Matsedeln

Senaste inläggen

Av Neta - 12 maj 2016 22:06

Vi var inte ett dugg sugna på fisksoppa idag så jag tog fram räddaren i nöden, köttfärs. :-)

Gjorde tacoköttfärssås

400 g köttfärs
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
Smörolja
1 påse tacokrydda
Ca 2 dl vatten
1 brk mild tacosås
1 brk krossade tomater
1 rund ask bonjour tacoost
3 dl majs
Salt och sv.peppar

Hacka rödlöken och fräs den i smörolja med pr vitlök och köttfärsen
Strö över tacokryddan, rör om
Tillsätt vatten, tacosås, tomater och ost, rör om till osten smält och låt det puttra 10 min
Tillsätt majs ( hade inte det idag) låt det bli varmt
Krydda med salt och sv.peppar
Späd med mer vatten om den är för tjock.

Servera med pasta och rivna morötter.

Av Neta - 8 maj 2016 23:02

  

Veckans Vego:

 

Morotsbiffar

 

400 g morötter

200 g rotselleri

1 purjo, liten

1 msk smörolja

2 tsk curry

1 tsk spiskummin, mald

½ dl vatten

1 tsk salt

2 ägg

0.5 dl vetemjöl

ströbröd

 

Sätt ugnen på 225 gr

Skala och riv rotsakerna grovt.

Skölj purjon väl och skär i tunna strimlor.

Fräs curryn i  i smöroljan en stund, tillsätt grönsakerna, rör om

Strö över spiskummin och häll på vatten.

Låt koka till allt bli mjukt. Salta.

Lägg över de frästa ingredienserna i en skål och mixa med ägg samt vetemjöl

Sikta ströbröd i ett jämt lager på papperskädd långpanna

Forma till biffar som läggs på

Sikta ströbröd på varje biff.

Stektiden i ugnen är totalt cirka 20 minuter och biffarna vänds försiktigt med stekspade efter halva tiden.

Pepparrotssås

 

1 msk smör

2 msk mjöl

4 dl mjölk eller gräddmjölk

Salt & vitpeppar

riven pepparrot efter smak

 

Fräs smör och mjöl

Späd med vätskan och vispa bort ev. klumpar

Koka upp under omrörning och koka 3 min, rör då och då.

Smaksätt.

  

Veckans sallad:

 

Majssallad

 

2 morötter, rivna

½  huvud kinakål, strimlat

100 g purjo strimlad

1 paprika, tärnad

10 cm gurka, tärnad

3 dl majs

 

Blandas i en skål

 

Vispa hop

2 tsk vitvinsvinäger

2 tsk rapsolja

2 tsk hackad persilja

2 krm salt

½ krm grov sv.peppar

 

Rör i, låt dra svalt en stund

   

Veckans bröd:


Rostbröd

2 st.

1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
1-2 msk honung
2 msk rapsolja
2 tsk salt
10-12 dl vetemjöl
Ev ett uppvispat ägg till pensling, vallmofrön.

Smula jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör till jästen löst sej.
Tillsätt honung, olja och salt.
Arbeta in hälften av mjölet, sedan lite i taget. Känn på degen med fingertopparna, den ska kännas "stunsig" men inte kladdig.

Arbeta den i 10 minuter i maskin, 15 för hand.
Ta ut degen på bakbord.

Knåda den lätt och dela den i 2 delar och forma till limpor.
Lägg limpor i brödformar , klädda med bakplåtspapper och låt jäsa 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 225 gr

Pensla med ägg och strö på vallmofrön.

Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter

          

Mycket grill denna vecka eftersom vädret ska vara fortsatt varmt!

 

 

Månd:

 

Grillade isterband med potatis och rödbetssallad.

 

Grilla isterbanden hela

 

Rödbetssallad

 

4 dl kokta, avsvalnade tärnade rödbetor

1 tärnat syrligt äpple

1 finhackad rödlök

1 finskuren ättiksgurka

1 dl gräddfil, fraiche eller turkisk yoghurt

1-2 msk rödbetslag

salt och peppar

 

Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål

Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor

Blanda alltsammans och smaka av.

   

Tisd:

 

Grillad lax med dillsås, potatis, sallad

 

500 g lax i 4 portionsbitar

 

Blanda i en kryddkvarn, rosé, grön, svart och vitpeppar

riv skalet av en citron, skiva sen

Salta och krydda laxen på båda sidor med pepparblandningen och citroncest

Låt den ligga minst 30 min

Grilla ca 3 min på var sida

  

1 brk creme fraiche

2 msk citronmajonnäs

½ dl hackad dill

salt, sv.peppar

rivet skal av ½ citron

 

Blanda och ställ kallt en stund

  

Onsd:

 

Grillade hamburgare med potatis, bön och mangosallad

 

Grilla hamburgare enligt anvisning på förpackningen

Om du föredrar att göra dom själv så blanda färsen med 1 ägg och kryddor.

  

Potatis-, bön och mangosallad

4 personer

 

 

1 kg färskpotatis eller delikatesspotatis

150 g tärnad mango

2 avokado

1 msk citronsaft

1 rödlök

2 dl vita bönor

salt, peppar

3 msk dill, finhackad

 

Garnering: dill

 

Koka potatisen och dela i mindre bitar.

Tärna avokadorna och pressa citronsaft över.

Strimla löken tunt.

Skölj bönorna och låt dem rinna av.

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Garnera med dillvippa och servera.

  

Torsd:

 

Dilldoftande fisksoppa med halloumi

4 portioner

 

 

1 gul lök

2 stjälkar selleri

2 morötter

10 cm purjolök

1/2 fänkål

en rejäl klick smör

6 dl vatten

2 msk fiskfond

2 msk tomatpuré

0,5 tsk honung

fiskkrydda (välj någon sort du gillar)

1 msk sesamfrön

1/2 msk djupfryst dill

200 g vit fisk (exempelvis torsk, fryst går fint)

200 g småtomater , halverade

250 g halloumi, tärnad

salt och peppar

 

 

Skölj, skala och skär alla grönsakerna i mindre bitar.

Fräs dem mjuka i lite smör i samma kastrull som soppan ska lagas i.

Tillsätt vatten, buljong, tomatpuré och honung.

Låt koka upp och lägg i frö och kryddorna.

Koka 20 min eller till morötterna är al dente

Skär under tiden fisken i mindre bitar och lägg ner i soppan
Lägg i halloumi och  tomater.

Låt stå på eftervärme tills fisken är färdig och halloumin blivit varm, ca 10 min.

Smaka av med salt & peppar.

Servera med bröd. Kan ätas kall

  

Nektarinpaj

 

Deg:

3 dl vetemjöl

125 g smör

½ citron, rivet skal

2 msk strösocker

1 äggula

 

150 g mandelmassa

½ dl pistaschmandlar

2 stora ägg

½ dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

½ dl matlagningsgrädde

2 msk persikolikör, kan uteslutas

3 mogna nektariner

 

Florsocker

Vispgrädde

 

Sätt ugnen på 225 gr

Lägg ingredienserna till pajen i matberedaren och kör med kniven tills det blir en boll

Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm

Ställ i kyl ca 30 min

Nagga och förgrädda i nedre delen av ugnen ca 10 min

Riv mandelmassan fint

Hacka pistaschmandeln

Vispa samman mandelmassa och mandel med resten av ingredienserna utom nektariner

Häll i formen

Kärna ur och klyfta nektarinerna tunt

Lägg i smeten i ett fint mönster

Grädda i nedre delan av ugnen i ca 25 min

Sikta över florsocker vid servering och servera med vispad grädde.

  

Fred:

 

Räkor

sallad

 

Chilicheese ca 25 st

 

2 dl riven hushållsost

4 skivor hamburgercheddar

60g philadelphia

3 msk inlagd jalapeno

Några droppar tabasco

2 dl vetemjöl

Ostbågar

Panko

2 ägg

 

Blanda samman ost, cheddar, philadelphia, japapeno och tabasco till en jämn smet.

Rulla små bollar och lägg i frysen en liten stund så blir dom lättare att panera.

Knäck äggen i en skål, vispa

Lägg ostbågarna i en skål och krossa med en kavel el liknande

Blanda lika delar ostbågar och panko

Panera, först i mjöl, sen panko/ostbågsblandninng, sedan ägg och panko/ostbågsblandning igen

Fritera på 180 grader någon minut eller tills fin färg.

  

 

Puffad brieost

 

President brieost

 

Sätt ugnen på 225 gr

Skär till lagom bitar av den trekantiga brieosten president!

Med lr utan det vita skalet

lägg bitarna på ett bakplåtspapper på en plåt och kör i ugnen i 6-8min,

man ser när dom bubblat till sig och blivit puffiga

  

Taco- baconbollar

 

 

500g nötfärs

1 dl majs

1 dl röd paprika

Ett knippe koriander

200g riven ost

2 gula lökar

1 påse Santa Maria Tex-mex mix

3 paket bacon

 

Blanda köttfärs med majs och paprika, forma till bollar.

Tryck ut i handen och lägg i riven ost. Forma till en boll igen.

Ta två lökhalvor tryck runt bollen.

Lägg ut tre skivor bacon och klä bollen.

Sätt i en tandpetare för att hålla allt på plats.

Baka i ugnen 30 min på 200 grader.

Servera och njut!

  

Lörd:

 

Inkokt lax utan socker med kall räksås och färskpotatis

Till 4

 

1-11/4 kg lax

 

Lag:

3 l vatten

3 msk salt

1 liten gul lök

1 morot

1 kn persilja

1 kn dill

10-15 vitpepparkorn

3 citronskivor

 

Mät upp ingredienserna till lagen i en kastrull

Koka upp och lägg i laxen

Sjud 15-25 min

Låt svalna i lagen

  

Kall räksås

 

 

2 dl gräddfil

2 msk majonnäs

1 msk chilisås

ca 2 msk rödlök, hackad

2-3 msk dill

200 gram skalade räkor

salt och peppar

 

Rör samman gräddfil, majonnäs, chilisås, rödlök och dill.

Smaka av med salt och peppar.

Rör ner ungefär lite mer än hälften av räkorna i såsen.

Ställ kallt till servering.

Strö över resten av räkorna

 

God till fisk med några citronklyftor

  

Sönd:

 

Paneng red curry

 

 

400 g kycklingfilé, tunt skivad

1 påse Asian Spices Paneng Red Curry

1 burk kokosmjölk

1 röd paprika, strimlad

20 g sockerärtor, strimlade

1 morot, strimlad

0.5 dl grovt hackade jordnötter

1 kvist thaibasilika

nudlar eller ris till servering

 

Strimla och bryn kycklingfilén i olja.

Tillsätt kryddmix och kokosmjölk.

Låt koka ihop ett par minuter.

Tillsätt de strimlade grönsakerna och låt dem bli varma i grytan.

Toppa med grovt hackade jordnötter och servera med nudlar eller ris.

Garnera med hackad thaibasilika.

Tips! Variera grönsakerna efter säsong.

  

Frasiga chokladrullar

 

10 st små smördegskvadrater

1 ägg till pensling

2 msk vatten

100 g mörk choklad

Ev lite socker

 

Sätt ugnen på 225 gr

Kavla ut varje smördegskvadrat något på längden

Lägg dem på pappersklädd plåt

Vispa hop ägg och vatten, pensla degen

Skär chokladen i stavar och lägg mitt på varje smördegsbit, nån cm från kortändan

Rulla hop degen runt chokladen och pensla med äggvattnet

Strö ev över lite socker

Grädda ca 15 min

   

                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 4 maj 2016 00:15

Hemköp har butiksgrillad kyckling för 29.90 den här veckan. Så vi skippade korven idag, kokade bulgur och ägg och gjorde oss en salladstallrik.

Hade grönsaker kvar, cosmopolitansallad, rädisor, majs, gurka, tomat och paprika från gårdagens tacos jag hällt ihop med melonbitarna. Galiamelon tror jag den heter, lite vitt fruktkött och skrovligt skal. 15kr st. 1 Feta a' 150 gr och halva kycklingen, båda brösten är kvar till nåt annat smarrigt.
Dressingen är 3 dl gräddfil, 1/2 pkt frysta avocadotärningar, lite pr citron, skulle tippa 1 tsk, salt, sv.peppar, spiskummin efter behag och nåt krm torkade chiliflakes.
Vinet var gott till men vi hade så klart vatten med och en skiva butiksbakat rågbröd dom sålde för 15kr, aningens sött men bra ändå.

Av Neta - 1 maj 2016 14:34

 

Tema picknick!

 

All mat går väl egentligen att äta som picknick om man har en bra mattermos. Men den här veckan tänkte jag tipsa om rätter som funkar extra bra till picknick.

Utrustningen är viktig

 

Bäst är kanske den här filten, då riskerar man inte att bli våt i baken och den funkar som regnskydd för 2 pers också   

Vi som är 4 vuxna har oftast 2 såna filtar + ett "bord" som består av en avtorkbar duk, typ tunn vaxduk med bomullskänsla som vi har maten på emellan oss.

   

Det här är den typ av picknickkorg jag har, i flaskfacken får du ner 1.5 l petflaskor med extra kylfodral till.

 

Hittar inte precis den men ungefär så här ser dom ut, fast jag snör åt våra runt halsen och har bara bärhandtag.

Korgen, även den med kylväska i rymmer ganska mycket och även där får jag ner flaskor i fodral. Sen kan det behövas en extra kylväska också, beror på hur länge man ska vara ute, ibland kanske både lunch och middag är med.

 

Jag har inte köpt nån med färdigt porslin i, mycket för att jag oftast gör varsin färdig tallrik och har då sånna med täta lock. Jag tycker det är smidigast att göra så, sen kan jag ha sallad utöver det men oftast har vi grönsaker i en plastpåse man bara kan ta och knapra på, morotsstavar, gurka, småtomater, paprikastrimlor.

 

Det som jag nästan alltid har med förutom grönsaker som ovan är:

Bröd, uppskuret

Färskost ist för smör

kex & en ost, ofta brie

Färsk frukt, t.ex melon i stavar (skiva och vänd och skär rakt över på en halva),

druvor, ananas rensad i skivor, nektariner eller plommon.

Vatten, fryser en 2.5 l dunk och tar den för sig

Kaffe och kakor

 

Om vi grillar har jag kött färdigmarinerat i en burk och har vi färskpotatis kokar jag den nästan klar, häller den i mattermosen vänd i smör och dill, urgott. Den blir klar i termosen och man slipper potatis som faller sönder.

Allt, även sill tas ur sin förpackning och om det inte portioneras får det en egen tät burk. Lika om jag gör en kall sås/dip så gör jag den i en tät burk.

 

 

För en oplanerad picknick!

Det här ligger alltid i bilen på sommaren, smidigt då man har en liten gasoltub i röret till hö och den tänds med ett vanligt vred och kan transportsäkras. Tror vi gav 150 kr på biltema exkl gas. Gasol säljs i 5-p på samma ställe. Finns på liknande butiker med.

Har även en liten plastback i bilen sommartid med engångs tallrikar, muggar, bestick, servetter, tändare, ljuslykta, snabbkaffe, tepåsar, salt & peppar i smart duoströare modell mini, duk, en gammal kastrull och kaffepannan från ett trianga samt en liten skärbräda med integrerad kniv. Torky i fodral ligger alltid i bilen.

Vi är lite spontana av oss och en tripp till grannbyn för bad kan bli heldag och halva kvällen, en kort tripp blir gärna 20 mil en dag då vi kommer på nåt, då är det bra att ha det här och bara behöva handla om man måste äta.

 

Men nu till veckans matsedel, allt går även att ta med och äta kallt.

 

  

Veckans vego:

 

Gratinera med bara ost, skippa vattnet och öka mängden fraiche i såsen om den ska tas med ut

 

Kesorullar med tacosmak

 

6 ststora tortillabröd

 

Fyllning:

500 g keso

1 stor röd paprika

2 st bitar red eller green hot jalapeno,

1 påseriven ost, 150 eller 200 gram

0.5 tsk salt

1 påse tacokrydda

1 nypa svartpeppar

 

Sås:

3 dl vatten

2 st bitar red eller green hot jalapeno

3 msk tomatpuré

2 msk raps- eller olivolja

3 msk salsa medium

1 msk oregano

0.5 tsk salt

2 dl  crème fraiche

 

Ugn: 225 grader.

Finhacka jalapenobitarna till såsen.

Blanda alla ingredienser till såsen utom crème fraichen i en kastrull.

Koka såsen på svag värme i ca 10 minuter.

Tillsätt sedan crème fraichen.

Rör ut den i såsen och ta bort kastrullen från värmen.

Finhacka paprikan och jalapenobitarna till fyllningen.

Blanda ingredienserna till fyllningen i en bunke.

Spara lite ost till gratineringen.

Rulla in fyllningen i tortillabröden och lägg rullarna i en ugnsfast form.

Häll över såsen, strö över lite ost och gratinera i 15 minuter.

  

Veckans sallad:

 

Jordgubbssallad

 

1 gurka, tärnad

60 g babyspenat

2 avokado, tärnat kött

1 l jordgubbar, halverade

250 g minimozzarella

1 citron, saften av

½ dl olivolja

Flingsalt, peppar

 

Blanda gurka, babyspenat, avokado, jordgubbar och mozzarella

Lägg upp på fat

Rör ihop citron, olja och kryddor

Skeda över salladen.

  

Veckans bröd:

 

Frallor med örtigt vitlökssmör

 

25 g jäst

4 dl mjölk, fingervarm

2 msk rapsolja

1 ½ tsk salt

1–2 msk valfria färska örter, hackade

8–10 dl vetemjöl

 

Fyllning:

75 g smör, rumsvarmt

2 klyftor vitlök, pressad

ca 1 msk färsk rosmarin, hackad

ca 1 msk färsk basilika, hackad

ca 1 msk färsk timjan, hackad

 

Garnering:

ca 25 g smör, smält

flingsalt

 

Smula ner jästen i en bunke.

Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.

Tillsätt olja, salt, örter och vetemjöl, lite i taget.

Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

Fyllning:

Blanda ihop smör, vitlök och färska örter i en skål.

Ställ ut muffinsformar på en plåt.

Dela degen i 22–24 bitar.

Forma runda bullar och tryck ett stort hål i mitten med fingret.

Lägg i en klick örtsmör och nyp igen hålet ordentligt.

Lägg bullarna i muffinsformarna med skarven nedåt.

Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bröden med smält smör och strö över lite flingsalt.

Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 min.

Låt dem svalna i formarna.

          

 

Månd:

 

Tacos som utflyktsmat

 

2 tubs/pers, packad i slagtålig tät burk

Köttfärs + krydda steks enligt anvisning, tillsätt också majs. Tas med i mattermos.

Strimlad isbergssallad, tomater nerskurna, gurka tärnad, paprika tärnad, rödlök hackad, melon rensad och tärnad i tät burk

1 dl tacosås blandas om så önskas med 2 dl gräddfil i tät burk.

  

Tisd:

 

Korv med bröd


Plockgrönsaker och tillbehör efter smak

 

Antingen så kokar man korv som vanligt

Jag kokar upp ca 6 dl vatten med 1 tsk salt, 2 lagerblad och 5-6 kryddpeppar

Lägger korven i en termos, slår över detta kokande och försluter.

Äts med korvbröd

 

Korvbröd

 

32 st, ½ sats i matberedare med kniv.

150 g smör

5 dl mjölk

½ pkt jäst

1 ägg

2 msk strösocker

2 tsk salt

12-14 dl mjöl + 1-2 till utbakning

 

1 litet ägg

Sesamfrö

Flingsalt

 

Smält smöret

Ta från värmen och häll i mjölken

Häll det i assistenten med degkroken monterad

Blanda i ägg, salt och socker under gång

Låt det svalna till 37 gr

Smula ner jästen och kör tills den löst sig

Tillsätt mjöl och kör till en mjk deg

Knåda i maskinen ca 5 min

Jäs 45 min under duk

Ta upp degen på mjölat bord och dela i 4 bitar

Rulla ut varje del och skär i 8 bitar

Forma bitarna till bollar och rulla sen varje bulle till ett avlångt korvbröd

Lägg bröden på pappersklädd plåt och pensla med uppvispat ägg

Toppa med sesamfrö och flingsalt

Jäs utan duk i ca 30 min

Sätt ugnen på 250 gr

Grädda ca 8 min

Svalna på galler under duk.

 

Grillar man korv är det gott att göra pinnbröd och linda runt den

 

Pinnbröd

 

4 dl mjöl, funkar med grövre sorter också

½ tsk salt

2 tsk bakpulver

½ dl olja

1½ dl vatten

 

Arbeta hop degen

Rulla smala längder som viras runt korven

Grilla!

  

 

 Onsd:

 

Fiskpaket på grillen


Paketen görs klara hemma och grillas på engångsgrill

 

4 bitar folie, 20 x 20 cm, smorda
4 portionsbitar torskrygg á 150 g
100 g fänkål, försök hitta en med mkt dill
100 g morötter
100 g potatis, utesluts om tillgång till färskpotatis finns, då serveras den till
1 kn grön sparris
2 tomater
salt och sv.peppar
kvistar av färsk dragon och dillen från fänkålen
4 skivor citron
1 burk fraiche "Franska örter"

Ansa och tärna rotfrukter och grönsaker, ta vara på fänkålsdillen och lägg den åt sidan
Fördela det på foliearken
Krydda och lägg på dragon och "dill"
Salta och peppra fisken, lägg bitarna på grönsakerna
Lägg på citronskivorna
Fördela fraichen på detta
Förslut paketen och ställ på grillen ca 15 min
Servera med bröd.

  

Torsd:

 

Perfekt en dallrande sommardag, tas med i termos.

 

Gurk & Avokadosoppa

 

1 gurka

2 avokado

1 hönsbuljongtärning

4 dl vatten

3 msk press citron

3-4 msk olivolja

Salt, sv.peppar & lite cayenne

3 msk finhackad dill

1 kn gräslök, hackat

Krutonger

 

Skala gurkan och skär den i bitar

Halvera och kärna ur avokadon

Kör gurka, avokado och smulad buljongtärning i en matberedare, späd med vattnet

Blanda ner citronsaft, olja och kryddor

Ställ svalt i kylen minst 15 min

Häll upp soppan och strö över dill, gräslök och krutonger.

  


Börek – ostpiroger

 




150 g fetaost


125 g mozzarella


2 dl ricottaost


1 ägg


2 msk hackad basilika


1 msk hackad bladpersilja


1 förp kyld filodeg


3 msk smält smör


1 krm sv.peppar


 


Sätt ugnen på 225 gr


Riv feta och mozzarella grovt


Blanda med ricotta och uppvispat ägg


Rör ner örter och sv.peppar


Pensla ett ark filodeg, lägg på nästa, pensla och lägg på ark 3


Bred ut hälften av av oströran och rulla hop som en rulltårta


Pensla rullen med smör och skär den sen i sneda 3-4 cm bitar


Lägg på pappersklädd plåt med skarven uppåt


Gör en likadan


Grädda 10-15 min.

 

Körsbärskaka

 

150 g smör

1½ dl ljust muscovadoråsocker

2 ägg

1½ dl vetemjöl

1 dl pot.mjöl

2 msk vaniljsocker

1½ tsk bakpulver

 

Fyllning:

2 dl fraiche

3 ägg

1 dl strösocker

½ lit. 250 g körsbär, urkärnade

 

Till formen:

Smör

1 dl finhack hasselnötter (kan uteslutas)

½ dl rörsocker strö

 

Garnera med florsocker

 

Sätt ugnen på 200 gr

Rör smör och muscovadoråsocker luftigt

Tillsätt äggen, rör om

Blanda det torra och vänd ner det

Smörj en springform

Blanda nötter och rörsocker och bröa med det, går med bara sockret med men öka då mängden

Bred ut smeten och grädda mitt i ugnen ca 12 min

Sänk ugnen till 175 gr

Vispa samman fyllningen och rör i körsbären

Häll smeten i den förgräddade och lätt avsvalnade botten och grädda ytterligare ca 40 min

Låt kakan kallna i formen

Sikta över florsocker vid servering och servera ev med en klick grädde

   

Fred:

 

Bröd med "mat" i är bra, bara ta i nypan och äta.

 

 

KÖTTFÄRSMUFFINS

 

FYLLNING:
100 gr köttfärs
½ brk majs
1 dl riven ost
1-2 msk tomatpuré
salt & peppar

 

Fräs färsen, tillsätt majs, tomatpuré, kryddor och ost.

Rör till osten smält och bundit ihop röran.

Låt den svalna.

 

 

 

DEG:  8,5 dl vetemjöl

            3,5 dl polentagryn

            1 tsk salt

            2 tsk bakpulver

            3 ägg

            100 gr smält smör

            2 dl kesella

            2 dl mjölk

 

 

Blanda alla torra ingredienser i en skål.

Vispa ihop resten och häll det över den torra blandningen.

Gör ”bollar” lagom stora för muffinsformar, gör ett hål med

tummen, lägg ca 1 tsk av fyllningen i hålet och förslut.

Lägg bollen i en pappersform med skarven nedåt.

Grädda i 225 gr i 15-20 min.

   

 

Matmuffins

12 st

 

5 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

½ tsk salt

2 dl riven ost

4 msk olja

1 ägg

3 dl mjölk

 

Sätt ugnen på 200 gr

Smörj en muffinsform i silikon eller sätt stadiga formar i en muffinsplåt

Blanda mjöl, bakpulver, salt och ost i en bunke

Tillsätt olja, ägg och mjölk, blanda till en smet

Vänd ner fyllningen

Fördela smeten i 12 formar

Grädda mitt i ugnen 20-25 min

Låt dem svalna ett par min i formarna, därefter på galler.

 

Fyllning 1:

100 g rökt lax

2 salladslökar

1 msk hackad gräslök

Toppa ev med vispad fraiche som spritsas i cirkel på muffinsen

Fyll cirkeln med rom och strö på hackad rödlök, garnera med dill.

 

Fyllning 2:

1 mozzarella, i småbitar

12 soltorkade tomater, i småbitar

1 kruka basilika, hackas

1 tsk torkad basilika eller oregano

 

Fyllning 3:

Till denna tas endast ½ dl olja i smeten

1 pkt bacon, 140 gr, strimla, stek o låt rinna av på H-papper

80 g färsk spenat, fräs i lite smör och låt svalna

Garnera med 2 msk vardera av pumpakärnor och solrosfrön.

   

 

Pizzabullar

 

1 pkt jäst

5 dl fingervarmt vatten

½ dl olivolja

1 tsk salt

Ca 13 dl vetemjöl special

 

Tomatsås, måste inte va med

Skivad skinka, antal beror på strl eller ca 400g färdigstekt kryddad köttfärs

Riven ost

Oregano

 

Ugn 225 gr

 

Lös jästen i vattnet

Tillsätt salt, olja och det mesta av mjölet

Jäs 30 min

Kavla ut till 2 rektanglar

Bred på ev tomatsås

Täck med skinka eller köttfärs

Strö på ost, snåla inte.

Rulla ihop som en rulltårta

Skiva varje längd i ca 20 skivor och lägg på plåt

Jäs 20 min

Pensla med vatten, strö på ost och oregano

Grädda 10-15 min.

   

Lörd:

 

Kycklingspett

 

Ca 1 kg kycklingfilé

3 msk smör

1 msk soja

Sv.peppar

Ev salt

Paprikapulver

 

Sätt ugnen på 225 gr, eller tänd grillen

Dela filéerna i 3 delar på längden, trä upp dem på blötlagda träspett, vrid dem när du trär på dom

Smält smöret, tillsätt soja och kryddor

Pensla kycklingen ymnigt

Stek eller grilla ca 15 min

  

Pastasallad

 

 

4 port pasta enligt anvisning

3 dl strimlad machesallad

2 tomater, urkärnade och tärnade

2 dl majs

2 dl gröna oliver, skivade

½ dl olivolja

1/4 dl vinäger av fruktig typ

1 tsk salt

1 msk torkade örter

1 krm grovmald svartpeppar

 

Blanda olja, vinäger och kryddor i en stor skål

Koka pastan, häll av och vänd ner den varm i oljan, låt det svalna något.

Tillsätt sallad, tomat, majs och oliver.

Servera till kallskuret, med bröd och ev. ytterligare grönsaker.

  

Kallskuret med potatissallad

 


Kallskuret kan vara mycket, t.ex

Kall ugnsstekt kycklingfilé i tunna skivor

Köttbullar

Skivad kassler eller skinka

Rostbiff

eller ugnsstekt marinerad fläskfilé, gör mkt och frys i marinaden

 

 

 

CITRONMARINERAD FLÄSKFILÉ

30 port

 

 

 

Bryn 3 kg fläskfilé, krydda INTE.

Efterstek i 125 gr ca 40 min till innertemperaturen är 70 gr.

 

Koka en lag på 2 liter vatten

1,5 dl salt

6 tsk torkad rosmarin

6 vitlöksklyftor i skivor

2 tsk grovmalen svartpeppar.

Låt den svalna under 60 gr.

 

Lägg köttet i den kalla lagen och låt det ligga i 12 timmar.

 

Ta upp köttet och häll bort lagen, låt köttet ligga till sig någon timme innan det skivas tunt.

 

Gör en marinad att hälla över det skurna köttet:

 

Strimla skalet av 5 citroner, (Pressa saften o frys i iskubsform, perfekt i vatten och drinkar.)

6 dl olivolja

6 kvistar färsk rosmarin, delade

2 vitlöksklyftor i skivor

1½ tsk grovmalen sv.peppar

 

Se till att marinaden täcker köttet. Vänd burken o kör 2 timmar till om det inte gör det. Låt stå kallt i minst 2 timmar, eller frys i marinaden.

  

POTATISSALLAD


ca 600 gr potatis

 2 syrliga äpplen

 1/2 purjo

1 dl bostongurka

 1/2 dl finhack. Persilja gärna fryst färd.hackad

 1/2 dl finhack. Dill              ----”-----

 1/2 dl kapris

 175 gr lättmajonnäs

 1 dl kaffegrädde

 1 msk svensk senap

 salt och sv.peppar


Rör ihop majonnäs, grädde och senap med salt, sv.peppar och det kryddgröna. (Använder du rödlök så tillsätter du den här)

Koka potatisen knappt mjuk, skär den och vänd ner den så varm som möjligt. Blanda och låt det stå tills potatisen är kall.

Tärna äpplena och finstrimla purjon. Blanda det med bostongurkan och kapris Rör ner i potatisblandningen och låt stå ca 1 timme före servering.

  

         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Av Neta - 1 maj 2016 01:10

Måndagens vitkåls och kasslergratäng kände jag redan när jag skulle göra att den skulle bli smaklös, så jag fräste med en tsk curry med lök o vitkål. Vi tyckte ändå det fattades något och jag tror det skulle bli gott med krossad ananas, färsk sån med kesoröran. Möjligen att grovrivet äpple med bra syra kan funka med.

Tisdagens färskoströra till laxen kan man lätt halvera.

Onsdagens korvgratäng behöver dubbelt så lång tid i gnen på 225 gr.

Torsdagens soppa blev fantastiskt god men väldigt tunn, så nästa gång kokar jag antingen med nån rotfrukt eller reder av den.

Fredagens smörgåståra blev en cheescake med kräftstjärtar, men ist för kavring i botten hade vi osötat rågbröd. Förutom kräftstjärtar hade vi i rödlök, dill, citron, avocado och salt och limepeppar. Kladd blev 200 gr nat färskost och 3 dl fraiche, 5 gelatinblad till det.
Garnerades med citron, ishavsrom, kräftstjärtar, babyplommontomater, rädisor och snackgurka.

Av Neta - 25 april 2016 00:04

  

Veckans vego:

 

Blomkålspizza

1 liten pizza

 

Botten:

1/4 blomkål

1 ägg

1 dl riven ost

salt oregano

 

Topping:

1/2 msk tomatpure

olivolja

mozzarella , el annan typ av riven ost

svamp

tomat

paprika

rödlök

oregano

 

Pizzabotten:

Riv blomkålen på den grova sidan av rivjärnet i en skål. ( microtålig)

Kör blomkålen i micron på full effekt i 4-5 min

Häll av i durkslag

Blanda i ägg , salt, oregano och den rivna osten

Bred ut blomkålssmeten på en bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda i 225grader i 10 min. Pizzabotten ska vara gyllene.

Blanda tomatpurén med lite olivolja.

Bred ut över botten.

På med riven mozzarella.

Smörstek champinjoner , som skurits i skivor, lägg på pizzan.

På med hackad paprika, rödlök, tomat och sist lite riven västerbottensost.

In i ugnen igen, ca 7-10 min.

Strö oregano över den färdiga pizzan.

Servera pizzasallad till.

  

Veckans sallad:

 

Blodgrapesallad

 

1 blodgrape

2 avokador

1 rödlök

1 mild chilli eller ½ röd spetspaprika

70 g babyspenat

2 msk olivolja

1 msk blodgrapesaft

Salt och sv.peppar

 

Skala grapen och skär ut filéerna

Pressa ur ca 1 msk saft och spar den

Kärna ur, dela och skiva avokadon, dela skivorna om dom är stora

Skala, dela och tunnskiva rödlöken

Kärna ur och strimla/grovhacka chili/paprika

Ta bort stjälkarna från spenaten

Lägg alltsammans i en skål

Blanda olja, saft, och kryddor, häll det över, vänd runt och ställ svalt en stund.

Vänd försiktigt runt vid servering

  

Veckans bröd:

 

PIZZABRÖD 1 st

 

25 gr jäst

3 3/4 dl vatten

1 tsk salt

2 dl rågsikt

6 dl fint matbrödsmjöl,

lantvete, eller valigt vetemjöl.

 

1 gul lök

200 gr köttfärs

25 gr smör el. margarin

10 gröna oliver

2 tomater

½ tsk salt

1 krm peppar

1 krm mejram

1 krm basilika

ca 1 dl fint matbrödsmjöl, lantvete el. vetemjöl

 

Smula jästen i bunken, lös upp i lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet, salt, rågsikt och det fina mjölet.

Arbeta degen smidig.

Täck med duk, och jäs i 30 min.

Skala och hacka löken. Fräs den med köttfärsen i fettet.

Hacka oliverna. Skålla, skala och hacka tomaterna utan kärnhus.

Blanda ner oliver, tomater, salt och kryddor i köttfärsen, fräs ihop några minuter.

Smörj en avlång form, ca 1 ½ liter.

Kavla ut degen till en rektangel lika bred som formen. Fördela fyllningen över och rulla ihop. Lägg i formen med skarven ner. Täck med duk och låt jäsa ca 40 min.

Sätt ugnen på 200 gr.

Pensla med vatten, och strö över lite mjöl. Grädda i nedre delen 45 min.

Låt det svalna på galler.

          

 

Månd:

 

Vitkål & kasslergratäng

 

1 lit strimlad vitkål

1 gul lök

½ purjo ca 100 g

2 msk smör

peppar och ev salt

500 g kassler

1 brk fraiche

250 g keso

ev 1 brk kross ananas, väl avrunnen

1 tsk curry

salt & sv.peppar

4 dl riven ost

 

Sätt ugnen på 225 gr

Strimla vitkål, purjo och gul lök

Stek mjukt i smöret

Smaksätt och låt svalna

Strimla kasslern

Blanda fraiche, keso och kryddor (ananas)

Häll kålen och löken i en smord ugnsform

Strö över kasslern

Fördela keso och fraichröran över

Strö över riven ost

Gratinera ca 20 min eller tills osten fått färg.

  

Tisd:

 

Fylld laxfile' med pepparrot och örtost

 

 

600 g ben- och skinnfri laxfilé

200 g färskost, cream cheese

1/2 dl finhackad dill

3 msk färsk pepparrot, riven

salt, peppar

 

Garnering:

dill limeklyftor

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela laxen i 4 bitar och skär ett djupt snitt i varje bit.

Blanda ost, dill och pepparrot.

Smaka av med kryddor.

Fördela fyllningen i snittet samt ovanpå laxen.

Lägg i ugnsform och gratinera mitt i ugnen i 12–15 minuter.

Garnera och servera.

  

Onsd:

 

Falukorvsgratäng

 

4 personer

500 g falukorv

1 squash

3 tomater

2 gula lökar

2 dl grönsaksbuljong, 1 tärning

100 g riven Västerbottensost

 

Potatismos:

1 kg mjölig potatis

2 dl mjölk

salt, peppar

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och tärna potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

Häll av vattnet och häll i mjölken, vispa moset fluffigt.

Spritsa eller klicka ut det runt kanten på en ugnsform.

Skär korven i centimetertjocka skivor.

Skiva squash, tomater och lök i 1/2 cm tjocka skivor.

Varva korv, squash, tomater och lök i mitten av formen.

Häll på buljongen och strö över osten.

Gratinera mitt i ugnen i ca 15 minuter.

  

Torsd:

 

Purjosoppa

 

2 purjolökar, 400 g

1 grön paprika, 100 g

2 pr vitlöksklyftor

smörolja

1,3 l hönsbuljong, vatten + 3 tärningar

2 dl grädde

½-1  tsk timjan

½-1  tsk dragon

Salt & sv.peppar

125 g mozarellakulor

 

Skär purjo och hacka paprika och fräs i smörolja med vitlöken.

Späd med buljongen och koka i 15 min.

Smaksätt, häll i grädden och servera gärna med halverade mozarellakulor i.

  

Pannkaka med kanel

1-2 port

 

3 ägg

½ dl crème fraiche eller kokosgrädde

2 msk mandelmjöl

2 msk smör/kokosolja

1 tsk kanel

Salt

2 msk pumpakärnor

 

Vispa ihop alla ingredienser till pannkakssmeten, utom pumpakärnorna.

Hetta upp smöret i en stekpanna.

Häll i smeten, sänk värmen och stek färdig i ca fem minuter.

Skaka pannan några gånger så inte pannkakan fastnar och lätta lite på den med stekspaden när den stelnat.

Eftersom den här pannkakan inte håller ihop lika bra som en med mjöl så steker jag den bara på ena sida, som en omelett.

Du kan annars steka den som plättar eller dela upp smeten till mindre pannkakor.

Vill du ha smeten lite fastare så vispa ner 1 msk fiberhusk och låt svälla en stund innan stekningen.

Servera med pumpakärnor och lite mer kanel, vik ihop och låt pannkakan glida ner på en tallrik.

Rårörda havtorn, hjortron eller hallon är gott till.

  

Fred:

 

Janssons snurror ,dipp med grönsaker

ca 24 st

 

1 kyld smördegsplatta

1 burk ansjovis, 125 g  

½ rödlök

1–2 salladslökar

2 msk rapsolja

1 dl crème fraiche

2 dl riven västerbottensost

1 ägg

 

Ugn 200°

Rulla ut smördegen på bakpapper.

Låt ansjovisen rinna av.

Skala och finhacka rödlöken.

Ansa och finhacka salladslöken.

Fräs båda löksorterna i olja utan att det tar färg.

Hacka ansjovisen.

Bred crème fraiche på hela smördegsplattan men lämna några cm längs ena kortsidan.

Fördela lök, ansjovis och ost på plattan.

Rulla ihop, pensla den tomma degkanten med uppvispat ägg och tryck till lite försiktigt.

Skär rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg dem med snittsidan upp på plåt med bakpapper. Pensla med ägg.

Grädda mitt i ugnen tills degen puffar upp och får fin färg, ca 10 min.

  

Råa grönsaker efter smak i stavar och bitar

 

2 dl fraiche

1 msk citronmajonnäs

1 tsk dragon

1 tsk gräslök

½ tsk paprika

salt & sv.peppar

Rörs ihop

  

Lörd:

Valborgsmässoafton

 

 

NETAS SMÖRGÅSTÅRTA

 

2 runda bröd (dubbel sats i långpanna)

 

7 ½ dl mjölk, eller mjölk & vatten

75 g jäst

1 ½ tsk salt

1 ½ tsk socker

¾ dl olja

400 g rågsikt

700 g vetemjöl special

 

Lös jästen i vätskan, tillsätt salt, socker + olja, blanda och arbeta sen in mjölsorterna. Spar lite vetemjöl spec till utbakningen.

Arbeta den smidig, jäs 30 min.

Sätt ugnen på 250 gr

Ta upp och knåda degen smidig, dela den i 2 delar och forma till runda bröd, som läggs i 2, 2l  formar (ca 22 cm)

Jäs i 30 min under duk.

Pensla med kallt vatten, grädda i 10 min. Stäng av ugnen och låt bröden eftergrädda ytterligare 20 min. Låt kallna under duk.

Dela bröden, helst med en tårtbottenskärare, i 5-7 bottnar. Kan frysas med gladpack mellan, för att sedan användas till smörgåstårtor, kvarnhjul eller pizzabottnar.

 

Till smörgåstårta används 4 bottnar, kantskurna.

Ex på fyllning och garnering:

Bredbar leverpastej, bostongurka och flytande smörolja rörs till en smidig pasta, ta ca 50 g av vardera leverpastej och gurka med 1 msk flytande smörolja.

Mjukost, gärna smaksatt typ ”Bonjour” 1 st 125 g burk.

Finskuret rökt kött kan blandas med pepparrotsvisp, använd hela tuben 125 g till ca 50 g kött.

Kaviar + hackat ägg o lite gräddfil

 

Bred därefter hela tårtan med 2 dl majonnäs

blandat 2 dl gräddfil med 1 msk majonnäs eller

blanda 1 avokado, citronsaft och 2 dl gräddfil.

 

Klä kanterna med kryddgrönt, gurkskivor, krossade ostbågar eller ”stjärnor” (carambole).

Börja garnera utifrån med t.ex

Halverade oliver, snittytan upp och mandarinklyftor,

fortsätt med skivade körsbärstomater, därefter halverade blå vindruvor.

Lägg en stjärna i mitten, och på den en klick caviar och ev en dillvippa, fyll på med skalade räkor runt.

Pytsa svart caviar i fina små högar i tomrummen mellan tomater m.m

Åtgången här är ca 10 st oliver, 20 mandarinklyftor och 12-15 tomater beroende på storlek. 3-dubbelt till stor rektangulär

En 50 g burk med caviar räcker mer än väl.

500 g oskalade räkor.

  


Sönd:

1 maj

 

Traditionsenlig vårmiddag med sillbord.

 


Dillkokt färskpotatis

Smör, bröd, ost, rädisor

Matjessill med gräslök och gräddfil

Senapssill, köpt

Skärgårdssill, köpt

Citronmarinerade räkor

Jansson

Köttbullar

Kycklingspett

Sparris med citronsmör

Grönsallad

Rabarber med havresmul

  

Citronmarinerade räkor

 

1 kg Räkor, skalas

3/4 dl hackad färsk dill,

1 citron, saften av

en "doft av" cayennepeppar

 

Lägg räkorna i en skål

Blanda resten och slå över, rör om

Ställ kallt minst 1 timme

   

Jansson

 

1 kg potatis
2 gula lökar
200 g ansjovisfiléer +  spad
2,5 dl grädde
ströbröd och smörklickar

 

Sätt ugnen på 200 gr
Skala och strimla potatisen

Skala, halvera och skiva löken
Lägg löken i en microform och kör den ett par min i micron.
Lägg hälften av potatisen i en smord form
Lägg på lök och ansjovis, så resten av potatisen
Blanda grädde och ansjovisspad och häll det sakta överallt, så allt får det på sig
Strö på ströbröd och klickar av smör
Grädda ca 1 timme

  

Köttbullar och pannbiff

 

 

400 gr köttfärs

¾ dl ströbröd

1 msk potatismjöl

1.5 dl mjölk

1 msk torkad gul lök, eller 3 msk hackad färsk

1 ägg

1 krm peppar

1 tsk salt

smör till stekning

 

Blanda ströbröd, pot.mjöl och lök med mjölk och låt det svälla 10 min.

Blanda färsen med (lök om färsk), ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.

Forma färsen till bollar eller biffar

Stek i smör o sänk värmen då de börjar få färg.

 

Kan även stekas i ugn, 200 gr 8 min i mitten, vänd o skaka, flytta upp plåten o låt dom få färg om dom ska ätas direkt, annars frys och stek dom så dom får färg i pannan vid upptining.

  

Kycklingspett

 

Ca 1 kg kycklingfilé

3 msk smör

1 msk soja

Sv.peppar

Ev salt

Paprikapulver

 

Sätt ugnen på 225 gr, eller tänd grillen

Dela filéerna i 3 delar på längden, trä upp dem på blötlagda träspett, vrid dem när du trär på dom

Smält smöret, tillsätt soja och kryddor

Pensla kycklingen ymnigt

Stek eller grilla ca 15 min

  


Ansa sparrisen, och dela den i bitar

Koka i saltat vatten i micron ca 3 min

Häll av och håll den varm

 

Citronsmör

 




100 g smör, rumsvarmt


1 citron, skal och ca 1 tsk saft av


Salt o sv.peppar


 


Rör smöret med skal, saft och kryddor


Forma en rulle och lägg i frysen


Vid servering tina i kyl

Servera med nykokt sparris

  

Grönsallad


1 cosmopolitansallad, ansad och sköljd & torr

8 ansade, sköljda och strimlade salladslökar

10 skivade rädisor

10 halverade småtomater

4 skivade snackgurkor

ca 3 dl tärnad vattenmelon

 

3 msk kallpr. rapsolja

1½ msk äppelcidervinäger alt en fruktig balsamico

1 tsk senap

1 äggula

salt, sv.peppar, ca 1 tsk salladskrydda

 

Vispa hop dressingen i en skål

tillsätt grönsaker o meln, vänd runt och servera

  

Rabarber med havresmul

 

500 g rabarber

1 msk potmjöl

1 tsk kanel

1 dl socker

1½ dl havregryn

1 dl vetemjöl

½ dl brun farin

½ dl socker

75 g smör

Jordgubbar

Vaniljglass

 

Sätt ugnen på 200 gr

Skiva rabarbern i små, små bitar

Blanda med pot.mjöl, kanel och socker

Födela detta i 4 portionsformar

Rör ihop de torra ingredienserna

Tillsätt smöret skuret i bitar

Blanda till en smulig massa som fördelas över rabarbern

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min

Garnera med en skivad jordgubbe och servera med glass.

  

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 21 april 2016 20:56

Fräste 400 g köttfärs 1 lök, 1 purjo och 4 dl tärnad fryst potatis

La till 5 rädisor, 1 liten squash och 2 msk tomatpure'

Hällde på 2 1/2 dl fond och 4 tomater i bitar. Lät det puttra hop ca 5 min och kryddade med salt, sv.peppar och oregano.

Åt med pizzasallad och mj bröd.

Av Neta - 16 april 2016 23:26

 

Färsvecka

 

Veckans vego:

 

Purjolåda

 

GI

 

15 cm purjo

2 msk smör

3 ägg

4 dl mjölk

1 tsk dijonsenap

Salt o peppar

 

Sätt ugnen på 175 gr

Skiva purjon fint och fräs den mjuk i smör

Fördela löken i 4 smorda portionsformar eller i större ugnsform

Vispa samman resten och krydda

Fördela i formarna och grädda mitt i ugnen i ca 20 min

Servera med

  

”Köttbullar”

 

Mandelbollar:

 

100 g mald mandel

1½ dl riven ost

1½ dl ströbröd

2 msk riven gul lök

1 hack vitlöksklyfta

1 tsk salt

3-4 krm kryddpeppar

1 krm svartpeppar

3 ägg

2 msk vatten

 

Kokas i 1 liter grönsaksbuljong och steks därefter i smör eller olja.

 

Rör ihop allt väl

Rulla 40 bollar

Koka upp buljongen, småkoka bollarna däri ca 6-7 min, använd hålslev då du lägger i dom

Låt dem rinna av väl på hush.papper och stek dem därefter.

  

Veckans sallad:

 

1 litet spetskålshuvud, strimlat

150 g purjo strimlat

1 kn rädisor tunt skivade

1 grönt äpple, smått tärnat

½ citron, saft av

1 msk vatten

2 msk rapsolja, gärna kallpressad

Salt & sv.peppar

2 msk finhack persilja

 

Blanda grönsaker och äpple i en skål

Blanda citronsaft, vatten och olja

Smaka av och rör ner persiljan

Häll det över salladen och vänd runt den. 

 

Veckans bröd:

 

Nyttiga frukostmuffins

 

3 dl fiberhavregryn

3 dl siktat dinkelmjöl

1 dl pumpakärnor

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

250 g kesella, lätt

½ dl smör & rapsolja

1 dl mjölk

2 ägg

 

Sätt ugnen på 225 gr

Blanda det torra i en bunke

Tillsätt kesella, smörolja, mjölk och ägg

Rör till en jämn smet

Klicka smeten i mufinsformar i dito plåt

Strö gärna över lite extra pumpakärnor

Grädda i mitten av ugnen i 13-15 min

Låt svalna

Dela dem och ät med t.ex smör, marmelad och ost.

           

Månd:

 

Fläskfärs i grön curry

 

Exotisk snabbmat

 

500 g fläskfärs

6 salladslökar

1 röd paprika

Smörolja

½ tsk salt

4 dl kelda ”Thai grön curry”

1½ msk riven ingefära

 

Till servering:

Risnudlar

Isbergssalladsskålar

 

Skiva salladslöken tunt

Tärna paprikan smått

Bryn färsen i smöroljan, salta och tillsätt övriga ingredienser, koka hop under omrörning 3-4 min

Servera med risnudlar i salladsskålarna.

  

Tisd:

 

Laxfärsbiffar med hummersås och smörstekta tomater

 

200 g kokt potatis

600 g laxfilé

1 msk pot.mjöl

3 msk finhackad dill

1 stort ägg

Salt & sv.peppar

½ citron, rivet skal av

1½ msk olivolja

 

Hummersås:

½ msk konc hummerfond

2 dl vatten

1 dl grädde

¼ krm cayenne

1½ msk vetemjöl

 

Smörstekta tomater:

150 g minicocktailtomater på kvist

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

 

Dela potatisen i mindre bitar

Putsa, bena ur och dela laxen i mindre bitar

Ta undan ca 100 g av laxbitarna

Blanda resten av laxen med potatisen, pot.mjöl, dill, ägg, kryddor och citronskal i en matberedare

Mixa till en fin smet

Forma biffar med oljade händer

Stek i 2-3 min på varje sida till de är genomstekta

 

Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull, koka upp och låt sjuda i 3 min

 

Skala och finhacka vitlök

Stek tomaterna med kvisten kvar i vitlök och smör tills de är blanka och mjuka

 

Servera biffarna med kokt potatis, sallad, citronklyftor, såsen och tomaterna.

   

Onsd:

 

Stekt korv med stekt potatis och tomatgratäng


Stek 600 g valfri korv och ev potatis för 4 med

 

6 kvisttomater

2 msk olivolja

Salt, sv.peppar

3 dl riven mozzarella

2 dl grädde

½ dl strimlad basilika eller annan ört

 

Sätt ugnen på 225 gr

Skiva tomaterna och lägg i en smord form

Ringla över olivoljan

Krydda med s & sv.p

Rosta mitt i ugnen i 10 min

Blanda ost, grädde och örter

Fördela blandningen över tomaterna och gratinera i 5-10 min.

  

Torsd:

 

Asiatisk rotfruktsoppa

 

200 g kålrot

200 g palsternacka

1 stor morot

1 lime

1 msk rapsolja

½ msk röd currypasta

1 thaibuljongtärning, kyckling

4 dl vatten

1 brk kokosmjölk

1-2 msk japansk soja

 

Skala och tärna/skiva rotfrukterna i cm-bitar

Riv skalet och pressa ur saften av limen

Hetta upp oljan i en stor kastrull, fräs currypastan under omrörning i ca 2 min.

Tillsätt limeskal och rotfrukterna, fräs i ytterligare 2 minuter

Häll i vatten buljongtärning och kokosmjölk

Låt allt koka i ca 10 min, rotsakerna ska helst ha lite spänst kvar

Smaka av med soja och limesaft.

  

Asiatiska pannkakor med banan

8-9 st

 

2 nästan mogna bananer

Smörolja

 

Pannkakssmet:

2 dl rismjöl

1 dl vetemjöl

1 dl kokosflingor

1 liten burk, 165 ml, kokosmjölk

2½ dl mjölk

2 ägg

¾ tsk salt

 

Servera med:

Vaniljglass

Ljussirap

 

Skala och skiva bananerna tunt

Vispa hop smeten

Hetta upp en stekpanna med smörolja

Häll i smet och lägg på bananskivor

Vänd när smeten stelnat på ytan och stek ½ min till

Servera nystekta med glass och sirap.

  

Fred:

 

Hemgjord pizza

 

Pizzadeg

2 st långpannestora


½ paket, 25 g jäst
2 ½ dl vatten
2 msk Olivolja
2 krm salt
6 dl vetemjöl

 

Smula jästen i en bunke.
Lös upp den i vattnet och tillsätt olivolja och salt.
Blanda in vetemjöl till en smidig deg.
Låt jäsa 1 timme under bakduk.

Kavla ut och lägg på tomstsås och ost + ev fyllning.

Grädda ca 10 min i 200 gr.

  

Tomatsås till pizza

 

1 röd lök (eller gul lök)
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 förpackning krossade tomater á 500 g
2 msk chilisås
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
1 tsk oregano

 

 

Fräs hackad lök och finhackad vitlök i en kastrull med olivolja tills löken är mjuk och blank.
Tillsätt tomater, chilisås, salt, svartpeppar och oregano och sjud såsen i ca 20 minuter.

Låt såsen kallna.
Pizzasåsen/tomatsåsen går bra att frysa in, om man inte använder allt.


  

Pizzzafyllningar

 


Alltid: tomatsås och 3-4 dl riven ost + lite ost ovanpå på tacopizza

 

tacofärs

skivade tomater

ananas

 

Skivade rödbetor

Skivad rättika

Fetaost

 

 

Kycklingfilé stekt med kebabkrydda

Mozzarella

Tomatskivor

Paprika eller chili i strimlor

 

Kebabkött

Tomater

Rödlöksskivor

sallad

 

Alla fyllningar utom tacopizzan läggs på efter att pizzan gräddats med tomatsås och ost medans den fortf är varm.

strö på pizzakrydda och servera med pizzasallad

 

Topping till ”starka” pizzor

2 dl gräddfil

3 msk mild chilisås

Sallad

  

Pizzakrydda, alla örter torkade

 

2 tsk Oregano
 ½ tsk torkad Lök
1 krm tork vitlök eller vitlökspulver
1 tsk Koriander
1 tsk Paprikapulver
1 tsk Basilika
1 tsk Rosmarin
1 tsk Mejram
1 tsk Timjan

  

Pizzasallad

 

½ lit strimlad vitkål

1-2 inlagda paprikor, strimlade

läggs i en skål

 

koka upp:

1 dl rapsolja

1 dl äppelcidervinäger

½ tsk salt, 1 krm grov sv.peppar

1-2 tsk tork oregano

 

Hälls hett över grönsakerna, vänd runt

Plasta och låt stå i rumstemp tills den svalnat.

   

Lörd:

 

Dumplings med kyckling

 

1 pkt Wontondeg, 200 g

 

Fyllning:

5 salladslökar

1 vitlöksklyfta

400 g kycklingfärs

2 msk smörolja

1 msk riven ingefära

1 tsk salt

 

Dipsås:

½ röd chili

2 msk konc äppeljuice

2 msk jap soja

 

Servera med jasminris

 

Finhacka chilin och rör ihop dipsåsen

Skiva salladslöken tunt

Finhacka vitlöken

Rör ihop fyllningen

Lägg ut några degplattor i taget och lägg en rågad tsk fyllning på mitten

Fukta kanterna med ytterst lite vatten, nyp ihop uppåt till ett knyte

Sjud i omgångar i rikligt med saltat vatten ca 3 min tills de flyter upp på ytan

Servera med dipsås och ris

   

Sönd:

 

Pannbiff m lök, potatis, brunsås och rivna morötter. Knäckig långpannekaka med blåbär

gör mycket pannbiff och frys in. Kan stekas i 225 gr ugn i 8-10 min.

 

Till 4

400 gr köttfärs

¾ dl ströbröd

1 msk potatismjöl

1.5 dl mjölk

1 msk torkad gul lök, eller 3 msk hackad färsk

1 ägg

1 krm peppar

1 tsk salt

smör till stekning

2 gula lökar

 

Blanda ströbröd, pot.mjöl och lök med mjölk och låt det svälla 10 min.

Blanda färsen med (lök om färsk), ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.

Forma färsen till bollar eller biffar

Stek i smör o sänk värmen då de börjar få färg.

Skiva och stek löken i rikligt med smör, salta lite

Servera med kokt potatis, brunsås, lingonsylt och rivna morötter.

  

Brunsås

 

1-2 msk smör

2 msk mjöl

4 dl vatten eller steksky, eller blanda

Salt & peppar

 

Bryn smör o mjöl i en stekpanna tills det blir riktigt brunt

Spä med vatten eller sky och koka hop 3 min

Smaksätt.

  

Knäckig långpannekaka med blåbär

 

24 rutor

Kan göras med andra bär med

 

125 g smör

1½ dl standardmjölk

1½ dl vaniljyoghurt

3 ägg

1½ dl strösocker

5 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

2 dl blåbär + 2 msk vetemjöl

 

Topping:

75 g smör

1½ dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

 

Garnera med blåbär

 

Sätt ugnen på 175 gr

Smält smöret och tillsätt mjölk och yoghurt, rör om

Ta av från plattan

Vispa ägg och socker poröst i ny bunke, vänd ner smörblandningen

Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner det i smeten under omrörning

Blanda blåbären med mjölet och vänd ner det i smeten

Häll smeten i pappersklädd långpanna

 

Smält smöret till toppingen och blanda ner det torra

Fördela jämnt över kakan

Grädda mitt i ugnen i 32-40 min

Låt svalna och skär därefter i rutor

Garnera med bären.

Servera som den är eller med en klick grädde till kaffe.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards