Matsedeln

Direktlänk till inlägg 28 mars 2016

V- 13 (Gästblogginlägg)

Av Neta - 28 mars 2016 23:31

Hej! Den här veckan är det jag, Elle som gjort matsedeln, hoppas att ni hittar något ni gillar    


 

Veckans vego:

 

Vegetarisk lasagne med feta

 

2 paket lasagneplattor, färska

2 squash, (à 300 g)

2 gula lökar, gula

2 burkar krossade tomater, (à 400 g)

2 msk timjan, hackad

1 1/2 tsk salt

2 krm svartpeppar, nymald

1 dl+ 1 dl crème fraiche, lätt

200 g fetaost

 

Garnering: Timjan


 Sätt ugnen på 225°. Ansa och skär squashen i tärningar. Skala och finhacka löken. Blanda squash, lök och krossade tomater i en gryta. Tillsätt timjan, salt och peppar. Låt puttra utan lock ca 10 min. Rör ner 1 dl lätt crème fraiche.

Klipp eller skär lasagneplattorna i bitar, om det behövs. Varva lasagneplattor och squashröra i en ugnssäker form, översta lagret ska vara plattor. Smula sönder fetaosten och blanda med 1 dl lätt crème fraiche. Klicka röran ovanpå lasagnen.
Tillaga mitt i ugnen 15-20 min. Garnera lasagnen med timjankvistar och servera med blandad sallad.


 

     

Veckans sallad:

 

Varm sallad

 

2 (plommon) tomater
1-2 paprikor
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 förp. Stora vita bönor
Svarta oliver och fetaost
Olivolja, salt, peppar och örter
Vinäger eller citron


Halvera och skär rödlöken i skivor. Tunnskiva vitlöken.

Skär tomat och paprika i bitar. Halvera ev. oliverna.

Värm olivolja i en kastrull.

Fräs lök och vitlök ca 1 min. Ha i resten av grönsakerna och fräs tills de börjar mjuka lite.

Ha i bönor och oliver. Krydda och smula över feta.

Smaka av. Om du vill ha mer syra, stänk över lite vinäger eller pressa över lite citron.


Eller servera med citronklyftor så var och en kan göra som de vill.

Det här är grunden, sen kan man tillsätta vilka grönsaker man vill. Tex. Sockerärtor, champinjoner eller squash :)

 

  

Veckans bröd:

 

Superbröd

 

5 dl ljummet vatten
½ paket jäst
1 dl olja
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
4 dl lantbrödsmjöl (grovt) väljer man vanligt krävs ytterligare 1 dl
3 dl Manitoba cream (ett slags mjöl, ifrån Finax)

 

Ugn 200 grader C.
Blanda ut jästen i det ljumma vattnet så att den löser sig, tillsätt olja och salt, blanda.
Blanda i mjölsorterna, tillsätta Manitoba cream och knåda tills du får en smidig deg. Använd gärna en maskin.
Låt jäsa 35 min under bakduk till dubbelstorlek.
Dela degen i två delar, gör två limpor antingen för hand eller lägg dem i bakform som jag gjort.
Låt jäsa ytterligare 30 min.
Pensla med vatten och strö över bovetekross och flingsalt om man gillar detta.
Låt stå i mitten av ugnen i 25 min.
Svalna på galler under bakduk.

          

Månd:

 

Gratinerad fläskfilé

2 msk smör eller margarin
salt 
peppar
400 g färska champinjoner, gärna små
2 röda paprikor 
2 gröna paprikor
4-5 dl vispgrädde 
2 dl chilisås 
2 dl riven ost

Putsa köttet och skär det i cm-tjocka skivor. Bryn i matfett, krydda med salt och peppar. Lägg över på ugnssäkert fat. Ansa svampen, dela champinjonerna om de är stora, och bryn dem i stekpannan. Skölj, kärna ur och skiva paprikan. Lägg svamp och paprika över köttet. Blanda grädde och chilisås, häll över köttet och strö på osten. Gratinera i 225 grader i ca 10-20 minuter eller tills rätten är riktigt het och fått fin färg. 

Servera med kokt potatis eller ris och grönsallad

 

   

Tisd:

 

Fiskgryta med curry

 

300 g. Torskrygg el. Annan fisk
16 räkor
8 crabsticks
3 tsk vitlök/ingefärspasta (eller riv själv)
Ca 1 msk röd currypasta
2 brk kokosmjölk
2 dl vatten
4 tsk hummerfond
4 limeblad
1 rödlök
2 morötter 
1/2 fänkål
1/2 squash
12 sockerärtor
Fisksås och pressad lime


Skär grönsaker, fisk och crabsticks i ätvänliga bitar.
Fräs currypasta och vitlök/ingefärspasta i olja tillsammans med löken.
Ha i morot och fänkål och fräs lite till.
Häll i kokosmjölk, vatten, fond, limeblad och en skvätt fisksås.
Koka 5-10 min.
Ha i lite lime och sockerärtorna, red ev. av med lite maizena.
Ta av från plattan, lägg i fisk och skaldjur. Lägg på ett lock och låt stå ca. 5 min.
Servera med en klick matyoghurt.

 

    

Onsd:

 

Köttfärssås på mitt sätt

 

300-400 g. Köttfärs
1 rödlök
1-2 vitlöksklyftor
Grönsaker ( strimlade morötter, champinjoner, paprika, squash eller majs)
Tomatpuré
1 pkt passerade tomater (alt. Krossade)
1-2 ”pkt” vatten
2 tärningar köttbuljong
Salt och peppar
Paprikapulver, chilipulver och oregano
Mjöl att reda med eller en skvätt grädde eller crémefraiche.


Skala och kvarta löken, skär i tunna skivor.

Fräs köttfärsen smulig i en traktörpanna. Krydda med salt, peppar, paprikapulver och chilipulver.

Ha i lök och ev. grönsaker samt 1-2 msk tomatpuré. Låt fräsa ett tag.

Ha i tomater, vatten, buljong och oregano.

Låt koka en stund, tex tills grönsakerna börjar bli klara.

Red av eller ha i grädde/fraiche. Låt koka några min.

Smaka av och krydda på med det som saknas. Ha ev i mer tomatpuré eller en skvätt chilisås.

 

Servera med spagetti och sallad.

    

Torsd:

 

Broccolisoppa

 

500 g broccoli, i bitar
2 gula lökar, hackade
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl grädde eller matlagningsgrädde

Salt. peppar

 

Koka broccolin och löken i buljongen tills broccolin är mjuk. Mixa med grädden. Krydda.

Vill du ha lite mer sting i soppan, krydda med vitlök och cayenne.

     

Rör-ihop-kaka med virvel



100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 dl vaniljyoghurt
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl nutella (chokladkräm)



Sätt ugnen på 175 grader

Smält smöret och låt det svalna. Rör i socker, ägg, vaniljyoghurt och vetemjöl blandat med bakpulver.
Klicka ner Nutella i 3-4 klickar. Rör om 2 varv med en slev så att Nutellan "virvlar sig". Häll smeten i en smord och brödform, ca 20 cm i diam. Grädda 20-25 min i nedre delen av ugnen.

 

    

 

Fred:

 

Kall laxpaj

 

Pajskal:

 

140 g smör

0,5 msk vatten, kallt

3 dl grahamsmjöl

1 st pajform, med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter

 

Fyllning:

 

1 tsk salt

1 dl gräslök, finhackad

2 dl kesella

1 st gurka

150 g rädisor

200 g philadelphiaost

4 dl rucola, finhackad

2 msk pepparrot, färsk och riven

200 g kallrökt lax, skivad

200 g gravad lax, skivad

 

Blanda grahamsmjöl och smör i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg. Tillsätt vatten och kör någon sekund.
Tryck ut degen i en pajform i botten och upp på kanterna. Ställ den kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
Tryck fast 1 ark aluminiumfolie på degen och gör några lufthål i botten med en gaffel. Grädda mitt i ugnen först 15 min med folie och ytterligare 10 min utan folie. Låt pajskalet svalna.
Skala gurkan och dela den på längden. Kärna ur och skär gurkan i tunna skivor. Ansa och skiva rädisorna tunt. Blanda gurka och rädisor i ett durkslag och blanda med salt. Låt stå att rinna av ca 30 minuter.
Blanda kesella, philadelphiaost, pepparrot och gräslök. Bred ut massan i ett jämnt lager i pajskalet. Lägg på finhackad rucola samt skivor med gravad och rökt lax.
Pressa ur så mycket vatten som möjligt ur gurk- och rädisskivorna. Fördela dem ovanpå pajen och strö över lite fina rucolablad.


  

 

Lörd: 

 

Marinerad kycklingfilé

Går lika bra att servera kall som varm och passar utmärkt på ett buffébord.

smör till stekning
Salt 
Peppar

Marinad:
½ dl olivolja
½ dl balsamvinäger
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
Färsk timjan


Stek kycklingfiléerna i smöret. Salta och peppra.

Blanda alla ingredienserna till marinaden.

Skär den varma kycklingen i tjocka skivor. Lägg på ett uppläggningsfat som du förslagsvis garnerat med olika sorters grönsallad, gurka i stavar, olika sorters tomater, skivad rödlök etc. Skeda över marinaden.

 

   

Sönd:


Ugnstekt falukorv med rotfrukter


600 g falukorv

3 msk tomatpuré (ej dubbelkoncentrerad)

3/4 tsk torkad timjan

150 g ost i skivor

1 lök i lövtunna skivor


8 potatisar

4 morötter

olja, salt, peppar


Skär korven i cm-tjocka skivor men skär inte helt igenom utan låt dem hänga samman nertill. Lägg på en plåt. Blanda tomatpuré och timjan och bred röran mellan skivorna. Lägg sen en skiva ost och en skiva lök i varje skåra.


Skär rotfrukterna i tunna klyftor. Blanda med olja och kryddor. Lägg bredvid korven.


Stek på 225 grader i ca 20-25 min.

 

  

Hallongott

 

1 förp. vaniljvisp (helst arla)

250 g. frysta hallon (1 förp)

vit choklad

 

Vispa vaniljvispen.

Krossa de frysta hallonen (tex genom att kavla på påsen)

Hacka chokladen.

Blanda ihop allt och servera genast.

  

   

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2016 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards