaset

   

Mango Bellini


100 g tärnad mango (finns att köpa fryst)
0.5 dl florsocker (går med strö också)
1 flaska mousserande vin

 

Mixa mango med socker och vin, häll upp i höga glas och dekorera med ett körsbär och en mangobit på en tandpetare.

  

Marinella

 

1/3 del Marinella,

1-2 gurkskivor i, får dra minst en ½ timma,

sen 2/3 fruktsoda och is.

  

Martini rosé

 

1 glas

2 msk torr, vit vermouth
1 msk Gin
1 msk raspberry vodka
½ dl rosévin
2 cl press citron
Is

 

Rör samman alltsammans med några isbitar eller krossad is
Sila ner drinken i cocktailglas
Servera med frysta hallon i glaset.

   

Persikodrink

 

1 del persikolikör

2 delar persikojuice

mousserande vitt vin

krossad is

  

Persikosangria

 

75 cl rosévin

2 persikor alt 4 persikohalvor i egen juice från burk

1 apelsin

1 banan

1 l Peach pearl, alkoholfri persikocider (nr 1949 på systemet)

is

 

Häll vinet i en skål

Skär persikorna i tunna skivor

Dela apelsinen på längden och skiva den så det bildas ”halva stjärnor”, kärna ur

Skala och skiva bananen

Lägg frukten i vinet och låt det dra en stund i kyla

Häll på cider och tillsätt is vid servering.

Servera i vin – eller champangeglas.

   

Piggelindrink

 

4 cl päroncognac

1 piggelinglass

Päroncider av valfri procent

 

 

Häll upp päroncognacen i glas

Sätt i glassen och häll över cidern.

  

Rabarberdrink

 

3 dl koncentrerad rabarbersaft

75 cl mousserande vitt eller rosévin alt alk.fri cider

½ dl hackade myntablad

Is

 

Lägg isen i en karaff eller kanna

Fyll upp med saft, vin och mynta

  

Red wawe

Cinderellas recept

 

Is

2 cl koskenkorva blueberry vodka

2 cl De Kuyper Sour Grapefruit, likör

2 cl citronjuice

2 cl jordgubbsdrinkmix

sprite

jordgubbar

 

Kyl ett longdrinkglas och bottna med is

Tillsätt vodkan, likören juice och drinkmix

Fyll upp glaset med sprite

Toppa med jordgubbar

  

Rosébål

10 glas

 

1 liter rosévin

11/2 dl konc hallonsaft

1 pkt frysta osötade hallon

5 dl is

5 dl Schweppes Russian water

 

Häll vin, Russian, saft och is i en skål, rör om och häll i bären frysta.

   



Rosésangria

 

Tärna 300 g melon, gärna flera sorter och 1-2 nektariner,
Halvera och skiva ena halvan av en citron, lägg allt det i en kanna som rymmer minst 1½ liter.

Slå över 2½ dl jokk blåbärsdryck och låt den stå i kyl minst 1 timme, eller allra helst över natten.
Då den ska serveras slå på en ½ flaska mousserande rosé som så klart ska vara iskall.
Tillsätt ev lite florsocker, beroende på hur torrt vin ni har.

Vid serveringen lägg i frysta smultron och blåbär i glasen.

  

Leifs svågers recept, Rod är född och uppvuxen i Barcelona och där bor dom ännu.

 

SANGRIA

 

3 liter rödvin 12 %

3 liter vitt vin 12 %

4 liter fruktsoda

1 fl 75 cl Royal Brandy 40 %

florsocker

 

massor av frukt, apelsiner, lite citron, bananer, ananas och carambole i skivor. Ev. också vindruvor.

Gör den gärna i kannor och låt den dra kallt minst 1 timme.

 

Per glas

mjuk frukt, t.ex jordgubbar, apelsinskivor, bananer, carambole m.m

2 msk florsocker

3 cl rödvin

3 cl vitt vin

1cl cognac

4 cl fruktsoda, iskall

krossad is

 

Skär frukten direkt ner i kannan, tillsätt florsockret, rör om och låt det stå i rumstemp. till det börjar safta sig.

Till sätt vin och sprit, låt stå ytterligare minst 30 min i kylen

precis innan servering tillsätts fruktsoda och is.

Skål!

   

 

Strawberry Basil Smash

 

5 färska muddlade jordgubbar

5 cl Kanonvodka

Agave syrup

Färsk basilika

Krossad is

Basilikablad

Servera med en jordgubbe på kanten

  

Vit sangria

1 kanna

 

1 apelsin

1 citron

1 lime

jordgubbar

1 stor bunt färsk ananassalvia (eller basilika)

1 fl torrt vitt vin

33 cl mineralvatten

massor av is

 

Skiva citrusen, dela jordgubbarna

Häll vinet i en kanna lägg i frukt och salvia

Fyll på med is och mineralvatten vid servering.

  

Vitvinsbål

10 glas

 

1 liter vitt vin av chardonnytyp

5 dl sockerdricka

1 carambola

Massor av olika bär

5 dl is

 

Allt utom sockerdricka och is blandas i en bålskål

ställ kallt minst 3 timmar

tillsätt sockerdricka och is.

  


Vivecas sommardrink

 

600 g kärnfri vattenmelon

½ dl florsocker

2½ dl Absolut Peach

1 citron, saften av

 

Skär vattenmelonen i stora kuber som läggs i frysen minst 4 timmar

Mixa melon, florsocker, sprit och citronsaft till en simmig massa

Servera genast, garnera gärna glaset med en tunn skärva vattenmelon.

   

Ha en fin sommar, grilla och njut av livet!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 15 maj 2016 22:45

    

Veckans vego:

 

Ratatoille

 

3 msk olivolja
1 röd paprika
1 grön paprika
1 – 2 burkar krossade tomater, 7 färska = 1 burk
2 gula lökar
1 aubergine
1 zucchini
3 krossade vitlöksklyftor
0,5 tsk timjan
0,5 tsk dragon
2 lagerblad (valfritt)
0,5 tsk salt
3 krm sv.peppar

 

Skala och hacka lök grovt.
Skala och hacka vitlöken fint.
Skölj alla grönsakerna.
Skär grönsakerna i kuber ca 2x2 cm stora bitar.
Hetta upp olivolja i en gryta och fräs lök och vitlök.
Tillsätt övriga grönsaker utom tomat och fräs någon minut till.
Tillsätt krossade eller färska tomater och rör om.
Krydda med timjan, dragon, lagerblad, salt och peppar.
Koka ratatouillen i minst 20, helst 40 minuter på medelvärme under lock.
Gott som tillbehör till alla sorters rätter, eller som vegetarisk sås till pasta, ris eller bulgur. Då bör dock ca 100 g protein/pers i form av t.ex tofu, feta eller ost tillsättas.

  

Veckans "sallad":

 

Marinerade grönsaker

 

Marinad:

3 vitlöksklyftor, hackade

1 dl äppelcidervinäger

1½ dl olivolja

½ msk salt

saft av ½ lime

saft av ½ citron

 

Grönsaker:

2 paprikor i olika färger

200 gram blomkål

200 gram broccoli

200 gram vitkål

100 gram purjolök

200 gram fänkål

200 gram äpplen

1-2 röda chilifrukter

½ dl hackad bladpersilja

1 tsk torkad oregano

 tsk torkad timjan några nypor torkad mynta

 

Börja med att blanda alla ingredienser till marinaden.

Kärna ur paprikor och skär i bitar.

Ansa, skala och bryt blomkålen och broccolin.

Skär vitkålen i grova bitar.

Skölj och skär purjolöken i cm-tjocka skivor.

Skölj och skär fänkålen i bitar.

Koka upp lättsaltat vatten och lägg i blomkål, broccoli, vitkål, purjolök och fänkål och låt koka i ca 3 minuter.

Lägg de varma grönsakerna i en stor skål och häll marinaden över.

Skär äpplet i mindre bitar och hacka chilin.

Blanda äpple och chili med grönsaker och örter.

Ställ in i kylen för att marineras, gärna en dag så att smakerna hinner mogna.

  

Picklad rödlök


Gott till hamburgare

 

1 dl ättikssprit, 12%

2 dl socker

3 dl vatten

2 rödlökar

Ev en äppelskiva

 

Koka upp ättika, socker och vatten

Rör till sockret är löst

Låt svalna något

Skala, ev halvera och skiva löken och lägg i glasburk

Häll över den ljumma lagen

Lägg ev äppelskiva på toppen så löken inte sticker upp

Klar när det kallnat och hållbar ca 2 v i kyl.

  

Veckans bröd:

 

Pizzagifflar

8-10 st

4 djupfrysta smördegsplattor

(det finns lite olika storlekar har jag märkt men jag menar dem som är lite rektangulära i formen, vissa är som små kvadrater, ta isåfall 8 av dem)

 

1 dl tomatpurè

8-10 skivor valfri ost + lite riven ost att toppa med

oregano

1 ägg

 

Sätt ugnen på 220 °

Ta ut smördegen för att tina i 10-20 minuter i rums temperatur.

Kavla lite lätt och skär 8-10 trianglar.

Bred ut lite tomatpurè på varje triangel.

Hyvla 10 ostskivor och placera en på varje triangel.

Skär bort överflödiga osten.

Sprinkla eventuellt lite oregano i varje triangel.

Rulla ihop, starta från den breda delen.

Pensla med ett ägg och toppa eventuellt med lite ost.

Placera mitt i ugnen, grädda i ca 10 minuter.

          

Månd:

 

Köttbullar i brunsås med pasta och rivna morötter

 

Koka pasta enl anvisning

 

Köttbullar

 

400 gr köttfärs

¾ dl ströbröd

1 msk potatismjöl

1.5 dl mjölk

1 msk torkad gul lök, eller 3 msk hackad färsk

1 ägg

1 krm peppar

1 tsk salt

smör till stekning

 

Blanda ströbröd, pot.mjöl och lök med mjölk och låt det svälla 10 min.

Blanda färsen med (lök om färsk), ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.

Forma färsen till bollar eller biffar

Stek i smör o sänk värmen då de börjar få färg.

 

Kan även stekas i ugn, 200 gr 8 min i mitten, vänd o skaka, flytta upp plåten o låt dom få färg om dom ska ätas direkt, annars frys och stek dom så dom får färg i pannan vid upptining.

  

När du stekt köttbullarna, ta ur dom ur pannan, tillsätt 4 dl vatten och rör runt, använd den skyn silad i såsen.

 

Brunsås

 

1-2 msk smör

2 msk mjöl

4 dl vatten eller steksky, eller blanda

Salt & peppar

 

Bryn smör o mjöl i en stekpanna tills det blir riktigt brunt

Spä med vatten eller sky och koka hop 3 min

Smaksätt.

  

Tisd:

 

Varmrökt eller inkokt lax med persikochutney i gräddfil, färskpotatis och sallad

 

Varmrökt lax kan rökas eller köpas i butik, inkokt se v 19

 

Röka lax till 4, detta behövs

 

400 g laxfilé
1 msk havssalt
1 msk Gult senapsfrö

1 msk rosépeppar

 

1 st röklåda ( ABU-rök )
ca 2 msk alspån, gärna med äpple

rödsprit till brännarna

 

Krossa senapsfrö och peppar i mortel, tillsätt salt och krydda laxen.

Rök laxen i 10-12 min låt den sedan svalna så att saltet tränger in i fisken.

   

Persikochutney

 

4-5 färska mogna persikor (nektariner)

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk färsk ingefära

½ dl vit balsamvinäger

½ dl flyt honung

½ dl sweet chilisås

1½ dl persikojuice

 

Skålla persikorna, kyl ner snabbt, skala, kärna ur och hacka dom.

Finhacka lök och vitlök

Riv ingefäran

Lägg alla ingredienser till chutneyn i en kastrull och koka upp

Sjud på svag värme i ca 10 min

Kan serveras varm eller kall

Rörs med fördel ut i lite gräddfil.

  

1 salladshuvud

1 dm gurka

4 tomater

2 tärnade färska persikor eller nektariner

 

Sköljs och skärs ner i

1 msk olivolja

1/2 msk vitvinsvinäger

salt & sv.peppar

  
 

 Onsd:

 

Kycklingfilé på risbädd med bacon.

4 personer

 

4–6 portioner ris

400 g färsk spenat

1 purjolök

1 röd paprika

4 kycklingfiléer

salt, svartpeppar

1 1/2 dl ajvar relish

 

Gratängsås:

3 dl vispgrädde

1 1/2 msk kalvfond

1 dl vitt vin

ca 1 msk majsenaredning, ljus

1 dl riven lagrad ost

 

Topping:

140 g tärnad bacon

3 msk finhackade valfria örter

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka riset enligt förpackningen.

Ansa och skölj spenaten.

Ansa och strimla purjolöken.

Kärna ur och tärna paprikan.

Fräs spenat, lök och paprika blankt utan att det tar färg.

Blanda ris och spenatblandningen och lägg i smord gratängform.

Putsa kycklingfiléerna och krydda runt om.

Bryn dem väl runt om.

Lägg dem på ris och spenatbädden.

Fördela ajvar relishen över.

Koka grädde, vin och kalvfond, red med majsena, låt såsen få ett uppkok.

Häll såsen över kycklingen.

Strö över riven ost.

Gratinera mitt i ugnen 25–30 minuter.

Kycklingen måste vara helt färdigstekt.

Knaperstek baconet, tärna och blanda med hackade örter, strö över vid serveringen.

  

Torsd:

 

Portugisisk gurksoppa med vitlöksstekta krutonger, glass och färska jordgubbar

 

Gurksoppa

 

1 liter hönsbuljong, kyld & silad, den ska vara klar

2 grovt rivna gurkor, ev. skalade

4 skållade och urkärnade tomater, tärnade

1röd & 1 grön paprika, tärnade

1 msk finhack. lök

1-2 kross. vitlöksklyftor

1dl vitt vin eller 1msk press lime

Salt & kryddpeppar

 

1 skiva vitt bröd/person

1-2 msk smör

1-2  pr vitlöksklyfta

 

Blanda i alla gröns. i den kylda buljongen, smaka av med kryddorna.

Kantskär och tärna brödet

Smält 1-2 msk smör i stekpannan och pressa i vitlök

Stek brödtärningarna frasiga och gyllengula

Servera soppan med brödkrutongerna på i tallriken.

  

Jordgubbar

vaniljglass

  

Fred:

 

Köttfärspaj

 

125 g smör eller  75 g smör och  3/4 dl kesella
1.5 dl
vetemjöl
1 dl
grahamsmjöl

ca 2 msk smör att steka i
1 st stor gul lök
100 g champinjoner
1 st paprika (valfri färg)
400 g köttfärs
0.5 dl chilisås eller 2 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2.5 dl vatten
1 st köttbuljongtärning
1 tsk salt
1 tsk timjan
ca 50 g (1-2 dl) riven ost

 

Ta fram smöret och skär i mindre bitar.

Häll mjölet i en bunke och rör om. Lägg i smöret.

Låt det ligga en stund så att smöret blir rumsvarmt om det inte redan är det så blir det lättare att få till en deg.

Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna eller elvisp och arbeta ihop till en jämn och fin pajdeg.

Om du gör varianten med kesella, tillsätt den och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form, nagga med en gaffel och ställ i kylen ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 gr
Grädda 10-12 minuter tills det fått fin färg.
Skala och hacka lök, skiva champinjonerna och skär paprikan i små bitar.
Hetta upp en stekpanna med smör och stek lök, champinjoner och paprika. Lägg över på ett fat.
Stek färsen i smör.
Häll på chilisås eller tomatpuré.
Strö över mjöl och låt köttfärsen suga upp mjölet och därefter häll på vattnet och rör runt.
Tillsätt köttbuljong, salt och timjan.
Låt koka upp och puttra ca 5 minuter.
Rör ihop med löken, svampen och paprikan. Smaka av och tillsätt ev. mer salt.
Häll röran i pajskalet, strö över riven ost och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

  

Lörd:

 

Macka med räkröra

 

500 g räkor med skal, skalade

1 syrligt äpple, urkärnat och tärnat

1 dl fet fraiche

2 msk hackad gräslök

Ca 2 msk färsk pepparrot, riven

Salt & sv.peppar

2 avokado

4 mörka ciabatta

Smör, salladsblad

Äpple och kryddgrönt (dill & gräslök)

 

Rör ihop räkor, fraiche, äpple och gräslök

Smaka av med pepparrot, s & sv.p

Halvera, kärna ur avokadon och skiva den

Klyv bröden och smöra underdelarna sparsamt

Lägg på salladsblad och avokado

Toppa med röra och garnera med äppelbitar och kryddgrönt

Lägg på toppen av bröden och servera.

  

Sönd:

 

Fläskfilegratäng med tacosmak

4 port

 

500 g fläskfilé

1 msk smör

1 tsk salt

2 krm peppar

2 tsk torkad oregano el 1 msk hackad färsk

2 dl riven mozzarella

 

Sås:

1/2 gul lök

1 röd paprika

1 msk smör

2 dl crème fraiche

1 burk tacosås, 230 g

2 dl sky

1 msk konc kalvfond

1 msk vetemjöl

1/2 tsk salt

2 krm peppar

 

Ugn 225°

Skiva köttet. Stek i smör i en stekpanna.

Strö över salt, peppar och oregano.

Lägg köttet i en ugnssäker form.

Häll 2 dl vatten i stekpannan och ta tillvara skyn.

 

Sås:

Hacka löken och strimla paprikan.

Fräs lök och paprika i smör i en kastrull.

Tillsätt crème fraiche, tacosås, sky och fond.

Koka upp.

Blanda mjölet med lite kallt vatten och rör ner i såsen.

Sjud några min under omrörning.

Smaka av med salt och peppar.

Häll såsen över köttet.

Strö över riven mozzarellaost.

Gratinera ca 20 min i ugnen tills osten smält och allt är varmt.

Servera med ugnsstekt färskpotatis, sallad, tomat, gurka och nachochips.

  

Apelsintosca i långpanna

ca 40 bitar

 

4 ägg

4 dl strösocker

300 g smält, avsvalnat smör

2 dl mjölk

4 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

rivet skal av 1 apelsin

 

Toscaglasyr:

200 g smör

200 g socker

200 g flagad mandel

3 msk mjölk

4 msk mjöl

 

Sätt ugnen på 175°.

Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt mjölk och smör.

Rör ner mjölet blandat med bakpulver och till sist apelsinskalet.

Klä ugnens långpanna med bakpapper och bre ut kaksmeten i den.

Grädda i 20 minuter, tills kakan är knappt färdig.

Blanda under tiden alla ingredienserna till toscaglasyren i en kastrull.

Låt blandningen sjuda under omrörning tills den tjocknar något, ca 3 minuter.

Ta ut den knappt färdiggräddade kakan och bre ut glasyren över den.

Sätt in kakan igen i övre delen av ugnen och grädda i ytterligare 8–10 minuter, tills glasyren fått fin färg.

Låt svalna.

Dela kakan i 4 delar på längden, skär ut bitar i sicksack.

Riv gärna lite extra apelsinskal över bitarna vid serveringen.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                         

Av Neta - 14 maj 2016 01:15

Skrev ju lite i vanliga bloggen om det. Om min mormors sylta man fick vid pingst och midsommar.

Inte min utan lånad bild men så här röriga blir mina om jag försöker göra som mormor gjorde, denna gjord med lax.

Den här är ju prydligare men lite för mkt i. Man ska se den klara gele'n

Mormor hade nog höns för det var nog billigare på den tiden. Garanterat var det buljongen som blev vid koket som sen blev gele'n.
Hon hade en kransform med refflor, i botten låg morötter som var tornerade, fast det ordet kunde nog inte hon. Men runda och fina som troligen kokt med hönan eller om hon hade sånna fint skurna konserverade kanske. De låg iaf i refflorna ovanpå, botten när den gjordes, snyggt med fina persiljekvistar mellan.
Sen tärnat hönskött och morötter i slantar på sidorna i 2 rader med ett pärlband av hemkonserverade ärtor i mellan.
Ärtor även i ett pärlband längst upp på kanten som ju blev längst ner då den stjälptes. I hålet som blev i kransen mer ärtor och morötter och salladsbladen runt kanten. Var nog många lager som fick stelna i matkällaren tog en stund att göra kan jag tro.

Minns hur gott det var med de första rädisorna man doppade i saltet man strött i en liten hög på tallriken. Och hur gele'n smälte på den varma potatisen som bars ut i grytan inslagen i en tidning.

Jag måste banne mig försöka göra en i sommar.

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2020
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards