Matsedeln

Direktlänk till inlägg 7 april 2016

Ta en korv

Av Neta - 7 april 2016 23:53

En korv med bröd är aldrig fel!

Räddar många barn och vuxna med blodsockret i tårna, eller många lite "fyllehungriga"

Tog själv en Oxgrillare från Andersson & Tillman på GC idag. Godaste korven.

Grillsäsongen är snart här också och det kan vara kul att variera med en korv.

En lite lyxigare variant på korv med bröd är väl denna?


Wienerkorvcroissanter

 

4 wienerkorvar

1 förp utkavlad smördeg

4 skivor bacon

2 tsk dijonsenap

4 dl riven ost, gärna gruyére

1 äggula

 

Sätt ugnen på 225 gr

Rulla ut smördegen, dela i två delar på bredden

Dela varje bit i två trekanter

Slå en baconskiva runt varje korv

Placera korvarna på kortsidorna av degtrekanterna

Bred korvarna med senap och fördela osten över

Rulla hop croissanterna från kortsidan och lägg dom på pappersklädd plåt

Pensla med äggulan och grädda i nedre delen av ugnen 12-15 min tills de är gyllengula

Servera med sallad.

  

Eller så lyxar vi till korven med hembakt bröd och egna tillbehör.

 

Korvbröd

 

32 st, ½ sats i matberedare med kniv.

150 g smör

5 dl mjölk

½ pkt jäst

1 ägg

2 msk strösocker

2 tsk salt

12-14 dl mjöl + 1-2 till utbakning

 

1 litet ägg

Sesamfrö

Flingsalt

 

Smält smöret

Ta från värmen och häll i mjölken

Häll det i assistenten med degkroken monterad

Blanda i ägg, salt och socker under gång

Låt det svalna till 37 gr

Smula ner jästen och kör tills den löst sig

Tillsätt mjöl och kör till en mjk deg

Knåda i maskinen ca 5 min

Jäs 45 min under duk

Ta upp degen på mjölat bord och dela i 4 bitar

Rulla ut varje del och skär i 8 bitar

Forma bitarna till bollar och rulla sen varje bulle till ett avlångt korvbröd

Lägg bröden på pappersklädd plåt och pensla med uppvispat ägg

Toppa med sesamfrö och flingsalt

Jäs utan duk i ca 30 min

Sätt ugnen på 250 gr

Grädda ca 8 min

Svalna på galler under duk.

 

Gul Ketchup

 

 

55 stkvisttomater
1 1 dl mango, i bitar
0.5 0.5 dl socker
1 msk ättika 12 %
1-1.5 msk tomatpuré
1 liten gul lök
1 1 st vitlöksklyfta
2 2 tsk worchestershiresås
1 1 tsk salt
1 1 krm svartpeppar

   

 

Röd Ketchup

 

6-8 st röda tomater
0.50.5 dlfarinsocker
11 mskättika 12 %
1-1½ msk tomatpuré
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
22 tskworchestershiresås
11 tsksalt
11 krmsvartpeppar
3-6 droppar tabasco


Kryssa tomaterna i botten med en kniv Lägg tomaterna i kokande vatten, räkna till 16 och ta sedan upp tomaterna.

Lägg tomaterna i kallt vatten direkt.

Skala tomaterna.

Skär dem i bitar.

Skala och finhacka lök och vitlök.

Lägg tomater, puré, (mango) lök, vitlök, ättika, socker i en kastrull.

Koka upp och låt allting sjuda i lite mer än 20 minuter.

Mixa ketchupen slät i en matberedare eller med mixerstav.

Smaksätt med worcestersås, salt och peppar.

Låt sedan ketchupen kallna. Häll upp på flaska, i kylskåp håller den sig ca 2 i veckor.

Det är samma procedur för både röd och gul ketchup, byt bara ut de väsentliga ingredienserna som står angivna.

   

 

Rostad lök

 

7 schalottenlökar

1 msk majsena

3 dl neutral matolja

 

Skala, dela och skiva löken

Blanda lök och majsena

Värm oljan

Lägg i 2-3 skivor lök, när det börjar fräsa är oljan lagom varm

Fritera i 3-4 omgångar tills löken blivit fint gyllenbrun

Rör om löken då och då

Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

  


Bostongurka ca 2 kg





500 gr gul lök
500 gr slanggurka
500 gr paprika i olika färger
500 gr syrliga äpplen
vatten

Ättikslag:
3 dl vatten
3 dl ättikssprit
3 dl socker
1 msk salt
1 msk gula senapsfrön

Ansa, skölj och tärna lök, grönsakerna och äpple men blanda bara lök och paprikan.
Lägg lök och paprika i en bunke.
Koka upp vattnet och häll det över.
Låt det stå 10 min och sila sen bort vattnet.
Blanda ingredienserna till lagen och koka upp den.
Lägg i grönsaker, lök och äpple.
Låt alltsammans koka i 10 min. utan lock tills allt är mjukt och lite simmigt-
Häll det hett på varma burkar. Tillslut väl.

Hållbart ca 1 år i kylen.

Tips: vill man hetta till den lite så tillsätt lite chili.
Efter smak kan man också minska socker eller öka ättiksmängden.
  


Potatis & paprikatopping:

 

4 kokta, kalla potatisar

1 inlagd paprika från burk

2 dl majonnäs eller annat kladd???

1 dl riven västerbottenost

Salt &sv.peppar

 

Skala och tärna potatisen

Skär paprikan i småbitar

Blanda majjo och ost

Vänd ner potatis och paprika

Smaka av.

   

Räktopping:

 

200 g rensade räkor

1 dl majonnäs ev blandat med ½-1  krm rödbetsspad för finare färg

1-2 krm citronsaft eller worcestersås, alt ett krm av varje?

Salt & vitpeppar

 

Grovhacka räkorna

Blanda majonnäs med citron eller worcestersås i en skål

Vänd ner räkorna

Täck med plastfilm och låt stå kallt minst 1 timme, gärna över natten

Smaka av.

   

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards